Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 14
All our cities are furnished with houses for the reception of these birds; and it is seldom that even lads bent upon mischief disturb the favoured Martin. He sweeps along the streets, here and there seizing a fly, hangs to the eaves of the houses, or peeps into them, as he poises himself in the air in front of the windows, or mounts high above the city, soaring into the clear sky, plays with the string of the child's kite, snapping at it, as he swiftly passes, with unerring precision, or suddenly sweeps along the roofs, chasing off grimalkin, who is probably prowling in quest of his young.
In the Middle States, the nest of the Martin is built, or that of the preceding year repaired and augmented, eight or ten days after its arrival, or about the 20th of April. It is composed of dry sticks, willow-twigs, grasses, leaves, green and dry, feathers, and whatever rags he meets with. The eggs, which are pure white, are from four to six. Many pairs resort to the same box to breed, and the little fraternity appear to live in perfect harmony. They rear two broods in a season. The first comes forth in the end of May, the second about the middle of July. In Louisiana, they sometimes have three broods. The male takes part of the labour of incubation, and is extremely attentive to his mate. He is seen twittering on the box, and frequently flying past the hole. His notes are at this time emphatical and prolonged, low and less musical than even his common _pews_. Their food consists entirely of insects, among which are large beetles. They seldom seize the honey-bee.
The circumstance of their leaving the United States so early in autumn, has inclined me to think that they must go farther from them than any of our migratory land birds. This, however, is only conjecture, of which, kind reader, you may better judge when you have read my account of the Cliff Swallow.
HIRUNDO PURPUREA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 844.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 578.—_Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 64.
PURPLE MARTIN, HIRUNDO PURPUREA, _Wils._ Americ. Ornith. p. 58, Pl. xxxix. fig. 1. Male; fig. 2. Female.
Adult Male. Plate XXII. Fig 1, 1.
Bill short, rather robust, much depressed and very broad at the base; compressed towards the tip; upper mandible notched near the tip, which is rather obtuse and a little declinate; lower mandible nearly straight; gap as wide as the head, and extending to beneath the eye. Nostrils basal, lateral, roundish. Head large. Neck short. Body rather elongated and depressed. Feet very short; tarsus and toes scutellate anteriorly, lateral toes nearly equal, the outer united to the second joint; claws short, weak, arched, rather obtuse.
Plumage silky, shining, and blended. Wings very long and slender, sickle-shaped when closed, the first primary longest. Tail of ordinary length, shorter than the wings, forked, when spread even, of twelve straight, narrowish feathers.
Bill deep brownish-black. Iris dark brown. Feet purplish-black. The plumage is generally of a deep blackish-blue, with intense purplish-blue reflections; the quills and tail-feathers brownish-black.
Length 7½ inches, extent of wings 16; bill along the back ⅓, along the gap 1, width of the gap ¾; tarsus ¾, middle toe the same.
Adult Female. Plate XXII. Fig. 2, 2.
Fore and upper part of the head brownish-grey, mottled with black; upper parts generally of the same tints as the male, with more grey. Throat, fore neck, and upper breast, dark grey, transversely lined with black. The rest of the under parts lightish grey, longitudinally streaked with blackish, darker and transversely streaked on the sides, and under the tail nearly white, with slight lines.
THE YELLOW-BREASTED WARBLER, OR MARYLAND YELLOW-THROAT.
_SYLVIA TRICHAS_, LATH.
PLATE XXIII. MALE AND FEMALE.
The notes of this little bird render it more conspicuous than most of its genus, for although they cannot be called very musical, they are far from being unpleasant, and are uttered so frequently during the day, that one, in walking along the briary ranges of the fences, is almost necessarily brought to listen to its _whitititee_, repeated three or four times every five or six minutes, the bird seldom stopping expressly to perform its music, but merely uttering the notes after it has picked an insect from amongst the leaves of the low bushes which it usually inhabits. It then hops a step or two up or down, and begins again.
Although timid, it seldom flies far off at the approach of man, but instantly dives into the thickest parts of its favourite bushes and high grass, where it continues searching for food either along the twigs, or among the dried leaves on the ground, and renews its little song when only a few feet distant.
