British Birds in Their Haunts

Part 25

Chapter 253,817 wordsPublic domain

Folded wings reaching a little beyond the tail; bill orange-yellow, the nail white; a large space on the forehead pure white, surrounded by a dusky band; upper plumage ash-brown, varied with grey, dull white, and bluish black; under plumage in front brownish white, with patches and bars of black; behind white; irides dark brown; feet orange. Length two feet three inches. Eggs white, tinged with buff.

A regular visitor to the British Isles, coming late in the autumn to stay till spring, usually seen in small flocks of from eight to twenty birds; it is entirely graminivorous, and, when undisturbed, usually rests at night in any grass-field where it may have been feeding in the afternoon.

Its habits, during its stay in these latitudes, are similar to those of the other species, but it is said by Mr. Selby to 'vary from the Bean Goose in preferring low and marshy districts to the upland and drier haunts of that bird, and in these localities subsists on the aquatic grasses, being very seldom seen to frequent corn or stubble fields'. In Norfolk it has frequently been seen associated with the Bean Goose. It has never been observed to remain with us after April, when it betakes itself to the regions bordering on the Arctic circle. In Lapland it is very abundant, and in the fur countries of North America it was seen in spring by Dr. Richardson in large flocks travelling northwards. It breeds in the woody districts skirting Mackenzie's River, and in the islands of the Arctic Sea.

The white forehead of this bird tends to confirm the opinion maintained by some authors that the common Domestic Goose owes its origin to this species.

THE BEAN GOOSE ANSER SÉGETUM

Folded wings exceeding the tail in length; bill long, orange, the base and nail black; upper plumage ash-brown; the wings darker, edged with greyish white; under plumage in front dirty white, behind pure white; irides dark brown; legs orange; beak yellowish white. Length thirty-four inches. Eggs white.

The several species constituting the group to which the Bean Goose belongs resemble each other very nearly in all respects. All are gregarious, fly high in the form of a V, or in an undulating line, uttering repeated cries, which no one who has heard a domesticated Goose can fail to recognize; they pass the night for the most part on broad flats near the sea, and at early dawn repair inland to their feeding-grounds. The Bean Goose is, on the authority of Yarrell, next to the Brent Goose, the commonest and most numerous as a species among our Wild Geese. In Scotland it is far more abundant than in England, being seen in large flocks from October to April, especially at the periods of migration to and from its summer quarters. But it does not altogether desert the British Isles during the intervening months. A few are said annually to remain, and breed in the lakes of Westmoreland, and in the Hebrides. In Sutherlandshire, also, many remain all the year--a fact thoroughly ascertained by Mr. Selby, who gives an interesting account of several young broods which he saw on the lochs, some of which he captured. They construct their nests among the tussocks of sedge or grass hillocks on the islands, and lay from three to four eggs, smaller than those of the Common Goose, but of a similar shape and colour.

[_p. 178._]]

Shoveler [M]

Gadwall [M]

Wild Duck [M] [F]]

THE PINK-FOOTED GOOSE ANSER BRACHYRHYNCHUS

Folded wings not reaching to the extremity of the tail; bill shorter than the head, narrow and much contracted towards the tip, pink, with the nail and base black; head and neck reddish brown; rest of the upper plumage ash-grey, edged with greyish white; under plumage in front fawn-colour, behind white; irides dark brown; feet pink, tinged with vermilion. Length two feet four inches. Eggs dull yellowish white.

It is said that most, if not all the various species of wild Geese have strong local attachments; that flocks composed of one particular kind are in the habit of visiting, year after year, the same spot, to the exclusion of other species, which may, nevertheless, be found frequenting places of like character at no great distance. Of the truth of the statement I met with signal confirmation in the severe winter of 1860-1. I then spent several days on the coast of Norfolk, for the purpose of watching the habits of Waders and sea-fowl. Without indulging in the chase of wild Geese, I heard and saw a great many flocks, of which some were unmistakably Brent Geese; others, of a larger size and a different colour, I was obliged to include under the comprehensive name of Grey Geese. The Brents, I found, regularly repaired to the salt marshes adjoining Thornham Harbour, which, I was told, was their usual place of resort. The others were known to alight only in the meadows near Holkham. Having heard that several had been shot at the latter place, I procured one, and on examination it proved to be the present species, up to that time entirely unknown to me. On consulting Yarrell, I found the following passage:--'In January of the present year, 1841, I was favoured with a letter from the Hon. and Rev. Thomas Keppel, of Warham Rectory, near Holkam, informing me that a Pink-footed Goose had been killed by his nephew, Lord Coke, at Holkam. This bird was shot out of a flock of about twenty, but nothing particular was observed in their flight or habits.' The bird brought to me had been shot, along with many others, out of similar flocks, in exactly the same place, at an interval of twenty years; and I have no doubt that the many other specimens which have been shot there between the above two dates, belonged to the same species, the characters which distinguish it from the common Bean Goose being not sufficiently striking to attract the notice of sea-side gunners. The habits of the species appear not to differ from those of its congener; it arrives and departs about the same time, and it frequents the marshes and uplands of Norfolk, and in winter the east coast of Scotland.

