Agricultural zoology

Part 4

Chapter 43,706 wordsPublic domain

All teeth in which the entire surface of the crown is covered by enamel only are known as _simple teeth_, while those into which the enamel only penetrates in more or less deep folds, leaving the rest of the crown uncovered, are known as _compound teeth_ (Fig. 13). The structure of the teeth is related to the nature of the food. We distinguish three kinds of teeth in the same animal, which, however, are not all present in every species; these are the _incisors_, _canines_, and _grinders_. The first two kinds are changed; but only the anterior grinders, known as the _premolars_, are changed, while the hinder ones, the _true molars_, do not first appear as “milk” teeth, but rather later on with the other “permanent” teeth.

The following orders of Mammals are distinguished: I. Bimana (Man), II. Quadrumana (Apes), III. Carnivora (Beasts of prey), IV. Insectivora (Insect-eaters), V. Cheiroptera (Bats), VI. Rodentia (Gnawers), VII. Ruminantia, VIII. Solidungula, IX. Pachydermata, X. Cetacea, XI. Edentata, XII. Marsupialia (Pouched animals), XIII. Monotremata.

I shall deal here only with those orders which are of agricultural importance.

ORDER: =Carnivora= (BEASTS OF PREY).

In each jaw there are six relatively small incisor teeth; and, on each side of these, a large projecting canine, by which the flesh is torn from the body of the prey (Fig. 14). The premolars and the first of the true molars (the carnassials[2]) are strongly compressed, and have a cutting crown; their outer surface is completely covered with hard enamel. As the lower jaw is smaller than the upper jaw, and is only able to move up and down, not from side to side, the sharp crowns of the premolars, and especially those of the large carnassials, cut along one another, and divide anything coming between them as if with shears. The small molars which are usually found behind the carnassials have broad tuberculated crowns. The temporal (_i.e._ chewing) muscles are strongly developed, the general result of which is that the head is broad. The claws are very sharp in some of the families. The Carnivora are powerful animals, move very quickly, and are endowed with keen smell and sight.

Footnote 2:

The upper carnassials = last premolars. The lower „ = first molars.—TR.

The wild Carnivora living in Britain belong to the families of cats, dogs, and weasels.

Family: =Felidæ= (_Cat Family_).

Typical Carnivora with very large canines and carnassials, two premolars in each half of each jaw, one of the upper molars, but none of the lower ones, small and tuberculated. Tongue rough. Fore and hind feet five-toed. When not in use, the claws are drawn back (retracted). The Felidæ are digitigrade. Backbone very flexible, and with free power of movement. The Felidæ are bloodthirsty, nocturnal animals, many of which climb well, and spring upon their prey.

The group is specially exemplified by the =Domestic Cat=, the parent stock of which is the Nubian cat (_Felis maniculata_), a native of Nubia and the Soudan. The =Wild Cat= (_Felis catus_) is larger than the common kind, and has a thicker tail. Formerly it was tolerably common in Britain, but now only occurs in a few thinly populated districts.

The =Lynx= (_Felis Lynx_), found at one time in Germany, still lives in the Carpathians, and in Switzerland, but occurs more commonly in Scandinavia, Denmark, and Russia.

Family: =Canidæ= (_Dog Family_).

Head longer than in cats; canines and carnassials relatively less developed. Two tuberculated molars on each side of each jaw. Claws not so sharp as those of cats, and cannot be drawn back (_i.e._ are nonretractile). Fore-foot five, hind-foot four toes. Tongue smooth.

The various races of the =Domestic Dog= belong here.

The wolf (_Canis lupus_) is no longer an inhabitant of Britain or Germany, but sometimes crosses the German frontier from Russia, Galicia, Hungary, the Alps, and the Ardennes, especially in winter, and preys upon the larger domestic animals.

The remaining example is—

=The Fox= (_Canis vulpes_).

