Part 12
The nuthatch, although a small bird, not brightly coloured, and scarcely deserving the name of songster, exercises a singular attraction; and if it were possible to canvass all those who love birds, and have not fewer than half a dozen favourites, it is probable that in a great majority of cases the nuthatch would be found among them. When I see him sitting quite still for a few moments on a branch of a tree in his most characteristic nuthatch attitude, on or under the branch, perched horizontally or vertically, with head or tail uppermost, but always with the body placed beetle-wise against the bark, head raised, and the straight, sharp bill pointing like an arm lifted to denote attention--at such times he looks less like a living than a sculptured bird, a bird cut out of a beautifully variegated marble--blue-grey, buff, and chestnut--and placed against the tree to deceive the eye. The figure is so smooth and compact, the tints so soft and stone-like; and when he is still, he is so wonderfully still, and his attitude so statuesque! But he is never long still, and when he resumes his lively, eccentric, up-and-down and sideway motions he is interesting in another way. One is not soon tired of watching his perpetual mouse-like, independent-of-the-earth’s-gravity perambulations over the surface of the trunk and branches. He is like a small woodpecker who has broken loose from the woodpecker’s somewhat narrow laws of progression, preferring to be a law unto himself.
Without a touch of brilliant colour, the nuthatch is a beautiful bird on account of the pleasing softness and harmonious disposition of his tints; and, in like manner, without being a songster in the strict sense of the word, his voice is so clear and far-reaching, and of so pleasant a quality, that it often gives more life and spirit to the woods and orchards and avenues he frequents than that of many true melodists. This is more especially the case in the month of March, before the migratory songsters have arrived, and when he is most loquacious. A high-pitched, clear, ringing note, repeated without variation several times, is his most often-heard call or song. He will sometimes sit motionless on his perch, repeating this call at short intervals, for half an hour at a time. Another bird at a distance will be doing the same, and the two appear to be answering one another. He also has another call, not so loud and piercing, but more melodious: a double note, repeated two or three times, with something liquid and gurgling in the sound, suggesting the musical sound of lapping water. These various notes and calls are heard incessantly until the young are hatched, when the birds all at once become silent.
A hole in the trunk or branch of a large tree is used as a nesting-place, the entrance, if too large, being walled up with clay, only a small opening to admit the bird being left. At the extremity of the hole a bed of dry leaves is made. The eggs are five to seven in number, white, and spotted with brownish red, sometimes with purple. When the sitting-bird is interfered with she defends her treasures with great courage, hissing like the wryneck, and vigorously striking at the aggressor with her sharp bill.
The food of the nuthatch during a greater portion of the year consists of small insects and their larvæ, found in the crevices of the bark; hence the bird is most often seen frequenting old rough-barked trees, the oak being a special favourite, more especially if it happens to be well covered with lichen. At times, when seeking its prey, its rapid and vigorous blows on the bark or portion of rotten wood can be heard at a considerable distance, and are frequently mistaken for those of the woodpecker. In autumn the nuthatch feeds largely on nuts and fruit-stones, and to get at the kernel he carries the nut to a tree, and wedges it firmly in a crevice or in the angle made by a forked branch, then hammers at the end with his sharp beak until the shell is split open and the kernel disclosed. Its love of nuts makes it easy to attract the bird to a tree or wall close to the house by fixing nuts in the crevices. If supplied regularly with this kind of food it soon grows trustful, and may even be taught to come to call, and even to catch morsels of food thrown to it in the air. Canon Atkinson, in his lively and interesting ‘Sketches in Natural History,’ has described the amusing manners of a pair of nuthatches which he thus made tame by feeding. Since his book was published, about twenty-five years ago, many persons have adopted the same plan with success.
Wren.
Troglodytes parvulus.
Upper parts reddish brown with transverse dusky bars; quills barred alternately with black and reddish brown; tail dusky, barred with black; over the eye a pale narrow streak; under parts pale reddish brown; flanks and thighs marked with dark streaks. Length, three inches and a half.