Its nest is one of those which the Cow Bunting (_Icterus pecoris_) selects, in which to deposit one of its eggs, to be hatched by the owners, that bird being similar in this respect to the European Cuckoo. The nest, which is placed on the ground, and partly sunk in it, is now and then covered over in the form of an oven, from which circumstance children name this warbler the _Oven-bird_. It is composed externally of withered leaves and grass, and is lined with hair. The eggs are from four to six, of a white colour, speckled with light brown, and are deposited about the middle of May. Sometimes two broods are reared in a season. I have never observed the egg of the Cow Bunting in the nests of the second brood. It is less active in its motions than most of the Sylviæ, but makes up this deficiency by continued application, it being, to appearance, busily employed during the whole of the day. It does not chase insects by flying after them, but secures them by surprise. Caterpillars and spiders form its principal food.
Although this species is found throughout the Union, the Middle States seem to attract and detain more individuals, during the breeding season, than any others. Very few breed in Louisiana. In Kentucky, however, many breed in the barrens. The neighbourhood of swamps and such places is their favourite ground, but every field provided with briar patches or tall weeds harbours some of them. It leaves the Central Districts about the middle of September. The male bird does not attain its full colouring until the first spring, being for several months of the same tints as the female.
The twig on which the male is seen, is commonly called in Louisiana the Wild Olive. The tree is small, brittle and useless. It bears an acid fruit, which is sometimes employed as a pickle, and eaten when ripe by some people.
The female is perched on a twig of the Bitter-wood Tree, the wood of which is hard, and resembles that of the Crab. This is also a small tree, and grows along fences, amongst the briars, where the birds are found. Both these trees I have seen in Louisiana only.
SYLVIA TRICHAS, _Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 519.
TURDUS TRICHAS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 293.
SYLVIA MARILANDICA, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 85.
YELLOW-BREASTED WARBLER, _Lath._ Synops, vol. iv. p. 438.
MARYLAND YELLOW-THROAT, SYLVIA MARILANDICA, _Wilson_, Americ. Ornith. vol. i. p. 88. Pl. 6. fig. 1. Male; and vol. ii. p. 163. Pl. 18. fig. 4. Female.
Adult Male. Plate XXIII. Fig. 1.
Bill of ordinary length, tapering, slender, nearly straight, acute. Nostrils basal, lateral, elliptical, half-closed by a membrane. Head and neck of ordinary size, the latter short. Body rather short. Feet longish, slender; tarsus longer than the middle toe, covered anteriorly with a few scutella, the uppermost long; toes scutellate above, the inner free, the hind toe of moderate size; claws slender, compressed, acute, arched.
Plumage loose, blended. Wings very short, the first quill longest. Tail rounded.
Bill dark brown. Iris dark hazel. Feet flesh colour. A broad band of black across the forehead, including the eyes, and terminating in a pointed form half-way down the neck; behind which is a narrower band of very pale blue; a slender white streak under the eye. Fore part of the neck bright ochre-yellow, the rest of the under parts pale brownish-yellow, fading into white on the abdomen and under tail-coverts. Upper parts dull greyish-olive, on the head tinged with red. Inner webs of the quills deep brown.
Length 5¼ inches, extent of wings 6½; bill along the ridge 5/12; along the gap ⅔; tarsus 11/12.
Adult Female, Plate XXIII. Fig. 2.
The female has the upper parts lighter, the under parts tinged with reddish-brown, and wants the two bands on the head, which is of a pale brownish red colour.
THE SNOW-DROP TREE, SILVER-BELL TREE, OR WILD OLIVE.
HALESIA TETRAPTERA, _Willd._ Sp. Pl. vol. ii. p. 849. _Pursh_, Flor. Amer. vol. ii. p. 448.—MONADELPHIA DECANDRIA, _Linn._ GUAIACANÆ, _Juss._
Leaves ovate, acuminate, serrate; flowers with twelve stamina; the fruit rhomboidal. It grows in shady woods, generally near rivers.
