Tropical nature, and other essays

Part 11

Chapter 113,866 wordsPublic domain

The Rufous Flame-bearer, an exquisite species found on the west coast of North America, is thus described by Mr. Nuttall:--“When engaged in collecting its accustomed sweets, in all the energy of life, it seemed like a breathing gem, a magic carbuncle of flaming fire, stretching out its glorious ruff as if to emulate the sun itself in splendour.” The Sappho Comet, whose long forked tail barred with crimson and black renders it one of the most imposing of humming-birds, is abundant in many parts of the Andes; and Mr. Bonelli tells us that the difficulty of shooting them is very great from the extraordinary turns and evolutions they make when on the wing; at one instant darting headlong into a flower, at the next describing a circle in the air with such rapidity that the eye, unable to follow the movement, loses sight of the bird until it again returns to the flower which at first attracted its attention. Of the little Vervain humming-bird of Jamaica, Mr. Gosse writes:--“I have sometimes watched with much delight the evolutions of this little species at the Moringa-tree.[13] When only one is present, he pursues the round of the blossoms soberly enough. But if two are at the tree, one will fly off, and suspend himself in the air a few yards distant; the other presently starts off to him, and then, without touching each other, they mount upwards with strong rushing wings, perhaps for five hundred feet. They then separate, and each starts diagonally towards the ground like a ball from a rifle, and wheeling round comes up to the blossoms again as if it had not moved away at all. The figure of the smaller humming-birds on the wing, their rapidity, their wavering course, and their whole manner of flight are entirely those of an insect.” Mr. Bates remarks, that on the Amazons during the cooler hours of the morning and from four to six in the afternoon humming-birds are to be seen whirring about the trees by scores; their motions being unlike those of any other birds. They dart to and fro so swiftly that the eye can scarcely follow them, and when they stop before a flower it is only for a few moments. They poise themselves in an unsteady manner, their wings moving with inconceivable rapidity, probe the flower, and then shoot off to another part of the tree. They do not proceed in that methodical manner which bees follow, taking the flowers seriatim, but skip about from one part of the tree to another in the most capricious way. Mr. Belt remarks on the excessive rapidity of the flight of the humming-bird giving it a sense of security from danger, so that it will approach a person nearer than any other bird, often hovering within two or three yards (or even one or two feet) of one’s face. He watched them bathing in a small pool in the forest, hovering over the water, turning from side to side by quick jerks of the tail; now showing a throat of gleaming emerald, now shoulders of glistening amethyst; then darting beneath the water, and rising instantly, throw off a shower of spray from their quivering wings, and again fly up to an overhanging bough and commence to preen their feathers. All humming-birds bathe on the wing, and generally take three or four dips, hovering between times about three or four inches above the surface. Mr. Belt also remarks on the immense numbers of humming-birds in the forests, and the great difficulty of seeing them; and his conclusion is, that in the part of Nicaragua where he was living they equalled in number all the rest of the birds together, if they did not greatly exceed them.

[13] Sometimes called the horse-radish tree. It is the _Moringa pterygosperma_, a native of the East Indies, but commonly cultivated in Jamaica. It has yellow flowers.

The extreme pugnacity of humming-birds has been noticed by all observers. Mr. Gosse describes two meeting and chasing each other through the labyrinths of twigs and flowers till, an opportunity occurring, the one would dart with seeming fury upon the other, and then, with a loud rustling of their wings, they would twirl together, round and round, till they nearly came to the earth. Then they parted, and after a time another tussle took place. Two of the same species can hardly meet without an encounter, while in many cases distinct species attack each other with equal fury. Mr. Salvin describes the splendid Eugenes fulgens attacking two other species with as much ferocity as its own fellows. One will knock another off its perch, and the two will go fighting and screaming away at a pace hardly to be followed by the eye. Audubon says they attack any other birds that approach them, and think nothing of assaulting tyrant-shrikes and even birds of prey that come too near their home.

_Display of Ornaments by the Male._--It is a well-known fact, that when male birds possess any unusual ornaments, they take such positions or perform such evolutions as to exhibit them to the best advantage while endeavouring to attract or charm the females or in rivalry with other males. It is therefore probable that the wonderfully varied decorations of humming-birds, whether burnished breast-shields, resplendent tail, crested head, or glittering back, are thus exhibited; but almost the only actual observation of this kind is that of Mr. Belt, who describes how two males of the Florisuga mellivora displayed their ornaments before a female bird. One would shoot up like a rocket, then, suddenly expanding the snow-white tail like an inverted parachute, slowly descend in front of her, turning round gradually to show off both back and front. The expanded white tail covered more space than all the rest of the bird, and was evidently the grand feature of the performance. Whilst one was descending the other would shoot up and come slowly down expanded.[14]

[14] _The Naturalist in Nicaragua_, p. 112.

