Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)
Part 3
The flight of this species of Goose is firm, rather rapid, and capable of being protracted to a great extent. When once high in the air, they advance with extreme steadiness and regularity of motion. In rising from the water or from the ground, they usually run a few feet with outspread wings; but when suddenly surprised and in full plumage, a single spring on their broad webbed feet is sufficient to enable them to get on wing. While travelling to some considerable distance, they pass through the air at the height of about a mile, steadily following a direct course towards the point to which they are bound. Their notes are distinctly heard, and the various changes made in the disposition of their ranks are easily seen. But although on these occasions they move with the greatest regularity, yet when they are slowly advancing from south to north at an early period of the season, they fly much lower, alight more frequently, and are more likely to be bewildered by suddenly formed banks of fog, or by passing over cities or arms of the sea where much shipping may be in sight. On such occasions great consternation prevails among them, they crowd together in a confused manner, wheel irregularly, and utter a constant cackling resembling the sounds from a disconcerted mob. Sometimes the flock separates, some individuals leave the rest, proceed in a direction contrary to that in which they came, and after a while, as if quite confused, sail towards the ground, once alighted on which they appear to become almost stupified, so as to suffer themselves to be shot with ease, or even knocked down with sticks. This I have known to take place on many occasions, besides those of which I have myself been a witness. Heavy snow-storms also cause them great distress, and in the midst of them some have been known to fly against beacons and lighthouses, dashing their heads against the walls in the middle of the day. In the night they are attracted by the lights of these buildings, and now and then a whole flock is caught on such occasions. At other times their migrations northward are suddenly checked by a change of weather, the approach of which seems to be well known to them, for they will suddenly wheel and fly back in a southern direction several hundred miles. In this manner I have known flocks to return to the places which they had left a fortnight before. Nay even during the winter months, they are keenly sensible to changes of temperature, flying north or south in search of feeding-grounds, with so much knowledge of the future state of the weather, that one may be assured when he sees them proceeding southward in the evening, that the next morning will be cold, and _vice versa_.
The Canada Goose is less shy when met with far inland, than when on the sea-coast, and the smaller the ponds or lakes to which they resort, the more easy it is to approach them. They usually feed in the manner of Swans and fresh-water Ducks, that is, by plunging their heads towards the bottom of shallow ponds or the borders of lakes and rivers, immersing their fore parts, and frequently exhibiting their legs and feet with the posterior portion of their body elevated in the air. They never dive on such occasions. If feeding in the fields or meadows, they nip the blades of grass sidewise, in the manner of the Domestic Goose, and after rainy weather, they are frequently seen rapidly patting the earth with both feet, as if to force the earth-worms from their burrows. If they dabble at times with their bills in muddy water, in search of food, this action is by no means so common with them as it is with Ducks, the Mallard for example. They are extremely fond of alighting in corn-fields covered with tender blades, where they often remain through the night and commit great havoc. Wherever you find them, and however remote from the haunts of man the place may be, they are at all times so vigilant and suspicious, that it is extremely rare to surprise them. In keenness of sight and acuteness of hearing, they are perhaps surpassed by no bird whatever. They act as sentinels towards each other, and during the hours at which the flock reposes, one or more ganders stand on the watch. At the sight of cattle, horses, or animals of the deer kind, they are seldom alarmed, but a bear or a cougar is instantly announced, and if on such occasions the flock is on the ground near water, the birds immediately betake themselves in silence to the latter, swim to the middle of the pond or river, and there remain until danger is over. Should their enemies pursue them in the water, the males utter loud cries, and the birds arrange themselves in close ranks, rise simultaneously in a few seconds, and fly off in a compact body, seldom at such times forming lines or angles, it being in fact only when the distance they have to travel is great that they dispose themselves in those forms. So acute is their sense of hearing, that they are able to distinguish the different sounds or footsteps of their foes with astonishing accuracy. Thus the breaking of a dry stick by a deer is at once distinguished from the same accident occasioned by a man. If a dozen of large turtles drop into the water, making a great noise in their fall, or if the same effect is produced by an alligator, the Wild Goose pays no regard to it; but however faint and distant may be the sound of an Indian’s paddle, that may by accident have struck the side of his canoe, it is at once marked, every individual raises its head and looks intently towards the place from which the noise has proceeded, and in silence all watch the movements of their enemy.
These birds are extremely cunning also, and should they conceive themselves unseen, they silently move into the tall grasses by the margin of the water, lower their heads, and lie perfectly quiet until the boat has passed by. I have seen them walk off from a large frozen pond into the woods, to elude the sight of the hunter, and return as soon as he had crossed the pond. But should there be snow on the ice or in the woods, they prefer watching the intruder, and take to wing long before he is within shooting distance, as if aware of the ease with which they could be followed by their tracks over the treacherous surface.