* * * * *
The little nut-brown wren--nut-like, too, in his smallness and round, compact figure--with cocked-up tail and jerky motions and gesticulations, and flight as of a fairy partridge with rapidly-beating, short wings, that produce a whirring noise if you are close enough to hear it, is a familiar creature to almost every person throughout the three kingdoms, and is even more generally diffused than the house-sparrow. Something of the feeling which we have for the swallow, the house-martin, and the robin redbreast, falls to the share of the small wren. He is one of the few general favourites, although, perhaps, not so great a favourite as the others just named. The reason of this is, doubtless, because he is less domestic, never so familiar with man or tolerant of close observation. The wren is never tame nor unsuspicious; he is less dependent on us than other small birds that attach themselves to human habitations, never a ‘pensioner’ in the same degree as the blue tit, dunnock, blackbird, and sparrow. The minute spiders, chrysalids, earwigs, and wood-lice with other creeping things to be found in obscure holes and corners in wood-piles, ivy-covered walls, and outhouses, are more to his taste than the ‘sweepings of the threshold.’ His small size, modest colouring, and secrecy; his activity, and habit of seeking his food in holes and dark places which are not explored by other insectivorous species, enable him to exist in a great variety of conditions--gardens, orchards, deep woods, open commons, hedgerows, rocky shores, swamps, mountains, and moors; there are, indeed, few places where the small, busy wren is not to be met with. This ability of the wren to find everywhere in nature a neglected corner to occupy would appear to give it a great advantage over other small birds; moreover, it is very prolific, and excepting, perhaps, two species of tits, is more successful than any other small bird in rearing large broods of young. Nevertheless, the wrens do not seem to increase. At the end of summer they are very abundant, and you will, perhaps, be able to count a dozen birds where only one pair appeared in spring; but when spring comes again you will generally find that the population has fallen back to its old numbers. The larger increase in summer indicates a greater mortality during the rest of the year than is suffered by other species. The wren is said to eat fruit occasionally, and even seeds; but it is almost exclusively insectivorous, and probably perishes in large numbers during periods of frost, when larks, pipits, and titmice become seed-eaters. Yet the wren is a hardy little bird, a resident all the year round in the coldest parts of our country, and one of the few songsters which may be heard in all seasons. Even during a frost, if the sun shines, the wren will sing as gaily as in summer. His song is his greatest charm. It is unlike that of any other British melodist--a loud, bright lyric, the fine, clear, high-pitched notes and trills issuing in a continuous rapid stream from beginning to end. Although rapid, and ending somewhat abruptly, it is a beautiful and finished performance, in which every note is distinctly enunciated and has its value. When near it sounds very loud: one is surprised to hear so loud a song from so small a creature. But it does not carry far: the notes of the song-thrush, blackbird, and nightingale can be heard at nearly three times the distance.
The wren begins his nest-building at the end of April, and in selecting a site exercises a greater freedom than most small birds. The nests may be found in trees, bushes, masses of ivy or other dense vegetation, hedgerows, holes in banks and walls, crevices in rocks, in furze-bushes, and close to the ground among the bramble-bushes. There is also a great variety in the materials used in building different nests. As a rule, one kind of material is used for the outer part of the structure, which is domed, and very large for the bird. It may be moss or dead leaves, or moss and leaves woven together, or dry grass leaves and stems, or dead fern-fronds. The nest is not only well concealed, but in most cases the outside is made to assimilate in colour to the vegetation surrounding it. The opening is near the top of the nest; inside, the cavity is lined with moss, hair, and feathers. Four or five eggs are laid, often a larger number, and it is not unusual to find as many as eight or nine eggs in a nest. Not long ago, in a wood in Berkshire, I saw eight young wrens sitting in a row on a branch near the ground, and watched them being fed by the old birds. The eggs are pure white, thinly spotted with pinkish red. Two broods are reared in the season. Imperfect or false nests are often found near the nest containing the eggs, and are called ‘cocks’ nests,’ the belief being that they are made by the male bird.
Pied Wagtail.
Motacilla lugubris.
Summer plumage variegated with white and black; back and scapulars, chin, throat, and neck black; a small portion of the side of the neck white. Winter plumage: back and scapulars ash-grey; chin and throat white, with a black, but not entirely isolated, gorget. Length, seven and a half inches.
* * * * *
The pied wagtail is probably not more abundant in this country than the yellow wagtail, but is far better known, being a more generally diffused species, often seen in the neighbourhood of houses where the yellow wagtail never comes. And if there be a pied wagtail anywhere within range of sight, it is sure to be seen and recognised, for in its black-and-white plumage it is the most conspicuous small bird in this country, not excepting the kingfisher, snow-bunting and blackbird. When tripping about a smooth lawn he looks double his real size, and reminds one of a magpie in a field or an oyster-catcher on a wide stretch of level sand.
The pied wagtail is found in this country all the year round, but many birds (probably the large majority) migrate annually. Knox, in his ‘Ornithological Rambles in Sussex,’ says that they arrive on the Sussex coast about the middle of March, the old males first, the females and the males of the previous year a few days later. They are sometimes seen in large numbers near the coast, resting after their voyage before proceeding inland. The return migration takes place at the end of August or early in September.
Meadows and pasture-lands in the neighbourhood of a running stream are favourite resorts of the wagtail, and it is fond of attending cattle for the sake of the numbers of insects driven from their shelter in the grass by the grazing animals.
