Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 48
Plumage very soft and downy, somewhat distinct on the head and back, tufty and loose beneath. Long bristly feathers at the base of the bill, stretching forwards and outwards; auricular feathers forming a ruff. Two tufts of erectile feathers on the head, one over each eye. Wings ample, the fourth quill, longest, the first short. Tail short, even, of twelve broad, rounded feathers.
Bill yellowish-green. Iris gold-yellow. Feet greenish-yellow. The general colour of the upper parts pale brown, spotted and sprinkled with brownish-black. A pale grey line from the base of the upper mandible over each eye. Primaries light brownish-grey, barred with brownish-black. Primary coverts dark brown, secondary coverts white at the tip. Throat yellowish-grey, under parts light grey, patched and sprinkled with brownish-black. Tarsal feathers tinged with red.
Length 10 inches, extent of wings 22.
Young birds fully fledged. Plate XCVII. Fig. 2, 3.
Bill and feet pale greenish-yellow. Iris light yellow. The general colour of the upper parts is light brownish-red, each feather with a blackish-brown line in the centre, the tail and quills barred with dull brown. A reddish-white line over each eye, the tips of the secondary coverts of the same colour. Breast and sides light yellowish grey, spotted and lined with brownish-black and bright reddish-brown, the rest of the under parts very uniform yellowish-grey, the tarsal feathers pale yellowish-red.
THE JERSEY PINE.
PINUS INOPS, _Pursh_, Fl. Amer. vol. ii. p, 641. _Mich._ Arbr. de l'Amer. Sept. vol. i. p. 58. pl. iv.—MONŒCIA MONADELPHIA, _Linn._ CONIFERÆ, _Juss._
Leaves short, in pairs; cones recurved, oblongo-conical, of the length of the leaves; prickles of the scales subulate, straight. It is also named the _Pitch Pine_ and _Scrub Pine_. It grows in dry sterile ground, from New Jersey to Carolina.
THE WHITE-BELLIED SWALLOW.
_HIRUNDO BICOLOR_, VIEILL.
PLATE XCVIII. MALE AND FEMALE.
This Swallow often spends the winter months in the State of Louisiana, resorting principally to the neighbourhood of the marshes that border the lakes of Pont Chartrain and those of Bayou St John, near the city of New Orleans, an account of which I have already given when speaking of the Republican Swallow. At the beginning of spring, it spreads widely over the country, and may be observed skimming over the streets of our cities, as well as along the meadows in their neighbourhood.
Its flight is easy, continued, and capable of being greatly protracted. It is seen sailing, circling, turning, and winding in all directions, during the greater part of the day. Like all other Swallows, it feeds on the wing, unceasingly pursuing insects of various kinds, and in seizing them producing a snapping noise which may be heard at some distance. So quarrelsome is this Swallow, that it is almost continually fighting with its own species. Yet they remain in flocks at all seasons, and many pairs are often seen to breed within a short distance of each other. It also attacks the House Swallow, and frequently takes possession of its nest.
It generally prefers the hollow of a tree for its nest, which is of a globular form, composed of slender grasses, and abundantly lined with feathers of various kinds. The eggs are from four to six, of a pure white colour, strongly tinged with blush, occasioned by the transparency of the shell, and are deposited about the end of May. It breeds twice during the season.
No sooner have the young of the second brood acquired their full power of flight, than parents and offspring assemble in large flocks, and resort to the roofs of houses, the tops of decayed trees, or the sandy beaches of our rivers, from whence they take their departure for the south. They fly in a close body, and thus continue their journey, until they reach the places adapted for their winter residence, when they again resume by day the habits which they exhibit during their summer sojourn in the Middle and Northern States, but collect at night and resort to the sedges and tall plants of the marshes.
HIRUNDO BICOLOR, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 65.
GREEN-BLUE OR WHITE-BELLIED SWALLOW, HIRUNDO VIRIDIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 44. Pl. 38. fig. 3.
Adult Male. Plate XCVIII. Fig. 1.