THE BRENT GOOSE BERNICLA BRENTA

Head, beak, neck, breast, feet, quills, and tail, black; on each side of the neck a patch of white with a few black feathers intermixed; upper plumage dingy; all the tail-coverts white; belly brownish grey, barred on the flanks with greyish white. Length twenty-two to twenty-three inches. Eggs greyish white.

The Wild Geese which we have hitherto been considering feed on grass, clover, and grain, in quest of which they resort to inland marshes, meadows, and arable land; but the Brent is a decidedly marine bird. During its annual visits to our shores it stays out at sea by night, cradled by the billows, and at early dawn repairs to the muddy flats and sand-banks, where it feeds exclusively on marine plants, especially laver and zostéra. As soon as these are left bare by the ebbing tide, the Brents are taught by their instinct that they have no time to lose, and hasten in 'skeins' or 'gaggles' making in their flight a trumpet-like noise which, heard at a distance, resembles that of a pack of harriers or fox-hounds in full cry. They prefer to take their stand on those parts of the ooze which are least intersected by creeks, and there, if left undisturbed, they continue to feed without intermission till the rising tide lifts them off their feet. Then, away to sea again! or, if the weather be boisterous, they seek for shelter in the rivers and estuaries. They are local in their attachments, returning annually to the same feeding-grounds. They do not associate from choice with other species, for though they may be frequently seen feeding in the vicinity of various Waders, they form no society with them, and are, indeed, in quest of different food. Sea-side fowlers are well acquainted with the peculiarity of their habits, and not only know where to look for them when they are settled, but at what points they can most easily be intercepted, going and returning. It is the custom of the fowler to conceal himself behind some lurking-place, natural or artificial; or, if this be wanting, to stretch himself on the ground. Then, as a skein, unconscious of danger, approaches, he suddenly shows himself; the birds, panic-struck, huddle together before they alter their line of flight, and the sportsman fires into the midst of them.

They are the most abundant of all the Geese which frequent our shores, and are killed in great numbers and sent to market. They come to us in November and remain till late in February, when they begin to migrate in successive flights, the youngest bird staying until April. It is not believed that they ever remain to breed, but that they repair to the Arctic regions, and make their nests of withered herbage in marshy ground.

THE BERNICLE GOOSE BERNICLA LEUCOPSIS

Forehead, sides of the head, and throat, pure white; a dark streak between the eyes and bill; head/neck, quills, and tail, black; rest of the upper plumage undulated transversely with ash-grey, black, and dull white; lower plumage white, tinged on the flanks with grey; irides dusky-brown; bill and feet black. Length two feet one inch. Eggs greenish white.

This beautiful bird occurs chiefly on the west side of Great Britain in winter. 'It then more frequently retires to the sea than to the lakes during its periods of repose, or when driven from its feeding-grounds. A large flock then presents a beautiful spectacle, as the birds sit lightly on the water, and when advancing elevate their necks. Not less beautiful do they seem when on wing; now arranged in long lines, ever undulating; at one time extending in the direction of their flight; at another obliquely, or at right angles to it, sometimes in an angular figure, and again mingling together. Their voice is clear, and rather shrill, and comes agreeably on the ear when the cries of a large flock come from a considerable distance'. In England it is far less common, but occasionally resorts to marshes both on the eastern and western coast. The mythical fragment of ancient natural history, that the Bernicle is the product of a tree, is too trite to require repetition here.

THE WHOOPER SWAN CYGNUS MÚSICUS

Whole plumage pure white, the head and nape sometimes slightly tinged with yellow; lower half of the bill quadrangular, yellow, upper black; lore and a great portion of the edge of the upper mandible yellow; irides brown; legs black; tail of twenty feathers. _Young birds_ have the plumage grey; lore flesh-colour. Length five feet; breadth seven feet ten inches. Eggs dull white, tinged with greenish.

The ancient fable that Swans sing most sweetly before their death did not survive the age which invented it. Pliny disbelieved it, and, though the assertion may have been resuscitated from time to time as a poetic fiction, it has found no place in works on natural history.

