British Birds in Their Haunts

Part 19

Chapter 193,940 wordsPublic domain

This bird used to be described as a nocturnal robber who finds his way into the goat-pens, sucks the dugs of the goats, poisoning them to such an extent that the animals themselves are blinded, and their udders waste away. This fable we notice in order to account for the strange name Goatsucker, by which it was formerly so well known. The bird has, indeed, strangely enough, been known all over Europe by an equivalent for this name from the earliest times. The bird itself is perfectly inoffensive, singular in form and habits, though rarely seen alive near enough for its peculiarities of form and colour to be observed. Its note, however, is familiar enough to persons who are in the habit of being out late at night in such parts of the country as it frequents. The silence of the evening or midnight walk in June is occasionally broken by a deep _churr-churr-err_ which seemingly proceeds from the lower bough of a tree, a hedge, or paling. And a whirring of the wings comes often from their being brought in contact as the birds twist in insect-hunting.[18] The churring is nearly monotonous but not quite so, as it occasionally rises or falls about a quarter of a note, and appears to increase and diminish in loudness. Nor does it seem to proceed continuously from exactly the same spot, but to vary its position, as if the performer were either a ventriloquist or were actually shifting his ground. The bird perches with its feet resting lengthwise on a branch, its claws not being adapted for grasping, and turns its head from side to side, thus throwing the sound as it were in various directions, and producing the same effect as if it proceeded from different places. I have repeatedly worked my way close up to the bird, but as I labour under the disadvantage of being short-sighted, and derive little assistance from glasses at night, I have always failed to observe it actually perched and singing. In the summer of 1859 a Nightjar frequented the immediate neighbourhood of my own house, and I had many opportunities of listening to its note. One evening especially, it perched on a railing within fifty yards of the house, and I made sure of seeing it, but when I had approached within a few yards of the spot from whence the sound proceeded the humming suddenly stopped, but was presently again audible at the other end of the railing which ran across my meadow. I cautiously crept on, but with no better success than before. As I drew near, the bird quitted its perch, flew round me, coming within a few feet of my person, and, on my remaining still, made itself heard from another part of the railing only a few yards behind me. Again and again I dodged it, but always with the same result; I saw it, indeed, several times, but always on the wing. At last a longer interval of silence ensued, and when I heard the sound again it proceeded from a distant hedge which separated the meadow from a common. Here probably its mate was performing the domestic duty of incubation cheered by the dismal ditty of her partner; but I never saw her, though I undertook another nocturnal chase of the musician, hunting him from tree to tree, but never being able to discover his exact position, until the cessation of the sound and the sudden rustling of leaves announced the fact of his having taken his departure.

In the dusk of the evening the Nightjar may commonly be seen hawking for moths and beetles after the manner of the Swallow-tribe, only that the flight is less rapid and more tortuous. I once saw one on the common mentioned above, hawking seemingly in company with Swifts and Swallows during the bright glare of a summer afternoon; but most frequently it spends the day either resting on the ground among heath or ferns or on the branch of a tree, always (according to Yarrell and others) crouching close down upon it, in the line of the limb, and not across it. When perched on the ground it lies very close, 'not rising (a French author says) until the dogs are almost on it, but worth shooting in September'. The poet Wordsworth, whose opportunities of watching the Nightjar in its haunts must have been numerous, knew that the whirring note is an accompaniment of the chase:

The busy Dor-Hawk chases the white moth With burring note----

The burring Dor-Hawk round and round is wheeling: That solitary bird Is all that can be heard In silence, deeper far than deepest noon.

One point in the economy of the Nightjar is still disputed (1908) the use which it makes of its serrated middle claw. White, and another observer, quoted by Yarrell, have seen the bird while on the wing capture insects with the claw and transfer them to the mouth. Wilson, on the other hand, states that the use of this singular structure is to enable the bird to rid itself of vermin, to which it is much exposed by its habit of remaining at rest during the heat of the day. As he has actually observed a bird in captivity thus employing its claw, it would follow that the same organ is used for a twofold purpose.

The Nightjar is a migratory bird and the last to arrive in this country, appearing not before the middle of May. It is found more or less sparingly in all parts of England, especially those which abound most in woods interspersed with heaths and brakes. In the wooded valleys of Devonshire it is of frequent occurrence, and here it has been known to remain so late in the season as November, whereas from most other localities it migrates southwards about the middle or end of September. It builds no nest, but lays its singularly beautiful eggs, two in number, on the ground among the dry herbage of the common.

Other names by which it is locally known are Fern Owl, Wheeler, and Nightchurr.

[18] Mr. Bell informs me that it is so like the croak of the Natter-Jack Toad, that he has more than once doubted from which of the two the sound proceeded.

