The birds of Jamaica

Part 20

Chapter 203,681 wordsPublic domain

The statement that the Blackbird builds in company, forming an immense nest of basket-work by the united labours of the flock, is universally maintained by the inhabitants of the colony. It is said to be usually on a high tree, where many parents bring forth and educate a common family. Mr. Hill, whose statements in Jamaican Ornithology are worthy of unlimited confidence, observes: “Some half-a-dozen of them together build but one nest, which is large and capacious enough for them to resort to in common, and to rear their young ones together. They are extremely attentive to the business of incubation, and never quit the nest, while sitting, without covering the eggs with leaves, to preserve them at an equal temperature.” The only instance in which I ever met with a nest, while it is not conclusive, is rather in favour of this opinion than the opposite. In July I found a Blackbirds’ nest in a Bastard Cedar (_Guazuma_); it was a rather large mass of interwoven twigs lined with leaves. _Eight_ eggs were in the nest, and the shells of _many more_ were also in it, and scattered beneath the tree. The eggs were about as large as a pullet’s, very regularly oval, of a greenish blue, but covered with a coating of white chalky substance, which was much scratched and eroded on them all, and which was displaced with little force. On being broken, the interior was peculiar; the glaire was less tenacious than usual, but more jelly-like, yet at the same time thinner in consistence; but what surprised me was, that in each egg this glaire filled at least three-fourths of the whole space, while the yolk, flattened in form, not larger in diameter than a coat-button-mould, and about twice as thick, was adhering to one side and end. It was pale, and resembled in appearance that of a hen’s egg, when just turned by boiling. I examined several, and found all alike.

I close this account with some pleasing notes of the species by Mr. Hill. “Though the Savanna Blackbird is classed among the scansorial or climbing tribe of birds, and has the yoke-formed foot,—like another class of the Cuckoo tribe among us, of which we have four or five different kinds,—it is generally a downward, not an upward climber. It enters a tree by alighting on the extremity of some main branch, and gains the centre of the foliage by creeping along the stem, and searching for its insect food. Unlike, however, our Cuckoos, which are solitary-feeding birds, it does not range from stem to stem, and search the tree through. The Blackbirds, moving in flocks of half-dozens, tens, and twelves, seldom penetrate far among the leaves. They glance along the branches rapidly, and silently quit the tree they have visited, by dropping one by one on some inviting spot on the green sward under them, or start away suddenly, the whole possé together, to some near-by thicket, to which one among them generally leads with that peculiar shrill and screaming cry that distinguishes them from every other bird of the field.

“These Savanna Blackbirds are favourites with me. Other winged wanderers have their season, but these are the tenants of the field all the year round. Their life is in the sunshine. Wherever there are open lands in tillage or pasture, with intermingled trees and shrubs, there these social birds frequent:—always familiar and seemingly fearless, but never omitting to set their sentinel watchmen to sound their cry when any one obtrudes nearer upon them than to a certain space within their social haunts.

“After a passing fall of rain, one of our sudden mid-day thunder showers for instance, when the full burst of sunshine, bright and fierce, breaks again on the freshened landscape;—the first bird seen creeping out from the thicket to dry his wings, and regain the fields, is the Savanna Blackbird. The Mocking-bird, ready as he is with his song, to gladden the landscape once more, is seldom before the shrill Blackbird, in breaking the hush that succeeds the overpast shower. _Que-yuch, que-yuch, que-yuch_ is heard from some embowered clump not far off, and a little stream of Blackbirds, with their long tails and short gliding wings outstretched in flight, are seen straggling away to some spot, where insect-life is stirring, in the fresh, damp, and exuberant earth. The sun is levelling its slant beam along the plains, and the sea-breeze is breathing fresh and fragrant with a sense of reviving moisture from the afternoon showers, _que-yuch, que-yuch, que-yuch_ is heard again, hastily and anxiously repeated; and the little birds are seen scrambling into the hedge-rows, and the Blackbirds are pushing from the outer limbs of the solitary thicket, from whence they sounded their cry of alarm, to gain the inward covert of the leaves. A hawk with silent stealth is skimming along the bordering woodland, gliding occasionally downward to the lesser bushes in the Savanna. The tocsin of the Blackbird, however, has warned the whole field, and not a voice is heard, and not a wing is stirring.

