Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)

Part 5

Chapter 54,039 wordsPublic domain

The young, which are at first black, leave the nest as soon as they burst the shell, and follow their mother, who leads them along the borders of the streams and pools, where they find abundance of food, consisting of grass-seeds, insects, tadpoles, leeches, and small crayfish. At this early period, when running among the grass, which they do with great activity, they may easily be mistaken for meadow-mice. My friend BACHMAN, who had several times attempted to raise these birds, with the view of domesticating them, did not succeed, principally, he thinks, on account of the difficulty of procuring enough of their accustomed food. They all died in a few days, although the greatest attention was paid to them.

When grown they feed on a variety of substances, and it has appeared to me that they eat a much greater proportion of seeds and other vegetable matters than the Salt-water Marsh-Hens. It is true, however, that, in the gizzard of the latter we find portions of the _Spartina glabra_; but when that kind of food is not to be procured, which is the case during three-fourths of the year, they feed principally on “Fiddlers,” small fish, and mollusca. In the gizzard of the present species, besides the food already mentioned, I have always found a much greater quantity of the seeds of such grasses as grow in the places frequented by them. On one occasion I found the gizzard crammed with seeds of the cane (_Arundo tecta_); and that of another contained a large quantity of the seed of the common oat, which had evidently been picked up on a newly sown field adjoining to the marsh. In autumn I have killed this species in cornfields, in the company of JOHN BACHMAN, PAUL H. LEES, Esq. and others. These birds are rarely shot by common gunners, on account of the difficulty of raising them, and because they generally confine themselves to places so swampy and covered with briars, smilaxes, and rough weeds, that they are scarcely accessible. But although they are thus safe from man, they are not without numerous enemies.

My friend BACHMAN once killed a large Moccasin snake, on opening which he found an old bird of this species, that had evidently been swallowed but a short time before. Its feathers are frequently found lying on the banks of rice-fields, ponds, and lagoons, in places where the tracks of the minx plainly disclose the plunderer. The Barred Owl and the Great Horned Owl also occasionally succeed in capturing them in the dusk. “On one occasion,” says my friend BACHMAN, in a note addressed to me, “while placed on a stand for deer, I saw a wild cat creeping through a marsh that was near to me, evidently following by stealthy steps something that he was desirous of making his prey. Presently he made a sudden pounce into a bunch of grass, when I immediately heard the piercing cries of the Marsh-Hen, and shortly after came passing by me the successful murderer with the bird in his mouth.”

“In seasons of great drought, when the marshes which are their favourite haunts become dry, these birds have been known entirely to disappear from the neighbourhood, and not to return until after heavy rains, having in the mean time, no doubt, retired to the shores of the larger and deeper ponds of the swamps of the interior.”

The young of this species acquire the redness of their plumage during the first summer, and increase in size and beauty for several years, without experiencing any change in their colouring after the spring following that of their birth. The sexes are scarcely distinguishable otherwise than by the difference of size, the males being considerably larger than the females. I am not aware that this species raises more than one brood in the season, although, when its eggs have been destroyed, it may lay a second time.

The flight of this Rail resembles that of the salt-water kind, but is considerably stronger and more protracted. When suddenly flushed, they rise and go off with a chuck, their legs dangling beneath, and generally proceed in a straight line for some distance, after which they drop among the thickest grass, and run off with surprising speed. In several instances they have been known to stand before a careful pointer. They are less apt to take to the water than the _Rallus crepitans_, and are by no means so expert at diving. Their number does not appear to be diminished in winter by any migratory movements. Their cries, which do not differ much from those of the other species, are less frequently repeated after the breeding season.

Few birds afford better food than this species: during autumn, when, feeding chiefly on grass seeds, they are juicy and tender; in spring, however, they are less delicate. Their superiority in size over all other birds of the genus that occur in the United States, renders them valuable game to the knowing sportsman and epicure. Their eggs also are excellent as food, being much preferable to those of the common fowl.

I regret that I am obliged to conclude this account, without being able to describe the eggs, which, although well known to my friend JOHN BACHMAN, have not yet come under my inspection, but which I trust I shall have an opportunity of figuring in the concluding plates of my work.

GREAT RED-BREASTED RAIL, OR FRESH-WATER MARSH HEN.

RALLUS ELEGANS.

Adult Male. Plate CCIII. Fig. 1.

Bill much longer than the head, slender, compressed, very slightly curved, deep at the base. Upper mandible with the dorsal line almost straight until towards the end, where it is slightly curved, the ridge flattish at the base, and extending a little on the forehead, convex towards the end; a deep groove runs on either side parallel to the ridge for two-thirds of the whole length; the edges inflected, with a very slight notch close to the tip. Nostrils lateral, linear, direct, open and pervious. Lower mandible with the angle very long, extremely narrow, the sides erect, slightly convex, the edges inflected, the tip narrowed.