This animal lives in an underground dwelling, which is either dug out by itself or else is a deserted badger-burrow. It kills roes, fawns, hares, and game-birds; in farms it preys on poultry and eggs. It never commits depredations in the neighbourhood of its burrow, for fear of betraying its hiding-place. Valuable services, however, must be balanced against the damage mentioned above, for it catches many rabbits, and also an enormous number of field-voles in the years when these become a pest. It also often eats insects (_e.g._ cockchafers), worms, and snails. In fact, the fox is perhaps generally of more use than otherwise to the farmer and forester.

Family: =Mustelidæ= (_Weasel Family_).

Elongated, slender; legs short; head small and flat; cranium elongated; tongue smooth. Five toes on each foot, with small, sharp claws. A tuberculated molar on each side in the upper and lower jaws. The weasels give out an offensive odour from stink-glands situated near the anus.

There belong to this family—

1. The =Pine Marten= (_Mustela martes_). Body up to twenty inches, tail up to ten inches long; fur brown, with yellowish wool-hairs; a yellow patch on the throat. Is found in thick woods, where it destroys small birds and squirrels; it also kills much poultry and game.

2. The =Beech=, or =Stone Marten= (_Mustela foina_). About as large as the preceding species; greyish-brown fur, with whitish wool-hairs; a white patch in the throat; chiefly occurs in the immediate neighbourhood of human dwellings, in barns, wood-stacks, etc.; kills a great deal of poultry, sometimes also wild birds, mice, and game.

3. The =Polecat= (_Putorius fœtidus_). Shining brownish black, with yellow wool-hairs; somewhat smaller than the stone marten; in particular, the tail is shorter and its hair is not so long as in the two preceding species. In the summer it lives in the open country, in hollow trees, or in the burrows of foxes and rabbits; in winter it settles down near human dwellings, where it lives in wood and under heaps of brushwood, haylofts, etc. In summer it may do more good by destroying numerous field-voles, water-rats, etc., than harm by devouring those singing birds which are favourable to agriculture; but in winter its undesirable visits to the fowl-house and dove-cot effect much injury. It kills the birds and devours the eggs, sucking without smashing them. In winter, too, it is very harmful to beehives, being fond of honey.

The =Ferret= (_Putorius furo_) is undoubtedly a short-legged variety of the common polecat, usually white in colour, and, when that is the case, red-eyed.

4. The =Stoat=, or =Ermine= (_Putorius erminea_). Body twelve inches, tail about three and a half inches long; slender; the body is scarcely broader than the head; tail longer than in the next species; summer fur, cinnamon brown above, white below; tail, cinnamon brown with black tip; winter fur quite white, but the end of the tail remains black. Mostly in fields, in the neighbourhood of plantations or woods; always abundant among sandhills, owing to the rabbits living there. The stoat usually follows its prey at night, stealing upon mice, rats, rabbits, hares, and song-birds; it is also sometimes very destructive in dove-cots and hen-houses. It must, however, be stated that the stoat is on the whole more useful than harmful.

5. The =Weasel= (_Putorius vulgaris_). Smaller than the stoat; head larger and thicker than the extremely slender, almost snake-like, trunk; legs short. The weasel is a very sharp little animal, and can easily pass along mouse-holes. Summer and winter coats alike—back brown, belly white. Its food chiefly consists of field-voles, also of rats and water-rats, young hares and rabbits, birds building near the ground, and also their eggs, which the weasel, by holding under its chin, manages to carry to its home; occasionally also lizards, blindworms, snakes, and frogs. The weasel does some damage in fowl-houses and dove-cots, and is also destructive to game. This, however, does not outweigh its very great use, since it is above all an untiring vole-catcher. When in any region the field-voles have multiplied excessively, an immigration of weasels takes place from surrounding parts. In years when there is a plague of voles the usual breeding time in spring is followed by another later on. A very large number of weasels may be found in a vole-infected district, and they thin out the mischievous rodents in a surprising manner. Nor are the weasels less useful in summer than in winter. They even follow under the snow the voles which winter in the country, and the slaughter effected at this period must exert a great influence on the following season, when these animals recommence their injurious work, and a pair of them that have survived the winter may perhaps produce two hundred others before the end of the summer.

