Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 13
When a fortnight has elapsed, the young brood demand all their care and attention. No cat, no vile snake, no dreaded hawk, is likely to visit their habitation. Indeed the inmates of the next house have by this time become quite attached to the lovely pair of Mocking Birds, and take pleasure in contributing to their safety. The dew-berries from the fields, and many kinds of fruit from the gardens, mixed with insects, supply the young as well as the parents with food. The brood is soon seen emerging from the nest, and in another fortnight, being now able to fly with vigour, and to provide for themselves, they leave the parent birds, as many other species do.
The above account does not contain all that I wish you to know of the habits of this remarkable songster; so, I shall shift the scene to the woods and wilds, where we shall examine it more particularly.
The Mocking Bird remains in Louisiana the whole year. I have observed with astonishment, that towards the end of October, when those which had gone to the Eastern States, some as far as Boston, have returned, they are instantly known by the "southrons," who attack them on all occasions. I have ascertained this by observing the greater shyness exhibited by the strangers for weeks after their arrival. This shyness, however, is shortly over, as well as the animosity displayed by the resident birds, and during the winter there exists a great appearance of sociality among the united tribes.
In the beginning of April, sometimes a fortnight earlier, the Mocking Birds pair, and construct their nests. In some instances they are so careless as to place the nest between the rails of a fence directly by the road. I have frequently found it in such places, or in the fields, as well as in briars, but always so easily discoverable that any person desirous of procuring one, might do so in a very short time. It is coarsely constructed on the outside, being there composed of dried sticks of briars, withered leaves of trees, and grasses, mixed with wool. Internally it is finished with fibrous roots disposed in a circular form, but carelessly arranged. The female lays from four to six eggs the first time, four or five the next, and when there is a third brood, which is sometimes the case, seldom more than three, of which I have rarely found more than two hatched. The eggs are of a short oval form, light green, blotched and spotted with umber. The young of the last brood not being able to support themselves until late in the season, when many of the berries and insects have become scarce, are stunted in growth;—a circumstance which has induced some persons to imagine the existence in the United States of two species of Mocking Bird, a larger and a smaller. This, however, in as far as my observation goes, is not correct. The first brood is frequently brought to the bird-market in New Orleans as early as the middle of April. A little farther up the country, they are out by the fifteenth of May. The second brood is hatched in July, and the third in the latter part of September.
The nearer you approach to the sea-shores, the more plentiful do you find these birds. They are naturally fond of loose sands, and of districts scantily furnished with small trees, or patches of briars, and low bushes.
During incubation, the female pays such precise attention to the position in which she leaves her eggs, when she goes to a short distance for exercise and refreshment, to pick up gravel, or roll herself in the dust, that, on her return, should she find that any of them has been displaced, or touched by the hand of man, she utters a low mournful note, at the sound of which the male immediately joins her, and they are both seen to condole together. Some people imagine that, on such occasions, the female abandons the nest; but this idea is incorrect. On the contrary, she redoubles her assiduity and care, and scarcely leaves the nest for a moment; nor is it until she has been repeatedly forced from the dear spot, and has been much alarmed by frequent intrusions, that she finally and reluctantly leaves it. Nay, if the eggs are on the eve of being hatched, she will almost suffer a person to lay hold of her.
Different species of snakes ascend to their nests, and generally suck the eggs or swallow the young; but on all such occasions, not only the pair to which the nest belongs, but many other Mocking Birds from the vicinity, fly to the spot, attack the reptiles, and, in some cases, are so fortunate as either to force them to retreat, or deprive them of life. Cats that have abandoned the houses to prowl about the fields, in a half wild state, are also dangerous enemies, as they frequently approach the nest unnoticed, and at a pounce secure the mother, or at least destroy the eggs or young, and overturn the nest. Children seldom destroy the nests of these birds, and the planters generally protect them. So much does this feeling prevail throughout Louisiana, that they will not willingly permit a Mocking Bird to be shot at any time.
In winter, nearly all the Mocking Birds approach the farm-houses and plantations, living about the gardens or outhouses. They are then frequently seen on the roofs, and perched on the chimney-tops; yet they always appear full of animation. Whilst searching for food on the ground, their motions are light and elegant, and they frequently open their wings as butterflies do when basking in the sun, moving a step or two, and again throwing out their wings. When the weather is mild, the old males are heard singing with as much spirit as during the spring or summer, while the younger birds are busily engaged in practising, preparatory to the love season. They seldom resort to the interior of the forest either during the day or by night, but usually roost among the foliage of evergreens, in the immediate vicinity of houses in Louisiana, although in the Eastern States they prefer low fir trees.
