Part 26
Wild Ducks hold a prominent place among birds of the most extensive distribution, being 'indigenous to the greater part of the northern hemisphere'.[34] In consequence of this wide range they must of necessity frequent many districts highly favourable to their preservation; they are therefore numerous. Equally well adapted for travelling by sea and through the air, and capable of enduring great variations of heat and cold, their presence may be expected wherever a tract of country occurs calculated to supply them with food and opportunities for nidification. As long as England abounded in marshes, and her rivers ran through wastes rarely frequented by man, Wild Ducks were numerous in many counties where they are now but rarely seen. Many have retired before draining and civilization, yet they never totally desert us. In most districts where there are rivers lined with reeds, even not so very far removed from the sound of the steam-engine, one may, by cautiously and quietly guiding one's steps, fall in with a brood of active ducklings sifting the ooze, with the instinct of their kind, for minute insects; flapping along the water in chase of a fly, or paddling among the reeds on the look-out for anything good to eat. The matron of the party, with a proud consciousness of her dignity as sentinel and protector, preserves a more stately demeanour, but, with this slight difference, is similarly occupied. As you approach she is the first to descry you; with a homely 'quack', differing in no respect from the note of the domesticated bird, she sounds an alarm, and the whole family, mother and children, are quickly concealed among the reeds. It is possible, by long-continued persecution, to induce her to rise, but she does so reluctantly, and even then, unless you are such a barbarian as to shoot her, all is yet safe. The young will hide themselves securely until danger is past, and she, not far off, though unseen, is circling round her helpless brood. In an islet, probably, of the river; in a tuft of reeds surrounded by quagmire; among thick bushes near the bank; under the stump of an alder, or even high up among the branches, she formerly had her nest, composed of grass, and lined with down from her own breast; and at no great distance from this her offspring are yet lingering. The latter could swim immediately that they left the egg, but their bodies are large and heavy in proportion to the size of their wings, so that they will be unable to fly until nine or ten weeks old, when they will be thoroughly fledged, and only distinguishable from their parent by their smaller size.
From the rapidity with which young Ducks 'scutter' along the surface of the water, using both feet and wings, they are called by sportsmen, 'flappers'; and from the same habit, no doubt, the children's game of 'Ducks-and-drakes' was named. The word is one with which I have been familiar, like most other people, from my earliest years, yet I never thought of its etymology until I was passing, a few weeks since, in a steamer down Loch Tarbet. The boat disturbed a party of 'flappers' which were feeding near the shore, and as they half flew, half paddled away at a rapid rate, the sport and the name suggested themselves to my mind together. It is mostly absent from the northern districts of Scotland in winter.
In marshy districts, both in England and Scotland, these birds remain all the year round; but their numbers are greatly augmented in winter by the arrival of large flocks from the north. These fly mostly by night, in long lines, and proceed to the fens and salt marshes, where they feed until daylight. They then put out to sea, and rest, floating on the water, until dusk; and it is while they are on their way to and from these feeding-grounds that the sea-side gunners do the greatest execution among them. They fly mostly in small parties, and utter no note; but if after dusk a shot be fired in the vicinity of a marsh or of a piece of reclaimed land intersected by ditches, it is followed by a concert of 'quacks' from all sides, which proves that however small the parties may have been, the number of Ducks collectively must be very great.
In the neighbourhood of the salt marshes in the eastern counties, one may meet, in severe winter weather, just before dusk, little knots of men setting out on ducking expeditions. Each is furnished with a spade, a bag of straw, and a gun. Experience has taught these men that the line of flight usually taken by the birds is along a narrow creek or arm of the sea, which has on either side a high muddy bank. For such a point the gunners are making. The use of the spade is to dig a hole for concealment in the mud, and the straw is intended to furnish a dry seat. It must be a wearisome occupation to sit here hour after hour, with nothing to do but to hope that birds are coming; and when they come matters are not much mended; for if the shot be successful it will never do to leave the hiding-place in order to pick up the booty, or another chance may be missed. Three or four hours are thus spent, and on moonlight nights a longer time. The slain birds are then collected, a few hours are given to rest, and in the morning twilight the same scene is re-enacted.
