Part 22
No description can give an adequate notion of the lustrous radiance of this most lovely bird; though it has not yet found a place in our Ornithologies. I presume it to be the “_Columba silvatica major nigro-cærulescens_,” of Browne’s Jamaica, p. 468, but he has given no description; his “Mountain Witch, Mountain Partridge, or Mountain Dove,” is doubtless the bird described in the following article. Mr. Selby, in his beautiful volume on the Pigeons, in the Nat. Lib., named, without characterising, the genus _Geophilus_, which, while he applied it with confidence to _Carunculatus_ and _Nicobaricus_, he assigned doubtingly to the larger ground doves of Cuba and Jamaica. But these species have no generic identity; nor if they had, could this name be adopted, as it had been previously used for a genus of _Myriapoda_.
This magnificent bird inhabits the most retired mountains, and the deepest woody glades there; places difficult of approach and rarely traversed. In the dense and lofty forest that clothes the brow of Bluefields Peak, it is very numerous, usually seen singly or in pairs, walking on the ground; the freedom of the forest there from underwood allowing it to exercise its fleetness of foot to advantage. If alarmed, it generally seeks to escape by running, its bulk and shortness of wing rendering its flight burdensome and ineffective. Its coo consists of two loud notes, the first short and sharp, the second protracted and descending with a mournful cadence. At a distance its first note is inaudible; and the second, reiterated at measured intervals, sounds like the groaning of a dying man. These moans, heard in the most recluse and solemn glens, while the bird is rarely seen, have probably given it the name of Mountain Witch.
About a score yards from the high road, just opposite Bluefields gate, is a house lately occupied, but now deserted; the space between it and the road is now overgrown with young trees sprung up with the luxuriance of tropical vegetation, and is already a wilderness. Among the bushes, the castor-oil plant and the physic-nut are numerous; and under these in the dry season, the Whitewings assemble in search of seeds. One day in November, Sam had gone thither to set a springe, when he was surprised by the sight of a Mountain Witch on the ground almost close to him. He had, the moment before, discharged his gun, and it shows the fearlessness of this beautiful bird, that it had not flown at the report. Immediately on the discovery, the lad drew back to re-load, but before he could accomplish this, the bird began to run, and was presently lost among the bushes. On several successive days it was seen at the same spot, invariably on the ground; generally it allowed a very close approach, running when the lad advanced, but stopping to gaze if he stopped. As it stood it was observed to jerk the tail in the manner of the Pea-dove. At length Sam shot it. It was a young bird, rather smaller in size and less iridescent than the adult. Its craw was full of castor-oil nuts, and contained also a little snail. This is the only instance, I ever heard of, in which this species came down to the lowlands: it was seen chiefly in the evening, and its object so far from its mountain home, was probably the search after water, the weather being very dry.
The relation which the development of the power of flight or of walking, bears to the colour of the flesh, is well shown by a comparison of this species with the Bald-pate or Blue Pigeon. The flesh of the tree dove is dark red; that of the Mountain Witch is whiter than a chicken’s: the former the more juicy, the latter tender, but dry; both are delicious in flavour.
Various seeds and nuts I have found in the gizzards of many that I have examined, some hard and stony; others farinaceous, and comminuted. The seed of the lance-wood is said to afford it food.
The Mountain Witch is generally spoken of as rare, in the island; but I suspect the remoteness and difficulty of access of its recluse solitudes, have contributed to this opinion. Robinson gives Clarendon as one of its localities: he says it is the most beautiful pigeon in Jamaica. I should be inclined to say “the most beautiful _bird_,” if we except the Long-tailed Humming-bird.
I had been assured by intelligent men, very familiar with these birds, that the Mountain Witch lays in March, in the angle of the roots of a tree, on the ground; that the young leave the nest about a week after they are hatched, and are led about by the mother, who scratches for them in the manner of a fowl. Some have declared that they have been eye-witnesses of this; persons who have never heard that this pigeon has any systematic affinity to the _Gallinaceæ_. I made many inquiries and found the statement very general, almost universal. A female shot in March had an egg in the oviduct, shelled and perfectly ready for exclusion; it was of a dull reddish-white, unspotted; and measured 1¹⁄₄ inch by ⁷⁄₈.
Of many which were procured for me in May, nearly every one was of the male sex; and they were shot from trees; on inquiry into this anomaly, I was told that during incubation the male invariably lodges in a neighbouring tree; a singular deviation from its ordinary habits.