The flight of the Mocking Bird is performed by short jerks of the body and wings, at every one of which a strong twitching motion of the tail is perceived. This motion is still more apparent while the bird is walking, when it opens its tail like a fan and instantly closes it again. The common _cry_ or _call_ of this bird is a very mournful note, resembling that uttered on similar occasions by its first cousin the _Turdus rufus_, or, as it is commonly called, the "_French Mocking Bird_." When travelling, this flight is only a little prolonged, as the bird goes from tree to tree, or at most across a field, scarcely, if ever, rising higher than the top of the forest. During this migration, it generally resorts to the highest parts of the woods near water-courses, utters its usual mournful note, and roosts in these places. It travels mostly by day.
Few hawks attack the Mocking Birds, as on their approach, however sudden it may be, they are always ready not only to defend themselves vigorously and with undaunted courage, but to meet the aggressor half way, and force him to abandon his intention. The only hawk that occasionally surprises it is the _Falco Stanleii_, which flies low with great swiftness, and carries the bird off without any apparent stoppage. Should it happen that the ruffian misses his prey, the Mocking Bird in turn becomes the assailant, and pursues the Hawk with great courage, calling in the mean time all the birds of its species to its assistance; and although it cannot overtake the marauder, the alarm created by their cries, which are propagated in succession among all the birds in the vicinity, like the watchwords of sentinels on duty, prevents him from succeeding in his attempts.
The musical powers of this bird have often been taken notice of by European naturalists, and persons who find pleasure in listening to the song of different birds whilst in confinement or at large. Some of these persons have described the notes of the Nightingale as occasionally fully equal to those of our bird. I have frequently heard both species in confinement, and in the wild state, and without prejudice, have no hesitation in pronouncing the notes of the European Philomel equal to those of a _soubrette_ of taste, which, could she study under a MOZART, might perhaps in time become very interesting in her way. But to compare her essays to the finished talent of the Mocking Bird, is, in my opinion, quite absurd.
The Mocking Bird is easily reared by hand from the nest, from which it ought to be removed when eight or ten days old. It becomes so very familiar and affectionate, that it will often follow its owner about the house. I have known one raised from the nest kept by a gentleman at Natchez, that frequently flew out of the house, poured forth its melodies, and returned at sight of its keeper. But notwithstanding all the care and management bestowed upon the improvement of the vocal powers of this bird in confinement, I never heard one in that state produce any thing at all approaching in melody to its own natural song.
The male bird is easily distinguished in the nest, as soon as the brood is a little fledged, it being larger than the female, and shewing more pure white. It does not shrink so deep in the nest as the female does, at the sight of the hand which is about to lift it. Good singing birds of this species often bring a high price. They are long-lived, and very agreeable companions. Their imitative powers are amazing, and they mimic with ease all their brethren of the forests or of the waters, as well as many quadrupeds. I have heard it asserted that they possess the power of imitating the human voice, but have never met with an instance of the display of this alleged faculty.
TURDUS POLYGLOTTUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 293.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 339.—_Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 74.
MIMIC THRUSH, _Lath._ Synops. vol. iii. p. 40.
MOCKING BIRD, TURDUS POLYGLOTTUS, _Wils._ Americ. Ornith. vol. ii. p. 14. Pl. x. fig. 1.
Adult Male. Plate XXI. Fig. 1, 1.
Bill of moderate length, rather weak, compressed, straightish; upper mandible slightly arched in its dorsal outline, little declinate at the tip; lower mandible nearly straight, acute. Nostrils basal, oblong, half-closed by a membrane. Head of ordinary size. Neck and body rather slender. Feet longish, rather strong; tarsus compressed, acute behind, covered anteriorly with a few long scutella; toes scutellate above, the middle one hardly shorter than the tarsus; inner toe free; hind toe rather robust; claws compressed, acute, arched.
Plumage soft and blended. Wings of moderate length, rounded; third and fourth primaries longest, first short. Tail long, much rounded, of twelve nearly straight, rather narrow, rounded feathers.
Bill brownish-black. Iris pale yellow. Feet and claws dark brown. Upper parts of the head, neck and body dark grey, tinged with brown on the forehead and sides of the head. Under parts brownish-white. Quills brownish-black; primaries white in their proximal part, forming a large spot of that colour on the wing, concealed on the first three, and on the last reaching to near the tip. Large primary coverts white, with a line of black at the tip. Secondary coverts and second row tipped with white. Outer tail-feather white, excepting a light streak of dusky near the tip; the next two also white, but with a longitudinal streak of black on the outer web, larger and broader on the third. The rest brownish-black tinged with grey, and, excepting the middle ones, tipped with white.
Length 9½ inches, extent of wings 13½; bill along the ridge 7/12, along the gap 1; tarsus 1½, middle toe 1.
Adult Female. Plate XXI. Fig. 2, 2.
