British birds

Part 11

Chapter 113,961 wordsPublic domain

On land the dipper is somewhat inactive, and will stand on a boulder or under an overhanging rock without moving for a long time. One would imagine that their eyes, fitted so well to see in the dim light beneath the surface, must be very sensitive to the glare above.

The dipper’s song is short but brilliant, and very much like that of the wren in character; it is heard most frequently in the love season, and occasionally in autumn and in winter, when the sun shines, even during very cold weather.

The nest is made among the rocks, usually in a crevice, and is very large for the size of the bird, being sometimes a foot across, and is globular in form, with a small opening near the top. It is composed principally of moss, loosely felted, the inside lined with dry grass, fine rootlets, and dead leaves. Four to six eggs are laid, pure white, and unspotted.

The dipper is most common in mountainous districts in Scotland, Ireland, and Wales, and is found in suitable localities in England.

* * * * *

The black-billed dipper (_Cinclus melanogaster_), the Scandinavian and North Russian form of _Cinclus aquaticus_, has been met with on two or three occasions as a straggler to the east coast of England.

Bearded Titmouse.

Panurus biamicus.

Head bluish grey; between the bill and eye a tuft of pendent black feathers, prolonged into a pointed moustache; throat and neck greyish white; breast and belly white tinged with yellow and pink; upper parts light orange-brown; wings variegated with black, white and red; tail very long, orange-brown, the outer feathers variegated with black and white. _Female_: the moustache the same colour as the cheek; the grey on the head absent. Length, six inches and a half.

* * * * *

This bird, although by name a tit, and placed next to the titmice by many naturalists in their systems, differs widely from those birds in some points. The question of its true position among passerine birds has, indeed, been a subject of controversy for a long time past, and is not yet settled. Some writers would have it that it comes nearest to the shrikes; others, that it is most closely related to the buntings; and still others place it next to the waxwing. Leaving aside anatomical subjects, it may be said that the bearded tit is unlike all these different birds and the titmice in habits, language, colouring, and in its curious feather-ornaments--the erectile, pointed, black feathers that grow between the beak and eyes, and form the curious long moustache which gives the bird its name.

The bearded tit, although at all times an extremely local species, on account of its being exclusively an inhabitant of reed-beds, was once fairly common in many parts of England; but owing to the draining of marshes and to the persecution of collectors, it has now become one of the rarest of British birds. At present it is confined to the district of the Broads in Norfolk, where it is, unhappily, becoming increasingly rare, and is threatened with extinction at no distant date.

It is a very pretty bird in its buff and fawn coloured dress; very elegant in form, its singular black moustache and long, graduated tail enhancing the beauty of its appearance; and exceedingly graceful in its motions. It lives in the beds of reeds growing in the water; and the slim, graceful, clinging bird, and the tall, slender stems, with their pale, pointed leaves and feathery flowers, seem adapted each to the other. In seeking its food it clings to the reeds, much as the blue tit does to the pendent twigs of the birch. Its food consists of small insects and their larvæ, small molluscs, and the seeds of the reeds. In autumn and winter it is gregarious, three or four, or more, families uniting in a flock, and roaming from reed-bed to reed-bed and from broad to broad. When disturbed, or alarmed at the appearance of a hawk, they drop down into concealment among the reeds, but in a short time rise to the surface again, climbing parrot-like up the slender stems. There are few birds without a brilliant colouring that have so attractive an appearance as the bearded tit, especially when seen flying just above the top of the reeds, or when perched on a slender stem near its top, and swayed to and fro by the wind. Their alarm-note is harsh, but they have a variety of calling and singing notes, which are somewhat metallic in sound and very musical. A writer in Loudon’s ‘Magazine of Natural History’ describes the bearded tits in flight as ‘uttering in full chorus their sweetly musical notes; it may be compared to the music of very small cymbals, is clear and ringing, though soft, and corresponds well with the delicacy and beauty of the form and colour of the bird.’

The nest is made at the end of March or early in April, and is placed on the ground, under a bush, or among the grass and herbage near the water. It is composed of leaves of reeds, bents, and grass-blades, and lined with the fine fibres of the reed-tops. The eggs are four to six in number, and sometimes eight; they are white, with a few minute specks, blotches, and lines of dark reddish brown.

Long-tailed Titmouse.

Acredula rosea.

Head, neck, throat, breast, and a portion of the outer tail-feathers white; back, wings, and six middle feathers of the tail black; a black streak above the eye; sides of the back and scapulars tinged with rosy red; under parts reddish white. Tail very long; beak very short. Length, five inches and three-quarters.

