Our Summer Migrants An Account of the Migratory Birds Which Pass the Summer in the British Islands.
Part 14
In the case of the Sedge Warbler, we again remark observations on the wind at the presumed dates of arrival in all respects confirmatory of what has been already stated. Four good observers in the counties of Norfolk, Lincoln, Derby, and York noted the direction of the wind when first meeting with this bird as S.S.E., S.W., S.E., and S.S.W., respectively. No record of its occurrence in 1872 either in Scotland or Ireland was received. The general period of its arrival in England seems to be during the last fortnight of April.
About the same period arrives the Yellow Wagtail, or Ray’s Wagtail, as it is called by many, respecting which bird sixteen observations were received from different parts of the country. It does not appear to have been met with further north than Wakefield, and no notice was taken of it by correspondents in Scotland and Ireland.
The Wryneck, or Cuckoo’s-mate, long preceded the Cuckoo in the date of its arrival, having been heard at Reigate as early as March 31, and at Ratham, in Sussex, on April 2. On the 6th and 7th of the latter month it was observed at several localities in Norfolk, and its appearance generally throughout England in 1872 seems to have been noted during the first fortnight of April. Mr. Lister states that, although found in the neighbourhood of Barnsley in previous years, it was not observed there in 1872.
The Nightjar seems to have been generally met with throughout the country as far west as Llandderfel, in Merionethshire, and as far north as Garvoch, in Perthshire. Mr. Gatcombe observed it in the neighbourhood of Plymouth on April 10, but this must be regarded as an exceptionally early date, for the majority of my correspondents did not meet with it until quite the end of April and beginning of May. On the 15th of June Mr. P. Henderson found two young Nightjars on Tents Muir, Fife, _amidst a colony of terns_ (!), and kept them alive for some time on moths, worms, and pieces of raw meat.
The Wheatear and Whinchat received an equal share of attention in the fifteen observations upon each which were forwarded. The first-named appeared at Plymouth as early as March 6, but the observer in this instance, Mr. Gatcombe, states that he hardly ever knew it so early before. It was observed, however, on the same day at Feltwell, Norfolk, by Mr. Upcher; and Mr. Rope reports that in 1871 he saw it at Leiston, in Suffolk, on March 2. In 1872 in the same neighbourhood it did not arrive until March 18, and was much scarcer than in former years. The calendars enable one to trace it that year as far north as Falkirk, where it was seen on April 1; but this is by no means its northern limit, as there is abundant evidence to show.
The Whinchat is not generally seen in this country until the last week of April, and this is confirmed by the notes before me. Mr. J. J. Briggs, however, met with it near Melbourne, in Derbyshire, on April 3; but he appends the remark that he considers this an unusually early date. Mr. J. A. Harvie Browne states that the Whinchat during mild winters occasionally remains in Stirlingshire.
The Lesser Whitethroat was noticed almost exclusively in the midland counties, the earliest date for its arrival being April 12, at Sparham, Norfolk, and the most northerly locality Barnsley. It goes much further north, however, than this, but is considered rare in Scotland, and is unknown in Ireland.
The Grasshopper Warbler was met with throughout the month of April in about a dozen different localities, and, like the last-named species, chiefly in the midland counties. It goes at least as far north, however, as Oban, in Argyleshire. To the westward, it was noted at Taunton in the middle of May. It is a regular summer migrant to Ireland, although in 1872 it was not noticed there by any correspondent.
Like several of the preceding, the Turtle Dove is oftener observed in the southern and midland counties of England, although stragglers are occasionally met with as far north as Northumberland, and even in Scotland. In the Hebrides specimens have been shot in Islay and Skye, but not in the outer islands. Dr. Saxby has recorded several instances of its occurrence in Shetland, and it has twice been procured in Orkney. In Ireland it is regarded as an annual summer visitant to the cultivated districts.
The Wood Wren was noticed nowhere earlier than the 23rd of April, on which date it was heard by Mr. Inchbald at Hovingham, near York; and the paucity of observations on this and the four following species show that they must be very local in their distribution, or less frequently seen than many of their more obtrusive congeners. The Wood Wren apparently comes very much later than either the Chiffchaff or the Willow Wren.