_Food._--The food of humming-birds has been a matter of much controversy. All the early writers down to Buffon believed that they lived solely on the nectar of flowers; but since that time every close observer of their habits maintains that they feed largely, and in some cases wholly, on insects. Azara observed them on the La Plata in winter taking insects out of the webs of spiders at a time and place where there were no flowers. Bullock, in Mexico, declares that he saw them catch small butterflies, and that he found many kinds of insects in their stomachs. Waterton made a similar statement. Hundreds and perhaps thousands of specimens have since been dissected by collecting naturalists, and in almost every instance their stomachs have been found full of insects, sometimes, but not generally, mixed with a proportion of honey. Many of them in fact may be seen catching gnats and other small insects just like flycatchers, sitting on a dead twig over water, darting off for a time in the air, and then returning to the twig. Others come out just at dusk, and remain on the wing, now stationary, now darting about with the greatest rapidity, imitating in a limited space the evolutions of the goatsuckers, and evidently for the same end and purpose. Mr. Gosse also remarks:--“All the humming-birds have more or less the habit, when in flight, of pausing in the air and throwing the body and tail into rapid and odd contortions. This is most observable in the Polytmus, from the effect that such motions have on the long feathers of the tail. That the object of these quick turns is the capture of insects, I am sure, having watched one thus engaged pretty close to me. I observed it carefully, and distinctly saw the minute flies in the air which it pursued and caught, and heard repeatedly the snapping of the beak. My presence scarcely disturbed it, if at all.”

There is also an extensive group of small brown humming-birds, forming the subfamily Phaëthornithinæ, which rarely or never visit flowers, but frequent the shady recesses of the forest, where they hunt for minute insects. They dart about among the foliage, and visit in rapid succession every leaf upon a branch, balancing themselves vertically in the air, passing their beaks closely over the under-surface of each leaf, and thus capturing, no doubt, any small insects that may lurk there. While doing this, the two long feathers of the tail have a vibrating motion, serving apparently as a rudder, to assist them in performing the delicate operation. Others search up and down stems and dead sticks in the same manner, every now and then picking off something, exactly as a bush-shrike or a tree-creeper does, with the difference that the humming-bird is constantly on the wing; while the remarkable Sickle-bill is said to probe the scale-covered stems of palms and tree-ferns to obtain its insect food.

It is a well-known fact that although humming-birds are easily tamed, they cannot be preserved long in captivity, even in their own country, when fed only on syrup. Audubon states, that when thus fed they only live a month or two and die apparently starved; while if kept in a room whose open windows are covered with a fine net, so as to allow small insects to enter, they have been kept for a whole year without any ill-effects. Another writer, Mr. Webber, captured and tamed a number of the Ruby-throat in the United States. He found that when fed for three weeks on syrup they drooped, but after being let free for a day or two they would return to the open cage for more of the syrup. Some which had been thus tamed and set free, returned the following year, and at once flew straight to the remembered little cup of sweets. Mr. Gosse in Jamaica also kept some in captivity, and found the necessity of giving them insect food; and he remarks that they were very fond of a small ant that swarmed on the syrup with which they were fed. It is strange that, with all this previous experience and information, those who have attempted to bring live humming-birds to this country have fed them exclusively on syrup; and the weakness produced by this insufficient food has no doubt been the chief cause of their death on, or very soon after, arrival. A box of ants would not be difficult to bring as food for them; but even finely-chopped meat or yolk of egg would probably serve, in the absence of insects, to supply the necessary proportion of animal food.

_Nests._--The nests of the humming-birds are, as might be expected, beautiful objects, some being no larger inside than the half of a walnut-shell. These small cup-shaped nests are often placed in the fork of a branch, and the outside is sometimes beautifully decorated with pieces of lichen, the body of the nest being formed of cottony substances and the inside lined with the finest and most silky fibres. Others suspend their nests to creepers hanging over water, or even over the sea; and the Pichincha humming-bird once attached its nest to a straw-rope hanging from the roof of a shed. Others again build nests of a hammock-form attached to the face of rocks by spiders’ web; while the little forest-haunting species fasten their nests to the points or to the under-sides of palm-leaves or other suitable foliage. They lay only one or two white eggs.

