Part 27
Head and upper part of the neck black, with green reflections; breast and rump black; back and scapulars whitish, marked with numerous fine wavy black lines; belly, flanks, and speculum, white; bill blue, the nail and edges black; irides bright yellow; feet ash-grey, with dusky membranes. _Female_--a broad whitish band round the base of the bill; head and neck dusky brown; breast and rump dark brown; back marked with fine wavy lines of black and white; flanks spotted and pencilled with brown, irides dull yellow. Length twenty inches. Eggs clay-buff.
The Scaup is so called from its feeding on 'scaup', a northern word for a bed of shellfish.[37] It is a northern bird, arriving on our coasts in October and November, and remaining with us till the following spring. During this time it frequents those parts of the coast which abound in shellfish, mostly diving for its food after the manner of the Scoters. On the coast of Norfolk, where Scaups often appear during winter in large flocks, they are called 'Mussel Ducks', a name no less appropriate than Scaup; for mussels, and indeed many other kinds of shellfish, as well as insects and marine plants, seem equally acceptable to them. Selby records a single instance of the Scaup having bred so far south as Sutherlandshire, a female having been seen in the month of June, accompanied by a young one. They have paired on Loch Leven. It is generally distributed along the shores of Great Britain, excepting on the south coast [of Ireland]. In August, 1861, I observed two birds swimming sociably on a small fresh-water loch in the island of Islay, which, upon examination through a telescope, appeared to me to be, one, a kind of Goose, the other decidedly a Duck of some kind. On inquiry I found that the former was a Bernacle Goose, which had been caught in a neighbouring island in the previous winter, and had been given to the laird's keeper, who pinioned it and turned it out on the loch to shift for itself. Of the Duck nothing was known, nor had it been observed before. It eventually proved to be an adult male Scaup Duck, but what had induced it to remain there all the summer in the society of a bird of a different tribe, is a question which I did not attempt to solve.
The Scaup Duck is very abundant in Holland during winter, covering the inland seas with immense flocks. It is found more sparingly in other continental countries. It breeds in the extreme north, both in the eastern and western hemispheres.
[37] 'Avis hæc _the Scaup Duck_ dicta est quoniam _scalpam_, i. e. pisces testaceos fractos seu contritos, esitat.'--WILLUGHBY, p. 279.
THE GOLDEN EYE CLANGÚLA GLAUCION
A white patch under the eye; head and neck black, lustrous with violet and green; back black; scapulars, great wing-coverts, speculum, and under parts, white; bill black; irides golden yellow; feet orange, with black membranes. _Female_--all the head and neck dark brown; feathers of the back dusky bordered with dark ash; greater wing-coverts white tipped with black; speculum and under parts white; tip of the bill yellowish, irides and feet pale yellow. Length eighteen and a half inches. Eggs buffy white.
This pretty, active little Duck is a regular winter visitant to the British shores, from autumn to spring, resorting to most of the localities frequented by other species, and frequently falling to the sportsman's gun, though little prized for the table. Females and young birds, called Mormons, are most numerous in England. They are very strong of flight, and are remarkable for making with their wings as they cleave the air a whistling sound, thought to resemble the tinkling of bells, whence the German name _die Schelle Ente_, Bell Duck, the Norfolk provincial name Rattle-Wing, and the systematic name _Clangula_. The young male does not make this noise, and having also dissimilar plumage from the adult, has been described by some authors as a distinct species under the name of Morillon.
The food of the Golden Eye varies with its haunts. In estuaries it feeds on crustaceous and molluscous animals and small fish, which it obtains by diving. In rivers and lakes it feeds principally on the larvæ and pupæ of insects, for which also it dives in clear deep water. The call-note is an unmelodious quack or croak.
