Part 14
The wryneck (jynx torquilla) visits us annually, but in very uncertain numbers, and, from some unknown cause, or local changes, in yearly diminishing quantities. In one short season after its arrival we hear its singular monotonous note at intervals through half the day. This ceases, and we think no more about it, as it continues perfectly mute; not a twit or a chirp escapes to remind us of its presence during all the remainder of its sojourn with us, except the maternal note or hush of danger, which is a faint, low, protracted hissing, as the female sits clinging by the side or on the stump of a tree. Shy and unusually timid, as if all its life were spent in the deepest retirement away from man, it remains through the day on some ditch-bank, or basks with seeming enjoyment, in any sunny hour, on the ant-hills nearest to its retreat; and these it depopulates for food, by means of its long glutinous tongue, which with the insects collects much of the soil of the heaps, as we find a much larger portion of grit in its stomach than is usually met with in that of other birds. When disturbed it escapes by a flight precipitate and awkward, hides itself from our sight, and, were not its haunts and habits known, we should never conjecture that this bustling fugitive was our long-forgotten spring visitant the wryneck. The winter or spring of 1818 was, from some unknown cause, singularly unfavorable for this bird. It generally arrives before the middle of April; and its vernal note, so unlike that of any of its companions, announces its presence throughout all the mild mornings of this month, and part of the following; but during the spring of that year it was perfectly silent, or absent from us. The season, it is true, was unusually cheerless and ungenial.
Some of our birds are annually diminishing in numbers; others have been entirely destroyed, or no longer visit the shores of Britain. The increase of our population, inclosure, and clearage of rude and open places, and the drainage of marshy lands, added to the noise of our fire-arms, have driven them away, or rendered their former breeding and feeding stations no longer eligible to many, especially to the waders and aquatic birds. The great Swan Pool, near the city of Lincoln, on which I have seen at one time forty of these majestic creatures sailing in all their dignity, is, I am told, no longer a pool; the extensive marshes of Glastonbury, which have afforded me the finest snipe shooting, are now luxuriant corn farms; and multitudes of other cases of such subversions of harbor for birds are within memory. An ornithological list made no longer ago than the days of Elizabeth would present the names of multitudes now aliens to our shores. The nightingale was common with us here a few years past; the rival songs of many were heard every evening during the season, and in most of our shady lanes we were saluted by the harsh warning note of the parent to its young; but from the assiduity of bird-catchers, or some local change that we are not sensible of, a solitary vocalist or so now only delights our evening walk. The egg of this bird is rather singularly colored, and not commonly to be obtained. Our migrating small birds incur from natural causes great loss in their transits; birds of prey, adverse winds, and fatigue, probably reduce their numbers nearly as much as want, and the severity of the winter season, does those that remain; and in some summers the paucity of such birds is strikingly manifest. Even the hardy rook is probably not found in such numbers as formerly, its haunts having been destroyed or disturbed by the felling of trees, in consequence of the increased value of timber, and the changes in our manners and ideas. Rooks love to build near the habitation of man: but their delight, the long avenue, to caw as it were in perspective from end to end, is no longer the fashion; and the poor birds have been dispersed to settle on single distant trees, or in the copse, and are captured and persecuted.
“Old-fashioned halls, dull aunts, and croaking rooks,”
a modern Zephalinda would scarcely find now to anticipate with dread. In many counties very few rookeries remain, where once they were considered as a necessary appendage, and regularly pointed out the abbey, the hall, the court-house, and the grange.
