British birds

Part 10

Chapter 104,009 wordsPublic domain

The willow-wren stays longer with us than any migratory warbler except the chiffchaff, and its song is, without exception, the most persistent. From the time of its arrival in March, or early in April, it sings without ceasing until July; then for a few weeks its song is heard only in the early morning, and it ceases at the end of August, during the moult, but is renewed a little later, and is then continued until the bird’s departure at the end of September.

Wood-Wren.

Phylloscopus sibilatrix.

Upper plumage olive-green tinged with sulphur-yellow; a broad streak of sulphur-yellow over the eye; sides of head, throat, and insertion of the wings and throat bright yellow; rest of under plumage pure white. Length, nearly six inches.

* * * * *

This warbler arrives in England at the end of April, being later by many days than its two nearest relations, the chiffchaff and willow-wren. As its name implies, it is a bird of the woods, with a preference for such as are composed wholly or in part of oak and beech trees. It is not easily discerned, on account of its restless disposition; also because it chiefly frequents the uppermost parts of the trees it inhabits. Its instinct appears to be to live and hunt for the small insects it preys on among the green leaves at the greatest possible height from the earth; this may account for its love of the beech, which is the tallest of our forest trees. But if difficult to see as it flits lightly from place to place among the higher foliage, it is easy to hear, and its frequently uttered song sounds very loud in the woodland silence, and is strangely unlike that of any other songster. It may be said to possess two distinct songs: of these, the most frequently uttered and unmistakable begins with notes clear, sweet, and distinct, but following more and more rapidly until they run together in a resonant trill, and finally end in a long, tremulous note, somewhat thin and reedy in sound. At longer intervals it utters its other song, or call, a loud, clear note, slightly modulated, and somewhat plaintive, repeated without variation three or four times.

The wood-wren, although so great a lover of the tall tree-tops, breeds on the ground, like the two species described before it, and, like them, builds an oval-shaped domed nest. It is placed among the herbage, and is composed of moss, dry leaves, and grasses, lined with fine grass and horsehair. Feathers are never used in the nest-lining, and in this the wood-wren differs from the two preceding species. Six eggs are laid, transparent white, spotted and speckled with dark brown, purple and grey.

The wood-wren differs from most of the warblers in being exclusively an insect-eater.

* * * * *

A fourth member of this genus, the yellow-browed warbler (_Phylloscopus superciliosus_), which breeds in Northern Siberia, has been met with as a rare straggler in this country.

Two more warblers, belonging to different genera, must be mentioned here as stragglers to England: the icterine warbler (_Hypolaïs icterina_) and the rufous warbler (_Aëdon galectodes_).

Reed-Warbler.

Acrocephalus streperus.

Upper plumage uniform reddish brown, without spots; a white streak or spot between the eye and bill; throat white; under plumage very pale buff. Length, five and a half inches.

* * * * *

The reed-warbler closely resembles the sedge-warbler, next to be described, in size, colouring, and general appearance, also in language and habits; but is a much less common species, more local in its distribution, and is, consequently, not nearly so well known. He arrives in this country about the middle of April, and inhabits dense reed-beds in dykes, marshes, and the borders of rivers, where he skulks, for the most part out of sight; but his loquacity betrays his presence, for he is a persistent singer, especially in the early part of the day, and again in the evening. His song resembles that of the sedge-warbler in its curious mingling of musical and harsh notes, its hurried and somewhat angry scolding character, but is less powerful, the harsh notes less harsh and vigorous--a sweeter but not so interesting a performance. Like the nearly allied species, he bursts into singing when excited by fear or solicitude for the safety of his nest. He is an exceedingly restless little creature, incessantly hopping from stem to stem, now mounting to the surface of the reeds, and almost instantly dropping into concealment again. Even where the birds are many, it is only by patient waiting and watching that an occasional glimpse of one can be got. His food consists of small insects, caught on the wing and on the leaves and stems of the reeds and aquatic herbage. The nest is a deep, beautiful structure, suspended on two or three, or more, slender reed-stems, or on the twigs of a willow, osier, or other plant growing near the water. It is made of long dry grass-leaves woven together, with finer grass-leaves and horsehair for a lining. The eggs are four or five in number, greenish white in colour, clouded, blotched, and freckled with dark olive and ash-grey.

Sedge-Warbler.

Acrocephalus phragmitis.

Upper plumage greyish brown; above the eye a broad, distinct, yellowish white streak; under plumage pale buff; throat white. Length, four inches and three-quarters.