“In the hot and sultry days when the dews have ceased to fall, and all vegetation is parched and languid, the Blackbirds are seen wending their way at an early hour of the afternoon to the riverside, trooping in little parties. They have found some spot where an uprooted tree has grounded in the shallow stream. Here they are perched, some tail upward, drinking from the gliding waters below, some silent and drooping, some pluming themselves, and some in the sands that have shoaled about the embedded trunk of the tree, washing in the little half-inch depths of water. They will continue here till sunset, when they will start off laggingly, the signal being first given by some one of the flock, who has announced, that it is time to seek their coverts for the night, with the still peculiar cry of _que-yuch_.”

I am inclined to attach very little importance to the wrinkles on the beak as indicating specific difference: these, as well as the form and size of the organ, varying considerably in individuals from the same locality; the result, I have no doubt, of age.

+Order.+—GYRANTES. (_Circlers._)

+Fam.+—COLUMBADÆ. (_The pigeons._)

RING-TAIL PIGEON.[85]

_Columba Caribbea._

_Columba Caribbea_, +Linn.+—Temm. Pig. pl. 10. _Columba lamprauchen_, +Wagl.+

[85] “Length 16 inches, expanse 24, tail 5³⁄₄, tarsus 1, middle toe 1³⁄₁₀. Irides brilliant orange; orbits carmine; beak black; feet coral-red. Crown, sides of head, and fore-neck, obscure reddish-purple; throat white. Back of neck splendid purplish green; back, rump, thighs, and parts beneath the wings, pale blue. Basal half of tail pale blue, gradually merging into a blackish-blue bar, nearly an inch broad, which crosses the feathers; thence to the tip, greyish-blue. Wing quills blackish brown, the first five edged with white; coverts towards the back, and the pinion [winglet?], dull olive; the rest of a very dull blue. Breast and belly dull reddish-brown. Weight 10oz. 2dr”—(Robinson, MSS., ii. 114, abridged.)

