Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)
Part 8
The best season in which to procure these birds for the table is from the beginning of September until the first frost, their flesh being then tender, juicy, and in my opinion excellent. They are easily caught in figure-of-four traps. I know a person now residing in South Carolina, who has caught several hundreds in the course of a week, bringing them home in bags across his horse’s saddle, and afterwards feeding them in coops on Indian corn. In that State, they are bought in the markets for thirty or forty cents the pair. At Boston, where I found them rather abundant during winter, they bring nearly double that price; but in Ohio or Kentucky twenty-five cents are considered an equivalent. Their feathers are as good as those of any other species; and I feel well assured that, with a few years of care, the Wood Duck might be perfectly domesticated, when it could not fail to be as valuable as it is beautiful.
Their sense of hearing is exceedingly acute, and by means of it they often save themselves from their wily enemies the minx, the polecat, and the racoon. The vile snake that creeps into their nest and destroys their eggs, is their most pernicious enemy on land. The young, when on the water, have to guard against the snapping turtle, the gar-fish, and the eel, and in the Southern Districts, against the lashing tail and the tremendous jaws of the alligator.
Those which breed in Maine, New Brunswick, and Nova Scotia, move southward as soon as the frosts commence, and none are known to spend the winter so far north. I have been much surprised to find WILSON speaking of the Wood Ducks as a species of which more than five or six individuals are seldom seen together. A would-be naturalist in America, who has had better opportunities of knowing its habits than the admired author of the “American Ornithology,” repeats the same error, and, I am told, believes that all his statements are considered true. For my own part, I assure you, I have seen hundreds in a single flock, and have known fifteen to be killed by a single shot. They, however, raise only one brood in the season, unless their eggs or young have been destroyed. Should this happen, the female soon finds means of recalling her mate from the flock which he has joined.
On having recourse to a journal written by me at Henderson nearly twenty years ago, I find it stated that the attachment of a male to a female lasts only during one breeding season; and that the males provide themselves with mates in succession, the strongest taking the first choice, and the weakest being content with what remains. The young birds which I raised, never failed to make directly for the Ohio, whenever they escaped from the grounds, although they never had been there before. The only other circumstances which I have to mention are, that when entering the hole in which its nest is, the bird dives as it were into it at once, and does not alight first against the tree; that I have never witnessed an instance of its taking possession, by force, of a woodpecker’s hole; and lastly, that during winter they allow ducks of different species to associate with them.
ANAS SPONSA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 207.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 871.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 385.
SUMMER DUCK, OR WOOD DUCK, ANAS SPONSA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. viii. p. 97. pl. 78. fig. 3.—_Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 394.
DENDRONESSA SPONSA, _Richards. and Swains._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 446.
Adult Male. Plate CCVI. Fig. 1, 3.
Bill shorter than the head, deeper than broad at the base, depressed towards the end, slightly narrowed towards the middle of the unguis, the frontal angles prolonged and pointed. Upper mandible with the dorsal line at first sloping, then concave, along the unguis convex, the ridge broad and flat at the base, then broadly convex, the sides concave and perpendicular at the base, convex and sloping towards the end, edges soft, with about twenty-two internal lamellæ, unguis broadly elliptical, curved, rounded. Nostrils subbasal, lateral, rather small, oval, pervious. Lower mandible flattish, with the angle very long and rather narrow, the dorsal line very short, convex, the sides convex, the edges soft and rounded, lamellate above.
Head of moderate size, neck rather long and slender, body full and depressed, wings rather small. Feet very short, strong, placed rather far back; tarsus very short, considerably compressed, at its lower part anteriorly with two series of scutella, the rest covered with reticulated angular scales. Toes scutellate above; first very small, free, with a narrow membrane beneath, third longest, fourth a little shorter; claws small, curved, compressed, acute, the hind one smaller and more curved, that of the third toe with an inner sharp edge.