The pied wagtail is not so lively, quick, and graceful as the yellow and the grey species; but if you watch him for any length of time he, too, gives you the idea of a creature that never continues in the same mind for a minute at a time, but acts according to the impulse of the moment, and is as unstable as a ball of thistle-down. He runs, then stands, and shakes his tail; for two or three moments he searches for food; then chases an insect, and is still again, waiting for a new impulse to move him:--suddenly he flies away, not straight, as if with an object in view, but with a curving, dipping, erratic flight, governed seemingly by no will; and just as suddenly alighting again, when he is once more seen standing still and shaking his tail. The call-note, a sharp chirp of two syllables, is emitted once or twice during flight. The song is a loud, hurried warble, uttered on the wing as the bird hovers at a moderate height from the ground. But the pied wagtail has another way of singing, especially in early spring: this is a warble so low that at the distance of fifteen yards it is just audible, and is sometimes uttered continuously for two or three minutes at a stretch.
The nest is made, as a rule, in a hollow or cavity in the ground, or in a crevice or hole in a bank or rock, or under a stone, or at the roots of a furze-bush. It is built of fine dry grass, moss, and various other materials, and lined with hair and feathers. The eggs are four or five, pale bluish in tint, and spotted with greyish brown.
Grey Wagtail.
Motacilla melanope.
Summer plumage: head and back bluish grey; a pale streak over the eye; throat black; under parts bright yellow. Winter plumage: chin and throat whitish, passing into yellow. Length, seven inches and a half.
* * * * *
The grey wagtail is the prettiest and the least common of the three species of Motacilla inhabiting the British Islands. Like the dipper, it frequents mountain streams, but is not restricted to them. In England it is a somewhat rare species, but is more common in Scotland and Ireland. It remains with us throughout the year, but although a permanent resident in most parts of the country, it is certain that it disappears in autumn from many of its breeding-haunts in Scotland and the north of England, and that a large number of these northern birds winter in the southern and western counties.
The grey wagtail is frequently spoken of as a bird of brilliant plumage. It is not exactly that, but the various colours are so soft and delicate, they harmonise so admirably, and show in the velvet-black of the gorget and pure canary-yellow of the breast so fine a contrast, that the effect is most beautiful, and pleases, perhaps, more than the colouring of any other British bird. And this is not all. The charm which the grey wagtail has for those who know it intimately consists in the union of delicate colouring with a delicate form and exquisitely graceful motion. Ornithologists have called it a ‘fairy-like bird,’ and the terms in which they have sometimes recorded their impressions of it might lead one to imagine that they are speaking, not of a bird, but of some elusive nymph of the mountain rivulets, of whom they had caught a glimpse in their rambles. To its other charms may be added that of melody. Its spring song is sweet and lively, a little like that of the swallow in character, and is uttered as the bird hovers in the air. The alarm-note is like that of the pied wagtail, a sharp double note, emitted as the bird passes away in undulating flight.
The grey wagtail is more exclusively a bird of the waterside than either of the other two species, seldom being met with away from the margins of its beloved mountain streams; in its flight, motions on the ground, and manner of taking its insect prey, it closely resembles the pied and yellow wagtails, the only difference being that it is even more volatile, and that it is the most graceful of these three feathered Graces.
The nest is made on the ground, concealed by grass and herbage, or under a bush, and often under the shelter of an overhanging rock. It is formed of fibrous roots, dry grass, and moss, and lined with hair, wool, and feathers. The eggs are five or six in number, French white or grey in ground-colour, mottled and spotted with pale brown and olive.
Yellow Wagtail.
Motacilla rayii.
Top of head, lore, nape, back, and scapulars greenish olive; a bright yellow streak over the eye; lower parts sulphur-yellow. Length, six inches.
* * * * *
The yellow wagtail is a summer visitor, arriving at the end of March or early in April in this country, and is found very nearly in all parts of England, and is also common in the southern counties of Scotland; farther north it is rare, and in Ireland it is only known to breed in one locality. On its arrival it frequents open downs and sheepwalks, pastures, commons, and arable lands, more especially fields where spring sowing is in progress. On this account it has been named in some districts the barley-bird and oat-seed-bird, and in Scotland seed-bird and seed-lady--the last a suitable appellation for so sweet and dainty a creature. Seebohm says of it: ‘Its active, sylph-like movements, and its delicate form and lovely plumage, make it a general favourite.’ In its motions on the ground, its tail shaking and fanning gestures, and in its fitful curving and dipping flight, accompanied with a sharp double call-note, it closely resembles the species already described. From the pied wagtail it differs in never coming about houses or breeding in their vicinity; and from the grey wagtail in not being restricted to the waterside. In the fields it follows the plough, and in the pastures it is often seen with the cattle, chasing the small twilight moths and other insects driven from the grass.
As the season advances it forsakes the cultivated lands and open downs, and is more restricted to borders of streams, and to meadows and pastures not far from water. The nest is placed on the ground under the grass and herbage, and is formed of dry bents and fibrous roots, and lined with hair. Four to six eggs are laid, mottled with pale brown and olive on a French-white ground.
