Our Summer Migrants An Account of the Migratory Birds Which Pass the Summer in the British Islands.

Part 5

Chapter 53,907 wordsPublic domain

Mr. Frederick Bond some time since called my attention to the occurrence of the rarer _S. palustris_ in Norfolk, and kindly lent me a series of skins of both species procured in Cambridgeshire, Norfolk, and Sussex. Of these, two specimens of _S. palustris_ were killed at Whittlesford, Cambridgeshire, many years ago, under the impression that they were _S. strepera_; and three others near Norwich in June, 1869, under the like misapprehension. They do not differ in any way from skins of _palustris_ from France and Germany, with which I have compared them.

The characters by which this species may be distinguished from _S. strepera_ may be briefly stated as follows:—

Although the colour of the upper portion of the plumage in both is a uniform olive-brown, _S. palustris_ is yellower. It is a somewhat longer bird, with a shorter and broader bill; a buffy-white line, extending from the base of the bill over the eye, is clearly defined. In _strepera_ this line is so faint as to be scarcely discernible. Mr. Yarrell, indeed, considered it to be absent in _strepera_; but, from this circumstance, and from the fact of his describing the legs of this species as pale-brown, it may be inferred that he had before him, and figured, a young bird.

The first primary in the wing of both is very short, quite rudimentary, in fact; while the third in each is the longest in the wing. In _palustris_ the second primary is equal to the fourth; while in _strepera_ the second is equal to the fifth. It is doubtful whether this can be invariably relied upon, for the length of feathers, even in the same species, will sometimes vary considerably, through age, moult, or accident.

The readiest means of distinguishing the two birds at a glance will be by the colour of the legs and toes. In living or freshly-killed specimens it will be observed that the tarsi and feet of _strepera_ are of a slaty-brown colour, while in _palustris_ the same parts are flesh-colour. In dried skins, the former turns to hair-brown; the latter to yellowish-brown. The tarsus of _palustris_, moreover, is rather longer and stouter than that of its congener. From this it appears that Mr. Gould in his “Birds of Great Britain” has figured _palustris_ for _strepera_.

Dr. Bree, in his “Birds of Europe,” has unfortunately figured _palustris_ with slate-coloured legs and feet, which quite alters its appearance, although he has been careful in the text to describe the colour correctly.

The tail in _palustris_ is less rounded than in _strepera_; the outer tail-feather in the former being not so short as in the latter.

The measurements of the two species, taken from skins, are as follows:—

Length. Bill. Wing from Tarsus. carpus.

_S. strepera_ 5·3 in. 0·5½ 2·7 0·8 _S. palustris_ 5·5 in. 0·5 2·5 0·9

The nests and eggs differ as much as do the birds themselves.

The nest of _palustris_ is much neater and more compact, and, as regards depth, not more than half the size of that of _strepera_. The eggs of both are subject to variation; but, as a rule, it may be said that in those of _palustris_ the white ground colour has little if any of the greenish or brownish tinge with which those of _strepera_ are invariably suffused.

I have seen two nests in the collection of Mr. Bond, one containing three, and the other two eggs, taken at Whittlesford, which I have no doubt belonged to _palustris_.

In Badeker’s work on the eggs of European birds, it is stated that the Marsh Warbler “builds in bushes, in meadows, and on the banks of ditches, rivers, ponds, and lakes. The nest is made of dry grass and straws, with panicles, and interwoven with strips of inner bark and horsehair outside. The rim is only very slightly drawn in. It has a loose substructure, and is by this and its half globular form, suspended on dry ground between the branches of the bushes or nettles, easily distinguished from the strongly formed nest of _S. strepera_, which is moreover built over water.[31] It lays five or six eggs the beginning of June, which have a bluish-white ground, with pale-violet and clear brown spots in the texture of the shell, and delicate dark brown spots on the surface, mingled with which are a number of black dots. The ground colour also in many fresh eggs is green, but clear, and very different from the muddy tint of the egg of the Reed Warbler. The female sits daily for some hours; but the male takes his turn. Incubation lasts thirteen days.”

It would be extremely satisfactory to establish the fact of the regular migration to this country in spring of the Marsh Warbler; and it is to be hoped that ornithologists in all parts of the kingdom will not omit to investigate the subject, and record their observations.