The Golden Eye breeds only in high latitudes, and builds its nest in holes of trees, often at the height of twelve or fifteen feet from the water, into which it has been seen to convey its young one by one, holding them under the bill, and supported on its neck. The Lapps, in order to supply themselves with eggs, are in the habit of placing in the trees, on the banks of the rivers and lakes frequented by these birds, boxes with an entrance hole, which, though invariably robbed, are visited again and again.
The Golden Eye is found in many countries of Europe, in Northern Asia, and in North America.
THE LONG-TAILED DUCK, OR 'CALLOO' HARELDA GLACIÁLIS
_Winter plumage_--head, neck, elongated scapulars, under parts, and lateral tail-feathers white; a large patch of chestnut-brown on each cheek; flanks ash-grey; rest of the plumage brownish black; two central tail-feathers very long; bill black, with a transverse orange band; irides orange; feet yellow with dark membranes. Length, including the tail, twenty-two inches. The _female_ wants the white scapulars and elongated tail; head and neck dark brown and greyish white; below the ear-coverts a patch of brown; neck in front light brown, clouded with darker brown; upper plumage generally dark brown, under white. Length sixteen inches. Eggs greenish white, tinged with buff.
Though a few specimens of this beautiful bird are obtained from time to time in various parts of England, especially on the coast of the eastern counties, it cannot be considered other than a rarity. 'Among the northern islands of Scotland, and along the coasts of the mainland', Macgillivray tells us,'these birds make their appearance in October, in small flocks, which gradually enlarge by the accession of new families. In the Bay of Cromarty, where they are very common, it is pleasant to see them in small flocks scattered over the water. They are most expert swimmers, and live on bivalve shellfish and crustacea, which they obtain by diving in shallow or moderately deep water. The male in swimming raises his tail obliquely, in rough water almost erects it, and is remarkable for the grace and vivacity of his movements. Their flight is rapid, direct, and generally performed at the height of a few feet. They rise easily from the water, especially when facing a breeze, and alight rather abruptly. Sometimes during the day, but more frequently at night, they emit various loud and rather plaintive cries, as well as cacklings of shorter guttural notes.' Mr. Hewitson, who met with many of them in Norway, considers their note to be strikingly wild and most interesting. Farther north the Long-Tailed Duck is yet more abundant. Mr. Dunn says, 'This species (Calloo) is very abundant in both Orkney and Shetland, arriving about the middle of October, and departing again in the month of March. It is to be met with in all the inlets or voes, generally in large flocks, never far from the land, feeding upon small shellfish and star-fish. When on the wing it utters a musical cry, something like "Calloo", which may be heard at a great distance. From this cry it derives its provincial name.' In the Arctic regions of both continents these birds are so numerous as to be known by the name of 'Arctic Ducks'. They build their nests among rushes near the shore of fresh-water lakes, and line them with down from their breasts, like the Eider Duck. Iceland appears to be the extreme southern limit of their breeding-ground.
The Long-Tailed Duck is described by Willughby under the name of _Anas caudacuta Islandica_. by the natives called _Havelda_. Selby and modern ornithologists have preserved the Iceland name in _Harolda_.
Long Tailed Duck [M] [F]
Velvet Scoter [F] [M]
Common Scoter [M] [F]
[_p. 198._]]
Merganser [M]
Dabchick [M] [F]
Goosander [M]]
THE EIDER DUCK SOMATERIA MOLLISSIMA
Prolongations of the bill flat; upper part of the head velvet-black, with a central whitish band, lower greenish white; neck and back white; breast ringed with red; lower plumage black; bill and feet greenish grey; irides brown. _Female_--general plumage reddish brown, with transverse black bars; wing-coverts black, bordered with dark reddish brown; two whitish bars across the wing; belly brown barred with black. Length twenty-five inches. Eggs shining greenish grey.
