Part 5
The =Hamster= (_Cricetus frumentarius_).—The Hamster has cheek-pouches, and a very short, thick, but short-haired tail. It attains the size of the brown rat. Bright yellowish brown; belly and legs black. The hamster is found almost exclusively on fertile soil devoted to cultivation. It appears locally, and then for several years in great abundance, so that it is often caught in tens or even hundreds of thousands. Favourite food: wheat, field beans, and peas, then rye and similar grain; and, last, roots, turnips, young corn plants. Sometimes, too, the hamster eats animal food—worms, insects, lizards, small birds, eggs, and mice. As a winter store it usually only accumulates grain, beans, and peas in its hiding-place, often to the amount of more than five gallons. A little heap of thrown-out soil marks on the surface the position of its nest. The entry to this runs vertically down into the soil. Six to twelve young, twice a year. The dwellings of the hamster, which are situated in stubble-fields, can easily be found; and by digging them up, particularly in spring and late summer, when there are young ones, the number of these destructive Rodents can be greatly reduced. May be caught in traps.
=Genus Mus= (Mice and Rats) includes Rodents without cheek-pouches, and with long, scaly, ringed tails. Two large species (“rats”) belong here, namely—
The common =Black Rat= (_M. rattus_), indigenous to Europe since pre-historic times, and the stronger, somewhat larger—
=Brown Rat= (_M. decumanus_), with greyish white belly (while the first-named species is black on the upper and only slightly brighter on the under side). The brown rat migrated during the first half of the eighteenth century from Asia into Russia, and about the same time from Further India to England by means of ships. Since then it has spread all over Europe and other parts of the world, and in many regions has quite driven out the black rat. Both kinds of rat eat almost everything, and are a pest in housekeeping, as well as in agriculture. They feed on insects, mice, eggs, and chickens, will even bite pieces from the living bodies of grown poultry and fattening swine, and also devour young geese and ducks. They eat grain, peas, beans, potatoes, carrots, turnips; bread, cheese, and similar provisions. Multiply very rapidly. Can be driven away by clacking-mills, and to a great extent by noise. Caught in traps.
Besides these, four mice belong here:—
The =Common Mouse= (_Mus musculus_). Back yellowish grey-black, gradually shading into a somewhat lighter tint on the under side.
The =Wood Mouse=, or =Long-tailed Field Mouse= (_M. sylvaticus_). Back a brown shade of yellowish grey; belly white, sharply marked off; relatively very long hind legs, hence a hopping gait. The long-tailed field mouse penetrates tolerably far into woods, but is also found in plantations and gardens, sometimes also in quite treeless regions. On arable land it may adopt the habits of the field vole (p. 42), but as it does not multiply so rapidly is not nearly so injurious. It may also live either for a short time or permanently in houses, adopting the same habits as the common mouse.
The =Harvest Mouse= (_M. minutus_). Small, pretty; back yellowish brown red, belly of a sharply marked-off white. Lives in cornfields during the summer; in harvest time by the field-paths; during winter in barns and haystacks, but also in outdoor nests in the fields. Climbs among the grass and corn-haulms, and the small stems and branches of other plants, including shrubs, holding fast, not only by the feet, but also by the tail. Builds a beautiful spherical nest with a side entrance out of the haulms and leaves of grass and corn, or out of other leaves. Devours seeds, especially grain, oats being the favourite.
The =Corn Mouse= (_M. agrarius_). Back brownish red with longitudinal black stripes. In plains east of the Rhine. Usually local, but then very abundant. Chiefly in cornfields and fruitfields; digs holes in the soil. In autumn it often occurs in the field in large colonies. Food: grain, beans, peas, potatoes, turnips, carrots. In winter in the barns and dwelling-houses of farmers.
Regarding the means of destroying those mice which are sometimes damaging to agriculture (_M. sylvaticus_ and _M. minutus_), see methods mentioned under “Field-vole” (p. 43).
Family: =Arvicolidæ= (_Vole Family_).
