The birds of Jamaica

Part 19

Chapter 193,925 wordsPublic domain

_Centurus radiolatus._—+Wagl.+

Edw. 244.

[79] Length 11 inches, expanse 17³⁄₄, flexure 5¹⁄₂, tail 3⁷⁄₁₀, rictus 1¹³⁄₂₀, tarsus 1²⁄₁₀, middle toe 1³⁄₁₀, versatile toe 1³⁄₁₀, nearly. Irides bright hazel, or scarlet.

This species greatly resembles the Red-bellied Woodpecker of Wilson, (_C. Carolinus_,) from which it may be distinguished by the plumage of the rump and tail-coverts being barred as the back, and the tail being black, with the two middle feathers crossed by narrow bars of white on their inner vanes, and the outmost feathers spotted with white on the outer edge.

This is among the commonest of Jamaican birds, being abundant in all situations, from the shores to the summits of the mountains. His loud screams as he darts along from one dead tree to another, perpetually betray his proximity even before we see him. Like the rest of his tribe, his flight consists of a series of undulations, or rather a succession of arcs of a circle, performed by alternate strokes and closures of the wings. Though rapid and rushing in its character, it does not extend to long distances, nor does it appear capable of protraction, the wings having the shortness and hollowness which mark a subordinate power of flight. Occasionally he alights on a horizontal branch, but if so, it is lengthwise, not across, as other birds perch; neither does he stand up on the toes, elevating the tarsi, but squats down close to the wood, clinging rather than perching. Far more usually, however, he flies direct to the trunk, on whose perpendicular side he alights as suddenly as if he had been stuck there, and either commences rapping with his powerful beak, or hops upward till he finds a more promising scene of operations. If he wishes to descend, which he does but seldom, it is backward and in a diagonal direction; or sometimes he turns, so as to come down sideways, but it is never more than a short distance, and is performed so awkwardly, and in so scrambling a manner, as to indicate that he is not formed for descending.

His food is not confined to boring larvæ; the large red ants, so common in the woods, I have found numerous in his stomach; and at other times, hard strong seeds enclosed in a scarlet pulpy skin. In March we sometimes find him filled with the white pulp and oval seeds of the sour-sop. He is said to feed on the beautiful cherries (_Cordia collococca_) which in brilliant bunches are ripe at the same season; and I have seen him engaged in picking off the pretty crimson berries, that hang like clusters of miniature grapes from the fiddlewood (_Cytharaxylon_). Sometimes he extracts the pulp of the orange, having cut a hole through the rind; and mangoes he eats in the autumn. He does damage to the sugar-cane, by chiselling away the woody exterior, and sucking out the juice, and gets shot for this feat, by the owners.

I have never seen the nest, but I have seen the bird go in and out of a round hole, far up the stipe of a dead cocoa-nut palm, where doubtless it was nesting.

+Fam.+—CUCULIDÆ.—(_The Cuckoos._)

RAINBIRD.[80]

_Saurothera vetula._

_Cuculus vetula_, +Linn.+—Pl. Enl. 772. _Saurothera vetula_, +Vieill.+—Gal. Ois. 38.

[80] Length 15¹⁄₂ inches, expanse 14³⁄₁₀, flexure 4⁶⁄₁₀, tail 6³⁄₄, rictus 2¹⁄₁₀, tarsus 1⁶⁄₁₀, middle toe 1²⁄₁₀. Intestine 16 inches, very tender; two cæca, about 2 inches long. Irides hazel; orbits scarlet. The sexes exactly alike.

Interesting to myself, as being the first bird that I obtained in Jamaica, I mention the fact, because the mode in which I procured it is illustrative of one of its most remarkable characteristics. A day or two after my arrival, I was taking a ramble with a little lad, who was delighted to be my pioneer and assistant; we had climbed a hill which was clothed with large timber, so densely matted with lianes and briers as to be almost impenetrable. We had, however, got into the thickest of it, when a large and handsome bird with a long tail, beautifully barred with black and white, appeared on a low shrub within a few feet of us, watching our motions with much apparent interest. My little friend informed me that it was a Rainbird, but that it had received also the title of _Tom Fool_, from its silly habit of gratifying its curiosity, instead of securing its safety. Without wasting many words, however, the youth picked up a “rock-stone,” as pebbles are called in Jamaica, and delivered the missile with so skilful an aim, that the bird dropped to the ground, and became the first-fruits of an ornithological collection.