Head small, oblong, much compressed. Neck long and slender. Body slender, much compressed. Feet long; tibia bare a considerable way above the joint; tarsus rather long, strong, compressed, anteriorly covered with broad scutella, posteriorly with smaller, and on the sides reticulated; hind toe very small and slender, middle toe longest, fourth considerably shorter, and but little longer than the second; toes free, scutellate above, compressed, granulate beneath; claws of moderate length, arched, slender, much compressed, acute, flat, and marginate beneath.

Plumage rather stiff, compact and glossed on the upper parts. Feathers of the head and neck short and blended; of the forehead with the shaft enlarged, and extended beyond the tip. Wings very short and broad; alula large; primaries curved, broad, tapering but obtuse, third longest, second scarcely shorter, first and seventh about equal; secondaries weak, broad, rounded. Tail very short, much rounded, of twelve feeble rounded feathers; the upper and lower coverts nearly as long as the tail-feathers.

Lower mandible and edges of upper brownish-yellow; ridge of upper, and tips of both, deep brown. Iris bright red. Feet yellowish-brown, tinged with olive; claws of the same colour. Upper part of head and hind neck dull brown, the bristle-like shafts of the frontal feathers brownish-black; a brownish-orange line from the bill over the eye; a broader band of the same colour from the lower mandible, the intermediate space dusky; chin white. The upper parts in general are streaked with brownish-black and light olive-brown, the two sides of each feather being of the latter colour. Wing-coverts dull chestnut, most of them irregularly tipped with brownish-white. Alula and primaries deep olive-brown; secondaries and tail-feathers like the back. Sides and fore part of the neck, and greater part of the breast, bright orange-brown; sides and lower wing-coverts undulated with deep brown and greyish-white; tibial feathers pale greyish-brown, faintly barred with darker, as is the hind part of the abdomen, the fore part being uniform pale greyish-brown; lateral lower tail-coverts white, each with a blackish-brown spot near the end; those in the middle barred with black and white.

Length to end of tail 19 inches, to end of claws 26, extent of wings 25; bill 2-5/6; tarsus 2-1/2, middle toe and claw 2-10/12; wing from flexure 7, tail 2-1/2. Weight 1 lb. 9 oz.

Adult Female.

The female, which is smaller, is similar to the male, but has the tints somewhat duller.

Length to end of tail 18 inches, to end of claws 22-1/2, extent of wings 24. Weight 1 lb. 2 oz.

Young in autumn. Plate CCIII. Fig. 2.

The young in autumn and fully fledged resemble the female, but are duller in their colours.

THE CLAPPER RAIL, OR SALT-WATER MARSH-HEN.

_RALLUS CREPITANS_, GMEL.

PLATE CCIV. MALE AND FEMALE.

Although this species is a constant resident, and extremely abundant along the salt marshes and reedy sea islands of South Carolina, Georgia, Florida, Alabama, and Louisiana, to the mouths of the Mississippi, and probably farther south, at all seasons of the year, it leaves these districts in considerable numbers in spring, and extends its movements along the Atlantic shores as far as the Middle States. They confine themselves entirely to the salt-marshes in the immediate vicinity of the Atlantic, the islands and the channels between them and the main shores, but are never seen inland or on fresh waters, unless when, during high tides, they remove to the margins of the main, where, indeed, during heavy gales and high seas, these poor birds are forced to take refuge, in order to escape the destructive fury of the tempest that, notwithstanding their utmost exertions, destroys great numbers of them. On all such occasions the birds appear greatly intimidated and stupified, and as if out of their proper element. Those individuals which leave the south for a season, reach the shores of New Jersey about the middle of April, and return to the southern States about the beginning of October, to spend the winter along with their young, after which period none are to be found in the Middle Districts. Few if any ever go beyond Long Island in the State of New York; at least I have never seen or heard of one farther east. Their migrations take place under night, and in perfect silence; but the moment they arrive at their destination, they announce their presence by a continuation of loud cacklings, meant no doubt as an expression of their joy. Having studied the habits of these interesting birds in the Jerseys, in South Carolina, and in the Floridas, on the maritime borders of all of which they breed, I shall here attempt to describe them.

