Our Summer Migrants An Account of the Migratory Birds Which Pass the Summer in the British Islands.
Part 6
But although the greater number of recorded British specimens have been obtained in the South of England, a few have been noticed from time to time in Scotland, and Dr. Saxby has on several occasions seen the species even as far north as Shetland. Mr. Blake Knox thinks that it occurs in Ireland, but that it is probably much overlooked, or perhaps confounded with the last-mentioned species. As it is common in summer in most of the countries of Western Europe, one would naturally expect to meet with it more frequently at the same season in Great Britain; and the increasing attention which is being paid to ornithology, and especially to the birds of particular districts, will no doubt result in the establishment of this species in the list of British birds as an annual summer migrant.
THE MEADOW PIPIT. (_Anthus pratensis._)
Premising that attention is not confined to species which are British, it is generally admitted by ornithologists that the Pipits are a difficult group to identify. They are subject to such variation in size and colour that it has often happened that one and the same species has been described four or five times as new, under as many new names. Gradually, however, as the researches of naturalists become extended, and the transport of specimens from various quarters of the globe is facilitated, the difficulty wears off, and we are enabled to define with sufficient accuracy the limits of each species and the variations of plumage within those limits.
Were I to confine my remarks in the present instance to those Pipits only which are regular summer migrants to this country, I should not have to mention more than two species. It may be well, however, to take a glance at all those which have a claim to be included in the British list, distinguishing them under the heads of “Residents,” “Summer Migrants,” and “Occasional Visitants.”
Two species only are resident with us throughout the year—the well-known Meadow Pipit or Titlark (_Anthus pratensis_), and the larger Rock Pipit (_Anthus obscurus_). Both these, however, are to a certain extent migratory at the approach of winter, assembling in small flocks, and moving from place to place in search of food. The Tree Pipit (_Anthus arboreus_) visits us regularly in April, and remains in this country until September; and there can be little doubt, from recent observations of naturalists in different parts of the country, that the Water Pipit (_Anthus spinoletta_, Linnæus, or _Anthus aquaticus_, Bechstein) is also an annual summer migrant to our shores. At irregular intervals, and in addition to these, we are occasionally visited by Richards’ Pipit, the Tawny Pipit, the Red-throated Pipit, and the Pennsylvanian Pipit. Of the two resident species, as well as the Tree Pipit, it can scarcely be necessary to say much, for their appearance and habits, if not well known to all, are described in almost every book on British birds. After pointing out their distinguishing characters, therefore, my remarks will refer chiefly to the geographical distribution of the species.
The Pipits hold an intermediate place between the Wagtails and Larks, having the slender bill of the former, and, with one exception, the long hind claw of the latter. Like these birds, they live almost entirely on the ground, where they seek their food, build their nests, and rear their young. Low-lying meadows and marshy places, the margin of tidal harbours, and the seashore are the favourite haunts of the Pipits. In such situations, except in very hard weather, they find abundance of food, consisting chiefly of insect larvæ, small beetles, flies, seeds, and minute univalve mollusca. I have almost invariably found, in addition, that the stomachs contain little particles of grit or brick, swallowed no doubt to assist in triturating the food.
The Meadow Pipit (_Anthus pratensis_) is the smallest as well as the commonest species to be met with, and is generally dispersed throughout the British Islands, including Orkney and Shetland. It is by no means confined to the plains or open country, but is frequently to be met with on mountain sides, sometimes at a considerable elevation. Tourists and sportsmen must doubtless have remarked this when climbing the Scotch and Irish mountains. The late Mr. Wheelwright, in Lapland, found it “very high up on the fells;” Professor Salvadori remarked it on the Apennines; and Messrs. Elwes and Buckley include it in their list of the birds of Turkey as frequenting the mountains.