Nine observations only on the Pied Flycatcher were forwarded. These, however, contain one or two notes of interest. The bird has become much commoner of late years, or more observed; and in 1872 it appears to have been met with much further north than usual. A specimen was shot at N. Berwick by Mr. W. Patterson, and exhibited at the Glasgow Natural History Society on the 24th of September, 1872; and another was procured at Biora, in Sutherland, on the 31st of May, by Mr. T. E. Buckley. In Yorkshire it seems to have been very numerous, a score being heard at once in one locality, near York, on the 29th of May. It was found nesting in Norfolk, at Sparham, eggs being laid and the hen bird sitting, on the 3rd of June. To the westward, it was noted at Cirencester; and was found nesting, as in previous years, at Llandderfel, in Merionethshire.
The Red-backed Shrike, or Butcher-bird, is almost confined to the southern midland counties of England, and although stragglers have been met with occasionally in Scotland, it is always regarded as a rare bird there; and in Ireland it is quite unknown. Mr. Cordeaux states that he has never observed it in Lincolnshire. It is always a late comer, seldom, if ever, arriving before the first week in May; and the earliest date recorded for its appearance in any of the calendars is May 2, on which day it was seen at Ratham, near Chichester. Mr. Donald Mathews has observed, in the neighbourhood of Redditch, that it commences nidification immediately on its arrival. The custom which now prevails of “plashing,” or laying the tall hedgerows in which the Butcher-bird delights to dwell, has caused it in many localities to forsake haunts where once it was quite numerous. This has been particularly remarked, in Middlesex and the counties adjoining.
The observations upon the Garden Warbler, of which eight only are furnished, do not call for any particular comment, save an expression of surprise that a bird with so good a song should not have attracted more attention. The 21st of April is the earliest date recorded for its arrival, at Burton-on-Trent. One would certainly have expected also to find more notice taken of the Reed Warbler, a noisy little bird, whose incessant babbling by reedy ponds and at the riverside makes it almost impossible to overlook it. Nevertheless, but three notes were forwarded of its occurrence in 1872—two in Norfolk, at Lynn and Hempstead, and one in Wilts, at Marlborough; at the last-named place on the 31st of May, at least six weeks after its usual time for arriving. It is not easy to account for its being so overlooked, for it cannot be regarded as by any means a rare bird, although it may be a local one.
Colonel Irby, who has had opportunities of seeing many of our summer migratory birds on passage, from two good posts of observation, Gibraltar and Tangier, thus refers to the subject in his recently-published volume on the “Ornithology of the Straits of Gibraltar:”—
“Most of the land birds pass by day, usually crossing the Straits in the morning. The waders are, as a rule, not seen on passage; so it may be concluded they pass by night, although I have occasionally observed Peewits, Golden Plover, Terns and Gulls, passing by day.
“The autumnal or return migration is less conspicuous than the vernal; and whether the passage is performed by night, or whether the birds return by some other route, or whether they pass straight on, not lingering by the way as in spring, is an open question; but during the autumn months passed by me at Gibraltar, I failed to notice the passage as in spring, though more than once during the month of August, which I spent at Gibraltar, myself and others distinctly heard Bee-eaters passing south at night, and so conclude other birds, may do the same.
“The best site for watching the departure of the vernal migration is at Tangier, where just outside the town the well-known plain called the Marshan, a high piece of ground that in England would be called a common, seems to be the starting-point of half the small birds that visit Europe.