FAMILY PICIDÆ

SUB-FAMILY PICINÆ

THE GREAT SPOTTED WOODPECKER DENDROCOPUS MAJOR

Crown and upper plumage black; a crimson patch on the back of the head; a white spot on each side of the neck; scapulars, lesser wing-coverts, and under plumage white; abdomen and under tail-coverts crimson; iris red. _Female_--without the crimson on the head. Length nine inches and a half; breadth fourteen inches. Eggs glossy white.

In habits this bird closely resembles the Green Woodpecker. It is of less common occurrence, but by no means rare, especially in the wooded districts of the southern and midland counties. A writer in the _Zoologist_[19] is of opinion that it shows a decided partiality to fallen timber. 'In 1849', he says, 'a considerable number of trees were cut down in an open part of the country near Melbourne, which were eventually drawn together and piled in lots. These lay for some time, and were visited almost daily by Great Spotted Woodpeckers. Their habits and manners were very amusing, especially whilst searching for food. They alighted on the timber, placed the body in a particular position, generally with the head downward' [differing in this respect from the Green Woodpecker], 'and commenced pecking away at the bark. Piece by piece it fell under their bills, as chips from the axe of a woodman. Upon examining the bark, I found that the pieces were chipped away in order that the-bird might arrive at a small white grub which lay snugly embedded in the bark; and the adroitness of the bird in finding out those portions of it which contained the greatest number of grubs, was certainly very extraordinary. Where the birds were most at work on a particular tree, I shelled off the bark and found nearly thirty grubs in nine squares inches; but on shelling off another portion from the same tree, which remained untouched, no grub was visible. Yet how the bird could ascertain precisely where his food lay was singular, as in both cases the surface of the bark appeared the same and bore no traces of having been perforated by insects. During the day one bird chipped off a piece thirty inches long and twenty wide--a considerable day's work for so small a workman.' Another observer states that this bird rarely descends to the ground, and affects the upper branches of trees in preference to the lower. Its note is like that of the Green Woodpecker. Both species are charged with resorting to gardens and orchards during the fruit season, not in quest of insect food; but no instance of this has come under my own notice. It is said, too, that they eat nuts. This statement is most probably correct. I myself doubt whether there are many birds of any sort which can resist a walnut; and I would recommend any one who is hospitably disposed towards the birds which frequent his garden, to strew the ground with fragments of these nuts. To birds who are exclusively vegetarians, if indeed there be any such indigenous to Britain, they are a natural article of diet, and as from their oily nature they approximate to animal matter, they are most acceptable to insectivorous birds. They have an advantage over almost every other kind of food thus exposed, that they are not liable to be appropriated as scraps of meat and bread are, by prowling cats and dogs. A walnut, suspended from the bough of a tree by a string, will soon attract the notice of some inquisitive Tit, and, when once detected, will not fail to receive the visits of all birds of the same family which frequent the neighbourhood. A more amusing pendulum can scarcely be devised. To ensure the success of the experiment, a small portion of the shell should be removed.

[19] Vol. viii, p. 3115.

Green Woodpecker [M] Lesser Spotted Woodpecker [M]

[_face p. 128._]]

Kingfisher [M]

Roller

Bee-eater [M]]

THE LESSER SPOTTED WOODPECKER DEUDROCOPUS MINOR

Forehead and lower parts dirty white; crown bright red: nape, back, and wings black, with white bars; tail black, the outer feathers tipped with white and barred with black; iris red. Length five inches and a half; breadth twelve inches. Eggs glossy white.

This handsome little bird resembles its congeners so closely, both in structure and habits, that it scarcely needs a lengthened description. Resident in England but rare in Scotland and Ireland, owing to its fondness for high trees and its small size it often escapes notice. It lays its eggs on the rotten wood, which it has either pecked, or which has fallen, from the holes in trees; they are not to be distinguished from those of the Wryneck. Lately (1908) a Scottish newspaper recorded the shooting of "that rare species, the Spotted Woodpecker!" "The man with the gun" is incurable.

THE GREEN WOODPECKER GÉCINUS VIRIDIS

Upper plumage green; under, greenish ash; crown, back of the head, and moustaches crimson; face black. _Female_--less crimson on the head; moustaches black. Length thirteen inches; breadth twenty-one inches. Eggs glossy white.

