British Birds in Their Haunts

Part 20

Chapter 203,792 wordsPublic domain

The wanderer by the river's side on a bright sunny day, at any season, may have his attention suddenly arrested by the sight of a bird shooting past him, either up or down the stream, at so slight an elevation above the water, that he can look down on its back. Its flight is rapid, and the colour of the plumage so brilliant, that he can compare it to nothing less dazzlingly bright than the richest feathers of the peacock, or a newly dug specimen of copper ore. After an interval of a few seconds it will perhaps be followed by a second, its mate, arrayed in attire equally gorgeous with emerald, azure, and gold. Following the course of the bird, let him approach cautiously any pools where small fish are likely to abound, and he may chance to descry, perched motionless on the lower branch of an alder overhanging the stream, on some bending willow, or lichen-covered rail, the bird which but now glanced by him like a meteor. If exposed to the rays of the sun, the metallic green of its upper plumage is still most conspicuous; if in the shade, or surrounded by leaves, its chestnut red breast betrays its position. Not a step further in advance, or the fisherman, intent as he is on his sport, will take alarm and be off to another station. With beak pointed downwards it is watching until one among a shoal of minnows or bleaks comes within a fair aim; then with a twinkle of the wing it dashes head foremost from its post, plunges into the stream, disappears for a second, and emerges still head foremost with its struggling booty. A few pinches with its powerful beak, or a blow against its perch, deprives its prey of life, and the morsel is swallowed entire, head foremost. Occasionally, where convenient perches are rare, as is the case with the little pools left by the tide on the sea-shore (for the Kingfisher is common on the banks of tidal rivers as well as on inland streams and lakes), it hovers like a Kestrel, and plunges after small fish, shrimps, and marine insects. It once happened to me that I was angling by a river's side, quite concealed from view by a willow on either side of me, when a Kingfisher flew down the stream, and perched on my rod. I remained perfectly still, but was detected before an opportunity had been afforded me of taking a lesson from my brother sportsman.

The Kingfisher is a permanent resident in this country, and may be observed, at any season, wherever there is a river, canal, or lake, those streams being preferred the banks of which are lined with trees or bushes. Like most other birds of brilliant plumage, it is no vocalist; its only note being a wild piping cry, which it utters while on the wing. Happily the Kingfishers are again on the increase in our country.

[22] Plin. _Nat. Hist._ lib. x. cap. 32. xxxii. cap 8.

FAMILY CORACIIDÆ

THE ROLLER CORÁCIAS GÁRRULUS

Head, neck, and under parts tinged with various shades of light blue, varied with green; back and scapulars reddish brown; tail blue, green, and black. Length twelve inches and a half. Eggs smooth shining white.

About twenty specimens in all of this bird have been observed in England, the one of most recent occurrence being, I believe, one which was shot close to my garden, on the twentieth of September, 1852. The winter home of the Roller is Africa, and it is said to be particularly abundant in Algeria. About the middle of April it crosses the Mediterranean, and seems to prefer the north of Europe to the south as a summer residence, being more abundant in Germany and the south of Russia than in France, though many proceed no further than Sicily and Greece. Its food consists mainly of caterpillars and other insects. The name Roller, being derived directly from the French _Rollier_, should be pronounced so as to rhyme with 'dollar'.

FAMILY MEROPIDÆ

THE BEE-EATER MÊROPS APIÁSTER

Forehead white, passing into bluish green; upper plumage chestnut; throat golden yellow, bounded by a black line; wings variegated with blue, brown, and green; tail greenish blue. Length eleven inches. Eggs glossy white.

This bird, which in brilliancy of plumage vies with the Hummingbirds, possesses little claim to be ranked among soberly clad British birds. Stray instances are indeed met with from time to time, but at distant intervals. In the islands of the Mediterranean, and in the southern countries of Europe, they are common summer visitors, and in Asia Minor and the south of Russia they are yet more frequent. They are gregarious in habits, having been observed, both in Europe, their summer, and in Africa, their winter residence, to perch together on the branches of trees in small flocks. They also build their nests near each other. These are excavations in the banks of rivers, variously stated to be extended to the depth of from six inches to as many feet. Their flight is graceful and light, resembling that of the Swallows. Their food consists of winged insects, especially bees and wasps, which they not only catch when they are wandering at large through the air, but watch for near their nests. The inhabitants of Candia and Cyprus are said to catch them by the help of a light silk line, to which is attached by a fish-hook a wild bee. The latter in its endeavour to escape soars into the air, and the Bee-eater seizing it becomes the prey of the aërial fisherman.

