Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)

Part 24

Chapter 243,939 wordsPublic domain

Bill black above with light blue margins, light blue beneath. Iris reddish-brown. Feet light blue. Head, neck, and upper back black; the rest of the body dusky orange-red, approaching to chestnut. Quills and larger coverts black, margined with yellow, the latter tipped with yellowish-white; tail black.

Length 6½ inches, extent of wings 9; bill along the ridge 7/12, along the gap ¾; tarsus 1, middle toe ⅚.

Adult Female. Plate XLII. Fig. 5.

Bill, feet and iris, as in the male. Head and upper parts brownish-green. Wings and tail greenish-brown; wing-coverts tipped with white; throat white, sides of the neck and under parts generally greyish-yellow. The young of both sexes resemble the female.

Male, first autumn and spring. Plate XLII. Fig. 3.

A patch of black on the throat, continued upwards over the lore and forehead. Head and upper parts brownish-green; fore part of the back orange; a yellow band over the eye. Under parts light yellow. Wings and tail as in the female, but the coverts tipped with yellow.

Male in the second year. Plate XLII. Fig 4.

Irregularly spotted with black, yellow, and reddish orange, on the head, neck, and back; the other parts nearly as in the adult male.

THE HONEY LOCUST.

GLEDITSCHIA TRICANTHOS, _Willd._ Sp. Pl. vol. iv. p. 1097. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 221. _Mich._ Arbr. Forest. vol. iii. p. 164. Pl. 10.—POLYGAMIA DIŒCIA, _Linn._ LEGUMINOSÆ, _Juss._

This tree, when growing in situations most favourable to it, sometimes attains a height of sixty or eighty feet, and a diameter of three or four. The bark is detached in large plates, and the trunk is marked with several broad furrows. The flowers, which are small and of a greenish colour, are succeeded by long, flat, pendent, generally tortuous pods, of a brown colour. The wood is very hard, but porous and brittle. This species is distinguished by its numerous, generally tripartite spines, its linear-oblong leaflets, and its many-seeded, compressed legumes.

THE CEDAR BIRD.

_BOMBYCILLA CAROLINENSIS_, BRISS.

PLATE XLIII. MALE AND FEMALE.

Louisiana affords abundance of food and pleasant weather to this species, for nearly four months of the year, as the Cedar Birds reach that State about the beginning of November, and retire towards the Middle Districts in the beginning of March. The Holly, the Vines, the Persimon, the Pride-of-China, and various other trees, supply them with plenty of berries and fruits, on which they fatten, and become so tender and juicy as to be sought by every epicure for the table. I have known an instance of a basketful of these little birds having been forwarded to New Orleans as a Christmas present. The donor, however, was disappointed in his desire to please his friend in that city, for it was afterwards discovered that the steward of the steamer, in which they were shipped, made pies of them for the benefit of the passengers.

The appetite of the Cedar Bird is of so extraordinary a nature as to prompt it to devour every fruit or berry that comes in its way. In this manner they gorge themselves to such excess as sometimes to be unable to fly, and suffer themselves to be taken by the hand. Indeed I have seen some which, although wounded and confined in a cage, have eaten of apples until suffocation deprived them of life in the course of a few days. When opened afterwards, they were found to be gorged to the mouth.

It is a beautiful bird, but without any song, even during the breeding season, having only a note which it uses for the purpose of calling or rallying others of its species. This note is feeble, and as it were lisping, yet perfectly effectual, for when uttered by one in a flock within hearing of another party, the latter usually check their flight, and alight pell-mell on the same tree.

Their flight is easy, continued, and often performed at a considerable height. The birds move in close bodies, sometimes amounting to large flocks, making various circumvolutions before they alight, and then coming down in such numbers together as to seem to be touching each other. At this particular moment, or while performing their evolutions, some dozens may be killed at a single shot; but if this opportunity is lost, the next moment after they alight, the whole group is in motion, dispersing over every bough to pick the berries which attracted them from the air. Their crest is now erected, their wings are seen constantly moving, and so eagerly do they grasp at the berries that they suffer many of them to fall. Every flock passing within hearing is invited to join in the feast, and in a few hours the tree is entirely stripped of its fruit. In this manner they search the whole of the forests, and towards winter are even satisfied with the berries of the Dog-wood. As the cherries and mulberries ripen in the Middle Districts, the Cedar Bird pays them frequent visits, and when these are out of season, the blackberries and huckleberries have their turn. After this, the Cedars supply a new and favourite food. I think the name of _Fruit-devourers_ would be more applicable to these birds than that of _Chatterers_, which they bear among naturalists.