Plumage dense, soft, blended, generally glossed. Feathers of the middle of the head and upper part of hind neck, very narrow, elongated, and incurved, of the rest of the head and upper part of neck very short, of the back and lower parts in general broad and rounded, excepting on the shoulders before the wings, where they are enlarged, very broad and abrupt. Wings of moderate length, narrow, acute; primaries curved, strong, tapering, first and second longest; secondaries broad, rounded. Tail of moderate length, rather broad, much rounded, of sixteen rounded feathers.
Upper mandible bright red at the base, pale yellow on the sides, the intermediate space along the ridge, and the unguis, black, as in the lower mandible and its membrane. Iris and edges of eyelids bright red. Feet dull orange, claws black. Upper part of head, and space between the bill and eye deep green, and highly glossed; below the latter space a patch of dark purple, and a larger one of the same colour, but lighter, behind the eye; sides of the neck, its hind part under the crest, and the middle all round very dark purple. A narrow line along the base of the upper mandible and over the eye, meeting on the occiput, pure white, as are some of the feathers of the crest; another from behind the eye, meeting below the occiput, and including several of the lower elongated feathers. Throat, for more than three inches, pure white, with a process on each side a little beyond the eye, and another nearly halfway down the neck. Sides of the neck, and its lower part anteriorly reddish-purple, each feather on the latter with a triangular white tip. Middle of the neck behind, back and rump, very dark reddish-brown, the latter deeper, and tinged with green; upper tail-coverts and tail greenish-black; some of the lateral tail-coverts dull reddish-purple, a few on either side with their central filaments light red. Smaller wing-coverts, alula and primaries dull greyish-brown; most of the latter with part of their outer web greyish-white, and their inner towards the end darker and glossed with green. Secondary quills tipped with white, the outer webs green, with purple reflections, those of the inner secondaries and scapulars velvet-black, their inner webs partially glossed and changing to green. The broad feathers anterior to the wings are white, terminated with black; breast and abdomen greyish-white; feathers under the wings yellowish-grey, minutely undulated with black and white bars; lower wing-coverts and axillar feathers white, barred with greyish-brown; lower tail-coverts dull greyish-brown.
Length 20-1/2 inches, to end of claws 17-1/2, extent of wings 28; bill 1-5/12; tarsus 1-5/12, middle toe and claw 2-3/12; wing from flexure 9, tail 4-1/4.
Adult Female. Plate CCVI. Figs. 2, 4.
The female is considerably smaller, and differs greatly from the male in colouring. The feathers of the head are not elongated, but those of the upper part of the neck behind are slightly so. In other respects the plumage presents nothing very remarkable, and is similar to that of the male, only the feathers anterior to the wing, the upper hypochondrial, the inner secondaries and the rump-feathers are not enlarged, as in him. Bill blackish-brown; feet dusky, tinged with yellow. Upper part of head dusky, glossed with green, sides of the head and neck, with the hind part of the latter, light brownish-grey; throat white, but without the lateral processes of the male. Fore part of neck below and sides light yellowish-brown, mottled with dark greyish-brown, as are the sides under the wings; breast and abdomen white, the former spotted with brown. Hind neck, back, and rump, dark brown, glossed with green and purple. Wings as in the male, but the speculum less, and the secondaries externally faint reddish-purple, the velvet black of the male diminished to a few narrow markings. Tail dark brown, glossed with green; lower tail-coverts pale greyish-brown, mottled with white; lower wing-coverts as in the male.
Length 19-1/2 inches.
* * * * *
The tree represented in the plate is the _Platanus occidentalis_, which in different parts of the United States is known by the names of Buttonwood, Sycamore, Plane-tree, and Water Beech, and in Canada by that of Cotton-tree. It is one of our largest trees, and on the banks of our great western and southern rivers, often attains a diameter of eight or ten feet. Although naturally inclined to prefer the vicinity of water, it grows in almost every kind of situation, and thrives even in the streets of several of our eastern cities, such as Philadelphia and New York.