The Swan is not musical; it rests its claims to our admiration on other grounds, unchallenged and indisputable; the unsullied white of its plumage is an apt emblem of purity, and the elegance of its movements in the water has become proverbial. The present species, which owes its name to its powerful voice, is said to be not quite so graceful as the tame Swan, but on land it is far more active. A bird which has been winged by a sportsman, and has fallen on the land, can only be overtaken by smart running. In Iceland, the summer resort of these birds, they are much sought after for the sake of their down. In the month of August, when the old birds, having cast their quill-feathers, are unable to fly, the natives assemble in bodies in the places where the Swans collect, and mounted on small but active horses chase them through the marshes, and ride many of them down; but the greater number are caught by the dogs, which always seize the birds by the neck, and so encumber them that they are then easily overtaken. But it is not the habit of Swans to remain much on land; the perfect ease with which they float and swim indicates that the water is their element, and a glance at their long necks tells at once that their nature is to feed in shallow water or on the margin of deep lakes, where with their strong bills they either tear up the stems and roots of aquatics from the bottom, or crop at their pleasure from the banks. To this kind of food they add such insects, molluscs and worms as come within their reach; and (when sailing in salt water) sea-weeds, and especially the long, ribbon-like leaves of zostéra. During summer they frequent the most secluded swamps and lakes in the wooded districts of the north, and build a very large nest in a spot unapproachable by human feet. A few go no farther north than the Orkneys and Shetlands, but their headquarters are Siberia, Iceland, Lapland, and Hudson's Bay.

After they have recovered from their summer moult, they migrate southwards, and arrive in Scotland, sometimes in large flocks, early in October. Mr. St. John, in his _Wild Sports of the Highlands_, gives an interesting account of their habits while in this country. He went in pursuit of a flock which had selected for their winter feeding-place some fresh-water lochs about half a mile from the sea. They passed the day mostly on the salt water, and in the evening came inland to feed. He found them on one of the smaller lochs, some standing high and dry on the grassy islands trimming their feathers after their long voyage, and others feeding on the grass and weeds at the bottom of the loch, which in some parts was shallow enough to allow of their pulling up the plants which they fed on as they swam about, while numbers of wild Ducks of different kinds, particularly Wigeons, swarmed round them, and often snatched the pieces of grass from the Swans as soon as they had brought them to the surface, to the great annoyance of the noble birds, who endeavoured in vain to drive away these most active little depredators, who seemed determined to profit by their labours. 'I observed', he says, 'that frequently all their heads were under the water at once, excepting one--but invariably _one_ had kept his head and neck perfectly erect, and carefully watched on every side to prevent their being taken by surprise; when he wanted to feed, he touched any passer-by, who immediately relieved him in his guard, and he in his turn called on some other Swan to take his place as sentinel.'

Swans, like wild Geese, are in the habit of returning every year to the same district of country, and in passing to and from their feeding-ground keep closely to the same line of flight, a peculiarity of which fowlers take advantage by lying in ambuscade somewhere beneath their aërial road.

When disturbed on the water they generally huddle together and utter a low cry of alarm before they take flight. Owing to their great weight they have not the power of rising suddenly into the air, but flap along the water, beating the surface with their great wings, some twenty or thirty yards. The flapping noise made while this process is going on, may be heard at a great distance.

In severe winters, flocks of Whoopers, Whistling Swans, or Elks, as they are variously called, come farther south, and may be observed from time to time on different parts of the coast.

BEWICK'S SWAN CYGNUS BEWICKI

Whole plumage pure white; bill black, orange-yellow at the base; irides dark; feet black; tail of eighteen feathers. _Young birds_ greyish brown; immature specimens tinged on the head and belly with rust-red. Length three feet nine inches; breadth forty-six to fifty. Eggs dull white, tinged with brown.

Bewick's Swan is distinguished from the Whooper, not only by the characters given above, but by strongly marked anatomical features, which were first pointed out by Mr. Yarrell, who, with the modesty and generosity for which he was noted, gave it its present name; 'Thus devoting it to the memory of one whose beautiful and animated delineations of subjects in natural history entitle him to this tribute.'

In severe winters it is fairly frequent on the coasts of England, and even abundant in Scotland. In the case of distant flocks the only criterion is size; and as this species is one-third less than the Whooper, there is little probability of an experienced observer being mistaken in the identity.

In their habits they closely resemble their congeners, but are less graceful in their movements on the water, and spend a larger portion of their time on land.