The female differs very little from the male. The plumage is slightly duller, with more brown, the lateral tail-feathers have more black, and the white parts are less pure. The dimensions are nearly the same.
THE FLORIDA JESSAMINE.
GELSEMINUM NITIDUM, _Mich._ Flor. Amer. vol. i. p. 120. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 184.—PENTANDRIA DIGYNIA; _Linn._ APOCINEÆ, _Juss._
A climbing shrub, with smooth lanceolate leaves, axillary clusters of yellow flowers, which are funnel-shaped, with the limb spreading and nearly equal, the calyx five-toothed, the capsule two-celled and two-valved. It grows along the sea-coast, especially near rivers, from Virginia to Florida, flowering through the summer. The flowers are fragrant. It is also named _Carolina Jessamine_ and _Yellow Jessamine_.
THE PURPLE MARTIN.
_HIRUNDO PURPUREA_, LINN.
PLATE XXII. MALE AND FEMALE.
The Purple Martin makes its appearance in the City of New Orleans from the 1st to the 9th of February, occasionally a few days earlier than the first of these dates, and is then to be seen gambolling through the air, over the city and the river, feeding on many sorts of insects, which are there found in abundance at that period.
It frequently rears three broods whilst with us. I have had several opportunities, at the period of their arrival, of seeing prodigious flocks moving over that city or its vicinity, at a considerable height, each bird performing circular sweeps as it proceeded, for the purpose of procuring food. These flocks were loose, and moved either eastward, or towards the north-west, at a rate not exceeding four miles in the hour, as I walked under one of them with ease for upwards of two miles, at that rate, on the 4th of February 1821, on the bank of the river below the city, constantly looking up at the birds, to the great astonishment of many passengers, who were bent on far different pursuits. My Fahrenheit's thermometer stood at 68°, the weather being calm and drizzly. This flock extended about a mile and a half in length, by a quarter of a mile in breadth. On the 9th of the same month, not far above the _Battle-ground_, I enjoyed another sight of the same kind, although I did not think the flock so numerous.
At the Falls of the Ohio, I have seen Martins as early as the 15th of March, arriving in small detached parties of only five or six individuals, when the thermometer was as low as 28°, the next day at 45°, and again, in the same week, so low as to cause the death of all the Martins, or to render them so incapable of flying as to suffer children to catch them. By the 25th of the same month, they are generally plentiful about that neighbourhood.
At St Genevieve, in the State of Missouri, they seldom arrive before the 10th or 15th of April, and sometimes suffer from unexpected returns of frost. At Philadelphia, they are first seen about the 10th of April. They reach Boston about the 25th, and continue their migration much farther north, as the spring continues to open.
On their return to the Southern States, they do not require to wait for warmer days, as in spring, to enable them to proceed, and they all leave the above-mentioned districts and places about the 20th of August. They assemble in parties of from fifty to a hundred and fifty, about the spires of churches in the cities, or on the branches of some large dead tree about the farms, for several days before their final departure. From these places they are seen making occasional sorties, uttering a general cry, and inclining their course towards the west, flying swiftly for several hundred yards, when suddenly checking themselves in their career, they return in easy sailings to the same tree or steeple. They seem to act thus for the purpose of exercising themselves, as well as to ascertain the course they are to take, and to form the necessary arrangements for enabling the party to encounter the fatigues of their long journey. Whilst alighted, during these days of preparation, they spend the greater part of the time in dressing and oiling their feathers, cleaning their skins, and clearing, as it were, every part of their dress and body from the numerous insects which infest them. They remain on their roosts exposed to the night air, a few only resorting to the boxes where they have been reared, and do not leave them until the sun has travelled an hour or two from the horizon, but continue, during the fore part of the morning, to plume themselves with great assiduity. At length, on the dawn of a calm morning, they start with one accord, and are seen moving due west or south-west, joining other parties as they proceed, until there is formed a flock similar to that which I have described above. Their progress is now much more rapid than in spring, and they keep closer together.
It is during these migrations, reader, that the power of flight possessed by these birds can be best ascertained, and more especially when they encounter a violent storm of wind. They meet the gust, and appear to slide along the edges of it, as if determined not to lose one inch of what they have gained. The foremost front the storm with pertinacity, ascending or plunging along the skirts of the opposing currents, and entering their undulating recesses, as if determined to force their way through, while the rest follow close behind, all huddled together into such compact masses as to appear like a black spot. Not a twitter is then to be heard from them by the spectator below; but the instant the farther edge of the current is doubled, they relax their efforts, to refresh themselves, and twitter in united accord, as if congratulating each other on the successful issue of the contest.
