Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)

Part 30

Chapter 304,088 wordsPublic domain

Others, perhaps encumbered with too much luggage, preferred descending the stream. They prepared _arks_ pierced with port-holes, and glided on the gentle current, more annoyed, however, than those who marched by land, by the attacks of the Indians, who watched their motions. Many travellers have described these boats, formerly called _arks_, but now named _flat-boats_. But have they told you, kind reader, that in those times a boat thirty or forty feet in length, by ten or twelve in breadth, was considered a stupendous fabric; that this boat contained men, women and children, huddled together, with horses, cattle, hogs and poultry for their companions, while the remaining portion was crammed with vegetables and packages of seeds? The roof or deck of the boat was not unlike a farm-yard, being covered with hay, ploughs, carts, waggons, and various agricultural implements, together with numerous others, among which the spinning-wheels of the matrons were conspicuous. Even the sides of the floating-mass were loaded with the wheels of the different vehicles, which themselves lay on the roof. Have they told you that these boats contained the little all of each family of venturous emigrants, who, fearful of being discovered by the Indians under night moved in darkness, groping their way from one part to another of these floating habitations, denying themselves the comfort of fire or light, lest the foe that watched them from the shore should rush upon them and destroy them? Have they told you that this boat was used, after the tedious voyage was ended, as the first dwelling of these new settlers? No, kind reader, such things have not been related to you before. The travellers who have visited our country, have had other objects in view.

I shall not describe the many massacres which took place among the different parties of White and Red men, as the former moved down the Ohio; because I have never been very fond of battles, and indeed have always wished that the world were more peaceably inclined than it is; and shall merely add, that, in one way or other, Kentucky was wrested from the original owners of the soil. Let us, therefore, turn our attention to the sports still enjoyed in that now happy portion of the United States.

We have individuals in Kentucky, kind reader, that even there are considered wonderful adepts in the management of the rifle. To _drive a nail_ is a common feat, not more thought off by the Kentuckians than to cut off a wild turkey's head, at a distance of a hundred yards. Others will _bark_ off squirrels one after another, until satisfied with the number procured. Some, less intent on destroying game, may be seen under night _snuffing a candle_ at the distance of fifty yards, off-hand, without extinguishing it. I have been told that some have proved so expert and cool, as to make choice of the eye of a foe at a wonderful distance, boasting beforehand of the sureness of their piece, which has afterwards been fully proved when the enemy's head has been examined!

Having resided some years in Kentucky, and having more than once been witness of rifle sport, I shall present you with the results of my observation, leaving you to judge how far rifle-shooting is understood in that State.

Several individuals who conceive themselves expert in the management of the gun, are often seen to meet for the purpose of displaying their skill, and betting a trifling sum, put up a target, in the centre of which a common-sized nail is hammered for about two-thirds of its length. The marksmen make choice of what they consider a proper distance, which may be forty paces. Each man cleans the interior of his tube, which is called _wiping_ it, places a ball in the palm of his hand, pouring as much powder from his horn upon it as will cover it. This quantity is supposed to be sufficient for any distance within a hundred yards. A shot which comes very close to the nail is considered as that of an indifferent marksman; the bending of the nail is, of course, somewhat better; but nothing less than hitting it right on the head is satisfactory. Well, kind reader, one out of three shots generally hits the nail, and should the shooters amount to half a dozen, two nails are frequently needed before each can have a shot. Those who drive the nail have a further trial amongst themselves, and the two best shots out of these generally settle the affair, when all the sportsmen adjourn to some house, and spend an hour or two in friendly intercourse, appointing, before they part, a day for another trial. This is technically termed _Driving the Nail_.

_Barking off squirrels_ is delightful sport, and in my opinion requires a greater degree of accuracy than any other. I first witnessed this manner of procuring squirrels, whilst near the town of Frankfort. The performer was the celebrated DANIEL BOON. We walked out together, and followed the rocky margins of the Kentucky River, until we reached a piece of flat land thickly covered with black walnuts, oaks and hickories. As the general mast was a good one that year, squirrels were seen gambolling on every tree around us. My companion, a stout, hale, and athletic man, dressed in a homespun hunting-shirt, bare-legged and moccasined, carried a long and heavy rifle, which, as he was loading it, he said had proved efficient in all his former undertakings, and which he hoped would not fail on this occasion, as he felt proud to shew me his skill. The gun was wiped, the powder measured, the ball patched with six-hundred-thread linen, and the charge sent home with a hickory rod. We moved not a step from the place, for the squirrels were so numerous that it was unnecessary to go after them. BOON pointed to one of these animals which had observed us, and was crouched on a branch about fifty paces distant, and bade me mark well the spot where the ball should hit. He raised his piece gradually, until the _bead_ (that being the name given by the Kentuckians to the _sight_) of the barrel was brought to a line with the spot which he intended to hit. The whip-like report resounded through the woods and along the hills, in repeated echoes. Judge of my surprise, when I perceived that the ball had hit the piece of the bark immediately beneath the squirrel, and shivered it into splinters, the concussion produced by which had killed the animal, and sent it whirling through the air, as if it had been blown up by the explosion of a powder magazine. BOON kept up his firing, and, before many hours had elapsed, we had procured as many squirrels as we wished; for you must know, kind reader, that to load a rifle requires only a moment, and that if it is wiped once after each shot, it will do duty for hours. Since that first interview with our veteran BOON, I have seen many other individuals perform the same feat.