In these countries, from about the beginning of March to that of April, the salt-marshes resound with the cries of the Clapper Rail, which resemble the syllables _cac, cac, cac, cac, cā, cāhā, cāhā_. The commencement of the cry, which is heard quite as frequently during day as by night, is extremely loud and rapid, its termination lower and protracted. At the report of a gun, when thousands of these birds instantaneously burst forth with their cries, you may imagine what an uproar they make. This bird seems to possess the power of ventriloquism, for, when several hundred yards off, its voice often seems to be issuing from the grass around you. At this period, the males are very pugnacious, and combats are rife until each has selected a female for the season. The males stand erect and cry aloud the least sound they hear, guard their mates, and continue faithfully to protect them until the young make their appearance. These come more under the care of the mother, who leads them about until they have attained a considerable size, and are able to shift for themselves. The nest is large, constructed of marsh plants, and fastened to the stems in the midst of the thickest tufts, above high-water mark. The materials of which it is formed are so well interlaced with the plants around them, as to prevent their being washed away by extraordinarily high tides, which, however, sometimes carry off and destroy the eggs, as well as many of the sitting birds, whose attachment to them is so great, that they are now and then drowned while endeavouring to keep them safe. The nest is very deep, so that the eggs seem placed in the bottom of a bowl or funnel. They are from eight to fifteen in number, measure an inch and a half in length by one and an eighth in breadth, and have a pale buff colour, sparingly sprinkled with light umber and purplish spots. The period of incubation is fourteen days. When undisturbed, this species lays only one set of eggs in the season; but as the eggs are in request as a delicious article of food, they are gathered in great numbers, and I myself have collected so many as seventy-two dozens in the course of a day. The nest is generally open at top, and then is very easily discovered, although sometimes the reeds are so arranged about them as to conceal them from the view. When the birds are sitting, they suffer you to approach within a few feet; but, as if aware of your intention, they glide away in silence to some distance, and remain crouched among the grass until you have retired. When, on returning, the poor bird finds that her treasure has been stolen, she immediately proclaims her grief aloud, and in this is joined by her faithful mate. In a few days, however, more eggs are deposited, although, I believe, never in the same nest. This species may be called gregarious, yet the nests are seldom nearer to each other than five or ten yards. They are placed in the thickest and most elevated tufts of grass, principally near the edges of the many lagoons that everywhere intersect the sea marshes, so that a man may go from one to another, finding them with ease as he proceeds along the muddy shores. In the Jerseys, it forms almost a regular occupation to collect the eggs of this bird, and there I have seen twenty or more persons gathering them by thousands during the season; in fact, it is not an uncommon occurrence for an egger to carry home a hundred dozens in a day; and when this havock is continued upwards of a month, you may imagine its extent. The abundance of the birds themselves is almost beyond belief; but if you suppose a series of salt marshes twenty miles in length, and a mile in breadth, while at every eight or ten steps one or two birds may be met with, you may calculate their probable number.

During ebb, the Clapper Rail advances towards the edge of the waters as they recede, and searches, either among the grasses, or along the deep furrows made by the ebb and flow of the tides, for its food, which consists principally of small crabs, a species of salt-water snail attached to the rushes, the fry of fishes, aquatic insects, and plants. When the tide flows, they gradually return, and at high-water they resort to the banks, where they remain concealed until the waters begin to retreat. This species is by no means exclusively nocturnal, for it moves about in search of food during the whole of the day, in this respect resembling the Gallinules. Their courage is now and then brought to the test by the sudden approach of some of their winged enemies, such as a Hawk or an Owl, especially the Marsh Hawk, which is often attacked by them while sailing low over the grass in which they are commonly concealed. On such occasions, the Rail rises a few yards in the air, strikes at the marauder with bill and claws, screaming aloud all the while, and dives again among the grass, to the astonishment of the bird of prey, which usually moves off at full speed. They are not so fortunate in their encounters with such hawks as pounce from on high on their prey, such as the Red-tailed and Red-shouldered Hawks, against which they have no chance of defending themselves. Minxes, racoons, and wild cats destroy a great number of them during night, and many are devoured by turtles and ravenous fishes; but their worst enemy is man. My friend BACHMAN has shot so many as sixty in the course of four hours, and others have killed double that number in double the time.

The Salt-water Marsh Hen swims with considerable ease, though not swiftly or gracefully. While in this act, it extends its neck forward, and strikes the water with its feet, as if unwilling to move far at a time, the motion of its neck resembling that of the Gallinules. It dives well, remains a considerable time under water, and in this manner dexterously eludes its pursuers, although it certainly does not possess the power of holding fast to the bottom, as some persons have alleged. When hard pressed, it often sinks just below the surface, keeping the bill above in order to breathe, and in this position, if not detected, remains for a considerable time. If perceived and approached, it instantly dives, and uses its wings to accelerate its progress, but rises as soon as it comes to a place of safety.

