Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)

Part 4

Chapter 44,033 wordsPublic domain

Bill, feet, and claws black. Iris chestnut-brown. Head and two upper thirds of the neck glossy black; forehead, cheeks, and chin, tinged with brown; lower eyelid white; a broad band of the same across the throat to behind the eyes; rump and tail-feathers also black. The general colour of the rest of the upper parts is greyish-brown, the wing-coverts shaded into ash-grey; all the feathers terminally edged with very pale brown; the lower part of the neck passing into greyish-white, which is the general colour of the lower parts, with the exception of the abdomen, which is pure white, the sides, which are pale brownish-grey, the feathers tipped with white, and the lower wing-coverts, which are also pale brownish-grey. The margins of the rump, and the upper tail-coverts, pure white.

In very old males, I have found the breast of a fine pale buff.

Length to end of tail 43 inches, extent of wings 65; bill along the ridge 2-1/2, in depth at the base 1-2/12, in breadth 1; tarsus 3-7/12; middle toe and claw 4-1/4; wing from flexure 20; tail 7-1/2. Weight 7 lb.

Adult Female. Plate CCI. Fig. 2.

The Female is somewhat less than the male, but similar in colouring, although the tints are duller. The white of the throat is tinged with brown; the lower parts are always more grey, and the black of the head, neck, rump, and tail, is shaded with brown.

Length 41 inches. Weight 5-3/4 lb.

THE RED-THROATED DIVER.

_COLYMBUS SEPTENTRIONALIS_, LINN.

PLATE CCII. MALE IN SUMMER, YOUNG MALE IN WINTER, FEMALE, AND YOUNG UNFLEDGED.

Whilst the icicles are yet hanging from the rocks of our eastern shores, and the snows are gradually giving way under the influence of the April rains, the Bluebird is heard to sound the first notes of his love-song, and the Red-throated Diver is seen to commence his flight. Already paired, the male and female, side by side, move swiftly through the air, steering their course, at a great height, towards some far distant region of the dreary north. Pair after pair advance at intervals during the whole day, and perhaps continue their journey all night. Their long necks are extended, their feet stretched out rudder-like beyond the short tail, and onwards they speed, beating the air with great regularity. Now they traverse a great arm of the sea, now cross a peninsula; but let what may intervene, their undeviating course holds straight forwards, as the needle points to its pole. High as they are, you can perceive the brilliant white of their lower parts. Onward they speed in silence, and as I stand gazing after them, they have already disappeared from my view.

The middle of May has arrived; our woods are once more filled with the melodies of numberless warblers, and the Divers have ceased to be seen on our eastern coasts. To study their habits at this season, we must follow them to the islands in the mouth of the broad St Lawrence, or to the granitic rocks of Labrador. The voyage cannot be performed without great expense, and may be attended with danger, but enthusiasm urges me on, and now my bark skims over the blue waters. At length arrived on the rocky shores, I prepare to visit the interior of that rude and moss-clad region. Thousands of little lakes are seen, on which are numberless islets richly clad with grass and sedge, the whole of which seems as if it had grown in a day, so tender are the fresh blades, and so pure their light green tint. High over these waters, the produce of the melted snows, the Red-throated Diver is seen gambolling by the side of his mate. The males emit their love-notes, and, with necks gracefully curved downwards, speed by the females, saluting them with mellow tones as they pass. In broad circles they wheel their giddy flight, and now, with fantastic glidings and curves, they dive towards the spot of their choice. Alighted on the water, how gracefully they swim, how sportively they beat it with their strong pinions, how quickly they plunge and rise again, and how joyously do they manifest to each other the depth and intensity of their affection! Now with erected neck and body deeply immersed they swim side by side. Reynard they perceive cunningly advancing at a distance; but they are too vigilant for him, and down like a flash they go, nor rise again until far beyond his reach. Methinks I see them curiously concealed among the rank weeds under the bank of their own islet, their bills alone raised above the water, and there will they remain for an hour, rather than shew themselves to their insidious enemy, who, disappointed, leaves them to pursue their avocations.

