Part 2
The sheep is furthermore, a grass-eating animal, while the goat is a browser, finding his food mainly on the buds and twigs of the forests that grow to the very foot of the goat rocks. All through the goat country occur patches of forest and it is there that the goat is found, between timber-line and the snow fields. So far as we know the only grazing done by the goat, beyond nibbling at small plants, is on the slides when the grass first appears and it is probable that to this habit the greatest mortality of this animal is due, as many are killed each spring by the avalanches on these snow slides.
The sheep is an active, wary and fleet-footed animal, fully as well equipped as the deer to escape by agility from its enemies and is not dependent for safety on a refuge beyond the reach of other animals. The goat on the other hand, is heavy, powerful, clumsy, slow moving and somewhat stupid and does not dare to venture very far from its inaccessible rocks. It thrives among precipitous cliffs, which are everywhere known among hunters as "goat rocks" and are recognizable as such at a glance.
LOCAL DISTRIBUTION.
In a mountainous country it is perfectly easy to say where goat are to be found, if there are any in the neighborhood. They descend, of course, into the upper limits of the forests, but always keep near to cliffs to which they can retire when attacked. Sometimes swim rivers and have been killed while crossing the Stickine far into the forests. Salt-licks have been found in the hillsides, where great holes have been eaten out by these animals. The trails which lead to some of the licks in British Columbia are worn so deeply as to resemble buffalo trails. Goat pass through the forests and lower slopes of the mountains in moving from one locality to another, but this of course, is exceptional. They sometimes swim rivers and have been killed while crossing the Stickine River in British Columbia, a wide and rapid stream.
So complete is the protection the goat finds in broken rocks and precipices, that they are practically out of danger from any animal approaching from below, except bear, which frequently lie in wait for them and occasionally capture an unwary individual. The eagles take a very heavy toll from the young goat in the spring.
The difficulty of reaching the mountain tops is, of course, a protection against man, but the conspicuous color and the slow movements of the animal make it a comparatively easy victim when once reached by hard climbing.
WATER SUPPLY.
The question of water supply on the mountains inhabited by goat has a most important bearing on the distribution of the animal. In a large portion of the southern range of the goat, little or no water is found from August to October, except what is furnished by such snow fields as persist throughout the year. All other animals can, during the dry season, venture down to the valleys and cañons for water, but the goat seldom leaves the rocks, even for water, relying on the snow of the mountain tops.
This fact alone, I believe, is sufficient to account for the absence of the goat, so often commented on by hunters, in many portions of its range, where other conditions appear to be entirely suitable. In southern British Columbia the great river valleys, such as those of the Kootenay, the Columbia and the Beaver, run almost north and south, and prevent communication from east to west between the goat inhabiting the adjacent mountains, while these same valleys offer no difficulties to the crossing of sheep and other large animals. Farther north in the Stickine country wide valleys are sometimes crossed.
The presence or absence of water on the higher ridges, taken together with the fact that the goat is not a very restless or migratory animal, accounts for many of the anomalies that are observed in its distribution. It is probable that in the course of its life the goat ranges over a smaller territory than any other of our game animals and unless seriously disturbed does not venture far from its native haunts as long as the food supply lasts. They can usually be found day after day on the same spot and goat have been watched, through glasses, which apparently scarcely moved for days at a time. Of course, in such a spot, food and water must be plentiful, and no danger threatening.
Along the Columbia River goat have been sometimes observed to get into positions on the face of the cliffs, from which they apparently could not escape. In spite of their great strength and climbing ability, their home must be an exceptionally dangerous one and it is probable that many lose their lives through accidents.
In British Columbia, during the early summer, the streams from the melting snow on the mountain tops are found in every draw and gulch. During this season small bands of females and kids, or solitary males, are scattered everywhere in favorable localities, from the upper timber to the summits of the mountains. As the season advances however and the snow-fed streams dry up, the only water available is found in the larger basins where the snow has accumulated in large quantities. These basins become the feeding ground of the goat and the rest of the mountain side is deserted, except for an occasional individual traveling along the summit from one such feeding ground to another, or during the autumn rutting season, when both sexes are almost constantly on the move. Connecting two favorite feeding grounds in the Palliser Rockies was found, in 1903, a well beaten path along the summit-ridge, passing close to the snow fields and showing constant usage.
