Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 23
This leads me to remark, that the prevailing notion which exists in almost every district where these birds are numerous, that on firing at the lowest bird perched on a tree, the next above will not fly, and that by continuing to shoot at the lowest in succession, the whole may be killed, is contradicted by my experience; for on every attempt which I have made to shoot several in this manner on the same tree, my efforts have proved unsuccessful, unless indeed during a fall of snow, when I have killed three and sometimes four. The same cause produces the same effect on different birds. It may happen, however, that in districts covered with deep snow for several weeks, during severe winters, these birds, becoming emaciated and weak, may stand a repetition of shots from a person determined to shoot Grouse even when they are good for nothing; but, kind reader, this barbarous taste is, I hope, no more yours than it is mine.
During spring, and towards the latter part of autumn, at which times the Ruffed Grouse is heard _drumming_ from different parts of the woods to which it resorts, I have shot many a fine cock by imitating the sound of its own wings striking against the body, which I did by beating a large inflated bullock's bladder with a stick, keeping up as much as possible the same _time_ as that in which the bird beats. At the sound produced by the bladder and the stick, the male Grouse, inflamed with jealousy, has flown directly towards me, when, being prepared, I have easily shot it. An equally successful stratagem is employed to decoy the males of our little Partridge by imitating the call-note of the female during spring and summer; but in no instance, after repeated trials, have I been able to entice the Pinnated Grouse to come towards me, whilst imitating the _booming_ sounds of that bird.
Early in spring, these birds are frequently seen feeding on the tender buds of different trees, and at that season are more easily approached than at any other. Unfortunately, however, they have not by this time recovered their flesh sufficiently to render them worthy of the attention of a true sportsman, although their flavour has already improved. When our mountains are covered with a profusion of Huckleberries and Whortleberries, about the beginning of September, then is the time for shooting this species, and enjoying the delicious food which it affords.
The Ruffed Grouse, on alighting upon a tree, after being raised from the ground, perches amongst the thickest parts of the foliage, and, assuming at once an erect attitude, stands perfectly still, and remains silent until all appearance of danger has vanished. If discovered when thus perched, it is very easily shot. On rising from the ground, the bird utters a cackling note repeated six or seven times, and before taking wing emits a lisping sort of whistle, which seems as if produced by the young of another bird, and is very remarkable.
When the ground is covered with snow sufficiently soft to allow this bird to conceal itself under it, it dives headlong into it with such force as to form a hole several yards in length, re-appears at that distance, and continues to elude the pursuit of the sportsman by flight. They are sometimes caught while beneath the snow. Many of them are taken alive in trap boxes during winter, although the more common method of catching or rather destroying them is by setting dead falls with a figure-of-four trigger.
Early in April, the Ruffed Grouse begins to _drum_ immediately after dawn, and again towards the close of day. As the season advances, the drumming is repeated more frequently at all hours of the day; and where these birds are abundant, this curious sound is heard from all parts of the woods in which they reside. The drumming is performed in the following manner. The male bird, standing erect on a prostrate decayed trunk, raises the feathers of its body, in the manner of a Turkey-cock, draws its head towards its tail, erecting the feathers of the latter at the same time, and raising its ruff around the neck, suffers its wings to droop, and struts about on the log. A few moments elapse, when the bird draws the whole of its feathers close to its body, and stretching itself out, beats its sides with its wings, in the manner of the domestic Cock, but more loudly, and with such rapidity of motion, after a few of the first strokes, as to cause a tremor in the air not unlike the rumbling of distant thunder. This, kind reader, is the "_drumming_" of the Pheasant. In perfectly calm weather, it may be heard at the distance of two hundred yards, but might be supposed to proceed from a much greater distance. The female, which never drums, flies directly to the place where the male is thus engaged, and, on approaching him, opens her wings before him, balances her body to the right and left, and then receives his caresses.
The same trunk is resorted to by the same birds during the season, unless they are frequently disturbed. These trunks are easily known by the quantity of excrements and feathers about them. The males have the liberty of promiscuous concubinage, although not to such an extent as those of the Pinnated Grouse. They have frequent and severe battles at this season, which, although witnessed by the females, are never interrupted by them. The drumming sounds of these birds lead to their destruction, every young sportsman taking the unfair advantage of approaching them at this season, and shooting them in the act.
About the beginning of May, the female retires to some thicket in a close part of the woods, where she forms a nest. This is placed by the side of a prostrate tree, or at the foot of a low bush, on the ground, in a spot where a heap of dried leaves has been formed by the wind. The nest is composed of dried leaves and herbaceous plants. The female lays from five to twelve eggs, which are of a uniform dull yellowish colour, and are proportionate in size to the bird. The latter never covers them on leaving the nest, and in consequence, the Raven and the Crow, always on the look out for such dainties, frequently discover and eat them. When the female is present, however, she generally defends them with great obstinacy, striking the intruder with her wings and feet, in the manner of the Common Hen.