FAMILY UPUPIDÆ

THE HOOPOE UPUPA EPOPS

Crest orange-red tipped with black; head, neck, and breast pale cinnamon; back, wings, and tail barred with black and white; under parts white. Length twelve inches; width nineteen inches. Eggs lavender grey, changing to greenish olive.

Little appears to be known of the habits of this very foreign-looking bird from observation in Great Britain. The season at which it is seen in this country is usually autumn, though a few instances have occurred of its having bred with us. In the south of Europe and north of Africa it is of common occurrence as a summer visitor, but migrates southwards in autumn. Its English name is evidently derived from the French _Huppe_, a word which also denotes 'a crest', the most striking characteristic of the bird. It is called also in France _Puput_, a word coined, perhaps, to denote the noise of disgust which one naturally makes at encountering an unpleasant odour, this, it is said, being the constant accompaniment of its nest, which is always found in a filthy condition, owing to the neglect of the parent birds in failing to remove offensive matter, in conformity with the laudable practise of most other birds. In spite of the martial appearance of its crest, it is said to be excessively timid, and to fly from an encounter with the smallest bird that opposes it. It lives principally on the ground, feeding on beetles and ants. On trees it sometimes perches but does not climb, and builds its nest in holes in trees and walls, rarely in clefts of rocks. It walks with a show of dignity when on the ground, erecting its crest from time to time. In spring the male utters a note not unlike the coo of a Wood-pigeon, which it repeats several times, and at other seasons it occasionally emits a sound something like the shrill note of the Greenfinch. But it is no musician and is as little anxious to be heard as seen. The nest is a simple structure composed of a few scraps of dried grass and feathers, and contains from four to six eggs. It would breed here annually if not always shot on arrival.

FAMILY CUCULIDÆ

THE CUCKOO CÚCULUS CANÓRUS

Upper plumage bluish ash colour, darker on the wings, lighter on the neck and chest; under parts whitish with transverse dusky streaks; quills barred on the inner webs with oval white spots; tail-feathers blackish, tipped and spotted with white; bill dusky, edged with yellow; orbits and inside of the mouth orange-yellow; iris and feet yellow. _Young_--ash-brown, barred with reddish brown; tips of the feathers white; a white spot on the back of the head. Length thirteen inches and a half, breadth twenty-three inches. Eggs varying in colour and markings.

No bird in a state of nature utters a note approaching so closely the sound of the human voice as the Cuckoo; on this account, perhaps, partially at least, it has at all times been regarded with especial interest. Its habits have been much investigated, and they are found to be unlike those of any other bird. The Cuckoo was a puzzle to the earlier naturalists, and there are points in its biography which are controverted still. From the days of Aristotle to those of Pliny, it was supposed to undergo a metamorphosis twice a year, appearing during the summer months as a Cuckoo, "a bird of the hawk kind, though destitute of curved talons and hooked beak, and having the bill of a Pigeon; should it chance to appear simultaneously with a Hawk it was devoured, being the sole example of a bird being killed by one of its own kind. In winter it actually changed into a Merlin, but reappeared in spring in its own form, but with an altered voice, laid a single egg, or rarely two, in the nest of some other bird, generally a Pigeon, declining to rear its own young, because it knew itself to be a common object of hostility among all birds, and that its brood would be in consequence unsafe, unless it practised a deception. The young Cuckoo being naturally greedy, monopolized the food brought to the nest by its foster parents; it thus grew fat and sleek, and so excited its dam with admiration of her lovely offspring, that she first neglected her own chicks, then suffered them to be devoured before her eyes, and finally fell a victim herself to his voracious appetite."[23]--A strange fiction, yet not more strange than the truth, a glimmering of which appears throughout. We know well enough now that the Cuckoo does not change into a Merlin, but migrates in autumn to the southern regions of Africa; but this neither Aristotle nor Pliny could have known, for the common belief in their days was, that a continued progress southwards would bring the traveller to a climate too fierce for the maintenance of animal life. Now the Merlin visits the south of Europe, just at the season when the Cuckoo disappears, and returns northwards to breed in spring, a fact in its history as little known as the migration of the Cuckoo. It bears a certain resemblance to the Cuckoo, particularly in its barred plumage, certainly a greater one than exists between a caterpillar and a butterfly, so that there were some grounds for the belief in a metamorphosis, strengthened not a little by the fact that the habits of the bird were peculiar in other respects. Even so late as the time of our own countrymen, Willughby and Ray (1676), it was a matter of doubt whether the Cuckoo lay torpid in a hollow tree, or migrated during winter. These authors, though they do not admit their belief of a story told by Aldrovandus of a certain Swiss peasant having heard the note of a Cuckoo proceed from a log of wood which he had thrown into a furnace, thought it highly probable that the Cuckoo did become torpid during winter, and were acquainted with instances of persons who had heard its note during unusually mild winter weather. A Cuckoo which had probably been hatched off too late to go away with the rest remained about the tennis ground of a relative of the present editor until the middle of November, getting very tame. Then, unfortunately, a cat got it. The assertion again of the older naturalists, that the Cuckoo is the object of hatred among birds generally, seems credible, though I should be inclined to consider its habit of laying its eggs in the nests of other birds as the cause rather than the consequence of its unpopularity. The contrary, however, is the fact, numerous anecdotes of the Cuckoo showing that it is regarded by many other birds with a respect which amounts to infatuation, rather than with apprehension. The statement that it lays but one egg is erroneous, so also is the assertion of Willughby that it invariably destroys the eggs found in a nest previously to depositing its own. Pliny's assertion that the young bird devours its foster brothers and sisters is nearer the truth, but his account of its crowning act of impiety in swallowing its nurse, is, I need not say, altogether unfounded in fact. Having disposed of these errors, some of which are entertained by the credulous or ill-informed at the present day, I will proceed to sketch in outline the biography of this singular bird, as the facts are now pretty generally admitted.

