Our Summer Migrants An Account of the Migratory Birds Which Pass the Summer in the British Islands.

Part 3

Chapter 34,006 wordsPublic domain

In no part of the country are these four species more plentiful than in the south-eastern counties of England; and the neighbourhood of the metropolis seems to have some special attraction for them. Far from shunning “the busy haunts of men,” they appear to be nowhere more at home than in our gardens and orchards. The reason is obvious as soon as we become acquainted with their habits, and the nature of their food. We then discover that their motives are not so disinterested as we might suppose, since the real attraction is _fruit_. Upon this the parent birds live to a great extent; and after bringing up their young upon various kinds of insects which infest fruit trees—in which they unquestionably do us good service—they introduce their progeny at length to the more palatable pulp upon which they themselves have been faring so sumptuously. No wonder, then, that the large market-gardens of Kent, Surrey, and Middlesex should entice such numbers of these little birds to remain in their vicinity throughout the summer.

The Blackcap (_Sylvia atricapilla_) is the earliest of the genus to make his appearance, and seems to be hardier also than any of his congeners. Many instances are on record of Blackcaps having remained in this country throughout the winter, and this has been noticed as particularly the case in Ireland. It is rather singular that Mr. Yarrell, in referring to the sister isle, says that the Blackcap “has been taken, once at least, in the north of Ireland,” as if he were of opinion that its occurrence there were doubtful, or at least extremely rare. Mr. Thompson, in his excellent “Natural History of Ireland” (vol. i. p. 183), notices the Blackcap as a regular summer visitant there; but he adds that it must be considered very local. In Scotland it is considered rare, being confined chiefly to the south; but since the observations were published from which these remarks are drawn, considerable changes seem to have taken place in the local distribution of many species of birds. This is notably the case with the Blackcap and Garden Warbler, both of which have followed cultivation, and now are found commonly in localities where twenty years ago they were either unknown or stated to be extremely rare.

The Blackcap, like the Nightingale, appears to migrate almost due north and south, and ranges from Lapland to the Cape. It is resident in Madeira, the Azores, and the Canaries, and is also found throughout the year in Northern Africa and Southern Italy. In the fine collection of African birds (_Passeres_ and _Picariæ_) belonging to Mr. R. B. Sharpe, I have seen a specimen of the Blackcap from Senegal. In Spain and Portugal it is found only on the migration in spring and autumn. Mr. Godman, in his interesting work on the “Natural History of the Azores,” has described a curious variety of the Blackcap which is found in these islands, “having the black marking on the head extending to the shoulders and round under the throat,” and he was informed that individuals were sometimes found with “the whole of the under parts of the body black.” This variety appears to have been met with also in Madeira, from whence it was described by Heineken (“Zool. Journ.,” v. p. 75). A figure of it will be found in Jardine and Selby’s “Illustrations of Ornithology,” pl. 94.

However much observers may be deceived by song, there is no mistaking either sex of the Blackcap as soon as the bird comes in view. The black crown of the male and the brown crown of the female suffice to distinguish the species amongst every other of our summer migrants. There is something very peculiar, too, about the half-hopping, half-creeping motions of all the Fruit-eating Warblers, which distinguishes them at once from other small birds frequenting the same haunts.

The males invariably arrive some days before the females; but both sexes seem to leave the country much about the same time—that is, early in September.