Their movements on the ground, or over the partially submersed or floating beds of weeds, are extremely rapid, and they run swiftly off before a dog, the utmost exertions of which are required to force them on wing. Such an attempt by man would prove utterly futile, unless he were to come upon them unawares. When not pursued, and feeling secure, they walk in a deliberate manner, the body considerably inclined, now and then jerking the tail upwards, although by no means so frequently as Gallinules are wont to do. On the least appearance of danger, they lower the head, stretch out the neck, and move off with incomparable speed, always in perfect silence. They have thousands of paths among the rank herbage, crossing each other so often that they can very easily escape pursuit; and besides, they have a power of compressing their body to such a degree, as frequently to force a passage between two stems so close, that one could hardly believe it possible for them to squeeze themselves through. When put up, they fly slowly and generally straight before you, with their legs dangling, so that they are very easily shot by a quick sportsman, as they rarely fly far at a time on such occasions, but prefer pitching down again into the first tuft of rank grass in their way. When on their migrations, however, they pass low and swiftly over the marshes, or the water, stretched to their full extent, and with a constant beat of the wings.

The young, which are at first covered with down of a black colour, obtain their full plumage before the winter arrives, and after this undergo little change of colour, although they increase in size for a year after. In the Eastern States, this species is not held in much estimation as an article of food, perhaps in a great measure on account of the quantity of Soras met with there during early autumn, and which are certainly more delicate; but in the Southern States, especially during winter, they are considered good for the table, and a great number are killed and offered for sale in the markets. Numbers are destroyed by torch light, which so dazzles their eyes, as to enable persons fond of the sport to knock them down with poles or paddles during high tides. It is by day, however, that they are usually shot, and as this kind of sport is exceedingly pleasant, I will attempt to describe it.

About Charleston, in South Carolina, the shooting of Marsh Hens takes place from September to February, a few days in each month during the spring-tides. A light skiff or canoe is procured, the latter being much preferable, and paddled by one or two experienced persons, the sportsman standing in the bow, and his friend, if he has one with him, taking his station in the stern. At an early hour they proceed to the marshes, amid many boats containing parties on the same errand. There is no lack of shooting-grounds, for every creek of salt-water swarms with Marsh Hens. The sportsman who leads has already discharged his barrels, and on either side of his canoe a bird has fallen. As the boat moves swiftly towards them, more are raised, and although he may not be ready, the safety of the bird is in imminent jeopardy, for now from another bark double reports are heard in succession. The tide is advancing apace, the boats merely float along, and the birds, driven from place to place, seek in vain for safety. Here, on a floating mass of tangled weeds, stand a small group side by side. The gunner has marked them, and presently nearly the whole covey is prostrated. Now, onward to that great bunch of tall grass all the boats are seen to steer; shot after shot flies in rapid succession; dead and dying lie all around on the water; the terrified survivors are trying to save their lives by hurried flight; but their efforts are unavailing,—one by one they fall, to rise no more. It is a sorrowful sight, after all: see that poor thing gasping hard in the agonies of death, its legs quivering with convulsive twitches, its bright eyes fading into glazed obscurity. In a few hours, hundreds have ceased to breathe the breath of life; hundreds that erst revelled in the joys of careless existence, but which can never behold their beloved marshes again. The cruel sportsman, covered with mud and mire, drenched to the skin by the splashing of the paddles, his face and hands besmeared with powder, stands amid the wreck which he has made, exultingly surveys his slaughtered heaps, and with joyous feelings returns home with a cargo of game more than enough for a family thrice as numerous as his own. How joyful must be the congratulations of those which have escaped, without injury to themselves or their relatives! With what pleasure, perhaps, have some of them observed the gun of one of their murderers, or the powder-flask of another, fall overboard! How delighted have they been to see a canoe overturned by an awkward movement, and their enemies struggling to reach the shore, or sticking fast in the mud! Nor have the minx and racoon come off well, for notwithstanding the expertness of the former at diving, and the cunning of the latter, many have been shot, and the boatmen intend to make caps of their fur.

In the Carolinas there are some most expert marksmen, of whom I know two who probably were never surpassed. One of them I have seen shoot fifty Marsh-Hens at fifty successive shots, and the other, I am assured, has killed a hundred without missing one. I have heard or read of a French king, who, on starting a partridge, could take a pinch of snuff, then point his gun, and shoot the bird; but whether this be true or not I cannot say, although I have witnessed as remarkable a feat, for I have seen a Carolinian, furnished with two guns, shoot at and kill four Marsh-Hens as they flew off at once around him! On speaking once to a friend of the cruelty of destroying so many of these birds, he answered me as follows:—“It gives variety to life; it is good exercise, and in all cases affords a capital dinner, besides the pleasure I feel when sending a mess of Marsh-Hens to a friend such as you.”

RALLUS CREPITANS, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 713.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 756.

CLAPPER RAIL, RALLUS CREPITANS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vii. p. 112, but not the figure, which is that of the preceding species.—_Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 201.

Adult Male. Plate CCIV. Fig. 1.