Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)

Part 31

Chapter 314,012 wordsPublic domain

Bill black. Iris dark brown. Feet greyish-black. The general colour of the upper parts is dark grey, of the under greyish-white, the sides tinged with brown. Forehead and sides of the head included in a broad black band. Wings and tail black. Base of the primaries, and tips of the secondaries and six inner primaries, white. Tail-feathers, excepting the four middle ones, white towards the end, the outer ones nearly all of that colour.

Length 8½ inches, extent of wings 13; bill along the ridge 7/12, along the gap nearly 1; tarsus 1, middle toe 11/12.

Adult Female. Plate LVII. Fig. 2.

The female differs from the male only in being a little smaller and somewhat darker and duller in the plumage.

THE GREEN BRIAR, OR ROUND-LEAVED SMILAX.

SMILAX ROTUNDIFOLIA, _Willd._ Sp. Pl. vol. iv. p. 779. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 250.—DIŒCIA HEXANDRIA, _Linn._ ASPARAGI, _Juss._

This species of Smilax, which is common along fences, in old fields, and by the borders of woods, is characterized by its shrubby stem, round branches, roundish-ovate, acuminate, slightly cordate, five or seven-nerved leaves, and spherical berries. It flowers in May and June. The berries are of a dark purple colour.

THE FIELD MOUSE.

This species is found in all parts of the United States, living in the meadows and woods. It forms narrow subterranean passages, to which it resorts on the least appearance of danger, but from which it is easily driven, by thrusting a twig into them.

THE HERMIT THRUSH.

_TURDUS MINOR_, GMEL.

PLATE LVIII. MALE AND FEMALE.

This, kind reader, is another constant resident in the Southern States, more especially those of Mississippi and Louisiana, where it abounds during the winter months, and is found in considerable numbers during spring and summer. In the lower parts of Kentucky, Indiana and Tennessee, it is also observed during spring and summer; but it becomes scarcer as you advance towards the Middle Districts, where a few are occasionally seen about the low woodlands of the Atlantic shores.

Except during winter, this Thrush prefers the darkest, most swampy, and most secluded cane-brakes along the margins of the Mississippi, where it breeds and spends the summer, retiring to higher lands during the period when the alluvial grounds are covered with the water which, during freshets, generally inundates these low cane-brakes and swampy retreats.

The flight of the Hermit Thrush is performed low over the ground, and in a gliding manner, as the bird shifts from one place to another at a short distance. In this respect, it differs greatly from its relative, my great favourite, the Wood Thrush, the flight of which is more protracted, and is performed at a greater elevation.

The Hermit Thrush has no song, and only utters a soft plaintive note, seldom heard at a greater distance than twenty-five or thirty yards. It is most frequently seen on the ground, where it hops with the same movements employed by the well-known little _Red-breast_ of Europe, in other words, before it hops its breast almost comes in contact with the ground, the tail is a little raised, the wings droop, and after hopping, it runs a few steps, erects its head, and looks around.

All the nests of the Hermit Thrush which I have found were in every instance placed lower on the branches of trees than those of the Wood Thrush, seldom above seven or eight feet from the ground, and sometimes so low that I could easily look into them. These nests were fixed to a horizontal bough, but were not _saddled_ upon it so deeply as those of the Wood Thrush are. They were smaller, and had no mud or plaster of any kind, but were extremely compact, the outer parts being formed of coarse dry weeds, and here and there a withered leaf, the interior composed of a long delicate kind of grass, which is found growing along the edges of cane-brakes. This grass is arranged in a circular manner, to the whole extent of its length, and gives the inner part of the nest of this bird a remarkable appearance of neatness and finish. The female lays from four to six eggs, of a light blue colour, sprinkled with dark dots towards the large end. The first set are laid early in April, the second about the middle of June; for, in Lower Louisiana, this species rears two broods in the year. The female is much attached to her nest, and glides off silently from it when closely approached, not, however, unless she thinks herself or her nest observed. The young run after the parents, on the ground, for several days after they leave the nest.

