Part 27
The Teal which from the absence of the white crescent in both sexes, I have thus named, is well known in Jamaica, and has probably been mistaken for the female of _discors_, with which it associates. Its manners are said to be identical with those of its congener. It much resembles _C. Fretensis_ of Eyton, but has not the broad yellow spot on the beak, nor the barred flanks.
The stomachs of such as I have dissected, contained small seeds, and coarse sand. One was brought me alive in March; its voice, when alarmed, was a very subdued hissing, like that of a goose, but very softly. I have met with this species only in Spanish Town.
The eastern point of Old Harbour is occupied by a salt-morass, immediately opposite Goat Island, which affords the principal supply of Ducks to the Spanish Town market; and more particularly since the construction of the railway has driven the birds from Passage Fort. The morass borders the little cove called Galleon Harbour, and extends over a small projecting peninsula, where it is cut into natural channels, intersecting each other at right angles, through which the sea flows, which are almost as regular as if cut by art. The surf, driven through them by the sea-breeze, and the frequent passage of boats, keep these singular canals open, and prevent the growth in them of the mangroves, which are perpetually throwing out their bow-like roots, and encroaching on every unoccupied space. It is at the open _pans_ formed by the intersection of the canals, that the Ducks of various species congregate: when the gunners approaching in boats up the canals, come suddenly upon the flocks, and taking them in _enfilade_, bring down numbers at a shot.
SPINOUS SQUAT-DUCK.[127]
_Erismatura spinosa._
_Anas spinosa_, +Lath.+—Pl. enl. 967.
[127] Length 13¹⁄₂ inches, expanse 19¹⁄₂, flexure 5¹⁄₁₀, tail 2¹⁄₂, breadth of beak at tip ¹³⁄₂₀, rictus 1¹⁄₂, tarsus 1³⁄₁₀, middle toe 2. Irides black; beak glaucous green, culmen blackish, under mandible colour of the nails; feet yellowish-grey, webs paler. Upper head deep bistre; neck minutely mottled with bistre and pale umber. Back, scapulars, and less wing-coverts bistre, each feather tipped and transversely banded with pale umber; feathers on rump velvety, minutely mottled with deep brown and whitish. Tail-coverts mottled with dark brown and bright bay. Tail of 18 feathers, very narrow, black, worn at tips, the shafts extending beyond the vanes. Wings smoke-black; first primary rudimentary; second and third sub-equal; the first five secondaries have the basal three-fourths of the outer webs pure white, and their greater coverts wholly white, forming a white patch in centre of wing. Sides of head marked by two bands of brown, one passing through the eye, the other from rictus to ear; over each of which is a parallel band of pale brown. Chin and throat pale bay, satiny; breast and belly pale buff, mottled obscurely with blackish. Tail-coverts both above and below, hardly differing from clothing-feathers. Inner surface of wings shining grey. Form broad and flattened.
In a broad piece of water near Radonda, which is crossed by the high road from Savanna le Mar to Negril, and which is connected with the vast morass that lies behind the former town, I have seen these curious little Ducks. Rarely more than three are visible at one time, scattered over the water, often very near the road. They pay very little attention to passing travellers; but if one stop and gaze at them, they take alarm, and sink the body lower into the water, until the back is level with the surface. If they suspect danger, they gradually sink wholly under water; and if suddenly alarmed they thus immerse themselves in a moment, _not diving_ as other water birds do, _but sinking as they sit_, causing scarcely a ruffle of the surface. I have found them excessively wary, and difficult to shoot; because if they come up and still suspect danger, they immediately sink again, and remain beneath an incredible while, even for several hours, unless they can manage to expose the nostrils to the surface without appearing. When they do rise, it is in the same noiseless, almost imperceptible manner, and in the same posture as they went down. Occasionally they fly, or rather flutter with much flapping of wings, and apparently painful exertion, across the pond, splashing the surface as they go; and I have seen one take a higher flight across the road to the lower water. When undisturbed, they sit long in one place, and spend a good deal of time in smoothing their plumage.
