Part 29
_The House-marten, hirundo urbica._—With one exception, the bank swallow, _hirundo riparia_, the swallows of Europe and America are wholly different. The house-marten of England builds very frequently about windows; it is a small bird, black and white in its plumage. Its nest is often covered with a dome, the entrance being at the side, and it is a sort of house, large enough for both birds.
_The Rock-pigeon, columba livia._—This is the stock whence come our domestic pigeons, in their wild state they build in clefts or holes in cliffs, and perch on the ledges and projections. They are never known to perch on trees. Indeed, it is said that the rustling of the wind among the foliage and branches, is annoying and unpleasant to these doves. They are gregarious, and especially partial to cliffs on the sea-shore. They are not found in a wild state in America.
_The Magpie, corvus pica._—Is a common bird in England, about the size of a pigeon, with a plumage of variegated black and white. Its reputation for mimicry and for thievish habits, must be well known to the reader, although on this continent, especially east of the Mississippi, it is rare. In England it is considered a bird of ill-omen when seen alone, but the reverse when collecting in a merry company and an even number. The magpies of both continents are very similar.
_The Wryneck, yunx torquilla._—This is a handsome migratory bird something like a woodpecker in form, and of a yellowish brown and black plumage, mottled with arrow-shaped black spots. It derives its name from a strange trick of lengthening its neck, and twisting its head. Unknown in America.
_The Jackdaw._—Is a bird of the crow tribe; lively, noisy, and familiar. It is about fourteen inches long, and of a black and gray plumage.
_The Thrush, Throstle, or Mavis, turdus musicus._—A very common bird in England, and a very sweet singer. The plumage is brown above, cream- color below, marked with triangular, dusky spots. Its length is about nine inches. They feed especially on the land-snails, so common in the old world. Unknown in America.
_The Missel-thrush, turdus viscivorus._—This is the largest of the English thrushes, nearly a foot in length. Its plumage is gray and white. It derives its name from its marked partiality to the leaves of the _misletoe_, with the slimy juice of which, it soils, or _missels_, its feet. The plant again takes its name apparently from the _missled toes_ of this thrush.
_The Blackbird, turdus merula._—This is another of the English thrushes, and a great singer. It is entirely black in its plumage, shy, and solitary in its habits, differing entirely, as the reader will observe, from our American blackbirds, which are allied to the crows.
_The Cuckoo, cuculus cauvus._—This bird, extremely common in England, has a grayish plumage varied with black and white. Mr. Mudie seems to doubt the assertion usually made that they _never_ build nests of their own. In the northern states we have two cuckoos, very different in their appearance and habits from those of Europe, nor are they very common birds in this country.
_The Wren, troglodytes urbica._—The winter wren of America is said to resemble the common wren of Europe, more than any other of our species. In England, this little bird is a great favorite, and is familiarly called Kitty Wren.
_The Halcyon, alcedo ispida._—This is the kingfisher of Europe. It is a bird of much more brilliant plumage than our American kingfisher, almost as gaudy indeed as a parrot in its tints of red, blue, and green. The term “halcyon days,” is attributed to the transparent, calm weather, in which the kingfisher delights to skim over the glassy water, looking out for his prey.
_The Wagtails, motacilla._—These birds derive their name from the incessant, rapid motion of their tails; they are resident birds in England, frequenting the banks of streams and pools. There are several species; the pied, the gray, and the yellow wagtails. They run with great rapidity, and take wing with peculiar ease. Their conformation renders the movement of the tail necessary as a counterpoise, which is the cause of its constant play.
_The Swift, cypselus apus._—This is the largest of the swallow tribe in Europe, and probably the strongest winged of all British birds. It lives in the air, building on the highest towers, and spires of churches and other edifices, or upon rocky pinnacles. The swifts are distinguished from the swallows by the shortness of their legs, unfitted for walking, and by the formation of their toes. Our American chimney swallow approaches very nearly to the swift of England in many particulars, though different in others.
