The birds of Jamaica

Part 2

Chapter 23,165 wordsPublic domain

“With regard to Hawks, I have had many opportunities of observing their habits here, as I have a large common, and a flock of turkeys. They perform successive circular movements in the air, and their pounce is done by closing the wings upwards. They appear to be falling, when doing so. A chicken was taken here some days ago from the roof of the house, having fallen from the talons of a Hawk I was in pursuit of. The South American Hawks fly higher, and in larger circles, than those of Europe:—why, I cannot tell, but such is the fact. I speak from personal observation. Our Hawk has a peculiar note in very dry weather, and is then said by the negroes to be “calling the rain.”

_Richard Hill, Esq., in Reply._

“Your observation about the widened circuit which the Hawks of this country, and those of South America generally, take when surveying their prey, has led me to trouble you with the following remarks on the flight of raptorial birds.

“Raptorial birds that take their quarry on the ground, as we very well know, before they seize their prey, attentively survey it; keeping it in view by sailing round and round it. In these circumgyratory evolutions they leisurely gaze down on their intended victim, and then descend circle by circle, to pounce on it with a swoop.

“The attention of birds in ordinary or direct flight is immediately fixed on the objects before them. The swiftness with which they shoot through the air makes every visual impression indistinct and evanescent on either side of them. If they take wing for a distance, they rise at once high, that they may command a view of the place which they intend to visit; and if they proceed to an object that is near, they elevate themselves to such a height only as is necessary to give them a clear and direct course to where they are speeding. The circular flight of raptorial birds, is therefore the result of their directing their vision to the centre of the gyrations they describe in examining their prey, or descending upon their victims.

“The eye of all birds is large and prominent. The prominence widens the field of vision. The width of the circle which the several kinds of raptorial birds variously describe, I think, as a rule, will be found to be determined by the size of the head and position of the eyes, or increased with the rotundity of the head of the bird. The direct vision being altered with the increase of space between the eyes, Hawks of the Buzzard kind, which have large and round heads, may be expected to wheel in wide circles; the expanded space being required, that they may keep the vision of their wide-apart eyes direct upon the objects beneath them.

“Owls fly differently. They search for their prey, as if they were pursuing it with the vigilance of the hound. They skim along the surface of the earth, glide among trees, explore avenues, sweep round, rise and fall, wheel short, and dart down, but never sail in circles. Their wide staring eyes are placed in what may be called their face, being right forward in front, and have scarcely any field of vision laterally. They therefore hunt with a forward and downward gaze, like dogs over a field. The globe of the eye of these nocturnal _raptores_, being immoveably fixed in the socket by a strong elastic cartilaginous case, in the form of a truncated cone, they have to turn their heads to view objects out of the path of flight, and their neck is so adapted for this exertion, that they can with ease turn round the head in almost a complete circle, without moving the body.”

I have never met with the nest of this Hawk; nor has Wilson given us any information concerning it; but a young friend, very conversant with out-of-door natural history, informs me that he lately knew of one, a large mass near the top of an immense cotton-tree into which he observed the old birds frequently go. It was at Content, in the parish of St. Elizabeth. The gigantic dimensions assumed by the _Ceiba_, which strike a stranger with astonishment, combined with the smoothness of the trunk, rendered its summit perfectly inaccessible, and prevented particular examination. At length he witnessed the emergence of two young ones, and their first essay at flight. He assures me that he distinctly saw the parent bird, after the first young one had flown a little way, and was beginning to flutter downward,—he saw the mother, for the mother surely it was,—fly beneath it, and present her back and wings for its support. He cannot say that the young actually rested on, or even touched the parent;—perhaps its confidence returned on seeing support so near, so that it managed to reach a dry tree; when the other little one, invited by the parent, tried its infant wings in like manner. This touching manifestation of parental solicitude is used by the Holy Spirit in the Song of Moses, to illustrate the tenderness of love with which Jehovah led his people Israel about, and cared for them in the wilderness. “As an eagle stirreth up her nest, fluttereth over her young, spreadeth abroad her wings, taketh them, beareth them on her wings; so the Lord alone did lead him, and there was no strange God with him.”—(Deut. xxxii. 12.—See also Exod. xix. 4.)