The young run about and follow the mother, the moment after they leave the egg. They are able to fly for a few yards at a time, when only six or seven days old, and still very small. The mother leads them in search of food, covers them at night with her wings, and evinces the greatest care and affection towards them on the least appearance of danger, trying by every art in her power to draw the attention of her enemies to herself, feigning lameness, tumbling and rolling about as if severely wounded, and by this means generally succeeding in saving them. The little ones squat at the least chuck of alarm from the mother, and lie so close as to suffer one to catch them in the hand, should he chance to discover them, which, however, it is very difficult to do. The males are then beginning to associate in small parties, and continue separated from the females until the approach of winter, when males, females, and young, mingle together. During summer, these birds are fond of dusting themselves, and resort to the roads for that purpose, as well as to pick up gravel. I have observed this species copulating towards autumn, but have not been able to account for this unseasonable procedure, as only one brood is raised in the season.
These birds have various enemies besides man. Different species of Hawks destroy them, particularly the Red-tailed Hawk and the Stanley Hawk. The former watches their motions from the tops of trees, and falls upon them with the swiftness of thought, whilst the latter seizes upon them as he glides rapidly through the woods. Pole-cats, weasels, raccoons, oppossums, and foxes, are all destructive foes to them. Of these, some are content with sucking their eggs, while others feed on their flesh.
I have found these birds most numerous in the States of Pennsylvania and New York. They are brought to the markets in great numbers, during the winter months, and sell at from 75 cents to a dollar a-piece, in the eastern cities. At Pittsburg I have bought them, some years ago, for 12½ cents the pair. It is said that when they have fed for several weeks on the leaves of the _Kalmia latifolia_, it is dangerous to eat their flesh, and I believe laws have been passed to prevent their being sold at that season. I have, however, eaten them at all seasons, and although I have found their crops distended with the leaves of the Kalmia, have never felt the least inconvenience after eating them, nor even perceived any difference of taste in their flesh. I suspect it is only when the birds have been kept a long time undrawn and unplucked, that the flesh becomes impregnated with the juice of these leaves.
The food of this species consists of seeds and berries of all kinds, according to the season. It also feeds on the leaves of several species of evergreens, although these are only resorted to when other food has become scarce. They are particularly fond of fox-grapes and winter-grapes, as well as strawberries and dewberries. To procure the latter, they issue from the groves of the Kentucky Barrens, and often stray to the distance of a mile. They roost on trees, amongst the thickest parts of the foliage, sitting at some distance from each other, and may easily be smoked to death, by using the necessary precautions.
I cannot conclude this article, kind reader, without observing how desirable the acquisition of this species might be to the sportsmen of Europe, and especially to those of England, where I am surprised it has not yet been introduced. The size of these birds, the beauty of their plumage, the excellence of their flesh, and their peculiar mode of flying, would render them valuable, and add greatly to the interest of the already diversified sports of that country. In England and Scotland there are thousands of situations that are by nature perfectly suited to their habits, and I have not a doubt that a few years of attention would be sufficient to render them quite as common as the Grey Partridge.
TETRAO UMBELLUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 275.—_Lath._ Ind. Orn. vol. ii. p. 638.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 126.
RUFFED GROUSE, TETRAO UMBELLUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vi. p. 45. Pl. 49. Male.—_Lath._ Synops. vol. iv. p. 738.
SHOULDER-KNOT GROUSE.—_Lath._ Synops. vol. iv. p. 737.
Adult Male. Plate XLI. Fig. 1, 2.
Bill short, robust, slightly arched, rather obtuse, the base covered by feathers; upper mandible with the dorsal outline straight in the feathered part, convex towards the end, the edges overlapping, the tip declinate; under mandible somewhat bulging toward the tip, the sides convex. Nostrils concealed among the feathers. Head and neck small. Body bulky. Feet of ordinary length; tarsus feathered, excepting at the lower part anteriorly, where it is scutellate, spurless; toes scutellate above, pectinated on the sides; claws arched, depressed, obtuse.
Plumage compact, glossy. Feathers of the head narrow and elongated into a curved tuft. A large space on the neck destitute of feathers, but covered over by an erectile ruff of elongated feathers, of which the upper are silky, shining, and curved forwards at the end, which is very broad and rounded. Wings short, broad, much rounded and curved, the third and fourth quills longest. Tail long, ample, rounded, of eighteen feathers.