The large voles are also popularly called “rats,” the smaller ones “mice.” They closely resemble the true mice and rats (p. 38), but are distinguished from them by their plumper, more compressed body; a thicker head with blunt snout, and ears quite hidden in the fur; and a short, tolerably hairy tail, on which no rings of scales can be distinguished. There are on each side of each jaw three back teeth, of which each appears to consist of two rows of three-sided prisms, fused together along the middle line (cp. Figs. 24 and 23). The native species all belong to the genus _Arvicola_; the Bank Vole (_Arvicola glareolus_), the Water Rat, or Water Vole (_A. amphibius_), and the Short-tailed Field Mouse, or Field Vole (_A. agrestis_).
The brownish-red =Bank Vole= (_A. glareolus_) occurs in forests.
The =Water Rat=, or =Water Vole= (_A. amphibius_). Body six inches long, tail half the length of the body. Fur of one colour, brighter on the under side, varying from brownish grey to brownish black on the back, and from whitish to greyish black on the belly. On the banks of rivers, brooks, ditches, canals, etc.; also on damp low-lying meadows and fields. Digs much-branched passages in the soil; this often takes place in embankments to such an extent that it finally leads to their complete destruction. The vole also does damage in grass-fields and cornfields in the same way as the mole (p. 33). In its case, however, there is no compensating service. It certainly eats insects and worms, but its chief food is of vegetable nature; grain, potatoes, turnips, and carrots are devoured by it in large quantity, and in particular stored up in its hiding-place. It also destroys the roots of grass and corn, and eagerly devours chickens and the eggs of ducks and geese. A variety (_A. amphibius_, var. _terrestris_) occurs in dry soils, and is distinguished by its smaller size, lighter colour, and shorter tail. Its habits are the same as those of the ordinary form, but it is more given to attacking trees.
Traps, shooting, poisoning with celery stumps hollowed out and filled with phosphorus, or else with phosphorus paste.
The =Field Vole=, or =Short-tailed Field Mouse= (_A. agrestis_). A small animal, with dark brownish grey back and greyish white belly. [Lives in pastures, especially those which are low-lying and damp. Large numbers are found together, and they make deep burrows in the soil, each pair having a special nest to themselves. Three, four, or even more litters per year; four to ten young in each litter. Its favourite food consists of roots, young shoots of grass, etc., and the tender bark of shrubs, but nothing of vegetable nature comes amiss. Specially destructive in permanent pasture.]
REMEDIES. (_a_) _Preventive measures_. Protection of its natural enemies (weasel, stoat, polecat, fox, hedgehog, owls, buzzards, kestrels, the smaller seagulls). Catching in traps, etc., in the spring, when the voles are only present in small numbers.
(_b_) _Destructive measures_, which should be as generally used as possible in infested districts. If a field has been completely devastated, or the crop is over: (1) Working the soil with a spiked roller; (2) Partial inundation of the lower-lying fields. If it is desired to kill the voles and spare the crop as well, the following means may be recommended: (1) The digging of cylindrical holes six inches across and two feet deep, especially at the margins of the fields and in the furrows, as well as—at harvest time—on any footpaths that may be found. The voles fall into these holes, cannot get out again, and are starved. (2) The employment of poisons. (Care must be taken that no children or domestic animals are poisoned.) Phosphorus paste is best.
The =Southern Field Vole= (_A. arvalis_) plays the same destructive part on the Continent that the preceding form does here (Fig. 25). _Remedies_—see above.
ORDER: =Ruminantia= (CUD-CHEWING MAMMALS).
The feet end in two hoof-covered toes, besides which two “after toes” are present. The upper incisors are absent, with few exceptions, but many deer have canines in the upper jaw. The back teeth of Ruminants are compound teeth. The lower jaw is smaller than the upper, and during chewing undergoes lateral movements, so that the plants taken in as food are ground up, as it were, into small pieces, between the projecting enamel ridges of the upper and lower back teeth. The stomach consists of four subdivisions; these are (1) the rumen, or paunch, where the greater part of the food and water taken collects; (2) the reticulum, or honey-comb stomach; (3) the psalterium, or manyplies; (4) the abomasum, reed, or rennet stomach. The last is the second largest part, and in it the same chemical changes take place as in the simple stomach of a non-ruminant. After the food has remained for some time in the paunch it passes up again through the gullet, and [as the “cud”] undergoes a second chewing. The soft mass resulting is once more swallowed, and passes into the psalterium and abomasum.