As soon as the waters of the Mississippi become so swelled as to overflow the banks, the Hermit Thrush retires to the nearest hills, and mixes with many other birds, amongst which the Wood Thrush is pre-eminent. The former is, however, easily recognised at once, by its single plaintive note, heard from the boughs of low trees, on the berries of which it feeds. In fact, its food is altogether composed of different fruits and berries, which are at all seasons abundant in our woods.

The branches so thickly covered with dull red berries, and upon which two Hermit Thrushes are seen, belong to a shrub which grows in the swampy recesses preferred by these birds. Its leaves fall off at an early period, and are of an ovato-lanceolate form, thin consistence, and deep green colour, their under surface light grey. The common name of it is _Robin Wood_. It seldom grows taller than from seven to eight feet, and all the branches, in a favourable season, are thickly covered with the berries, on which many birds, besides the _Turdus migratorius_, from which it seems to have derived its common name, are seen to feed.

TURDUS MINOR, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 809.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 75. —_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 328.

LITTLE THRUSH, _Lath._ Synops. vol. iii. p. 20.

HERMIT THRUSH, TURDUS SOLITARIUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. v. p. 95, Pl. 43. fig. 2.

Adult Male. Plate LVIII. Fig. 1.

Bill of ordinary length, nearly straight, compressed towards the end; upper mandible with the dorsal outline a little convex, the tip slightly declinate, the margins acute, inflected towards the end, slightly notched close upon the tip; lower mandible slightly convex in its dorsal line, the tip rather obtuse. Head of ordinary size; neck and body rather slender. Feet rather long; tarsus longish, compressed, slender, anteriorly covered with a few elongated, indistinct scutella, posteriorly edged, longer than the middle toe; toes scutellate above, lateral ones almost equal, the outer connected as far as the second joint.

Plumage rather loose. A few longish bristles at the base of the upper mandible. Wings of ordinary length, the third quill longest, the first very short. Tail rather short, even, of twelve broad feathers, the shaft of which projects a little beyond the extremity of the webs, as is the case with the outer primaries.

Bill dark brown, yellowish towards the base of the lower mandible. Iris hazel. Feet flesh-colour. The general colour of the upper parts is light yellowish-brown, changing on the rump and tail into dull yellowish-red. Quills dusky, margined externally with yellowish-brown. Primary coverts yellowish-brown, dusky at the end; secondary coverts tipped with yellowish-red. Under parts greyish-white, the neck and breast spotted with dark brown.

Length 7 inches, extent of wings 10½; bill along the ridge, 7/12, along the gap ⅚; tarsus 1⅙.

Adult Female. Plate LVIII. Fig. 2.

The female differs only in having the spots on the breast somewhat larger, and the tints of the upper parts rather deeper.

THE CHESTNUT-SIDED WARBLER.

_SYLVIA ICTEROCEPHALA_, LATH.

PLATE LIX. MALE AND FEMALE.

In the beginning of May 1808, I shot five of these birds, on a very cold morning, near Potts-grove, in the State of Pennsylvania. There was a slight fall of snow at the time, although the Peach and Apple trees were already in full bloom. I have never met with a single individual of this species since. They all had their wings drooping, as if suffering severely from the sudden change of the weather, and had betaken themselves to the lower rails of a fence, where they were engaged in searching after insects, particularly spiders. I procured every one of those which I met with that morning, and which were five in number, two of them males, and the rest females.

Where this species goes to breed I am unable to say, for to my inquiries on this subject I never received any answers which might have led me to the districts resorted to by it. I can only suppose, that if it is at all plentiful in any portion of the United States, it must be far to the northward, as I ransacked the borders of Lake Ontario, and those of Lakes Erie and Michigan, without meeting with it. I do not know of any naturalist who has been more fortunate, otherwise I should here quote his observations.

The females had the ovaries furnished with numerous eggs, about the size of the head of a common pin. The stomach of all the birds which I killed contained some grass seeds of the preceding year, and a few small black spiders; but the birds appeared half-starved. Having procured them near the ground, I have placed them on a plant which grows about the fields, and flowers in the beginning of May.

SYLVIA ICTEROCEPHALA, _Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 538.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 80.

MOTACILLA ICTEROCEPHALA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 334.