_The Goat-sucker, caprimulgus Europeus._—This is the fern owl, nightjar, or night-hawk, a bird, as an English writer has observed, particularly ill-named, its last title only being consistent with its character. When hawking for bats it flies within a few feet of the ground, but when in pursuit of moths it glides round and round the trunk of some tree, the haunt of its prey, with great perseverance. The term goat-sucker is derived from a strange notion very prevalent in olden times that this bird was in the habit of taking the milk of the goat for its own use. Our American night-hawk differs in some particulars from that of Europe.
_The Bustard, otis tarda._—This is a large bird of the _cursores_ or running tribe, four feet in length, and nine in breadth, weighing as much as thirty pounds in some instances. The plumage is reddish orange, spotted and barred with black, with the more conspicuous wing and tail feathers, brown and black. Under the neck there is a sort of skin pouch, capable of containing half a gallon. The flesh is much prized. The bustard is now a very rare bird in England, but in France they are less uncommon. They will probably soon become extinct in Great Britain, like the wood-grous, which, within the last eighty years, has disappeared from that country.
_The Grous, tetrao._—There were, until recently, three well known species of grous in Great Britain. 1st. The Black Grous or heath cock, a bird of wholly black plumage, found in the heathy districts of the three kingdoms. 2d. The Red Grous, or moor fowl, very abundant in the Scotch moors, and found in no other part of Europe, being the only bird peculiar to Britain. 3d. The Wood-Grous, formerly by no means uncommon, but which has recently become quite extinct in Great Britain, although it is still found on the continent of Europe.
_The Titmouse, parus._—The titmice are dispersed more or less over the whole world, excepting some portions of the southern hemisphere, as South America, and New Holland. In England, they have seven or eight different species: the great tit, _p. major_; colemouse, _p. ater_; marshtit, _p. palustris_; long-tailed tit, _p. caudatus_; blue tit, _p. cæruleus_; bearded tit, _p. biarmicus_; crested tit, _p. cristatus_. In the United States, we have three species: the common chicadee, _p. atricapillus_; the caroline titmouse, _p. carolinensis_; and the crested titmouse, _p. bicolor_. This last is found in Europe also, but in England it is very rare. All three species belong to the birds of New York.
_The Nightingale, corruca luscinia._—The far-famed nightingale is a bird of a dusky brown, and gray plumage, about seven inches in length, being the largest of the warblers found in England. It is in one sense a shy bird, difficult to watch, heard more frequently than it is seen in the shady groves. The song of the nightingale has been described by one writer as “the most spirit-stirring and gleesome in nature.” The clearness of their note is said to vary much with the climate, or rather atmosphere, they chance to haunt, and as a general rule those that belong to more southern countries sing more sweetly than their brethren to the northward. The nightingales of Greece and Italy are thought to be much more exquisitely musical than those of the northern countries of Europe. In England, they only frequent particular counties, avoiding the northern and western districts; and it has been said that they have an especial partiality to those parts of the island where cowslips are most abundant.
_The Starling, sturnus vulgaris._—This is a bird of the crow tribe, unknown in America. It is eight or nine inches in length, of a plumage whose general coloring is black, marked throughout, however, with triangular starlike spots of white, or cream-color, whence the name of _starling_. They are social, harmless birds; active, and chattering creatures, and excellent mimics.
_The Fieldfare, turdus pilaris_, is another bird unknown in America. It is one of the northern thrushes, visiting England in flocks, during the cold season. It is a large, meadow bird, with a grayish chestnut back, the breast and sides of a rufous yellow. The fieldfares feed on seeds, and on insects also, and are themselves considered a dainty morsel by the human epicure, the ancient Romans fattening them, it is said, on a paste made of figs and flour. They have no song, but utter a singular cry when flying.