The stomach of the specimen I obtained, a male, from which the description was taken, contained only seeds mostly comminuted.
* * * * *
From a recent letter of Mr. Hill’s I extract the following notes. “We have certainly two if not three different Pond Ducks. With two I am familiarly acquainted. One is a very beautiful little bird, with such a prevalence of yellow and red ochre in the plumage, and with the usual crescent shaped ocellated markings of the Duck tribe, so dark, as to give it a very quail-like appearance. It has in consequence been commonly designated the Quail-duck.[128] The secondaries of the wing are white; the head is dappled black and ochry-white, and the bill is a brilliant cobalt-blue. The tail is stiff and curved upwards, with (I think) 16 black feathers which radiate broad and distinct, without any lapping of one feather over another. In the _nestling_ bird the feathers are differently formed. They are unwebbed in the centre of the shaft, the terminal plumes being few, and curved like the Υ of the Greek alphabet.
[128] Hence my friend proposes to name it _Erismatura ortygoides_.
“The other is a short squat Duck, almost square in form, the breadth of its body being equal to its length, and uniformly coloured _wood-brown_;—a description of the plumage not perhaps very precise, but so much so with respect to the ordinary hue of the bark of trees, as to make it sufficiently indicative of the prevailing colour. The centre shafts of the tail of this bird terminate in long stiff spines, as stiff and as long as those of a horse-comb.
“I shall not venture to say how far similarity of structure in the tail of the Erismaturine family of Ducks with that of the Cormorant, indicates a similarity in the application of this organ for diving purposes, as Mr. Eyton has conjectured; but a bird kept in a small pool in a flower garden, into which pond-weeds were daily thrown, particularly _chara_ and duck-weed, (_pistiaceæ_) upon which it was supposed to feed, would lead me to think that one important purpose that this remarkably constructed organ was applied to, was to move aside the dense vegetation of shallow pools in which it fed. The habit of this bird was to turn round quick. By this motion it opened out the weeds on the surface, so graphically described by Shakspeare as ‘the green mantle of the standing pool,’—and made a clear space for ‘swithering with its neb,’ as Lincolnshire decoy-keepers would say. It dived frequently, and the period it remained submerged was prodigiously long. It swam backward as frequently as forward, and, I apprehend, found its peculiarly made tail a powerful lever in dilating the space behind it. The little garden, in which the bird was kept, that furnished me with these observations, was a fair representation of its natural haunts. Tufts of flowers, composed of lilies, kincalmias, and Indian-shot, with intermixtures of young vegetating bananas, were an apt substitute for the heliconias, nymphæas, cyperaceæ, juncales, and marantaceous plants, among which it delighted when wild and at large. It sometimes crept on the bank, and sheltered itself among the bowery herbage; but the clots of damp weed, strewn around its pond, were its favourite resting place when out of the water; and there it sat _crouching_, not sitting upright as the Grebe does. In its natural haunts it is occasionally flushed, but its flight is exceedingly short, not usually more than from the bank into the mantling herbage of the pond, where it instantly disappears in those long submersions I have already noticed.”
* * * * *
The remaining _Anatidæ_ which have been observed in Jamaica, I shall dismiss with a bare enumeration, furnished by my esteemed friend to whom this work is so deeply indebted. Though some of them have fallen under my own notice, I have nothing to add to their known history. I treat them in this summary manner, the more willingly, because my friend is himself preparing for the press a treatise on the migratory birds of Jamaica, the fruit of many years’ close observation.
_Chen hyperboreus_, Snow Goose. _Anser Canadensis_, Canada Goose. _Dafila acuta_, Pintail. _Pœcilonetta Bahamensis_, Ilathera Duck. _Mareca Americana_, Wigeon. _Aix sponsa_, Summer Duck. _Querquedula Carolinensis_, Greenwing Teal. _Rhynchaspis clypeata_, Shoveler. _Chaulelasmus streperus_, Gadwall. _Anas obscura_, Dusky Duck. ” _boschas_, Mallard. _Cairina moschata_, Muscovy Duck. _Oidemia perspicillata_, Surf Duck (Dr. Chamb.). _Fuligula Americana_, Pochard. ” _affinis_, Scaup Duck. ” _rufitorques_, Tufted Duck. _Nyroca leucophthalma_, White-eyed Duck.