GREAT-FOOTED HAWK.[3]

_Duck-Hawk._

_Falco anatum._

_Falco Peregrinus_, +Wilson+.—Aud. pl. 16. _Falco anatum_, +Bonap.+

[3] Length 20 inches, expanse—? tail 7, flexure 14¹⁄₈, rictus 1¹⁄₂, tarsus 2²⁄₁₀, middle toe 1⁹⁄₁₀, claw ⁹⁄₁₀.

The only individual of this species that has fallen under my notice is a preserved specimen, now before me, which was obtained and prepared at the Pedro Kays, about the end of March, 1846. The rocks so named, of which I may have an opportunity of speaking more at large, are situated about sixty miles to the south of the western end of Jamaica, forming the prominent points of a large shoal, which is marked on the old Spanish charts as the Vibora bank. The islets or kays are the habitation of immense numbers of sea-fowl, especially Boobies and Terns; and the eggs of the latter form no unimportant article of commerce. Several small vessels are annually sent from Kingston and other ports, in the month of March, which return loaded with eggs: and parties are often made by sporting gentlemen, to enjoy the pleasure of shooting on these desert rocks.

It is to the politeness of George Wilkie, Esq., who visited the Kays in the past Spring, that I am indebted for the present specimen, shot by him.

In the United States this bird is found to prey principally upon ducks, which it appears to strike with its feet, but allows to drop to the ground before it secures them. If, as is probable, its predilection extends to other aquatic birds, its presence at the Pedro Kays, where such prey abounds, on which it may riot undisturbed, is not surprising. But, as the period of its occurrence is that of the migration of many species of ducks from the Spanish main to the United States, our bird may have been a follower, with predatory intent, of some of the many bands of migrant ducks which were passing the rocks about that time.

The Prince of Canino has separated this species from the Peregrine Falcon of Europe, with which it was supposed to be identical. The European bird, which was renowned as the Tiercel and the Faucon of falconry, is inferior in its dimensions to our species.

PIGEON-HAWK.[4]

_Falco columbarius._

_Falco columbarius_, +Linn.+—+Wils.+ _Falco temerarius_, +Aud.+ pl. 75.

[4] Length 12 inches, expanse 25, tail 4⁴⁄₁₀, flexure 7⁴⁄₁₀, rictus ⁸⁄₁₀, tarsus 1⁶⁄₁₀, middle toe 1, claw ¹⁄₂, closed wings 1¹⁄₂ inch short of the tip of the tail.

Though of small size, this bird is not lacking in spirit and courage, often striking at prey nearly as large as itself. It hovers about the savannas, frequently flying very near the grass or bushes, but it seems to have favourite resorts. In the guinea-grass piece of Mount Edgecumbe, which stretches along the sea-shore from Belmont to Crab-pond, there are several hoary cotton-trees, (_Ceiba eriodendron_) of giant size, around which I have rarely failed to see more than one of these little Hawks. From one to another of these they sail on graceful wing, usually alighting on a prominent branch, near the summit. One which I shot from such a station, manifested no alarm at being aimed at, but peeped down as if its curiosity were excited. The smaller pigeons form the principal prey of this species; but sometimes it appears to be unequal to the conquest of its quarry. My lad observed a Hawk, one day, chasing a Pea-dove, which at length took refuge in a low bush, but was followed by the Hawk; the shaking of the bush showed that a struggle was going on, which seems to have terminated in favour of the gentle Dove, for presently both emerged, the Dove flew off, and the Hawk alighted on a tree close by; this same individual, being shot and wounded, fought bravely with both beak and feet, drawing blood from the hands of its slayer.

The Anis are acquainted with his prowess, and indicate their fear by loud cries of warning to their fellows, huddling away to the nearest bush. The Petchary and Loggerhead Tyrants are often pursued by him, but often escape; for it is remarkable, that if his swoop is ineffectual, he does not repeat it, but flies off. I have seen one descend upon a flock of Tinkling Grakles, causing the whole body to curve downward in their flight, and alight on a neighbouring tree. But it is said to feed, in lack of better prey, upon beetles and dragonflies.