“Both the vernal and autumnal migrations are generally executed during an easterly wind, or Levanter. At one time I thought that this was essential to the passage; but it appears not to be the case, as whether it be an east or west wind, if it be the time for migration, birds will pass, though they linger longer on the African coast before starting if the wind be westerly; and all the very large flights of _Raptores_ (Kites, Neophrons, Honey-Buzzards, &c.), which I have seen, passed with a Levanter. After observing the passage for five springs, I am unable to come to any decided opinion; the truth being, that as an east wind is the prevalent one, the idea has been started that migration always takes place during that wind. Nevertheless, it is an undoubted fact, that during the autumnal or southern migration of the Quail in September, they collect in vast numbers on the European side, if there be a west wind, and seem not to be able to pass until it changes to the east; this is so much the case that, if the wind keeps in that quarter during the migration, none hardly are to be seen.
“On some occasions the passage of the larger birds of prey is a most wonderful sight; but of all the remarkable flights of any single species, that of the common Crane has been the most noteworthy that has come under my own observation.
“On the Andalusian side the number of birds seen even by the ordinary traveller appears strikingly large; this being, no doubt, in a great measure caused by the quantity which are, for ten months, at least, out of the year, more or less on migration; that is to say, with the exception of June and July, there is no month in which the passage of birds is not noticeable, June being the only one in which there may be said to be absolutely no migration, as during the month of July Cuckoos and some Bee-eaters return to the south.”
CONCLUSION.
As the Swallows are amongst the first to arrive, so they are amongst the last to depart. Long before chill winds and falling leaves have ushered in the month of October, the Warblers, Pipits, and Flycatchers have left the woods and fields, and hurried down to the coast on their southward route. But the Swallows, loth to leave us, linger on far into the autumn, and only bid us adieu when they miss the genial influence of the sun’s rays, and can no longer find a sufficient supply of food. The sportsman who crosses the country with dog and gun in October cannot fail to remark the absence of the numerous small birds which were so conspicuous throughout the summer. The Wheatear has deserted the rabbit warren; the Stonechat and Whinchat have left the furzy common, to make way for the Linnet and the Brambling. In the turnip fields, Thrushes and Meadow Pipits have usurped the place of Whitethroats and Yellow Wagtails; while in the thick hedgerows and coverts noisy Tits now occupy the boughs which were so lately tenanted by the less attractive but more tuneful Willow Wrens.
To the reflecting naturalist, this curious change of bird life furnishes a subject for meditation in many a day’s walk, and is a source of much pleasant occupation. Whether we study the birds themselves in their proper haunts, ascertain the nature of their food and their consequent value to man as a cultivator of the soil; or inquire into the cause of their migration, and their distribution in other parts of the world, we have at all times an interesting theme to dwell upon.
From a perusal of the foregoing chapters it will be seen that “our summer migrants” may be classified into certain well-defined groups, according to their structure and habits, and the haunts which they frequent. Upon the wild open wastes and commons we find the Chats, to which family belong the Whinchat, the Stonechat, and the well-known Wheatear. In the hedgerows and copses are to be seen the three species of Willow Warblers—the Wood Wren, Willow Wren, and Chiff-chaff. Wooded gardens and fruit trees attract the Garden Warbler, Blackcap, and Whitethroats; and the thick sedge and waving flags by the waterside shelter the various species of River Warblers. In the open meadows and moist places by the river bank of sea coast we need not search long to find the Pipits and Wagtails; and while the Flycatchers perch familiarly on our garden walls, or pick the aphis off the fruit trees, the Swallows build under our very eaves, and claim our protection for their young. High above all, the noisy Swift holds his rapid, wondrous flight, wheeling and screaming to his heart’s content.
At all these birds we have now taken a peep. We have found them in their proper haunts, examined their skill as architects, and their powers as musicians. We have inquired into the nature of their food, the number and colour of their eggs, and their mode of rearing their young; any peculiar adaptation of structure to habits or curious mode of living has been duly noted; and, not content with studying them at home, we have followed these delicate visitors to foreign climes, and found them in their winter quarters.
It is hoped that the reader ere he closes this volume will have gleaned some little information that may be new to him concerning these most interesting families of small birds, whose fairy forms in summer time flit so continually before us, and whose presence or absence makes so great a difference to the naturalist in his enjoyment of a country walk.
FOOTNOTES.
[1]“Nat. Hist. Ireland;” Birds, i. pp. 176, 177.