I have often seen the bird since, and always with the same manners, jumping from twig to twig, or climbing with facility up the slender stems of the young trees, gazing at the intruder; and if driven away, flying only a few yards, and again peeping as before. It is little seen except where the woods are high, but is widely scattered on mountain as well as lowland.

The wings are remarkably short and hollow, like those of the Gallinaceæ, the bird displaying the unusual phenomenon of a length greater than the expanse. Conformably to this, the bird is seldom seen to fly except from tree to tree; more usually leaping in a hurried manner along the branches, or proceeding up the perpendicular bole by short jumps. When it does fly, it glides nearly in a straight line, without flapping the wings. It often sits on a branch in a remarkable posture, the head lower than the feet, and the long tail hanging nearly perpendicularly downward. When sitting it now and then utters a loud and harsh cackle, unvarying in note, but increasing in the rapidity of its emission; and sometimes this sound is produced during its short flights. All the time of this effusion, the beak is held widely opened. It may be imitated in some degree, by repeating the syllables, _ticky ticky ticky_, for about a minute, as rapidly as they can be uttered. It is frequently seen on the ground in morasses and woods, when it proceeds by a succession of bounds, the long tail held somewhat high, the head low: the tail is jerked forward by the impulse at each pause of motion; and the whole action is like that of the _Crotophaga_.

When held, it is fierce, trying with widely opened beak to bite, and uttering angry screams; the tail expanded. A male, which had been knocked down with a stone, but not much hurt, on being put into a cage, was outrageous when one’s hand was placed near the wires, dashing from side to side, now and then snapping at the hand, and snarling all the while, exactly in the tone of an angry puppy.

It is extremely retentive of life; sometimes when a wounded one has come into my possession, I have been distressed at the vain efforts that I have made to deprive it of life, without absolute destruction of the specimen. The craw is large and protuberant, below the sternum, and is usually much distended. I have found in various individuals large caterpillars, locusts, _phasmata_, spiders, _phryni_, a _whole mouse_, lizards, &c. Robinson found in one a large Green Anolis, eight inches long, coiled up in a spiral manner, the head being in the centre. He says it bruises the heads of lizards, and then swallows them head foremost, and the stomach being of a roundish form, he conjectures that the lizard must necessarily be coiled in this manner. Mr. Hill had one alive for several weeks; it seized cockroaches and other insects, when put into its box, and ate fresh meat, if chopped small.

I know nothing of the nest, except what the following note may afford. A young friend informs me that he once observed a Rainbird carrying “trash” into the hollow or fork of the divergent limbs of a logwood tree. Some little while after, passing that way, he observed a nest-like accumulation of similar substances, but as it was beyond reach, he took a long stick to poke it out. In doing so, he pushed out an egg, which was about as long as that of the Tinkling, but not so broad: its colour white with many spots, but he had no distinct recollection of what hue they were.

“When pairing,” observes Mr. Hill, “the male bird attracts the female by gracefully displaying his plumage. His long graduated tail, which insensibly blends tints of drab-grey with black, and terminates with a border of white, is then seen expanded. The short rufous wings are spread out, and the whole plumage, from the sage-grey, hair-like, downy web of the back, to the soft, dull yellow under feathers, are in motion, as the bird endeavours by playful dalliance to win his mate’s attention.”

HUNTER.[81]

_Old Man._—_Rainbird._

_Piaya pluvialis._

_Cuculus pluvialis_, +Gm.+—Sloane. pl. 258. _Piaya pluvialis_, +Lesson+.

[81] Length 19¹⁄₂ inches, expanse 19¹⁄₂, flexure 7¹⁄₂, tail 11³⁄₄, rictus 2, tarsus 1³⁄₄, middle toe 1¹⁄₂. Irides hazel; feet bluish grey; beak black, gonys pale grey. Plumage extremely loose and unwebbed. Head dark grey, merging on the neck into dark greyish-green, which is the hue of the back, rump, and wings, with metallic gloss. Tail feathers broad, graduated, glossy black, tipped with white, broadly on the outmost. Throat and breast white, the latter greyish; the remaining under parts deep red-brown. Eyelids blackish. Interior of mouth black.