_The Raven, corvus corax._—The raven of Europe differs in some respects from that of America. In Great Britain it is not an uncommon bird. It is said if a man in England, at any moment, throw himself on the ground, in the fields, more especially if he lie motionless on his back in the position of a lifeless body, a raven will be found to draw near, and reconnoitre, though unseen a moment before. This fact would seem to confirm the opinions doubted by Mr. Knapp—that sight, and not smell, is the sense by which these birds are guided in descending on their prey, since the mere motionless feigning of death is sufficient to attract their attention. It is well known that Mr. Audubon held this opinion, confirming it by experiments with the American turkey-buzzards, which proved quite inattentive to carrion of the most offensive kind when placed immediately before them, so long as it was concealed from their sight by a cloth. Dr. James Johnson and other writers on the subject also doubt the sense of smell in birds of this habit, and other experiments like that of Mr. Audubon have had the same result.
Owing to the greater care bestowed on the health of cattle at the present day, and their less frequent deaths in the field under the modern system, ravens are said to be sensibly diminishing in England.
NOTE V. THE HOUSE FLY, (_musca carnaria_,) p. 151.
The speed of these familiar insects when on the wing, is very remarkable, being computed at a third of a mile in a minute. The peculiarity of their walking, apparently against the laws of gravitation, with such perfect ease, has been the subject of much investigation and controversy. Formerly it was believed that the fly walked by means of organs called suckers, which produced a vacuum at the extremity of each foot, by exhausting the air. Some lizards are known to climb walls in this way. But it is now more generally believed that the firm hold of the house fly is more simple, provided by fine, hairy appendages to the feet, by which they cling to the most minute inequalities of our walls and windows.
Flies feed chiefly on liquids, and the juice of solid substances; they are also enabled to dissolve certain solids, by means of a saliva, which they eject for the purpose, on sugar, &c. The familiar sound produced by flies, comes from their wings; but as many winged insects move silently, the air must act upon those of the fly in a peculiar manner.
NOTE W. THE ROBIN, page 164.
The two birds bearing, in England and America, the same name of Robin redbreast, are in most respects very different. The English robin, _motacilla rubecola_, is much the smaller of the two, is stationary throughout the year, loses his red jacket in autumn, is little noticed for its song in spring, but sings more or less even in winter; and, very possibly, while gathering the autumn leaves over the “babes in the wood,” sang their dirge with the pleasing note so often alluded to, by English writers, as one of the charms of the season:
“But now with treble oft, “The redbreast whistles from some garden croft, “And gathering swallows twitter in the air.
Our American robin is a portly thrush, _turdus migratorius_, wandering far and wide as soon as the cold weather sets in; it is one of our most chatty, loquacious birds in spring, his voice being heard morning and evening throughout April and May, above the notes of most of his feathered neighbors, but he becomes silent and taciturn toward autumn. In one sense, he deserves the name of redbreast in preference to the English bird, since his colors never change; and, should some mute straggler appear in the leafless groves of January or February, as occasionally happens as far north as the Mohawk, his jacket will be found still warmly dyed in red. In several particulars, however, the two birds resemble each other; both are partial to the neighborhood of man; both have the reputation of being somewhat pugnacious in temper as regards their fellows, and both are remarkable for their fine, large eyes. At page 164, the author alludes to this peculiarity of the English robin, and the reader will observe the size of the same feature in our American bird.
NOTE X. THE GOLDFINCH, (_fringilla carduelis_) p. 167.
The goldfinch of Europe, is in some respects very like our own. “So much does the song of our goldfinch resemble that of the European species,” says Mr. Audubon, “that while in France and England, I have frequently thought, and with pleasure thought, that they were the notes of our own bird which I had heard.” The flight of both, in deep, curved lines, alternately rising and falling, their manner of gathering in flocks, their way of feeding, are also similar.
The goldfinch of Europe has a very varied plumage; in some parts of England, it is called the “Sheriff’s man,” from its gay livery, and also the “Seven Colored Linnet,” from the varied tints of scarlet, black, white, gray, brown, and gold color blended in its markings. It is widely diffused throughout Europe, where it is a favorite cage-bird. The docility of these finches, and their quickness at learning tricks, are remarkable; at an exhibition in London, some half a dozen birds,—all of the finch tribe—appeared standing on their heads, playing at sentinel, mounting guard, imitating milkmaids going to market with tiny pails on their shoulders, acting as cannoniers, armed cap-a-pie, firelock on the shoulder, match in the claw, actually discharging a small cannon!