THE GREAT REED WARBLER. (_Salicaria arundinacea._)

Not only has this fine species visited England on several occasions, but in a few instances it has been found nesting here. It has, therefore, a good claim to be introduced into the present sketch. Specimens of the bird have been obtained, once in Northumberland, and three or four times in Kent,[32] and the eggs have been taken in Hertfordshire and Northamptonshire.[33] The reader has only to picture to himself a bird like the Reed Wren, but twice its size, and he will have an idea of the appearance of the Great Reed Warbler. Nor does the resemblance end here. It makes a nest just like the Reed Wren, but much larger, and lays eggs similarly coloured, but larger. It is a fine species, and its loud and varied notes, when once heard, can never be forgotten. Those who have had opportunities, such as I have enjoyed, on the opposite shores of Holland, of listening to this bird will regret with me that its visits to England are not more frequent. It is possible, as suggested by Mr. Hancock in the earliest notice of its occurrence here,[34] that it may be a regular summer visitant to our island; but its song is so loud and so remarkable, that I cannot think it could escape the notice of any naturalist. The species is tolerably well dispersed throughout Europe, and according to Mr. Yarrell has been found as far eastward as Bengal, Japan, and Borneo. The Eastern bird, however, would appear to be the _Salicaria turdoides orientalis_ of the “Fauna Japonica,” and distinct from the European species. See Captain Blakiston on the Ornithology of Northern Japan, “Ibis,” 1862, p. 317; Mr. Swinhoe on Formosan Ornithology, “Ibis,” 1863, p. 305; and the Rev. H. B. Tristram, “Ibis,” 1867, p. 78, on the Ornithology of Palestine, where both forms occur.

THE RUFOUS WARBLER. (_Aedon galactodes._)

From its peculiar coloration this bird is not likely to be confounded with any other species. Apart from the rufous tint of the upper portion of the plumage which has suggested its English name, the tail is totally unlike that of any of the river warblers; for, instead of being of a uniform brown, it has a broad band of black across both webs of all the feathers (except the two centre ones) towards their extremities, which black band is terminated by white. This is very conspicuous as the bird moves it up and down, and could not fail to attract the notice of anyone who has paid attention to birds. It does not appear, however, that this species has been identified in this country with certainty more than twice, although it may possibly have occurred oftener. A specimen shot at Plumpton Bosthill, near Brighton, in September, 1854, was recorded by Mr. Borrer in the “Zoologist” for that year (p. 4511), and was figured by Mr. Yarrell in the third edition of his “History of British Birds” (i. p. 314). A second, obtained at Start Point, Devonshire, in September, 1859, was noticed by Mr. Llewellyn in the “Annals and Magazine of Nat. History,” 1859 (iv. p. 399), and in the “Ibis,” 1860 (p. 103). It is possible that this may be the Red-tailed Warbler (_Sylvia erythaca_), six specimens of which are stated to have been taken near Plymouth, and to have occurred there for the first time in Britain.[35] From a want of acquaintance with its habits, this bird has been erroneously called the Rufous _Sedge_ Warbler. It is never found in the neighbourhood of sedge, but on the driest ground, amidst scrub and thick underwood. In fact, as regards structure and habits, it differs in so many respects from the river warblers that it has been generally separated from them, and, except for convenience, ought not to be included in the present sketch. Its real home seems to be North Africa and Palestine; but it is not uncommon in some parts of Southern Europe, and is found (accidentally only) as far north as the British Islands.

THE PIED WAGTAIL. (_Motacilla Yarrelli._)

By many writers on ornithology, the Pied Wagtail has been regarded as a resident species in Great Britain, since it is to be met with in some parts of the country all the year round, but there can be no doubt that large numbers migrate southward for the winter, and return to our shores again in spring. On several occasions when crossing by steamer to the opposite coasts of France and Belgium, I have seen Pied Wagtails passing across and at times even alighting on board the vessel for a short rest.

On quitting the ship they would fly round and round for some seconds with their peculiar undulatory flight, and finally make off for the land in a straight line, often directly in the vessel’s course.

According to the observations of Mr. Knox, the Pied Wagtails which have wintered abroad reach the coast of Sussex about the middle of March, and on fine days may be seen approaching the shore, aided by a gentle breeze from the south, their well-known call-note being distinctly audible from the sea long before the birds come in sight.

The neighbouring fields, where but a short time previously not a bird of the kind was to be seen, are soon tenanted by numbers, and for several days they continue dropping on the beach in small parties. The old males come first, while the females and males of the previous year do not appear until some days later. After resting near the coast for a few days the new comers proceed inland, and any good observer there stationed may perceive how much the numbers of the species increase at this season. About the middle of August there is a general return movement towards the coast, and the Wagtails now first become gregarious. At that time Mr. Knox has frequently observed them in the interior of the county, where they remain but a few days, making way for fresh detachments, which in their turn follow the same route to the sea. At the end of the month, or early in September, they may be seen of a morning, flying invariably from west to east, parallel to the shore, but following each other in constant succession.