In summer it is common in Scandinavia, and Mr. Wheelwright found it nesting in Lapland. It goes as far north as the Faroe Isles and Iceland.[38] According to Professor Reinhardt,[39] Dr. Paulsen, in Sleswick, received a single specimen from Greenland in 1845; but he adds that he (Professor R.) never saw it there himself. The Meadow Pipit appears to be generally distributed throughout Europe, and at the approach of winter emigrates in a south-easterly direction by way of Sicily and the Ionian Islands to Palestine. Lord Lilford states that it is very common in Corfu and Epirus in winter.[40] Canon Tristram found it in large flocks throughout the winter in North Africa, “apparently on passage;” and in Southern Palestine and in the Plains of Sharon he remarked that it was very abundant. According to Sir R. Schomburgk, it occurs as far eastward as Siam; but Mr. Blyth considered the Siamese _pratensis_ to be the Red-throated Pipit (_A. cervinus_) in winter plumage. It is known to occur in India, however, as Mr. Hume has procured this species near Ferozpore, North-west India; and Mr. Blyth saw specimens from other parts of the North-west provinces. The range of this bird southwards, that is through Africa, seems to be very limited. According to Mr. Saunders, it is common in Spain in winter, but it is not included in Mr. Tyrwhitt Drake’s list of the birds of Morocco; and though Mr. Salvin shot a specimen at Kef Laks in the Eastern Atlas, it appears to occur in North-west Africa exceptionally. The Pipit of the Canaries, originally regarded as _A. pratensis_, has been described by Dr. Bolle[41] as distinct, under the name of Berthelot’s Pipit (_Anthus Berthelotii_). But Mr. Vernon Harcourt maintains—and so did the late Mr. Yarrell—that Madeiran specimens can in no degree be distinguished from specimens of _A. pratensis_ from other parts.
THE ROCK PIPIT. (_Anthus obscurus._)
This Pipit, as already observed, is to be found on most parts of our coast throughout the year, except on that portion which extends from the Thames to the Humber, where it is only observed in spring and autumn during the period of migration. For although a resident species, inasmuch as individuals may be found on some parts of the coast throughout the year, it is also, to a certain extent, migratory, receiving a considerable accession to its numbers in spring, and a corresponding diminution in autumn. It may be distinguished from the common Meadow Pipit by its larger size, longer bill, tarsus, and toes, and by its having the upper portion of its plumage of a greener olive. The legs are of a much darker brown, and I have remarked that in freshly-killed specimens the soles of the feet are yellow, a circumstance which appears to have been generally overlooked, but which is worth noticing as an addition to its distinguishing characters. A considerable difference also will be observed in the two outer tail feathers on each side. In the Meadow Pipit the outermost tail feather is for the greater part white, and the next has half the tip of the inner web also white. In the Rock Pipit the same parts of these feathers are not white, although conspicuously lighter than the remaining portion.
The Rock Pipit found in Scandinavia (_Anthus rupestris_ of Nilsson), is considered by some to be distinct from the species which frequents our own shores, but, as I think, on extremely slender grounds. The points of difference have been thus stated: “They consist, so far as we can ascertain, merely in the presence of a bright buff or pale cinnamon tinge on the breast of the male in _A. rupestris_, and perhaps in that form being of a slighter build than _A. obscurus_. In the female of the so-called _A. rupestris_ the warm colour is much more faintly indicated; in some specimens it is doubtful whether it exists at all. The outer tail feathers, which in _A. spinoletta_ afford so sure a diagnosis, are in _A. rupestris_ just as dingy as in _A. obscurus_.”
There can be no doubt that the chemical constituents of colour in the plumage of birds are always more or less affected by climatic agency; and, this being so, one can hardly be justified in founding a new species on mere variation of colour, where there is at the same time no modification of structure. There can be little doubt that the Scandinavian Rock Pipit is identical with our own bird, the slight differences observable being easily accounted for through climate and the season of the year at which specimens are obtained.