QUEBEC WARBLER, _Lath._ Synops. vol. iv. p. 484.

CHESTNUT-SIDED WARBLER, _Wils._ Amer. Ornith. vol. i. p. 99. Pl. 14. fig. 5.

Adult Male. Plate LIX. Fig. 1.

Bill of ordinary length, nearly straight, subulato-conical, acute, nearly as deep as broad at the base, the edges acute, the gap-line slightly deflected at the base. Nostrils basal, lateral, elliptical, half-closed by a membrane. Head of ordinary size. Neck short. Body slender. Feet of ordinary length, slender; tarsus longer than the middle toe, covered anteriorly by a few scutella, acutely edged behind; toes scutellate above, the inner free, the hind toe of moderate size; claws slender, compressed, acute, arched.

Plumage soft, blended, tufty. Wings of ordinary length, acute, the second quill longest. Tail short, slightly notched.

Bill light blue, blackish above. Iris hazel. Feet dusky. Forehead white; upper part of the head bright yellow. Loral space, and two lines proceeding from it, one over and behind the eye, the other downwards, black. Back dusky green, spotted with black, as are the lesser wing-coverts, the larger broadly tipped with bright yellow, excepting those of the primary quills, which are dusky. Primaries dusky, edged externally with light blue, as is the tail. Under parts white; side of the lower neck and body under the wings deep chestnut.

Length 5¼ inches, extent of wings 8; bill along the ridge 5/12, along the gap 7/12; tarsus ¾.

Adult Female. Plate LIX. Fig. 2.

The female is considerably smaller, but is coloured nearly in the same manner as the male. The chestnut patch on the sides is of less extent, and the primaries are yellow, instead of blue, on their outer webs.

THE MOTH MULLEIN.

VERBASCUM BLATTARIA, _Willd._ Sp. Pl. vol. i. p. 1005. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 142. _Smith_, Engl. Flor. vol. i. p. 513. —PENTANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ SOLANEÆ, _Juss._

A biennial plant, distinguished from the other species of the same genus by its amplexicaul ovato-oblong, rugose, serrated, glabrous leaves, and one-flowered solitary pedicels. The ordinary colour of the flowers is yellow, but the plant represented is of a variety with larger whitish or pale rose-coloured flowers. It grows in fields and by roads, and is of common occurrence.

THE CARBONATED WARBLER.

_SYLVIA CARBONATA._

PLATE LX. MALE.

I shot the two little birds here represented, near the village of Henderson, in the State of Kentucky, in May 1811. They were both busily engaged in searching for insects along the branches and amongst the leaves of a Dog-wood tree. Their motions were those common to all the species of the genus _Sylvia_. On examination, they were found to be both males. I am of opinion, that they were both young birds of the preceding year, and not in full plumage, as they had no part of their dress seemingly complete, excepting the head. Not having met with any other individuals of the species, I am at this moment unable to say any thing more about them. They were drawn, like all the other birds which I have represented, immediately after being killed; but the branch on which you see them was not added until the following summer.

The common name of this plant is _Service Tree_. It seldom attains a greater height than thirty or forty feet, and is usually found in hilly ground of secondary quality. The berries are agreeable to the taste, and are sought after by many species of birds, amongst which the Red-headed Woodpecker is very conspicuous.

SYLVIA CARBONATA.

Young Male. Plate LX.

Bill of ordinary length, nearly straight, subulato-conical, acute, nearly as deep as broad at the base, the edges acute, the gap line slightly deflected at the base. Nostrils basal, lateral, elliptical, half-closed by a membrane. Head rather small. Neck short. Body slender. Feet of ordinary length, slender; tarsus longer than the middle toe, covered anteriorly by a few scutella, acutely-edged behind; toes scutellate above, the inner free, the hind toe of moderate size; claws slender, compressed, acute, arched.

Plumage, soft, blended, tufty. Wings of ordinary length, acute, the second quill longest. Tail short, notched.