+Fam.+—PELECANIDÆ. (_The Pelicans._)
RUFOUS-NECKED PELICAN.[129]
_Pelecanus fuscus._—+LINN.+
Aud. pl. 251.
[129] Length 47 inches, expanse 79¹⁄₂, flexure 18¹⁄₂, tail 5, rictus 12¹⁄₂, tarsus 3¹⁄₄, middle toe 4¹⁄₄.
The high-road from Bluefields to Savanna le Mar winds round the broad bend of the coast, called Bluefields Bay; for nearly half the distance, running close to the shore, which in some parts is a low sandy beach, in others, rocky and precipitous. About a mile from Bluefields the road recedes about a hundred yards from the sea, the intervening space being occupied by tall and dense wood, consisting chiefly of manchioneel, crablight, sweet-wood, and tropic-birch, much tangled by an underwood of briers and supple-jacks. As we approach the brow of the cliff, we perceive that the descent, just here, is not a perpendicular rock, but is a very steep slope, covered with a loose and shifting rubble, very unpleasant and even dangerous to the feet. Two enormous birches and a fig, at some distance from each other, springing out of the brow, spread their immense boughs even over the sea that boils among the rocks beneath; and the observer needs no informant to tell him that these trees are occupied as resting places by many large birds. The earth, and bushes, and rocks beneath, are splashed widely with white ordure, the fishy fetor of which is diffused all through the woods, and is but too perceptible even at the highroad. Scattered upon the ground lie the long bones, bleached in the wind, and the sable feathers, of several Frigate-birds, who met their death where they had been accustomed to live; the victims perhaps of disease, or perhaps of mutual encounters. High up on the loftiest and outmost limbs sit many Pelicans, some preening their plumage, others, with the long beak resting on the breast, enjoying a sluggish repose. Frigates and Boobies are associated with them, but of these we shall speak presently.
From many visits to this place, which commonly goes by the name of the Pelican hole, I have observed that the Pelicans which resort hither, leave the roost at early dawn, and fish for two or three hours; they return about eight o’clock and rest on the roosting trees until about eleven; then they go abroad again and fish along the shore or sit lazily on the rocking sea, till dusk, when in long strings they fly wearily homeward, and spend the night upon their favourite trees.
It is a pleasant sight to see a flock of Pelicans fishing. A dozen or more are flying on heavy, flagging wing over the sea, the long neck doubled on the back, so that the beak seems to protrude from the breast. Suddenly, a little ruffling of the water arrests their attention; and, with wings half-closed, down each plunges with a resounding plash, and in an instant emerges to the surface with a fish. The beak is held aloft, a snap or two is made, the huge pouch is seen for a moment distended, then collapses as before; and heavily the bird rises to wing, and again beats over the surface with its fellows. It is worthy of observation that the Pelican invariably performs a somerset under the surface; for descending, as he always does, diagonally, not perpendicularly, the head emerges looking in the opposite direction to that in which it was looking before. When the morning appetite is sated, they sit calmly on the heaving surface, looking much like a miniature fleet.
In the evening, as I have stated, we see them pursuing their laborious course to repose. Standing at the door of Bluefields, which from a slight elevation, commands a wide prospect of the beautiful Bay, I have often watched, in the evening,—while the sun, sinking among his gilded piles and peaks of cloud on the horizon-sea, leaves the air refreshingly cool and balmy, while the dying sea-breeze scarcely avails to break the glassy reflection of the surface,—the straggling flocks of Pelicans, from a dozen to forty or fifty, passing slowly along over the shore. On such occasions, they manifest a decided tendency to form long continuous strings, like ducks. When the flocks are beating for fish, or sailing round and round on the watch, there is no such arrangement, but all circle in a confusion equal to that of the planets of the Ptolemaic system. Yet at any time of the day, in taking a lengthened flight, whether shifting their locality, or slowly sweeping over the sea, they usually take a lineal order.