Not only the families of _Tylopoda_ (Camels, Llamas), and _Camelopardalidæ_ (Giraffes), but also the large family of _Cavicornia_, to which, amongst others, the ox, sheep, and goat belong, will be passed over in this book. I need only mention the—
Family: =Cervidæ= (_Deer Family_).
Deer have branched horns, known as antlers. With the solitary exception of the reindeer, they are only found in the males. They are bony structures borne upon projecting knobs (horn cores) of the frontal lines. After each rutting-season the antlers are cast, new ones, clothed at first with a soft skin [the “velvet”], are developed. Before the next rutting-season the dermal part of the skin unites firmly with the underlying antler, and becomes itself ossified, while the epidermis shrivels up, partly peels off in bits, and is partly rubbed off by the animal against tree trunks. If the conditions of life (food, weather) are favourable, the animal acquires a new side branch to each antler every year, at any rate, so long as he continues to get bigger and stronger. The one-year-old male (“brocket”) has therefore a simple unbranched antler, the two-year-old (“spayad”) one side branch as well, the three-year-old (“sorel”) three points in all; the four-year-old (“staggard”) has four points; the five-year-old (“stag”) five, and so on.
In Britain two indigenous deer are found—the Red Deer (_Cervus elaphus_) and the Roebuck (_C. capreolus_); a third species, the Fallow Deer (_C. dama_), lives in South Europe and Asia Minor [and the exact date of its introduction into Britain is not known].
The =Red Deer= (_Cervus elaphus_). Six to seven feet long, and four feet high. Antlers rough and cylindrical for their entire length; each in its normal condition has two front branches [“brow” and “bez-tyne”], a middle branch [“tres”], and a “crown.” Tail small. Body of a brownish colour, becoming red in summer. A light yellowish brown spot on the tail. Male larger than the female, with long dark hairs on the neck during the breeding season (autumn). The young (“calves”) are spotted with white till their first change of coat in October. The hind brings forth one or rarely two calves in May or the beginning of June. The stag sheds his antlers at the end of February; the new ones are already full-grown in July. So long as they are growing the stag keeps to the low woods, and first seeks the high-lying forests when they are completed. He only leaves the forest for any length of time during the breeding season, but, wherever possible, comes to the field for a short time every evening to feed on cabbages, peas, beans, young corn, clover, lupines, grass, etc. Turnips, carrots, and potatoes, dug out of the ground by the fore legs, are also devoured. In this way red deer do a great deal of damage, not only directly in feeding, but also, to a larger extent, by trampling down the crops. In autumn and winter they chiefly feed on acorns, beechnuts, buds and young shoots of various trees. They also peel the bark from young trees, and often cause damage while rubbing the remains of the velvet from their antlers. Red deer are injurious to agriculture and forestry. Suitable fencing of fields, gardens, etc., to be protected.
The =Roebuck= (_Cervus capreolus_) measures up to three and a half feet long, and about two feet high. Antlers (Fig. 27) only slightly branched, and rough all over; beams and branches cylindrical. No brow-tynes, and usually only three branches. Tail extremely small and inconspicuous. Legs long and slender. Summer coat greyish brown, passing over to a reddish tint; the longer winter coat brownish grey. A whitish patch on the rump. The young (“fawns”) have at first white spots on a brownish ground.
Breeding season in August. The female (“doe”) brings forth her two fawns in May or June. The roebuck keeps principally to the lower and middle forests, especially in places where glades, rich in grass and herbage, and cornfields or meadows alternate with woodland. In the evening it comes out of the cover to eat in the fields and meadows; towards morning it withdraws again. The roebuck devours both young corn and corn in the ear; also ears of millet, beans, peas, clover, and lupines. It does not appear to touch potatoes and turnips. The bucks in particular do much mischief by trampling about in cornfields.