NOTE Y. THE SKY-LARK, (_alanda arvensis_) p. 184.
“It is, in fact, more joyous in the sun, more inspirable by the life which the solar influence diffuses through the atmosphere, than almost any other creature: not a spring air can sport, not a breeze of morn can play, not an exhalation of freshness from opening bud or softening clod can ascend, without note of it being taken and proclaimed by this all- sufficient index to the progress of nature. The lark rises not like most birds, which climb the air upon one slope, by succession of leaps, as if a heavy body was raised by a succession of efforts, or steps, with pauses between; it towers upward like a vapor, borne lightly in the atmosphere, and yielding to the motion of that as vapors do. Its course is a spiral, gradually enlarging, * * * The accordance of the song with the mode of ascent and descent is also worthy of note. It gives a swelling song as it ascends, and a sinking one when it comes down; and even if it take but one wheel in the air, as that wheel always includes either an ascent or a descent, it varies the pitch of the song.”
“Every one in the least conversant with the structure of birds, must be aware that with them, the organs of intonation and modulation are _inward_, deriving little assistance from the tongue, and none, or next to none, from the mandibles of the bill. The windpipe is the musical organ, and it is often very curiously formed. Birds require that organ less for breathing than any other animals, because of the air-cells, and breathingtubes with which all parts of their body (even their bones) are furnished. But those diffused breathing organs must act with less freedom when the bird is making the greatest efforts in motion, that is, when ascending or descending, and in proportion as these cease to act the trachea is more required for the purpose of breathing. The sky-lark thus converts the atmosphere into a musical instrument of many stops, and so produces an exceedingly wild, and varied song—a song which is perhaps not equal either in power or compass, in the single stave, to that of many of the warblers, but one which is more varied in the whole succession.”
“Every body knows the sky-lark,” continues Mr. Mudie, but the American reader may like to be reminded that this celebrated bird is about seven inches long, with a brown plumage, tinged with reddish, yellowish, and dusky shading in places. These larks are abundant in Europe. They are brought to market in great numbers. In England, they are sold for the table at about a dollar the dozen. It is said that at Leipsic in Germany, a duty of twelve thousand crowns per annum was raised on the larks eaten in that city, at the rate of about five cents for every sixty larks, and if the English crown be meant this would give the number of birds eaten in the town at the incredible amount of nearly four millions.
They have a legend in Ireland, that the larks of the wild valley of Glandalough never sing, “having been miraculously silenced by St. Theresa, during the building of the Seven Churches, because they broke the morning sleep of the wearied masons, by their loud native warblings.”
NOTE Z. THE WINTER GNAT, (_tipula hiemalis_) p. 189.
Gnats are rarely indeed seen in our colder climate in winter, but in England they are common, often dancing gaily over the snow and ice of mid-winter. There are said to be no less than thirty species of gnats found in Great Britain, and they are all aquatic in their origin. The female launches her eggs on the water, in the form of a diminutive boat composed of two or three hundred eggs, each of which taken separately is heavy enough to sink, but so cleverly are they arranged in their skiff- like form, that when thus glued together, they not only float buoyantly, but it is next to impossible either to upset or sink them permanently. The grub or larva issues from the egg head downward, breathing through the tail. The second or pupa stage of existence is also passed in the water, whence it rises at length the winged insect with which we are familiar. Our musquitoes are members of the same _culex_ family, and resemble very closely the winter gnat of England. The English gnats however are quite harmless, with the exception of an occasional bite from the females of the tribe.
NOTE AA. BUTTERFLIES AND MOTHS, page 192.
