Wild beasts

Part 25

Chapter 253,986 wordsPublic domain

More to the south, and in the vicinity of white settlers, the coyote is oppressed and persecuted; subjected to like usage with that which the common wolf receives. This state of things is of course accompanied by changes in character that are not less marked than in the wolf’s case. It becomes nocturnal in habit, flies from the face of man, and is one of the most wary, timid, and suspicious of animals. At the same time its cunning grows greater as the necessity for self-preservation becomes more pressing, and in the same measure in which it is pursued does its capacity for evasion enlarge. Speed, endurance, wind, and invention, all develop themselves. Unlike wolves, whose homes and breeding-places are commonly in caves or clefts of rock, beneath trees or within any natural recess, coyotes dig burrows in the open, and are seldom or never inmates of forests.

As the species approaches its southern limit, the average size decreases and its color changes. In Mexico, where they are seldom molested, these brutes prowl a good deal during the day; they pack likewise more commonly than further north, and if smaller, are also bolder and less upon their guard.

In Algeria or Oran an Arab knew when the lion was coming by the jackal’s cry; Brazilian Indians tell one that they can trace a jaguar’s way at night through the barking of foxes, and it is said by shikáris in India that a prowling tiger’s path may be known by a peculiar howl which his frequent attendant--the kind of jackal called _Kole baloo_--utters on such occasions. The coyote also gives warning of the approach of foes that are oftentimes more dangerous than either lions or tigers. But it is by its silence that danger is announced. In a position where hostile Indians were to be expected at any time, when the coyote ceased its cries, it was an ominous thing, and frontiersmen looked out for the appearance of a war party. Everybody who has been much on the border is probably acquainted with this very general belief, and it may perhaps be founded in fact; but this much is certain, that these creatures do not always become quiet when Indians are about, for the author has more then once heard them howl--coyotes, not savages who were imitating them--when it was known for certain that Indians were near, and when the fact of their presence was soon proved.

Coursing coyotes is a favorite sport with many persons in the West, and while the weather is cool and dry they often make good runs; otherwise, the game soon succumbs to heat, or to a serious impediment in the way of escape--its own tail. This is carried low, and despite his long hind legs and powerful quarters, the brush gathers so much mud in deep ground as seriously to embarrass flight.

In those localities where this race exhibits indications of much timidity, it will be found that every destructive device of man’s ingenuity is practised against it; even to taking advantage of a harmless weakness for assafœtida in the matter of preparing poisoned baits. All this makes certain associations of ideas inevitable, and special impressions upon his mind things of course. At the same time, no mortal knows precisely what these are.

Where no such experiences of human malice and duplicity color the coyote’s character, its conduct is quite different. Under those circumstances it does not fly from imaginary perils. Even when fired at it shows no unseemly haste to leave; but if the shot be repeated, then the hint is always taken, and it vanishes. Most persons who have become personally acquainted with them must have had occasion to observe that where they have been subjected to the worst that man can do, their dexterity in the way of robbery is not more striking than the audacity by which it is accompanied. It seems difficult to reconcile the idea of any instinctive fear of man with the conduct of an animal that will steal through a line of sentinels into a military encampment, and carry off food from beside watch-fires. They do this; they do everything that requires enterprise, judgment, and skill, and this to an extent that, in the mind of an unprejudiced savage, has gained them a place among his gods.

Once the writer saw as much of the temper of coyotes in their natural state towards man as it is possible for anybody to see at one time. It befell that he was badly hurt in front of General Treveño’s cavalry brigade, then holding the line of the Rio Caña Dulce. When consciousness returned, horse and arms were gone, and the bushes around swarmed with these wolves. There may not, however, have been so many as there appeared to be, for the animals moved in and out of cover constantly, and the same one was probably seen several times. The thirst that always follows hemorrhage, and the heat of the sun, were distressing, neither was it pleasant to be an object of so much attention to a troop like this, while almost completely disabled. An overhanging bank lay near, and was reached with great difficulty. Here one could lean up against the side and contemplate them from a shady place. They behaved very curiously, and if the attendant circumstances had been at all conducive to mirth, their spiteful antics, the pretences of attack they made, and the absurd way in which some of them assumed an air of boldness, and apparently sought to inspire their companions with resolution, would no doubt have been amusing. It was abundantly shown that these creatures looked upon the inert and blood-soaked individual before them as a prey, and were consequently in a high state of excitement. Their eyes sparkled and the long hair around their necks bristled; they made short runs at and around the position, they pushed each other, and howled in every cadence of their infernal voices; also some individuals showed the rest how the thing ought to be done. A rush would have been at once fatal, but it was not made. Nevertheless, they grew bolder, and when relief arrived, had for the most part gathered around in the open. What would have happened when night came, or whether anything, the writer does not pretend to say.