[2]“Hist. Brit. Birds,” ii. p. 292.
[3]As to other changes in the fauna and flora which have taken place since Gilbert White’s day in the district of which he wrote, the reader may be referred to the Preface to my edition of the “Natural History of Selborne” recently published.
[4]_Cf._ More, “Ibis,” 1865, p. 22.
[5]Yarrell, “Hist. Brit. Birds,” 4th ed. vol. i. pp. 427, 442.
[6]Mr. Blake-Knox subsequently corrected his statement, remarking that he had by mistake written _second_ instead of _third_ primary quill. The first primary is so rudimentary as almost to escape observation.
[7]Dr. Bree states that he has occasionally observed the Willow Wren taking currants from his trees.
[8]See Professor Newton’s edition of Yarrell’s “History of British Birds,” vol. i. p. 360.
[9]See Professor Newton’s edition of Yarrell’s “History of British Birds,” vol. i. p. 360.
[10]This specimen was recorded at the time by Dr. Carte in the “Journal of the Royal Dublin Society,” vol. i. p. 440.
[11]Note to his edition of White’s “Selborne,” 1836, p. 141.
[12]See Ellis’s “Specimens of the Early English Poets,” vol. ii. p. 356.
[13]Sir Thos. Browne’s Works, Wilkin’s ed. vol. ii. p. 537.
[14]_Cf._ “Handbook of British Birds,” p. 106.
[15]“Syst. Uebers. d. Vögel Nord-Ost Afrika’s,” p. 57.
[16]See “List of British Birds, as a Guide to the Ornithology of Cornwall,” 2nd edition, 1869, p. 15.
[17]“The Birds of Shetland,” p. 73.
[18]“Ibis,” 1864, p. 67.
[19]“Ibis,” 1860, p. 231.
[20]_Cf._ “Ibis,” 1865, p. 25.
[21]This was in Haddingtonshire, by Mr. Hepburn. See “Ibis,” 1865, p. 24.
[22]“Ibis,” 1865, p. 23.
[23]_Cf._ Newton, P. Z. S., 1866, p. 210.
[24]“Ibis,” 1867, p. 468.
[25]_Cf._ J. H. Gurney, jun., “Zoologist,” 1871, p. 2521.
[26]“Ibis,” 1860, p. 232.
[27]“Ibis,” 1867, p. 426.
[28]The specific name _arundinacea_, which is commonly applied to this species, belongs properly to the Great Reed Warbler, the _Turdus arundinaceus_ of Linnæus.
[29]“The Birds of Middlesex,” p. 47.
[30]“Zoologist,” 1865, p. 9729.
[31]Not always, as shown above.
[32]_Cf._ Yarrell, “Hist. Brit. Birds,” vol. i. pp. 300, 301.
[33]_Cf._ “Ibis,” 1865, p. 24.
[34]“Ann. Mag. Nat. Hist.,” 1847, p. 135.
[35]_Cf._ Bellamy’s “Nat. Hist. South Devon,” p. 205.
[36]For this abstract of Mr. Knox’s observations, taken from his “Ornithological Rambles in Sussex,” I am indebted to Professor Newton, who has thus ably condensed them in his new edition of Yarrell’s “History of British Birds.”
[37]For some further points of distinction the reader may be referred to “The Birds of Middlesex,” pp. 64, 65.
[38]See Professor Newton’s remarks on “The Ornithology of Iceland,” appended to Baring Gould’s “Iceland; its Scenes and Sagas,” p. 409.
[39]“Ibis,” 1861, p. 6.
[40]“Ibis,” 1860, p. 229.
[41]“Ibis,” 1862, pp. 343, 348; and “Journ. f. Orn.,” 1862, pp. 357, 360.
[42]_Cf._ “Naumannia,” 1858, p. 425, and “Ibis,” 1862, p. 71.
[43]_Cf._ A. G. More, in the “Ibis,” 1865, p. 123.
[44]_Cf._ “Journ. für Orn.,” 1868, pp. 21-37.