They are excellent fly-catchers also, spending much of their time in the pursuit of winged insects. This is by way of dessert, and is not managed with the vivacity or suddenness of true Fly-catchers, but with a kind of listlessness. They start from the branches, and give chase to the insects, ascending after them for a few yards, or move horizontally towards them, perhaps rather farther than when ascending, and as soon as the prey is secured, return to the spot, where they continue watching with slow motions of the head. Towards evening, this amusement is carried on for half an hour, or an hour at a time, and is continued longer at the approach of autumn, the berries then becoming scarcer.

These birds come from the north, but the furthest place from which they have started I am unable to tell. They reach the Middle Districts about the beginning of April, and begin to pair in the beginning of June, when thousands of young birds of other species have already left the nest. Their favourite place for their nest is generally the branch of an Apple-tree in the Orchard, its horizontal direction being apparently best adapted for their taste, although here they are frequently very insecure, the nest being seldom higher than ten feet from the ground, and often so low as to be seen into. It is composed of coarse grasses externally, and is lined with a finer kind. The female usually lays four eggs, of a purplish white, marked with black spots, which are larger towards the great end. The young are at first fed on insects, but after a week the parents procure different kinds of fruits for them. The Cedar Bird nestles less frequently in the low lands than it does in the upper parts of the country, preferring the immediate neighbourhood of mountains. These birds are more careful of themselves during the intrusion of strangers to their nest, than perhaps any other species, and sneak off, in a very unparental manner, quite out of sight, without ever evincing the least appearance of sorrow on the occasion. I have not been able to ascertain whether they raise more than one brood in a season.

When wounded by a shot, they fall to the ground as if dead, and remain there in a stiffened posture, as if absolutely stupid. When taken up in the hand, they merely open their bill, without ever attempting to bite, and will suffer a person to carry them in the open hand, without endeavouring to make off. Their crest at such times is laid flat and close to the head. It is lowered or raised at the will of the bird, but more usually stands erect. Their plumage is silky. The females do not exhibit the waxen appendages on the wings so soon as the males; but these appendages form no criterion as to the sex. I have seen males and females with them, both at the extremities of the scapulars and tail-feathers, seldom more than two or three attached to the latter, whilst there were five or six at the former. Very few of these birds remain the whole winter in the Middle States.

Now, kind reader, can _you_ give a reason why these birds are so tardy in laying their eggs and rearing their young? It cannot be through want of fruit for the food of their progeny, as the young birds, being at first fed on insects, might continue to be so, at a season when these abound, and as the old birds themselves evince pleasure at seizing them on the wing on all occasions.

BOMBYCILLA CAROLINENSIS, _Briss._ vol. ii. p. 337.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 59.

AMPELIS GARRULUS, var. _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 297. —_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 364.

CHATTERER OF CAROLINA, _Lath._ Synops. vol. iii. p. 93.

CEDAR BIRD, AMPELIS AMERICANA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. i. p. 107. Fig. 1.

Adult Male. Plate XLIII. Fig. 1.

Bill short, straightish, broader than deep at the base, compressed towards the end; upper mandible convex in its dorsal outline, with the edges sharp, overlapping, and marked with a notch close upon the declinate, acute tip; lower mandible nearly straight, a little bulging toward the end. Nostrils basal, oval, partially concealed by the recumbent feathers. Head and neck of ordinary size. Body bulky. Legs rather short; tarsus compressed, anteriorly scutellate; toes scutellate above, the outer toe united at the base to the middle one, the inner shorter than the outer; claws arched, compressed, acute.

Plumage blended, soft and silky; an erectile tuft on the head. Wings rather long, the first quill longest. Tail slightly rounded, of twelve straight, broad feathers.