The nests of all the species in the genus _Sylvia_, as compared with those of the finches and linnets, are slovenly and loosely-made structures; and that of the Blackcap is no exception to the rule. The birds take some pains, however, to conceal it, and both male and female bestow a good deal of trouble upon it. It is generally placed a few feet from the ground, and is composed of dry bents, and lined with horsehair. The eggs, usually five in number, are white clouded with pale brown, and sparsely spotted with black towards the larger end. They closely resemble the eggs of the Garden Warbler, but differ in being smaller, and as a rule of a warmer tint; the pink or reddish-brown colour with which the eggs of the Blackcap are often suffused is not found in those of its congener. Both sexes take their turn at incubation, relieving one another to feed; but the male will often feed his partner on the nest, and then sit and sing to her. As to the song, it is simply delightful. I refrain, however, from attempting a description, for two reasons. The attempt has been made very often, and mere verbiage can convey but a very faint notion of its nature. It must be heard to be appreciated. If I were asked the question, “How am I to know the song when I hear it?” I would reply, “Approach the bird as slowly and as noiselessly as possible, until you can see the individual singing.” This is the only way to learn the songs of birds. The note of each species then becomes impressed upon the memory, and can afterwards be detected without hesitation when the bird is not in sight. To acquire this knowledge, however, of the songs of birds, one thing is necessary—an ear for music. This, unfortunately, cannot be imparted by teaching; and unless it exist as a gift of nature, the delight of music can never be experienced. There is this consolation, however, for those who are not musicians—they cannot feel so much the loss of a pleasure which they have never experienced.

THE ORPHEAN WARBLER. (_Sylvia orphea._)

The Orphean Warbler, as its name implies, is another noted song bird; but, though not uncommon in some parts of Europe and Asia, its claim to be included amongst our British warblers rests on very slender grounds. So long ago as July, 1848, a pair of this species were observed in a small plantation near Wetherby, and the hen bird was shot and forwarded to Sir William Milner, who informed Mr. Yarrell of the fact. On this single instance it was included by the last-named naturalist in his “History of British Birds.” Since the last edition of that work was published (1856), there is reason to believe that the Orphean Warbler has occurred again at least on two occasions in England. In June, 1866, the late Sergeant-Major Hanley, of the 1st Life Guards, well known as a bird fancier, purchased a young warbler, which had been chased and caught by a boy near Holloway. Mr. Blyth, who saw it in the following December, pronounced it to be without doubt a female Orphean Warbler. As the bird when caught was unable to fly, it is evident that a pair must have nested in the neighbourhood. I have seen a nest and eggs which were taken in Notton Wood, near Wakefield, in June, 1864, which certainly appertained to none of our common warblers, and the eggs could not be distinguished from well-authenticated eggs of _Sylvia orphea_.[14] Mr. Howard Saunders has reported a similar nest and eggs from East Grinstead. The eggs differ from those of the Blackcap and Garden Warbler in being white, spotted, chiefly at the larger end, with ash-grey. The bird may be briefly described as a large form of the Blackcap, exceeding it by half an inch in total length, and by a quarter of an inch in length of wing, the male having the black crown which characterizes our well-known songster, and resembling it generally in appearance. It differs, however, in having the bill shining black instead of horn colour, the under parts white instead of grey, the legs brown instead of slate colour, and the outer tail feathers margined with white instead of being uniformly grey. In habits and mode of life it assimilates, as might be expected, very much to the species with which we are so familiar. Those who have seen the nest, state that it is large for the size of the bird—a loose and open structure, rather shallow, and generally placed in a low bush near the ground. Mr. Yarrell has given very scanty information about this species, particularly as regards its geographical distribution, from which it might be inferred that very little is known of it. This, however, is not the case.

While the Blackcap migrates almost due north and south, the Orphean Warbler migrates westwards and northwards from the east and southeast, and _vice versâ_. In North-west India, particularly in the neighbourhood of Umballah, it is tolerably common. The Rev. Canon Tristram found it numerous in Palestine, and especially abundant under Mount Hermon. Messrs. Elwes and Buckley include it in their list of the birds of Turkey (“Ibis,” 1870, p. 19), and Lord Lilford has noted its occasional occurrence in spring in the Ionian Isles. Rüppell includes it amongst the birds of Arabia and Egypt,[15] but either it is not very common in Egypt, or it has escaped the searching eyes of many English ornithologists in that country. Mr. O. Salvin found it tolerably common in the Eastern Atlas, and it has also been met with in Tripoli (_cf._ Chambers, “Ibis,” 1867, p. 104). As it is thus found in North Africa, and, according to Professor Savi, is a summer visitant to Italy, one would naturally expect to find it in Malta; but Mr. C. A. Wright, who has paid great attention to Maltese ornithology for many years, states that he has never met with it himself, and that only one instance of its occurrence in Malta is known to him. In Spain it has been observed as a summer visitant both by Lord Lilford and Mr. Howard Saunders. The last-named naturalist says (“Ibis,” 1871, p. 212) that it nests there in May, and refers to the frequent inequality in the size of eggs in the same nest—a peculiarity which does not seem to have been previously noticed. In Portugal it appears to be only an occasional summer visitant, apparently not straying so far westward as a rule. I am not aware that it has been found further to the south-west than Morocco. Mr. Tyrwhitt Drake met with it in this country in 1867, but considered it rare.