[45]“Syst. Nat.,” i. p. 288.
[46]“Consp. Av.,” i. p. 247.
[47]_Cf._ “Naumannia,” 1858, p. 425.
[48]Capt. Beavan recorded it from Simla (“Ibis,” 1868, p. 79), but Mr. Hume showed this to be an error, the species mistaken for it being _A. sordida_ (“Ibis,” 1869, p. 120).
[49]_Cf._ Dawson Rowley, “Ibis,” 1863, p. 37, and 1865, p. 113; Bond, “Zoologist,” 1870, pp. 1984 and 2383; and Rodd, “Zoologist,” 1868, p. 1458.
[50]See Bree’s “Birds of Europe,” vol. ii. p. 155.
[51]“Syst. Uebers. d. Vögel N.-O. Afrika’s,” p. 61.
[52]“Birds of South Africa,” p. 148.
[53]“Notes on the Birds of Damara Land,” by the late C. J. Andersson; arranged and edited by J. H. Gurney, 1872, p. 129.
[54]See “The Field” for May 27th, June 8th, and June 24th, 1871.
[55]“Zoologist,” 1863, p. 8444.
[56]“Zoologist,” 1863, p. 8841.
[57]Rodd, “List of the Birds of Cornwall,” 2nd ed. p. 11.
[58]_Cf._ Hume, “Journ. Asiatic Soc. Bengal,” 1870, p. 116, and Blanford, “Ibis,” 1870, p. 534.
[59]See his “Ornithology of the Straits of Gibraltar,” p. 224.
[60]“Mag. Nat. Hist.,” vol. iv. p. 413.
[61]“Nat. Hist. Ireland” (Birds), i. p. 377.
[62]“American Ornithology.”
[63]Professor Newton’s Appendix to Baring Gould’s “Iceland,” p. 408.
[64]Gillet, “Ibis,” 1870, p. 306.
[65]Von Schrenck, “Reise in Amurland.”
[66]“A Spring and Summer in Lapland,” p. 281.
[67]Tudbury, “Mag. Nat. Hist.,” vol. v. p. 449.
[68]“Geology and Zoology of Abyssinia,” p. 347.
[69]“The Land of Israel,” p. 105.
[70]“History of British Birds,” vol. ii. p. 251 (3rd ed.)
[71]Journ. As. Soc. Beng. xxiv. p. 277.
[72]“Birds of North America,” p. 313.
[73]Jones’s “Naturalist in Bermudas,” p. 34.
[74]“Wanderings of a Naturalist in India,” p. 49.
[75]See “The Birds of Middlesex,” p. 126.
[76]Thompson, “Nat. Hist. Ireland” (Birds), i. p. 377.
[77]Irving, “Tales of the Alhambra.”
[78]“Mag. Nat. Hist.,” 1834, vol. vii. p. 462.
[79]“Contributions to Ornithology,” 1850, p. 109. It is not included by Herr Müller in his “Bird Fauna of the Faroes.”
[80]“A Spring and Summer in Lapland,” p. 281.
[81]Ayres, “Ibis,” 1863, p. 321.
[82]E. C. Taylor, “Ibis,” 1867, p. 56.
[83]Lord Lilford, “Ibis,” 1860, p. 234.
[84]Tristram, “Ibis,” 1865, p. 77.
[85]In the Grey Phalarope we have a notable instance of a contrary habit. This bird passes through England on its way southward in autumn, but invariably selects some other route on its return northward in spring.
[86]Blyth, “Ibis,” 1866, p. 339.
[87]Blyth, “Ibis,” 1865, p. 45.
[88]See Thompson’s “Nat. Hist. Ireland” (Birds), vol. i. p. 423.
[89]“Birds of Egypt,” p. 174.
[90]“Observations on the Geology and Zoology of Abyssinia,” p. 336.
[91]“The Land of Israel,” p. 250.