The Red-throated Diver is found, in tolerable abundance, on the sea-coast of the United States during autumn, winter, and early spring, from Maryland to the extremities of Maine. The younger the birds, the farther south do they proceed to spend the winter, and it is rare to see an old bird, of either sex, at any season to the south of the Bay of Boston. Farther eastward they become more common, and they may be said to be plentiful towards the entrance of the Bay of Fundy, in the vicinity of which a few remain and breed. I found some in December, January, and February at Boston, where I procured males, females, and young birds. The old had the red patch on the throat rather darker than in the breeding season; the delicate grey and white lines on the neck were as pure as I observed them to be during summer in Labrador; and I have since been convinced that birds of this family undergo very little if any change of colouring after they have once acquired their perfect plumage, the Loon and the Black-throated Diver being included in this remark; while, on the contrary, all the Grebes with which I am acquainted, lose the beauty of their plumage as soon as the breeding season is over. This remarkable difference between the Divers and the Grebes would of itself be sufficient to separate the two genera, were there not also other distinctions. The Divers, moreover, live on the sea during the greater part of the year, and resort to ponds, lakes, or the borders of rivers to breed; whilst the Grebes spend most of their time on inland lakes, marshes, and streams. Immediately after the breeding season, as soon as the young are able to fly, the families of Divers make their way to the arms and inlets of the sea, rarely entering the fresh waters until the following spring.

The Red-throated Diver is at all times an extremely shy and vigilant bird, ever on the alert to elude its numerous enemies. The sight of man seems invariably to alarm it, even in the wildest countries in which it breeds. I have often observed that, while yet several hundred yards from them, they marked my approach with great watchfulness. First they would dive and make their way to the farther end of the pond, after which, with outstretched necks, they would remain silent and motionless, until I approached within about a hundred yards, when, instead of diving again, as the Loon always does, they at once, with a single spring, rose from the water, and ere I had proceeded a few yards, they were already eight or ten feet above it. If I crept towards them through the tangled mosses or shrubs, they would swim about with their heads elevated, as if determined to make their escape on the appearance of imminent danger. In many instances, my party observed this species in small flocks of five or six in the same lake, when it happened to be of considerable extent; and as this was during the height of the breeding season, we concluded that these associated birds were barren, as I ascertained that males and females, when once paired, remain together until their young are able to fly, when they part company, until the next pairing season, which is about the first of March.

This species begins to breed in Labrador in the beginning of June, and about a fortnight earlier along the Bay of Fundy. The numerous nests which our party found in the former district were all placed on small sequestered islands in the middle of lakes or large ponds of fresh water, rarely more than one mile distant from the sea-shore. These nests consisted merely of a few blades of rank grasses loosely put together, and were quite flat, without any down to warm or conceal the eggs at any period of incubation. The nest was placed within a few feet of the water, and well-beaten tracks, such as are made by otters, led to it. Whenever the birds went to this spot they walked nearly erect in an awkward manner, but when they sat in their nest they laid themselves flat on the eggs, in the manner of a Goose or Duck. In no instance did they alight on the islands, but always on the water, at some distance, when, after examining all around them for a while, they crawled silently out, and moved to the spot which contained their treasure.