According to the observations of Von der Mühle, in his “Monograph of the European _Sylviidæ_,” and of Captain Beavan on various birds in India (“Ibis,” 1868, pp. 73, 74), there is good reason to believe that both the Blackcap and the Orphean Warbler completely lose the black crown in winter, and reassume it at the approach of the breeding season.

Criticizing these remarks, however, the late Mr. Blyth wrote:—

“Do the males of these birds lose the black cap in winter? Certainly not the former—at least as observed in captivity—and therefore I cannot help doubting exceedingly that they do so in the wild state. Upon a bad Indian drawing of the Orphean Warbler, reproduced in the ‘Proceedings of the Zoological Society’ for 1851 (p. 195, pl. 43), the supposed _Artamus cucullatus_ was sought to be established. The habits of the Orphean Warbler are thus described in Jerdon’s ‘Birds of India’—in which country, by the way, it passes the winter, the males then retaining their black cap:—‘It frequents groves, gardens, hedges, single trees, and even low bushes on the plains; is very active and restless, incessantly moving about from branch to branch, clinging to the twigs, and feeding on various insects, grubs, and caterpillars, and also on flower buds. It is sometimes seen alone, at other times two or three together.’ Undoubtedly it must needs feed also on soft fruits. The hen of this bird bears an exceedingly close resemblance to the Lesser Whitethroat, except in size; while the cock bird further differs in having the black cap _at all seasons_. There is likewise in India the _Sylvia_, or _Curruca_, _affinis_, which resembles our Lesser Whitethroat, excepting in being as large as our Common Whitethroat. The latter bird has lately turned up in the north-west of India; and the British Lesser Whitethroat is the only one of the group which extends its range eastward to Lower Bengal, where it occurs, however, only above the tideway of the rivers, upon the sandy soil in which the Baubul (_Vachelia farnesiana_) grows plentifully. There I have observed our familiar little friend in abundance during the winter months, but never upon the alluvion or mud soil; and the same remark applies to _Hippolais rama_. It has been suggested to me that there may be a race of “Blackcap’ that visits Eastern Europe, the males of which have a rufous-brown cap like the females. In our race of Blackcap the diversity of the sexes is very noticeable, even in nestlings.”

Captain Beavan, in the article before referred to, says: “Specimens of the Orphean Warbler, procured on the 22nd of October, had no trace whatever of a black head, and were considered by Colonel Tytler to be the young of the year; but in my opinion the state of the plumage was not sufficiently juvenile; and I think that the old birds adopt a different colouring according to the time of year, probably putting on the black head as the breeding season approaches.” To this observation the editor of the “Ibis” appended the following note: “That this view of the case is correct there is probably little doubt (_cf._ Von der Mühle, ‘Monogr. Europ. Sylv.,’ p. 48).”

From these observations it was surmised that the same might be the case with the Blackcap.