THE BITTER-WOOD TREE.
VIBURNUM PRUNIFOLIUM, _Wild._ Sp. Pl. vol. i. p. 1847. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 201.—PENTANDRIA DYGYNIA, _Linn._ CAPRIFOLIA, _Juss._
Glabrous; the branches spreading; the leaves roundish; crenato-serrate; the petioles smooth; the cymes sessile; the fruit round. The flowers are white, the berries dark purplish-blue.
ROSCOE'S YELLOW-THROAT.
_SYLVIA ROSCOE._
PLATE XXIV. MALE.
The many kind attentions which I have received from the celebrated author of the Life of Leo the Tenth, joined to the valuable advice with which I have been favoured by that excellent gentleman, has induced me to honour the little bird before you with his name.
I shot it in a deep swamp not far from the River Mississippi, in the State bearing the same name, in September 1821. It was flitting amongst the top branches of a high Cypress, when I first observed it, moving sideways, searching for insects, and occasionally following one on the wing. It uttered a single _twit_ repeated at short intervals. It having unexpectedly flown to a distant tree of the species on a branch of which you now see it, I followed it and shot it. It was the only one of the kind I have ever seen, although I went to the same swamp for several days in succession. It proved a male, and was to all appearance in perfect plumage. The gizzard was nearly filled with very minute red insects, found on Cypresses and Pines, the wings of different flies, and the heads of red ants.
In general appearance, this species so much resembles the preceding, that had not its habits differed so greatly from those of the Maryland Yellow-throat, I might have been induced to consider it as merely an accidental variety. On examining it more closely, however, and on comparing it with that bird, I felt, as I now feel, fully confident of its being different.
The species of Oak, on a twig of which it stands, is commonly called the _Swamp Oak_. It grows to a large size, always near the edges of damp or watery places. The height is from fifty to sixty feet, its diameter from two to three. The branches come off from the trunk at a height of eight feet from the ground, nearly at right angles. The twigs have a similar disposition. The wood is extremely hard and close in the texture, heavier than that of either the Red or the White Oak, and sinks when thrown into water. The Southern States appear to be those in which it thrives best.
SYLVIA ROSCOE.
Adult Male. Plate XXIV.
Bill of ordinary length, tapering, slender, nearly straight, acute. Nostrils basal, lateral, elliptical, half-closed by a membrane. Head and neck of ordinary size, the latter short. Body rather short. Feet of ordinary length, slender; tarsus scarcely longer than the middle toe, covered anteriorly with a few scutella, the uppermost long; toes scutellate above, the inner free, the hind toe of moderate size; claws slender, compressed, acute, arched.
Plumage loose, blended. Wings very short, the first quill longest. Tail rounded.
Bill dark flesh-colour, brown at the tip. Iris light brown. Feet flesh-colour. General colour of the upper parts very dark olive, the feathers edged with lighter. The inner webs of the quills dark brown. A slender white streak over the eye and close to it; a broad band of black from the eye downwards.
Length 5⅛ inches, extent of wings 6¼; bill along the ridge 5/12, along the gap ⅔; tarsus ⅓.
THE SWAMP OAK.
QUERCUS AQUATICA, WATER OAK, _Mich._ Arb. Forest. vol. ii. p. 90. Pl. 17.—MONŒCIA POLYANDRIA, _Linn._ AMENTACEÆ, _Juss._
Leaves oblongo-cuneate, tapering at the base, rounded or apiculate, sometimes three-lobed.
THE SONG SPARROW.
_FRINGILLA MELODIA_, WILS.
PLATE XXV. MALE AND FEMALE.
The Song Sparrow is one of the most abundant of its tribe in Louisiana, during winter. This abundance is easily accounted for by the circumstance that it rears three broods in the year:—six, five, and three young at each time, making fourteen per annum from a single pair. Supposing a couple to live in health, and enjoy the comforts necessary for the bringing up of their young families, for a period of only ten years, which is a moderate estimate for birds of this class, you will readily conceive how a whole flock of Song Sparrows may in a very short time be produced by them.
