The birds of Jamaica

Part 18

Chapter 184,022 wordsPublic domain

_Loxia violacea_, +Linn.+—Edw. Birds, pl. 82. female? _Pyrrhula auranticollis_, +Vieill.+ Gal Ois. pl. 55. male.

[73] Length 7³⁄₄ inches, expanse 10¹⁄₂, flexure 3¹⁄₁₀, tail 3, rictus ⁶⁄₁₀, tarsus ⁹⁄₁₀; middle toe ³⁄₄. Irides dark hazel; beak and feet black. Male. Plumage black; an arched stripe over the eye, the chin, throat, and under tail-coverts rust-red: under wing-coverts yellowish white. Female. Dull mouse-brown; paler beneath. The red paler and less in extent.

One of those gigantic and hoary cotton trees which are the pride of a Jamaican forest, or some other tree equally tall, is usually selected by this Bulfinch, for its abode. At the extremity of an immense horizontal limb, it builds a nest of rude materials, as large as a half-bushel measure, the opening being near the bottom. I have seen the bird enter this monstrous structure, but have had no opportunity of examining it. Dr. Robinson observes that “the Black Bulfinch builds a nest as big as a Blackbird’s cage, and by the artful contrivance of this little volatile, the whole has the simple appearance of a heap of trash, flung on some bough of a tree, as it were by accident, so that nobody would suppose it to be anything else.” And in another passage he records having found the nest at Negril, on the 22nd of April, 1761, at the summit of a Cabbage-palm, eighty-one feet high, which he had caused to be felled: “Among the spadices of this tree was fixed, how I cannot tell, the nest of the Black Bulfinch, made up of various matter; viz. old cane-trash fibres, silk-cotton, some dry leaves, and at the bottom many tendrils of climbing shrubs, and a very small species of _epidendrum_, or green wyth, common in this parish. In it I found one egg, about an inch long, in colour like that of a common duck, that is, of a sullied white.” (MSS. i. 72.)

Mr. Hill saw one building in a vale in Clarendon in August. It had begun a domed nest of dried grass, rather loosely interwoven, then about as large as a child’s head, but probably it would have been larger. It was in a fork of an outer limb of a logwood tree at the edge of a thicket, about seven feet from the ground. The bird went and came, bringing materials repeatedly, while my friend was watching it.

Sam maintains that he has repeatedly seen it enter large cumulative nests, on high cotton-trees, having exactly the same appearance as those of the Black Shrike, (p. 190,) and that he has heard them utter the same remarkable cry. The suspicion was obvious, considering that both birds are black, and nearly of one size, that he had confounded the one with the other. Yet against this, I may state, that he is perfectly familiar with both species, that he is accustomed to discriminating observations, and that he asserts that it was impossible for him to be mistaken in one of the cases. I would add, that notwithstanding colour and size, the appearance of the two birds is very different. Yet on the 16th of June, a lad brought me a nest of small size and cup-like form, which he named as the nest of the “Black Sparrow,” and described the bird which frequented the nest, and which he had driven from it when about to take it, as being wholly black, except the throat which was red; a description which will apply to no other than this. Moreover, the nest was placed on a coffee-tree, agreeing with the fact that in some districts the species is named “Coffee-bird.” It is a rather deep cup, about 2¹⁄₂ inches wide in the clear, made of very coarse materials, such as dried and half-decayed leaves of trees, the long broad leaves of rushes or flags, intermingled with stalks of grass and herbaceous weeds, and with slender roots: there is a slight lining of thatch-threads, and of blades of grass torn into narrow strips, and arranged circularly. From such materials, it may be supposed that the workmanship was loose and slovenly. Three eggs were found in it, of an elongated form, measuring 1 inch by ¹³⁄₂₀; of a pale glaucous white, thickly strewn with longitudinal dashes of pale reddish-brown, confluent at the larger end.

The Black Bulfinch is said to frequent coffee trees, for the purpose of feeding on the ripe berries. The stomachs of such as I have examined, contained farinaceous seeds, comminuted into a pudding-like mass.

It has a simple but rather sweet song, which may be imitated by rapidly pronouncing the syllables _wis, wis, wis, wis, weē_, the last much protracted. It can hardly be distinguished from the note of the Black Shrike. Early in the morning in spring, he delights in a rapid vibratory strain, which I can compare to nothing, for tone and duration, so well as to the sound produced by one turn of the key in winding up a musical snuff-box.

