Our Summer Migrants An Account of the Migratory Birds Which Pass the Summer in the British Islands.

Part 2

Chapter 23,876 wordsPublic domain

Although the majority of the _Sylviidæ_ are fruit-eaters, the species now under consideration are almost entirely insectivorous;[7] they are also more strictly arboreal in their habits, and as regards the character of their nests, they differ remarkably from other members of the _Sylviidæ_ in building domed nests on or near the ground, instead of cup-shaped nests at a distance from it. The Yellow-billed Chiff-chaff—or Icterine Warbler, as it should now be called[8]—however, forms an exception to the rule, as will be seen later. As these little birds make their appearance at a season when caterpillars and destructive larvæ begin to be troublesome, the good they do in ridding the young leaves and buds of these pests is incalculable. I have watched a Willow Wren picking the green _aphis_ off a standard rose-tree, and have been as much astonished at the quantity which it consumed as at the rapidity of the consumption. The Wood Warbler is not nearly so sociable as either the Willow Warbler or the Chiff-chaff. It keeps to the tops of trees in woods and plantations, and seldom comes into gardens; hence it is not so often seen. Although not rare, it is somewhat local, and in the British Islands, it appears, is confined exclusively to England and the south of Scotland. Mr. Thompson has included it with hesitation amongst the birds of Ireland; for although the description given to him of certain birds and eggs seemed to apply to this species, it was stated that the nest which contained the eggs was lined with feathers. Now, the Willow Wren invariably makes use of feathers for this purpose, but the Wood Warbler does not. The nest of the latter is composed entirely of dry grass and leaves, occasionally mixed with a little moss; and although I have sometimes found horsehair inside, I do not remember to have seen or heard of an instance in which any feathers were employed. The eggs, five or six in number, are white, closely freckled over with reddish brown.

Mr. Blake-Knox, a well-known naturalist, resident in the county of Dublin, says (“Zoologist,” 1866, p. 300), “I tried very hard this year to add the Wood Wren to our Dublin avifauna, and though I killed some dozens of snowy-white-bellied Willow Wrens, they were all the common _Sylvia trochilus_. That the bird is Irish I am sure, for I have heard it. Should an Irish ornithologist see this, will he try for it, if he should live in a wooded district, such as the counties Wicklow and Wexford? I am sure it is neglected for want of a certain distinction.” Since this note was published, the Wood Wren has actually been obtained in Ireland, a specimen having been shot in the county of Fermanagh by Sir Victor Brooke, and preserved by him in June, 1870. Another was obtained the same year at Glen Druid in the county of Dublin, as reported by Mr. Blake-Knox. Both Sir William Jardine and Macgillivray have referred to the Wood Warbler being found northward to the middle districts of Scotland, a circumstance which appears to have been overlooked by Mr. Yarrell, since he says (vol. i. p. 349, 3rd edit.), “I am not aware of any record of its appearance in Scotland.” This statement, however, has been rectified in the fourth edition of this standard work by Professor Newton, who remarks: “In Scotland it is known to breed regularly in the counties of Dumfries, Wigton, Lanark and Berwick, the Lothians and Perthshire, and occasionally in those of Roxburgh, Selkirk, Renfrew and Stirling.” Mr. A. G. More, in an article “On the Distribution of Birds in Great Britain during the Nesting Season,” published in the “Ibis” for 1865, observes (p. 26), that the Wood Warbler “in Scotland ranges further north than the Chiff-chaff, having been observed by the Duke of Argyle in Argyleshire and at Balmoral.”

According to Mr. Robert Gray, of Glasgow, it has been observed in Inverness and Aberdeenshire, and Mr. Edwards has found it in Banffshire.

Beyond the British Islands the Wood Warbler is found throughout Europe, though rare in the north, and it extends eastward to Siberia and southward to Algeria, Egypt and Abyssinia. It arrives in this country generally about the middle of April, and leaves again in September.