One of the most interesting among the natural sounds of the country, is that of the

Woodpecker tapping the hollow beech tree:

yet one may walk through the woods many times and hear no tapping at all, and even if such a sound be detected and traced to its origin, it will often be found to proceed from the Nuthatch, who has wedged a hazel-nut into the bark of an oak, than from the hammering of a Woodpecker. Yet often indeed it may be observed ascending, by a series of starts, the trunk of a tree, inclining now a little to the right, and now to the left, disappearing now and then on the side farthest from the spectator, and again coming into view somewhat higher up. Nor is its beak idle; this is employed sometimes in dislodging the insects which lurk in the rugged bark, and sometimes in tapping the trunk in order to find out whether the wood beneath is sound or otherwise. Just as a carpenter sounds a wall with his hammer in order to discover where the brickwork ends and where lath and plaster begin, so the Woodpecker sounds the wooden pillar to which it is clinging, in order to discover where the wood is impenetrable alike by insects and itself, and where the former have been beforehand with it in seeking food or shelter. Such a canker-spot found, it halts in its course, tears off piece-meal a portion of bark and excavates the rotten wood beneath, either as far as the fault extends or as long as it can find food. It is, then, by no means a mischievous bird, but the reverse; as it not only destroys a number of noxious insects, but points out to the woodman, if he would only observe aright, which trees are beginning to decay and consequently require his immediate attention. This aspect of the Woodpecker's operations is the right one and not the old idea that 'it is a great enemy of old trees in consequence of the holes which it digs in their trunks', as some old writer states.

But with all his digging and tapping, the sound by which the vicinity of a Woodpecker is most frequently detected, especially in spring and summer, is the unmistakable laughing note which has gained for him the name of 'Yaffle.' No more perhaps than the mournful cooing of the dove does this indicate merriment; it is harsh, too, in tone; yet it rings through the woods with such jovial earnestness that it is always welcome. On such occasions the bird is not generally, I think, feeding, for if the neighbourhood from which the sound proceeded be closely watched, the Yaffle may frequently be observed to fly away, with a somewhat heavy dipping flight, to another tree or grove, and thence, after another laugh, to proceed to a second. It is indeed oftener to be seen on the wing than hunting for food on the trunks of trees. Very frequently too it may be observed on the ground, especially in a meadow or common in which ants abound.

The admirable adaptation of the structure of the Woodpecker to its mode of life is well pointed out by Yarrell. Its sharp, hooked toes, pointing two each way, are eminently fitted for climbing and clinging. The keel of the breast-bone is remarkably shallow; hence, when ascending (its invariable mode of progress) a tree, it is enabled to bring its body close to the trunk without straining the muscles of the legs. Its tail is short, and composed of unusually stiff feathers, which in the process of climbing are pressed inwards against the tree, and contribute greatly to its support. The beak is strong and of considerable length, and thus fitted either for digging into an ant-hill or sounding the cavities of a tree; and the tongue, which is unusually long, is furnished with a curious but simple apparatus, by which it is extended so that it can be thrust into a hole far beyond the point of the bill, while its tip is barbed with small filaments, which, like the teeth of a rake, serve to pull up the larva or insect into its mouth. The Woodpecker builds no nest, but lays five or six glossy white eggs on the fragments of the decayed wood in which it has excavated its nest.

Other names by which this bird is known are Popinjay, Wood-sprite, Rain-bird, Hew-hole and Woodweele.

SUB-FAMILY IYNGINÆ

THE WRYNECK IYNX TORQUILLA

Upper plumage reddish grey, irregularly spotted and lined with brown and black; a broad black and brown band from the back of the head to the back; throat and breast yellowish red, with dusky transverse rays; rest of the under plumage whitish, with arrow shaped black spots; outer web of the quills marked with rectangular alternate black and yellowish red spots; tail-feathers barred with black zigzag bands; beak and feet olive brown. Length six inches and a half; breadth eleven inches. Eggs glossy white.