When it is desired to construct a decoy,[35] a quiet, shallow pond is selected, edged with reeds, and having an extent of from two to fifty acres or more. From the edge of this are dug, at various points, curved creeks, called 'pipes', broad at the mouth, and contracting till the banks meet. Over each of these pipes is thrown a net, supported on arches made of hoops; the first about ten feet high, the others diminishing in size, and the whole ending in a bag-net, or 'purse'. On each bank of the pipes are erected screens made of reeds, high enough to conceal a man. Previously to commencing operations the decoy-man has let loose on the pond a few tame Ducks, closely resembling wild birds in plumage, who are familiar with his person and have been trained to come at his call. Accompanied by a little dog, 'a piper', he stations himself behind a screen, near the mouth of a pipe which faces the wind, choosing this position because Ducks prefer to swim against the wind and to feed on a lee shore. When the pond is well stocked with birds he throws some corn on the water near the mouth of a pipe, and makes a low whistle. At the familiar sound the 'coy-ducks' hasten to the spot, and, if all be well, are followed by a portion of the wild birds. The piper is then let loose, and immediately runs to the water's edge. The Wild Ducks, either from curiosity, or some unknown motive, paddle towards him. The ruse succeeding so far, the piper is made to appear for a moment beyond the next screen, and so on until a party of Ducks have been lured so far up the pipe as to be out of sight of those remaining in the pond. The decoy-man, who has all the while been lying hid near the first screen, then shows himself to his intended victims, who, in their flight, hurry on to the 'purse', and are caught and dispatched at leisure. All this time the coy-ducks, if well trained, have remained at the mouth of the pipe, feeding, and unconsciously enticing new-comers into the snare.
That this method of capturing wild-fowl is effective, may be inferred from the fact that decoys of a precisely similar kind have been worked ever since the time of Willughby (1676), who describes them at length. A Son of the Marshes gives a fuller account of Duck decoys in _Wild-Fowl and Sea-Fowl_.
[33] Formerly spelt 'mute', from the Latin _muto_, to change.
[34] Yarrell, vol. iii. p. 273.
[35] Decoy, a corruption of Duck-coy, from the Dutch _kooi_, a cage or pen. See _Ray and Willughby's Ornithology_, p. 286, where, mention being made of a method of capturing wild-fowl which had been introduced into England from Holland, the following passage occurs: 'Piscinas hasce cum allectatricibus et reliquo suo apparatu _Decoys_ seu _Duck-coys_ vocant, allectatrices _Coy-ducks_.'
THE GADWALL ANAS STRÉPERA
Head and neck light grey, speckled with brown; back and breast dark grey, the feathers ending in crescent-shaped whitish lines; belly white, speckled with brown; small wing-coverts and tip of the wing chestnut; greater coverts, rump, and tail-coverts black; speculum white; bill black; irides brown; feet orange. _Female_ less distinctly marked. Length twenty inches. Eggs buffy white, tinged with green.
This species of Duck now breeds in Norfolk and Suffolk. Its food and habits closely resemble those of the other Ducks; it is active, and both swims and flies rapidly, preferring fresh-water lakes to the sea, and resorting principally to such pieces of water as afford it ready concealment. Meyer states that when flocks of Gadwalls 'fly about, they keep close together in a ball, but not in a line, and may therefore be very soon distinguished from the common wild Duck'. By day they mostly swim about in the open water, and come near the shore to feed in the evening. They breed in the great northern marshes of both hemispheres. The Gadwall is a surface feeder and not a diving duck.
THE SHOVELER SPATULA CLYPEATA
Head and neck glossy green; breast pure white; belly and flanks chestnut; back brown; lesser wing-coverts pale blue; scapulars white, speckled and spotted with black; speculum brilliant green; bill lead colour; irides yellow; feet reddish orange. _Female_--head pale reddish brown, streaked with dusky; upper plumage dusky brown, edged with reddish white; under plumage reddish with large brown spots; the blue and green of the wings less bright. Length twenty inches. Eggs greenish buff.