_Geographical Distribution and Variation._--Most persons know that humming-birds are found only in America; but it is not so generally known that they are almost exclusively tropical birds, and that the few species that are found in the temperate (northern and southern) parts of the continent are migrants, which retire in the winter to the warmer lands near or within the tropics. In the extreme north of America two species are regular summer visitants, one on the east and the other on the west of the Rocky Mountains. On the east the common N. American or Ruby-throated humming-bird extends through the United States and Canada, and as far as 57° north latitude, or considerably north of Lake Winnipeg; while the milder climate of the west coast allows the Rufous Flame-bearer to extend its range to beyond Sitka to the parallel of 61°. Here they spend the whole summer, and breed, being found on the Columbia River in the latter end of April, but retire to Mexico in the winter. Supposing that those which go furthest north do not return further south than the borders of the tropics, these little birds must make a journey of full three thousand miles each spring and autumn. The antarctic humming-bird visits the inhospitable shores of Tierra-del-Fuego, where it has been seen visiting the flowers of fuchsias in a snow-storm, while it spends the winter in the warmer parts of Chili and Bolivia.

In the south of California and in the Central United States three or four other species are found in summer; but it is only when we enter the tropics that the number of different kinds becomes considerable. In Mexico there are more than thirty species, while in the southern parts of Central America there are more than double that number. As we go on towards the equator they become still more numerous, till they reach their maximum in the equatorial Andes. They especially abound in the mountainous regions; while the luxuriant forest plains of the Amazons, in which so many other forms of life reach their maximum, are very poor in humming-birds. Brazil, being more hilly and with more variety of vegetation, is richer, but does not equal the Andean valleys, plateaux, and volcanic peaks. Each separate district of the Andes has its peculiar species and often its peculiar genera, and many of the great volcanic mountains possess kinds which are confined to them. Thus, on the great mountain of Pichincha there is a peculiar species found at an elevation of about fourteen thousand feet only; while an allied species on Chimborazo ranges from fourteen thousand feet to the limits of perpetual snow at sixteen thousand feet elevation. It frequents a beautiful yellow-flowered alpine shrub belonging to the Asteraceæ. On the extinct volcano of Chiriqui in Veragua a minute humming-bird, called the little Flame-bearer, has been only found inside the crater. Its scaled gorget is of such a flaming crimson that, as Mr. Gould remarks, it seems to have caught the last spark from the volcano before it was extinguished.

Not only are humming-birds found over the whole extent of America, from Sitka to Tierra-del-Fuego, and from the level of the sea to the snow-line on the Andes, but they inhabit many of the islands at a great distance from the mainland. The West Indian islands possess fifteen distinct species belonging to eight different genera, and these are so unlike any found on the continent that five of these genera are peculiar to the Antilles. Even the Bahamas, so close to Florida, possess two peculiar species. The small group of islands called Tres Marias, about sixty miles from the west coast of Mexico, has a peculiar species. More remarkable are the two humming-birds of Juan Fernandez, situated in the Pacific Ocean, four hundred miles west of Valparaiso in Chili, one of these being peculiar; while another species inhabits the little island Mas-afuera, ninety miles further west. The Galapagos, though very little further from the mainland and much more extensive, have no humming-birds; neither have the Falkland islands, and the reason seems to be that both these groups are deficient in forest, and in fact have hardly any trees or large shrubs, while there is a great paucity of flowers and of insect life.

_Humming-birds of Juan Fernandez as illustrating Variation and Natural Selection._--The three species which inhabit Juan Fernandez and Mas-afuera present certain peculiarities of great interest. They form a distinct genus, Eustephanus, one species of which inhabits Chili as well as the island of Juan Fernandez. This, which may be termed the Chilian species, is greenish in both sexes, whereas in the two species peculiar to the islands the males are red or reddish-brown, and the females green. The two red males differ very slightly from each other, but the three green females differ considerably; and the curious point is, that the female in the smaller and more distant island somewhat resembles the same sex in Chili, while the female of the Juan Fernandez species is very distinct, although the males of the two islands are so much alike. As this forms a comparatively simple case of the action of the laws of variation and natural selection, it will be instructive to see if we can picture to ourselves the process by which the changes have been brought about. We must first go back to an unknown but rather remote period, just before any humming-birds had reached these islands. At that time a species of this peculiar genus, Eustephanus, must have inhabited Chili; but we must not be sure that it was identically the same as that which is now found there, because we know that species are always undergoing change to a greater or less degree. After perhaps many failures, one or more pairs of the Chilian bird got blown across to Juan Fernandez, and finding the country favourable, with plenty of forests and a fair abundance of flowers and insects, they rapidly increased and permanently established themselves on the island. They soon began to change colour, however, the male getting a tinge of reddish-brown, which gradually deepened into the fine colour now exhibited by the two insular species, while the female, more slowly, changed to white on the under-surface and on the tail, while the breast-spots became more brilliant. When the change of colour was completed in the male, but only partially so in the female, a further emigration westward took place to the small island Mas-afuera, where they also established themselves. Here, however, the change begun in the larger island appears to have been checked, for the female remains to this day intermediate between the Juan Fernandez and the Chilian forms. More recently, the parent form has again migrated from Chili to Juan Fernandez, where it still lives side by side with its greatly changed descendant.[15] Let us now see how far these facts are in accordance with the general laws of variation, and with those other laws which I have endeavoured to show regulate the development of colour.[16]