THE WILLOW WARBLER. (_Phylloscopus trochilus._)

The Willow Warbler is much more generally distributed than the last-named bird; but it is possible that it is considered commoner from the difference in the haunts of the two species—the Wood Warbler, as already remarked, keeping further away from habitations. As a rule, the Willow Wren arrives in this country about the end of the first week in April—that is to say, before the Wood Warbler, but not so early as the Chiff-chaff, which is the first of the genus to appear.

Yarrell speaks of these birds as “having acquired with us the general name of Willow Warblers, or Willow Wrens, from their prevailing green colour;” but Thompson, in his “Birds of Ireland” (i. p. 192), says, “this name was doubtless bestowed upon the bird originally on account of its partiality to willows, which I have frequently remarked, the twigs and branches of the common osier (_Salix viminalis_) abounding with _aphides_, being on such occasions its chief favourite.” There is yet another suggestion—_i. e._, that the name may have been bestowed from the circumstance that these little birds make their appearance just as the willow is budding.

It is marvellous how these tiny creatures can sustain the protracted flights which are necessary to transport them from their winter to their summer quarters; and yet that they make these long journeys is well ascertained. On the 23rd of April a Willow Wren came on board a vessel eighty miles from Malta and fifty from Cape Passaro, the nearest land. Two days later another alighted on the rigging sixty miles from Calabria, and one hundred and thirty-five from Mount Etna. On the 26th of April, eighty miles from Zante and one hundred and thirty from Navarino, a Willow Wren and a Chiff-chaff were found dead on board, presumably from exhaustion, as they were apparently uninjured. Many other such instances are on record.

The present species may be regarded as the commonest of the three which visit us, being generally dispersed in favourable localities over the whole of Great Britain and Ireland. Although it has not been met with in the Hebrides, the Willow Wren has occasionally been seen in Orkney, and the late Dr. Saxby has recorded a single instance of its occurrence in Shetland. Through every country in Europe it seems to be well known as a periodical migrant.

The winter quarters of the Willow Wren are to a certain extent those of its congeners, that is to say, Northern Africa and Palestine, where it is very numerous in the cold season, but it has been found much further southward. Mr. Ayres sent a specimen to Mr. Gurney from Natal; the late Mr. Andersson met with it in Damaraland, S.W. Africa; and Mr. Layard some years since procured specimens at the Cape. As is often the case with allied species, the remarks as to habits and food which have been applied to the Wood Warbler will apply almost equally well to the present species. The distinction between the birds themselves has been already pointed out. The nests of the Willow Wren and Chiff-chaff are both lined with feathers, the eggs of the former being white spotted with red; while those of the latter are white spotted with purple, chiefly at the larger end.

Varieties in this group of birds are rarely met with, and it may therefore be worth notice that in May, 1861, a primrose-coloured Willow Wren was shot at Witley Park, in the parish of Witley, Surrey, and forwarded for inspection to the editor of “The Field.”

THE CHIFF-CHAFF. (_Phylloscopus rufa._)

Although the smallest of the three species, the Chiff-chaff is apparently the hardiest of them all, for it often braves the winds of March, and makes its appearance in England long before the leaves have given signs of approaching summer. As I have already pointed out the means of distinguishing this little bird from its congeners, and have referred to its nest and eggs, it will suffice to state that, like the Willow Wren, it is a regular summer visitant to England, Scotland, and Ireland; that it is the earliest of the summer warblers to visit us; and that it remains with us until the first week of September, when it migrates to the south-east to spend the winter in a warmer climate. It appears to be common at that season in Italy, Sicily, the Maltese Islands, and Asia Minor; and Mr. Blyth has found it as far to the eastward as Calcutta.

Old English authors, who knew the Garden Warbler as the Greater Pettychaps, gave the Chiff-chaff the name of the Lesser Pettychaps, presumably from its general resemblance to it in miniature. These two names, however, may now be considered as obsolete.