The late Mr. Wheelwright makes no mention of this bird when treating of the ornithology of Lapland. Messrs. Godman met with it on the seashore at Bodö, Norway, “in tolerable abundance,” and Mr. Hewitson also saw it in Norway. Although Temminck says that it goes as far north as Greenland, this does not appear to be the case; for Professor Reinhardt, who has paid especial attention to the ornithology of Greenland, states that only two species of Pipit are to be met with there—namely, the American _Anthus ludovicianus_, which breeds there, and _A. pratensis_, of which, as above stated, a single specimen only is recorded to have been obtained. It is rather remarkable that Professor Blasius has not included the Rock Pipit in the avifauna of Heligoland, seeing that _A. cervinus_, _A. ludovicianus_, and _A. Richardi_ are all stated to have been taken on that island.[42]
Although found upon the shores of Holland, Belgium, and France, it either goes no farther to the south-west, or else it has been overlooked; for neither Mr. Howard Saunders, in his “List of the Birds of Southern Spain,” nor the Rev. A. C. Smith, in his “Sketch of the Birds of Portugal,” give it a place in the avifauna of those countries. Mr. C. A. Wright states (“Ibis,” 1869, p. 246) that he has only obtained a single specimen in Malta. Further eastward, namely, on the coasts of Epirus and Corfu, Lord Lilford found it to be common, and on this account it has been included by Messrs. Elwes and Buckley in their “List of the Birds of Turkey.” I am not sure whether it has been met with in Asia Minor, but probably it does not extend either eastward or southward beyond the coast line of the Mediterranean. The observations of naturalists certainly tend to prove that its proper habitat is Northern Europe, and perhaps nowhere is it commoner than in the British Islands.
THE TREE PIPIT. (_Anthus arboreus._)
Although a regular summer visitant to England, the Tree Pipit, like the Nightingale, from some unexplained cause, is distributed over a very limited area. It never reaches Ireland, and is considered rare in Scotland, although the nest has been found as far north as Dumbarton, Aberdeen, Banff, and East Inverness.[43] Even in Wales and Cornwall it is a scarce bird, so that England may be said to be the western limit of its geographical range. Mr. Wheelwright never met with it in Lapland, but Messrs. Godman found it in June as far north as Bodö, in Norway, and from this latitude southwards to the Mediterranean it seems to be well known in summer. Mr. Howard Saunders says that it is generally distributed in Spain from autumn to spring, and he suspects that some remain to breed on the high plateaux. In Portugal, according to the Rev. A. C. Smith, it is rare. Mr. Wright, of Malta, states that it is very common in the island in spring and autumn, departing in May northwards, and returning in September and October. He adds that a few remain the winter. According to the observations of Lord Lilford, it is now and then seen at Corfu in winter, throughout which season it is found in small flocks, apparently on passage to North Africa. Mr. Layard does not include it in his “Birds of South Africa,” but, according to Professor Sundevall (“Svenska Foglarna,” p. 41), a specimen was killed by Wahlberg on the Limpopo, in Kaffirland, between lat. 25 deg. and 26 deg. S. Canon Tristram found it sparingly distributed in Palestine in winter, and in spring in the Jordan valley. It is recognised by naturalists in north-west India, and there can be little doubt that the Pipit which has been described from that country, and from China and Japan, under the name of _Anthus agilis_, Sykes, is only our old friend _A. arboreus_ in a different plumage from that which it assumes here in summer. Herr von Pelzeln says[44] that _agilis_ only differs from _arboreus_ in having a stouter bill, and he does not think that it can be specifically distinct, notwithstanding that Dr. Jerdon gives both species as inhabitants of India. On this point Mr. Hume says (“Ibis,” 1870, p. 287): “I took nine specimens of _arboreus_ from England and France, and compared them with our Indian birds. There was no single one of them to which an exact duplicate could not be selected from amongst my Indian series. That all our Indian Pipits known as _agilis_, _maculatus_, and _arboreus_ ought to be united as one species under the latter, or possibly some older, name, I can now scarcely doubt.”