The Eider Duck differs from all the birds of the same tribe hitherto described, in being essentially and absolutely a sea-bird. Rarely found on inland waters, it does not even visit the fresh-water lochs which, in many places in the north, are only separated from the sea by a bar of sand and shingle. It spends the greater part of its time on the water, and feeds on fish, molluscs, and other animal matter which it can obtain by diving. In the latter art it is very expert, and when pursued by the fowler generally manages to escape, as it can remain a long time under water, and on rising to the surface is ready to descend again almost instantly. Though a northern bird, it is subjected to no privations by the freezing of lakes and marshes, since it finds its rest and food on the open sea. Consequently it is not migratory, and stray specimens only visit the southern shores of England. Where it was bred, there, probably, or not far off, it remains all the year round. The Farn Islands, off the coast of Northumberland, are considered to be the extreme southern limit of its breeding-ground. In the Hebrides, the Orkneys and Shetland Islands, it is quite at home, but in none of these places is it found in sufficient numbers to give it importance. It is rare on the Irish coast.
In the Arctic regions, in Iceland, and on the rocky coasts of Norway and Sweden, Eider Ducks are very numerous. In Labrador, Audubon informs us, they begin to form their nests about the end of May or the beginning of June. 'For this purpose some resort to islands scantily furnished with grass; others choose a site beneath the spreading boughs of stunted firs, and, in such places, five, six, or even eight are sometimes found beneath a single bush; many are placed on the sheltered shelvings of rocks a few feet above high-water mark. The nest, which is sunk as much as possible into the ground, is formed of sea-weeds, mosses, and dried twigs, so matted and interlaced as to give an appearance of neatness to the central cavity, which rarely exceeds seven inches in diameter. In the beginning of June the eggs are deposited, the male attending upon the female the whole time. The eggs, which are regularly placed on the moss and weeds of the nest without any down, are generally from five to seven. When the full complement of eggs has been laid the female begins to pluck some down from the lower part of the body; this operation is daily continued for some time, until the roots of the feathers, as far forward as she can reach, are quite bare. This down she disposes beneath and around the eggs. When she leaves the nest to go in search of food, she places it over her eggs to keep up their warmth.'
Sir W. J. Hooker, in his interesting _Journal of a Tour in Iceland_, describes the nests as he saw them in the little island of Akaroe, where, as on other uninhabited islands, the Eider Ducks breed in great numbers. "On our landing on the rocky island, we found the Eider fowls sitting upon their nests, which were rudely formed of their own down, generally among the old and half-decayed sea-weed, that the storms had cast high up on the beach, but sometimes only among the bare rocks. It was difficult to make these birds leave their nests, and so little inclined were many of them to do it, that they even permitted us to handle them, whilst they were sitting, without their appearing to be at all alarmed. Under each of them were two or four eggs; the latter is the number they lay, but from many of them two had been taken for food by the natives, who prefer those which have young ones in them. _June 24th._" A few days later (June 27,) he visited the island of Vidöe, the residence of the ex-governor, where, he says, 'we were shown the immense number of Eider Ducks which lived on Vidöe, and which were now sitting on eggs or young ones, exhibiting a most interesting scene. The ex-governor made us go and coax some of the old birds, who did not on that account disturb themselves. Almost every little hollow place between the rocks is occupied with the nests of these birds, which are so numerous that we were obliged to walk with the greatest caution, to avoid trampling upon them; but, besides this, the ex-governor has a number of holes cut in the smooth and sloping side of a hill in two rows, and in every one of these, also, there is a nest. No Norfolk housewife is half so solicitous after her poultry as the ex-governor after his Eider Ducks, which by their down and eggs afford him a considerable revenue; since the former sells for three rix-dollars (twelve shillings) a pound. Cats and dogs are, at this season of the year, all banished from the island, so that nothing may disturb these birds.' I need scarcely add that the Eider down of commerce is taken from these nests, not in a pure state but mixed with fragments of plants. Pennant says that if the nest and eggs be taken 'the Duck lays again, and repeats the plucking of her breast, if she is robbed after that, she will still lay, but the drakes must supply the down, as her stock is now exhausted; if her eggs are taken a third time, she wholly deserts the place. The quantity of down found in one nest weighs about three-quarters of an ounce, and may be compressed into a ball two inches in diameter, but on being shaken out will fill a large hat.