Bill horn-colour, brownish-black towards the tip. Iris hazel. Feet yellowish-grey. Upper part of the head and hind part of the neck bright yellowish-red. Back rich chestnut, marked with oblong white spots, margined with black. Upper wing-coverts similar to the back. Quills brownish-dusky, their outer webs pale reddish, spotted with dusky. Upper tail-coverts banded with black. Tail reddish-yellow, barred and minutely mottled with black, and terminated by a broad band of the latter colour, between two narrow bands of bluish-white, of which one is terminal. A yellowish-white band from the upper mandible to the eye, beyond which it is prolonged. Throat and lower part of the neck light brownish-yellow. Lower ruff feathers of the same colour, barred with reddish-brown, the upper black with blue reflections. A tuft of light chestnut feathers under the wings. The rest of the under parts yellowish-white, with broad transverse spots of brownish-red; the abdomen yellowish-red; and the under tail-coverts mottled with brown.
Length 18 inches, extent of wings 2 feet; bill along the ridge ¾, along the gap 1-1/12; tarsus 1-7/12, middle toe 1¾.
Adult Female. Plate XLI. Fig. 3.
The plumage of the female is less developed and inferior in beauty. The feathers of the head and ruff are less elongated, the latter of a duller black. The tints of the plumage generally are lighter than in the male.
THE ORCHARD ORIOLE.
_ICTERUS SPURIUS_, BONAP.
PLATE XLII. MALE IN DIFFERENT STATES, ADULT FEMALE AND NEST.
The plumage of many species of our birds undergoes at times very extraordinary changes. Some, such as the male Tanagers, which during the summer months exhibit the most vivid scarlet and velvety black, assume a dingy green before they leave the country, on their way southward. The Goldfinch nearly changes to the same colour, after having been seen in a gay apparel of yellow and black. The Rice Bird loses its lively brightness until the return of spring. Others take several years before they complete their plumage, so as to shew the true place which they hold amongst the other species, as is the case with the Ibis, the Flamingo, and many other Waders, as well as with several of our land birds, among which, kind reader, the species now under your consideration is probably that in which these gradual improvements are most observable by such persons as reside in the country inhabited by them.
The plumage of the young birds of this species, when they leave the nest, resembles that of the female parent, although rather less decided in point of colouring, and both males and females retain this colour until the approach of the following spring, when the former exhibit a portion of black on the chin, the females never altering. In birds kept in cages, this portion of black remains without farther augmentation for two years; but in those which are at liberty, a curious mixture of dull orange or deep chestnut peeps out through a considerable increase of black-coloured feathers over the body and wings, intermixed with the yellowish-green hue which the bird had when it left the nest. The third spring brings him nearer towards perfection, as at that time the deep chestnut colour has taken possession of the lower parts, the black has deepened on the upper parts, and over the whole head, as well as on the wings and tail-feathers. Yet the garb with which it is ultimately to be covered requires another return of spring before it is completed, after which it remains as exhibited in the adult male, represented in the plate.
These extraordinary changes are quite sufficient of themselves to lead naturalists abroad into error, as they give rise to singular arguments even with some persons in America, who maintain that the differences of colour are indicative of different species. But, since the _habits_ of these birds under all these singular changes of plumage are ascertained to be precisely the same, the argument no longer holds good. I shall now endeavour to describe these habits with all the accuracy supplied by long observation.
The migration of the Orchard Oriole from south to north is performed by day, and singly, as is that of its relative the Baltimore Oriole, the males appearing a week or ten days sooner than the females. Their flight is lower than that of the Baltimore, and considerably shorter in its continuance, the Orchard Oriole alighting more frequently on the tops of the trees, to rest or to feed. They exhibit a greater repetition of motions of the wings, although sliding through the air for a few yards only at a time, and whilst about to alight, as well as afterwards, perform strong and well marked jettings of the tail. This the Baltimore seldom does. No sooner have they reached the portion of the country in which they intend to remain during the time of raising their young, than these birds exhibit all the liveliness and vivacity belonging to their nature. The male is seen rising in the air for ten or twenty yards in an indirect manner, jerking his tail and body, flapping his wings, and singing with remarkable impetuosity, as if under the influence of haste, and anxious to return to the tree from which he has departed. He accordingly descends with the same motions of the body and tail, repeating his pleasant song as he alights. These gambols and carollings are performed frequently during the day, the intervals being employed in ascending or descending along the branches and twigs of different trees, in search of insects or larvæ. In doing this, they rise on their legs, seldom without jetting the tail, stretch their neck, seize the prey, and emit a single note, which is sweet and mellow, although in power much inferior to that of the Baltimore. At other times, it is seen bending its body downwards, in a curved posture, with the head greatly inclined upwards, to peep at the under parts of the leaves, so as not to suffer any grub to escape its vigilance. It now alights on the ground, where it has spied a crawling insect, and again flies towards the blossoms, in which many are lurking, and devours hundreds of them each day, thus contributing to secure to the farmer the hopes which he has of the productiveness of his orchard.