The _snuffing of a candle_ with a ball, I first had an opportunity of seeing near the banks of Green River, not far from a large pigeon-roost, to which I had previously made a visit. I heard many reports of guns during the early part of a dark night, and knowing them to be those of rifles, I went towards the spot to ascertain the cause. On reaching the place, I was welcomed by a dozen of tall stout men, who told me they were exercising, for the purpose of enabling them to shoot under night at the reflected light from the eyes of a deer or wolf, by torch-light, of which I shall give you an account somewhere else. A fire was blazing near, the smoke of which rose curling among the thick foliage of the trees. At a distance which rendered it scarcely distinguishable, stood a burning candle, as if intended for an offering to the goddess of night, but which in reality was only fifty yards from the spot on which we all stood. One man was within a few yards of it, to watch the effects of the shots, as well as to light the candle should it chance to go out, or to replace it should the shot cut it across. Each marksman shot in his turn. Some never hit either the snuff or the candle, and were congratulated with a loud laugh; while others actually snuffed the candle without putting it out, and were recompensed for their dexterity by numerous hurrahs. One of them, who was particularly expert, was very fortunate, and snuffed the candle three times out of seven, whilst all the other shots either put out the candle, or cut it immediately under the light.

Of the feats performed by the Kentuckians with the rifle, I could say more than might be expedient on the present occasion. In every thinly peopled portion of the State, it is rare to meet one without a gun of that description, as well as a tomahawk. By way of recreation, they often cut off a piece of the bark of a tree, make a target of it, using a little powder wetted with water or saliva, for the bull's eye, and shoot into the mark all the balls they have about them, picking them out of the wood again.

After what I have said, you may easily imagine with what ease a Kentuckian procures game, or dispatches an enemy, more especially when I tell you that every one in the State is accustomed to handle the rifle from the time when he is first able to shoulder it until near the close of his career. That murderous weapon is the means of procuring them subsistence during all their wild and extensive rambles, and is the source of their principal sports and pleasures.

RED-SHOULDERED HAWK.

_FALCO LINEATUS_, GMEL.

PLATE LVI. MALE AND FEMALE.

Although we are informed that a _skin_ of this species has long ago been described in Europe, we are, in the same breath, told that nothing is known of the life and habits of the individual on the body of which it once shone in all its native glossiness. Nothing, kind reader:—the tarnished coat only has been transmitted abroad; and, like that belonging to many equally interesting species of the feathered tribe, has been exposed for sale in distant markets, where the purchaser has felt as little concern about the life of the individual to which it belonged, as purchasers of another kind usually feel about the former owners of the thread-bare vestments which we see offered for sale by the old-clothes'-men of St Giles's. Even Mr ALEXANDER WILSON himself, knew nothing respecting the habits of this species; and as other authors, ranking equally high with that pleasing writer, have unwittingly confounded it with another species, known in the United States by the name of the _Winter Hawk_, it is with satisfaction that I find myself in some degree qualified to give an account of the differences of _habit_ between the two species.

The _Red-shouldered Hawk_, or, as I would prefer calling it, the _Red-breasted Hawk_, although dispersed over the greater part of the United States, is rarely observed in the Middle Districts, where, on the contrary, the _Winter Falcon_ usually makes its appearance from the north, at the approach of every autumn, and is of more common occurrence. Kentucky, Tennessee, and other Western States, with the most Southern Districts of our Union, are apparently best adapted for the constant residence of the Red-shouldered Hawk, as in all these latter districts it is met with in greater numbers than in any other.

This bird is one of the most noisy of its genus, during spring especially, when it would be difficult to approach the skirts of woods bordering a large plantation without hearing its discordant shrill notes, _ka-hee, ka-hee_, as it is seen sailing in rapid circles at a very great elevation. Its ordinary flight is even and protracted, excepting when it is describing the circles just mentioned, when it often dives and gambols. It is a more general inhabitant of the woods than most of our other species, particularly during the summer, and in autumn and winter; now and then only, in early spring, shewing itself in the open grounds, and about the vicinity of small lakes, for the purpose securing Red-winged Starlings and wounded Ducks.