Bill, eyes, and feet, brownish-black. A black band on the forehead, passing backwards, tapering behind the eye, to the occiput, and margined above and below by a narrow white band. Head, neck, and breast yellowish-brown, or fawn colour, fading into yellow on the abdomen, and yellowish-white under the tail. Chin black. Back and wing-coverts greyish-brown, passing on the lower back into light bluish-grey, of which colour are the tail-coverts. Quills brownish-black, some of the secondaries tipped with a small flat, oblong appendage, of the colour of red sealing-wax. Of these appendages there are also frequently some on the tail, which is greyish at the base, passing into brownish-black, and terminated by a band of pale yellow.

Length 6¾ inches, extent of wings 11; bill along the ridge 5/12, along the gap ¾; tarsus ¾.

Adult Female. Plate XLIII. Fig. 2.

The female is slightly smaller, and in external appearance differs from the male only in being a little lighter in the tints of the plumage, and in having the crest shorter. The waxen appendages also occur in the female.

THE RED CEDAR.

JUNIPERUS VIRGINIANA, _Willd._ Sp. Pl. vol. iv. p. 863. _Mich._ Arbr. Forest. de l'Amer. Septent. vol. iii. p. 42. Pl. 5.—DIŒCIA MONADELPHIA, _Linn._ CONIFERÆ, _Juss._

This plant is very generally distributed in the United States, and frequently attains a height of from forty to fifty feet, with a diameter of a foot or fifteen inches at the base. It is distinguished by its ternate leaves, which are adnate at the base, and imbricated. The berries are oval, small, and of a bluish colour. The wood is red, close-grained, very durable, and has a strong scent. Its growth is extremely slow, and this circumstance, together with the great destruction of the tree for various purposes, has rendered it difficult to procure cedar-wood of tolerable size in the more accessible parts of the country.

THE SUMMER RED BIRD.

_TANAGRA ÆSTIVA_, GMEL.

PLATE XLIV. ADULT MALE, YOUNG MALE, AND FEMALE.

This beautiful species is destitute of song, and is of solitary habits, preferring at all times the interior of the forests, but not the densest parts of them. I have observed that woods interspersed with what are called _scrubby_ hickories or stunted oaks, are favourite resorts of the Summer Red Birds.

Their residence in the United States scarcely exceeds four months. None remain in any of the more southern parts of our districts. Indeed, by the middle of September, it would be difficult to see a single pair in the forests of Louisiana. So very tender do they seem to be in regard to cold, or even temperate weather, that they seldom go farther north than Boston, or the shores of Lake Erie, but prefer the sandy woodlands all along the eastern shores, as far as Massachusets.

Their flight is performed in a gliding manner when passing through the woods, generally amidst the top branches of trees. Whilst migrating, they rise high above the trees, and pursue their journeys only during the day, diving towards dusk into the thickest parts of the foliage of tall trees, from which their usual unmusical but well-known notes of _chicky-chucky-chuck_ are heard, after the light of day has disappeared. This species feeds principally on insects, and especially coleoptera, some of which are often of larger size than a bird of the dimensions of the Summer Red Bird might be supposed capable of swallowing. It seldom alights on the ground, but prefers pursuing insects on the wing, which it frequently does from the dried twigs at the extremity of the branches.

The construction of the nest of this richly clad species is nearly the same in all parts of the Union in which it breeds. It is frequently fixed on a branch crossing a road, or an opening of some description, or, if in the woods, in some partially cleared space. It is usually placed low on a horizontal branch. It is composed externally of dried stalks of weeds, and is finished within with fine grass, arranged in a slovenly manner. It is so insecurely fastened to the branch, that it may be shaken off by striking the latter smartly. The female lays four or five eggs of a light blue colour. The male and female sit upon them alternately for twelve days, and are as anxious about their safety as most species. The young are seen about the beginning of June, and follow their parents until the time of the migration of the latter, which takes place a fortnight earlier than that of the young birds. They raise only one brood in a season.