The starling (sturnus vulgaris) breeds with us, as in most villages in England. Towards autumn the broods unite, and form large flocks; but those prodigious flights, with which, in some particular years, we are visited, especially in parts of those districts formerly called the “fen counties,” are probably an accumulation from foreign countries. We have seldom more than a pair, or two, which nestle under the tiling of an old house, in the tower of the church, the deserted hole of the woodpecker, or some such inaccessible place. The flights probably migrate to this country alone, as few birds could travel long, and continue such a rapid motion as the starling. The Royston crow, the only migrating bird with which it forms an intimate association, is infinitely too heavy of wing to have journeyed with the stare. The delight of these birds in society is a predominant character; and to feed they will associate with the rook, the pigeon, or the daw; and sometimes, but not cordially, with the fieldfare: but they chiefly roost with their own families, preferring some reedy, marshy situation. These social birds are rarely seen alone, and should any accident separate an individual from the companions of its flight, it will sit disconsolate on an eminence, piping and plaining, till some one of its congeners join it. Even in small parties they keep continually calling and inviting associates to them, with a fine clear note, that, in particular states of the air, may be heard at a considerable distance. This love of society seems to be innate; for I remember one poor bird, that had escaped from domestication, in which it had entirely lost, or probably never knew, the language or manners of its race, and acquired only the name of its mistress; disliked and avoided by its congeners, it would sit by the hour together, sunning on some tall elm, calling in a most plaintive strain, Nānny, Nānny, but no Nanny came; and our poor solitary either pined itself to death, or was killed, as its note ceased. They vastly delight, in a bright autumnal morning, to sit basking and preening themselves on the summit of a tree, chattering all together in a low song-like note. There is something singularly curious and mysterious in the conduct of these birds previous to their nightly retirement, by the variety and intricacy of the evolutions they execute at that time. They will form themselves perhaps into a triangle, then shoot into a long, pearshaped figure, expand like a sheet, wheel into a ball, as Pliny observes, each individual striving to get into the centre, &c., with a promptitude more like parade movements, than the actions of birds. As the breeding season advances, these prodigious flights divide, and finally separate into pairs, and form their summer settlements; but probably the vast body of them leaves the kingdom. Travellers tell us, that starlings abound in Persia and the regions of Caucasus.
No birds, except sparrows, congregate more densely than stares. They seem continually to be running into clusters, if ever so little scattered; and the stopping of one, to peck at a worm, immediately sets all its companions hastening to partake. This habit in the winter season brings on them death, and protracted sufferings, as every village popper notices these flocks, and fires at the poor starlings. Their flesh is bitter and rank, and thus useless when obtained; but the thickness of the flights, the possibility of killing numbers, and manifesting his skill, encourages the trial. The flight of these birds, whether from feeding to roost, or on their return to feed, is so rapid, that none with any impediment can keep company; and in consequence we see many, which have received slight wing or body wounds, lingering about the pastures long into spring, and pining after companions they cannot associate with.
These birds are very assiduous in their attentions to their young, and in continual progress to collect worms and insects for them. However strong parental affection may be in all creatures, yet the care which birds manifest in providing for their nestlings is more obvious than that of other animals. The young of beasts sleep much; some are hidden in lairs and thickets nearly all the day, others take food only at intervals or stated periods, the parent ruminating, feeding, or reposing too: but birds, the young of which remain in their nests, as most of them do, excepting the gallinaceous and aquatic tribes, have no cessation of labor from early morning till the close of eve, till the brood can provide for themselves. What unceasing toil and perseverance are manifest in the rooks, and what distances do they travel to obtain nourishment for their clamorous brood! It is a very amusing occupation for a short time, to attend to the actions of a pair of swallows, or martens, the family of which have left the nest, and settled upon some naked spray, or low bush in the field, the parents cruising around, and then returning with their captures to their young: the constant supply which they bring, the celerity with which it is given and received, and the activity and evolutions of the elder birds, present a pleasing example of industry and affection. I have observed a pair of starlings for several days in constant progress before me, having young ones in the hole of a neighboring poplar tree, and they have been probably this way in action from the opening of the morning—thus persisting in this labor of love for twelve or thirteen hours in the day! The space they pass over in their various transits and returns must be very great, and the calculation vague; yet, from some rude observations it appears probable that this pair in conjunction do not travel less than fifty miles in the day, visiting and feeding their young about a hundred and forty times, which consisting of five in number, and admitting only one to be fed each time, every bird must receive in this period eight-and- twenty portions of food or water! This excessive labor seems entailed upon most of the land birds, except the gallinaceous tribes, and some of the marine birds, which toil with infinite perseverance in fishing for their broods; but the very precarious supply of food to be obtained in dry seasons by the terrestrial birds renders theirs a labor of more unremitting hardship than that experienced by the piscivorous tribes, the food of which is probably little influenced by season, while our poor land birds find theirs to be nearly annihilated in some cases. The gallinaceous birds have nests on the ground; the young leave them as soon as they escape from the shell, are led immediately from the hatch to fitting situations for food and water, and all their wants are most admirably attended to; but the constant journeyings of those parent birds that have nestlings unable to move away, the speed with which they accomplish their trips, the anxiety they manifest, and the long labor in which they so gaily persevere, is most remarkable and pleasing, and a duty consigned but to a few.