THE WATER PIPIT. (_Anthus spinoletta._)
In size this bird equals our well-known Rock Pipit, but may be distinguished by the vinous colour of the throat and breast, by the absence of spots or streaks upon the under parts, and by the outer tail feathers, which are marked with white, as in _A. pratensis_. It was named _spinoletta_ from the provincial name applied to the bird in Italy, whence Linnæus described it.[45] Pallas, however, altered the name to “_pispoletta_,” because Cetti affirmed that this was the correct Florentine term, and not _spinoletta_. Linnæus’s name, nevertheless, on the ground of priority, is entitled to precedence. The species was identified with _aquaticus_ of Bechstein by Bonaparte.[46]
This bird seems to have been first made known to English naturalists by Mr. Thomas Webster, of Manchester, who, in a communication to the “Zoologist” (p. 1023), stated that he had seen three birds at Fleetwood in October, 1843, which he had not the slightest hesitation in identifying with a Pipit described by M. Deby as _Anthus aquaticus_, Bechstein, and which to all appearance were totally distinct from the common Rock Pipit of our coast. In January, 1860, the Rev. M. A. Mathew, in a letter to Mr. Gould, called attention to the fact of his having procured a Pipit at Torquay, which was subsequently identified unhesitatingly with _A. aquaticus_ of Bechstein. Since that date, Mr. Gatcombe, of Plymouth, has noticed several other specimens in Devonshire, and a great many have been procured in Sussex, chiefly in the neighbourhood of Brighton. Thus the claim of this bird to rank as a British species has come to be pretty well established. M. Baily, in his “Ornithologie de la Savoie,” says that the Water Pipit is common at all seasons of the year both in Switzerland and Savoy. During winter it frequents the wet meadows, marshes, and unfrozen springs in the valleys, and about the end of March or beginning of April ascends the mountains, and resorts to the most sterile plateaux, fields, heaths, and stony places in the neighbourhood of water, where it nests on the ground under stones, sometimes in clefts in the rock, but oftener in the grass beneath the bilberry, whortleberry, or some creeping bush.
In the fall of the year it descends to the warmer valleys and frequents the margins of the rivers, whence it has derived the name of Water Pipit, making its way gradually southward as winter approaches. Mr. Saunders has met with it at Malaga in winter; but apparently it is not common in Spain, and, according to the Rev. A. C. Smith (“Sketch of the Birds of Portugal”) still less so in Portugal. Mr. Wright has met with it once in Malta, having shot a specimen there in November, 1860. It crosses the Mediterranean to North Africa. Canon Tristram met with it in Algeria, and Captain Shelley recognised it in Egypt. In the peninsula of Sinai it was found by Mr. C. W. Wyatt, frequenting the sides of the salt-ponds near Tor, and it is included in Mr. Strickland’s list of the birds of Asia Minor (“P. Z. S.,” 1836, p. 97) as being found on the coast in winter at Smyrna, whence it penetrates to Palestine (Tristram, “Ibis,” 1866, p. 289). Messrs. Elwes and Buckley have enumerated this amongst other species in their list of the birds of Turkey, and Ménétries states (“Cat. Rais. Caucas.,” p. 39) that it is common on the shores of the Caspian in April, May, and June. The range of this bird eastward is at present hardly determined; partly, perhaps, because the Pipits have been a good deal neglected for the sake of more attractive species, and partly on account of the difficulty which travellers usually experience in the identification of this difficult group of birds. That the Water Pipit penetrates to north-west India is to be inferred from the fact that Mr. Hume sent M. Jules Verreaux a specimen for identification from the Punjab west of the Sutlej.
RICHARD’S PIPIT. (_Anthus Richardi._)
Out of compliment to the zealous amateur who first made known an example captured in autumn in Lorraine, the name of Richard’s Pipit has been bestowed on this bird, which is becoming better known to ornithologists in this country every year. Its superior size, stouter bill, greater length of leg, and longer hind claw, at once serve to distinguish it from the commoner species. As compared with the Rock Pipit, the largest of those with which we are most familiar, its dimensions are as follows:
Bill. Wing. Tarsus. Hind toe Inches. Inches. Inches. with claw. Inches.
_A. obscurus_ ·5 3·2 0·9 0·8 _A. Richardi_ ·6 3·6 1·2 1·2
Its occurrence in England has been noted, as might be expected, chiefly on the east and south coasts, in every month between September and April, both inclusive. At least fifty specimens have been seen or procured, distributed as follows: Northumberland, 2; Norfolk, 5; Shropshire, 1; Oxford, 1; Middlesex, 12; Kent, 3; Sussex, 5; Devonshire, 11; Cornwall and Scilly, 8. In the west of England, therefore, it would appear to be very rare, and in Ireland it is unknown.