This species, which is a summer visitant of the United States, is a permanent resident in Jamaica; but I know nothing of its nest.

* * * * *

In addition to the Falconidæ already mentioned, the following species have occurred in Jamaica to the observation of Mr. Hill:—

The Eagle-hawk (_Morphnus urubitinga._—+Cuv.+)

The Fish Hawk (_Pandion Carolinensis._—+Bon.+)

The Fork-tailed Kite (_Nauclerus furcatus._—+Vig.+)

+Fam.+—STRIGIDÆ. (_The Owls._)

DUSKY EARED-OWL.[5]

_Ephialtes grammicus._—+mihi.+

[5] Length 14 inches, expanse 31, tail 4⁶⁄₁₀, flexure 9¹⁄₄, rictus 1⁴⁄₁₀, tarsus 2, middle toe 1¹⁄₁₀, claw ⁷⁄₁₀.

Irides hazel; pupils very large, blue; beak pale blue-grey; feet dull lead colour; claws horny grey; cere blackish-grey. General plumage above dusky brown, becoming on the head and under parts, umber: each feather marked with a medial band of blackish hue, and several undulated transverse bars of the same. Egrets of about ten feathers, forming conical _horns_ about 1 inch high, giving the countenance a great resemblance to that of a cat. Facial feathers unwebbed, pale umber; those of inner angle of eye, setaceous, black; operculum edged with black; scaly, sub-aural feathers pale fawn-colour, with arrowy centres of black; the outermost rows also mottled with black at the tip; these feathers meet under the chin in a ruff. Feathers of back, rump, tail, scapulars, and wing-coverts, minutely pencilled with blackish; shoulders deepening into almost black; primary greater coverts very dark. Quills and tail pale brown, with broad transverse bars, and minute pencillings of black, confused on the tertials. Wings short, rounded, hollow; third, fourth, fifth, sixth quills subequal. Breast bright umber, with transverse wavy mottlings, and a dash of dark brown down each feather. Belly, thighs, and vent, plain fawn-colour; the feathers downy, filamentous. Under wing-coverts yellowish-brown, a little mottled, the greater broadly tipped with black. Quills beneath, basal half pale-yellowish, apical half nearly as above. Whole tarsus feathered.

Intestinal canal 17 inches long; 2 cœca, distant 2 inches from the cloaca, 2¹⁄₂ inches long, slender at their base, dilating into sacs, thin, and full of dark liquid.

I have not been able to find any published description of this well-marked Owl. In the MSS. of Dr. Robinson,[6] however, there is a very elaborate description of the species, drawn up from an adult male, but agreeing with mine, which is from a female; save that he applies the term _cinnamon_, to the parts which I designate as _umber_. Three individuals, all females, have at separate times come into my hands, two of which were immature, as manifested by the downiness of the plumage. One of these was brought me on the 31st of March by a man who obtained it on Bluefields Mountain. He was engaged in felling a tree, in which the bird was; being disturbed it flew to another at a short distance, when it was struck down with a stick. The time was about noon. The person informed me that he had seen the bird there before, in company with another, which he supposed to be its mate. The stomach of this specimen, a large muscular sac, was filled with an immense quantity of slender bones, which appeared to be those of Anoles, as I discovered by the iguaniform teeth of at least five sets of jaws, of various sizes. They were enveloped in a quantity of fetid, black fluid. There were also the remains of beetles, and of orthopterous insects.

[6] Dr. Anthony Robinson, a surgeon practising in Jamaica about the middle of the last century, accumulated a very large mass of valuable information on the Zoology and Botany of the island, which is contained in five folio MS. volumes, in the possession of the Jamaica Society at Kingston. The specific descriptions, admeasurements, and details of colouring are executed with an elaborate accuracy worthy of a period of science far advanced of that in which he lived. Accompanying the MSS. are several volumes of carefully executed drawings, mostly coloured. To these volumes I have been indebted, as the reader will find, for many valuable notes, which I thus acknowledge with gratitude.