One day in April, as I was riding past the cliffs at Cave, on the road to Savanna-le-Mar, I observed two Cotton-tree Sparrows, whose motions arrested my attention. They were both males in adult plumage. One presented himself to the other, opening his beak to the utmost; when the other seized something in his mouth, and tugged at it; this action was repeated several times, but whatever was the object pulled at, it appeared pretty firmly attached to the lower mandible, and refused to come away. From the evident desire of the one operated on, I conjecture that it was an application for the removal of some extraneous object which had accidentally stuck into the flesh of the mouth, and gave pain or inconvenience. But if so, how interesting an instance of intelligence communicated; for intelligence, and combined action, there certainly was. At length the operator, having done what he could, flew off: but the poor unsuccessful patient, after a few seconds, followed him, and sought him again in the bush, while I rode on my way.

A male which I shot, and but slightly wounded, displayed much energy, and some ingenuity, in its persevering efforts to escape, in which, after being twice captured, it at length succeeded. When I attempted to seize it, it bit at me fiercely, and pinched my finger so forcibly as I could not have anticipated. The beak is very powerful, doubtless for the sake of opening or crushing hard seed-vessels.

I have dissected a female at the end of April, with eggs in the ovary as large as pigeon-shot, the plumage of which differed from that of the male, only in the black being _not quite_ so bright. The name _violacea_, is a strange misnomer, as there is not the slightest tinge of violet.

Robinson has mentioned the prevalence of these birds on the Liguanea mountains, in a passage so interesting, that I quote it entire. “In ascending from Mr. Elletson’s estate called Merryman’s Hill, about four miles from Hope River plantation, after you get about a mile and a half beyond the said Merryman’s Hill, the air suddenly turns cool, and the plants and trees are entirely different from what you observed before, excepting two or three, which continue all the way up. There also you hear the Black Bulfinches first begin to whistle, which are continued all the way up to the top of the mountains; and, indeed, they are the only birds you hear, for there are hardly any Nightingales; but they have the Grey-eyed Thrush, whose notes are not much inferior in sweetness but longer. In these mountains hardly any cockroaches are seen, but a very small kind. The wood-ant, that destructive insect, is also a stranger to these mountains.” (MSS. iii. 131.) By the Grey-eyed Thrush, I suspect he means the Glass-eye: or else the White-eyed Flycatcher.

In the valuable drawings of the Doctor, he has one carefully executed, of a bird considerably larger than this, which he calls the Pied Bulfinch of the mountains, but which I have supposed to be the present bird in the partial albinism, to which all black birds seem subject. There are, however, some details which make this rather uncertain. The whole plumage, including the red gorge, (which is rather crimson than ferruginous) is studded with large white patches; beside which there is a large square spot of white, occupying the middle of the wing: the outmost two tail-feathers on each side are also white, and the forehead is pale yellow. Should it prove to be distinct, I propose for it the name of _Pyrrhula Robinsonii_.

* * * * *

To these _Fringilladæ_, I would add, on the authority of Mr. Hill, the Rose-breasted Grosbeak of Wilson, (_Guiraca Ludoviciana_, +Sw.+).

+Order.+—SCANSORES. (_Climbers._)

+Fam.+—PSITTACIDÆ. (_The Parrots._)

YELLOW-HEADED MACAW.[74]

? _Ara tricolor_, +Le Vaill.+ pl. 5.

[74] “Basal half of upper mandible black, apical half ash-coloured; lower mandible black, tip only ash-coloured. Forehead, crown, and back of neck bright yellow. Sides of face around eyes, anterior and lateral part of neck, and back, a fine scarlet. Wing coverts and breast, deep sanguine red. Winglet and primaries, an elegant light blue. The legs and feet were said to have been black; the tail red and yellow intermixed.” (Rob.)

If this be not the _Tricolor_ of Le Vaillant, which is the only Macaw I am aware of marked with a yellow nape, it is probably undescribed. The two descriptions do not, certainly, agree exactly; yet still I cannot but think the bird seen by Robinson, whose description I give below, to be this very rare species. Of the present specimen the Doctor says, “This bird I saw stuffed. The legs and tail were wanting. It seemed less than the common Red and Blue Macaw. By what I can judge from this sample, this bird has never yet either been figured or described. Sir Henry Moore, late Lieutenant Governor, often assured me that the Jamaica Macaw was very different from any he had ever seen. The subject now before us was shot [probably about 1765,] in the mountains of Hanover parish, about ten miles east of Lucea, by Mr. Odell.”