The =Fallow Deer= (_Cervus dama_) is about four feet long and three feet high; antlers rough and cylindrical only towards the root, with tolerably smooth, flat, shovel-like ends. Old individuals are pale brown, the summer coat is reddish and brightly spotted; belly whitish; a white patch on the tail. The young have sharply marked bright spots. In its habits this non-indigenous species agrees in many respects with the red deer, but changes its abode less. Towards evening it eagerly leaves the forest in order to seek its food in the cornfields. As the fallow deer lives in large herds its trampling does much damage.
ORDER: =Multungula= or =Pachydermata= (MANY-HOOFED OR THICK-SKINNED MAMMALS).
Non-ruminating hoofed animals with thick, often callous, naked, or scantily haired, frequently bristly skin and with three to five toes, which, though they are not all developed to the same extent, are yet never rudimentary. The various species are very unlike one another as to food and dentition. Here belong domesticated swine, and a single species—formerly occurring wild in Britain—
The =Wild Boar= (_Sus scrofa_). On each foot four toes, of which the two hinder are small and do not usually touch the ground. The wild boar agrees in the general conformation of its body with the common domesticated swine. Six incisors in upper and lower jaw; the lower ones forwardly directed. The canines, which are more developed in boars than sows, curve outwards and upwards in both jaws as “tusks.” On each side of each jaw seven tuberculated back teeth completely covered with enamel. Length of the body 5 feet 10 inches; length of tail 1 foot 8 inches. Colour: black and rusty brown. The young ones are white, spotted and striped with dark brown. The wild boar likes damp, swampy, but at the same time thickly overgrown districts, where it remains hidden in the day, only seeking the fields and meadows when it has become dark and quite still. It then chiefly feeds on turnips, carrots, and potatoes, rooting them out of the ground; it also devours leguminous crops and grain, but treads down far more of these plants than it eats. Besides this, it also feeds on acorns, beechnuts, hazel-nuts, and truffles. The wild boar does some service by devouring snails, worms, insect larvæ living in the soil, and also the pupæ of destructive species of caterpillars, which occur in the same situation; also voles. Thick hedges, in order to protect the corn from injury.
ORDER: Solidungula (SINGLE-HOOFED MAMMALS),
to which the horse and the ass belong, need not be dealt with here; still less the other orders enumerated on p. 23.
CLASS II.: =AVES= (BIRDS).
Warm-blooded Vertebrates, which breathe by lungs, are covered with feathers, have no teeth but a horny beak, and lay hard-shelled eggs, which are hatched by the warmth of their body. They are adapted for movement in the air, though not all to the same degree. The fore limbs are modified into wings, in which, however, the parts found in Mammals can be recognized. We distinguish in the first place a small thumb, and then in most cases a two-jointed forefinger and a small second finger. _Secondary quills_ (Fig. 28, BB) are attached to the ulna, and _primary quills_ (A, 1–10) to the two metacarpals and the finger joints, while the thumb bears the bastard wing (C). The tail feathers, or _rectrices_, are attached to the last joint of the tail. The body is clothed with stiff, tolerably long _contour feathers_, which conceal the soft short _down_ from view. The bones are hollow and filled with air. Their cavities are connected with _air-sacs_, which are found in all parts of the body, and fill themselves with air from the lungs when the bird begins to fly. In this way its specific gravity is reduced. The body firm, especially the hinder part of it, which is almost immovable; the neck, which may consist of many vertebræ (even as many as twenty-two), can, on the contrary, be turned in many directions. Birds walk entirely on their toes; the metatarsals are fused with one of the rows of tarsals into a “_tarsus_” bone. Tarsus and toes are covered with horny scales.
A bird’s egg (Fig. 29) consists of a germinal disc (_h_) from which the young bird develops, and which rests on the yolk, made up of substances serving for the nutriment of the developing bird: the yellow (_a_) and the white (_b_) yolk, as well as the albumen (_c_, _c_^1, “white of egg”) in which lie two twisted cords (_chalazæ_),—finally of protective structures: the shell-membrane (_e_) and the calcareous shell (_f_); _g_ is the air-chamber.