THE BOOBY GANNET.
_SULA FUSCA_, BRISS.
PLATE CCVII. MALE.
As the Marion was nearing the curious islets of the Tortugas, one of the birds that more particularly attracted my notice was of this species. The nearer we approached the land, the more numerous did they become, and I felt delighted with the hope that ere many days should elapse, I should have an opportunity of studying their habits. As night drew her sombre curtain over the face of nature, some of these birds alighted on the top-yard of our bark, and I observed ever afterwards that they manifested a propensity to roost at as great a height as possible above the surrounding objects, making choice of the tops of bushes, or even upright poles, and disputing with each other the privilege. The first that was shot at, was approached with considerable difficulty: it had alighted on the prong of a tree which had floated and been fastened to the bottom of a rocky shallow at some distance from shore; the water was about four feet deep and quite rough; sharks we well knew were abundant around us; but the desire to procure the bird was too strong to be overcome by such obstacles. In an instant, the pilot and myself were over the sides of the boat, and onward we proceeded with our guns cocked and ready. The yawl was well manned, and its crew awaiting the result. After we had struggled through the turbulent waters about a hundred yards, my companion raised his gun and fired; but away flew the bird with a broken leg, and we saw no more of it that day. Next day, however, at the same hour, the Booby was seen perched on the same prong, where, after resting about three hours, it made off to the open sea, doubtless in search of food.
About eight miles to the north-east of the Tortugas Lighthouse, lies a small sand-bar a few acres in extent, called Booby Island, on account of the number of birds of this species that resort to it during the breeding-season, and to it we accordingly went. We found it not more than a few feet above the surface of the water, but covered with Boobies, which lay basking in the sunshine, and pluming themselves. Our attempt to land on the island before the birds should fly off, proved futile, for before we were within fifty yards of it, they had all betaken themselves to flight, and were dispersing in various directions. We landed, however, distributed ourselves in different parts, and sent the boat to some distance, the pilot assuring us that the birds would return. And so it happened. As they approached, we laid ourselves as flat as possible in the sand, and although none of them alighted, we attained our object, for in a couple of hours we procured thirty individuals of both sexes and of different ages, finding little difficulty in bringing them down as they flew over us at a moderate height. The wounded birds that fell on the ground made immediately for the water, moving with more ease than I had expected from the accounts usually given of the awkward motions of these birds on the land. Those which reached the water swam off with great buoyancy, and with such rapidity, that it took much rowing to secure some of them, while most of those that fell directly into the sea with only a wing broken, escaped. The island was covered with their dung, the odour of which extended to a considerable distance leeward. In the evening of the same day we landed on another island, named after the Noddy, and thickly covered with bushes and low trees, to which thousands of that species of Tern resort for the purpose of breeding. There also we found a great number of Boobies. They were perched on the top-branches of the trees, on which they had nests, and here again we obtained as many as we desired. They flew close over our heads, eyeing us with dismay but in silence; indeed, not one of these birds ever emitted a cry, except at the moment when they rose from their perches or from the sand. Their note is harsh and guttural, somewhat like that of a strangled pig, and resembling the syllables _hork, hork_.