The most northern locality, I believe, whence this species has been procured, is Heligoland, on which island, according to Professor Blasius, it is said to have been obtained by Herr Gätke.[47]
When staying at Antwerp in May, 1870, I saw three or four specimens which had been taken in that neighbourhood, but the owner of them considered the bird a rarity there. Mr. Howard Saunders obtained a couple near Malaga in the month of February, and learnt that in some winters it is not uncommon in southern Spain (“Ibis,” 1870, p. 216). Signor Bettoni, in his grand work on the birds which breed in Lombardy, mentions Richard’s Pipit as one of the characteristic species of the Lombard plains. “Nevertheless,” says Mr. Saunders (“Ibis,” 1869, p. 392), “he must not be understood to mean that it is in any way abundant, or even constant in that province; for the Count Turati assured me that it has never been discovered breeding there, and that, judging from the number of specimens enumerated as obtained in England, it is more common with us than with them. That its appearance is confined to the plains of Lombardy is probably the author’s meaning.” In Malta it is only found accidentally in spring and autumn, and Mr. Wright, who has paid so much attention to the ornithology of that island, has only been able to mention three examples as having come under his own notice.
It is rather singular that this bird should not cross the Mediterranean, and be found with other European Pipits during the winter months in North Africa. Nevertheless, I have not been able to find any mention of it in any of the North African lists which I have consulted, neither is it included in the late Mr. Strickland’s List of the Birds found in Asia Minor in winter (“P. Z. S.,” 1836, p. 97).
It is much commoner, however, in Asia than in Europe. Mr. Hodgson found it in Nepal,[48] and Mr. Hume says it breeds in Ladakh; Mr. Blyth has recorded its occurrence in the neighbourhood of Calcutta, and Mr. Blanford met with it in the Irawadi Valley. It is included by Sir R. Schomburgk in his List of the Birds of Siam (“Ibis,” 1864, p. 249), and, according to Mr. Swinhoe, is common in North China (Takoo and Peking) in September, and in Amoy, Formosa, and Hainan in winter.
THE TAWNY PIPIT. (_Anthus campestris._)
Easily mistaken for Richard’s Pipit, this bird is, however, of a more sandy colour, and may be distinguished by its short hind claw. In Richard’s Pipit, it will be remembered, the hind claw is very long. Its real habitat may be said to be North Africa and Palestine. Canon Tristram calls it the common Pipit of the Sahara, and Mr. O. Salvin found it abundant on the plateau of Kef Laks and on the plains of Djendeli, in the Eastern Atlas. In Upper Egypt and Sinai it is occasionally plentiful, and is found all over the cultivated coast and hill districts of Palestine, where it is a permanent resident.
“The soil of the Sahara,” says Mr. J. H. Gurney, jun. (“Ibis,” 1871, p. 85), “is in some places soft and sandy, in others hard and pebbly. The Tawny Pipit affects the former, where there is little or no herbage. Its flight is undulating, like that of the Wagtails; and, like the latter, it twitters on the wing.” Canon Tristram, referring to the habits of this species in Palestine, where he obtained several nests on the bare hills, says (“Ibis,” 1866, p. 289), “It is one of the tamest of birds, and particularly affects the mule paths, flitting along in front of the traveller, and keeping unconcernedly a few yards ahead.” “The nest,” says Mr. Salvin, “is composed of roots, with a lining of horsehair, and is placed on the lee side of a bush. The eggs vary very much, some being light-coloured, and almost like wagtails’, while others are much darker and more profusely marked.”
Although, as above stated, North Africa and Palestine may be regarded as its home, the Tawny Pipit ranges a long way to the north and south of this tract, and is common in some parts of Southern Europe in summer. It is found as far northward as Sweden—where, as Mr. Wheelwright has remarked, it is confined to the sandy shores of the south—and accidentally in England, where specimens have been several times procured on the coasts of Sussex, and in Cornwall.[49]
Lord Lilford has observed that it is common in Spain in summer (“Ibis,” 1866, p. 178), an observation more recently confirmed by Mr. Howard Saunders (“Ibis,” 1869, p. 392). In Portugal, according to the Rev. A. C. Smith, it seems to be equally well known.