The Shoveler is well distinguished among all the British Ducks by the form and structure of its bill, which in old birds is dilated near the extremity into a form approaching that of a spoon, and is furnished with a fringe of slender lamellæ, resembling a comb. Towards the end of the bill these are not conspicuous as long as the mouth of the bird is closed, but along the narrower part they are prominent under all circumstances. So singular an apparatus obviously indicates that the habit of the Shoveler is to sift water and mud for the sake of securing the insects and worms which they contain. It resorts, therefore, to the margins of fresh-water lakes, ponds, and ditches, and is rarely seen at sea, nor does it ever dive after its food in deep water, but frequently comes to land in quest of slugs, snails, and worms. It is met with from time to time in many parts of England; a tolerable number remain to breed with us, especially in the eastern counties. Its distaste for the sea disqualifies it for inhabiting the Arctic Regions; consequently it breeds in temperate countries, and flies farther to the south in winter, having been observed on both shores of the Mediterranean, and in some of the warm parts of India. The extensive drainage of our fens and marshes has made it less frequent in England than it formerly was; but in Holland and other continental countries it is abundant. The nest, usually placed in a tuft of grass, is made of dry grass mixed with down which the female plucks from her own body, and contains eight or nine eggs.
The Shoveler is not sufficiently common in this country to claim any importance as an article of food, but its flesh is said to be superior in flavour even to that of the famous Canvas-backed Duck of America.
The male annually undergoes a moult, or change of feathers, similar to that described as taking place in the Mallard.
THE PINTAIL DUCK DAFILA ACÚTA
Two central tail-feathers much elongated, black; head and neck rich dark brown; back and flanks marked with zigzag black and grey lines; front of the neck, and a line on each side, white; speculum lustrous with green and purple, bounded above by reddish brown, below by white; bill lead colour and black. _Female_--central tail-feathers scarcely elongated; head and neck reddish brown speckled with dusky; upper feathers dusky edged with reddish white; lower plumage reddish yellow spotted with brown; speculum dull yellowish brown; no white line on the side of the neck. Length twenty-six inches. Eggs dull greenish white.
The Pintail Duck is a northern bird which visits our shores in small parties, during severe winters, and it nests sometimes in Ireland. In form it is the most elegant of all the Ducks, and its movements are described as being active and graceful. I have never myself had the good fortune to see one alive, the only specimen I ever possessed having been sent to me from Newcastle-on-Tyne, near which it was shot at sea. It is not, however, considered a very rare species, as the fishermen on the Norfolk coast, and perhaps elsewhere, are well acquainted with it. Yarrell states, that on the coast of Dorsetshire and Hampshire it is so well known as to have acquired a local name, 'Sea Pheasant'.[36] For this it is indebted to the length of its tail, in which respect it differs from all the common Ducks. It arrives early in autumn, and remains either on the coast or in the inland marshes, until the return of spring; differing, indeed, little in its habits from the common wild Duck. It is occasionally taken in decoys in Norfolk, and has often been observed to associate with Wigeons. Its note is described by Montagu as being 'extremely soft and inward'.
The Pintail Duck has a wide geographical range, as it either breeds in or pays winter visits to the greater part of the northern hemisphere. The male annually assumes in summer the plumage of the female, resembling in this respect the Mallard, to be described hereafter. The flesh is considered excellent, on which account it is much sought after by wild-fowl shooters, both on the coast and in the fens.
[36] Willughby calls it the 'Sea Pheasant', or 'Cracker'.