Having been told that the Red-throated Diver covers its eggs with down in the manner of many ducks, I was surprised to find the assertion incorrect, and having killed several individuals during the period of incubation and immediately after it, I carefully examined them, and found all of them fully covered with down, they being, in this respect, quite different from the Eider Duck, the Velvet Duck, the Harlequin Duck, and other species of that family, nay even from the Black Guillemot, of which I shall speak in the present volume. Probably it is on account of those birds breeding much farther north, that, according to Dr Richardson, they there line their nest with down. We also found the _Colymbus glacialis_ incubating without any in its nest. The idea generally entertained that this species never lays more than two eggs I found equally incorrect, for of five nests, two contained two eggs each, two had three each, and the fifth had three young birds. The eggs measure 3 inches in length by 1-3/4 in breadth, and are of an elongated elliptical form, nearly equally rounded at both ends; they are of a deep olive-brown colour, irregularly marked with spots of a darker dull brown. The male incubates as well as the female, and both are extremely solicitous about the safety of their young, which betake themselves to the water on the day succeeding that of their escape from the egg, and are from the first most expert swimmers and divers. Two of the young were shot by Captain EMERY, having been easily approached in the absence of their parents, at which he had shot without success, they not having yet learned from experience the danger of the proximity of man. They dived beautifully, and swam with great buoyancy, inclining their necks forwards, in the manner of the old birds. This was on the 5th July 1833. On the 15th of the same month, THOMAS LINCOLN and my son JOHN WOODHOUSE, saw several young ones, which, although quite small, were equally expert at diving. When swimming by the side of their mother they floated high, with the neck quite erect, while the old bird swam deep, with her neck inclined forward. When the little ones dived, they moved under the water like so many turtles, and at last were caught on the bottom of the pond, which was small and shallow, by placing the gun-rods upon them. So averse from moving are the old birds when sitting on their eggs, that they will not bestir themselves until in imminent danger, on which, however, they scramble to the water, dive, and, on emerging, immediately rise on wing without uttering any note. The male only is noisy on such occasions, and more especially when it returns from afar to its mate, when it evinces its satisfaction by calling aloud, as it repeatedly passes and repasses over the spot, and then alights in a pompous manner on the water.

The sexes differ materially in size, the male birds being much larger than the females, and weighing at an average fully a pound more. These birds are extremely tenacious of life. One which my son shot on the wing fell, dived instantly, and swam to a considerable distance under water, but returned to the surface, back downwards, and quite dead.

The notes of the Red-throated Diver are harsh and rather loud; they resemble the syllables _cac, cac, cac, carah, carah_, enounced in rapid succession. In some instances the young men of my party found that the most successful method of approaching these birds whilst on the water, was to run as fast as possible towards them and shout loudly, for on such occasions the birds dived instead of flying at once, and on emerging again, afforded them much better chances as they took to wing. At certain times, when approached while they have young, they utter a soft plaintive note, which evidently conveys to their offspring their wish that they should remain quiet in their hiding-places.

The Red-throated Diver does not acquire the full beauty of its plumage until its fourth year. The young are at first covered with thick hairy down, of a blackish colour, inclining to brown. Before they are fully able to fly, this is changed into a dull grey on the upper parts, thickly sprinkled with white dots on the extremity of each feather, the lower parts being of a sullied white. During the second year these tints are firmer, there are fewer spots above, and the texture of the lower parts is more silky. In the third, both sexes assume the fine grey of the hind-neck, with its longitudinal white stripes, and here and there a few spots of red on the lower part of the throat. The next spring their plumage is perfect.

I have never observed any of these birds on our inland lakes or rivers. In the neighbourhood of Boston, and along the Bay of Fundy, they are best known by the names of “Scape-grace” and “Cape-racer.” By the 9th of August the young birds had left the fresh-water lakes and ponds for the bays on the coast, and we were informed by the settlers, both in Newfoundland and Labrador, that, by the last days of September, none were to be found in those countries.

The dislike which this species shews to fresh-water after the breeding-season is such, that they are rarely seen in the upper part of large bays, but prefer for their winter residence the shores of sea-islands and barren rocks. Thus, at that season, they are met with about the outer islands of the Bay of Fundy, and those along our eastern coast.

While in fresh water, the Red-throated Diver feeds principally on small fish, shrimps, leeches, snails, and aquatic insects. The masses of feather-like substances often found in the stomachs of Grebes, I have never met with in this species. Its flesh is oily, tough, dark-coloured, and disagreeable to the taste, although I saw some Mountain Indians feeding upon it at Labrador with apparent pleasure.