6. The =Mink= (_Putorius lutreola_) is as large as a polecat, and may be regarded as a sort of link between it and the others. Leg and ears short; skin smooth-haired, brown both on the back and the belly; chin, lips, and a small patch on the neck, white; tail about one-third the length of the body. In well-watered regions on the banks of rivers, lakes, and ponds. Eats water-rats, water-birds, frogs, salamanders, fish, crayfish, water-insects, water-snails, and aquatic bivalves. Holstein, Mecklenburg, Pomerania, Brandenburg, Silesia.

7. The =Otter= (_Lutra vulgaris_). Body flattened; legs short, with webbed toes; snout rounded; ears short, and can be closed by a fold of skin; tail flat, and pointed at its tip. Length of the body, twenty-eight to thirty-two inches; of the tail, fourteen to sixteen inches. Skin smooth-haired, shining dark brown above and below. Found on the banks of lakes, pools, ponds, rivers, brooks, etc., where fish is plentiful. It catches water-rats, ducks and geese, as well as their young, wild water-birds, frogs, fish, crayfish, water-insects. Especially destructive to fish.

8. The =Badger= (_Meles taxus_). Body heavy; legs short, plantigrade; toes with strong digging claws; snout pointed; canines not very large; both they and the carnassials much worn in old animals. Tuberculated molars well developed. The dentition and whole structure of the body show that the badger is not exclusively a flesh-eater. Length of body, three feet; weight, 22 to 33 lbs. Fur tolerably long-haired, yellowish whitey grey, mixed with black. Head with longitudinal stripes of black and white; tail short, yellowish grey.

The burrow is very large; several passages, the openings of which may be ninety-seven feet apart, lead to the exterior. The badger only leaves its dwelling in the evening. It eats mice, birds which nest on the ground, especially their eggs and young, snakes, frogs, cockchafer grubs, earthworms, insects; also turnips, carrots, acorns, and sweet fruits. Although it is both harmful and useful, the latter is more generally the case. Its digging habits, however, are sometimes destructive, since it throws up young trees and other plants by the roots. The badger often sleeps several days in succession during the winter, although it does not hibernate. Its fat is used up during the winter.

ORDER: =Insectivora= (INSECT-EATING MAMMALS).

Since the Insectivora feed upon very small animals (insects, worms, snails), they cannot themselves be large. Only those species (hedgehog) which feed on small mammals and birds or upon vegetable matter, in addition to insects, are of medium size. The native species all live on or in the ground. The snout is extremely slender, and does duty as an organ of touch. The eyes are usually very badly developed. Incisors sharp; and the back teeth, which are completely coated with enamel, are remarkable for their pointed crowns. When the mouth is closed the upper teeth fit into the spaces between the lower teeth, and _vice versâ_. Consequently the shutting of the mouth forces the points of all the back teeth into any insect which happens to be between the jaws. The Insectivora are plantigrade (p. 22). Here belong the following forms: the Shrews (_Sorex_), the Mole (_Talpa europæa_) and the Hedgehog (_Erinaceus europæus_).

The =Shrews= (_Sorex_) are small animals with a superficial resemblance to mice, with slender soft-haired bodies, small eyes, and tolerably long, thickly haired tails. Shrews are extremely voracious, eating daily more than their own weight of food, and destroying an enormous quantity of subterranean vermin. They live in underground passages, not usually made by themselves, but dug out by field-voles. They smell strongly of musk, secreted by two glands in the hinder part of the body.

The blackish brown Shrew-mouse, or =Common Shrew= (_Sorex vulgaris_), and the =Lesser Shrew= (_Sorex pygmœus_), only about two inches long, kill, in the cornfields, gardens, or woodland, an enormous quantity of noxious insects found in the earth, together with their larvæ; also snails and worms, and sometimes field-voles, and are in the highest degree serviceable. But the larger (up to 3½ inches long), black =Water Shrew= (_Sorex fodiens_), although serviceable on land in the same way as the other kinds, is very injurious to fishing and fish-breeding, since it devours the small fish and kills the larger ones, eating out their eyes and brains.