[15] In the preceding account of the probable course of events in peopling these islands with humming-birds, I follow Mr. Sclater’s paper on the _Land Birds of Juan Fernandez_,--_Ibis_, 1871, p. 183. In what follows, I give my own explanation of the probable causes of the change.

[16] See _Macmillan’s Magazine_, Sept. 1867, “On the Colours of Animals and Plants,” and Chapters V. and VI. of the present volume.

The amount of variation which is likely to occur in a species will be greatly influenced by two factors--the occurrence of a change in the physical conditions, and the average abundance or scarcity of the individuals composing the species. When from these or other causes variation occurs, it may become fixed as a variety or a race, or may go on increasing to a certain extent, either from a tendency to vary along certain special lines induced by local or physiological causes, or by the continued survival and propagation of all such varieties as are beneficial to the race. After a certain time a balance will be arrived at, either by the limits of useful variation in this one direction having been reached, or by the species becoming harmoniously adapted to all the surrounding conditions; and without some change in these conditions the specific form may then remain unaltered for a very long time; whence arises the common impression of the fixity of species. Now in a country like Chili, forming part of a great continent very well stocked with all forms of organic life, the majority of the species would be in a state of stable equilibrium; the most favourable variations would have been long ago selected; and the numbers of individuals in each species would be tolerably constant, being limited by the numerous other forms whose food and habits were similar, or which in any way impinged upon its sphere of existence. We may, therefore, assume that the Chilian humming-bird which migrated to Juan Fernandez was a stable form, hardly if at all different from the existing species which is termed Eustephanus galeritus. On the island it met with very changed but highly favourable conditions,--an abundant shrubby vegetation and a tolerably rich flora; less extremes of climate than on the mainland; and, most important of all, absolute freedom from the competition of rival species. The flowers and their insect inhabitants were all its own; there were no snakes or mammalia to plunder its nests; nothing to prevent the full enjoyment of existence. The consequence would be, rapid increase and a large permanent population, which still maintains itself; for Mr. Moseley, of the _Challenger_ expedition, has informed the writer that humming-birds are extraordinarily abundant in Juan Fernandez, every bush or tree having one or two darting about it. Here, then, we have one of the special conditions which have always been held to favour variation--a great increase in the number of individuals; but, as there was no struggle with allied creatures, there was no need for any modification in form or structure, and we accordingly find that the only important variations which have become permanent are those of size and of colour. The increased size would naturally arise from greater abundance of food with a more equable climate throughout the year, the healthier, stronger, and larger individuals being preserved. The change of colour would depend on molecular changes in the plumage accompanying the increase of size; and the superior energy and vitality in the male, aided by the favourable change in conditions and rapid increase of population, would lead to an increased intensity of colour, the special tint being determined either by local conditions or by inherited tendencies in the race. It is to be noted that the change from green to red is in the direction of the less refrangible rays of the spectrum, and is in accordance with the law of change which has been shown to accompany expansion in inorganic,--growth and development in organic forms.[17] The change of colour in the female, not being urged on by such intense vital activity as in the case of the male, would be much slower, and, owing probably to inherited tendencies, in a different direction. The under-surface of the Chilian bird is ashy with bronzy-green spots on the breast, while the tail is entirely bronze-green. In the Juan Fernandez species the under-surface has become pure white, the breast-spots larger and of a purer golden-green, while the whole inner web of the tail-feathers has become pure white, producing a most elegant effect when the tail is expanded.

[17] See “Colours of Animals,” _Macmillan’s Magazine_, Sept. 1877, pp. 394-398, and Chapter V. in the present volume.