COLYMBUS SEPTENTRIONALIS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 220.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 801.—Ch. Bonap. Synops. of Birds of the United States, p. 421.

RED-THROATED DIVER, COLYMBUS SEPTENTRIONALIS, _Richards. and Swains._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 476.—_Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 519.

Adult Male in summer. Plate CCII. Fig. 1.

Bill as long as the head, slender but strong, straight, rather compressed, tapering to a point. Upper mandible with the dorsal line almost straight, the ridge convex, as are the sides, the edges sharp and involute; nasal groove basal, short; nostrils basal, lateral, direct, oblong, pervious. Lower mandible with the angle extremely narrow and extending beyond the middle, the dorsal line straight and sloping upwards to the point, the ridge convex, but narrower than that of the upper mandible, the edges sharp and involute; the point of both mandibles rather sharp.

Head of moderate size, oblong, narrowed before. Neck rather long and slender. Eyes rather small. Body elongated, somewhat depressed. Wings small. Feet short, rather large, placed very far back; tibia almost entirely concealed; tarsus short, exceedingly compressed, sharp-edged before and behind, covered all over with reticulated angular scales; hind toe extremely small, connected with the second by a very small membrane; the anterior toes united by reticulated membranes, the fourth longest, the third a little shorter, the second considerably shorter than the third; all covered anteriorly with very narrow transverse scutella, the second toe with a free two-lobed membrane; claws very small, depressed, rounded.

Plumage short and dense; of the head and neck very short, blended; of the lower parts blended, short, and with a silky gloss; of the upper slightly glossed and somewhat compact; the feathers in general oblong and rounded. Wings proportionally very small and narrow, curved; primaries strong, tapering, first longest, second almost as long, the rest rapidly graduated; secondaries broad, rounded. Tail extremely short, rounded, of twenty rounded feathers.

Bill bluish-black. Iris deep bright red. Feet brownish-black, the anterior edge of the tarsus, the upper surface of the toes, the claws, and part of the webs, pale livid flesh-colour. Fore part and sides of the head, throat, and sides of the neck, of a fine bluish-grey; fore part of the neck rich brownish-red; hind part of the head and hind neck longitudinally streaked with greenish-black and pure white, each feather black in the middle, with the sides white, the colours disposed in lines. The upper surface brownish-black, tinged with green, more or less mottled with white according to age, excepting the primary quills and the tail-feathers, the latter of which are merely paler at the end. The whole under surface pure white, excepting the feathers on the sides under the wings, some of those about the vent, and the lower tail-coverts, which are greyish-brown, with white margins and tips.

Length to end of tail 25-1/2 inches, to end of claws 27, extent of wings 43-1/12; bill 2-2/12; gape 3-3/8; tarsus 3, fourth toe and claw 3-3/4; wing from flexure 11-3/4, tail 3. Weight 4 lb.

Adult Female in summer. Plate CCII. Fig. 3.

The female is precisely similar to the male in form and colouring, but is considerably smaller.

Length to end of tail 25 inches, to end of claws 28-1/12; extent of wings 43. Weight 3 lb.

Male in winter immature. Plate CCII. Fig. 2.

In this state the principal differences are the following:—The fore part of the neck, instead of being of a uniform rich brownish-red, is merely mottled with that colour; all the feathers of the upper surface have each two white spots towards the end; the tail-feathers are edged and terminated with white; the colouring in general is somewhat less pure and deep, and the bill is of a much paler tint.

Young bird unfledged. Plate CCII. Fig. 4.

The young are at first covered with a dense elastic down of a greyish black colour, tinged with brown. The bill is bluish-black, its basal edges yellow; the iris reddish-brown.

THE GREAT RED-BREASTED RAIL, OR FRESHWATER MARSH-HEN.

_RALLUS ELEGANS._

PLATE CCIII. MALE AND YOUNG.