The interior of woods seems, as I have said, the fittest haunts for the Red-shouldered Hawk. He sails through them a few yards above the ground, and suddenly alights on the low branch of a tree, or the top of a dead stump, from which he silently watches, in an erect posture, for the appearance of squirrels, upon which he pounces directly and kills them in an instant, afterwards devouring them on the ground. If accidentally discovered, he essays to remove the squirrel, but finding this difficult, he drags it partly through the air and partly along the ground, to some short distance, until he conceives himself out of sight of the intruder, when he again commences feeding. The eating of a whole squirrel, which this bird often devours at one meal, so gorges it, that I have seen it in this state almost unable to fly, and with such an extraordinary protuberance on its breast as seemed very unnatural, and very injurious to the beauty of form which the bird usually displays. On all occasions, such as I have described, when the bird is so gorged, it is approached with the greatest ease. On the contrary, when it is in want of food, it requires the greatest caution to get within shooting distance of it.

At the approach of spring, this species begins to pair, and its flight is accompanied with many circlings and zigzag motions, during which it emits its shrill cries. The male is particularly noisy at this time. He gives chase to all other Hawks, returns to the branch on which his mate has chanced to perch, and caresses her. This happens about the beginning of March. The spot adapted for a nest is already fixed upon, and the fabric is half finished. The top of a tall tree appears to be preferred by this Hawk, as I have found its nest more commonly placed there, not far from the edges of woods bordering plantations. The nest is seated in the forks of a large branch, towards its extremity, and is as bulky as that of the Common Crow. It is formed externally of dry sticks and Spanish moss, and is lined with withered grass and fibrous roots of different sorts, arranged in a circular manner. The female usually lays four eggs, sometimes five. They are of a broad oval form, granulated all over, pale blue, faintly blotched with brownish-red at the smaller end.

When one ascends to the nest, which, by the way, is not always an easy matter, as our Beech-trees are not only very smooth, but frequently without any boughs to a considerable distance from the ground, as well as of rather large size, the female bird, if she happens to be sitting, flies off silently and alights on a neighbouring tree, to wait the result. But, should the male, who supplies her with food, and assists in incubation, be there, or make his appearance, he immediately sets up a hue and cry, and plunges towards the assailant with such violence as to astonish him. When, on several occasions, I have had the tree on which the nest was placed cut down, I have observed the same pair, a few days after, build another nest on a tree not far distant from the spot in which the first one had been.

The mutual attachment of the male and the female continues during life. They usually hunt in pairs during the whole year; and although they build a new nest every spring, they are fond of resorting to the same parts of the woods for that purpose. I knew the pair represented in the Plate for three years, and saw their nest each spring placed within a few hundred yards of the spot in which that of the preceding year was.

The young remain in the nest until fully fledged, and are fed by the parents for several weeks after they have taken to wing, but leave them and begin to shift for themselves in about a month, when they disperse and hunt separately until the approach of the succeeding spring, at which time they pair. The young birds acquire the rusty reddish colour of the feathers on the breast and shoulders before they leave the nest. It deepens gradually at the approach of autumn, and by the first spring they completely resemble the old birds. Only one brood is raised each season. Scarcely any difference of size exists between the sexes, the female being merely a little stouter.

This Hawk seldom attacks any kind of poultry, and yet frequently pounces on Partridges, Doves, or Wild Pigeons, as well as Red-winged Starlings, and now and then very young rabbits. On one or two occasions, I have seen them make their appearance at the report of my gun, and try to rob me of some Blue-winged Teals shot in small ponds. I have never seen them chase any other small birds than those mentioned, or quadrupeds of smaller size than the _Cotton Rat_; nor am I aware of their eating frogs, which are the common food of the Winter Falcon, an account of which you will find, kind reader, in another part of this the first volume of my Biography of the Birds found in the United States of America.

FALCO LINEATUS, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 268.—_Lath._ Synops. vol. i. p. 27.—_Wils._ Amer. Ornith. vol. vi. p. 86. Pl. 53, fig. 3. Young Male.

FALCO HYEMALIS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 33.

Adult Male. Plate LVI. Fig. 1.

Bill short, as broad as deep, the sides convex, the dorsal outline convex from the base; upper mandible cerate, the edges blunt, slightly inflected, with an obtuse lobe towards the curvature, the tip trigonal, deflected, very acute; lower mandible involute at the edges, a little truncate at the end. Nostrils round, lateral, with a soft papilla in the centre. Head rather large. Neck and body rather slender. Legs longish; tarsus rather slender, anteriorly scutellate; toes scutellate above, scaly on the sides, scabrous and tuberculate beneath; middle and outer toe connected at the base by a small membrane; claws roundish, slender, curved, very acute.

Plumage compact, imbricated; feathers of the head and neck narrow towards the tip, of the back broad and rounded; tibial feathers elongated behind. Wings long, third and fourth primaries longest, first short.