Bill short, feeble, much depressed and very broad at the base, compressed at the tip; upper mandible slightly arched in its dorsal outline; gap as wide as the head, and extending to beneath the eye. Nostrils basal, lateral, roundish. Head large, flattened above. Neck short. Body rather slender. Feet very short and feeble; tarsus and toes scutellate anteriorly; lateral toes nearly equal, the outer united to the second joint; claws short, weak, arched.
Plumage silky, shining, and blended. Wings very long, acute, the first quill longest. Tail of ordinary length, deeply emarginate, of twelve rounded feathers.
The general colour of the upper parts is steel-blue with green reflections. Quills and tail-feathers brownish-black. The under parts are white.
Length 5¼ inches, extent of wings 10; bill along the back ⅓, along the gap ⅝; tarsus ⅜, middle toe ⅝.
Adult Female. Plate XCVIII. Fig. 2.
The female resembles the male in size and colour.
THE COW-PEN BIRD.
_ICTERUS PECORIS_.
PLATE XCIX. MALE AND FEMALE.
The works of Nature are evidently perfect in all their parts. From the manifestations of consummate skill everywhere displayed, we must infer that the intellect which planned the grand scheme, is infinite in power; and even when we observe parts or objects which to us seem unnecessary, superfluous, or useless, it would be more consistent with the ideas which we ought to have of our own feeble apprehension, to consider them as still perfect, to have been formed for a purpose, and to execute their intended function, than to view them as abortive and futile attempts.
The seed is dropped on the ground. It imbibes moisture, swells, and its latent principle of life receiving an impulse, slowly unfolds. Its radicle shoots down into the earth, its plumule rises toward the sky. The first leaflets appear, and as we watch its progress, we see it assuming size and strength. Years pass on, and it still enlarges. It produces flowers and fruits, and gives shelter to multitudes of animated beings. At length it stands the glory of the forest, spreading abroad its huge arms, covering with its dense foliage the wild animals that retreat to it for protection from the sun and the rain. Centuries after its birth, the stately tree rears its green head to the sky. At length symptoms of decay begin to manifest themselves. The branches wither, the core dies and putrefies. Grey and shaggy lichens cover its trunk and limbs. The Woodpecker resorts to it for the purpose of procuring the insects which find shelter beneath its decayed bark. Blackness spreads over the heavens, the muttering of the thunder is heard. Suddenly there comes on the ear the bickering noise of the whirlwind, which scatters the twigs and the foliage around, and meeting in its path the patriarch of the forest, lays him prostrate on the ground. For years the massy trunk lies extended on the earth; but it is seen gradually giving way. The summer's sun and the winter's frost crumble it into dust, which goes to augment the soil. And thus has it finished its course.
Look again at the egg of the bird, dropped on its curious bed, the construction of which has cost the parent bird many labours and anxieties. It also is a seed, but it gives rise to a very different object. Fostered by the warmth imparted by the parent bird, the germ which it contains swells into life, and at length bursting its fragile enclosure, comes tottering into existence. To sustain the life and contribute to the development of this helpless being, the mother issues in quest of food, which she carefully places in its open throat. Day after day it acquires new development under the fostering care of its nurse, until at length, invested with all the powers which Nature intended to bestow upon it, it spreads its pinions to the breeze, and sallies forth to perform the many offices for which it is destined.
How often have I watched over the little bird in its nest, and marked the changes which day after day it exhibited: the unfolding of its first scanty covering of down, the sprouting of its plumelets, the general enlargement of all its parts! With what pleasure have I viewed the development of its colouring and the early manifestations of its future habits!
Amid these wonderful operations of Nature, there is one which has occasionally engaged my attention, and occupied my thoughts, ever since I first became acquainted with the bird of which I now proceed to speak.
The Cow Bird, which in form and character is allied to the Crow Blackbird, the Redwing, the Orchard Oriole, and other species, together with some of which it forms the genus _Icterus_, differs from these birds in one important circumstance, which approximates it to the Cuckoo of Europe, a bird entirely different in habits and appearance. Like that bird, it makes no nest of its own, but deposits its eggs, one at a time, in the nests of other birds, leaving them to the care of a foster-parent.