The appellation of Rainbird is indiscriminately applied to both this and the preceding, as is, in a less degree, that of Old Man. I use a term by which I have heard it distinguished, in St. Elizabeth’s, perhaps derived from the perseverance with which it “hunts” (i. e. searches) for its prey.

The manners of this fine bird greatly resemble those of its relative, and its prey is also similar. It is a bird of large size and imposing aspect, and its puffed plumage and long barred tail give it an appearance of even greater magnitude than it possesses. Its voice is sometimes a cackling repetition of one sound, increasing in rapidity until the separate notes are undistinguishable. At other times it is a hoarse croaking. The craw projects below the sternum, and the skin of that part of the abdomen is destitute of feathers and even of down.

The obesity of this bird is often extraordinary; I have seen the fat lying over the bowels, between the stomach and the vent, three-fourths of an inch thick. When alive, it has a strong musky odour, like that of the John-crow.

“In the changes of our mountain roads,” remarks Mr. Hill, “from deep masses of shadowy forest, with prodigious trees overgrown with moss, and climbing shrubs and lianes, to luxuriant and park-like pastures, flowery hedgerows and shrubby thickets,—two sounds, remarkable and different from each other, prevail. The one is the tapping of the Woodpecker, broken in its measured monotony by an occasional scream; and the other the rattle of the Rainbird, varied by a cry at intervals like the caw of the Crow tribe. The deep forest is the haunt of the Woodpecker,—the open thickets the resort of the Rainbird. The insects which form the food of the one, are those that subsist out of the sun-light, and perforate the alburnum of trees, or live beneath the bark; those that are the prey of the other, are the tribes that find their sustenance on the surface of vegetation, exist in the shade, and only resort to the open air to shift from place to place.”

YELLOW-BILLED CUCKOO.[82]

_May-bird._

_Coccyzus Americanus._

_Cuculus Americanus_, +Linn.+—Aud. pl. 2. _Cuculus Carolinensis_, +Wils.+ _Coccyzus Americanus_, +Vieill.+ _Erythrophrys Americanus_, +Sw.+

[82] Length 13 inches, expanse 16¹⁄₂, flexure 5⁴⁄₁₀, tail 5¹⁄₂, rictus 1²⁄₁₀, tarsus 1, middle toe 1.

All our Cuckoos but the present are permanent residents; this is but a summer visitor. Nor is it at any time very common, a few only taking up their abode with us, while their brethren continue their vernal migration from the southern to the northern continent. In the “Notes of a Year,” before quoted, Mr. Hill has the following observations on this species. “The visit of the May-bird is one of the precursors of the spring rains in this island. The hazy atmosphere which precedes the showers of the vernal season, has already dimmed the usual lustre of the sky; the winds have ceased; the heat has begun to be irritably oppressive; the air to assume a steamy denseness, hot and heavy; the butterflies have left the parched and blighted pastures to congregate wherever they can find any kind of moisture, and the insects to attract the Nightjars to the lowlands, when the stuttering voice of this Yellow-billed Cuckoo is heard among the prognostics of the coming rain.

“The May-bird, unlike the other Cuckoos with us, that never migrate, prefers straggling trees by the wayside to hedgerow thickets. With the first rain that falls, the hedge-trees, cleared of their dust, have begun to put forth fresh foliage, and to form those closer bowers favourable to the shy and solitary habits of this bird. It is [comparatively] long-winged, and its swift arrowy flight might be mistaken for that of some of the wild-pigeons. It ranges excursively, and flies horizontally with a noiseless speed, dropping on the topmost stems of trees, or descending into the middlemost branches. When alighting, it betrays its presence by a sound like the drawling _cuck-cuck-cuck_ of a sauntering barn-door fowl.”

One which was slightly wounded, on being put into a cage with some Pea-doves, began to attack them by munching out their feathers. It was therefore placed by itself, when it sat moody and motionless; attempting occasionally, however, to seize cockroaches which were put in to it, and biting spitefully at the hand when approached.