The Cuckoo arrives in this country about the middle of April; the time of its coming to different countries is adapted to the time of the foster-parents' breeding. During the whole of its stay it leads a wandering life, building no nest, and attaching itself to no particular locality. It shows no hostility towards birds of another kind, and little affection for those of its own. If two males meet in the course of their wandering they frequently fight with intense animosity. I was once witness of an encounter between two birds who chanced to meet in mid-air. Without alighting they attacked each other with fury, pecking at each other and changing places just as one sees two barn-door cocks fight for the supremacy of the dunghill. Feathers flew in profusion, and in their passion the angry birds heeded my presence so little that they came almost within arm's length of me. These single combats account for the belief formerly entertained that the Cuckoo was the only sort of Hawk that preyed on its own kind. The female does not pair or keep to one mate. It is, however, frequently accompanied by a small bird of another kind, said to be a Meadow Pipit.

The Cuckoo hunts for its food both in trees and on the ground. On its first arrival it lives principally on beetles, but when caterpillars become abundant it prefers them, especially the hairy sorts. In the months of May and June, the female Cuckoo lays her eggs (the number of which is variously estimated from five to twelve), choosing a separate locality for each, and that invariably the nest of some other bird. The nests in which the egg of a Cuckoo has been found in this country are those of the Hedge Sparrow, Robin, Redstart, Whitethroat, Willow Warbler, Sedge Warbler, Wagtail, Pipit, Skylark, Yellow Bunting, Chaffinch, Greenfinch, Linnet, Blackbird and Wren; the Pipit being the most frequent. It has now been ascertained that the nests of birds in which the Cuckoo lays its eggs in different countries number 145 species.[24] In some of these instances, the position and structure of the nests were such that a bird of so large a size could not possibly have laid an egg in the usual way. Hence, and from other evidence, it is pretty clear that the egg is in all cases laid at a distance from the nest and carried by the bird in her bill to its destination. The bird can have no difficulty in accomplishing this seemingly hard task; for the gape of the Cuckoo is wide, and the egg disproportionately small, no larger in fact than the egg of the Skylark, a bird only a fourth of its size. The period during which a nest is fit for the reception of a Cuckoo's egg is short; if a time were chosen between the completion of the nest and the laying of the first egg by the rightful owner, the Cuckoo could have no security that her egg would receive incubation in good time, and again if the hen were sitting there would be no possibility of introducing her egg surreptitiously. She accordingly searches for a nest in which one egg or more is laid, and in the absence of the owner lays down her burden and departs. There are certain grave suspicions that the intruder sometimes makes room for her own egg by destroying those already laid; but this, if it be true, is exceptional. If it were very much larger than the rest, it might excite suspicion, and be either turned out, or be the cause of the nest being deserted; it would require, moreover, a longer incubation than the rest, and would either fail to be hatched, or produce a young Cuckoo at a time when his foster-brothers had grown strong enough to thwart his evil designs. As it is, after fourteen days' incubation, the eggs are hatched simultaneously, or nearly so, the Cuckoo being generally the first. No sooner does the young bird see the day, than he proceeds to secure for himself the whole space of the nest and the sole attention of his foster-parents, by insinuating himself under the other young birds and any eggs which may remain unhatched, and hurling them over the edge of the nest, where they are left to perish. 'The singularity of its shape', says Dr. Jenner, 'is well adapted for these purposes; for, different from other newly-hatched birds, its back from the shoulders downwards is very broad, with a considerable depression in the middle. To the question which naturally suggests itself, 'Why does the young Cuckoo thus monopolize the nest and the attentions of its foster parents?' the solution is plain. The newly-hatched bird must of necessity be less in size than the egg from which it proceeded, but a full-grown Cuckoo exceeds the dimensions of a whole brood of Pipits; its growth therefore must be rapid and cannot be maintained without a large supply of food. But the old birds could not possibly with their utmost exertions feed a brood of their own kind and satisfy the demands made by the appetite of the voracious stranger as well. The latter consequently saves them from this impossible task, and, by appropriating to his single use the nourishment intended for a brood of four or five, not only makes provision for his own well-being, but helps them out of a difficulty. So assiduously is he taken care of that he soon becomes a portly bird and fills his nest; in about three weeks he is able to fly, but for a period of four or five weeks more his foster-parents continue to feed him. It is probable that the young Cuckoo actually exercises some fascination over other birds. There is a case on record in which a pair of Meadow Pipits were seen to throw out their own young ones to make room for the intruder. In another instance, a young Cuckoo which had been taken from the nest and was being reared by hand escaped from confinement. Having one of its wings cut, it could not fly, but was found again, at the expiration of a month, within a few fields of the house where it was reared, and several little wild birds were in the act of feeding it. The Bishop of Norwich[25] mentions two instances in which a young Cuckoo in captivity was fed by a young Thrush which had only just learnt to feed itself.