The arrival of the females is marked with all due regard, and the males immediately use every effort in their power to procure from them a return of attention. Their singings and tricks are performed with redoubled ardour, until they are paired, when nidification is attended to with the utmost activity. They resort to the meadows, or search along the fences for the finest, longest, and toughest grasses they can find, and having previously fixed on a spot either on an Apple Tree, or amidst the drooping branches of the Weeping Willow, they begin by attaching the grass firmly and neatly to the twigs more immediately around the chosen place. The filaments are twisted, passed over and under, and interwoven in such a manner as almost to defy the eye of man to follow their windings. All this is done by the bill of the bird, in the manner used by the Baltimore Oriole. The nest is of a hemispherical form, and is supported by the margin only. It seldom exceeds three or four inches in depth, is open almost to the full extent of its largest diameter at the top or entrance, and finished on all sides, as well as within, with the long slender grasses already mentioned. Some of these go round the nest several times, as if coarsely woven together. This is the manner in which the nest is constructed in Louisiana; in the Middle Districts it is usually lined with soft and warm materials. The female lays from four to six eggs of a bluish-white tint, sprinkled with dark brown, and raises only a single brood in the season. The young follow the parents for several weeks, and many birds congregate towards autumn, but the males soon separate from the females, and set out by themselves as they arrived in spring.
The sociality of the Orchard Oriole is quite remarkable, and in this respect that bird differs widely from the Baltimore, which will not suffer any other bird of its species to build a nest, or to remain within a considerable distance from the spot which it has selected for its own; whereas many nests of the species now before you may be observed in the same garden or orchard, and often within a few yards of the house. I have counted as many as nine of these nests on a few acres of ground, and the different pairs to which they belonged lived in great harmony.
Although the food of the Orchard Orioles consists principally of insects of various kinds, it is not composed exclusively of them. They are fond of different sorts of fruits and berries. Figs are also much relished by them, as well as mulberries and strawberries, but not to such a degree as to draw the attention of the gardener or husbandman towards their depredations.
This species makes its first appearance in Louisiana early in March, and remains until October, being seen for several weeks after the Baltimore Oriole has set out. In reaches the Middle Districts in the beginning of April. I have met with it as far as the province of Maine and the head waters of the Mississippi. It is fond of high ground and the neighbourhood of mountains during the breeding season, after which it removes to the meadows and prairies in considerable numbers. Whilst in these meadows, it feeds principally upon a small species of cricket, ground spiders and small grasshoppers. Their flesh is very good at that late season, and is much esteemed by the Creoles of Louisiana.
The French of that State give it the name of _Pape de Prairie_, while they designate the Baltimore Oriole by that of _Pape de Bois_, which arises no doubt from the marked preference which the former manifests to the plains in autumn, where a great number are shot or caught in trap cages. It is easily kept in cages, where it sings with all the liveliness which it shews in its wild state, and may be fed on rice and dry fruits, when fresh ones cannot be procured. I have known one of these birds, a beautiful male, kept for upwards of four years by a friend of mine at New Orleans. It had been raised from the nest, and having passed through the different changes of its plumage, had become perfect, was full of action, and sung delightfully.
The nest represented in the plate was drawn in Louisiana, and was entirely composed of grass. It may be looked upon as a sample of the usual form and construction. The branch of Honey Locust on which you see these birds belongs to a tree which sometimes grows to a great height, without much apparent choice of situation. It is more abundant to the west of the Alleghanies, and towards the Southern Districts, than in the Middle States. The wood is brittle and seldom used. The trunk and branches are frequently covered with innumerable long, sharp, and extremely hard spines, protruded in every direction, and in some instances placed so near to each other as to preclude the possibility of any person's climbing them. It bears a long pod, containing a sweet substance, not unlike that of the honey of bees, and which is eaten by children, when it becomes quite ripe. The spines are made use of by tobacconists for the purpose of fastening together the different twists of their rolls.
ICTERUS SPURIUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 51.
ORIOLUS SPURIUS, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 389.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 180.
BASTARD BALTIMORE, _Lath._ Synops. vol. ii. p. 433.
ORCHARD ORIOLE, ORIOLUS MUTATUS, _Wils._ Americ. Ornith. vol. i. p. 64. Pl. iv. fig. 1, 2, 3, 4.
Male in complete plumage. Plate XLII. Fig. 1, 2.
Bill conical, slender, longish, compressed, a little curved, very acute, with inflected acute margins; upper mandible obtuse above, lower broadly obtuse beneath. Nostrils oval, covered by a membrane above, basal. Head and neck of ordinary size. Body rather slender. Feet of ordinary length; tarsus a little longer than the middle toe; inner toe little shorter than the outer; claws arched, compressed, acute, that of the hind toe twice the size of the others.
Plumage soft, blended, glossy. Wings of ordinary length, the second and third primaries longest. Tail long, rounded, of twelve rounded feathers.