[92]Thompson, _op. cit._
[93]Mr. Robert Gray of Glasgow has seen it in grass fields, cleverly picking ghost-moths (_Hepialus humuli_) off the stems, from the points of which these sluggish insects were temptingly hanging. But as a rule, he adds, the Nightjar captures its prey while in flight.
[94]See Atkinson’s “Compendium of Ornithology,” p. 108, and Stanley’s “Familiar History of Birds,” p. 260.
[95]“The Birds of Sherwood Forest,” p. 172.
[96]“The Birds of the West of Scotland,” p. 212.
[97]The late Mr. Blyth thought that the Cuckoo found in Java by Dr. Horsfield was not the Common Cuckoo of Europe, but an allied race (_C. canoroides_, Müller, _optatus_, Gould), whose range extends eastward at least to China, and southward to Australia. If so, doubtless the same remark applies to Japan. _Cf._ “The Ibis,” 1865, p. 31.
[98]“Naumannia,” 1853, p. 307.
[99]On certain facts in the economy of the Cuckoo, “Ibis,” 1865, pp. 178-186.
[100]This species, however, is included in Dr. Thienemann’s list above given.
[101]“The Birds of Middlesex,” 1866, p. 120.
[102]_See_ “Nature,” 18th Nov. and 23rd Dec., 1869, 6th Jan., 7th July, and 18th Aug., 1870.
[103]“Ibis,” 1865, p. 183.
[104]“Hist. Brit. Birds,” vol. iii. p. 128.
[105]It would seem that this account was first published by Mrs. Blackburn, in what she terms “a little versified tale of mine,” entitled “The Pipits,” which appeared in Glasgow in 1872.
[106]_Cf._ Garland, “Naturalist,” 1852, p. 82.
[107]“Gleanings in Natural History.”
[108]For a notice of this singular habit I am indebted to my friend Mr. H. E. Dresser, who has translated Naumann’s observations on the subject in his beautiful work on the “Birds of Europe.”
[109]_Cf._ “Zoologist,” 1858, and “Proc. Zool. Soc.,” 1863, p. 264.
[110]Mr. Benzon of Copenhagen informed my friend Mr. Dresser that a short time ago the Hoopoe was by no means rare in Norway, but now that the forests have been cleared of all the old and hollow trees it has entirely vanished from the fauna of his district.
[111]“The Birds of the West of Scotland,” p. 198.
[112]“Nat. Hist. Ireland” (Birds), vol. i. p. 353.
[113]On this point the late Mr. Blyth, writing in the Natural History columns of “The Field,” 17th August, 1872, under the signature “Z.,” remarked that Orioles are amongst the few birds which breed before attaining the mature plumage, and the females acquire this later than the males, being always, however, of a greener shade. He had observed this in _O. melanocephalus_, _O. chinensis_, _O. tenuirostris_, and _O. acrorhynchus_, but thought that “the old females of _O. galbula_, and _O. kundoo_, less frequently attain the male colouring than those of the other species mentioned.”
[114]“The Birds of Damara Land,” p. 136.
[115]“The Birds of Norfolk,” vol. i. p. 360.
[116]“The Birds of the West of Scotland,” p. 223.
[117]“The Birds of Shetland,” p. 152.
[118]Baikie and Heddle, “Fauna Orcadensis,” p. 55, and Gray, _op. cit._ p. 223.
[119]“Birds of Egypt,” p. 214. See _ante_, p. 281.
[120]Irby, “Ornithology of the Straits of Gibraltar,” p. 134.
[121]A Landrail caught on Canvey Island, at the mouth of the Thames, lived in confinement on corn and water for a week, when it made its escape.
[122]Jones’s “Naturalist in the Bermudas,” p. 45.
[123]“Storia Naturale degli Uccelli che nidificano in Lombardia,” pt. xxxii. t. 91.
[124]“Bengal Sporting Magazine,” 1842, p. 870.
[125]Out of twenty-four correspondents, thirteen call this bird the Landrail and eleven the Corncrake, and this in various parts of the country, so that neither name can be regarded by any means as local.
INDEX.
B Blackcap, page 4, 10. Butcher-bird, 276, 325.