No doubt exists in my mind that Wilson considered this beautiful bird as merely the adult of _Rallus crepitans_, the manners of which he described, as studied at Great Egg Harbour in New Jersey, while he gave in his works the figure and colouring of the present species. My friend THOMAS NUTTALL has done the same, without, I apprehend, having seen the two birds together. Always unwilling to find faults in so ardent a student of nature as WILSON, I felt almost mortified when, after having, in the company of my worthy and learned friend, the Reverend JOHN BACHMAN, carefully examined the habits of both species, which, in form and general appearance, are closely allied, I discovered the error which he had in this instance committed. Independently of the great difference as to size between the two species, there are circumstances connected with their habits which mark them as distinct. The _Rallus elegans_ is altogether a fresh-water bird, while the _R. crepitans_ never removes from the salt-water marshes, that are met with along our eastern Atlantic coasts, from the Jerseys to the Gulf of Mexico. Nay, the present species is found at considerable distances inland, where it breeds and spends the whole year; whereas the latter never goes farther from its maritime haunts than the borders of the salt-marshes, and this merely on certain occasions, when driven thither by the high risings of tides. The Fresh-water Marsh-hen, besides, is confined to the Southern States, a few stragglers only having been observed farther eastward than the State of Pennsylvania, and these only in fresh-water meadows.

So long ago as the year 1810, on the 29th May, I caught one of these birds, a female, at Henderson, in the State of Kentucky, when I made the following memorandum respecting it:—“It is an excessively shy bird, runs with great celerity, and when caught, cries like a common fowl.” It weighed eleven ounces avoirdupois; its total length was 20-1/2 inches, and its alar extent 22.

This species constantly resides in the fresh-water marshes and ponds in the interior of South Carolina, Georgia, the Floridas, and Louisiana, from which a few migrate, and probably breed as far to the eastward as the wet meadows of the Delaware and Schuylkil rivers, in the vicinity of which I killed one female in New Jersey, a few miles from Camden, in July 1832, in company with my friends EDWARD HARRIS and Mr OGDEN, of that city. On inquiring of numerous hunters, I was told by several of them that they now and then obtained a few of these birds, which they considered as very rare, and knew only by the name of “King Rails.” On recently examining the museums of our eastern cities my friend JOHN BACHMAN saw only one specimen; and Mr WILLIAM COOPER of New York assured him that he had never seen any other individuals than those sent to him from Charleston. Mr BACHMAN was present at the killing of a specimen near Philadelphia, which was _considered_ as a very old individual of the _Rallus crepitans_. In Louisiana, the Creoles know this bird by the name of _Grand Râle de Prairie_.

As the Fresh-water Marsh-Hen is abundant in South Carolina, I shall attempt to describe its habits as observed in that State, both by myself and by my friend JOHN BACHMAN, of whose notes, delivered to me for the purpose, I shall make free use. “Although not nearly so numerous as the other species, they are not rare in that country, in certain favourable situations. Wherever there are extensive marshes by the sides of sluggish streams, where the bellowings of the alligator are heard at intervals, and the pipings of myriads of frogs fill the air, there is found the Fresh-water Marsh-hen, and there it may be seen gliding swiftly among the tangled rank grasses and aquatic weeds, or standing on the broad leaves of the yellow Cyamus and fragrant Water-lily, or forcing its way through the dense foliage of Pontederiæ; and Sagittariæ. There, during the sickly season, it remains secure from the search of man, and there, on some hillock or little island of the marsh, it builds its nest. In such places I have found so many as twenty pairs breeding within a space having a diameter of thirty yards. The nests were placed _on the ground_, and raised to the height of six or eight inches by means of withered weeds and grasses. The number of eggs was nine or ten. About the middle of March I found a few nests containing two or three eggs each; but, in my opinion, the greater number of these birds commence breeding about the middle of April. They appear to repair their nests from time to time, and to return to them several years in succession.”