THE GARDEN WARBLER. (_Sylvia hortensis._)

To those who are unacquainted with the bird, the Garden Warbler may be best described as equal in size to the female Blackcap, resembling it in colour without the chestnut crown, having the belly pure white instead of greyish white, and the legs lighter in colour. It appears much later than the Blackcap, seldom arriving before the end of April. Both sexes are alike in outward appearance; but it has been ascertained, by careful observers who have dissected the birds, that the males invariably arrive in this country before the females. Pennant, Montagu, and other old authors, called this bird the Greater Pettychaps, while they bestowed the name of Lesser Pettychaps—presumably from its resemblance in miniature—upon the Chiff-chaff.

Throughout England the Garden Warbler appears to be pretty generally distributed. Mr. A. G. More, however, in his essay on the Distribution of Birds in Great Britain during the nesting season (“Ibis,” 1865, p. 25), speaks of it as scarce in Cornwall and Pembrokeshire, and absent from Wales. Mr. Rodd, on the other hand, characterizes the Garden Warbler as a summer visitant to East Cornwall, and says it “breeds annually in the woods at Trebartha, in North Hill, from whence specimens of its nest and eggs have been received.”[16] He adds also that it has once been met with near Penzance; and that in the autumn of 1849 several specimens were obtained from Scilly. Dr. Bullmore, in his “Cornish Fauna” (p. 17), confirms Mr. Rodd’s statement that it is a summer visitant to East Cornwall.

It will be remarkable if this bird is not found to be common in some parts of Wales, since it not only occurs in Ireland, but is not nearly so scarce there as the observations of Mr. Thompson would lead us to suppose. In his “Natural History of Ireland” (Birds, vol. i. p. 185), this naturalist refers to the Garden Warbler as extremely rare in Ireland, and notices its occurrence only in the counties of Cork and Tipperary. If I mistake not, Mr. Blake-Knox has met with it in the county of Dublin; I have myself observed it in Wicklow; and Sir Victor Brooke has lately assured me that in the county of Fermanagh, about Lough Erne, it is common in summer, and nests regularly in the neighbourhood of Castle Caldwell, to the north-west of that county. In the same neighbourhood, he added, the Blackcap is unknown. When we remember the number of naturalists with whom Mr. Thompson was in correspondence in all parts of Ireland, it is singular that so few of them should have been able to report the presence of this bird in their respective districts. I have already referred to the changes which have taken place in the local distribution of many species of birds within the last twenty or thirty years, and there is no reason for doubting that the statements published by Mr. Thompson in 1849, and the observations of naturalists of the present day, are both perfectly correct, and that the Garden Warbler, like many other birds, is now common in localities where formerly it was unknown. The number of resident naturalists in Wales is very small as compared with England; nevertheless, it is to be hoped that those who have the opportunity will examine into the truth of the alleged absence from Wales of this bird, and publish the result of their investigations.