We have no bird more assiduous in attentions to their young, than the red-start, (_steort_, Saxon, a tail,) one or other of the parents being in perpetual action, conveying food to the nest, or retiring in search of it; but as they are active, quick-sighted creatures, they seem to have constant success in their transits. They are the most restless and suspicious of birds during this season of hatching and rearing their young; for when the female is sitting, her mate attentively watches over her safety, giving immediate notice of the approach of any seemingly hostile thing, by a constant repetition of one or two querulous notes, monitory to her or menacing to the intruder: but when the young are hatched, the very appearance of any suspicious creature sets the parents into an agony of agitation, and perching upon some dead branch or a post, they persevere in one unceasing clamor till the object of their fears is removed; a magpie near their haunts, with some reason, excites their terror greatly, which is expressed with unremitting vociferation. All this parental anxiety, however, is no longer in operation than during the helpless state of their offspring, which, being enabled to provide their own requirements, gradually cease to be the objects of solicitude and care; they retire to some distant hedge, become shy and timid things, feeding in unobtrusive silence.
The brown starling, or solitary thrush (turdus solitarius), is not an uncommon bird with us. It breeds in the holes and hollows of old trees, and, hatching early, forms small flocks in our pastures, which are seen about before the arrival of the winter starling, for which bird, by its manners and habits, it is generally mistaken. It will occasionally, in very dry seasons, enter our gardens for food, which the common stares never do; and this year (1826) I had one caught in a trap, unable to resist the tempting plunder of a cherry tree, in conjunction with half the thrushes in the neighborhood. I have seen a few, small, thrushlike birds associate and feed with the missel-thrush in our summer pastures, which I suspect to be solitary starlings: but, wild and wary like them, they admit no approach to verify the species; and they appear likewise to follow and mix with this bird, when it visits us in autumn, to gather the berries of the yew and the mountain ash. I am not certain where it passes its winter season, but apprehend it mingles in the large flights of the common species. It returns to our pastures, however, for a short period in the spring, in small parties of six or ten individuals. The common stare, when disturbed, rises and alights again at some distance, most generally on the ground; but the brown starling settles frequently on some low bush, or small tree, before it returns to its food. I know of no description that accords so well with our bird as that in Bewick’s supplement, excepting that the legs of those which I have seen are of a red brown color, the bill black, and the lower mandible margined with white; but age and sex occasion many changes in tints and shades. This species possesses none of those beauties of plumage so observable in the common starling, and all those fine prismatic tintings that play and wander over the feathers of the latter are wanting in the former. Its whole appearance is like that of a thrush, but it presents even a plainer garb; its browns are more dusky and weather-beaten; and for the beautiful mottled breast of the throstle, it has a dirty white, and a dirtier brown. I scarcely know any bird less conspicuous for beauty than the solitary thrush: it seems like a bleached, wayworn traveller, even in its youth.
It was a very ancient observation, and modern investigation seems fully to confirm it, that many of the serpent race captured their prey by infatuation or intimidation; and there can be no doubt of the fact, that instinctive terror will subdue the powers of some creatures, rendering them stupefied and motionless at the sudden approach of danger. We have two kinds of petty hawks, the sparrow-hawk (falco nisus) and the kestrel (falco tinunculus), that seem fully to impress upon their destined prey this species of intimidation. A beautiful male bull-finch, that sat harmlessly pecking the buds from a blackthorn by my side, when overlooking the work of a laborer, suddenly uttered the instinctive moan of danger, but made no attempt to escape into the bush, seemingly deprived of the power of exertion. On looking round, a sparrow-hawk was observed on motionless wing gliding rapidly along the hedge, and, passing me, rushed on its prey with undeviating certainty. There was fully sufficient time from the moment of perception for the bull-finch to escape; but he sat still, waiting the approach of death, an unresisting victim. We have frequently observed these birds, when perched on an eminence, insidiously attentive to a flock of finches and yellow-hammers basking in a hedge, and after due consideration apparently single out an individual. Upon its moving for its prey, some wary bird has given the alarm, and most of the little troop scuttle immediately into the hedge; but the hawk holds on its course, and darts upon a selected object. If baffled, it seldom succeeds upon another; and so fixed are its eyes upon this one individual, that, as if unobservant of its own danger, it snatches up its morsel at our very sides. A pigeon on the roof of the dovecot seems selected from its fellows, the hawk rarely snatching at more than one terror-stricken bird. The larger species of hawks appear to employ no powers excepting those of wing, but pursue and capture by celerity and strength.