Of all our Doves, none is so exclusively arboreal as this. The Bald-pate, the Blue Pigeon, and the Ring-tail are essentially tree-doves, but I have seen the first feeding on the ground, and the second is often seen running; but all who are acquainted with this bird’s haunts and habits concur in affirming that he is never seen to put his feet upon the earth. Though it is probable that he must occasionally procure gravel, to aid in the comminution of his hard food, and that, when the resources of the wild-pines are exhausted in the long droughts, he must descend to drink at the mountain ponds, or gully springs, it seems that he cautiously selects his occasion, when unwitnessed by human eyes. And yet it is said not to be a shy bird, nor, at certain times, difficult to obtain by those who have made themselves acquainted with its habits. It inhabits the most recluse and dense mountain forests, where few are able to follow it, but the negro fowlers. The penetration of steep mountain-woods, abounding in prickly bushes, and tangled, beyond all description, by twining and pendent lianes, many of which are formidably spinous, where there is nothing like a pathway, and the ground is strewn with enormous masses of honey-combed limestone, over whose sharp points the hunter must often climb at the risk of his neck,—or with a loose rubble that slips from beneath the feet, and causes continual falls, is an enterprise that demands no small degree of courage, temper, and perseverance. The naked feet of the negroes catch hold of the rocky projections, almost like the hind hands of the monkey, and they can proceed with rapid and noiseless step; while the shoes of the white man, in his slow and painful progress, betray, by the displacing of stones, and the crackling of twigs, his approach to the wary bird, while yet far away. The musquitoes also, that, thirsting for blood, and swarming in such situations, dance around his face with their maddening hum, and soon inflame head, hand, and foot with their pungent stings, make a tyro long to be out again, almost before he has lost sight of the open sky of the clearing. But it is the presence of these most annoying insects, which affords an opportunity of obtaining the highly prized Ring-tail. This bird appears to suffer more from their stings than others; or else its superior sagacity has taught it a resource of which others are ignorant, or unwilling to avail themselves. It is aware that these little insect-pests cannot abide smoke, and wherever the blue clouds curl gracefully through the tall trees from the woodman’s fire, the Ring-tail is said to resort thither, if within the neighbourhood, and solace itself with a temporary suspension of insect assaults. But, alas! it is only to expose itself to a more fatal peril, for the negro sportsmen have marked the habit, and fail not to take advantage of it. Whenever they have noticed the birds feeding on the berries of any particular tree, they take an early opportunity of kindling a fire beneath it, near which they conceal themselves, so as to watch the tree. The birds begin to arrive, and are shot down by the fowler one after another; the repeated flashes and reports, and the falls of their companions, driving the survivors away for a few moments only from the attractive spot, to which they again and again return till the gunner’s ambition is satisfied. They are frequently brought to Kingston, Savanna-le-Mar, and the other towns, and are eagerly purchased for the table; though, as the distance which they are carried usually prevents their arrival on the day they are killed, they are almost invariably deplumed and drawn, and the inside strongly peppered before they are sent to market. Hence specimens for the naturalist, are to be obtained only by a special expedition. Of the three superlative delicacies of which the natives of Jamaica boast, the Ringtail holds the undisputed pre-eminence. The others are the Fresh-water Mullet, and the Black Land-crab. Dr. Chamberlaine (Comp. to Jam. Alm. 1840) mentions this bird as “the most luscious dainty of his class, or of any other. I am acquainted,” he further observes, “with no bird that the sportsman pursues, that can be compared to the Ring-tail Pigeon, for the richness, the delicacy, and the tenderness of his flesh. He is, during the months of September, October, and November, a mass of luscious fat, and his plump and well-enveloped flesh acquires for him a superiority over that of all his tribe.” It is a common thing, at the period of their high condition, for birds shot from a tall tree to burst asunder with the fall.

The Ring-tail is stated invariably to perch near the middle of a tree, usually in the fork of the principal limbs; where, when seated, it will remain quietly looking down at the fowler, perhaps within a few yards of his head. The centre of those trees which are clothed with a dense tangled mass of withes or creepers, is preferred; and it is asserted that on no occasion is this bird to be seen perched on an exterior twig or branch. The Blue Pigeon sometimes manifests the same predilection; but with him it is only when the gusty “norths,” rocking the flexible branches, would make his seat on them uncomfortable if not insecure.

The Ring-tail will sometimes leave his solitudes, and come down to eat the berries of missletoe, growing on sour-sop and other trees. A friend has seen four thus engaged on a tree in the house-yard. It eats the seed of the yam also in the provision ground.

When the vernal rains have copiously descended, the “negro-yam” sends out plentifully its young and tender shoots: the tips of these, with the unopened leaves and buds, are particularly agreeable to this exquisite bird, and it may often be shot at that season in the grounds of the mountain slopes. It is, however, then in poor condition.

By an Act of the Colonial Legislature, 10 Ann. xvi. 3, wild pigeons were forbidden to be killed in the parishes of St. Catherine or St. John’s, or on any island or kay, in the months of May, June, and July, under a penalty of forty shillings, or slaves to have thirty-nine lashes. Since the abolition of slavery, this, as well as many other laws, of similarly oppressive character, has been repealed.

Robinson found in one, the hard perforated seeds of the small palmetto-thatch. He mentions also, that in the autumn they owe their fatness to feeding on the fruit of the trumpet-tree, wild-raspberries, and wild star-apples. “It is remarkable,” he observes, “that the thighs [tibiæ?] are twice the length of the legs [tarsi?].”