In the State of Louisiana, the Cow-pen Bird, or as it is also called, the Cow Blackbird, or Cow Bunting, is seen only at long intervals. Some years pass without the appearance of a single individual there. At other times immense flocks are observed mixing with the Redwings, Crow Blackbirds and Robins, searching about the farm-yards, the fields, and the meadows with great diligence for food. At such times they are easily approached, and are shot in great numbers, being considered more delicate and better flavoured than the species with which they associate, excepting the Robin. Like the Redwings, they seek the swamps and the margins of lakes and rivers, where they roost among the tall sedges, flags, and other aquatic plants. When disturbed in these retreats, they rise in a dense mass, perform various evolutions in the air, and alight again to resume their repose. At daybreak, they return to the cultivated parts of the country to search for food. In Georgia and South Carolina, they occur in great abundance every winter. Some also spend the winter in Virginia and Maryland, as well as in the States of Kentucky and Indiana, where I have observed them lingering about farm-houses and cow-pens during severe weather. Great flocks, however, retire much farther south. I have seen many of these birds passing high in the air, at mid-day, in the month of October, pursuing their course steadily, as if bent upon a long journey.
The Cow-pen Bird, after passing the winter in the Southern States, or in regions nearer the equator, makes its appearance in the Middle States about the end of March or beginning of April, arriving in small parties. Their flight is performed chiefly under night; and during the day they are seen resting on the trees, or frequenting the banks of streams in quest of food. They continue to be seen in small flocks until the beginning of June, when they disappear, the various flocks having successively passed northward.
Its flight is similar to that of the Redwing, with which it frequently associates in its rambles. During spring and summer it feeds on insects, larvæ and worms, frequenting the cornfields, meadows and open places.
The males and females arrive together; but contrary to the general practice among the feathered tribes, these birds do not pair. The males seem to regard the females with little interest. The numberless acts of endearment, the many carollings, joyous flights, and bursts of ecstatic feeling, which other birds display at the commencement of the breeding season, are entirely dispensed with. When a particular intimacy takes place between two individuals of different sexes, it soon ceases, and the same individuals mate with others. The sexual attachment intended for the benefit of the young brood does not take place, because in this species the young are not to be reared by their parents, but to be left to the care of birds of other kinds. The Cow-pen Buntings, in fact, like some unnatural parents of our own race, send out their progeny to be nursed.
When the female is about to deposit her eggs, she is observed to leave her companions, and perch upon a tree or fence, assuming an appearance of uneasiness. Her object is to observe other birds while engaged in constructing their nests. Should she not from this position discover a nest, she moves off and flies from tree to tree, until at length, having found a suitable repository for her egg, she waits for a proper opportunity, drops it, flies off, and returns in exultation to her companions.
The birds in whose nests the eggs of the Cow Bunting are thus deposited, are all smaller than itself. That which is most frequently favoured with the unwelcome gift is the Maryland Yellow-throat. The other species in which I have found the egg of the Cow Bird are the Chipping Sparrow, the Blue Bird, the Yellow Bird, several Fly-catchers, especially the Blue-grey and the White-eyed, and the Golden-crowned Thrush. The nests of these birds are very different in form, size and materials, as well as in position, some being placed high on trees, others in low bushes, and that of the Thrush on the ground.
It is also a very remarkable circumstance, that although the Cow-Bird is larger than the species in the nests of which it deposits its eggs, the eggs themselves are not much superior in size to those of their intended foster-parents. This is equally the case with the European Cuckoo, which selects, for the purpose of depositing its egg, the nest of the Titlark, Hedge-Sparrow, or some other small bird. And here, as in so many other cases, may we observe the adaptation of means to ends which nature has so admirably made. The egg of the Cuckoo, in fact, is not so large as that of the Skylark, a bird which, to the other, hardly bears the proportion of one to six. The intention here has not been by a similarity in size and colouring, to deceive the bird in whose nest the egg is placed, for, on all occasions, the individuals on which the gift have been bestowed, receive it unwillingly, and, in fact, manifest great alarm and resentment. On the contrary, the object has been to secure the development of the embryo, by adapting the size of the egg to the capability of imparting heat to it.