Teal [M] [F]
Wigeon [M]
Pintail Duck [M]
[_p. 190._]]
Tufted Duck [M]
Scaup [M]
Golden Eye [M] [F]]
THE TEAL QUERQUÉDULA CRÉCCA
Head and neck bright chestnut; on each side of the head a broad green band edged with buff, inclosing the eye and extending to the nape; lower part of the neck, back, and flanks, marked with numerous black and white zigzag lines; breast reddish white, with roundish black spots; speculum black, green and purple, edged with white; bill dusky; irides brown; feet ash. _Female_--upper plumage dusky brown mottled with reddish grey; throat, cheeks and a band behind the eyes yellowish white spotted with black; speculum black and green. Length fourteen inches and a half. Eggs yellowish white.
The Teal is the smallest, and by no means the least beautiful, among the British Ducks. It is decidedly an indigenous species, as it breeds in many parts both of Great Britain and Ireland, especially in the eastern counties, in Welsh bogs, and northern mosses. It is domesticated, too, without difficulty, and is generally to be found on artificial and other pieces of water where the breed of water fowl is encouraged. Its favourite summer resorts in England are lakes which are lined with rushes, boggy places on the moors, and sedgy rivers. It is an active bird, rising from the water with great facility, and having a rapid flight. The few Teal which remain all the year with us pair early in spring. I have observed them in couples on the Kennet, in Berkshire, before winter had well departed. They appear to have a strong attachment to any place on which they have once fixed to build their nest, and return to the same locality year after year; and the young brood remain in the neighbourhood of their birth-place until pairing time in the following year. The nest is usually placed among coarse herbage by the bank of a lake or river, and is constructed of decayed vegetable matter, lined with down and feathers, and contains from ten to fifteen eggs. The number, however, of these birds to be found with us in summer is as nothing compared with the immense flocks which visit our inland lakes and swamps in winter. They are then much sought after for the table, being considered more delicate eating than any others of the tribe. In some parts they repair to salt marshes and the sea-shore, where they share the fate of the Wild Duck.
Willughby tells us that in his time the Teal and Wigeon, considered as marketable goods, were classed together as 'half-fowl', their value being only half that of the Wild Duck. In the fen counties they are still ranked together as 'Half Ducks', and for the same reason.
The Teal has two notes, one a kind of quack, the other, uttered by the male only during winter, which has been compared to the whistle of the Plover. Its food consists of water insects, molluscs, worms, and the seeds of grass and sedge. It is widely distributed in Scotland.
THE GARGANEY QUERQUÉDULA CIRCIA
Crown dusky; over the eye a white band extending down the neck; throat black; neck chestnut-brown streaked with white; breast pale yellowish brown, with crescent-shaped black bars; back mottled with dusky grey and brown; speculum greyish green bordered above and below with white; bill dark brown; irides brown; feet grey. Length sixteen inches. Eggs buff.
This elegant little bird visits us in March and April, being at that time, it is supposed, on its way to the south. Though not among the rarest of the tribe, it is now of unusual occurrence, but was formerly so regular a visitor in the eastern counties, that it acquired the provincial name of 'Summer Teal'. Young birds are commonly seen on the Broads of Norfolk in July and August, distinguishable from young Teal by the lighter colour of their plumage, more slender habit, and greater length of neck. The nests are built among the thickest reed beds, and owing now to protection their numbers are increasing. In Ireland it is the rarest of the well-known ducks.
THE WIGEON MARÉCA PENÉLOPE
_Male_--head and upper part of the neck chestnut, the cheeks and crown speckled with black; a broad cream-coloured band extending from the bill to the crown; throat nearly black; a narrow collar of white and black wavy lines extending over the back and flanks; lower part of the neck and sides of the breast chocolate colour; scapulars velvet-black edged with white; wing-coverts white; quills ash-brown; speculum glossy green, with a black band above and below; tail wedge-shaped, two middle feathers pointed, and the longest, dusky ash; under tail-coverts black; bill bluish grey, the tip black; irides hazel; feet dusky grey. _Female_--head and neck reddish brown, speckled with dusky; back and scapulars dusky brown, the feathers edged with rusty red; wing-coverts brown, edged with whitish; speculum without the green gloss; flanks reddish brown. Length twenty inches. Eggs brownish white.