There is no appreciable difference between the sexes, except that the male has the vent, under tail-coverts, and thighs of a deeper chestnut, and empurpled. The red of the quills is also brighter.
PARTRIDGE DOVE.[93]
_Mountain Partridge._
_Geotrygon montana._
_Columba montana_, +Linn.+ _Columba Martinica_, +Temm.+ Pig. 5, 6. ? _Peristera cuprea_, +Wagl.+
[93] Length 9¹⁄₂ inches, expanse 17¹⁄₂, flexure 6, tail 3⁴⁄₁₀, rictus 1, tarsus 1¹⁄₄, middle toe 1¹⁄₁₀. Irides golden yellow; feet flesh-colour, front of tarsi bright red; beak reddish horn-colour, base dark-red; naked skin of face blue, red in the centre; edge of eyelids scarlet.
Male. Upper parts bright chestnut, more or less flushed with a purple iridescence, chiefly on neck and back. Breast pale purplish-brown, softened to white on throat and chin; a band of deep chestnut runs forward from the ear to the throat. Belly and under tail-coverts, buff-white.
Female. Upper parts dark olive, glossed; a few (sometimes nearly all) of the feathers tipped with bay; head rather browner. Wing-quills blackish: tail blackish, outmost feather tipped with white, a broad spot of chestnut on the inner web. Throat whitish; breast and sides dusky; under parts reddish-white.
I am convinced that our Partridge dove is the _montana_ of Linnæus, and not his _Martinica_; the _Martinica_ of Temminck, and not his _montana_; the _Pigeon roux de Cayenne_ of Buffon, and not his _P. de la Martinique_; and that it is not the _montana_ of Audubon;—provided the descriptions and figures of these naturalists faithfully represent their originals.
This bird, the female of which is the least beautiful of all our Doves, is generally scattered. It affects a well-wooded country, and is found in such woods as are more choked with bushes than such as the Whitebelly prefers; though they often dwell together. It is essentially a ground-pigeon, walking in couples or singly, seeking for seeds or gravel on the earth. It is often seen beneath a pimento picking up the fallen berries; the physic-nut also and other oily seeds afford it sustenance. Sam once observed a pair of these Doves eating the large seed of a mango, that had been crushed. With seeds, I have occasionally found small slugs, a species of _Vaginulus_, common in damp places, in its gizzard. Often when riding through the Cotta-wood, a dense and tangled coppice near Content, I have been startled by the loud whirring of one of these birds, and at the same instant its short, thick-set form has shot across on rapid wing, conspicuous for a moment from its bright rufous plumage, but instantly lost in the surrounding bushes. When on the ground it is wary and difficult of approach; but if it takes a tree, it seems less fearful, and will allow the aim of the sportsman. It is in the dry season, and particularly during the parching norths that prevail at intervals from November to March, that the Partridge, as well as one or two other species of Dove, is numerous in the lowland woods. In the summer it is much less frequently seen and then only in the deep woods.
In some districts it is very abundant, though Dr. Chamberlaine intimates that it has become scarce in the neighbourhood of Kingston. He mentions, as localities in which it may still be found, “the pastures beneath the Ferry-hills, and other cool and retired retreats in the parishes of St. Catherine’s, St. John’s, St. Ann’s, &c.” To these I can add from my own observation, that it is common about Auld Ayr and Shrewsbury woods, and abundant at Content, the Cotta-wood, and Vinegar Hill, in St. Elizabeth’s and Westmoreland. In the last named locality, a lad caught twenty or more, in springes, during two or three days, in February. It is readily kept in a cage with other Doves, and fed with maize.
In the Short Cut of Paradise, where the sweet-wood abounds, the Partridge is also numerous; in March and April when these berries are ripe, their stomachs are filled with them. Here at the same season, their cooing resounds, which is simply a very sad moan, usually uttered on the ground; but on one occasion we heard it from the limb of a cotton tree at Cave, on which the bird sitting, with its head drawn in, was shot in the very act. But at a little distance, the voice is not distinguishable from the moan of the Mountain Witch.
A notion prevails that the dark coloured bird is the male, and the rufous one the female; but I have proved the contrary, by repeated dissections.