The Canada Geese are fond of returning regularly to the place which they have chosen for resting in, and this they continue to do until they find themselves greatly molested while there. In parts of the country where they are little disturbed, they seldom go farther than the nearest sandbank or the dry shore of the places in which they feed; but in other parts they retire many miles to spots of greater security, and of such extent as will enable them to discover danger long before it can reach them. When such a place is found, and proves secure, many flocks resort to it, but alight apart in separate groups. Thus, on some of the great sandbars of the Ohio, the Mississippi, and other large streams, congregated flocks, often amounting to a thousand individuals, may be seen at the approach of night, which they spend there, lying on the sand within a few feet of each other, every flock having its own sentinel. In the dawn of next morning they rise on their feet, arrange and clean their feathers, perhaps walk to the water to drink, and then depart for their feeding grounds.
When I first went to the Falls of the Ohio, the rocky shelvings of which are often bare for fully half a mile, thousands of wild geese of this species rested there at night. The breadth of the various channels that separate the rocky islands from either shore, and the rapidity of the currents which sweep along them, render this place of resort more secure than most others. The wild geese still betake themselves to these islands during winter for the same purpose, but their number has become very small; and so shy are these birds at present in the neighbourhood of Louisville, that the moment they are disturbed at the ponds where they go to feed each morning, were it but by the report of a single gun, they immediately return to their rocky asylums. Even there, however, they are by no means secure, for it not unfrequently happens that a flock alights within half gunshot of a person concealed in a pile of drifted wood, whose aim generally proves too true for their peace. Nay, I knew a gentleman, who had a large mill opposite Rock Island, and who used to kill the poor geese at the distance of about a quarter of a mile, by means of a small cannon heavily charged with rifle bullets; and, if I recollect truly, Mr TARASCON in this manner not unfrequently obtained a dozen or more geese at a shot. This was done at dawn, when the birds were busily engaged in trimming their plumage with the view of flying off in a few minutes to their feeding grounds. This war of extermination could not last long: the geese deserted the fatal rock, and the great gun of the mighty miller was used only for a few weeks.
While on the water, the Canada Goose moves with considerable grace, and in its general deportment resembles the wild Swan, to which I think it is nearly allied. If wounded in the wing, they sometimes dive to a small depth, and make off with astonishing address, always in the direction of the shore, the moment they reach which, you see them sneaking through the grass or bushes, their necks extended an inch or so above the ground, and in this manner proceeding so silently, that, unless closely watched, they are pretty sure to escape. If shot at and wounded while on the ice, they immediately walk off in a dignified manner, as if anxious to make you believe that they have not been injured, emitting a loud note all the while; but the instant they reach the shore they become silent, and make off in the manner described. I was much surprised one day, while on the coast of Labrador, to see how cunningly one of these birds, which, in consequence of the moult, was quite unable to fly, managed for a while to elude our pursuit. It was first perceived at some distance from the shore, when the boat was swiftly rowed towards it, and it swam before us with great speed, making directly towards the land; but when we came within a few yards of it, it dived, and nothing could be seen of it for a long time. Every one of the party stood on tiptoe to mark the spot at which it should rise, but all in vain, when the man at the rudder accidentally looked down over the stern and there saw the goose, its body immersed, the point of its bill alone above water, and its feet busily engaged in propelling it so as to keep pace with the movements of the boat. The sailor attempted to catch it while within a foot or two of him, but with the swiftness of thought it shifted from side to side, fore and aft, until delighted at having witnessed so much sagacity in a goose, I begged the party to suffer the poor bird to escape.
The crossing of the Canada Goose with the common domestic species has proved as advantageous as that of the wild with the tame Turkey, the cross breed being much larger than the original one, more easily raised, and more speedily fattened. This process is at present carried on to a considerable extent in our Western and Eastern States, where the hybrids are regularly offered for sale during autumn and winter, and where they bring a higher price than either of the species from which they are derived.
The Canada Goose makes its first appearance in the western country, as well as along our Atlantic coast, from the middle of September to that of October, arriving in flocks composed of a few families. The young birds procured at this early season soon get into good order, become tender and juicy, and therefore afford excellent eating. If a sportsman is expert and manages to shoot the old birds first, he is pretty sure to capture the less wily young ones afterwards, as they will be very apt to return to the same feeding places to which their parents had led them at their first arrival. To await their coming to a pond where they are known to feed is generally effectual, but to me this mode of proceeding never afforded much pleasure, more especially because the appearance of any other bird which I wished to obtain would at once induce me to go after it, and thus frighten the game, so that I rarely procured any on such occasions. But yet, as I have witnessed the killing of many a fine goose, I hope you will suffer me to relate one or two anecdotes connected with the shooting of this kind of game.