WINTER RANGES.
In winter the goat suffers from the severity of the storms on the mountain tops and the limit of its increase is, in the long run, dependent on the food supply available during this season. This is also true of most of our large animals and the elimination of the weak takes place during the terrible blizzards of winter and early spring.
In much of the southern range of the goat the use of the larger valleys for farming has undoubtedly interfered seriously with their lower feeding grounds. While the loss of these winter ranges is more serious for other game, even the goat feels the approach of civilization. The high valleys, however, still remain untouched and a certain number of hardy individuals will winter successfully in close proximity to settlements if not too much hunted. This is notably the case in the Bitter Root Valley, where goat are often found within sight of the town of Hamilton, Montana.
In winter the question of water supply is, of course, eliminated and at this season many ranges are well stocked with goat which, in summer, are deserted on account of lack of water. The goat travels so slowly that, aside from the danger of venturing far from the rocks, long daily journeys to and from a feeding ground are quite impossible.
As to food supply, we are apt to think of the mountain tops as barren in comparison with the valleys; but in a very mountainous region, such as British Columbia, the reverse is often true. On the higher mountain slopes and ridges are to be found the best pasturage and the most sunny resting places. The valleys receive the sun for a much shorter portion of the day than do the higher ridges and while the mountain tops are above the fogs, mists and clouds often darken the low country. It is noticeable that domestic cattle, sheep and horses in a mountainous country, are very partial to the high lands, seldom remaining voluntarily in the valleys and river bottoms. In such a country the first impulse of a grazing animal is to climb high. Anyone who has tried to hunt horses which have strayed from camp, is apt to be familiar with this habit.
It is the inaccessible character of the country inhabited by the goat and not his wariness or agility, which has made goat hunting a test of sportsmanship. Only those sound of wind and limb can venture after _Oreamnos_. The first rule in goat hunting is to go to the highest point that can be found and this point is apt to be very high.
HABITS.
The sight of a man does not seriously disturb a goat and it seems to be of indifferent power of vision. Sounds affect it even less. The constant falling of rocks and stones and the rumble and breaking up of the glaciers, close to which it finds its home, has led the goat to distrust the warning of its ears. Shouting at a goat only arouses a slight curiosity and the report of a rifle has scarcely more effect. The hunter may sometimes stand for an hour in plain view of a goat without disturbing it, but its sense of smell is highly developed and the slightest trace of human scent will alarm it.
These characters, together with confidence in the inaccessible nature of its habitat, born of long experience with animals other than man, have all combined to give the goat its reputation for stupidity. It probably is stupid, but less so than would appear to those accustomed to the nervousness of other game animals. The goat, like the skunk, has a serene reliance in its ability to protect itself and is accustomed to gaze with indifference at enemies who threaten it from below. The large males are not lacking in bravery and will savagely fight off a dog when attacked. Stories are told of wounded goat attacking man when cornered, but most of the danger to the hunter lies in missing a foothold, or in the stones rolled down from above by a fleeing animal.
Goat are marvelously tough and can carry more lead even than a grizzly. It sometimes seems almost impossible to kill them and in some cases when hopelessly wounded, they show a tendency to throw themselves from a cliff. That this is a deliberate act on their part is generally believed by goat hunters, but it is doubtful whether it is more than a last desperate effort to get out of harm's way.
Goat, like moose, are inclined to be solitary, but are often found in small family groups. They occasionally assemble in larger numbers in some favorite feeding ground, as many as twenty-seven having been seen together.
WEIGHT AND SIZE.
The strength of the goat is enormous and while its weight is far greater than one would at first suppose, it is a matter about which we have little definite information. An average specimen from the Cascade Mountains appears to weigh about 150 pounds. A six-year-old goat killed near Skagway, Alaska, showed an actual weight of 329 pounds. A much smaller animal killed at the same time and probably a female, weighed 250 pounds. Large goat from the main Rockies, in British Columbia and Schesley Mountains, have been estimated to weigh as high as 350 and 400 pounds. Mr. Baillie-Grohman publishes an account of a full grown male goat captured near Deerlodge, Montana, which was weighed after its capture and "was found to turn the scales at 480 pounds!" This, however, must be an error.