Should the Cow-Bird deposit its egg in a nest newly finished, and as yet empty, the owners of the nest not unfrequently desert it; but, when they have already deposited one or more eggs, they generally continue their attachment to it. There is reason for believing, however, that, on all occasions, they are aware of the intrusion that has been effected.
The Cow-Bird never deposits more than one egg in a nest, although it is probable it thus leaves several in different nests, especially when we consider the vast numbers of the species that are to be seen on their return southward. It does not make a forcible entrance, but watches its opportunity, and when it finds the nest deserted by its guardians, slips to it like one bent on the accomplishment of some discreditable project. When the female returns, and finds in her nest an egg which she immediately perceives to be different from her own, she leaves the nest, and perches on a branch near it, returns and retires several times in succession, flies off, calling loudly for her mate, who soon makes his appearance, manifesting great anxiety at the distress of his spouse. They visit the nest together, retire from it, and continue chattering for a considerable time. Nevertheless, the obnoxious egg retains its position, the bird continues to deposit its eggs, and incubation takes place as usual. The egg of the Cow Bird is of a regular oval form, pale greyish-blue, sprinkled with umber-brown dots and short streaks, which are more numerous at the larger end.
Incubation has been continued for nearly a fortnight, and the young Cow Bird bursts the shell. Another remarkable occurrence now takes place. The eggs of the foster-bird are yet unhatched, and soon after disappear. In every case the Cow Bird's egg is the first hatched, and herein also is manifested the wisdom of Nature; for the parent-birds finding a helpless object, for whose subsistence it behoves them to provide, fly off to procure food for it. The other eggs are thus neglected, and the chicks which they contain necessarily perish. Birds have probably the means of knowing an addle egg, for, when any such remain after the hatching of the others, they always remove them from the nest; and, in the present case, the remaining eggs are soon removed, and may sometimes be seen strewn about in the vicinity of the nest. In the case of the Cuckoo matters are differently managed, for the young bird of that species very ungratefully jostles out of the nest all his foster-brothers and sisters, that he may have room enough for himself. If we are fond of admiring the wisdom of Nature, we ought to mingle reason with our admiration; and here we might be tempted to suspect her not so wise as we had imagined, for why should the poor Yellow-throat have been put to the trouble of laying all these eggs, if they are, after all, to produce nothing? This is a mystery to me; nevertheless, my belief in the wisdom of Nature is not staggered by it.
As the young Cow-Bird grows up, its foster-parents provide for it with great assiduity, and manifest all the concern and uneasiness at the intrusion of a stranger, that they would do were their own offspring under their charge. When fully fledged, the young bird is of a sooty-brown colour. Long after it has left the nest, it continues to be fed by its affectionate guardians, until it is at length able to provide for itself.
Towards the end of September, the old and young Cow Birds congregate in vast numbers, and are seen wending their way southward, sometimes by themselves, more frequently intermingled with other species, such as the Purple Grakles and the Redwings, which they join in their plundering expeditions. They are to be seen in the Middle States until near the end of October, although unusually severe weather sometimes forces them southward at an earlier period.
This species derives its name from the circumstance of its frequenting cow-pens. In this respect it greatly resembles the European Starling. Like that bird it follows the cattle in the fields, often alights on their backs, and may be seen diligently searching for worms and larvae among their dung. In spring, the cattle in many parts of the United States are much infested with intestinal worms, which they pass in great quantities, and on these the Cow-bird frequently makes a delicious repast.
It has no song properly so called, but utters a low muttering sort of chuckle, in performing which, it is seen to swell out its throat, and move the feathers there in succession, in a manner very much resembling that of the European Starling.