Reader, I am well acquainted with one of the best sportsmen now living in the whole of the western country, one possessed of strength, activity, courage, and patience,—qualities of great importance in a gunner. I have frequently seen him mount a capital horse of speed and bottom at midnight, when the mercury in the thermometer was about the freezing point, and the ground was covered with snow and ice, the latter of which so encased the trees that you might imagine them converted into glass. Well, off he goes at a round gallop, his steed rough shod, but nobody knows whither, save myself, who am always by his side. He has a wallet containing our breakfast, and abundance of ammunition, together with such implements as are necessary on occasions like the present. The night is pitch-dark, and dismal enough; but who cares! _He_ knows the woods as well as any Kentucky hunter, and in this respect I am not much behind him. A long interval has passed, and now the first glimpse of day appears in the east. We know quite well where we are, and that we have travelled just twenty miles. The Barred Owl alone interrupts the melancholy silence of the hour. Our horses we secure, and on foot we move cautiously towards a “long pond,” the feeding-place of several flocks of geese, none of which have yet arrived, although the whole surface of open water is covered with Mallards, Widgeons, Pintail Ducks, Blue-winged and Green-winged Teals. My friend’s gun, like mine, is a long and trusty one, and the opportunity is too tempting. On all fours we cautiously creep to the very edge of the pond; we now raise ourselves on our knees, level our pieces, and let fly. The woods resound with repeated echoes, the air is filled with Ducks of all sorts, our dogs dash into the half frozen water, and in a few minutes a small heap of game lies at our feet. Now, we retire, separate, and betake ourselves to different sides of the pond. If I may judge of my companion’s fingers by the state of my own, I may feel certain that it would be difficult for him to fasten a button. There we are shivering, with contracted feet and chattering teeth; but the geese are coming, and their well known cry, _hauk, hauk, awhawk, awhawk_, resounds through the air. They wheel and wheel for a while, but at length gracefully alight on the water, and now they play and wash themselves, and begin to look about for food. There must be at least twenty of them. Twenty more soon arrive, and in less than half an hour we have before us a flock of a hundred individuals. My experienced friend has put a snow-white shirt over his apparel, and although I am greatly intent on observing his motions, I see that it is impossible even for the keen eye of the sentinel goose to follow them. Bang, bang, quoth his long gun, and the birds in dismay instantly start, and fly towards the spot where I am. When they approach I spring up on my feet, the geese shuffle, and instantaneously rise upright; I touch my triggers singly, and broken-winged and dead two birds come heavily to the ground at my feet. Oh that we had more guns! But the business at this pond has been transacted. We collect our game, return to our horses, fasten the necks of the geese and ducks together, and throwing them across our saddles, proceed towards another pond. In this manner we continue to shoot until the number of geese obtained would seem to you so very large that I shall not specify it.
At another time my friend proceeds alone to the Falls of the Ohio, and, as usual, reaches the margins of the stream long before day. His well-trained steed plunges into the whirls of the rapid current, and, with some difficulty, carries his bold rider to an island, where he lands drenched and cold. The horse knows what he has to do as well as his master, and while the former ranges about and nips the frozen herbage, the latter carefully approaches a well-known pile of drifted wood, and conceals himself in it. His famous dog Nep is close at his heels. Now the dull grey dawn gives him a dim view of the geese; he fires, several fall on the spot, and one severely wounded rises and alights in the Indian Chute. Neptune dashes after it, but as the current is powerful, the gunner whistles to his horse, who, with pricked ears, gallops up. He instantly vaults into the saddle, and now see them plunge into the treacherous stream. The wounded game is overtaken, the dog is dragged along, and at length on the Indiana shore the horse and his rider have effected a landing. Any other man than he of whose exploits I am the faithful recorder, would have perished long ago. But it is not half so much for the sake of the plunder that he undergoes all this labour and danger, as for the gratification it affords his kind heart to distribute the game among his numerous friends in Louisville.
On our eastern shores matters are differently managed. The gunners there shoot geese with the prospect of pecuniary gain, and go to work in another way. Some attract them with wooden geese, others with actual birds; they lie in ambush for many hours at a time, and destroy an immense number of them, by using extremely long guns; but as there is little sport in this sort of shooting, I shall say no more about it. Here the Canada Goose feeds much on a species of long slender grass, the _Zostera marina_, along with marine insects, crustacea, and small shell-fish, all of which have a tendency to destroy the agreeable flavour which their flesh has when their food consists of fresh-water plants, corn, and grass. They spend much of their time at some distance from the shores, become more shy, diminish in bulk, and are much inferior as food to those which visit the interior of the country. None of these, however, are at all to be compared with the goslings bred in the inland districts, and procured in September, when, in my opinion, they far surpass the renowned Canvass-backed Duck.