In the days when omens were observed, it was considered a matter of high import to hear the song of the Nightingale before that of the Cuckoo. Thus Chaucer says:

it was a commone tale That it were gode to here the Nightingale, Moche rathir[26] than the lewde[27] Cuckowe singe.

So, when on a certain occasion he heard the Cuckoo first, and was troubled in consequence, he represents the Nightingale as thus addressing him:

be thou not dismaied For thou have herd the Cuckow erst than me, For if I live it shall amendid be The nexte Maie, if I be not afraied.

More recently Milton thus addresses the Nightingale:

Thy liquid notes that close the eye of day, First heard before the shallow Cuccoo's bill, Portend success in love.

Whether any traces of this popular belief yet linger in our rural districts, I do not know; but I can recall my childish days in the west of England (where there are no Nightingales), when I looked forward with implicit faith to the coming of the Cuckoo, to 'eat up the dirt', and make the Devonshire lanes passable for children's spring wanderings.

The song of the Cuckoo, I need scarcely remark, consists of but two notes, of which the upper is, I believe, invariably, E flat, the lower most frequently C natural, forming, however, not a perfect musical interval, but something between a minor and a major third. Occasionally two birds may be heard singing at once, one seemingly aiming at a minor, the other a major third; the effect is, of course, discordant. Sometimes the first note is pronounced two or three times, thus 'cuck-cuck-cuckoo', and I have heard it repeated rapidly many times in succession, so as to resemble the trilling note of the Nightingale, but in a lower key. The note of the nestling is a shrill plaintive chirp, which may best be imitated by twisting a glass stopper in a bottle. Even the human ear has no difficulty in understanding it as a cry for food, of which it is insatiable. Towards the end of June the Cuckoo, according to the old adage, 'alters its tune', which at first loses its musical character and soon ceases altogether. In July the old birds leave us, the males by themselves first, and the females not many days after; but the young birds remain until October.

Referring to the young cuckoo's manner of ejecting the eggs of its foster-parents, and the reason for this apparently cruel action, the editor refers our readers to Mr. W. H. Hudson's interesting chapter in _Idle Days in Hampshire_.

[23] Plin. _Nat. Hist._ lib. x. cap. ix.

[24] Mr. Wells Bladen, of Stone, wrote an interesting brochure on this point.--J. A. O.

[25] _Familiar History of Birds._

[26] Earlier.

[27] Unskilful.

Crossbill, _imm._ [F] [M]

Cuckoo [M]

[_face p. 138._]]

ORDER STRIGES

FAMILY STRIGIDÆ

SUB-FAMILY STRIGINÆ

THE BARN OWL STRIX FLAMMEA

Beak yellowish white; upper parts light tawny yellow minutely variegated with brown, grey, and white; face and lower plumage white, the feathers of the margin tipped with brown. Length fourteen inches; breadth nearly three feet. Eggs white.