Latham has attributed _Ara aracanga_ and _ararauna_ to Jamaica; the former on the authority of Brisson.

The latter, Browne (Hist. Jam. 472,) expressly says he himself killed there. The Rev. Mr. Coward at present Curate of Highgate, near Spanish Town, informed me, that being in St. Elizabeth’s, in a plain at the foot of a chain of mountains dividing that parish from St. James, and consequently nearly in the medial line of the island, about 1842, one of the party called, “look! look!” and looking up, he saw two birds flying over-head, which he at once saw were parrots, but of very large size: and he was told that they were Macaws. On inquiring further of those resident in the neighbourhood, to whom the birds were familiar, he was informed that their plumage was blue and yellow. These were probably _Ararauna_.

A letter just received from Mr. Hill, who kindly assisted my inquiries on the subject, says;—“I have ascertained with unquestionable certainty, that Macaws are occasionally, if not constantly, denizens of our mountain forests. They are found exclusively in the central mountains westward of the island, and are observed on the skirt of the partially cleared country, at an elevation of 2500 or 3000 feet above the sea. They have been surprised in small companies feeding on the full-eared maize, while the grain was soft, milky, and sweet, and the very husk was sugary. Every description I have received of them, makes the species to be the _Ara militaris_, the Great Green Macaw of Mexico. The head is spoken of as red; the neck, shoulders, and underparts of a light and lively green; the greater wing-coverts and quills, blue; and the tail scarlet and blue on the upper surface, with the under plumage both of the wings and tail, a mass of intense orange yellow.

“Autumnal rains set in with westerly winds in the Gulf of Mexico, when the Ara is said to migrate from the mountain ranges on which it breeds on the continent, and not to return till the turn of the year. From _our_ birds being found only in the western parts of the island, I suspect that they are casual visitors, coming to us at the end of the year. The ordinary Parrots wing high, but the Macaws are exceedingly high fliers, and the command of the continental and insular shores, could be no difficulty to birds of their powerful, though, usually, not long-sustained flight. When the October rains set in, storms and deluges from the mountains of the continent to the west of us, send myriad flocks of aquatic birds over to us, and it is extremely likely that these magnificent Parrots are driven to our shores, where they find in our genial mountains, the mild quietude of the upper summer woods of Mexico.

“A mountain district very remote, between Trelawney and St. Ann’s, here and there cleared and settled,—a peculiar country called the _Black grounds_, is said to be the never failing resort of these Mexican Macaws. I have been assured that several birds have been procured there. This is said to be nearly as far eastward as they have been found. Further westward, in the neighbourhood of the Accompong Maroons, young birds, bearing the evidence of being in the first year’s plumage, have been procured from hog-hunters. One specimen, purchased from them by Mr. White, the proprietor of Oxford estate, was for some time the admiration and talk of the country round. I have been informed by those who have noticed the bird on the wing, that although the Macaws are never seen but flying extremely high, their great size, and their splendid length of tail, brilliant with intense scarlet, and blue and yellow, strikingly attract attention, if their harsh scream, heard in the hushed mountain solitudes, does not betray them. They fly from one ridge to another, journeying in pairs, and have been followed by the eye till they have alighted on the loftiest of the forest trees, in their chosen resting places.”

YELLOW-BELLIED PARROQUET.[75]

_Conurus flaviventer._

_Psittacus æruginosus_, _var._ +Lath.+ Syn. _Aratinga flaviventer_, +Spix+. Av. Br. t. 18. f. 1.

[75] Length, measured over the head, 11³⁄₄ inches, expanse 16³⁄₄, flexure 5³⁄₄, tail 5, rictus ³⁄₄, tarsus ⁵⁄₁₀, middle toe 1¹⁄₁₀. Irides pale orange; cere and cheeks, pale buff.

The large earthy nests accumulated by the duck-ants (_Termites_,) around the trunk or branches of trees, frequently afford the Parroquet a fit situation for her own domestic economy. Though easily cut by her strong beak, the thin arches and galleries of these insects are of sufficiently firm consistence to constitute a secure and strong abode. In the cavity formed by her own industry she lays four or five eggs, upon the chips and dust.