A curious mode of shooting the Canada Goose I have practised with much success. I have sunk in the sand of the bars to which these birds resort at night, a tight hogshead, to within an inch of its upper edges, and placing myself within it at the approach of evening, have drawn over me a quantity of brushwood, placing my gun on the sand, and covering it in like manner with twigs and leaves. The birds would sometimes alight very near me, and in this concealment I have killed several at a shot; but the stratagem answers for only a few nights in the season. During severe winters these birds are able to keep certain portions of the deepest parts of a pond quite open and free from ice, by their continued movements in the water; at all events, such open spaces occasionally occur in ponds and lakes, and are resorted to by the geese, among which great havoc is made.
It is alleged in the State of Maine that a distinct species of Canada Goose resides there, which is said to be much smaller than the one now under your notice, and is described as resembling it in all other particulars. Like the true Canada Goose, it builds a large nest, which it lines with its own down. Sometimes it is placed on the sea-shore, at other times by the margin of a fresh-water lake or pond. That species is distinguished there by the name of _Flight Goose_, and is said to be entirely migratory, whereas the Canada Goose is resident. But, notwithstanding all my exertions, I did not succeed in procuring so much as a feather of this alleged species.
While we were at Newfoundland, on our return from Labrador, on the 15th August 1833, small flocks of the Canada Goose were already observed flying southward. In that country their appearance is hailed with delight, and great numbers of them are shot. They breed rather abundantly by the lakes of the interior of that interesting country. In the harbour of Great Macatina in Labrador, I saw a large pile of young Canada Geese, that had been procured a few days before, and were already salted for winter use. The pile consisted of several hundred individuals, all of which had been killed before they were able to fly. I was told there that this species fed much on the leaves of the dwarf firs, and, on examining their gizzards, found the statement to be correct.
The young dive very expertly, soon after their reaching the water, at the least appearance of danger. In the Southern and Western States, the enemies of the Canada Goose are, by water, the Alligator, the Garfish, and the Turtle; and on land, the Cougar, the Lynx, and the Racoon. While in the air, they are liable to be attacked by the White-headed Eagle. It is a very hardy bird, and individuals have been kept in a state of captivity or domestication for upwards of forty years. Every portion of it is useful to man, for besides the value of the flesh as an article of food, the feathers, the quills, and the fat, are held in request. The eggs also afford very good eating.
ANAS CANADENSIS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 198.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 838.
ANSER CANADENSIS, _Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 377.
CANADA GOOSE, ANAS CANADENSIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. viii. p. 52. pl. 67. fig. 4.
ANSER CANADENSIS, CANADA GOOSE, _Swains. and Richards._ Fauna Bor. Amer. p. 468.
CANADA GOOSE, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 349.
Adult Male. Plate CCI. Fig. 1.
Bill shorter than the head, rather higher than broad at the base, somewhat conical, depressed towards the end, rounded at the tip. Upper mandible with the dorsal line sloping, the ridge broad and flattened, the sides sloping, the edges soft and obtuse, the oblique marginal lamellæ short, transverse, about thirty on each side; the unguis obovate, convex, denticulate on the inner edge. Nasal groove oblong, parallel to the ridge, filled by the soft membrane of the bill; nostrils medial, lateral, longitudinal, narrow-elliptical, open, pervious. Lower mandible straight, with the angle very long, narrow, and rounded, the edges soft and obtuse, with about thirty oblique lamellæ on a perpendicular plane.
Head small, oblong, compressed. Neck long and slender. Body full, slightly depressed. Feet short, stout, placed behind the centre of the body; legs bare a little above the tibio-tarsal joint; tarsus short, a little compressed, covered all round with angular reticulated scales, which are smaller behind; hind toe very small, with a narrow membrane; third toe longest, fourth a little shorter, but longer than second; all the toes reticulated above at the base, but with narrow transverse scutella towards the end; the three anterior connected by a reticulated membrane, the outer with a thick margin, the inner with the margin extended into a two-lobed web; claws small, arched, rather compressed, except that of the middle toe, which is bent obliquely outwards and depressed, with a curved edge. Wings of moderate length, with an obtuse protuberance at the flexure.
Plumage close, rather short, compact above, blended on the neck and lower parts of the body. The feathers of the head and neck very narrow, of the back very broad and abrupt, of the breast and belly broadly rounded. Wings, when closed, extending to about an inch from the end of the tail, acute; primaries very strong, curved, the second longest, the third slightly shorter, the first almost as long as the third, the rest rapidly graduated; secondaries long, rather narrow, rounded. Tail very short, rounded, of eighteen stiff, rounded, but acuminate, feathers.