* * * * *

The long-tailed tit is the least of the titmice, and is only saved from being described as the smallest British bird on account of its loose plumage and long tail, which make it look a trifle more bulky than the golden-crested wren. In many of its habits, and to some extent in its appearance, it resembles the typical tits, the five species of the genus Parus which remain to be described, and is often seen associating with them in winter. In its colouring, language, and nesting habits it differs from them. It is a somewhat singular-looking little bird, with grey and rose-coloured plumage, short wings, a very long tail, and a short, conical beak, which gives the round head something of a parrot-like appearance.

This species is found throughout Great Britain and Ireland, but is less common in Scotland than in England. It inhabits woods and plantations, and, like the other tits, is social, active, and restless in its habits. After the breeding season the old and young birds remain united, and spend the autumn and winter months in perpetually wandering through the woods; but their travels do not take them far from home. They are seen in a scattered party, each member of which appears wholly occupied with his own search for minute insects and their eggs and larvæ, but is ready at a given signal to abandon his food-getting and join the others in their hurried flight to the next tree. And as they pass from tree to tree their short wings and long tails give them, as Knapp said, the appearance of a flight of arrows. Leaving the woods, they roam over the surrounding country, making their way by short stages from tree to tree and from bush to bush, along lanes and hedges, and visiting the clumps of trees in parks and pasture-lands. They also come about houses, not for the crumbs that fall from the table, but to continue in gardens and shrubberies their endless search for minute insects. Very restless and anxious little hearts are theirs, one would imagine, from their incessant hurried flittings from place to place, and the small, querulous sounds in which they converse together.

At night they roost huddled together in a cluster composed, in some cases, of half a dozen or eight birds in a row, with three or four others perched on their backs, and one or two more resting on these.

Early in spring these curious little companies break up, and the song or love-call of the male bird, so unlike that of the other tits, may be heard--a prolonged trill, low and aërial, and very delicate in sound. The nest is placed on a tree or bush, and is long in building, and a marvel of bird architecture. It is domed, oval in shape, with a small aperture near the top, and is composed of moss, lichens, and hair closely felted, and the interior thickly lined with feathers. Macgillivray says that the feathers taken from one nest numbered 2,379. Six to eleven eggs are laid, sometimes a larger number. They are pure white or pearly grey in ground-colour, thinly spotted with light red and a few faint purple marks.

* * * * *

The continental form of the long-tailed tit, _Acredula caudata_, differs from _A. rosea_ in wanting the dark stripe on the head; specimens without the stripe are sometimes met with in this country, but whether or no they are visitors from the Continent is not known.

Great Titmouse.

Parus major.

Head, throat, and a band passing down the centre of the breast black; back olive-green; cheeks and a spot on the nape white; breast and belly yellow. Length, six inches.

* * * * *

The great tit, or oxeye, is a resident species throughout the British Islands, and inhabits woods and plantations, and is also seen in orchards, gardens, and shrubberies. He is nowhere abundant, yet very well known, being one of those species it would be difficult for even the least observant person to overlook. He has a comparatively gay plumage, and the various colours are disposed and contrasted in a striking way. The intense glossy black of the head, throat, and broad band which divides the bright greenish yellow of the under parts lengthways, make him a conspicuous object.

His voice, for so small a bird, is a powerful and far-reaching one; and his frequently uttered spring call, or song, composed of two notes repeated two or three times in succession, strikes so sharply on the sense that it compels attention, like ringing blows on an anvil or on the rivets of iron rails and girders, or the sound of sharpening a saw. Saw-sharpener is one of its local names. Another thing--the oxeye is the largest of the tits, consequently the principal member of a group of small birds exhibiting very strongly marked characters. They differ from most small birds, to some extent, in form, colouring, and general appearance, and, in a greater degree, in language and habits. They are extremely active and restless, and spend most of their time in trees, from the bark of the trunk and large branches to the smallest terminal twigs and leaves. In winter, when the elms and other deciduous trees have shed their foliage, and their fine upper boughs appear like a sombre fretwork against the pale sky, the tits are seen at their best; they are then gathered into small flocks or family parties, and may be observed, as they scatter about the tree, clinging to the twigs in every conceivable position, and looking like a company of small sober-coloured paroquets of this cold northern world. They subsist principally on small insects and their eggs, larvæ, and chrysalids, but are almost omnivorous in their diet, feeding on buds, seed, and fruits, and on animal food when it can be had. A meaty bone or a piece of bacon, cooked or raw, or a lump of suet, will quickly attract them, as is well known. The oxeye, pretty little bird as it is, will eat carrion like any crow, and even kill and devour other small birds as big as himself. His rapacious habits have, however, not been very well established. In a captive condition he will occasionally attack a small bird in the same cage, killing it by vigorous blows on the head, and picking out its brains; but in a state of nature the great tit would probably be able to kill only a young or sick bird. For so small a bird he is, undoubtedly, very resolute and strong; the rapid blows of his short, strong bill on the bark sound like those of a nuthatch. Like that bird, he splits open the hard shells of seeds to get at the kernels.