Whilst on the subject of Willow Warblers, we may refer to the fact that a single example of another species, _P. hypolais_ (_vel icterina_, the oldest name for it), which is common enough on the other side of the German Ocean, is recorded to have been taken in England, and another in Ireland. The bird is known as the Yellow-billed Chiff-chaff, Melodious Willow Warbler, and Icterine Warbler.[9] So long ago as June, 1848, the English specimen referred to was killed at Eythorne, near Dover, and the fact was communicated by Dr. Plomley to Mr. Yarrell, who published it in his “History of British Birds.” A second British example of this species was shot at Dunsinea, county Dublin, in June, 1856, and is now in the Royal Dublin Society’s Museum.[10] In size it equals the Wood Warbler, and resembles it somewhat in colour, but it has a shorter wing (2·75 in. instead of 3 in.); the whole of the under parts are sulphur-yellow, and the legs and toes are slate colour. These characters may serve to distinguish it at once should it again be met with by ornithologists in England. Should its song be heard, all doubts would at once be set at rest, for as a warbler it is far superior to any of the three species just mentioned. I have had many opportunities of seeing and hearing this little bird in Holland, and can testify to the power and variety of its song. Frequently I contrived to get within a few feet of it, and could almost see the notes as they poured out of its tiny throat. The eggs when fresh are the most lovely imaginable, being of a bright pink with dark purple spots, scattered chiefly at the larger end. The nest, as I have already hinted, is cup-shaped, and placed at a little height from the ground; the bird in this respect departing from the usual habit of the Willow Warblers.

These notes being intended rather as suggestions for those who desire to know a little about our summer birds, than as a condensed history of the species, I may observe, in concluding this chapter, that those who are anxious to glean further particulars about the Willow Warblers and their allies, will do well to consult an excellent article on the subject by Professor Schlegel, published (in French) in 1851 in the “Proceedings of the Royal Zoological Society of Amsterdam.”

THE NIGHTINGALE. (_Philomela luscinia._)

In common with one or two allied species, the Nightingale differs so materially in structure and habits from the garden or fruit-eating warblers (_Sylvia_), with which it has been generally associated, that most naturalists nowadays are agreed in regarding it as the type of a separate genus (_Philomela_). For want of a better English name, and as indicating their haunt, the members of this genus may be called “thicket warblers.” As regards structure, they differ from the Garden Warblers in having the bill less compressed towards the tip, and wider near the gape; the legs much longer and not scutellated, the toes more adapted for walking than perching. In habits they are more retired, concealing themselves in thickets and copses, living a good deal on the ground, where they find the principal portion of their food, and building a loosely-constructed nest on or near the ground, instead of a more compact structure at a distance from it.

The sole representative of this genus in England is the far-famed Nightingale; and of all the summer migrants to this country, no species probably has attracted more attention, or given rise to more speculation and discussion amongst naturalists. The most remarkable fact in connection with its annual sojourn in England is its very partial distribution. When we find this bird in summer as far to the westward as Spain and Portugal, and as far to the northward as Sweden, we may well be surprised at its absence from Wales, Ireland, and Scotland; and yet it is the fact that the boundary line, over which it seldom if ever flies, excludes it from Cornwall, West Devon; part of Somerset, Gloucester, and Hereford; the whole of Wales (_à fortiori_ from Ireland), part of Shropshire, the whole of Cheshire, Westmoreland, Cumberland, Durham, and Northumberland. I am well aware that the Nightingale has been stated to have been heard and seen in Wales, Cumberland, and even in Mid-Lothian (see “Zoologist,” p. 241); but, even if they could be relied on in every case, which is doubtful, these instances can only be regarded as exceptional. In those counties only to the east of the line indicated can the bird be considered a regular summer visitant. Mr. Blyth has expressed the opinion[11] that the Nightingale migrates almost due north and south, deviating but a very little indeed either to the right or left. “There are none in Brittany,” he says, “nor in the Channel Islands, and the most westward of them probably cross the Channel at Cape la Hogue, arriving on the coast of Dorsetshire, and thence apparently proceeding northwards, rather than dispersing towards the west; so that they are only known as accidental stragglers a little beyond the third degree of western longitude.” They arrive generally about the end of the second week in April, and it is a well-ascertained fact that the males invariably precede the females by several days. In 1867 three London birdcatchers, between April 13 and May 2, took 225 Nightingales, and the whole of these, with five or six exceptions only, were cock birds. The previous year these same bird-catchers had supplied the dealer by whom they were employed with 280 Nightingales, of which not more than sixty were hens. From these statistics we may infer that in no locality would Nightingales be more plentiful if unmolested than in the neighbourhood of London; but if one dealer only is instrumental in capturing between 200 and 300 in the season, it is easy to account for the scarcity of the species. On the arrival of the hen birds the cocks soon pair, and assist in building, during which time, and during the time the hens are sitting, they are in full song. When the young are hatched the males leave off singing, and busy themselves in bringing food to the nest.