* * * * *

The sedge-warbler, usually called sedge-bird, and in some localities river-chat, is a common species in most waterside places where there are reed-beds and willows; it also frequents rough hedges and bramble and furze bushes in the neighbourhood of a watercourse. Sometimes, but not often, it is found breeding at a considerable distance from a stream. It comes to us in April, and is a most active and lively little creature. Although not shy of man, it is less easy to observe than any other species in this group, except, perhaps, the grasshopper warbler, on account of its excessive restlessness, the rapidity of its movements, and its habit of keeping near the surface in the close reeds and bushes it lives in. The grasshopper warbler, and, indeed, most small birds that inhabit bushes, love to come to the surface to sing; the sedge-warbler sings much as he hurries about in search of his food, which consists of small caterpillars and slugs, and aquatic insects. Occasionally the restless little yellowish brown figure appears for a moment or two near the top of a bush, and then vanishes again.

The song is curious, and delivered in a curious manner, with hurry and vehemence; and this, as well as the character of the sounds emitted, gives the idea that the bird is excited to anger--that he is scolding at, rather than singing to, the listener. The opening note, hurriedly repeated several times, and recurring at short intervals as long as the song lasts (its keynote and refrain), resembles the chiding note of the whitethroat when its nest is approached, but is louder and more strident. It is the loudest sound the sedge-warbler emits, and when the song is heard at a distance of fifty or sixty yards it seems all composed of chiding notes. But on a nearer approach--and the bird will allow the listener to get quite close to it--the performance is found to be a very varied one. Listening to it, one finds it hard not to believe that this warbler possesses the faculty it has often been credited with, of mocking other species. But if he indeed has such a talent, he reproduces not so much the songs of other birds as the notes and chirps and small cries of anxiety and alarm--the various sounds emitted by singing-birds in the presence of danger to their young or incubated eggs. Thus, in the medley of hurried and strongly contrasted sounds that come in a continuous stream from the sedge-warbler one seems to recognise the low girding of the nightingale, and the different notes of solicitude of the sparrow, reed-bunting, and chaffinch, of the wren and the willow-wren, the meadow-pipit and pied wagtail. But whether these various sounds are really borrowed or not one can never feel sure.

The sedge-warbler is a very persistent singer. Some birds are too chary of their strains; but of this waterside music any person may have as much as he likes in May and June. Singing is apparently as little tiring to this bird as rushing through the air is to the swift. At the season of his greatest vigour he appears to pour out his rapid notes almost automatically; and when silent, a stone or stick flung into his haunts will provoke a fresh outburst of melody. He also sings a great deal at night in the love season.

The sedge-warbler makes its nest among the tangled vegetation at the waterside; as a rule it is placed near the ground, and is composed outwardly of moss, leaves, and aquatic grasses, and lined with fine grass and hair. The eggs are five, of a dirty white or pale brownish ground-colour, with yellowish brown spots, sometimes with hair-like marks among the spots.

* * * * *

Besides the two described, three more species of this group of warblers have been numbered as British birds, having been found as stragglers in this country. These are the marsh-warbler (_Acrocephalus palustris_), the great reed-warbler (_Acrocephalus turdoïdes_), and the aquatic warbler (_Acrocephalus aquaticus_).

Grasshopper Warbler.

Locustella nævia.

Upper parts light greenish brown; the middle of each feather, being darker, gives a mottled appearance; under parts very pale brown, spotted with darker brown on neck and breast; feet light brown. Length, five and a half inches. _Female_ without the brown spots on the breast.

* * * * *

This warbler arrives in our country about the middle of April, sometimes a week, or even a fortnight, earlier. In the melodious family to which it belongs it is distinguished by the singularity of its voice, which has no musical, or song-like, or even bird-like quality in it, but is like the sound produced by some stridulating insects. It is to be found in suitable situations throughout England and Wales, and in many parts of Scotland and Ireland. It frequents both dry and marshy ground where dense masses of vegetation afford it the close cover which would seem necessary to its frail existence; thus it is found in reed-beds growing in the water, and in hedges and thorny thickets, and among the furze-bushes on open commons. Although thus widely distributed in the British Islands, it is, like the nightingale, very local, and reappears faithfully each spring at the same spot. How strong the attachment to place, or home, is in this species will be seen in the following fact: Having found a small colony of about half a dozen grasshopper warblers inhabiting a circumscribed spot in the middle of an extensive common, I went back to the place in three consecutive summers, and each time found the birds in the same bushes. Yet the dozen or twenty furze and bramble bushes which they inhabited were in no way, that one could see, better suited to their requirements than hundreds of other bushes of the same description scattered over the surrounding land. Nor were any other individuals of the species to be found in the neighbourhood, except one pair, which were always to be met with in some brambles about a quarter of a mile from the spot inhabited by the other birds. Such a fact appears to show that, not only do the old birds return year after year to the same breeding-place, but that the young also come back to the spot where they were hatched; also, it appears to show that in this frail and far-travelling species the annual increase is only sufficient to make good the losses from all natural causes.