The alterations of plumage which appear in the young birds between the period at which they leave the nest, and the ensuing spring, are as great as those of the Orchard Oriole. They are at first nearly of the colour of the female. The males become a little mottled with dull reddish-orange, towards the time of their departure for the south, the females only deepening their tints. The following spring, the male appears either spotted all over the body with bright red and yellowish-green, or only partially so, having sometimes one wing of a greenish hue, whilst the other is tinged all over with a dull vermilion tint. All these spots and shades of colour gradually disappear, giving place to vermilion, which, however, is yet dull; nor is it until the third spring that the full brilliancy of the plumage is attained.

I have several times attempted to raise the young from the nest, but in vain. Insects, fruits, and eggs, mixed with boiled meat of various kinds, always failed, and the birds generally died in a very few days, uttering a dull note, as if elicited by great suffering. The same note is emitted by the young in their state of freedom, when, perched on a branch, they await the appearance of their parents with their proper food.

I have represented an adult male, his mate, and a young bird in its singularly patched state, to enable you to judge how different a family of these birds must appear to the eye of a person unacquainted with the peculiarity of these differences and changes of plumage.

The Vine on which you see them is usually called the _Muscadine_. It grows everywhere in Louisiana, and the State of Mississippi, and that most luxuriantly. In those States you may see vines of this species fifteen inches in diameter near the roots, either entwined round the trunk of a large tree, and by this means reaching the top branches and extending over them and those of another tree, or, as if by magic, swinging in the air, from roots attached at once to some of the uppermost branches. In favourable seasons, they are laden with grapes, which hang in small clusters from every branch, from which, when they are fully ripe, a good shake will make them fall in astonishing quantity. The skin is thick and very tough, the pulp glutinous, but so peculiarly flavoured as to be very agreeable to the taste. These grapes are eaten by most people, although an idea prevails, in Lower Louisiana particularly, that the eating of them gives rise to bilious fevers. For my part, I can well say, that the more I have eaten of them the better I have found myself; and for this reason seldom lost an opportunity of refreshing my palate with some of them in all my rambles. I am equally confident, that their juice would make an excellent wine. Another absurd opinion prevails in Louisiana, which is, that the Common Blackberries, however ripe and pleasant, produce boils; although the country people make use of a strong decoction of the root as a cure for dysentery.

TANAGRA ÆSTIVA, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 889.—_Lath._ Ind. Orn. vol i. p. 422.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 105.

SUMMER TANAGER, _Lath._ Synops. vol. iii. p. 220.

SUMMER RED BIRD, TANAGRA ÆSTIVA, _Wils._ Amer. Ornith. vol i. p. 95. Pl. vi. fig. 3. Male, fig. 4. Female.

Adult Male. Plate XLIV. Fig. 1.

Bill rather short, robust, tapering, compressed, acute; upper mandible a little convex in its dorsal outline, convex on the sides, the acute edge slightly notched near the tip, which is a little declinate; lower mandible also a little convex in its dorsal outline, with the edges inflected. Nostrils basal, lateral, round. Head large. Body rather long. Feet shortish; tarsus compressed, anteriorly scutellate, about the length of the middle toe; outer toe united at the base to the middle one; claws arched, compressed, acute.

Plumage soft, blended, glossy. Wings of ordinary length, the second quill longest. Tail slightly emarginate, of twelve acute feathers.

Bill yellowish-brown above, bluish below. Iris hazel. Feet and claws light greyish-blue. The whole plumage is vermilion, brighter on the lower parts, excepting the tips and inner webs of the quills, which are tinged with brown.

Length 7¼ inches, extent of wings 11; bill along the ridge 7/12, along the gap 1; tarsus ⅚.

Adult Female. Plate XLIV. Fig. 3.

The general colour above is light brownish-green, the sides of the head and the under parts generally brownish-yellow; larger wing-coverts dusky, edged with yellow; quills deep brown, externally margined with yellowish-red; tail-feathers of the same colour. The bill, eyes and legs are of the same tints as in the male.

Dimensions nearly the same.

Young Male. Plate XLIV. Fig. 2.

Dull vermilion, spotted with dull green.

THE WILD MUSCADINE.