Among the many desiderata connected with the study of nature, there is one which, long felt by me, is not less so at the present moment. I have never been able to conceive why a bird which produces more than one brood in a season, should abandon its first nest to construct a new one, as is the case with the present species; while other birds, such as the Ospreys, and various species of Swallows, rear many broods in the first nest which they have made, and to which they return, after their long annual migrations, to repair it, and render it fit for the habitation of the young brood. There is another fact which renders the question still more difficult to be solved. I have generally found the nests of this Sparrow cleaner and more perfect after the brood raised in them have made their departure, than the nests of the other species of birds mentioned above are on such occasions; a circumstance which would render it unnecessary for the Song Sparrow to repair its nest. You are aware of the cleanliness of birds with respect to their nests during the whole period occupied in rearing their young. You know that the parents remove the excrements to a distance from them, so long as these excrements are contained in a filmy kind of substance, of which the old bird lays hold with its bill for that express purpose, frequently carrying them off to a distance of forty or fifty yards, or even more. Well, the Song Sparrow is among the cleanest of the clean. I have often watched the young birds leaving the nest; and after their departure, have found it as well fitted for the reception of a fresh set of eggs as the new nest which the bird constructs. I am unable to understand the reason why a new nest is formed. Can you, reader, solve the question?
I have at all times been very partial to the Song Sparrow; for although its attire is exceedingly plain, it is pleasing to hear it, in the Middle States, singing earlier in spring, and later in autumn, than almost any other bird. Its song is sweet, of considerable duration, and performed at all hours of the day. It nestles sometimes on trees, and sometimes on the ground. I have imagined that the old birds, finding by experience the insecurity of their ordinary practice of nestling on the ground, where the eggs are often devoured by Crows, betake themselves to the bushes to conceal their nests from their enemies. But whatever may be the reason, the fact certainly exists, and the nests of the Song Sparrow occur in both kinds of situation. The nest for the first brood is prepared, and the eggs laid, sometimes as early as the 15th of April. The young are out by the first week of May. The third brood is seen by the middle of September. The nest, when on the ground, is well sunk in the earth, and is placed at the roots of tall grasses. It is made of fine grass, and lined with hair, principally horse hair. The number of eggs is from five to seven, usually from four to six, excepting those for the last brood, which I have seldom found to exceed three. They are of a very broad ovate form, light greenish-white, speckled with dark umber, the specks larger toward the greater end. The male assists in the process of incubation, during which one of the birds feeds the other in succession. At this time the male is often to be observed singing on the top of a neighbouring bush, low tree, or fence-rail.
The flight of the Song Sparrow is short, and much undulated, when the bird is high in the air, but swifter and more level when it is near the ground. They migrate by night, singly or in straggling troops. Some of them remain the whole winter in the Middle Districts, where they are not unfrequently heard to sing, if the weather prove at all pleasant. The greater part, however, seek the Southern States, where myriads of Sparrows of different kinds are everywhere to be seen in low swampy situations, such as they at all periods prefer. It is a fine plump bird, and becomes very flat and juicy. It is picked up in great numbers by the Hen-harriers, which visit us for the purpose of feeding on the different kinds of Sparrows that resort to these States in winter from the Middle Districts. In Louisiana, they are frequently seen to ascend to the tops of large trees, and there continue for some time singing their agreeable chant, after which they dive again into the low bushes or amongst the rank weeds which grow wherever a stream is to be found. They feed on grass seeds, some berries and insects, especially grasshoppers, and now and then pursue flies on the wing. On the ground their motions are lively. They continue running about with great nimbleness and activity, and sometimes cross shallow waters leg-deep. To the eastward, they often frequent orchards and large gardens, but seldom approach houses.
I have placed a pair of them on a twig of the Huckleberry Bush in blossom. This species sometimes grows to the height of six or seven feet, and produces a fine berry in great abundance. Huckleberries of every sort are picked by women and children, and sold in the eastern markets in great profusion. They are used for tarts, but in my opinion are better when eaten fresh.
FRINGILLA MELODIA, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 108.