We converse annually upon early and late seasons; and such things there are. A mild winter, a warm February and March, will influence greatly the growth of vegetation: not that a primrose under that bank, or a violet under the shelter of this hedge, affords us any criterion of earliness; but a general shading of green, an expansion of buds, an incipient unfolding of leaves, gives notice of the spring’s advance. The principal blossoming of plants usually takes place at nearly stated periods; but particular mildness in the atmosphere and additional warmth in the soil, accelerate this season; and of all the evils which threaten the horticulturist, an early spring is most to be deprecated. An April breathing odors, wreathed in verdure and flowers, the willow wren sporting in the copse, the swallow skimming over the pool, lambs racing in the daisied mead, may be a beautiful sight to contemplate,—
“Fair laughs the morn, and soft the zephyrs blow;”
but it is like the laugh of irony, the smile that lures to ruin,
“Which, hushed in grim repose, awaits his certain prey.”
Then comes a ruthless May, with Winter in her train, who, with his frosty edge, unpitying shears away all the expectancies, the beautiful promise of the year; and we have to await returning seasons, and patient hope for better things. A garden pining and prostrate from the effects of a churlish, frosty May, leaves crisp and blackened, flowers withered, torn, and scattered around, are a melancholy sight—the vernal hectic that consumes the fairest offspring of the nursery. There is a plant, however, the white thorn (mespilus oxycanthus), the May of our rustics, common in all places and situations, that affords a good example of general steadiness to time, uninfluenced by partial effects. An observation of above twenty years upon this plant has proved how little it deviates in its blossoming in one season from another; and, under all the importunities and blandishments of the most seductive Aprils, I have in all that period never but twice seen more than a partial blossom by the first of May. We hail our first-seen swallow as a harbinger of milder days and summer enjoyments; but the appearance of our birds of passage is not greatly to be depended upon, as I have reason to apprehend from much observation. They will be accelerated or retarded in the time of their departure by the state of the wind in the country whence they take their flight; they travel much by night, requiring in many instances the light of the moon to direct them; and the actual time of their arrival is difficult to ascertain, as they steal into our hedges and copses unperceived. If the weather be bright or warm, their voices are heard; if gloomy and cold, they will lie secreted till the call of hunger or of love intimates their presence. Though we rarely see these birds in their transits, yet I have at times, on a calm bright evening in November, heard high in the air the redwing and the fieldfare, on progress to a destined settlement, manifested by the signal-notes of some leading birds to their scattered followers. These conductors of their flocks are certainly birds acquainted with the country over which they travel, their settlements here being no promiscuous dispersion: it being obvious that many pairs of birds return to their ancient haunts, either old ones which had bred there, or their offspring. The butcher-bird successively returns to a hedge in one of my fields, influenced by some advantage it derives from that situation, or from a preference to the spot where hatched; but we have perhaps no bird more attached to peculiar situations than the gray flycatcher (muscicapa grisola), one pair, or their descendants, frequenting year after year the same hole in the wall, or the same branch on the vine or the plum. Being perfectly harmless, and hence never molested, they become
“Enamor’d with their ancient haunts, ——and hover round.”
I once knew a pair of these birds bring off two broods in one season from the same nest. This flycatcher delights in eminences. The naked spray of a tree, or projecting stone in a building, or even a tall stick in the very middle of the grass-plot, is sure to attract its attention, as affording an uninterrupted view of its winged prey; and from this it will be in constant activity a whole summer’s day, capturing its food and returning to swallow it. The digestion of some birds must be remarkably rapid, to enable them to receive such constant replenishments of food. The swift and the swallow are feeding from the earliest light in the morning till the obscurity of evening; the quantities of cherries and raspberries that the blackcap and pettichaps will eat are surprising, as they are unremittingly consuming from morning till night; and this flycatcher seems to require a proportion of food equal to any bird, being in constant progress, capturing one moment, and resting the next. But fruit and insects are with us only for a short season; and their privations, when these no longer afford a supply, indicate, that they possess the power of abstinence, as well as that of consumption.