But the precaution of the poor bird in selecting a locality, and her perseverance in burrowing into so solid a structure, are not sufficient to ensure her safety or that of her young. The aperture by which she herself enters and departs, affords also a ready entrance to a subtle and voracious enemy, the Yellow Boa. A young friend of mine once observing a Parroquet enter into a hole in a large duck-ants’ nest, situated on a bastard-cedar, mounted to take her eggs or young. Arrived at the place, he cautiously inserted his hand, which presently came into contact with something smooth and soft. He guessed it might be the callow young, but hesitating to trust it, he descended, and proceeded to cut a stick, keeping his eye on the orifice, from which the old bird had not yet flown. Having again mounted, he thrust in the stick and forced off the whole upper part of the structure, disclosing to his utter discomfiture and terror, an enormous Yellow Snake, about whose jaws the feathers of the swallowed Parroquet were still adhering, while more of her plumage scattered in the nest revealed her unhappy fate. The serpent instantly darted down the tree, and the astonished youth, certainly not _less_ terrified, also descended with precipitation, and ran as if for life from the scene.

The food of this species consists of various fruits and seeds. The fiddle-wood, burn-wood, fig, and pride of China, afford it plentiful and agreeable nutriment. It cuts into the plantains, both when green and ripe; and its fondness for the sweet and spicy berries of the pimento renders it the abhorrence of the planter. I have seen it on the top of a guava-tree holding something in its foot, which it cut to pieces with its beak and fed upon; probably the young fruit. When the prickly-yellow is in seed, the Parroquets come in flocks to eat of it; when they lose their wonted wariness. I have known them to resort to a large tree, overhanging the public road, day after day; the passing by of persons beneath causing little observation; generally, however, they would utter a screech or two, and then go on feeding. I have shot several individuals from this tree in succession, yet in a few minutes the flock would be there again.

Often when mortally wounded by a shot, the grasp of the climbing feet, by which the bird was hanging from the twigs, becomes convulsively tightened, and the falling body is seen suspended head downward; for some minutes, often longer, it thus remains, the wings now and then giving an ineffectual flutter, till at last one foot relaxes its hold, and then the other, and the bird falls heavily to the ground. They are often sought for the table, and I can speak from personal knowledge to their juiciness and flavour, especially in the pimento season.

The flight of these birds is swift and rushing; in mid air they have a habit of suddenly deviating from the straight line of their course, making a sharp doubling, and then pursuing the same direction as before. They go in flocks, usually above the trees, and utter harsh screams as they fly. The sexes are precisely alike in plumage.

BLACK-BILLED PARROT.[76]

_Psittacus agilis._

_Psittacus agilis_, +Gmel.+—Le Vaill. Perr. 105. ? _Psittacus æstivus_, var. α. +Lath.+ Syn. ? ” ” var. δ. Ibid.

[76] Length 13¹⁄₄ inches, expanse 20¹⁄₄, flexure 6⁴⁄₁₀, tail 3¹⁄₄, rictus ⁸⁄₁₀, tarsus ⁹⁄₁₀, middle toe 1²⁄₁₀. Irides dark hazel: cere blackish ash-colour.

All the Parrots are gregarious, cunning, watchful, noisy, mischievous; and thus are like the Monkeys. This and the following species are so much alike in manners and general appearance, that a description of one applies nearly to the other. Flocks varying from half-a-dozen to twenty or thirty, fly hither and thither over the forest, screeching as they go, and all alight together on some tree covered with berries. Here they feast, but with caution; on a slight alarm one screams, and the whole flock is on the wing, vociferous if not musical; and brilliant if not beautiful; particularly when the sun shines on their green backs and crimsoned wings. They generally prefer lofty trees, except when, in June, the ripe yellow plantain tempts them to descend, or when the black berry shines upon the pimento. Of the latter, the flocks devour an immense quantity, and the former they destroy by cutting it to pieces with their powerful beaks, to get at the small seeds.