In skinning this bird, an operation very difficult from the tenderness of the skin, my attention was called to a number of Entozoa, which were writhing about on the surface of the sclerotica of the eyes, within the orbit. They were very active, about half an inch long, and as thick as a horse-hair. Under a lens, they appeared whitish, pellucid, cylindrical, but tapered at each end; the intestinal canal distinctly visible, much corrugated and in motion. There were traces of transverse wrinkles. Sam informed me that he had observed them once before in the eyes of the same species.

BLACK-EARED CUCKOO.[83]

_Coccyzus seniculus._

_Cuculus seniculus_, +Linn.+—Aud. pl. 169. _Erythrophrys seniculis_, +Sw.+

[83] Length 12¹⁄₂ inches, expanse 15¹⁄₂, flexure 5, tail 6³⁄₄, rictus 1⁴⁄₁₀. tarsus 1¹⁄₁₀, middle toe 1¹⁄₁₀, versatile toe ⁹⁄₁₀. Intestine 10 inches; two cæca, 1¹⁄₄ inch long, about 1¹⁄₂ inch from cloaca.

The tawny underparts, contrasted with the sober grey of the upper, glossed like shot-silk, and the long tail beautifully barred with black and white, render the subject before us one of the handsomest of this genus of Cuckoos. It is a dull, and, so to speak, a stupid bird; we not unfrequently see it suddenly fly out from the woods, and crossing the road rest on a branch at a short distance, where it sits little disturbed by the proximity of passengers: or jumps to another twig near, and thence to another. I have never heard it utter a sound. It lives on soft insects, large spiders, &c., which are stationary, and which it seeks by thus peeping among the trees, and for the capture of which long flights would be unnecessary.

I know nothing of its domestic economy; but in January I have found eggs in the ovary, as large as dust-shot.

The shortness of the intestinal canal, and its freedom from convolutions is remarkable, and struck me forcibly by comparison with that of a White-winged Dove, which I happened to dissect on the same day with this. The length of the intestine in the granivorous bird was forty-one inches, that in the insectivorous, ten.

SAVANNA BLACKBIRD.[84]

_Crotophaga Ani._—+Linn.+

Pl. Enl. 102.

[84] Length 14³⁄₄ inches, expanse 17³⁄₄, flexure 6¹⁄₄, tail 7³⁄₄, rictus 1³⁄₁₀, height of beak ⁹⁄₁₀, tarsus 1⁸⁄₁₀, middle toe 1⁹⁄₁₀.

Irides deep hazel, feet black; beak black, the ridge semitransparent, furrowed perpendicularly. Plumage black, with rich purple reflections, most conspicuous on the wing-quills; the clothing feathers have the disk of an intense black, with a lighter border, brilliantly iridescent; the borders on the neck are larger in proportion, and are sometimes brassy.

Intestine 12 inches; two cæca, 1¹⁄₂ inch long, 2 inches from the cloaca.

The young have not the scaly character of the plumage, nor any ridge upon the beak.

In all open places, but particularly savannas and pastures which are occupied by cattle or horses, these birds are seen all day long, and all the year round. They are perhaps the most common of the birds of Jamaica. Familiar and impudent, though very wary, they permit a considerable acquaintance with their manners, while an approach within a limited distance, in a moment sets the whole flock upon the wing, with a singular cry, which the negroes please to express by the words, _going-awa-a-ay_, but which may be as well described, according to the fancy of the hearer, as _How-d’ye?_ or _Anī_. The appearance of the bird in its gliding flights is unusual; the body is slender, the head large, and the beak enormous; and as in flying it assumes a perfectly straight form, with the long tail in the same line, without flapping the wings, it takes the aspect, on a side view, rather of a fish than of a bird. The centre of the upper mandible is hollow, and the surrounding part is composed of cells of very thin bone, as is the lower mandible. It thus bears a great resemblance to the beaks of the Toucans and Hornbills. The belly is thin and lank, and the bird, even though fat, has always the appearance of meagreness: the shabbiness of the downy feathers that clothe the belly and the long tibiæ, adds to this effect. In these particulars, as well as in general aspect and manners, the Blackbird displays a strong affinity to the Cuckoos and Toucans; indeed, if I may judge from a living _Rhamphastos carinatus_ which was some time in my possession, it seems nearer to the latter than to the former.