One day in June, I went down with a young friend into a wooded valley at Content, to look at a Partridge’s nest. As we crept cautiously towards the spot, the male bird flew from it. I was surprised at its rudeness; it was nothing but half-a-dozen decayed leaves laid one on another, and on two or three dry twigs, but from the sitting of the birds it had acquired a slight hollowness, about as much as that of a skimmer. It was placed on the top, (slightly sunk among the leaves) of a small bush, not more than three feet high, whose glossy foliage and small white blossoms reminded me of a myrtle. There were two young, recently hatched; callow and peculiarly helpless, their eyes closed, their bills large and misshapen,—they bore little resemblance to birds.
On another occasion, I saw the male shot while sitting; the nest was then placed on a slender bush, about five feet from the ground. There were but two eggs, of a very pale buff colour; sometimes, however, they are considerably darker.
When seen alive, or recently killed, the affinity of the Partridge-dove to the Mountain Witch is very apparent; the stout form, the colour of the feet, of the beak, and of the eyelids, and particularly the conical form of the head, and a tendency to the projecting hood-like plumage of the occiput, help to indicate its true place. It has little resemblance to either a _Zenaida_ or a _Peristera_. The flesh is very white; like that of its congener.
* * * * *
The woodsmen speak of a Blue Partridge, and a Red-necked Dove; the former is figured by Robinson, and is no doubt a ground pigeon. The Spanish Partridge (_Starnænas cyanocephala_) is not considered as indigenous in Jamaica, though it is frequently imported thither from Cuba. It may, however, yet be found in the precipitous woods of the north side; Albin, Brisson, Buffon, and Temminck, attribute it positively to our island.
+Order.+—GALLINÆ. (_Poultry._)
+Fam.+—PHASIANIDÆ. (_The Pheasants._)
GUINEA-FOWL.[94]
_Numida meleagris._—+Linn.+
[94] Length 21¹⁄₄ inches, expanse 31¹⁄₂, flexure 10¹⁄₂, tail 5¹⁄₂, rictus 1¹⁄₂, tarsus 3¹⁄₂, middle toe 2⁴⁄₁₀. Irides hazel; feet black.
In a country whose genial climate so closely resembled its own, and which abounded with dense and tangled thickets, the well-known wandering propensities of the Guinea-fowl would no doubt cause it to become wild very soon after its introduction. It was abundant in Jamaica as a wild bird, 150 years ago, for Falconer mentions it among the wild game, in his amusing “Adventures.” I shall confine myself to a few notes of its present habits, which are in all probability those of its original condition.
The Guinea-fowl makes itself too familiar to the settlers by its depredations in the provision-grounds. In the cooler months of the year, they come in numerous coveys from the woods, and scattering themselves in the grounds at early dawn, scratch up the yams and cocoes. A large hole is dug by their vigorous feet in very short time, and the tubers exposed, which are then pecked away, so as to be almost destroyed, and quite spoiled. A little later, when the planting season begins, they do still greater damage, by digging up and devouring the seed-yams, and cocoe-heads, thus frustrating the hopes of the husbandman in the bud. “The corn is no sooner put into the ground than it is scratched out; and the peas are not only dug up by them, but shelled in the pod.” (Dr. Cham.) The sweet potato, however, _as I am informed_, escapes their ravages, being invariably rejected by them. To protect the growing provisions, some of the negro peasants have recourse to scarecrows, and others endeavour to capture the birds by a common rat-gin set in their way. It must, however, be quite concealed, or it may as well be at home; it is therefore sunk in the ground, and lightly covered with earth and leaves. A springe is useless, unless the cord be blackened and discoloured so as to resemble the dry trailing stem of some creeper, for they are birds of extreme caution and suspicion. It is hence extremely difficult to shoot them, their fears being readily alarmed, and their fleetness soon carrying them beyond the reach of pursuit. But the aid of a dog, even a common cur, greatly diminishes the difficulty. Pursuit by an animal whose speed exceeds their own, seems to paralyze them; they instantly betake themselves to a tree, whence they may be shot down with facility, as their whole senses appear to be concentrated upon one object, the barking cur beneath, regarding whom with attent eyes, and outstretched neck, they dare not quit their position of defence. Flight cannot be protracted by them, nor is it trusted to as a means of escape, save to the extent of gaining the elevation of a tree: the body is too heavy, the wings too short and hollow, and the sternal apparatus too weak, for flight to be any other than a painful and laborious performance.