Immediately after their arrival in April the males begin their curious vocal performance, at first with a feeble and broken strain; but in a little while the voice gains in strength and shrillness, and the utterance becomes more sustained, lasting sometimes without a break for thirty or forty seconds, and even longer. This is renewed again and again at short intervals throughout the day, and continued far into the night. Indeed, the song may be heard all night long in fine summer weather. The sound is recognised by few of those who hear it as coming from a bird. It is usually attributed to an insect, and if the hearer grows curious, and tries to find the exact spot from which it issues, he finds this a somewhat difficult task. The sound seems now on this side, now on that, now far away, and anon close at hand; it is here, there, and everywhere. A good plan is to put the open hands behind the ear, then to turn slowly round until the exact spot is discovered. When the bush from which it proceeds has been found, the listener should advance cautiously to within a few yards of it, and sit down and wait until the hidden bird, recovering from his alarm, comes up to the summit and resumes his singing. It is then most interesting to observe him. The bird sits motionless, turning its head from side to side, and so long as the strain continues the yellow mouth is wide open, like the gaping mouth of a fledgeling waiting to receive food, the slender body trembling with the sound, as if an electric current were passing through it. The sound produced has been compared by different writers to the song of a grasshopper, only more sustained; to the cicada; to the whirring of a wool-spinner’s reel, and to that of a well-oiled fisherman’s reel made to run at a very rapid rate; and, finally, to the sharp, vibrating sound of the rattlesnake, and to an electric bell; but it is not so sharp as these last two.

The grasshopper warbler builds on the ground, and so well concealed is the nest that it is only possible to find it by watching the birds when carrying nesting materials into the bush. The nest is formed of dry grass and moss, and lined with fine fibres. Five to seven eggs are laid, white or pale pink, spotted with reddish brown over the entire egg; and sometimes fine hair-like lines are mixed with the spots.

* * * * *

A small warbler, closely resembling the grasshopper warbler in its language and habits, and once an indigenous British species, is _Locustella luscinioïdes_, locally known as the reelbird, red night-reeler, and red craking night-wren, and in books as Savi’s warbler, after its discoverer. It bred regularly in the Norfolk Broads and the fen districts in Lincolnshire down to about 1849, when it became extinct.

Hedge-Sparrow.

Accentor modularis.

Crown ash-colour with brown streaks; side of neck, throat, and breast bluish grey; back and wings reddish brown streaked with dark brown; breast and belly buffy white. Length, five and a half inches.

* * * * *

Most people know that a sparrow is a hard-billed bird of the finch family, and that the subject of this notice is not a sparrow, except in name. It is, in fact, a soft-billed bird belonging to that large and musical family which includes the nightingale, the redbreast, and the warblers. ‘How absurd, then, to go on calling it a sparrow!’ certain ornithologists have said from time to time, and have re-named it the hedge-accentor. But, as Professor Newton has said in his addition to Yarrell’s account of the bird, a name which has been part and parcel of our language for centuries, and which Shakespeare used, ‘is hardly to be dropped, even at the bidding of the wisest, so long as the English tongue lasts.’ Now, as the English tongue promises to last a long time, it seems safest to retain the old and, in one sense, incorrect name. Dunnock is another common name for this species; it is also called shufflewing, from the habit the bird has, when perched, of frequently shaking its wings.

Among our small birds, the hedge-sparrow is regarded with some slight degree of that kindly feeling, or favouritism, which is extended to the robin redbreast, the swallow, and the martin. It is one of the few delicate little birds that brave the rigours of an English winter, and occasionally enliven that dead season with their melody. With the wren and missel-thrush, it is a prophet, in February, of the return of brighter sunshine and lengthening days; and in hard weather it comes much about the house, for the sake of the small morsels of food to be picked up; and, while retaining its sprightliness at such times, it learns to be trustful. It is possible that the feeling or sentiment which no person, not even the most matter-of-fact scientific ornithologist, is quite proof against, is the cause of this species having been a little overpraised in many books about birds. The hedge-sparrow is often spoken of as a very charming little creature, while its song has been described as pleasing, as sweet, and as delightful. All birds are in a sense attractive, and even charming in appearance, but in different degrees, and the plain-coloured dunnock strikes one as being the least attractive among our birds. In the same way, the song may be said to be pleasant because it is a natural sound, and is heard in the open air when the sun shines, when leaves and blossoms are out, and it expresses the gladness which is common to all sentient things. But it has none of the rare qualities which are requisite to make a pleasant sound anything more than a merely pleasant sound.