The young brood take to the water immediately on being hatched. To effect this they are often obliged to travel a considerable distance, and if difficulties present themselves, insurmountable in any other way, the parent bird carries the young in her bill. Once clear of the rocks, they are liable to no further molestation from land robbers. But the sea is not without its dangers, for the rapacious Black-backed Gull frequently attacks them, and, but for the self-devotion and bravery of the mother bird, would commit great havoc among them. At his appearance the young dive in all directions, while the mother counterfeits lameness to distract his attention from them to herself, or springs from the water and attacks the Gull until he is compelled to retire from the contest.
THE BLACK (OR COMMON) SCOTER OEDEMIA NIGRA
General plumage deep black; quills dusky brown on the inner web, glossy grey beneath; disk of the upper mandible orange-yellow; protuberance at the base black; no speculum on the wings. _Female_--general plumage brown of several shades; bill without the protuberance; nostrils, and a spot towards the tip, yellowish. Length eighteen inches. Eggs pale buff.
This bird is well known along the eastern coast of England under the name of Black Duck. Although a few scattered specimens have been observed from time to time during summer, in most parts it must be considered as a winter visitant only. Being the only entirely black Duck which frequents our shores, it is distinguished among other species by its colour alone. Small parties of these birds may occasionally be seen on different parts of the coast, swimming and diving at a short distance outside the surf, or flying, three or four together, at an elevation of a few feet above the surface of the sea. Large flocks visit the sea between us and Holland at times. They fly rapidly in a straight line, and when diving remain a long time under water. Their food consists of mussels and other shellfish, in quest of which they often ascend the creeks and arms of the sea, but they are rarely seen in fresh water.
The flesh of the Black Duck is said to be oily and fishy; on this account it is in some Roman Catholic countries classed with fish, and allowed to be eaten during Lent. In some parts of the Continent, where it is consequently in demand, fishermen take advantage of its diving propensities, and spread their nets over the mussel banks to which they have observed that these birds resort, and capture them in large numbers. The nest of the Scoter is described as being like that of the Eider Duck, and similarly located. The female also covers her eggs with down from her own breast, but in smaller quantities. A few of this species remain to breed in the north of Scotland.
THE VELVET SCOTER OEDEMIA FÚSCA
General plumage velvet black; below the eyes a white crescent; speculum white; bill orange, protuberance at the base, nostrils and edge of mandibles, black; irides and feet red, the membranes of the latter black. _Female_ smaller; upper plumage sooty brown; under parts light grey, streaked and spotted with dusky brown; between the bill and eye a whitish spot, and another over the ear; bill dusky ash; irides brown; feet dull red. Length twenty-three inches. Eggs buff.
The Velvet Scoter, an inhabitant of the extreme northern regions of Asia and Europe, appears in the British Isles as a winter visitor only, being sometimes seen on the eastern coast of Scotland, in large flocks, but not generally extending its migration to our southern shores except in the severest weather. It may be distinguished from the Common Scoter by its larger size, and yet more strikingly by the conspicuous white bar across the wing.
The habits and food of the Velvet Duck differ in no material respect from those of the Common Scoter, or Black Duck.
THE SURF SCOTER OEDEMIA PERSPICILLATA
A bony protuberance on each side of the bill near the base; no speculum; general plumage black; on the forehead and nape a patch of white; bill yellow, with a square black spot on each side near the base; irides white; feet red, the membranes black. In the _female_ the black is replaced by dark ash-brown, and the white by light grey; bill dark olive; feet brown, with black membranes. Length twenty inches. Eggs white.
Only a few specimens of this bird have been obtained in Europe, and these probably had been driven eastward by storms from North America, where alone they are found in any numbers. In habits and food the Surf Scoter resembles the common species, deriving its name from the pertinacity with which it selects, as its feeding-ground, a sandy beach over which surf rolls. It rarely or never visits the salt marshes.