These flights continue from daybreak until about ten o’clock in the forenoon, and so steadily do the birds pursue their course that even when one or more of an advancing party have been shot, the remainder do not fly in a different direction, but opening to right and left close their ranks and continue their progress as before. During this transit their proximity to the coast depends to some degree on the character of the country lying between the South Downs and the sea; but as they advance towards Brighton, the migrating bands, consisting chiefly of the young of the year, accumulate in vast flocks, and thus they seek the adjoining county of Kent, whence the voyage to the continent may be performed with ease and security even by birds but a few months old, and unequal to protracted flights.[36]

The habits of the Pied Wagtail are so generally known, that little need be said here upon the subject. Its partiality for shallow water, where it preys upon aquatic insects, and even small fish, such as minnows and sticklebacks, has led to its being familiarly known as the Water Wagtail, although it is not more aquatic in its habits than other members of the genus, indeed, scarcely so much as one species, the Grey Wagtail, whose haunts seem inseparable from the water-side.

THE WHITE WAGTAIL. (_Motacilla alba._)

Closely resembling the last-named in form and general appearance, the White Wagtail long escaped observation as an annual summer migrant to this country. Its distinctive characters, however, are now almost universally admitted, and ornithologists experience little difficulty in recognizing the two species.

The particular respects in which the White Wagtail differs from its congeners are noticeable chiefly in the summer, or breeding plumage, when the former has a black cap clearly defined against a grey back, while in the latter the black colour of the head merges in the black of the dorsal plumage and no such cap is discernible. In summer both species have the chin black, and in winter the same parts in both are white. In the immature and winter dress it is not so easy to distinguish them, and in form and structure at all ages and seasons no real difference seems to exist. This has naturally raised some doubt in the minds of many as to the validity of the so-called species, a doubt which is strengthened by the circumstance that in regard to haunts and habits the two may be said to be inseparable.

This much, however, seems to be certain, that whereas the Pied Wagtail is generally distributed as a resident species, migrating southward at the approach of winter, the White Wagtail spends only the summer months in this country, and is then very local in its distribution.

Beyond the British Islands the White Wagtail has a much more extensive range than its congeners, being found throughout the whole of Europe, penetrating to the North Cape and even to Iceland, and travelling southward beyond the Mediterranean into Africa, to within a few degrees of the equator.

THE GREY WAGTAIL. (_Motacilla sulphurea._)

Except for the purpose of a momentary comparison, it would be beyond the scope of the present volume to notice the Grey Wagtail here, for this bird does not come under the definition of a Summer Migrant.

It is rather a winter visitant, being most frequently observed in the cold season, although many pairs remain in suitable localities throughout the country to nest and rear their young. Upon this point Professor Newton has remarked that “a line drawn across England from the Start Point, slightly curving round the Derbyshire hills, and ending at the mouth of the Tees, will, it is believed, mark off the habitual breeding-range of this species in the United Kingdom; for southward and eastward of such a line it never, or only occasionally breeds, while to the westward and northward its nest may be looked for in any place suited to its predilections, as above described, whether in this island or in Ireland, where, according to Thompson, it is extensively, though not universally distributed. In Scotland, says Macgillivray, it is rare to the north of Inverness, but it is an occasional summer visitor to Orkney, and in Shetland it occurs towards the end of summer, though it is not known to have been met with in the Outer Hebrides. In the south-west of England its numbers are in summer comparatively small, but it breeds annually in Cornwall and on Dartmoor; and as we pass northward its numbers increase, until in parts of Scotland, perhaps, they attain their maximum. Nests have been reported from Dorset, Wilts, Hampshire, Sussex, and even Kent; but in those counties they are confessedly casual, and only in the case at Chenies, in Buckinghamshire, mentioned by Mr. Gould (‘Contr. Orn.,’ 1849, p. 137), does the species seem to have been more than an accidental settler.”

The Grey Wagtail may be at once distinguished by having the vent and upper tail coverts of a sulphur-yellow, and by its great length of tail. In summer it has a black patch upon the throat, of a triangular shape when viewed in profile, and bordered with white, but in winter this black patch disappears, and the throat is then of a pale yellowish-white.

It has been stated by Temminck and other naturalists who have followed him, that the black throat is the peculiar attribute of the male bird in the summer or breeding plumage; but this is a mistake. Both sexes have a black throat in the breeding season, as I know from having observed them when paired, and from having examined numerous specimens of which the sex had been carefully ascertained by dissection.

The haunts of the Grey Wagtail are somewhat different to those of its congeners. It affects pools and streams, especially where there is a good current, and may frequently be seen perched upon boulders and mill-dams, where it feeds upon the freshwater limpets (_Ancylus fluviatilis_), and other small mollusca which are found attached in such situations.

The nest is generally placed not far from the water, in some inequality of the bank, or crevice of an overhanging rock. Upon a rugged mountain stream in Northumberland some years since, I daily observed a pair of these birds, and derived much pleasure in watching their building operations. It was some time before I could discover the nest, so skilfully was it concealed, for the birds had selected a crevice in a rock which was much overgrown with moss, and by constructing their nest entirely of this moss, it would easily have escaped observation, had I not patiently watched for the ingress and egress of the owners.