The unwonted absence of the seasonal rains in the spring of 1846, rendered my efforts to obtain specimens of this fine bird fruitless, though I sent experienced persons many times to their usual haunts. I am therefore compelled to give a description from Dr. Robinson’s MSS. The preceding accounts, also, are the results, not of personal observation, but of careful and minute and repeated inquiries. Mr. Hill writes me that it has been abundant on the Highgate mountains since my departure.

Temminck asserts that the Ring-tail seems to be spread over the whole Antilles and _Bahamas_, but is not aware that it exists on the continent. Mauge found it at Porto Rico, where it is said to associate in flocks of many hundreds. (!)

BLUE PIGEON.[86]

_Columba rufina._

_Columba rufina_, +Temm.+ Pig. 24. _Columba Cayanensis_, +Bonn.+

[86] Length 16 inches, expanse 26¹⁄₂, flexure 9¹⁄₄, tail 5³⁄₄, rictus 1⁴⁄₁₀, tarsus 1³⁄₁₀, middle toe 1⁹⁄₁₀ (including claw ⁵⁄₁₀). Iris consists of two circles, the inner one pale blue, the outer pale orange, the junction of the colours being marked by a line of dark blue. Orbits grey, edges of eyelids dull red. Beak black; feet lake-red. Head, neck, breast, and belly, dull reddish-purple. Scapulars and inter-scapulars dusky grey. Wings greyish-black; secondary greater coverts blue grey, edged with white; mid-coverts red-brown, merging into the surrounding colours. Back, rump, and tail, slate blue, the latter deepening towards the tip. Chin pale grey. Sides, thighs, under wing and tail-coverts, blue grey. Sexes barely differing.

The Blue Pigeon is found both on the mountains and in the lowlands. On the former it seems less to affect the deep forest, than such woods as skirt cultivated ground. When the purple berries of the _phytolacca_ are ripe, about the end of the year, these pigeons flock in considerable numbers to feed at dawn and at evening. About the same time they are numerous in the lowlands, for I have found them plentiful in the large morass that extends along the shore from Crabpond to Parker’s Bay. They were flying about in pairs, for the most part, among the black mangrove trees, on whose seeds they were probably feeding. But I found in the stomachs of those which I shot, the white blossoms of a species of missletoe which is abundant there, and in one the bean-like seeds of, as I believe, the madjo-bitter (_Picramnia_). Early in February I visited the mangrove woods of Mount Edgecumbe morass, to seek these birds. They were rather numerous, but alighted only on the summits of the tallest trees. Finding that they were very shy, I seated myself and remained quietly watching. Thus I obtained several successive shots, as they appeared to come round to the spot periodically, perhaps once in half-an-hour. Two or three were in company, and as they flew from tree-top to tree-top, their movements were announced by a guttural _jug, jug_, and by the loud rushing of their powerful wings. Frequently one would chase another round the trees, playfully, which I conjectured to be a symptom of pairing.

The common note of the Blue Pigeon resembles somewhat the barking of a cur; _bow-wow—wōw_, the last syllable protracted and falling. It is much like the _Sary-coat-blue_ of the Bald-pate, but the short second syllable is wanting.

For delicacy and flavour of flesh this species scarcely yields to its congener, and is but a little less in request. It is dark in hue, but exquisitely delicious, tender, juicy, and free from bitterness.

It is an arboreal bird, but not quite so exclusively as the Ring-tail. Like the Bald-pate, he is often shot, by forestalling him at his feeding tree, before day-break. In form he agrees with the bird just named; his legs and feet are stout and strong; his head and neck small and slender; the plumage of his nape forms a sort of ridge. M. Temminck, probably having never seen the bird alive, and not being aware of the very singular peculiarity of the iris mentioned in the note, has given his figure red eyes. The two colours impart a very unusual character to the physiognomy of the species; it is constant, not accidental.