THE GRIZZLY BEAR

Bears are included by zoölogists in that order whose typical forms are, besides themselves, the dog, cat, and seal, and they belong to the higher of those sub-orders into which this group of carnivora has been divided. _Ursidæ_ hold a middle place among bear-like beasts, and although their generic history is not so complete as that of others, Dr. Lund’s discoveries in Brazilian bone-caves brought to light a fossil form that Wallace regards as representative of an existing American species. Their palæontological record carries them far back among the fauna of earlier geological periods, and connects the sub-ordinal section which contains existing arctoids with insect-eating and pouched vertebrates on one side, and on the other, with the precursors of monkeys, apes, and men.

In their most general structural traits bears possess the characteristic features of all carnivores--their abbreviated digestive tract, developed muscular systems and sense organs, and highly specialized teeth. At the same time this genus is considerably modified, and on that account bears were placed among _Fissipedia_, which are practically omnivorous. Finally, _Ursidæ_ are plantigrades with muscles fused in plates, and so exhibit the ungainliness, the awkward and comparatively slow and restricted movements peculiar to the genus.

Geographically they are nearly cosmopolitan. Their species, although not numerous, inhabit arctic and tropical regions, and live in the lowlands of Europe, Asia, and America, as well as among the mountains of both continents.

The grizzly bear is confined to the New World, and there is distributed from about 68° north to the southern border of the United States, chiefly in the main chain of the Rocky Mountains and on their eastern and western slopes, but also among the ranges between these and the Pacific. It has been called by many names. Lewis and Clark, who may be said to have discovered this animal, speak of it indifferently as the white and brown bear. Cuvier said he was not satisfied that any specific distinction existed between the latter and our grizzly, which has also been identified with Sir John Richardson’s “barren-ground” species of the Atlantic area. Audubon supposes _Ursus horribilis_ to have formerly inhabited this province, but the only basis for such an opinion is found in his interpretation of some Algonkin traditions. The present title--horrible, frightful, or terrible bear--is a translation into Latin of George Ord’s name _grisly_, given in 1815. As it is commonly written, however, its significance is lost, the reference being to color instead of character. Dr. Elliott Coues and others have remarked upon this discrepancy, but it is now too late to make a change. The naturalist Say (“Long’s Expedition to the Rocky Mountains”) first described this species, although its physical features are well given by Captains Lewis and Clark, and it was mentioned before their time. Since then the animal’s dimensions have been often and also differently determined. Lockwood (“Riverside Natural History”) very properly gives no ultimate decision. Lord Dunraven (“The Great Divide”) speaks of having shot “a middling-sized beast weighing about eight hundred pounds.” Richard Harlan (“Fauna Americana”) says that the animal’s “total length is 8 feet 7 inches and 6 lines; its greatest circumference 5 feet 10 inches; the circumference of its neck 3 feet 11 inches, and the length of its claws 4 inches 5 lines.” Captain Lewis measured tracks “eleven inches long and seven and a half wide, _exclusive_ of the claws,” which are reported by different observers to be of all lengths between four and seven inches; and the truth is that no one has been in a position to pronounce definitely on a single point respecting this animal’s weight and size. It is the largest and most powerful beast of prey in the world. So much may be said confidently, but beyond that data for positive statements are not extant.

With regard to the grizzly bear’s habits, they are variable, like the color of his coat, which may at one time and place justify the name he bears, and at another be almost black. _Ursus horribilis_ preys upon all the large game of North America; he is, as H. W. Elliott (“Our Arctic Province”) observes, “a most expert fisherman,” and appears to be equally partial to wild fruits and carrion. These brutes consume large quantities of mast, they dig up the _pomme blanche_ and other tubers and roots, and it is said that their relatives of the black species are sometimes devoured. Nothing edible comes amiss to a grizzly, from the larvæ of insects to spoiled salmon, or from buffalo-berries to the animal itself. But it must be admitted that accurate information is wanting upon many particulars connected with his way of life. Hibernation, for example, which is a trait varying greatly in its completeness among species of different genera, appears to be absent in this case. These animals go about both by day and night, in cold weather as much as in warm. There are perfectly reliable accounts of their having been encountered at all seasons, and in situations which were peculiarly favorable for going into winter quarters if the animal had desired to do so.