The name Whew Duck, or Whewer, by which, this bird is known in some parts of England, was given to it on account of its emitting a shrill whistle while flying. The name is an old one, for Ray and Willughby describe it under the name of 'Whewer'. Its French name _Siffleur_, 'Whistler', has reference to the same peculiarity, and by this note the bird may often be distinguished from others of the same tribe, when so far off that the eye fails to identify it. The Wigeon ranks next to the Teal and Wild Duck as an article of food, and, being more plentiful than either of these birds, it is among the best known of all the Ducks which frequent our shores. It breeds over most of Sutherland, and sparingly elsewhere in the north; a few pairs are said to nest also in various parts of Ireland.
Flocks of Wigeons repair to our shores in autumn, and either betake themselves to inland lakes and morasses, or keep to the coast, especially where there are extensive salt marshes. In winter their numbers are greatly increased, especially in the south; and as they feed by day as well as by night, they offer themselves a ready prey to the fowler. Their food consists of marine and fresh-water insects, small shellfish, sea-weed, and grass. Their nidification differs little from that of the Teal.
THE COMMON POCHARD FULÍGULA FERÍNA
Head and neck bright chestnut; breast, upper part of the back, and rump black; back, scapulars, flanks, and abdomen greyish white, marked with numerous fine wavy lines; no speculum; bill black, with a broad lead-coloured transverse band; irides bright orange; feet lead colour, the membranes black. _Female_--smaller; head, neck, and breast, reddish brown; throat white, mottled with reddish; large brown spots on the flanks; wavy lines on the back less distinct. Length nineteen inches. Eggs greenish white.
A hardy northern bird of wide geographical range, with considerable power of flight, a skilful diver, and not particular as to diet, the Pochard is an abundant species. It breeds in some districts: But it is principally as a winter visitant that it is known in the south of Europe. In Norfolk 'Red-Headed' Pochards are perhaps more numerous than any other kind of Duck which falls to the gun of the sea-side fowler. Small parties of these birds may frequently be seen by day flying over the sea, or swimming securely in the offing; and in the evening great numbers resort to the fens and salt marshes, where they feed on various kinds of animal matter, and the roots and leaves of grasses and aquatic plants. As they are considered good eating, and command a ready sale, they contribute to the support of the sea-side population, who, when thrown out of work by the severe weather, wander about the shore by day and lie in wait by night, armed with guns of various calibre, for the chance of securing in one or two Ducks the substitute for a day's wages.
They are variously known in different places by the name of Pochards, Pokers, Dunbirds, and Red-eyed Pochards. On some parts of the coast of Norfolk I found that they are included with the Wigeon under the common name of 'Smee-Duck'.
The Pochard builds its nest among reeds, in Russia, Denmark, and the north of Germany, and lays twelve or thirteen eggs.
The Red-crested is a different species from the 'Red-headed.'
THE TUFTED DUCK FULÍGULA CRISTÁTA
Feathers on the back of the head elongated; head, neck, breast, and upper plumage black, with purple, green, and bronze reflections; speculum and under plumage white, except the abdomen, which is dusky; bill blue, nail black; irides bright yellow; feet bluish, with black membranes. _Female_--smaller, the crest shorter; upper plumage dull black, clouded with brown; under plumage reddish white, spotted on the breast and flanks with reddish brown. Length seventeen inches. Eggs greenish white spotted with light brown.
The points of difference in habit between this and the preceding species are so few that it is scarcely necessary to say more than that it is a regular winter visitor to the British Isles, and is distributed, generally in small flocks, never alone, over our lakes and marshes, arriving in October and taking its departure in March or April. Its food is less exclusively of a fishy nature than that of the Scaup Duck, consequently its flesh is more palatable, being, in the estimation of French gastronomists, _un rôti parfait_. The Tufted Duck now breeds in a good many districts here.
THE SCAUP DUCK FULÍGULA MARÍLA