The limit of the Garden Warbler’s range northwards in the British Islands has not been satisfactorily ascertained. That it is found in many parts of the south of Scotland we know from the observations of Macgillivray and the late Sir William Jardine; but we have yet to learn whether it penetrates to the Highlands or visits the Hebrides. According to Selby, it is found throughout the greater part of Scotland; but Mr. Robert Gray, in his recently published “Birds of the West of Scotland,” is disposed to think that it is not commonly distributed. It is, as he says, very difficult to judge of the comparative numbers of so shy a bird, as it is even less frequently noticed, save by the patient observer, than some other species of greater rarity. “In the sheltered and wooded districts of the midland and southern counties,” he adds, “it is one of the most attractive songsters, tuning its loud and gleeful pipe on the top of some fruit tree an hour or two after daybreak, and again about the dusk of the evening. These love notes, however, are not of long continuance, for the bird becomes silent after the young are hatched, unless a second brood is reared, when the same wild yet mellow blackbird-like song is again for a short time heard. Mr. Sinclair has observed the Garden Warbler at Inverkip in Renfrewshire, where the richly-wooded preserves afford it a constant shelter during its summer sojourn.” In Shetland, according to Dr. Saxby,[17] it is a rare autumn visitor, usually occurring in September. By exercising great caution he has sometimes approached within a few feet of the bird, and watched it picking the green _aphides_ from the sycamore leaves. It does not appear to have been observed in Orkney. Its range northwards in Europe, according to Nilsson, extends to Sweden, where it is observed to be a regular summer visitant, arriving in May and leaving in August. In all the countries bordering the Mediterranean it appears to be well known. Mr. Saunders informs me that it is common in Spain in spring and autumn; and Mr. Wright, referring to its presence at the same seasons in Malta, where it is known as the far-famed “beccafico” of the Italians, says that as many as a hundred dozen are sometimes brought in at a time.[18] Lord Lilford has once found this bird nesting in Epirus.[19] The late Mr. C. J. Andersson met with it as far south as Damaraland, South-west Africa. In habits the Garden Warbler closely resembles other members of the genus. Shy and restless, it differs from the Blackcap in its inferior powers of song, and from the Whitethroats in being less garrulous. It is nevertheless a beautiful songster, and will sometimes sit in the midst of a thick bush in the evening, like a Nightingale, and maintain a continued warble for several minutes without a pause. Its song is somewhat irregular, both in time and tune, but it is wonderfully mellow for so small a bird. It sometimes commences its song like a Blackbird, but always ends with its own. In some of its actions it resembles the Willow Wren, for it seems constantly in motion, hopping from bough to bough in search of insects, and singing at intervals. It is very partial to fruit of all kinds, but at the same time destroys vast numbers of caterpillars, spiders, and _aphides_. Much against my inclination I have shot a few Garden Warblers in the spring soon after their arrival, for the purpose of ascertaining the nature of their food, and can therefore affirm, from personal inspection, that they destroy quantities of insects which are destructive to foliage. Under the head of Blackcap, I have referred to the nest of the Garden Warbler for the purpose of comparison, and need only add here that it is generally well concealed, and that, unless the owner is seen near the nest, it is oftentimes not very easy to distinguish the eggs from those of its congener, which have been already described.

THE COMMON WHITETHROAT. (_Sylvia cinerea._)

Far from leading a retired life like the last-named bird, the Whitethroat forces itself into notice by its noisy chattering and repeated sallies into the air. We cannot walk along a country lane in May without being reminded at every twenty yards of the presence of this demonstrative little bird. With crest-feathers erect and half-extended wings, it bustles in and out, gesticulating loudly, and seems to live in a perpetual state of excitement.

The country lads call it the “Nettle Creeper,” from its frequenting overgrown ditches and hedgebanks where the nettle is plentiful, amongst the stems of which it builds its nest. It comes to us about the third week in April, and remains until the end of August. It is very generally distributed in the British Islands, and is as common in Ireland as it is in England. In the north of Scotland it is said to be rare; but a correspondent of Mr. More finds it breeding regularly in Mull and Iona.[20] It visits Scandinavia in summer, and is found also at that season in Russia and Siberia. It is one of the commonest birds in spring and autumn in Malta, and is occasionally observed in Corfu in September and October. In winter it is not uncommon in Asia Minor and North-east Africa. Amongst the birds collected at Aboo, North-west India, by Dr. King, in September, 1868, Mr. Hume found one which both he and M. Jules Verreaux identified at once as _Sylvia cinerea_. Unlike the Garden Warbler, the Whitethroat sings a good deal on the wing, sometimes returning to the branch it has just left, after the manner of a Tree Pipit, sometimes re-alighting elsewhere. The song, which is commenced on arrival, generally ceases early in the month of July. Its habits, and as Mr. Thompson says, the grotesquely earnest appearance which the erected crest, feathers, and distended throat impart when singing, render this bird one of the most interesting of our warblers. It seems to prefer the tallest and thickest hedgerows, where there are plenty of brambles and briars, and ditches which are choked with weeds and nettles. It does not keep, however, to the fields and lanes, but visits our gardens and orchards in company with its young to pilfer currants, raspberries, and other fruit when ripe. The caterpillars to be found on the currant trees are favourite morsels with this bird, and we should not forget that if it takes a few currants it is also the means of saving a good many.