Again, the grizzly’s exploits as a hunter are involved in much obscurity. It does not require great skill for him to catch buffalo, or supply himself with beef on a cattle range. The _Bovidæ_ in general are not particularly intelligent, and no doubt an ambuscade which might be successful with them is managed without much difficulty. With deer, however, it is not the same. Caribou and elk, the black and white tailed _Cervidæ_, are not to be had by any man without a previous acquisition of considerable knowledge, without the power to put this in practice according to varying circumstances, and without great practical dexterity in several directions. Bears are not exempt from the requirements pointed out. All that is true of instinct restricts itself in every instance of efficiency to the fact that transmitted faculty makes acquisition rapid and promotes the passage of deliberate into automatic action. Apart from the advantages he possesses in this way, a grizzly bear needs to learn in the same way as a man. There are occasions constantly occurring in which mind must be exercised in a manner such as experience has not prepared him to meet, and where the animal acts well or ill, successfully or unsuccessfully, according to his individual capacity.

John D. Godman (“American Natural History”) calls it “savage and solitary.” All the more powerful beasts of prey might be similarly characterized. The influence of organization, inherited tendencies, and their daily life, indispose creatures of this kind towards association. Moreover, they are most generally rivals in their usual habitats, both as hunters and as suitors during the pairing season. We have no accounts, like those given of lions and tigers, to show how males behave toward each other under the antagonisms implied in contact, but everything points towards conflict. Still, as there are conditions which bring the former together in certain localities, so grizzlies sometimes congregate. Möllhausen (“Diary of a Journey from the Mississippi to the Pacific”) reports that at Mount Sitgreaves, and in its surrounding eminences, their dens were so numerous that Leroux (a famous guide and hunter of those days) had never seen the same “numbers living together in so small a space.” They had all gone when Möllhausen’s party was there, owing to the freezing of waters in that vicinity. Those places where they had tried to break the ice were often found, and many trails well marked in snow showed that the bears had “made their journey to the south in troops of eight or more,” each detachment going in single file.

Nevertheless, “Old Ephraim,” as mountain men call him, having inspired all who ever penetrated into his haunts with a wholesome respect, has naturally been exposed to misconstructions. His character is frequently represented as more fierce and morose than it really is. Writers say of him that he will not tolerate the presence of a black bear, or the variety of this species, according to Baird, the “cinnamon,” in his neighborhood. They tell how their boundaries are sharply defined, and remark that occasionally small numbers of these less formidable members of the family live as enclaves within the grizzlies’ territories, but are rigorously confined to their own limits.

This is one of those wholesale statements with which descriptive zoölogy is full. No doubt there are plenty of grizzly bears that would kill any poaching relative of theirs unlucky enough to encounter them. As a general fact in natural history, however, the theory of the separateness of distribution among American _Ursidæ_ will not stand. Many direct observations show it to be otherwise, and Schwatka (“Along Alaska’s Great River”) is fully supported in saying that he doubts the truth of this statement from his own experience. On Cone Hill River he saw “four or five black and brown bears in an open or untimbered space of about an acre or two.”

There are spots in India appropriately called “tigerish.” Any one who knows the beast’s ways would naturally look for it in these sites. But it is very doubtful if the physical features of localities have much to do with selection by this species, apart from the fact that when he feels himself to be in danger, a grizzly gets into the most inaccessible position possible. He loves cover under all circumstances, although it is not uncommon in secluded situations to find these animals far out in open country; but timber and brush seem to be more or less accidental accessories so far as his preference is concerned. The animal needs a constant supply of water, and if this can be had, broken and intricate ravine systems suit it as well as thickets or forest land. Its partiality for swamps depends upon their productions, and the fact that game is apt to be found in them. Independently of special considerations of any kind, the propensity to conceal itself is a natural and necessary outgrowth of the habits and character of all predatory creatures. They do so universally, and a grizzly, like the rest, much prefers a wind-row, precipitous arroyo, or brake, to any plain whatever which is not overgrown in some way.

Grizzly bears do not climb trees. They are said to shake them in order to procure fruit, and also for the purpose of dislodging men who have taken refuge among their branches; in general, however, the animal sits up and claws down the boughs within reach.

Probably that conventional expression, the “bear hug,” has no significance anywhere. Some bears hug tree stems in ascending trunks adapted to their embrace, but Asiatic species of all kinds simply sink their claws into the bark of boles they would be utterly unable to gain any hold upon otherwise, and climb like cats. This arctoid is too heavy for that; he is over-sized, in fact, like the greater _Felidæ_, for any arboreal gymnastics. The writer can find no reliable evidence to show that this or any other bear attempts to inflict injury by straining the body of an enemy within its arms. A grizzly will grasp and hold a man or beast while biting, or striking with the claws of its hind feet, and blows from its forearm are delivered as frequently and not less effectually than is customary with the lion, but beyond teeth, talons, and concussion, no authentic mention is made of modes by which its victims are put to death.