VITIS ROTUNDIFOLIA, _Mich._ Flor. Amer. vol. ii. p. 231. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 169.—PENTANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ VITES, _Juss._

Leaves between heart-shaped and kidney-shaped, nearly equally toothed, shining on both sides.

TRAILL'S FLY-CATCHER.

_MUSCICAPA TRAILLII._

PLATE XLV. MALE.

This is a species which, in its external appearance, is so closely allied to the _Wood Pewee_, and the small Green-crested Fly-catcher, that the most careful inspection is necessary to establish the real differences existing between these three species. Its notes, however, are perfectly different, as are, in some measure, its habits, as well as the districts in which it resides.

The notes of Traill's Fly-catcher consist of the sounds _wheet, wheet_, which it articulates clearly while on wing. It resides in the skirts of the woods along the prairie lands of the Arkansas river, where alone I have been able to procure it. When leaving the top branches of a low tree, this bird takes long flights, skimming in zigzag lines, passing close over the tops of the tall grasses, snapping at and seizing different species of winged insects, and returning to the same trees to alight. Its notes, I observed, were uttered when on the point of leaving the branch. The pair chased the insects as if acting in concert, and doubtless had a nest in the immediate neighbourhood, although I was unable to discover it. It being in the month of April, I suspected the female had not begun to lay. Five of the eggs in the ovary were about the size of green pease. I could not perceive any difference in the colouring of the plumage between the sexes, and I have represented the male in that inclined and rather crouching attitude which I observed the bird always to assume when alighted.

I have named this species after my learned friend Dr THOMAS STEWART TRAILL of Liverpool, in evidence of the gratitude which I cherish towards that benevolent gentleman for all his kind attentions to me.

The Sweet Gum, on a branch of which I have placed Traill's Fly-catcher, grows in almost every portion of the western and southern districts of the United States. It sometimes attains a great size, but is more commonly of moderate stature. Its wood is of little use. This tree is frequently found with a cork-like bark protruding in shreds from its branches.

MUSCICAPA TRAILLII.

Plate XLV. Adult Male.

Bill of ordinary length, depressed, tapering to a point, the lateral outlines a little convex, very broad at the base; the gap reaching to nearly under the eye; upper mandible with the edges acute, slightly notched close upon the tip, which is a little deflected and acute; lower mandible straight, acute. Nostrils basal, lateral, elliptical. Head and neck of moderate size. Body rather slender. Feet of moderate length, slender; tarsus compressed, covered anteriorly with short scutella, and longer than the middle toe; toes free, scutellate above; claws compressed, arched, acute.

Plumage soft and tufty; feathers of the head narrow and erectile. Wings of moderate length, third quill longest. Tail longish, slightly forked when closed, of twelve rather narrow, obtuse feathers.

Bill dark brown above, yellow beneath. Iris hazel. Feet brownish-black. The general colour of the plumage above is dull brownish-olive, the two rows of larger wing-coverts tipped with dull white. Throat greyish-white, as is a very narrow space around the eye; sides of the head and neck, and fore part of the breast, coloured like the back, but lighter; the rest of the under parts dull yellowish-white.

Length 5¾ inches, extent of wings 8½; bill along the ridge ½, along gap ¾; tarsus 7/12.

As already mentioned, this species bears a very close resemblance to _Muscicapa acadica_, and _M. virens_, more especially the former.

_Muscicapa virens_ has the tail deeply emarginate, whereas in the present species that part is nearly even. The colouring is nearly the same in both, but _M. virens_ is considerably larger.

_Muscicapa acadica_ is also similarly coloured, but in it the whitish space about the eye is larger, the throat darker, the breast and abdomen lighter. The tail also is quite even. A decided difference exists in the bill, which, in place of being convex in its lateral outlines, is a little concave.

THE SWEET GUM.

LIQUIDAMBAR STYRACIFLUA, _Wild._ Sp. Pl. vol. iv. p. 476. _Pursh_, Fl. Amer. vol. ii. p. 635. _Mich._ Arbr. Forest. de l'Amer. Sept. vol. iii. p. 194, Pl. iv.—MONŒCIA POLYANDRIA, _Linn._ AMENTACEÆ, _Juss._