The nest of the Booby is placed on the top of a bush at a height of from four to ten feet. It is large and flat, formed of a few dry sticks, covered and matted with sea-weeds in great quantity. I have no doubt that they return to the same nest many years in succession, and repair it as occasion requires. In all the nests which I examined, only one egg was found, and as most of the birds were sitting, and some of the eggs had the chick nearly ready for exclusion, it is probable that these birds raise only a single young one, like the Common Gannet or Solan Goose. The egg is of a dull white colour, without spots, and about the size of that of a common hen, but more elongated, being 2-3/8 inches in length, with a diameter of 1-3/4. In some nests they were covered with filth from the parent bird, in the manner of the Florida Cormorant. The young, which had an uncouth appearance, were covered with down; the bill and feet of a deep livid blue or indigo colour. On being touched, they emitted no cry, but turned away their heads at every trial. A great quantity of fish lay beneath the trees in a state of putrefaction, proving how abundantly the young birds were supplied by their parents. Indeed, while we were on Noddy Island, there was a constant succession of birds coming in from the sea with food for their young, consisting chiefly of flying-fish and small mullets, which they disgorged in a half macerated state into the open throats of their offspring. Unfortunately the time afforded me on that coast was not sufficient to enable me to trace the progress of their growth. I observed, however, that none of the birds which were still brown had nests, and that they roosted apart, particularly on Booby Island, where also many barren ones usually resorted, to lie on the sand and bask in the sun.
The flight of the Booby is graceful and extremely protracted. They pass swiftly at a height of from twenty yards to a foot or two from the surface, often following the troughs of the waves to a considerable distance, their wings extended at right angles to the body; then, without any apparent effort, raising themselves and allowing the rolling waters to break beneath them, when they tack about, and sweep along in a contrary direction in search of food, much in the manner of the true Petrels. Now, if you follow an individual, you see that it suddenly stops short, plunges headlong into the water, pierces with its powerful beak and secures a fish, emerges again with inconceivable ease, after a short interval rises on wing, performs a few wide circlings, and makes off toward some shore. At this time its flight is different, being performed by flappings for twenty or thirty paces, with alternate sailings of more than double that space. When overloaded with food, they alight on the water, where, if undisturbed, they appear to remain for hours at a time, probably until digestion has afforded them relief.
The range to which this species confines itself along our coast, seldom extends beyond Cape Hatteras to the eastward, but they become more and more numerous the farther south we proceed. They breed abundantly on all such islands or keys as are adapted for the purpose, on the southern and western coasts of the Floridas and in the Gulf of Mexico, where I was told they breed on the sand-bars. Their power of wing seems sufficient to enable them to brave the tempest, while during a continuance of fair weather they venture to a great distance seaward, and I have seen them fully 200 miles from land.
The expansibility of the gullet of this species enables it to swallow fishes of considerable size, and on such occasions their mouth seems to spread to an unusual width. In the throats of several individuals that were shot as they were returning to their nests, I found mullets measuring seven or eight inches, that must have weighed fully half a pound. Their body beneath the skin, is covered with numerous air-cells, which probably assist them in raising or lowering themselves while on wing, and perhaps still more so when on the point of performing the rapid plunge by which they secure their prey.
Their principal enemies during the breeding-season are the American Crow and the Fish Crow, both of which destroy their eggs, and the Turkey Buzzard, which devours their young while yet unfledged. They breed during the month of May, but I have not been able to ascertain if they raise more than one brood in the season. The adult birds chase away those which are yet immature during the period of incubation. It would seem that they take several years in attaining their perfect state.
When procured alive, they feed freely, and may be kept any length of time, provided they are supplied with fish. No other food, however, could I tempt them to swallow, excepting slices of turtle, which after all they did not seem to relish. In no instance did I observe one drinking. Some authors have stated that the Frigate Pelican and the Lestris force the Booby to disgorge its food that they may obtain it; but this I have never witnessed. Like the Common Gannet, they may be secured by fastening a fish to a soft plank, and sinking it a few feet beneath the surface of the water, for if they perceive the bait, which they are likely to do if they pass over it, they plunge headlong upon it, and drive their bill into the wood.
When a Booby has alighted on the spar of a vessel, it is no easy matter to catch it, unless it is much fatigued; but if exhausted and asleep, an expert seaman may occasionally secure one. I was informed that after the breeding-season, these birds roost on trees in company with the Brown Pelican and a species of Tern, _Sterna stolida_, and spend their hours of daily rest on the sand-banks. Our pilot, who, as I have mentioned in my second volume, was a man of great observation, assured me that while at Vera Cruz, he saw the fishermen there go to sea, and return from considerable distances, simply by following the course of the Boobies.