The Guinea-fowl is sometimes caught by the following stratagem; a small quantity of corn is steeped for a night in proof rum, and is then placed in a shallow vessel, with a little fresh rum, and the water expressed from a bitter cassava, grated; this is deposited within an inclosed ground, to which the depredators resort. A small quantity of the grated cassava is then strewn over it, and it is left. The fowls eat the medicated food eagerly, and are soon found reeling about intoxicated, unable to escape, and content with thrusting the head into a corner. Frequently a large part of the flock are found dead, from this cause.
Though savoury, and in high request for the table, the Guinea-fowl sometimes acquires an insufferably rank odour, from feeding on the fetid _Petiveria alliacea_; and is then uneatable.
The eggs are deposited in the midst of a dense tussock of grass, to the amount of a dozen or more. It is said that occasionally the number is greatly higher; and that they are laid _stratum super stratum_, with leaves between. If this is true, probably more than one hen participates in the maternity. The wild bird’s egg measures 1⁷⁄₁₀ by 1⁴⁄₁₀ inch; and weighs 6 dr., 1 sc., 2 gr.—(Rob. MSS.)
+Fam.+—TETRAONIDÆ. (_The Grouse._)
QUAIL.[95]
_Ortyx Virginiana._
_Tetrao Virginianus_, +Linn.+—Aud. pl. 76. _Ortyx Virginiana_, +Steph.+
[95] Length 9¹⁄₄ inches, expanse 14¹⁄₄, flexure 4¹⁄₂, tail 2⁴⁄₁₀, rictus ⁷⁄₁₀, tarsus 1¹⁄₂, middle toe 1⁴⁄₁₀.
This beautiful game-bird, a native of North America, was introduced into Jamaica about a hundred years ago, where it was very soon naturalized, and became abundant. It is found in almost all situations, where there is cover; and from its peculiar manners, its loud call, and the sapidity of its flesh, is familiar to all.
It is scarcely seen but in coveys of a dozen or more, which run among the grass, and, if alarmed, lie so close, as to be unseen till a person is at the spot; when suddenly they rise from beneath his feet, and fly on rapid wing, and with loud whirr, to a short distance; then descending, run so swiftly as to defy pursuit. If, however, on springing a covey of Quail, we remain perfectly still, and keep a watchful eye on the spot whence they arose, we may chance to see one or two still squatting among the grass; for often some remain after their companions have departed.
Various kinds of pulse, and graminaceous seeds afford it food; in winter it lives largely on the small spotted peas of the lesser fee-fee, (_Clitoria Virginiana_.)
Robinson describes the egg:—“the colour, white; length 1¹⁄₄, breadth ¹⁵⁄₁₆ inch. Nineteen were found in one nest.”—(MSS. iii. 159.) He afterwards says, “A nest has been known to contain no less than thirty.”
* * * * *
Before I dismiss the Gallinaceous birds, I may mention an interesting fact, of which Mr. Hill informed me; that the Turkey is, as far as European knowledge is concerned, indigenous to the greater Antilles, having been found by the Spanish discoverers, already domesticated by the Indians; and that the European domestic breed is descended from West Indian, and not from North American parentage. This would perhaps tend to confirm, what has been suspected, that the domestic Turkey is specifically distinct from the wild Turkey of North America.
+Order.+—GRALLÆ. (_Waders._)
+Fam.+—CHARADRIADÆ. (_The Plovers._)
SHORT-BILLED PLOVER.[96]
_Ægialites melodus._
_Charadrius hiaticula_, +Wils.+—Aud. pl. 220. _Charadrius melodus_, +Ord.+
[96] Length 7 inches, expanse 14¹⁄₂, flexure 4⁵⁄₈, tail 2³⁄₁₀, rictus ⁵⁄₁₀, tarsus 1, middle toe 1⁷⁄₂₀. Intestine 14 inches: two cæca, 1 inch long.
I have nothing to add to Wilson’s memoir of this little bird. About the beginning of November, they arrive in Jamaica from the north; after which they may be seen running swiftly on the mud of morasses, and on the sea-beach, in company with Sand-pipers. They feed on small mollusca, worms, &c.
KILDEER PLOVER.[97]
_Tilderee._—_Tell-tale._
_Ægialites vociferus._
_Charadrius vociferus_, +Linn.+—Aud. pl. 225. _Ægialites vociferus_, +Boie+.