Bill light blue at the base, bluish-black at the tip; cere, basal margin of the bill, edges of the eyelids, and the feet, bright yellow. Iris hazel. Claws black. Head, neck, and back, light yellowish-red, longitudinally spotted with dark brown. Tail brownish-black, banded with greyish-white, the tip of the latter colour. Lesser wing-coverts bright yellowish-red, spotted with brown; larger coverts and secondary quills dusky, broadly barred with white; primary quills brownish-black banded with white, the greater part of their inner webs being of the latter colour. Lower parts of the neck and under wing-coverts light yellowish-red, the former longitudinally lined with blackish; breast reddish-white, marked with transverse hastate yellowish-red spots; abdomen and under tail-coverts reddish-white. Tibial feathers yellowish, transversely barred with dull orange.

Length 18 inches; bill along the back 1¼, along the gap from the tip of under mandible 1¼; tarsus 2¾.

Adult Female. Plate LVI. Fig. 1.

The female differs from the male in being a little larger, and in having the tints lighter.

THE LOGGERHEAD SHRIKE.

_LANIUS LUDOVICIANUS_, LINN.

PLATE LVII. MALE AND FEMALE.

This species may with great propriety be called an inhabitant of the "Low Countries," as it is seldom or never met with even in the vicinity of the mountains intersecting the districts in which it usually resides. It is also confined to that portion of our country usually known under the name of the Southern States, seldom reaching farther eastward than North Carolina, or farther inland than the State of Mississippi, in which latter, as well as in Louisiana, it appears only during the winter months. Its residence may, therefore, be looked upon as confined to the Floridas, Georgia, and the Carolinas. In these States, it is seen along the fences and bushes about the rice plantations at all seasons, and is of some service to the planter, as it destroys the field-mice in great numbers, as well as many of the larger kinds of grubs and insects, upon which it pounces in the manner of a Hawk.

The Loggerhead has no song, but utters a shrill clear creaking prolonged note, resembling the grating of a rusty hinge slowly moved to and fro. This sound is heard only during the spring season, and whilst the female is sitting. About the beginning of March these birds begin to pair. They exhibit at this time few of those marks of the tender affection which birds usually shew. The male courts the female without much regard, and she, in return, appears to receive his haughty attentions with merely just as much condescension as enables her to become the mother of a family, whose feelings are destined to be of the same cold nature.

The nest is fixed in a low bush, generally near the centre of a dwarf hawthorn, and is so little concealed as to be easily discovered. It is coarsely constructed of dry crooked twigs, and is lined with fibrous roots and slender grasses. The eggs, which are of a greenish white, are from three to five. Incubation is performed by the male as well as by the female, but each searches for its own food during the intervals of sitting.

The young are at first fed on crickets, grasshoppers, and other insects; but as they become larger and stronger, they receive portions of mice, which form the principal food of the grown birds at all seasons. The Loggerheads rear only one brood in the season.

Whilst this species is on wing, its motions are very rapid and direct, its flight being produced by quick flutterings of the wings, without any apparent undulation. The bird alights in a sudden firm manner, like a Hawk, stands erect, silent and watchful, until it spies its prey on the ground, when it suddenly pounces upon it, striking it first _with its bill_, but seizing it with its claws so immediately after, that the most careful observation alone can enable one to decide as to the priority of either action. I have never seen it attack birds, nor stick its prey on thorns in the manner of the Great American Shrike.

This bird appears in Louisiana only at intervals, and seldom remains more than a few weeks in December or January. It never comes near houses, although it frequents the fields around them. It has no note at this period, and appears singly, alighting on the stacks and fences, where it stands perched for a considerable time, carefully looking around over the ground. As soon as the spot is thoroughly examined, it flies off to another, and there renews its search.

I have given you, kind reader, the representation of a pair of these Shrikes, contending for a mouse. The difference of plumage in the sexes is scarcely perceptible; but I have thought it necessary to figure both, in order to shew the quarrelsome disposition of these birds even when united by the hymeneal band.

LANIUS LUDOVICIANUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 134.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 72.

LOGGERHEAD SHRIKE, LANIUS CAROLINENSIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 57. Pl. 22. fig. 8.

Adult Male. Plate LVII. Fig. 1.

Bill of moderate length, straightish, robust, acute, compressed; upper mandible with the dorsal outline a little arched, the tip declinate, the edges acute and overlapping, with a sharp process near the tip; lower mandible with the dorsal line a little convex, the tip acute and ascending. Nostrils basal, lateral, half closed by an arched membrane. Head large. Neck and body robust. Feet of ordinary length; tarsus scutellate before, acute behind; toes free, the lateral ones nearly equal; claws arched, compressed, acute.

Plumage soft, blended. Long bristly feathers at the base of the bill. Wings of ordinary length, curved, the second quill longest, the first and fifth equal. Tail long, graduated, of twelve rounded feathers.