ICTERUS PECORIS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 53.
STURNUS JUNCETI, _Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 326. Male.
FRINGILLA PECORIS, _Gmel._ Syst. vol. i. p. 910.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 443.
COW-BUNTING, EMBERIZA PECORIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 145. Pl. 18. fig. 1. Male, fig. 2. Female, fig. 3. Young.
Adult Male. Plate XCIX. Fig. 1.
Bill conical, robust, very acute, compressed towards the end; upper mandible obtuse above, rounded on the sides, encroaching a little on the forehead with an angle, the margins acute and overlapping; lower mandible with the sides inflected; gap-line much deflected at the base. Nostrils basal, lateral, oval, covered above by a membrane. Head of ordinary size. Neck rather short. Body rather robust. Feet of ordinary length; tarsus compressed, acute behind, anteriorly covered with seven longish scutella; toes free, scutellate, lateral ones nearly equal; claws arched, compressed, acute.
Plumage blended, glossy. Wings longish, curved, somewhat rounded, the second quill longest. Tail shortish, rounded, a little emarginate, of twelve straight, rounded feathers.
Bill and feet brownish-black. Iris dark hazel. Head and neck sooty brown, the general colour of the other parts is brownish-black, the fore part of the breast glossed with blue, the upper parts with green and blue reflections.
Length 7 inches, extent of wings 11½; bill along the ridge 7/12, along the gap ⅚, tarsus 1-1/12, middle toe 1-1/12.
Adult Female. Plate XCIX. Fig. 2.
The female is somewhat less than the male. Bill, eyes, and feet of the same colour as the male. The general colour of the plumage is dusky brown, resembling that of the head and neck of the male, the under parts somewhat lighter, as are the tips of the quills and larger wing-coverts.
THE MARSH WREN.
_TROGLODYTES PALUSTRIS_, CH. BONAP.
PLATE C. MALE, FEMALE, AND NEST.
The haunts of this interesting little bird are, in the Middle Districts, the margins of rivers at their confluence with the sea, and the adjoining marshes of our Atlantic shores. In such places, the Marsh Wren is found in great numbers, from the beginning of April to the middle of October, when it retires southward, many individuals wintering on the south-western shores of the Floridas, and along the mouths of the Mississippi.
It is a homely little bird, and is seldom noticed, unless by the naturalist, when searching for other species, or by children, who in all countries are fond of birds. It lives entirely amongst the sedges, flags, and other rank plants that cover the margins of the rivers, and the inlets of the sea. Its flight is very low and short, and is performed by a continued flirting of the wings, but without the motions of the tail employed by the Great Carolina Wren. Its song, if song I can call it, is composed of several quickly repeated notes, resembling the grating of a rusty hinge, and is uttered almost continuously during the fore part of the day, the performer standing perched on the top of a tall weed, from which, on the appearance of an intruder, it instantly dives into the thickest part of the herbage, but to which it returns the moment it thinks the danger over, and renews its merry little song.
The males are extremely pugnacious, and chase each other with great animosity, until one or other has been forced to give way. This disposition is the more remarkable, as these birds build their nests quite close to each other. I have seen several dozens of these nests in the course of a morning ramble, in a piece of marsh not exceeding forty or fifty acres.
The nest is nearly of the size and shape of a cocoa-nut, and is formed of dried grasses, entwined in a circular manner, so as to include in its mass several of the stems and leaves of the sedges or other plants, among which it is placed. A small aperture, just large enough to admit the birds, is left, generally on the south-west side of the nest. The interior is composed of small dry grasses, and is nearly of the depth and width of a common bottle. The eggs, which are from six to eight, are of a regular oval form, and deep chocolate colour, and, from their small size, resemble so many beads. The Marsh Wren raises two broods in the season, and on each occasion forms a new nest. In consequence of this practice, the deserted nests of the year, and those remaining since the preceding season, may be seen in the marshes in every direction, there being scarcely a tuft of tall weeds that is not adorned with one of them.