The note of the Wryneck is so peculiar that it can be confounded with none of the natural sounds of the country; a loud, rapid, harsh cry of _pay-pay-pay_ from a bird about the size of a lark may be referred without hesitation to the Wryneck. Yet it is a pleasant sound after all--'the merry pee-bird' a poet calls it--and the untuneful minstrel is the same bird which is known by the name of 'Cuckoo's Mate', and so is associated with May-days, pleasant jaunts into the country, hayfields, the memory of past happy days and the hope of others to come. This name it derives not from any fondness it exhibits for the society of the cuckoo, as it is a bird of remarkably solitary habits, but because it arrives generally a few days before the cuckoo. Not less singular than its note is its plumage, which, though unmarked by gaudiness of colouring, is very beautiful, being richly embroidered as it were with brown and black on a reddish grey ground. In habits, it bears no marked resemblance to the Woodpeckers; it is not much given to climbing and never taps the trunks of trees; yet it does seek its food on decayed trees, and employs its long horny tongue in securing insects. It darts its tongue with inconceivable rapidity into an ant-hill and brings it out as rapidly, with the insects and their eggs adhering to its viscid point. These constitute its principal food, so that it is seen more frequently feeding on the ground than hunting on trees. But by far the strangest peculiarity of the Wryneck, stranger than its note and even than its worm-like tongue, is the wondrous pliancy of its neck, which one might almost imagine to be furnished with a ball and socket joint. A country boy who had caught one of these birds on its nest brought it to me on a speculation. As he held it in his hand, I raised my finger towards it as if about to touch its beak. The bird watched most eagerly the movement of my finger, with no semblance of fear, but rather with an apparent intention of resenting the offer of any injury. I moved my finger to the left; its beak followed the direction--the finger was now over its back, still the beak pointed to it. In short, as a magnetic needle follows a piece of steel, so the bird's beak followed my finger until it was again in front, the structure of the neck being such as to allow the head to make a complete revolution on its axis, and this without any painful effort. I purchased the bird and gave it its liberty, satisfied to have discovered the propriety of the name Torquilla.[20] I may here remark that the name Iynx,[21] is derived from its harsh cry. Besides this, the proper call-note of the bird, it utters, when disturbed in its nest, another which resembles a hiss; whence and partly, perhaps, on account of the peculiar structure of its neck, it is sometimes called the Snake-bird. Nest, properly speaking, it has none; it selects a hole in a decaying tree and lays its eggs on the rotten wood. Its powers of calculating seem to be of a very low order. Yarrell records an instance in which four sets of eggs, amounting to twenty-two, were successively taken before the nest was deserted; a harsh experiment, and scarcely to be justified except on the plea that they were taken by some one who gained his livelihood by selling eggs, or was reduced to a strait from want of food. A similar instance is recorded in the _Zoologist_, when the number of eggs taken was also twenty-two. The Wryneck is a common bird in the south-eastern counties of England and to the west as far as Somersetshire; but I have never heard its note in Devon or Cornwall; it is rare also in the northern counties.

[20] From the Latin _torqueo_, 'to twist.'

[21] Greek [Greek: iynx] from [Greek: iýzô], to 'shriek.'

FAMILY ALCEDINIDÆ

THE KINGFISHER ALCÉDO ÍSPIDA

Back azure-blue; head and wing-coverts bluish green, spotted with azure-blue; under and behind the eye a reddish band passing into white, and beneath this a band of azure-green; wings and tail greenish blue; throat white; under plumage rusty orange-red. Length seven inches and a quarter; width ten inches. Eggs glossy white, nearly round.

Halcyon days, every one knows, are days of peace and tranquillity, when all goes smoothly, and nothing occurs to ruffle the equanimity of the most irascible member of a household; but it may not be known to all my younger readers that a bird is said to be in any way concerned in bringing about this happy state of things. According to the ancient naturalists the Halcyon, our Kingfisher, being especially fond of the water and its products, chooses to have even a floating nest. Now the surface of the sea is an unfit place whereon to construct a vessel of any kind, so the Halcyon, as any other skilful artisan would, puts together on land first the framework, and then the supplementary portion of its nest, the materials being shelly matter and spines, whence derived is unknown; but the principal substance employed is fish-bones. During the progress of the work the careful bird several times tests its buoyancy by actual experiment, and when satisfied that all is safe, launches its future nursery on the ocean. However turbulent might have been the condition of the water previously to this event, thenceforth a calm ensued, which lasted during the period of incubation; and these were 'Halcyon days' (_Halcyonides dies_), which set in seven days before the winter solstice, and lasted as many days after. What became of the young after the lapse of this period is not stated, but the deserted nest itself, called halcyoneum, identical, perhaps, with what we consider the shell of the echinus, or sea-urchin, was deemed a valuable medicine.[22]

The real nest of the Kingfisher is a collection of small fish-bones, which have evidently been disgorged by the old birds. A portion of one which I have in my possession, and which was taken about twenty years since from a deep hole in an embankment at Deepdale, Norfolk, consists exclusively of small fish-bones and scraps of the shells of shrimps. A precisely similar one is preserved in the British Museum, which is well worthy the inspection of the curious. It was found by Mr. Gould in a hole three feet deep on the banks of the Thames; it was half an inch thick and about the size of a tea saucer, and weighed 700 grains. Mr. Gould was enabled to prove that this mass was deposited, as well as eight eggs laid, in the short space of twenty-one days. In neither case was there any attempt made by the bird to employ the bones as materials for a structure; they were simply spread on the soil in such a way as to protect the eggs from damp, possessing probably no properties which made them superior to bents or dry leaves, but serving the purpose as well as anything else, and being more readily available, by a bird that does not peck on the ground, than materials of any other kind.