Of another, the adult from which my description was taken, struck down while sitting on a mango tree at Tait-Shafton, on the morning of April 6th,—the stomach was stuffed with the hair and bones of a portion of a rat, and the legs of a large spider; a _Lycosa_, as I believe—certainly a ground spider. Most of the eggs in the ovary were minute, though some were as large as mustard-seed; by which I gathered that the period of incubation was yet distant, though the spring was so far advanced.

The third I had the advantage of seeing alive: one whose downiness indicated youth, was brought me on the 24th of the same month. Its imbecility by day was shewn by the mode of its capture. It was in a small tree on Bluefields Mountain, when a boy, by shaking the tree, caused it to fall to the ground, where it lay helpless. It was cross all the time I had it, snapping the beak loudly, and striking out as endeavouring to seize the hand; uttering now and then a shrill wail, most plaintive to hear. The globular head, and round full eyes, over which the nictitating membrane was constantly being drawn, gave the living bird an odd appearance. On dissecting it I found in the stomach remains of mice and elytra of small beetles.

From these instances we can pretty well infer the food of the present species to consist largely of shelled insects, as well as lizards and small mammalia. For a while I knew not what to make of a statement of Robinson’s, that in his male he found “nothing but some particles of maize;” as also that in another, with “the remains of scarabs,” there was “some guinea-corn, and maize.” But I am informed that this Owl is known to enter dove-cotes, and devour the young pigeons; the grain, therefore, in these specimens was probably in the stomachs of their prey, and remained in the Owls after the prey had been dissolved, because the stomach of a rapacious bird refuses to digest vegetable food. It would probably have been cast up, if the birds had survived.

I know not whether this is the species that Mr. Hill means when he says, in “Notes of a Year,” published in the Companion to the Jamaica Almanack, for 1840,—“After sunset [in evenings in August] the Brown Owl, seated on the dead limb of a tree in some savanna, makes little circuits of about thirty feet diameter, and returns to perch again. I should judge that it is darting at Coleopterous insects, occasional fire-flies being seen wandering at about ten or a dozen feet above the highest elevation at which the Owls are flying.”

The flesh of this species is soft and flabby in texture, and pale in colour.

SCREECH OWL.[7]

_Strix pratincola._

_Strix flammea_, +Wilson+. _Strix pratincola_, +Bonap.+ _Strix Americana_, +Aud.+ pl. 171.

[7] Length 17 inches, expanse 46, tail 5³⁄₄, flexure 13¹⁄₂, rictus 2, tarsus 3¹⁄₄, middle toe 1³⁄₈, claw 1.

Though Wilson has introduced this bird into his American Ornithology, and described it apparently from native specimens, his very meagre notes of its manners are those of its European representative, the bird being very rare in the United States. In Jamaica it is not at all uncommon, though little seen by day. I have been accustomed to see one nearly every evening, emerge from some lofty woods on a hill just above Bluefields, soon after sunset, and fly heavily over the pasture and house, uttering a querulous cry, _kep, kep, kep_, in a sharp tone, without intermission. Sometimes it was followed by another, and both would betake themselves to a large cotton-tree at the border of the opposite woods, where they would alight on the topmost boughs, and after sitting quiet awhile, resume their flight and their cry together. At other times, one or two are heard, and dimly seen by the light of the moon, slowly flying over the pasture in a large circle. Its motion is noiseless in itself, but almost always accompanied by this monotonous cry; it usually flies high, but remarkably slowly. I had been informed that it sometimes screams shrilly when flying, but this I had not heard, until I had been familiar with the bird in this way, for more than a year. But one night as I lay awake at Content, in St. Elizabeth’s, I heard a harsh screech twice repeated, which I at once suspected to be the voice of the White Owl, and presently this was confirmed by the _kep, kep_, of one which was evidently flying round the house, and continued for some time within hearing. And one evening, about three months afterwards, just as the west horizon had faded from its glowing gold to a dull ruddy hue, I heard a Screech Owl flying from the hill as usual over the pasture; when it was overhead, but at a height of perhaps three hundred feet, it suddenly intermitted the _kep, kep_, by a loud scream; then _kep, kep_ again, and soon another scream, and by and by another, as it slowly flew along.