The hedge-sparrow is a common bird throughout the British Islands--so common as to be familiar to most people, in spite of its shyness and love of concealment. It is pre-eminently a hedge-bird, and in that respect has been well named; even in the most populous districts, and in the suburbs of large towns, where a hedge remains, there the smoke-grey and brown little bird will have its home and make its nest, although it may seldom be able to rear its young. It is a very early breeder, a first brood being often reared in March. As a rule, the nest is placed in the centre of a hedge or thorny bush, three or four feet from the ground; it is made of dry grass and fine roots, and lined with hair; the eggs are five or six in number, bright greenish blue in colour, without spots. Two or three broods are reared in the season.

* * * * *

The alpine accentor (_Accentor collaris_), a larger species than our hedge-sparrow, which it resembles in colour, is known as a straggler to England from the mountainous districts of Central and Southern Europe.

Dipper.

Cinclus aquaticus.

Upper plumage brownish black tinged with grey; throat and breast pure white; belly chestnut-brown; bill black; feet horn-colour. _Female_: colours dingy. Length, six inches and a half.

* * * * *

The dipper, or water-ouzel, differs considerably in appearance, and still more in habits, from all other British birds; as is the case with such species as the wryneck, cuckoo, kingfisher, bearded tit, tree-creeper, starling, and nuthatch, there is no other like him. In figure he is wren-like, stout and compact in body, with short, rounded wings and short, square tail, which, as with the wren, is often carried upright and jerked. He is a little less than the song-thrush in size, and is conspicuously coloured, the greater part of the plumage being black, or blackish brown; and, in strong contrast, the throat and upper part of the breast shining white--a big black wren with a silvery white bib.

Some species always live and move within such narrow limits, or, in other words, are so dependent on certain conditions, that we invariably think of them in association with their surroundings:--the snipe with the boggy soil; the rock-pipit with the rock-bound seashore; the tree-creeper with the tree he climbs upon; the lark with the cultivated fields; and the swift with the void blue sky, through which he is perpetually rushing. In like manner we invariably think of the dipper in connection with the swift, brawling mountain-torrent he inhabits. He is never, or very seldom, found removed from it, and is probably more restricted to certain conditions, and consequently more bound to his home, than any one of the species just named. The stream he attaches himself to must have quiet and comparatively deep pools, and the water must be clear to enable him to detect the larvæ of water-beetles, dragon-flies, and other aquatic insects he preys on, all of which have a protective colouring. He does not range up and down a stream, like the kingfisher, to visit the various feeding-places; he limits himself to a portion of it, in many cases not more than a hundred yards in length, and explores the bottoms of the same pools from day to day, until they must be as familiar to him--all their inequalities, their stony ridges and half-buried boulders, and sandy or pebbled places, and all the holes and secret corners where sediment collects--as the rooms we live in are to us, and about which we are able to move freely in the dimmest light. In ascending a mountain stream such as these birds love, abounding in deep, quiet pools, with noisy cascades and shallow rapids, its bottom strewn with great fallen boulders partly submerged, the rocky banks overgrown with sheltering bushes and vines, when you disturb a dipper he flies up stream a short distance, perhaps twenty yards, and alights on a boulder, or in the shadow of an overhanging rock, and there waits, silent and motionless, until, disturbed again, he takes a second short flight up stream, and so on to the limit of his range, whereupon, rising up and doubling back, he flies to the spot he started from. And as often as you disturb him he will act in the same way, going just so far, and no farther. If you leave him behind and go on, you will find another pair of dippers, whose portion of the stream begins just where that of the first pair ends. They, too, will act in the same way, and fly on until the end of their range is reached, and will not venture beyond where a third pair are in possession. Where they are not disturbed a mountain stream may be found parcelled out in this way among a dozen or twenty couples. Probably the dipper, like the robin, jealously resents the intrusion of another bird of his kind into his chosen ground. Concerning this habit of the dipper, and its strange way of feeding under the water, something still remains to be known. It is, indeed, strange that this little perching song-bird should have the habit of diving for its food like a grebe or a guillemot, and other species that have structures specially adapted to such a way of life. For there is absolutely nothing in the dipper’s structure to lead anyone unacquainted with its habits to believe that it ever approaches the water, unless to drink and bathe, and perhaps to pick up an insect floating on the surface. That it is able to sink into and move freely about beneath the water close to the bottom of a stream, in spite of gravity, seems very astonishing, and would be incredible if the fact were not so familiar. Some ornithologists believe that it is related to the wren, others to the thrush;--that is a question capable of solution; but how by a short-cut it became a diver must remain a mystery.

Formerly it was believed that the dipper was able to walk freely about on the bottom of the stream, but that was an error. It is difficult to watch the bird moving about under water; but a few good observers have succeeded in doing so, and from their accounts it would appear that the dipper propels itself by powerful wing-beats, moving by a series of rushes or jerks, keeping close to the bottom of the stream. It appears to swallow its food under water, but comes up at intervals to breathe, then sinks again beneath the surface.