In flying thus in lines, I have been struck with the unity which they manifest in their motions: the flight is performed by alternate intervals of heavy flappings, and sailing on outstretched motionless wing; and the resumption or suspension of the one or the other state, is regulated by the leading bird of the line. For example; the first begins to flap; in an instant the second begins, then the third, then the fourth, and so on, with perfect regularity of succession; and neither ceases till the first does, and then only each in his own turn. That this does not depend on the period of each motion being constant, is shown by the fact, that the duration of either state is very varying and arbitrary. If a bird be following the same course, near at hand, but not within the line, he does not regard the succession at all, but governs his own motion.
The Pelican on alighting on the water to swim, brings his feet, which before had been stretched out behind, into a standing position, and, as it were, _slides along the surface_, for several yards before he swims.
Voracious and formidable as is the Pelican to the smaller of the finny races, he is not without his enemies among them. I once observed a large Shark gliding along at the surface of the water near a flock of swimming Pelicans, wilily endeavouring to approach some unwary one within seizing distance, his triangular dorsal cutting the water and revealing his progress, and his intentions. The Pelicans were alert, however, and did not choose a near acquaintance with their insidious admirer, each one rising into safety upon the wing as he approached. I fear he went without his supper on that occasion.
The following interesting note, I quote from a valuable paper by Mr. Hill, “On the aerating powers of birds,” read at a meeting of the Jamaica Society, June 1st, 1840. “The facility with which the Pelican resigns itself to fasting, or rouses itself to feasting, was very interestingly exhibited to me in a bird, I saw the other day at Passage Fort. It was a domesticated Pelican, of mature age: it winged backward and forward, visiting the wild flocks, and feeding with them in the harbour during the day, and withdrew from them to roost in its master’s yard during the night. In that period of restraint, when it was necessary to observe the caution of drawing its quill feathers, to keep it within very diminished capabilities of flight, until it became familiar and domesticated, it was wholly dependent on the fish provided for it by the fishermen of the beach. Sunday was no fishing day with these men; and this was regularly a day on which there were no supplies for the Pelican. It became in time so conscious of the recurrence of this fast-day, that although at all other times it went daily down to the sea-side to wait the coming in of the canoes, on the seventh day it never stirred from the recumbent trunk of a tree on which it roosted within the yard. It had been found necessary to pluck its wing within the last two or three months to restrain it within bounds, in consequence of its absence latterly with the wild birds for several days in succession; and in this state it was reduced as formerly to depend on the fishermen for food. The old habit of abstinence and drowsy repose on the Sundays again recurred, and when I saw it, it was once more a tranquil observer of the rest, and with it the fast, of the Sabbath day.”
Robinson describes one in captivity, as “a bold fierce bird, which would snap his beak not only at dogs and other small animals, but even at men and horses, that came inadvertently within his reach.” (MSS.)
The Pelican is sometimes taken much in the same manner as Gannets in England. A fish is fastened to a board, which is swiftly drawn through the sea by a canoe under sail; the Pelican plunges down upon it, and breaks his neck with the violence of the contact. Although the beak is not pointed, but hooked at the extremity, Sam has assured me that it has been known to be driven through the soft wood of the cotton tree, when that has been used for the board. The flesh is eaten by some of the negroes, notwithstanding its insupportable fishy odour; to overcome which in some degree, they bury it for some hours in the sand of the beach, after which they subject it to three or four boilings before it is eaten.
The term _fuscus_ is but poorly applicable to this bird in adult plumage: the long and pointed feathers, being black with a central stripe of pure white, give a hue rather hoary or silvery than fuscous; and the pale yellow head, and deep chestnut neck, margined with a white edging, adds a considerable degree of beauty to the whole.