The great tit is less social and gregarious than the other species of this group; still, he does unite in small parties, and joins the bands of mixed titmice and other small birds that form so familiar and interesting a feature of woods and copses in autumn and winter.

The nest is placed in a variety of situations, but a covered site is usually preferred to an open one, and nests may be found in holes and cavities in decayed timber, holes in walls, and in old nests of magpies, crows, and rooks. In a well-covered site the nest is loosely built; if in an open one, such as a crow’s nest, the structure is much more elaborate, dry grass, moss, hair, and wool, being closely woven together, and the inside thickly lined with feathers.

The eggs vary from five to eleven in number; usually they are seven or eight. They are pure white or faintly tinged with yellow, blotched and spotted with reddish brown. Two broods are reared in the season. The parent birds are very bold in defence of their eggs and young, and vigorously attack any bird that approaches the nest, without regard to its size. The sitting-bird sometimes refuses to leave her eggs, and when taken in the hand will bite and hiss like the wryneck.

In autumn and winter the number of great tits is considerably increased by a migration from the Continent.

Coal-Titmouse.

Parus ater; Parus britannicus.

Crown, throat, and front of the neck black; cheeks and nape pure white; upper parts grey; wings bluish grey, with two white bands; under parts white tinged with grey. Length, four and a quarter inches.

* * * * *

The coal-tit of our country (_P. britannicus_) differs slightly from the continental form (_P. ater_), the British bird having the slate-grey of the upper parts suffused with brown or olive, while in the continental form the brown tinge is confined to the rump. The European coal-tit visits our islands on migration, and doubtless interbreeds with our bird, as intermediate varieties are found.

The coal-tit, or coalmouse, like the oxeye and the blue tit, is generally diffused throughout the British Islands, and is not uncommon, although nowhere abundant. In Scotland it is more local in its distribution, being found chiefly in districts abounding in pine and fir woods. It is believed to be increasing in numbers and extending its range in this country. In its social habits, its flight, and its manner of seeking its food--during which it clings to the smaller boughs and twigs in a variety of positions--it closely resembles the other members of its genus. It also resembles them in its language, although a shriller note may be detected in its voice, both in its call-note and song. It differs from other tits in its greater activity, in preferring conifers to other trees, in going more often to the ground to feed, and in being a greater wanderer out of the breeding season.

The nest, as a rule, is placed near the ground, in a hole in a rotten tree-stump, or in a wall, or any other suitable place. It is composed of moss, hair, and feathers, felted together, and lined with more feathers. Six to eight eggs are laid, like those of the great tit in colour. Like the oxeye, it is omnivorous, but in summer it feeds principally on insects.

After the breeding season the old and young birds keep together, and several families may unite and form a flock. One of the most interesting winter sights in a wood composed of pine and fir growing together with beech and other deciduous trees is afforded by a wandering flock of coal-tits. As they move from tree to tree they attract other species of similar habits--the oxeye and blue and marsh tits, and goldcrests, and siskins, and perhaps a couple of tree-creepers. Occasionally a party of long-tailed tits will join, and keep with the flock for some time; but the long-tails are the most restless and vagrant of all, and eventually hurry on by themselves, leaving the more patient plodders behind. It is wonderful and very beautiful to see so many species thus drawn into companionship by a common social instinct, and by a similar manner of seeking their food; a mental likeness serves to keep them together for hours at a time, or for a whole day, in spite of so great a diversity in form and colour and language.

Marsh-Titmouse.

Parus palustris.

Forehead, crown, head, and nape black; upper parts grey; wings dark grey, lighter at the edges; cheeks, throat, and breast dull white. Length, four inches and a half.

* * * * *

It is curious that, of the seven species of birds inhabiting this country called titmice in the vernacular, six have been named from some character that strikes the eye: greater size in one, a peculiar feather-ornament in two, and in the remaining species a distinctive shape or colour; and the names in all cases are suitable--bearded, long-tailed, great, blue, coal, and crested. In the one case where this rule has been neglected the name is unsuitable and misleading. The marsh-tit may be more partial to low or wet ground than the blue tit, and oxeye, and coal-tit, but the bird is found everywhere--in woods, groves, hedgerows, orchards, and gardens--and in autumn and winter is seen associating with the other species in their wandering bands. But it would have been difficult to name this species from its colouring, which is more uniform and sober than in any of the others. He is the plainest of them all, but in his lively, social habits, and in his various pretty motions and attitudes, he is one of the family; and so strong in him is the family likeness, that some find it not easy to distinguish marsh-tit from coal-tit, except when seen closely. In its language, also, it is unmistakably a titmouse; but it is not so vociferous as the oxeye and blue tit, and its tinkering voice is not so sharp and loud.