Mr. Knapp mentions in his journal the following butterflies and moths: The sulphur or brimstone, _gonepteryx rhamni_, (see Note M;) ghost moth, _hepialus humuli_; blue argus, _papilio argus_; painted lady, _papilio cardui_; marble butterfly, _p. galathea_; humming bird hawk-moth, _sphinx stellatarum_; brown meadow butterfly, _p. janira_; the admirable _vanessa atalanta_; peacock, _vanessa Io_; gamma moth, _phalæna gamma_; goat moth, _ph. cossus_; blue argus butterfly, _papilio argiolus_.
This beautiful and highly interesting family of insects, with which we are all familiar by sight at least, has been thus far less studied in America, than in other countries. Very little has yet been printed among us regarding our native butterflies, and even European works on these subjects are rarely met with. It has long been the writer’s wish to become better acquainted with these interesting little creatures, and, doubtless, there are others who have the same inclination; but few of us have the good luck to meet with the necessary books and teachers. A few facts relating to the butterflies alluded to by Mr. Knapp, will be found below.
_The Ghost Moth, hepialus humuli_, p. 198.—There is a division of moths in England, called swifts, or ghost moths, having all the same habit of flight described by Mr. Knapp, as the origin of their name of “Ghosts.” The particular moth alluded to by the author, is very common in England; their white, satiny wings are easily seen in the twilight, and as fragments of these are frequently found in the morning scattered about, it is supposed that night-hawks and owls feed much on their bodies. The female lays a number of small, black eggs, resembling gunpowder. Mr. Gosse, in his “Canadian Naturalist,” mentions a moth or Bombyx, found in Canada, the Dragon Moth, _hepialus argenteomaculatus_, belonging to the same family; “I was surprised and pleased to observe the striking similarity, not only of shape and general appearance, but also of manners, to the English species of that family. They continue in one place, dancing from side to side on the wing, just over the herbage, within a space of a yard or two. A large female I caught, on being pinned, began to eject her small, white eggs with great rapidity, driving them to a considerable distance.”
The same moth is found in Massachusetts, and doubtless in other parts of the United States; it is included in Prof. Hitchcock’s “Catalogue of the Animals and Plants of Massachusetts,” p. 72.
_Painted Lady, cynthia cardui._—This insect ranks with the largest and most beautiful of European butterflies, and is one of the few creatures of its race very widely diffused over the world, being found alike, it is said, in the western and eastern, the northern and the southern hemispheres. In North America they are more common than in England, where they are rather rare. They have been found in China and Western Asia, as well as in Africa, and travelers declare that they are to be met with in Otaheite and Australia. These pretty creatures are indeed great rovers; they will frequently, when on the coast, sail out straight to sea, and are usually very bold in their flight, which is higher than that of other species.
One of the most singular incidents on record, connected with entomology, is related of this species of butterfly. A migration of these insects occurred some years since in Switzerland, on the Lake of Neufchatel during the month of March; they flew with great rapidity from north to south, moving in a column from ten to fifteen feet in breadth, in compact order, and continued passing in this manner for upward of two hours. Although many flowers yielding honey were in bloom at the time, not a butterfly alighted, but all continued their strange flight. Other instances of the same kind have been noticed in Europe and South America, but we do not remember to have ever seen any allusion to migrations of this kind, among our native butterflies.
The caterpillar of the Painted Lady feeds on the spear thistle, whose thick leaves it nevertheless succeeds in rolling up as a cover for its chrysalis.
_The Gamma Moth, noctua gamma_, derives its name from having on its primary wings, a figure stamped in gold, precisely similar to that letter of the Greek alphabet. In England it is very common. In some countries of Europe this moth in its caterpillar stage of existence, has been a scourge to the vegetation. In 1735 these insects increased so rapidly in France, that they excited serious fears of famine by their ravages in the fields and gardens. The roads were covered with them traveling from one field to another. In the kitchen gardens, they left nothing but the stalks of the plants. Mr. Reaumur calculated that a single pair of these moths might produce in one season eighty thousand caterpillars!