Bill brownish-black above, light blue beneath. Iris hazel. Feet light flesh-colour. Upper part of the head black. Fore part of the back, lesser wing-coverts and sides dusky, spotted with black. Lower back dull yellowish-green, as is the tail, of which the outer web of the outer feather is whitish. Tips of the second row of coverts white, of the first row yellow; quills dusky, their outer webs tinged with yellow. A line from the lore over the eye, sides of the neck, and the throat, bright yellow. A dusky line behind the eye. The rest of the under parts dull yellow, excepting the sides.

Length 4¾ inches; bill along the ridge 5/12, along the gap 7/12; tarsus ¾.

THE MAY-BUSH OR SERVICE.

PYRUS BOTRYAPIUM, _Willd._ Sp. Pl. vol. ii. p. 1013. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 339. ICOSANDRIA PENTAGYNIA, _Linn._ Rosaceæ, _Juss._

This species is distinguished by its ovate, acuminate leaves, racemose flowers, linear-lanceolate petals, pubescent germens, and smooth calycine segments.

THE TRAVELLER AND THE POLE-CAT.

On a journey from Louisville to Henderson in Kentucky, performed during very severe winter weather, in company with a foreigner, the initials of whose name are D. T., my companion spying a beautiful animal, marked with black and pale yellow, and having a long and bushy tail, exclaimed, "Mr AUDUBON, is not that a beautiful squirrel?" "Yes," I answered, "and of a kind that will suffer you to approach it, and lay hold of it, if you are well gloved." Mr D. T. dismounting, took up a dry stick, and advanced toward the pretty animal, with his large cloak floating in the breeze. I think I see him approach, and laying the stick gently across the body of the animal, try to secure it; and I can yet laugh almost as heartily as I then did, when I plainly saw the discomfiture of the traveller. The Pole-cat, (for a true Pole-cat it was, the _Mephitis americana_ of zoologists), raised its fine bushy tail, and showered such a discharge of the fluid given him by nature as a defence, that my friend, dismayed and infuriated, began to belabour the poor animal. The swiftness and good management of the Pole-cat, however, saved its bones, and as it made its retreat towards its hole, it kept up at every step a continued ejectment, which fully convinced the gentleman that the pursuit of such squirrels as these was at the best an unprofitable employment.

This was not all, however. I could not suffer his approach, nor could my horse; it was with difficulty he mounted his own; and we were forced to continue our journey far asunder, and he much to leeward. Nor did the matter end here. We could not proceed much farther that night; as, in the first place, it was nearly dark when we saw the Pole-cat, and as, in the second place, a heavy snow-storm began, and almost impeded our progress. We were forced to make for the first cabin we saw. Having asked and obtained permission to rest for the night, we dismounted and found ourselves amongst a crowd of men and women who had met for the purpose of _corn-shucking_.

To a European who has not visited the western parts of the United States, an explanation of this corn-shucking may not be unacceptable. Corn (or you may prefer calling it maize) is gathered in the husk, that is, by breaking each large ear from the stem. These ears are first thrown into heaps in the field, and afterwards carried in carts to the barn, or, as in this instance, and in such portions of Kentucky, to a shed made of the blades or long leaves that hang in graceful curves from the stalk, and which, when plucked and dried, are used instead of hay as food for horses and cattle. The husk consists of several thick leaves rather longer than the corn-ear itself, and which secure it from the weather. It is quite a labour to detach these leaves from the ear, when thousands of bushels of the corn are gathered and heaped together. For this purpose, however, and in the western country more especially, several neighbouring families join alternately at each other's plantations, and assist in clearing away the husks, thus preparing the maize for the market or for domestic use.

The good people whom we met with at this hospitable house, were on the point of going to the barn (the farmer here being in rather good condition) to work until towards the middle of the night. When we had stood the few stares to which strangers must accustom themselves, no matter where, even in a drawing-room, we approached the fire. What a shock for the whole party! The scent of the Pole-cat, that had been almost stifled on my companion's vestments by the cold of the evening air, now recovered its primitive strength. The cloak was put out of the house, but its owner could not be well used in the same way. The company, however, took to their heels, and there only remained a single black servant, who waited on us until supper was served.