* * * * *
Besides the three species described we have the white wagtail (_Motacilla alba_) as a rare visitor to the south of England and Ireland, and the blue-headed yellow wagtail (_Motacilla flava_), an accidental straggler to the southern, south-western, and eastern counties of England. These two species breed throughout Europe, the first being the continental form of our pied wagtail, which it closely resembles; and the second, of the yellow wagtail.
Meadow-Pipit.
Anthus pratensis.
ind claw longer than the toe, slightly curved. Upper parts ash tinged with olive, the centre of each feather dark brown; under parts dull buffy white, with numerous elongated spots of dull brown. Length, five inches and three-quarters.
* * * * *
To the uninformed the pipits are lesser larks; they are lark-like in figure, in their sober, mottled colouring, in habits, language, and, to some extent, in the action which accompanies their song. But, in spite of these outward resemblances, modern authorities have removed them from the position they once occupied next to the larks in classification, to place them by the side of the wagtails, which are now supposed to be their nearest relations. And when wagtails and pipits are seen running and flying about together, it strikes us that there is among them a certain family resemblance; but we see, too, that the wagtails have diverged greatly, and are much more graceful in figure, have longer tails, and a gayer plumage; they are also more aërial in habit, and warble a more varied strain. From the fact that the numerous species of pipits are so much alike, not only in appearance, but also in habits, language, and flight, and that they are so widely distributed on the globe, being found both on continents and oceanic islands, it may be inferred that the modest earth-loving pipit represents the original form from which the wagtails have sprung.
Of our three species, the meadow-pipit is by far the most numerous, being found in all open situations, moist or dry, meadow and waste-land, moor and mountain-side, and close by the sea, where one can listen to meadow-pipit and rock-pipit singing together, or alternately, like birds of one species, and compare the two songs, that are so much alike. This species is, moreover, to be met with in all parts of our country, from the warm Hampshire and Dorset coasts to the western islands of Scotland; but while in the main a resident all the year round in the southern parts of the country, in the bleak and barren districts of the farther north he is migratory, and moves southward in winter in considerable flocks.
The meadow-pipit seeks his food on the ground, and moves nimbly about in search of minute beetles, caterpillars, and seeds, pausing at intervals to stand motionless for a few seconds, with head raised and tail slowly moving up and down. When approached he displays a curious mixture of timidity and tameness, and eyes the intruder with suspicion, but flies with reluctance. The flight is a succession of jerky movements, the bird rising and falling in a somewhat wild, erratic manner.
In the love season the male pipit occasionally takes his stand on a weed or low bush; but on moors, hills, and stony waste-lands he prefers a stone or mound of earth for a perch. From such an elevation he is able to keep watch on the movements of his mate, and, when the singing spirit takes him, to launch himself easily on the air. To sing he soars up to a height of forty feet or more, then glides gracefully down, with tail spread and wings half-closed and motionless, presenting the figure of a barbed arrow-head. In his descent he emits a series of notes with little or no variation in them, slightly metallic in sound, and very pleasing. These notes are occasionally repeated as the bird sits motionless on the ground.
In describing bird-melody it is sometimes borne in on us that all that has, or can be, said about the song of any species is not only inadequate, but in a sense even false, inasmuch as a single song of an individual is described as compared with that of some other, usually nearly related, species. Thus, the meadow-pipit’s song is said to be less rich and varied, and in every way inferior to that of the tree-pipit. This is true enough, so far as it goes, but it does not take into account the different scenes in the midst of which the two distinct sounds are heard. The song of a single meadow-pipit, heard close at hand, is a slight performance--an attenuated and not very dulcet sound. The effect is wholly different and most delightful when a dozen or twenty birds are within hearing, singing at intervals at a distance, on a perfectly calm day on the moors or downs. As the little widely-scattered, unseen melodists rise and fall, the sounds they emit are refined to something bell-like and delicate: the effect is unique and indescribably charming and fairy-like.
The nest is a neat structure, usually placed in a small cavity in the ground, under a bunch of grass or heather, and is made of dry bents, and lined with fine grass, fibrous roots, and hair. Four to six eggs are laid; these vary greatly in colour and markings, but the most common form is white, thickly mottled over with greyish brown. When the nest is approached the parent birds display great solicitude, flying from place to place, and incessantly uttering a sharp but plaintive chirp of alarm.
Tree-Pipit.
Anthus trivialis.
Upper parts ash tinged with olive, the centre of each feather dark brown; a double band across the wing, formed by the yellowish white tips of the lesser and middle wing-coverts; the outer pair of tail feathers white; throat and region of the eye dull white; breast buff, with elongated spots of dark brown; belly and lower tail-coverts dull white. Length, six inches.
* * * * *