The size of the goat is emphasized by the long and shaggy coat, which at the shoulders rises in a hump. This, taken in connection with the low-carried head, gives the animal the appearance of a pigmy bison. Careful measurements of goat are hard to obtain, but authentic figures which were taken by Mr. Stone, of four goat killed in August, 1902, in the Schesley Mountains, British Columbia, are to be found at the end of this article.
HORNS.[B]
[B] Measurements of horns are given at the end of this paper.
The horns of the female are slightly longer and much more slender than those of the male. A little over eleven inches appears to be the extreme limit of horns for the male. The longest horns known are from British Columbia, attaining a length of something over ten inches up to an extreme measurement of eleven and one-half, which appears to be the record. The horns from the Bitter Root Mountains average at least an inch shorter, as do those from the coast ranges in the United States. Any horn measuring over nine inches is to be considered of good size and anything over ten inches is very exceptional. All measurements of horns and antlers are subject to considerable variation, owing to the material of the tape and zeal of the man holding it and this must be taken into consideration in the measurements of record horns. In the measurement of the basal girth of sheep horns a variation of as much as an inch has been found to occur in the recorded size of the same horn taken by different persons, all quite conscientious in their efforts to be accurate.
PROTECTION.
The mountain goat has probably a better chance of survival in a wild state than any other American game animal, except possibly the Virginia deer. It is protected even from man by the extreme ruggedness of its mountain habitat and although it will probably be exterminated in certain localities, if given a moderate amount of protection it can hold its own throughout most of its range. Its history will probably be like that of the chamois in Europe, as the country grows more populated.
In some localities it is in great need of protection. In southern British Columbia, the Indians, who are not amenable to the laws governing the white man, but are protected by treaty rights secured by the Dominion government, kill right and left with impunity. In Canada, even more than in the United States, solicitude for the noble red man works great injury to all our game animals. In the early days, from motives of self-interest, the Indian may have been moderate in his killing, but, having abandoned his archaic weapons in favor of modern fire-arms, he is now an unmitigated butcher.
The Kootenays on the upper Columbia and the Stoneys on the east face of the Rocky Mountains in Alberta, are game murderers and it is the boast of the latter that no game can live where they hunt. In the interest of game protection in British Columbia, it is greatly to be regretted that the enforcement of stringent laws cannot be extended to the Indians. Curiously enough, many persons, who would ordinarily be friendly to game protection, have become so interested in the natives, that they advocate hunting privileges for Indians which they deny to the white man, under the mistaken impression that the Indian kills only what he needs. The strange delusion has recently led to an attempt by a benevolent United States Senator to repeal the game laws for Alaska and leave that great game region to the mercy of the native and meat hunter.
SALE OF GAME HEADS.
The hunting of the Stoney Indians has been somewhat discouraged by a wise law recently enacted in the Northwest Provinces, prohibiting the sale of game heads. This law is especially beneficial to sheep, since the demand for heads of large rams has been steadily increasing. _Oreamnos_ has not suffered greatly from head hunting, as its horns do not offer much of a trophy except when needed to complete a collection of American game animals. The marketing of game heads cannot be too strongly condemned by genuine hunters and by those interested in the protection of wild animal life.
INTRODUCTION OF FOREIGN ANIMALS.
In this connection a word should be said about a proposition to establish chamois in the Rocky Mountains. Efforts, to introduce European game, instead of protecting the native American animals, are constantly cropping out. Why anyone should prefer a chamois to the far finer native animal is somewhat of a mystery. Nature has provided for every portion of our country, mammals, birds and fish well adapted to the needs of the locality, and the introduction of foreign animals simply means, in case they survive, the crowding out of some native form.
In the East the mountain goat never can be more than an object of temporary curiosity, as he cannot long survive the rigors of our Atlantic summer. A number of young goat have been captured in British Columbia for exhibition in the New York Zoological Park, but while very docile, and taking readily to the milk of domestic ewes, they all died before shipment except the four now on exhibition at the Park. The proper place for the exhibition and breeding of mountain goat is in the Canadian National Park at Banff, Alberta, where there is an unsurpassed opportunity to secure and breed not only goat, but also mountain sheep, bison and even moose in their native environment.