The =Mole= (_Talpa europœa_). Body thick, cylindrical. Legs short, fore legs broad and spade-like, with broad digging claws. Eyes small, scarcely visible among the fur. No external ears; the auditory opening can be completely closed by a fold of skin. Shining black fur. The mole is found in every soil inhabited by insects and earthworms, provided it is not too stiff, but yet sufficiently coherent to dig passages in, which will not at once collapse. Its presence is known by the heaps which it throws up. The nest, however, is always found under a larger heap, frequently hidden under tree roots, walls, etc., though sometimes in the open field. It consists in the first place of a nearly round dwelling-chamber, softly upholstered with vegetable substances; this is surrounded by a labyrinth of passages. From the nest a passage runs to the mole’s hunting-ground. The walls of this passage of the labyrinth, and of the nest, are hard. The wider and subterranean channels, which the mole digs out when it is simply catching insects in the soil, easily fall in again, and the animal takes no pains to compact their walls. The highway to the hunting-ground, in which the animal can progress very rapidly, can be at once detected, not like the ordinary passages by a small chain of mole-hills composed of the thrown-up earth, but by a depression, since in its preparation the earth is laterally compressed and not thrown out. This tube is shorter or longer according as the hunting-ground is in the immediate neighbourhood or further off; it may be 100 or 160 feet long. The mole sleeps in the nest during the time not employed in seeking for food, and goes three times a day on the hunt for insects (early morning, midday, and before sunset in the evening). Having reached the subterranean hunting-ground, it tracks to some distance the insect larvæ, and worms found in the soil, being aided in this by its long snout. It daily devours more than its own weight. During summer the mole digs its passages near the surface, since larvæ and worms are then found in the uppermost layer of earth. In winter, when these withdraw into the depths of the soil, it digs much deeper channels. It does not fall into a winter-sleep. The young (three to seven) are born in May, June, or July. The mole never gnaws plants. It does service, sometimes very great, by eating many wireworms, grubs, snail embryos, earth caterpillars, mole-crickets, and other earth-inhabiting insects, as well as their larvæ. It also willingly eats earthworms, but whether this does good is not definitely known. But under certain conditions it may also do harm, rooting up plants as it makes its heaps. Grass and grain suffer little, if at all, by this; other plants more; while young flax-plants perish if their roots are loosened. Mole-hills in hayfields and cornfields are a nuisance at harvest time. Moles are not to be endured in the neighbourhood of dams, since their borings may become the immediate cause of flooding. Trapping may usefully be resorted to in cases where moles are harmful.

The =Hedgehog=, or =Hedgepig= (_Erinaceus europæus_). When danger threatens it rolls itself into a ball covered all over with prickles, and is in this way secured from the attacks of most enemies. The hedgehog goes on the hunt in the evening; while during the day it sleeps in its hiding-place, situated in such places as the side of a ditch, hedges, or under heaps of brushwood. It preys more particularly on field-voles, sometimes also on eggs and small birds (chickens occasionally), lizards, grass-snakes, adders (by the bites of which it is unaffected), frogs, cockchafers and their larvæ, field snails, earthworms, and similar small deer; now and then on fallen fruit and juicy plant roots.

ORDER: =Cheiroptera= (BATS).

All Bats, except a few tropical genera, feed on insects, and possess teeth like those of the preceding order of Mammals (p. 30). The leading feature is the characteristic modification of the fore limbs into a flying apparatus. The bones of the fore arm (Fig. 18, _u, r_), the metacarpels (_mc_), and the phalanges (except in the case of the thumb, which possesses a sharp claw (_p_)) are of great length; and between the long fingers, between the fore and hind limbs, and, last of all, between the two hind limbs there is an elastic membrane, serving both for flight and touch. Sight ill developed, since the bat is a nocturnal animal; a delicate sense of touch has its seat not only in the flying-membrane, but also in the skin of the ears, which are often very large, and in the membranous flaps which, in a few genera (the “leaf-nosed” bats), occur on the nose and lips. As is well known, bats sleep in the day; and they also hibernate in chimneys, hollow trees, ruins, and other similar places of concealment.

They principally devour night-flying moths, and spiders; and, since they use a great quantity of nourishment, are of great service, since the caterpillars of many of the species they destroy are very injurious to agriculture or forestry. About nine species live in Britain, but there is no use in enumerating them here.