I felt vexed at myself, as I saw the good traveller displeased. But he had so much good breeding as to treat this important affair with great forbearance, and merely said he was sorry for his want of knowledge in zoology. The good gentleman, however, was not only deficient in zoological lore, but, fresh as he was from Europe, felt more than uneasy in this out-of-the-way house, and would have proceeded towards my own house that night, had I not at length succeeded in persuading him that he was in perfect security.

We were shewn to bed. As I was almost a stranger to him, and he to me, he thought it a very awkward thing to be obliged to lie in the same bed with me, but afterwards spoke of it as a happy circumstance, and requested that I should suffer him to be placed next the logs, thinking, no doubt, that there he should run no risk.

We started by break of day, taking with us the frozen cloak, and after passing a pleasant night in my own house, we parted. Some years after, I met my Kentucky companion in a far distant land, when he assured me, that whenever the sun shone on his cloak, or it was brought near a fire, the scent of the Pole-cat became so perceptible, that he at last gave it to a poor monk in Italy.

The animal commonly known in America by the name of Pole-cat is about a foot and a half in length, with a large bushy tail, nearly as long as the body. The colour is generally brownish-black, with a large white patch on the back of the head; but there are many varieties of colouring, in some of which the broad white bands of the back are very conspicuous. The Pole-cat burrows, or forms a subterranean habitation among the roots of trees, or in rocky places. It feeds on birds, young hares, rats, mice, and other animals, and commits great depredations on poultry. The most remarkable peculiarity of this animal is the power, alluded to above, of squirting for its defence a most nauseously scented fluid contained in a receptacle situated under the tail, which it can do to the distance of several yards. It does not, however, for this purpose, sprinkle its tail with the fluid, as some allege, unless when extremely harassed by its enemies. The Pole-cat is frequently domesticated. The removal of the glands prevents the secretion of the nauseous fluid, and when thus improved, the animal becomes a great favourite, and performs the offices of the common cat with great dexterity.

THE GREAT HORNED OWL.

_STRIX VIRGINIANA_, GMEL.

PLATE LXI. MALE AND FEMALE.

It is during the placid serenity of a beautiful summer night, when the current of the waters moves silently along, reflecting from its smooth surface the silver radiance of the moon, and when all else of animated nature seems sunk in repose, that the Great Horned Owl, one of the Nimrods of the feathered tribes of our forests, may be seen sailing silently and yet rapidly on, intent on the destruction of the objects destined to form his food. The lone steersman of the descending boat observes the nocturnal hunter, gliding on extended pinions across the river, sailing over one hill and then another, or suddenly sweeping downwards, and again rising in the air like a moving shadow, now distinctly seen, and again mingling with the sombre shades of the surrounding woods, fading into obscurity. The bark has now floated to some distance, and is opposite the newly cleared patch of ground, the result of a squatter's first attempt at cultivation, in a place lately shaded by the trees of the forest. The moon shines brightly on his hut, his slight fence, the newly planted orchard, and a tree, which, spared by the axe, serves as a roosting-place for the scanty stock of poultry which the new comer has procured from some liberal neighbour. Amongst them rests a Turkey-hen, covering her offspring with extended wings. The Great Owl, with eyes keen as those of any falcon, is now seen hovering above the place. He has already espied the quarry, and is sailing in wide circles meditating his plan of attack. The Turkey-hen, which at another time might be sound asleep, is now, however, so intent on the care of her young brood, that she rises on her legs and purs so loudly, as she opens her wings and spreads her tail, that she rouses her neighbours, the hens, together with their protector. The cacklings which they at first emit soon become a general clamour. The squatter hears the uproar, and is on his feet in an instant, rifle in hand; the priming examined, he gently pushes open his half closed door, and peeps out cautiously, to ascertain the cause by which his repose has been disturbed. He observes the murderous Owl just alighting on the dead branch of a tall tree, when, raising his never-failing rifle, he takes aim, touches the trigger, and the next instant sees the foe falling dead to the ground. The bird is unworthy of his farther attention, and is left a prey to some prowling oppossum or other carnivorous quadruped. Again, all around is tranquillity. In this manner falls many a Great Horned Owl on our frontiers, where the species abounds.