The food of our Blackbird, though consisting mainly of insects, is not confined to them. We usually find the stomach distended with caterpillars, moths, grasshoppers, beetles, and other insects, to such a degree that we wonder how the mass could have been forced in. But I have found these contents mixed up with, and stained by the berries of the snake-withe; and in July I have found the stomach crammed with the berries of the fiddle-wood, (_Cytharaxylon_,) which had stained the whole inner surface of a bright crimson. Flocks of these birds were at that time feeding on the glowing clusters profusely ripe upon the trees. Stationary insects are the staple food; to obtain which, they hop about grassy places, and are often seen to jump, or to run eagerly at their prey; on which occasions the long tail, continuing the given motion after the body has stopped, is thrown forward in an odd manner, sometimes nearly turning the bird head over heels. It is probably to protect the eyes from the stalks of weeds and blades of grass in these headlong leaps, that the projecting brows are furnished with a row of short but very stiff overhanging bristles; but what purpose was served by the high and thin knife-blade of a beak, I was ignorant, till informed by Mr. Hill, who observes that it “enables the bird to open out the soft earth, and seek for its insect food; it also facilitates its access to the vermin imbedded in the long close hair of animals. I am assured,” he adds, “that if a patch of cows’ dung be examined after Crotophagas have been searching for the larvæ of insects, it will be found furrowed as if a miniature plough had passed through it.”

The form of this organ has given occasion, in Hayti, where also it is common, to the appellation of “bout de tabac,” that is “bowl of tobacco pipe;” it is also called there _Judeo_.

The name _Crotophaga_, (tick-eater,) is no misnomer, as has been, without foundation, asserted by some who never saw the living bird. Almost every one in Jamaica is aware that the Savanna Blackbird, as well as the Grakle, feeds on the parasites of cattle. I made particular inquiries about this soon after my arrival, and was assured of the fact by persons who had witnessed it multitudes of times, and who could not “mistake” the Blackbird for the Grakle, their whole form, voice, and motions, being different.

Afterwards, however, I had repeated opportunities of personal observation on this point. One day I noticed a cow lying down, around which were four or five Blackbirds, hopping on and off her back, and eagerly picking the insects from her body; which service seemed in no wise unpleasing to her. I have also seen them leaping up on cows when grazing; and, on another occasion, jumping to and from a horse’s back; and my lad Sam has repeatedly observed them clinging to a cow’s tail, and picking insects from it, as far down as the terminal tuft. Had cattle been pastured near where I resided, I should doubtless have had many more ocular demonstrations: but the evidence is amply sufficient. In some of these cases, the occurrence was close to me, so that there was no possibility of deception, especially as, being aware of the conflicting statement, I looked with the more interest to satisfy myself.

But stationary insects are not the only prey of the Crotophaga; in December, I have seen little groups of them engaged in the evenings, leaping up from the pasture about a yard into the air, doubtless after flying insects, which they seemed to catch. One day in March as I sat at dinner, my attention was arrested by what seemed to be a green bird chased by several Crotophagas, near the top of a lofty tree at some distance, I presently saw that it was a very large lepidopterous insect; it flew over the woods about a quarter of a mile before I lost sight of it, when it appeared to alight on the top of a tree. The birds did not pursue the chase far. I have seen one with a dragon-fly in its beak, which it had just caught, but it may have been while resting. At another time I saw that a Blackbird had actually made prey of one of our little nimble lizards (_Anolis_). These circumstances show, that like the Toucans, the Ani is to some extent omnivorous.

Though its usual mode of progression on the ground is by hopping, or rather bounding, the feet being lifted together, the Blackbird is seen occasionally to _run_ in a headlong manner for a short distance, moving the feet alternately. He is fond of sitting in the morning sun on a low tree with the wings expanded; remaining there perfectly still for a considerable time. In the heat of the day, in July and August, many may be seen in the lowland plains, sitting on the fences and logwood hedges with the beaks wide open, as if gasping for air; they then forget their usual loquacity and wariness. Often two or three will sit in the centre of a thick bush, overhung with a matted drapery of convolvolus, whence they utter their singular cry in a calling tone, as if they were playing at hide-and-seek, and requiring their fellows to come and find them.