When the young escape from the egg, they are either able to at once look after themselves more or less, at least to look for their food,—in which case they can see and are clothed with feathers at hatching (_precocious young_; _e.g._ fowls, ducks, gulls, and pewits),—or the young remain some time in the nest, as they are, to begin with, both blind and naked, and in this case they are fed for some time by the parents (_nestlings_; _e.g._ birds of prey, sparrows, nightingales, pigeons). In the frigid and temperate zones most species of birds do not remain in their native country after the breeding season; those which go south in the autumn are termed _migrants_; while birds which do not migrate, but remain in the district where they have bred, are known as _residents_ (sparrow, jay, magpie). _Gipsy migrants_ execute more or less extensive wanderings, influenced by want of food or other causes (woodpecker, titmouse, golden-crested wren, tree-creeper). The travels of such birds are not, like those of migrants, undertaken at a definite time of year, or in definite directions (N., S.), but many of their species collect together in large flocks for the purpose of wandering, like migrants.
The following orders are usually distinguished:
I. _Raptores_ (Birds of Prey), II. _Scansores_ (Climbers), III. _Passeres_ (Singing Birds), IV. _Gyrantes_ (Doves), V. _Rasores_ (Scratchers), VI. _Grallatores_ (Waders), VII. _Natatores_ (Swimmers), VIII. _Cursores_ (Running Birds).
The Order Cursores includes the ostrich-like birds, and will not here receive further notice.
ORDER: Raptores (BIRDS OF PREY).
Upper beak hooked, covered with a skin (_cere_) at its base; four toes possessing strong claws, and provided with pads in their under side (Fig. 31); wings powerful. Birds of prey live in pairs, and breed once a year in nests composed of pieces of wood and branches. The young are nestlings (p. 51). Sight keen. These birds feed almost exclusively on vertebrates, principally mammals and birds. An idea of their food can be gained by examination of their “pellets”—roundish balls composed of the indigestible parts of their food, and disgorged from twelve to twenty hours after feeding. Two groups are distinguished—_diurnal_ and _nocturnal_ birds of prey. The first (Figs. 31, 32) have a laterally flattened head, eyes directed laterally, and tolerably stiff feathers. The nocturnal forms (“owls,” Figs. 30, 33) have a large head, flattened in front, with large eyes facing to the front, soft plumage, and hair-like feathers on the toes, of which two are directed forwards, one backwards, and one outwards. The radiating feathers round the eye constitute a “veil.”
Predominatingly harmful (from killing domestic mammals) are the following species occurring in Britain: the =Sea Eagle= (_Haliaëtus albicilla_), the =Golden Eagle= (_Aquila chrysaëtus_), the =Peregrine Falcon= (_Falco peregrinus_), the =Merlin= (_F. œsalon_), the =Hobby= (_F. subbuteo_), the =Sparrow Hawk= (_Accipiter nisus_), the =Kite= (_Milvus regalis_), the =Goshawk= (_Astur palumbarius_), the =Harriers= (_Circus cyaneus_ and _C. cinerarius_), and the =Honey Buzzard= (_Pernis apivorus_). The last effects damage by catching honey bees.
Useful in the main, being destroyers of field-voles, are the following: the =Kestrel= (_Falco tinnunculus_), the =Buzzard= (_Buteo vulgaris_), the =Barn Owl= (_Strix flammea_, Fig. 33), the =Brown Owl= (_S. aluco_), the =Little Owl= (_Athene noctua_), a casual, the =Short-eared= or =Woodcock Owl= (_Otus brachyotus_), the =Long-eared Owl= (_O. vulgaris_), and the =Eagle Owl= (_Otus maximus_, Fig. 30), a rare visitor.
A bird of prey cannot simply be classed as harmful or useful; a species mainly injurious may sometimes destroy a field vole or a destructive bird, while a useful species may sometimes attack domestic poultry. Game-preserving is destructive of almost all the indigenous diurnal birds of prey, and of the owls to a less extent.
ORDER: Scansores (CLIMBERS).
Birds with two toes directed forwards and two backwards. The young are nestlings. Here belong toucans, parrots, cuckoos, and woodpeckers. The first two groups are limited to the tropics; woodpeckers are only of importance in the culture of fruit trees and in forestry. I describe briefly—