[97] Length 9¹⁄₂ inches, expanse 18, flexure 5¹⁄₂, tail 3³⁄₁₀, rictus ⁸⁄₁₀, tarsus 1⁶⁄₁₀, middle toe ¹⁹⁄₂₀.
It is in the large open pastures of the lowlands that the Tell-tale dwells. The traveller, as he passes along, is startled by the sudden rise of a dozen or twenty of these birds, almost from under his feet, before unseen, but now manifesting their presence by the shrillest cries, as they wheel swiftly round in a large circle, alighting near the spot whence they arose. In winter great numbers flock to the stony plains, which flying in a dense body afford a fair mark to the sportsman, by whom their flesh is esteemed. The majority of these birds seem to be merely winter visitants, but a few certainly do remain with us through the summer. Robinson says, they lay their eggs among the stones near the rivulets.
One which was shot and wounded in the wing I introduced to the doves, in a large packing-case, the front of which was removed, and replaced by gauze. Immediately on being put in, it began vigorously charging at the gauze, as if it had no idea of any impediment there, running backward a little way, and then dashing at it; and this without an instant’s intermission, now and then leaping up, and uttering its wild cry. For a few minutes its impetuous motions seemed to stupify all the doves, who gazed in astonishment; but presently a young Bald-pate, who occupied one of the front corners, a very cross and surly fellow, began to peck and beat the little Plover, driving him about the cage without mercy. I had been struck at the first entry of the bird with its remarkable height, owing to the length of the tarsi, and the upright, bold attitude in which it stood. At length to escape the persecutions of the Bald-pate, it suddenly squatted down in one of the back corners, bringing the tarsi flat on the ground, and the tibiæ on them, so that I was now struck with its flatness and closeness to the ground; and I saw how it is that we so often hear their cry very near, when we can see no trace of them, and often suddenly lose sight of them when watching them running. I feel assured that this squatting is the bird’s natural resource for concealment; for on being alarmed suddenly, its first impulse is to bend partially the heel, bringing the body nearer the ground; if the danger appear to increase, it brings the tarsi flat, the tibiæ still being inclined; the body seems now in contact with the ground; but a greater terror brings it still lower, so that it really appears as if half sunk in the earth; and now no advance of the danger affects it, if there be no opening to run; it lies quite passive; its resource is exhausted.
My captive lay thus unmoved for a while, though the restless Pea-doves, in running from side to side, walked over it, trampling it under foot at every turn. When it did get up, however, and came to the front, it was again instantly assaulted by the Bald-pate, who struck it with his wing, and seized its beak with his own, and pinched it. Pitying it under these inflictions, I took it out, and allowed it to run about the room. Its actions now became quite entertaining; it ran backward and forward with surprising fleetness, but, not being used to the smoothness of board, though the floor was not at all polished, and wanting the support of the back-toe, its speed was continually causing it to slip, the feet sliding forward, so as to bring the bird down upon its tail. Now and then it would stop, and make repeated efforts to jump over the skirting-board, which being black, and the wall white, I suppose it mistook the latter for empty space. While doing this, it ever and anon emitted its loud pipe with startling shrillness. Having run into a corner, it allowed me to take it up in my hand without fluttering. When it stood, it jerked its head up and down. It was exceedingly active, when not lying close for concealment; it was not still a moment; besides the flirting of the head and tail, a tremulous motion pervaded the body, so that it seemed to be shivering. When about to take a single step, this was manifested in an odd manner; the foot touching the ground three or four times before it was put down. When it had become more at home, it devoured earthworms greedily, and would pick minute shells and _entomostraca_ from a saucer of water, in which was a root of water-cress. In the cage it delighted to stand in its water-saucer, but when loose, the saucer being placed in one corner, it would run rapidly in and out, now and then stopping to pick at the contents.
* * * * *
My own acquaintance with the Grallatorial and Natatorial visitants of Jamaica is but slight. On the authority of Mr. Hill, I add to the _Charadriadæ_ above mentioned, the Ring Plover (_Ægialites semipalmatus_), the Golden Plover (_Charadrius Virginiacus_), the Squatting Plover (_Squatarola Helvetica_), and the Turnstone (_Strepsilas interpres_).
+Fam.+—ARDEADÆ. (_The Herons._)
COMMON GAULIN.[98]
_Egretta nivea._—+Mihi.+