The usual flight of this bird more resembles that of the _Hirundo urbica_ of LINNÆUS, or that of the _Hirundo fulva_ of VIEILLOT, than the flight of any other species of Swallow; and, although graceful and easy, cannot be compared in swiftness with that of the Barn Swallow. Yet the Martin is fully able to distance any bird not of its own genus. They are very expert at bathing and drinking while on the wing, when over a large lake or river, giving a sudden motion to the hind part of the body, as it comes into contact with the water, thus dipping themselves in it, and then rising and shaking their body, like a water spaniel, to throw off the water. When intending to drink, they sail close over the water, with both wings greatly raised, and forming a very acute angle with each other. In this position, they lower the head, dipping their bill several times in quick succession, and swallowing at each time a little water.
They alight with comparative ease on different trees, particularly willows, making frequent movements of the wings and tail as they shift their place, in looking for leaves to convey to their nests. They also frequently alight on the ground, where, notwithstanding the shortness of their legs, they move with some ease, pick up a goldsmith or other insect, and walk to the edges of puddles to drink, opening their wings, which they also do when on trees, feeling as if not perfectly comfortable.
These birds are extremely courageous, persevering, and tenacious of what they consider their right. They exhibit strong antipathies against cats, dogs, and such other quadrupeds as are likely to prove dangerous to them. They attack and chase indiscriminately every species of Hawk, Crow, or Vulture, and on this account are much patronized by the husbandman. They frequently follow and tease an Eagle, until he is out of sight of the Martin's box; and to give you an idea of their tenacity, when they have made choice of a place in which to rear their young, I shall relate to you the following occurrences.
I had a large and commodious house built and fixed on a pole, for the reception of Martins, in an enclosure near my house, where for some years several pairs had reared their young. One winter I also put up several small boxes, with a view to invite Blue-birds to build nests in them. The Martins arrived in the spring, and imagining these smaller apartments more agreeable than their own mansion, took possession of them, after forcing the lovely Blue-birds from their abode. I witnessed the different conflicts, and observed that one of the Blue-birds was possessed of as much courage as his antagonist, for it was only in consequence of the more powerful blows of the Martin, that he gave up his house, in which a nest was nearly finished, and he continued on all occasions to annoy the usurper as much as lay in his power. The Martin shewed his head at the entrance, and merely retorted with accents of exultation and insult. I thought fit to interfere, mounted the tree on the trunk of which the Blue-bird's box was fastened, caught the Martin, and clipped his tail with scissars, in the hope that such mortifying punishment might prove effectual in inducing him to remove to his own tenement. No such thing; for no sooner had I launched him into the air, than he at once rushed back to the box. I again caught him, and clipped the tip of each wing in such a manner that he still could fly sufficiently well to procure food, and once more set him at liberty. The desired effect, however, was not produced, and as I saw the pertinacious Martin keep the box in spite of all my wishes that he should give it up, I seized him in anger, and disposed of him in such a way that he never returned to the neighbourhood.
At the house of a friend of mine in Louisiana, some Martins took possession of sundry holes in the cornices, and there reared their young for several years, until the insects which they introduced to the house induced the owner to think of a reform. Carpenters were employed to clean the place, and close up the apertures by which the birds entered the cornice. This was soon done. The Martins seemed in despair; they brought twigs and other materials, and began to form nests wherever a hole could be found in any part of the building; but were so chased off that after repeated attempts, the season being in the mean time advanced, they were forced away, and betook themselves to some Woodpeckers' holes on the dead trees about the plantation. The next spring, a house was built for them. The erection of such houses is a general practice, the Purple Martin being considered as a privileged pilgrim, and the harbinger of spring.
The note of the Martin is not melodious, but is nevertheless very pleasing. The twitterings of the male while courting the female are more interesting. Its notes are among the first that are heard in the morning, and are welcome to the sense of every body. The industrious farmer rises from his bed as he hears them. They are soon after mingled with those of many other birds, and the husbandman, certain of a fine day, renews his peaceful labours with an elated heart. The still more independent Indian is also fond of the Martin's company. He frequently hangs up a calabash on some twig near his camp, and in this cradle the bird keeps watch, and sallies forth to drive off the vulture that might otherwise commit depredations on the deer-skins or pieces of venison exposed to the air to be dried. The humbled slave of the Southern States takes more pains to accommodate this favourite bird. The calabash is neatly scooped out, and attached to the flexible top of a cane, brought from the swamp, where that plant usually grows, and placed close to his hut. It is, alas! to him a mere memento of the freedom which he once enjoyed; and, at the sound of the horn which calls him to his labour, as he bids farewell to the Martin, he cannot help thinking how happy he should be, were he permitted to gambol and enjoy himself day after day, with as much liberty as that bird. Almost every country tavern has a Martin box on the upper part of its sign-board; and I have observed that the handsomer the box, the better does the inn generally prove to be.