The nest is placed in a rotten stump or trunk of a tree, an old pollarded willow being a favourite site; and sometimes the bird excavates a hole for itself in the decayed wood. The nest is made of moss and hair, felted together, and lined with willow down. The eggs are five or six in number, and are similar to those of the great tit in colouring.

The marsh-tit is common in England, rarer in Scotland, and does not extend to Ireland.

Blue Titmouse.

Parus cæruleus.

Crown blue encircled with white; cheeks white bordered with dark blue; back olive-green; wings and tail bluish; greater coverts and secondaries tipped with white; breast and belly yellow, traversed by a dark blue line. Length, four and a half inches.

* * * * *

The blue tit is a commoner species than the oxeye, and is even more widely diffused in this country, its range extending from the Channel Islands to the northernmost parts of Scotland, and it has been found as a straggler in the Orkneys and the Shetlands. All the qualities that distinguish the tits and make them such engaging birds are found in a marked degree in the present species--sociability; extreme vivacity, especially in the cold season; and the power to assume an endless variety of graceful positions when clinging to the slender branches and twigs, upright or pendulous, of the leafless trees in winter. And as the blue tit is more abundant, and more familiar with man, than the others, besides having a gayer colouring, he is the favourite member of his genus. He promises, indeed, to become in time our first feathered favourite; for though he is without melody, and does not come to us with a glad message, like the swallow, and has no ancient sentiment and nursery literature, like the robin, to help him to the front, he possesses one unfailing attraction--he is an amusing creature. Perhaps our progenitors were less susceptible in that way than we are, and took no notice of the tomtit and his vagaries. In winter he may be easily won with a little food; and when he joins the mixed company of sparrows, dunnocks, blackbirds, and starlings that come to the door for crumbs and scraps, he is by contrast among them a ‘winged jewel’--a small wanderer from the tropics. In works of ornithology you will find the blue tit described as a little acrobat and harlequin, droll and grotesque and fantastic in his ways; and if this Puck among our feathered fairies can win expressions such as these from the gravest scientific writers, it is not strange that ordinary folk should find him so fascinating.

The language of the blue tit resembles that of the oxeye. Its voice is not so powerful, but the various sounds, the call and love notes, or song, composed of one note repeated several times without variation, have similar sharp, incisive, and somewhat metallic qualities.

In spring the wandering little companies break up, and about the end of April breeding begins. The nest is placed in a hole in a tree or wall, or wherever a suitable cavity is found. It is loosely formed of dry grass or moss, lined with wool, hair, and a quantity of feathers. Five to eight eggs are usually laid, in some cases as many as twelve and fourteen; in colour they are like those of the great tit, and, as in the case of that species, the incubating bird sits closely on her eggs and hisses like a snake when interfered with.

The blue tit is omnivorous in its diet. In summer it feeds principally on caterpillars, aphides, and insects of all kinds, sometimes catching them on the wing. At other seasons it eats fruit and seeds of various kinds, buds, flesh, and, in fact, almost anything it can get.

Crested Titmouse.

Parus cristatus.

Feathers of the crown elongated, and forming when erected a pointed crest, black, edged with white; cheeks and sides of the neck white; throat, collar, and a streak across the temples black; all the other parts reddish brown; lower parts white, faintly tinged with red. Length, four inches and three-quarters.

* * * * *

The crested tit is one of the rarest and most local of British birds, being restricted to a few extensive pine-forests in the north of Scotland; indeed, there are few who know it from personal observation in this country. Although modest in colour, it is a pretty little bird, and its high, pointed crest gives it a somewhat distinguished appearance. In its language and habits it resembles the other members of the genus, and associates in the same way with birds of different species. Like the coal-tit, it makes its nest in a hole in a rotten tree-stump, and it will also breed in a crow’s or magpie’s old nest, or a squirrel’s drey. The nest is made of dry grass, moss, wool, hair, fur, and feathers, thinly felted together; and five or six eggs are laid, white in ground-colour, spotted and speckled with brownish red.

Nuthatch.

Sitta cæsia.

Upper parts bluish grey; a black streak across the eye; cheeks and throat white; breast and belly buff; flank and lower tail-coverts chestnut-red; outer tail feathers black, with a white spot near the end tipped with grey, the two central ones grey; beak bluish black, the lower mandible white at the base; feet light brown. Length, five inches and a half.

* * * * *