The song generally ceases before the end of the first week in June. Occasionally, however, I have heard a Nightingale sing on throughout June, but accounted for this by supposing that the nest had been robbed, and that the cock was singing while the hen hatched a second brood. Naturalists who live in London need not travel more than five miles from Charing Cross to hear the Nightingale in full song. Nay, a friend who is well acquainted with the note, has heard the bird frequently in Victoria Park, which is only two miles distant from the Bank of England, and on several occasions attentive observers have recognized the unmistakable notes of the Nightingale in the Botanical Gardens, Regent’s Park, and in Kensington Gardens.

It is curious how wide-spread is the belief that the Nightingale warbles only at eve. The reason, no doubt, is that amidst the general chorus by day its song is less noticed or attended to. But that it sings constantly by day is a fact, of which we have satisfied ourselves repeatedly. Moreover, it is by no means the only bird to sing at night. The Sedge Warbler, Grasshopper Warbler, Woodlark, Skylark, and Thrush, may often be heard long after sunset; while the Cuckoo is frequently to be heard at midnight, and the Landrail constantly.

It would appear that of the large number of persons who profess a love for song birds very few, comparatively, have the ear to distinguish a song unless they can see the author of it. Hence it frequently happens that they listen to a Thrush or Blackcap in the early spring, and immediately inform their friends that they have heard the Nightingale weeks before it has reached this country.

Many poets have perpetuated the odd belief that the mournful notes of the Nightingale are caused by the bird’s leaning against a thorn to sing! Shakespeare, for example, in his “Passionate Pilgrim,” says:

“Everything did banish moan, Save the nightingale alone. She, poor bird, as all forlorn, Lean’d her breast up-till a thorn; And there sung the dolefull’st ditty, That to hear it was great pity.”

These lines, by the way, although generally attributed to Shakespeare, and included in most editions of his poems, were written, it is said, by Richard Barnefield in 1598, and published by him in a work entitled “Poems in divers humors.”[12] Shakespeare’s Lucrece, however, invoking Philomel, says:

“And whiles against a thorn thou bear’st thy part To keep thy sharp woes waking.”

Fletcher speaks of

“The bird forlorn, That singeth with her breast against a thorn.”

And Pomfret, writing towards the close of the seventeenth century, says:

“The first music of the grove we owe To mourning Philomel’s harmonious woe; And while her grief in charming notes express’d, A thorny bramble pricks her tender breast.”

The origin of such an odd notion it is not easy to ascertain, but I suspect Sir Thomas Browne was not far from the truth when he pointed to the fact that the Nightingale frequents thorny copses, and builds her nest amongst brambles on the ground. He inquires “whether it be any more than that she placeth some prickles on the outside of her nest, or roosteth in thorny, prickly places, where serpents may least approach her?”[13]

In an article upon this subject published in the “Zoologist” for 1862 (p. 8029), the Rev. A. C. Smith has narrated the discovery on two occasions of a strong thorn projecting upwards in the centre of the Nightingale’s nest. It cannot be doubted, however, that this was the result of accident rather than design; and Mr. Hewitson, in his “Eggs of British Birds,” has adduced two similar instances in the case of the Hedge Sparrow.