I dissected a female in May; an operation which though performed in the open air, was almost sufficient to take away the breath. I found the stomach a long capacious sac without constriction, with thick muscular walls; there was a round cavity just beyond the pyloric bend; the intestinal canal was nearly uniform in size, slender, but long, with many convolutions; it measured 99 inches; near the middle was a curious conformation, which I have observed in the intestine of the _Ardeadæ_; as though the tube had been abruptly terminated and closed, and another tube _let in at the side_ of the former a little way from the end, which end thus projected like a teat. Two cæca, about 1¹⁄₂ inch long when distended. The appearance of the viscera corresponded in most particulars to that described by Prof. Owen (Pr. Zool. Soc. 1835) in _P. rufescens_. The right lobe of the liver was three or four times greater in volume than the left; the former had its edges rounded; the latter was sub-globose. The gall-bladder small; the gall deep brown-yellow. The spleen was large, oval, about 1³⁄₄ by 1¹⁄₄, soft, and greenish-black. Kidneys about equal, 2 inches by 1 inch. The fat about the viscera, which was in series of small lumps, was of a deep orange, or almost salmon-red. I may add that our species seems much more arboreal than that described by Prof. Owen. On bending the heel-joint, so as to bring the tarsus up towards the tibia, the toes were strongly incurved; and on my placing a stick beneath the toes, and then forcibly bending the heel, the stick was grasped with so much power that it could with difficulty be dragged away. I perceived from the form which the foot assumed under such circumstances, that the hind toe is opposed to the others in grasping or perching, notwithstanding their continuity of membrane; the web which connects the hind-toe being wide enough to admit an object like the branch of a tree, when the toes are opposed.
The tongue is singularly minute; the _rami_ of the hyoïd bone, passing on each side of the larynx, are simply enveloped in the membranes of the pouch, and at their convergence, there is a minute projecting point of cartilage about ¹⁄₆ inch long, which is the only apology for a tongue.
I was astonished to observe that the whole inner surface of the skin on the trunk, was cellular, especially on the breast; composing an immense congeries of membranous cells, inflated with air. The pouch held seventeen pints of water, which when full dripped out at a wound _in the fore-arm_.
DUSKY BOOBY.[130]
_Sula fusca._
_Pelecanus sula_, +Linn.+—Aud. pl. 207. _Sula fusca_, +Briss.+
[130] Length 29 inches, expanse 58, flexure 14³⁄₄, tail 7³⁄₄, rictus 4⁸⁄₁₀, tarsus 1¹⁄₂, middle toe 3.
The trees described in the preceding article as constituting the lodging place of the Pelicans, are frequented also, though less regularly, by a considerable number of these Boobies. They usually huddle together, in little groups, sitting closely side by side, so that four and five may frequently be brought down at a shot.
I have invariably found the stomachs of those thus obtained, quite empty, and as the Frigate-birds assemble on the same trees, I conjecture that the Boobies examined had been compelled to disgorge the prey they had taken, by the assaults of their powerful neighbours: to avoid whose attacks, probably, they took refuge on the trees. As they sit, they frequently utter a loud croaking cackle.
One which was disabled, manifested great ferocity, striking forcibly with the opened beak, endeavouring to pierce with its very acute points, as well as to cut with its keen saw-like edges. It had the sagacity to neglect a stick presented, and strike at the hand that held it; and my fingers could testify to the lacerating power of their formidable weapon.
The tails of all the specimens that fell into my hands, were much worn at the extremity; probably from incubation on the rocks. The use of the very singular pectination of the middle toe, was indicated, by its being choked up in each one with down. The great length of the body in these birds is particularly observable when the integuments are removed. In one specimen, I found lying among the folds of the intestines, a tape-worm, about three feet in length.
* * * * *
The above is the only _Sula_ that we know anything of, about the coast of Westmoreland; but Mr. Hill has identified three others from the Pedro Kays, some of which appear to frequent the little Kays of the coast near Kingston. I believe they are the _Sula fiber_, or drab-coloured Booby, _S. piscator_, or White Booby, and _S. parva_, or Black and white Booby. Of this last Mr. Hill has a pair domesticated, of whose habits he has favoured me with the following pleasing notes.