ACKNOWLEDGMENTS.
The writer desires to acknowledge his indebtedness for assistance in the preparation of the above article to Mr. Charles Arthur Moore, Jr., to Mr. Andrew J. Stone, to Dr. J. A. Allen, to Mr. Charles H. Townsend, to Mr. Wilfrid H. Osgood, and to members of the Geological Survey, notably Mr. A. H. Sylvester.
MEASUREMENTS.
Four goat killed in the Schesley Mountains of British Columbia, in August, 1902, and measured with extreme accuracy, ran as follows:
No. 43. No. 44. No. 57. No. 60. inches inches inches inches Total length, end of nose to end of tail vertebra 61 65 57 66 Tail vertebra 7 8 6 7-1/2 Tarsus 13-1/2 14 13 14-1/2 Height at shoulder 40-1/2 39 36 43
No. 57 was about a half-grown animal.
No. 60 was the largest specimen and its estimated weight was over 400 pounds.
Detail measurements in millimeters of No. 60[C] are as follows:
End of nose to lower corner of right eye 220 End of nose to base of ear 297 End of nose to base of right horn 265 Width of head just over eyes 147 Width of nose above nostril 65 Width of nostril 81 Greatest depth of head 193 Depth of nose 156 Depth of chin 119 Between the eyes 110 Circumference of horn at base 153 Length of horn 260 Width between point of horns 210 Length of ear 150 Width of ear 65 Length of beard 110 Length of front foot 83 Width of front foot 72 Extreme width of dew claws outside 80 Length of front of front hoof 52 Hind foot, length 71 Hind foot, width 72 Length of dew claw 52 Width of dew claws 34
[C] No. 60 is goat shown on page 10.
MEASUREMENTS OF MOUNTAIN GOAT HORNS IN INCHES.
Four large specimens in the United States National Museum, Washington, D. C., selected and measured by Madison Grant on February 4, 1905, gave the following dimensions:
Right. Left. [M] 10 9-3/4 Lake Chelan, Washington. [F] 8-1/2 8-1/2 " " [F] 8-5/8 8-1/4 Sawtooth Mountains, Idaho. [F] 7-5/8 7-3/4 " "
Fifteen specimens in the American Museum of Natural History, New York City, were measured by Dr. J. A. Allen, with the following result:
Right. Left. Spread. 15752 -- 7-1/2 7-1/2 4-3/4 _O. m. missoulæ_, Missoula, Montana. 22694 [M] 9 9-1/16 4-7/8 " " " " " 22695 [M] 9-3/4 8-5/8 4-1/4 " " " " " 19335 [M] 9 -- -- " " " " " 19337 [F] 9-13/16 9-3/4 4-7/8 " " " " " 19836 [M] jnr. 7-3/16 8-1/4 6-1/2 " " columbianus, Schesley Mts., B. C. 19837 [M] -- 9-1/8 -- " " " " " " " 19838 [M] 9-7/8 10 8-1/8 " " " " " " " 19839 [M] 9-1/8 8-7/8 5 " " " " " " " 19858 [F] 8-1/2 8-1/2 5-7/8 " " " " " " " 21504 [F] 9-3/4 9 4-5/8 " " " Main Rockies, " " 21505 [F] 9-7/8 9-7/8 5 " " " " " " " 21506 -- 7-5/8 7-3/8 4-7/8 " " " " " " " Mt. [D]Head [M] 10-1/8 10-3/16 4-7/8 " " " " " " " [E]Mt. [M] 9-7/8 9-5/8 6-1/2 " " " " " " "
[D] Head shown on page 26, property of Madison Grant.
[E] Property of Charles Arthur Moore, Jr.
* * * * *
Transcriber Notes
All occurrences of _O.m.columbianus_ were changed to _O. m. columbianus_. Illustrations were moved so as not to split paragraphs. On p. 13, "as" was added "... to be referred to as _O. m. missoulæ_."
End of Project Gutenberg's The Rocky Mountain Goat, by Madison Grant