ORDER: =Rodentia= (GNAWING MAMMALS).

Two long incisors (Fig. 19), the crowns of which are continually being worn down, while a corresponding growth takes place at the root-end. These incisors are used for gnawing, in which process the lower jaw is rapidly moved backwards and forwards. Gnawing wears down these teeth less in front than behind, owing to the presence of a thick layer of enamel in the former position. Their crowns, therefore, maintain a chisel-edge. That the incisors never stop growing is clearly seen when the usual wearing down does not take place, as, _e.g._, when the lower jaw is placed obliquely under the upper jaw, or when a tooth is absent in one jaw, under which circumstances the corresponding incisor in the other jaw is not worn down. In such a case the incisors continue to grow, ultimately curving upwards or downwards, and becoming tusk-like structures (Fig. 20). The Rodents have no canines. In those Rodents which feed both on animal and vegetable food (the “Omnivora,” _e.g._ squirrel, common mouse, brown rat, etc.), the crowns of the back teeth are completely covered with enamel; in the purely vegetable feeders (“Herbivora,” _e.g._ hare, rabbit), they are compound teeth (p. 22). In most Rodents the hind feet are longer than the fore, giving a springing gait. Eyes large. Many forms have “cheek-pouches,” in which the food they obtain can be stored up for some time. When the pouches are full, a muscle contracts by which their ends are drawn backwards; they are emptied by the animal pressing them with its fore feet. The majority of Rodents are small, they are at most of medium size (hare). The majority of the species have great powers of reproduction, by which the injurious kinds are sometimes rendered a very great pest. The British forms injurious to agriculture principally belong to the families of hares, mice, and voles. The squirrel (_Sciurus vulgaris_), and the dormice (especially _Myoxus avellanarius_) are solely of importance in forestry.

Family: =Leporidæ= (_Hares and Rabbits_).

Skull somewhat long. Two small incisors behind the two large upper ones. Ears long and spoon-shaped. Upper lip cleft. Back teeth with enamel folds. Here belong the hare (_Lepus timidus_) and rabbit (_Lepus cuniculus_).

=Hare= (_Lepus timidus_). Ears longer than the head. Eyes yellowish brown. Fur rusty yellow to grey on the upper side, white on the under side. The doe litters in an open “form;” the young are born covered with hair and with open eyes. Mature animals breed four or even five times a year, producing two to four leverets each time. The hare is injurious to agriculture, eating cabbages, rape, turnips, clover, vetches, young corn plants, carrots, and grass. It also eats many weeds. It is, however, less injurious than the rabbit, for it does not burrow. The damage done by the hare is also less evident, since this restless, fastidious animal seldom feeds continuously in the same spot.

=Rabbit= (_Lepus cuniculus_). Ears shorter than the head. Eyes dark brown. Fur yellowish brown to greyish yellow on the upper side, redder in front. Under fur bluish grey. Shape more compressed. The rabbit breeds more rapidly than the hare. Five to six times yearly the doe brings forth four to eight young, which, after six months, can again reproduce. Dwelling subterranean. Young, blind and hairless at birth. As the rabbit burrows, it is limited to certain districts, for the soil must not be too stiff and firm, nor, on the other hand, too light and incoherent. The rabbit is injurious in the same way as the hare, but the damage is more obvious (see above); and as a result of its burrowing habits it does infinitely more damage. Both in sandhills and in alluvial sandy soil rabbit burrows lead to the blowing away of material only held together by sand-plants. Kept down by shooting, netting, and ferreting (p. 27).

Family: =Muridæ= (_Mouse Family_).

The mouse-like animals (the larger species of the family are called “rats”) closely resemble the representatives of the following family, but are distinguished from these (the “voles”) by their slender body, longer legs, a more pointed head with longer always clearly visible ears, and usually, with the exception of the hamster, by a tail equal in length to the body. The hind legs are longer than the fore legs, hence the hopping mode of progression. Three back teeth on each side of each jaw, possessing a tuberculated crown completely covered with enamel.