The bills and legs of those which I procured in the brown plumage, and which were from one to two years of age, were dusky blue. These were undergoing moult on the 14th of May. At a more advanced age, the parts mentioned become paler, and when the bird has arrived at maturity, are as represented in my plate. I observed no external difference between the sexes in the adult birds. The stomach is a long dilatable pouch, thin, and of a yellow colour. The body is muscular, and the flesh, which is of a dark colour, tough, and having a disagreeable smell, is scarcely fit for food.
I am unable to find a good reason for those who have chosen to call these birds _boobies_. Authors, it is true, generally represent them as extremely _stupid_; but to me the word is utterly inapplicable to any bird with which I am acquainted. The Woodcock, too, is said to be stupid, as are many other birds; but my opinion, founded on pretty extensive observation, is, that it is only when birds of any species are unacquainted with man, that they manifest that kind of _ignorance_ or _innocence_ which he calls _stupidity_, and by which they suffer themselves to be imposed upon. A little acquaintance with him soon enables them to perceive enough of his character to induce them to keep aloof. This I observed in the Booby Gannet, as well as in the Noddy Tern, and in certain species of land birds of which I have already spoken. After my first visit to Booby Island in the Tortugas, the Gannets had already become very shy and wary, and before the Marion sailed away from those peaceful retreats of the wandering sea-birds, the _Boobies_ had become so knowing, that the most expert of our party could not get within shot of them.
PELECANUS SULA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 218.—_Lath._ Index Ornith. vol. ii. p. 892.
SULA FUSCA, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 408.
BOOBY, SULA FUSCA, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 500.
Adult Male. Plate CCVII.
Bill longer than the head, opening beyond the eyes, straight, elongated-conical, broader above than beneath at the base, compressed. Upper mandible with the dorsal line convex at the base, then a little concave, and towards the tip slightly arched, ridge very broad, convex, separated by a seam on each side, from the sides, which are nearly perpendicular, edges sharp, inflected, serrated, tip acute. No external nostrils. Lower mandible prolonged at the base behind the upper, its angle very long, wide at the base, with a bare membrane, very narrow towards the end, dorsal line straight, ascending, sides convex, tip very acute, edges serrated towards the end.
Head rather large; neck rather long and thick; body of moderate bulk, rather elongated; wings long. Feet short, strong, placed rather far behind; tibiæ concealed; tarsus very short, rounded before, sharp behind, covered all round with reticular scales; toes all united by membranes; first very short, being about half the length of the second, third and fourth longest and nearly equal, but the claw of the third is much longer than that of the fourth; claws small, compressed, acute, curved, that of the third toe largest, depressed, curved outwards, with a thin pectinated inner edge.
Plumage generally short, close, rather compact, the feathers small and rounded; those on the head very small; loral and orbital spaces bare, as is that in the angle of the lower mandible, and a short space above the tibio-tarsal joint; wings long, acute, narrow; primaries strong, narrow, tapering rapidly to a rounded point, first and second longest and about equal, the rest rapidly graduated; secondaries short, rather broad, narrowed towards the rounded point. Tail rather long, cuneate, of twelve narrow, tapering feathers.
Bill and naked parts at its base bright yellow, pale flesh-coloured towards the end; a dusky spot before the eye. Iris white. Tarsi, toes, and their connecting webs, pale yellow, claws white. Head, neck all round, upper parts in general, and lower surface of wings, dusky brown, tinged with grey; the breast, abdomen, and lower tail-coverts, pure white.
Length 31 inches, to end of claws 27, extent of wings 29-1/4; bill along the back 3-11/12, along the edge 5; tarsus 1-8/12, middle toe and claw 3-1/2. Wing from flexure 16-1/2, tail 8-1/2. Weight 3 lb. 4-1/2 oz.
The Female resembles the male, but is smaller.