The geographical range of the Grey Wagtail beyond the British Islands has not been satisfactorily determined, in consequence of the difficulty of identifying the species amongst other allied forms which are to be met with in the confines of Europe and Asia. It certainly does not go far north in Europe, perhaps not beyond Northern Germany, but southward it is met with in winter in most of the countries bordering the Mediterranean, as well as in North Africa, Madeira, and the Azores.

THE YELLOW WAGTAIL. (_Motacilla Rayi._)

By many authors the Yellow Wagtails have been separated from the Pied Wagtails under the generic term _Budytes_, proposed by Cuvier, not only in consequence of their very different colouration, but also on account of their possessing a longer and more strongly-developed hind claw. The numerous intermediate forms, however, which the researches of modern naturalists have brought to light from various parts of the Old World, have rendered this subdivision less necessary or desirable than it may originally have appeared to be. In outward form, internal structure, and habits, they are all Wagtails, and one generic term for the whole has, at all events, the merit of simplicity.

The Yellow Wagtail, whose plumage in the breeding season equals in brightness that of the Canary, is one of the most attractive of all our summer migrants. When running over the pastures and fields of sprouting wheat, the olive-green colour of the dorsal plumage renders it very inconspicuous, but when perched upon some rail, or clod upon the bare fallow, the bright yellow of the under-parts contrasts vividly with the duller surroundings, and at once attracts the attention of the passer-by. Its favourite haunts are the marshes and water-meadows where cattle are pastured. Here it finds plenty of food amongst the insects which are disturbed by the grazing kine, and the numerous small and thin-shelled mollusca which abound in such situations.

When the nest has to be constructed—and it is always upon the ground—more sheltered spots are selected, such as a tussock of rough grass, or the foot of a bunch of tares or clover, and I have occasionally discovered a nest under an overhanging clod upon a bare fallow. Thus in regard to its mode of nesting it differs essentially from the well-known Pied Wagtail. Its note, too, is very different, and its flight much sharper, and with bolder curves. The eggs are quite dissimilar, being so closely freckled over with yellowish-clay colour, like those of the Grey Wagtail, as to appear at a little distance almost uniformly so coloured; whereas the eggs of the Pied and White Wagtails are white, freckled with ash-grey, chiefly at the larger end.

The Yellow Wagtail generally arrives in this country during the first week of April (for many years I have noted the 5th of that month as the average date for its appearance), and it departs during the first week of September. For some time previous to its departure, the young and old assemble in flocks, and it is not unusual to see several united family parties in the meadows, numbering from a dozen to a score of individuals.

Although generally distributed during the summer months throughout the greater part of England and Scotland, it is said to be somewhat rare in Ireland, where its presence has been detected by comparatively few observers. So much more attention, however, is paid to ornithology now-a-days, that this species, like many others, may be reported to be more common than formerly because more observed. In the central and southern portions of Europe it is not uncommon, and crossing the Mediterranean, as winter approaches, it passes down both the east and west coasts of Africa as far as Natal on the one side and Angola on the other. A considerable number, however, pass the winter in Africa, a good many degrees further north.

THE GREY-HEADED WAGTAIL. (_Motacilla flava._)

Similar in form and general colouration to the last-named, amongst the flocks of Yellow Wagtails that visit us in the spring the grey-headed species no doubt often escapes observation. But it is not on this account to be considered rare. On the contrary, there is good reason to believe that it is a regular migrant to this country, and this is not surprising when we consider that it is the common Yellow Wagtail of northern Europe, the true _Motacilla flava_ of Linnæus. It differs chiefly from Ray’s Wagtail in having a well-defined cap of a grey colour on the head, a white instead of a yellow streak over the eye, and a white chin instead of a yellow one.[37] It frequents the same situations as the last-named, and its habits are very similar.

The specimens which have been obtained and recorded as British, and which amount to a considerable number, have been for the most part met with on the coasts of the eastern, southern, and south-western counties of England, and almost invariably in the spring of the year. There can be no doubt that it breeds here; indeed, the fact of its having done so in two or three instances has been already recorded. In the “Zoologist” for 1870 (p. 2343), Mr. J. Watson of Gateshead, near Newcastle-on-Tyne, writes:—“I have seen a good many notices in the ‘Zoologist’ of the occurrence of the Grey-headed Wagtail: it may interest you to hear of its breeding in this neighbourhood. Two nests were found by a friend of mine last year on some swampy ground near here. This year on the 13th of June I found another; and on the 8th of July my friend shot two young birds beginning to assume their mature plumage: one of these birds is in the possession of and was identified by Mr. John Hancock of Newcastle.”