One day in January, when the pimento on the brow of Bluefields Mountain was about ready for picking, being full-sized, but yet green and hard, I observed large flocks of Black-bills and a few Parroquets, flying to and fro with voluble chatter, now alighting to feed on the hot aromatic berry, now flying off, and wheeling round to the same neighbourhood again. They were not at all shy, but, with unusual carelessness of our proximity, scarcely moved at the report of the gun which brought their companions to the ground. Of two which I shot on this occasion, I found the craws stuffed with the cotyledons of the seed alone, the most pungently aromatic part of the berry; the fleshy part having been, as I presume, shorn off by the beak and rejected. When alighted, as is often the case, on a dry branch, their emerald hue is conspicuous, and affords a fair mark for the gunner; but in a tree of full foliage, their colour proves an excellent concealment. They seem aware of this, and their sagacity prompts them frequently to rely on it for security. Often we hear their voices proceeding from a certain tree, or else have marked the descent of a flock upon it, but on proceeding to the spot, though the eye has not wandered from it, and we are therefore sure that they are there, we cannot discover an individual. We go close to the tree, but all is silent, and still as death; we institute a careful survey of every part with the eye, to detect the slightest motion, or the form of a bird among the leaves, but in vain; we begin to think that they have stolen off unperceived, but on throwing a stone into the tree, a dozen throats burst forth into cry, and as many green birds rush forth upon the wing.

The screaming of this and the following species differs from that of the Parroquet, so far as to be easily distinguished. That of the latter consists of a series of harsh screeches, of comparative length; that of the Parrots is less shrill, more broken into short and rapid articulations, forming series of varying length, separated by momentary pauses. It is, in fact, much more like a hurried chattering.

In some specimens, the patch of bright scarlet in the centre of the wing, is diminished to a slight tinge on the edge, or even entirely wanting. This is not a difference of sex, but probably of age.

I cannot well identify our Black-bill with Latham’s “Jamaica Black-billed Green Parrot;” he calls it var. α of _Æstivus_, which it surely is not; var. δ agrees in other particulars. Ours seems, as it were, made up of both descriptions.

YELLOW-BILLED PARROT.[77]

_Psittacus leucocephalus._

_Psittacus leucocephalus_, +Linn.+—Pl. Enl. 549. _Psittacus collarius_, (young?) Ibid.

[77] Length 13¹⁄₂ inches, expanse 22³⁄₄, flexure 7¹⁄₄, tail 4²⁄₁₀, rictus 1, tarsus ⁸⁄₁₀, middle toe 1⁶⁄₁₀. Irides dark hazel; cere and eyelids greyish-white. Sexes exactly alike.

The Yellow-bill is less common than either of the only two preceding, but its habits are the same. The same fruits supply it with food, but in addition, it divides the oranges, to procure the pips, and even cuts the acrid cashew-nut, to extract the kernel; which the others will not do.

The present and the preceding species build in holes in lofty trees; often a hollow bread-nut is chosen, and often the capacious and comfortable cavity chiselled out by the Woodpecker. Four eggs are usually laid; and when the green feathers begin to clothe the callow heads of the promising family, they are too often taken by some daring youth, who having watched the parent to her hole, climbs the giddy elevation. He feeds the young with ripe plantain or banana, till they approach maturity, and their appetites can digest plainer food; for when grown they will eat almost anything.

All the three species learn to speak, but the Parroquet is barely intelligible; the Black-bill is the most docile, but the beauty and superior size of the Yellow-bill causes it to be preferred for the cage. One in full plumage, and able to articulate with distinctness, usually fetches about twenty shillings in the towns.

Robinson, in enumerating the Jamaican _Psittacidæ_, distinguishing them from introduced specimens, mentions in addition to those I have given, “the Mountain Parroquet.” (MSS. ii. 88.)

+Fam.+—PICIDÆ.—(_The Woodpeckers._)

YELLOW-BELLIED WOODPECKER.[78]

_Picus varius._—+Linn.+

Aud pl. 190.

[78] Length 8³⁄₄ inches, expanse 15¹⁄₂, flexure 5, tail 3¹⁄₄, rictus 1²⁄₁₀, tarsus ¹⁷⁄₂₀, middle toe ¹⁸⁄₂₀

Four or five specimens of this beautiful Woodpecker, all females, occurred to us, in the months of December, January, and February; but at no other time was it seen. I have no doubt it is a winter migrant from the northern continent, where, however, Wilson states that it abides all the year. I have nothing to give of its history: its manners, as far as observed, were those common to the tribe; the stomachs of such as I dissected, contained wood-boring larvæ.

RADIOLATED WOODPECKER.[79]