The nest of the Nightingale is a very loosely-made structure, composed for the greater part of dead leaves, and placed upon a hedge bank, generally at the root of some stout shrub or thorn. The eggs, usually five in number, are, like the bird itself, of a plain olive-brown colour. The young Nightingales are spotted like young Robins, having the feathers of the upper portions of the plumage tipped with buff colour. In some respects the Nightingale assimilates very much in habits to the Robin; and advantage has been taken of this in localities where the Nightingale is unknown to introduce its eggs into the nests of Robins, with a view to having the young reared in the neighbourhood, and so induced to return to it. But although, as regards hatching and rearing, the plan has been successful, the birds have never returned to the place of their birth. For some inexplicable reason, a limit appears to be set to the migration of the Nightingale, which has no parallel in the case of other migrants.

As autumn approaches it moves southwards towards the Mediterranean, and spends the winter months in North Africa, Egypt, and Asia Minor. We cannot help thinking that the Nightingale and many other birds which visit us in summer and nest with us, must also nest in what we term their winter quarters; otherwise it would be impossible, considering the immense numbers which are captured on their first arrival, not only in England, but throughout central and southern Europe, to account for the apparently undiminished forces which reappear in the succeeding spring.

The late Mr. Blyth, however, was of a different opinion. Criticizing the above remarks, he wrote:—

“The only birds known to me that breed in their winter quarters are two species of Sand-martin (_Cotyle riparia_ and _C. sinensis_). In India I have been familiar enough with birds in their winter quarters, and have no hesitation in asserting that migratory species (with the remarkable exceptions named) do not even pair until they have returned to their summer haunts. Were they to do so, I could not but have repeatedly noticed the fact, and must needs have seen very many of their nests and young.”

To my suggestion that from Mr. Layard’s observation of young birds there, the Common Swallow, _H. rustica_, probably breeds at the Cape during the season that it is absent from the British Islands, Mr. Blyth replied:—

“According to my experience of _Hirundo rustica_ (and I have had the best opportunities for observation), it decidedly does not breed in its winter quarters. Some birds of this species, which pass their non-breeding season within the tropics, may migrate south instead of north, and breed in the summer of the southern hemisphere instead of that of the northern hemisphere; but there is no reason to suppose that they are the same individuals. Were it so, the Cape colony would indeed be flooded with _Hirundo rustica_. Besides, these birds renew their plumage (as the Cuckoo likewise does) when in their winter quarters; whereas the Sand-martins (_Cotyle_), as I am all but sure from recollection, resemble the great majority of our summer migrants in moulting before they take their departure equatorward. That our British Sand-martin (_C. riparia_) breeds in Egypt during the winter months is noticed in the “Proceedings of the Zoological Society” for 1863 (p. 288), and that its ordinary representative in India and the countries eastward (_C. sinensis_) does the same I can vouch from personal observation, having myself taken both eggs and young about the turn of the year from their burrows in the banks of the Hugli; while Mr. Swinhoe noticed their breeding when in their winter haunts, in the “Ibis’ for 1863, p. 257, and 1866, p. 134.”

THE BLACKCAP. (_Sylvia atricapilla._)

Five species may be conveniently grouped under the generic term _Sylvia_, or Fruit-eating Warblers, and these, with one exception, visit Great Britain regularly in the spring. Two of them, the Blackcap and Garden Warbler, enjoy little more immunity from traps and birdlime than does the Nightingale. Their fine song marks them at once as the prey of the professional bird-catcher, and during the month of April immense numbers are taken daily. The Whitethroat and Lesser Whitethroat are also sought after as cage-birds, but not to the same extent, for their song is neither so musical nor so varied.