THE COMMON SHELDRAKE TADORNA CORNUTA

Head, throat, and upper back black, with green reflections; lower parts of the neck and back, flanks, rump and tail (except the black tip) white; from the shoulders a broad band of bright chestnut, which meets on the breast, passing into a broad, blotched, black band, which passes down the abdomen nearly to the tail; under tail-coverts pale reddish yellow; scapulars black; wing-coverts white; secondaries chestnut; primaries black; speculum bronzed green and purple; bill, and protuberance at the base, red; irides brown; feet crimson-red. The _female_ wants the red protuberance on the bill, and the colours generally are somewhat less bright. Length twenty to twenty-two inches. Eggs white, tinged with green.

The Sheldrake is the largest and among the handsomest of the British Ducks, and if easy of domestication would be no doubt a common ornament of our lakes and rivers. It is, however, in Great Britain at least, a marine bird; though from one of its French names, _Canard des Alpes_, it would seem also to frequent the large continental lakes. Numerous attempts have been made to familiarize it with inland fresh-water haunts to which some other species readily take, but they have rarely succeeded, while to induce it to breed at a distance from its sea-side home has proved yet more difficult.

It differs from the majority of the Duck tribe in remaining on the coast of Britain throughout the year. In South Wales, for example, it is seen in winter and early spring, but about the breeding season it disappears for a few weeks. During this interval it is employed in incubation, but when its brood is hatched it is seen again, accompanied by a troop of ducklings, feeding in the creeks and marshy places. When thus discovered, the young broods are commonly hunted down by sea-side idlers for the sake of being sold to any one who cares to try the experiment of rearing them.

On the coast of Norfolk it is more usual to search for the nests, in order to secure the eggs and place them under a tame Duck or domestic Hen. The male and female keep together, not only during incubation, but until the young are able to provide for themselves. It derives the name 'Burrow Duck', by which it is also known, from its custom of making its nest either in the burrow of a rabbit or in a hole hollowed out by itself. The nest is constructed of such herbage as abounds in the neighbourhood; it is lined with down plucked from the breast of the parent bird, and contains from ten to twelve eggs.

Pennant (vol. ii, p. 257) says of these birds: "They inhabit the sea-coasts and breed in rabbit-holes. When a person attempts to take their young, the old birds show great address in diverting his attention from the brood; they will fly along the ground as if wounded, till the former can get into a place of security, and then return and collect them together."

From this instinctive cunning, Turner, with good reason, imagines them to be the _chenalopex_, or _Tox-Goose_, of the ancients; the natives of the Orkneys to this day call them the _Sly-Goose_, from an attribute of that quadruped.

Sheldrake are more numerous during the summer in North Britain than in the South, but in winter they are driven by the freezing of their feeding-grounds to more temperate climates. Here numbers of them meet the fate of wild fowl generally, and specimens are often to be seen exposed in the English markets, though their flesh is held in little estimation as food.

Sheld means parti-coloured. 'Shelled' is still current in the eastern counties of England. Shelled duck is the more proper appellation. Howard Saunders calls it Sheld-duck always.

THE WILD DUCK ANAS BOSCAS

Head and neck dark green; at the base of the neck a white collar; upper parts marked with fine zigzag lines of ash-brown and grey; breast chestnut; lower parts greyish white, marked with fine zigzag ash-brown lines; speculum dark blue with purple and green reflections, bordered above and below with black and white; four middle feathers of the tail curled upwards; bill greenish yellow; irides red-brown; feet orange. Length twenty-four inches. _Female_ smaller; plumage mottled with various shades of brown and grey; throat whitish; speculum as in the _male_; all the tail-feathers straight. Eggs greenish white.

Its size, abundance, and value as an article of food, have given to the Wild Duck an importance which belongs to few other British birds; and the modes of capturing it are so varied and interesting that they are often to be met with described in works not exclusively devoted to natural history. For this reason I shall in great measure confine my notice of this bird to such particulars in its history as the reader may probably have an opportunity of verifying by his own observation in the course of his rambles among places which it habitually frequents.

The term Wild Duck', properly applicable to the female bird only ('Mallard' being the distinctive name of the male), is generally employed to include both sexes. The difference in the plumage of the two is very great, as, indeed, is the case with all those varieties of the same bird which, under the name of 'Tame Ducks,' have altered the least from their natural wild type. Yet in the summer months, when both sexes moult,[33] the Mallard puts off the whole of his characteristic gay plumage, and appears in the sober brown garb of the Duck. It is only, in fact, from October to May that the Mallard can be distinguished from his partner by his markings. At this season, too, young birds, so far as they are fledged, are of the same tone of colouring. Domesticated birds are subject to the same change; but a reason for this singular metamorphosis no naturalist, as far as I am aware, has ventured to assign.