THE GOOSANDER MERGUS MERGANSER
Head and crest greenish black; back black; speculum (not barred with black), under parts, wing-coverts, outer scapulars, and some of the quills, buff; bill red, the ridge and nail black; feet vermilion. Length twenty-four to twenty-eight inches. _Female_ and _young_--head and crest reddish brown; breast and flanks pale buff; upper plumage dark ash; bill and feet dull red. Eggs dull white.
The Goosander is a regular winter visitor to the shores of Great Britain and Ireland, frequenting bays and estuaries, but preferring fresh-water rivers and lakes, where it makes great havoc among trout and other fish. It is far more abundant in the north than in the south, and, according to Macgillivray, is sometimes seen even in summer in the Scotch lochs. It has been known to breed in the outer Hebrides, and of late years in several parts of the Highlands, but the general summer residence of this species is much farther to the north, both in the eastern and western hemispheres. The habits of the Goosander and Merganser are so much alike that further detail is unnecessary.
The females and young birds of the Goosander and Merganser are popularly called Dun-divers.
THE RED-BREASTED MERGANSER MERGUS SERRATOR
Head, crest, and neck black, with greenish reflections; a white collar round the neck; breast reddish brown, spotted with black; near the insertion of the wing several white spots, edged with black; speculum white, divided by two transverse black bars; back black; belly white, barred on the flanks and rump with wavy grey lines; bill and irides red; feet orange. Length twenty-two inches. _Female_ smaller; head and crest reddish brown; breast mottled with ash and white; upper plumage and flanks deep ash-colour; speculum with one black bar; bill and feet dull orange; irides brown. Eggs whitish ash.
This large and handsome bird is not uncommon in the estuaries and rivers of Great Britain, but is most frequent in the north. It is resident in Scotland and Ireland. The adult male is less frequently seen than females and young males, which closely resemble one another in size and plumage, both being inferior to the first in brilliancy of colouring. Their food consists of fish, especially sand-eels, and, when they find their way into fresh-water lakes and rivers, of eels and trout, which they capture by diving, and retain with ease by the help of their strong bills notched throughout like a saw.
In birds of the first year the tuft of feathers on the head is barely perceptible, and there is but a slight tinge of red on the lower part of the neck. Most of the Mergansers which resort to our shores during winter visit us from high latitudes; but a few remain to breed in the Scotch and Irish lakes, making their nests of dry herbage and moss mixed with down from their own breasts.
The name Merganser, that is, 'Diving Goose', has reference to the size of the bird and its habit of diving for its food. Its flight is strong and rapid, but differs somewhat from that of the Ducks, the neck being not stretched out to its full length, but slightly folded back. After the young are hatched the male deserts the female and leaves her to bring off her brood without assistance.
THE SMEW MERGUS ALBELLUS
Crest, neck, scapulars, smaller wing-coverts, and all the under parts white; cheeks and back of the head greenish black; two crescent-shaped marks advancing from the shoulders on each side to the breast black; tail ash coloured; bill and feet bluish grey, the membranes black; irides brown. Length seventeen inches. _Female_ smaller; head and cheeks reddish brown; under parts white, clouded on the breast, flanks, and rump, with ash-grey; upper plumage and tail greyish black; wings variegated with black, white, and grey. Eggs whitish.
The birds of this genus, though placed among the Anatidæ, or Duck tribe, are so strongly marked by the conformation of the bill that a simple examination of the head alone will enable the student to distinguish either of the species from the true Ducks already described. On the coast of Norfolk the popular name 'Smee Duck' includes several kinds of Ducks, and I presume the present species; but the bill, in the form of an elongated and almost cylindrical cone, with the edges of both mandibles furnished with saw-like teeth pointed backwards, cannot fail to distinguish the genus _Mergus_.