About the end of April, I was informed of a Blue Pigeon’s nest on a lofty limb of an inaccessible cotton tree. It was a more substantial structure than those of its congeners, being made of dried grass, or similar material, as well as twigs. A Bald-pate had a nest on a contiguous tree, and the neighbouring birds were continually squabbling. I have never seen the eggs.

The Blue Pigeon is said to inhabit not only all the great islands of the West Indies, but also Guiana.

BALD-PATE.[87]

(_White-crowned Pigeon._ +Bon.+)

_Columba leucocephala._ +Linn.+

Aud. pl. 177.

[87] Length 16 inches, expanse 23¹⁄₂, flexure 7³⁄₄, tail 5¹⁄₂, rictus 1¹⁄₄, tarsus 1¹⁄₁₀, middle toe 2¹⁄₂. Irides cream-white; eyelids purplish flesh colour.

This fine dove is common in almost all situations, but chiefly affects the groves of pimento, which generally adorn the mountain pens. The sweet aromatic berries afford him abundant and delicious food during the pimento season; the umbrageous trees afford him a concealment suited to his shy and suspicious character; and on them his mate prefers to build her rude platform-nest, and rear her tender progeny. Wary exceedingly, the Bald-pate, from his seat among the topmost twigs, discerns the gunner, himself unseen, and intimates his vicinity only by the rushing of his strong wings, as he shoots off to some distant part of the grove. In the breeding season, however, when alarmed from the nesting tree, he does not fly far, and soon returns; so that the sportsman, by concealing himself, and watching the bird’s return, may bring him down. When the pimento is out of season, he seeks other food; the berries of the sweetwood, the larger ones of the breadnut, and burn-wood, of the bastard cedar, and the fig, and the little ruddy clusters of the fiddle-wood, attract him. He feeds early in the morning, and late in the afternoon: large numbers resort to a single tree, (though not strictly gregarious,) and when this is observed, the sportsman, by going thither before dawn, and lying in wait, may shoot them one by one, as they arrive. In September and October they are in fine condition, often exceedingly fat and juicy, and of exquisite flavour. In March the clammy-cherry displays its showy scarlet racemes, to which the Bald-pates flock. The Hopping Dick, Woodpecker, and Guinea-fowl, feed also upon it. In April, Sam tells me he has seen as many as thirty, almost covering a tree, feeding on berries which he believes were those of the bully-tree. Late in the year they resort to the saline morasses, to feed on the seeds of the black-mangrove, which I have repeatedly found in the craw; I have even seen one descend to the ground beneath a mangrove, doubtless in search of the fallen seeds. In general, however, the Bald-pate is an arboreal pigeon, his visits to the earth being very rare. He often feeds at a distance from home; so that it is a common thing to observe, just before nightfall, straggling parties of two or three, or individuals, rushing along with arrowy swiftness in a straight line to some distant wood.

The Bald-pate is a noble bird; plump, yet of a graceful form; the iridescent scale-like feathers of his neck, with their black borders, are very striking: he is staid and sedate in manners, when sitting, and there is something of supercilious sternness in his countenance, which, combined with his snow-white head, always reminds me, strange as the comparison may appear, of the grand Bald-Eagle. His coo is _Sary̆-coat-blūe_, uttered with much energy, the second syllable short and suddenly elevated, the last a little protracted and descending.

Incubation takes place chiefly in the months of June and July. In Bluefields morass many nests are found on the tallest black-mangroves, and are much robbed by the negro youths, who rear the young for sale: the native pigeons being, more than any other birds, kept in cages by the Creoles. The nest is merely a very slight platform of dry twigs, rudely attached, on which two eggs are laid. They are of delicate whiteness, in form very regularly oval, and in dimensions 1¹⁄₂ inch by 1¹⁄₁₀. I never heard of its breeding on rocks.