SONG SPARROW, FRINGILLA MELODIA, _Wilson_, Americ. Ornith. vol. ii. p. 125. Pl. xvi. fig. 4.
Adult Male. Plate XXV. Fig. 1.
Bill short, robust, conical, a little bulging, straight, acute; upper mandible broader, slightly declinate at the tip; gap line a little declinate at the base. Nostrils basal, roundish, concealed by the frontal feathers. Feet of moderate length; tarsus longer than the middle toe; toes free, the lateral ones nearly equal; claws compressed, arched, acute.
Plumage rather compact above, soft and blended beneath. Wings short, rounded, the third and fourth quills longest. Tail longish, even, the feathers narrow and acute.
Bill deep brown above, bluish beneath. Iris hazel. Feet and claws pale brown. Upper part of the head reddish-brown, mottled with dark brown, with a broad line of bluish-grey down the middle. Back grey, streaked with reddish-brown and dusky. Lower back bluish-grey; tail-coverts tinged with light brown. Sides of the head bluish-grey; a broad line of brown from the eye backwards, and another from the commissure of the mouth. Under parts white, tinged on the sides with grey, and posteriorly with reddish-brown, the neck and breast spotted with dark brown, and the lateral under tail-coverts streaked with the same. Wings dark brown, the quills margined externally with reddish-brown, the coverts margined and tipped with whitish. Tail-feathers uniformly dull brown.
Length 6 inches, extent of wings 8½; bill along the ridge ⅓, along the gap ½; tarsus 1, middle toe ¾, hind toe ⅔.
Adult Female. Plate XXV. Fig. 2.
The female hardly differs in colour from the male.
THE HUCKLE-BERRY OR BLUE-TANGLES.
VACCINIUM FRONDOSUM, _Wild._ Sp. Pl. vol. ii. p. 352. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 285.—DECANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ ERICÆ, _Juss._
Leaves deciduous, ovato-oblong or lanceolate, entire, smooth, glaucous beneath, resinous; racemes lax, bracteate; pedicels long, filiform, bracteolate; corollas ovato-companulate, with acute laciniæ and included anthers. The flower is white, the calyx green, the berry globular and of a bluish-black colour. It varies greatly in the form of the leaves, as well as in stature, sometimes attaining a height of six or seven feet.
Huckle-berries form a portion of the food of many birds, as well as of various quadrupeds. Of the former, I may mention in particular the Wild Turkey, several species of Grouse, the Wild Pigeon, the Turtle Dove, some Loxias, and several Thrushes. Among the latter, the Black Bear stands pre-eminent, although Raccoons, Foxes, Oppossums, and others destroy great quantities. When the season is favourable, these berries are so thickly strewn on the twigs, that they may be gathered in large quantities, and as they become ripe, numerous parties resort to the grounds in which they are found, by way of frolicking, and spend the time in a very agreeable manner.
IMPROVEMENTS IN THE NAVIGATION OF THE MISSISSIPPI.
I have so frequently spoken of the Mississippi, that an account of the progress of navigation on that extraordinary stream may be interesting even to the student of nature. I shall commence with the year 1808, at which time a great portion of the western country, and the banks of the Mississippi River, from above the City of Natchez particularly, were little more than a waste, or, to use words better suited to my feelings, remained in their natural state. To ascend the great stream against a powerful current, rendered still stronger wherever islands occurred, together with the thousands of sand-banks, as liable to changes and shiftings as the alluvial shores themselves, which at every deep curve or _bend_ were seen giving way, as if crushed down by the weight of the great forests that everywhere reached to the very edge of the water, and falling and sinking in the muddy stream, by acres at a time, was an adventure of no small difficulty and risk, and which was rendered more so by the innumerable logs, called _sawyers_ and _planters_, that everywhere raised their heads above the water, as if bidding defiance to all intruders. Few white inhabitants had yet marched towards its shores, and these few were of a class little able to assist the navigator. Here and there a solitary encampment of native Indians might be seen, but its inmates were as likely to prove foes as friends, having from their birth been made keenly sensible of the encroachments of the white men upon their lands.