All young vertebrates are playful in youth, and if taken early enough, some would be found even in species commonly regarded as untamable, that for a time at least might be domesticated. Among _Ursidæ_ untrustworthiness is the rule. They are quite intelligent, capable of being taught, and competent to understand the necessity for being peaceable. Yet if one judges from reports they are more unreliable than the cats. Relatively these animals are not so highly endowed, and this fact, coupled with inherent ferocity, and an organization by which passion is made explosive, accounts for the character they bear. Cubs of _Ursus horribilis_ grow savage very soon. Lockwood and others regard the species as incapable of being completely tamed. As far as that goes, however, the same is true of every wild beast able to do harm. These animals are kept under the same conditions as other show creatures, and seem to be in much the same state. It is nevertheless probable that either from a greater degree of insensibility or less mental capacity, they always remain more dangerous than most _feræ_. This brute has nothing of the phlegm about him that his appearance suggests. He is morose, surly, and rough at all times, and even more liable to sudden and violent fits of rage than a tiger.

Either, as seems likely from what we know of the animals in question, on account of the fact that those who have had an opportunity to observe them were exclusively occupied with describing their destructiveness, or because grizzlies have few of those traits that make many species interesting, their records are very barren indeed. A solitary being like this could not possess the engaging qualities Espinas (“Sociétés Animales”) and Beccari describe among those that live in association; but other creatures are so placed without losing all attractiveness. It does not take long to tell the little that is certain about a grizzly’s ways when left to himself. Besides what has been already said, we know that they appropriate game not killed by themselves, and will steal meat wherever it is found. Audubon saw one swimming in the Upper Missouri after the carcass of a drowned buffalo, Roosevelt had his elk eaten, and four of them visited Lord Dunraven’s camp, carrying off all the food they could find. He says “they scarcely ate any of the flesh, but took the greatest pains to prevent any other creatures getting at it.” This is not always the case, however. That they bury provisions is sure, but it is sometimes done very imperfectly, even when there is no physical difficulty in the way of completeness. On rocky soil the cache is simply covered with leaves, branches, and grass. Lord Dunraven, however, tells of a hunter who watched a grizzly burying its prey with the greatest care, concealing it completely, and finishing off his work in the most painstaking manner. Animals that have this habit need not watch their food as a tiger does his “kill,” and when the interment was accomplished to this one’s satisfaction, it went away. Before getting far, some “whiskey jacks” (a kind of magpie) that had been intently observing his doings began to unearth the deposit. Then he came back, drove them off, and repaired damages. This happened several times, until the bear flew into a violent passion, and while ramping around after the manner of these beasts he got shot. The author had a pony killed on one occasion, and the murderer buried its remains in the most slovenly manner possible.

These bears collect salmon during the spawning season on the banks of streams. They also scoop them out of the water with their claws, and dive after single fish. There are no full accounts of the manner in which prey is taken among these quadrupeds, but the creature’s conformation makes it impossible that any of the deer kind could be captured except by stratagem. A grizzly can make a rapid rush. His lumbering, awkward gallop carries him forward so rapidly that on rough ground a man would have to be very fleet of foot to have any chance of escape. Colonel Markham states that the charge of an Indian hill bear is so swift that it cannot be avoided, and it appears from all accounts that so far as speed goes, at least for a short distance, the _Ursidæ_ have in general been underrated. In cover or upon open spaces, one of these bears always rises up when its attention is attracted, and it does the same if alarmed or angry, if wounded or intending to attack. It does this in order to see more clearly; for the sight, although it is not positively defective, cannot compare with that of many other species, and independently of the advantage gained by elevation, its short neck circumscribes vision while the body is in a horizontal position. The hearing is acute and the sense of smell highly developed. J. R. Bartlett, while acting upon the boundary commission between the United States and Mexico, says that at his encampment by the geysers of Pluton River his party found signs of these animals’ proximity, but that they managed to avoid meeting the intruders, chiefly, as he supposed, by means of their scenting powers. Lieutenant J. W. Abert, while hidden with a companion at fifty yards from three grizzlies, was detected in this way, and the majority of observers have remarked upon the goodness of their noses. It is also said that they have an aversion to human effluvium, and that a warm trail will cause one to turn aside more certainly than the sight of a hunter. This needs confirmation, and may be taken with the same reservation which should attach to Godman’s statement that the grizzly “is much more intimidated by the voice than the aspect of man.” No doubt bears may have failed to push a charge home because their intended victim screamed with terror, but both in this case and in that just mentioned, while speaking of the influence of odor, so soon as such experiences are created into general truths, they can be met with facts by which they are stultified.