Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)
Part 59
Head small, oblong, anteriorly narrowed. Eyes large. Neck rather long and slender. Body slender. Feet long and slender; tibia bare nearly half its length, scutellate before and behind; tarsus also scutellate before and behind; hind toe very small and elevated; fore toes rather long, very slender, connected at the base by webs, of which the outer is much larger; second or inner toe considerably shorter than fourth, third longest; all scutellate above, flat and marginate beneath. Claws small, slightly arched, much compressed, rather obtuse, that of middle toe much larger, with the inner edge enlarged.
Plumage very soft, blended, on the fore part of the head very short. Wings long, narrow, pointed; primaries rather narrow and tapering, first and second equal, the rest rapidly graduated; secondaries short, broad, incurved, obliquely rounded, the inner elongated and tapering. Tail rather short, slightly rounded, of twelve rounded feathers.
Bill greenish-black. Iris brown; edges of eyelids dark grey. Feet greenish-grey, claws brownish-black. Upper part of the head, lores, cheeks, hind neck and sides of the neck deep brownish-grey, the edges of the feathers brownish-white; a dull white line from the bill to the eye; upper part of throat greyish-white; fore-neck of the same colour, streaked with brownish-grey, as are the sides; the rest of the lower parts greyish-white. The general colour of the back and scapulars is deep greenish-brown, the feathers edged with a few small spots of white and dusky, those on the inner secondaries more numerous. Wing-coverts similar, excepting those along the edge of the wing, which with the alula and primary coverts are deep brownish-black; primary quills brownish-black, secondaries greyish-brown; lower wing-coverts mottled with brownish-black and white, the axillar feathers barred with greyish-white and dusky, as are the upper tail-coverts and the tail-feathers, of which the two middle are merely spotted with white on the edges.
Length to end of tail 8-1/2 inches, to end of wings 9, to end of claws 10; extent of wings 16-1/2; wing from flexure 5-1/4; tail 2; bill along the back 1-2/12 along the edge of lower mandible 1-(2-1/2)/12; tarsus 1-2/12; middle toe 11/12, its claw (2-1/2)/12 Weight 1-3/4 oz.
Adult Female. Plate CCLXXXIX. Fig. 2.
There is no decided difference between the sexes in the colouring, but the female is somewhat larger. From the only instance in which I found this species in the act of depositing its eggs, I conclude that it generally forms its nest on the higher grounds or along the declivities of hills.
THE RED-BACKED SANDPIPER.
_TRINGA ALPINA_, LINN.
PLATE CCXC. MALE IN SUMMER, AND ADULT IN WINTER.
In autumn and winter, this species is abundant along the whole range of our coast, wherever the shores are sandy or muddy, from Maine to the mouths of the Mississippi; but I never found one far inland. Sometimes they collect into flocks of several hundred individuals, and are seen wheeling over the water near the shores or over the beaches, in beautiful order, and now and then so close together as to afford an excellent shot, especially when they suddenly alight in a mass near the sportsman, or when, swiftly veering, they expose their lower parts at the same moment. On such occasions a dozen or more may be killed at once, provided the proper moment is chosen.
There seems to be a kind of impatience in this bird that prevents it from remaining any length of time in the same place, and you may see it scarcely alighted on a sand-bar, fly off without any apparent reason to another, where it settles, runs for a few moments, and again starts off on wing. When searching for food they run with great agility, following the retiring waves, and retreating as they advance, probing the wet sands, and picking up objects from their surface, ever jerking up the tail, and now and then uttering a faint cry, pleasant to the ear, and differing from the kind of scream which they emit while on wing.
When I was in the Floridas in winter, I found this species abundant, and my party shot a great number of them, on account of the fatness and juiciness of their flesh. They all appeared to have their plumage greyer than those shot in the Carolinas at the same season, and not one exhibited the least redness on the back, although that colour is so conspicuous in spring before they leave us for the north. They usually take their departure from the south about the first of April, reach the Middle Districts by the fifteenth of that month, and in a few days assume their summer plumage. I have observed that at this season the male birds are frequently in the habit of raising their wings and running in that position for a few steps, when they close them, and nod to the nearest female. None of the other sex, however, seemed to take the least notice of this homage. On our way to Labrador we saw flocks of these birds passing, but we found none breeding in that country. My friend Mr MACGILLIVRAY has given me the following account of the habits of this species during the breeding season.
“About the middle of April, the Purres betake themselves to the moors, in the northern parts of Scotland, and in the larger Hebrides, where they may be found scattered in the haunts selected by the Golden Plovers, with which they are so frequently seen in company that they have obtained the name of Plovers’ Pages. In the Hebrides, from this season until the end of August, none are to be found along the shores. The nest is a slight hollow in a dry place, having a few bits of withered heath and grass irregularly placed in it. The eggs, four in number, are ovato-pyriform, an inch and four-twelfths in length, eleven-twelfths in breadth, oil-green or light greenish-yellow, irregularly spotted and blotched with deep brown, the spots becoming more numerous toward the larger end, where they are confluent. The young, like those of the Golden Plover and Lapwing, leave the nest immediately after exclusion, run about, and when alarmed, conceal themselves by sitting close to the ground and remaining motionless. If at this period, or during incubation, a person approaches their retreats, the male especially, but frequently the female also, flies up to meet the intruder, settles on a tuft near him, or runs along and uses the same artifices for decoying him from the nest or young as the Plover or Ring Dotterel. When the young are fledged, the birds gather into small flocks, which often in the evenings unite into larger, and join those of the Golden Plover. They rest at night on the smoother parts of the heath, and both species, when resting by day, either stand or lie on the ground. When one advances within a hundred yards of such a flock, it is pleasant to see them stretch up their wings as if preparing for flight, utter a few low notes, and immediately stand on the alert, or run a few steps. At this season, however, they are not at all shy. Towards the end of August, the different colonies betake themselves to the sandy shores. On a large sand-ford in Harris, I have at this season seen many thousands at once, running about with extreme activity in search of food. This place seemed a general rendezvous, and after a few weeks the host broke up and dispersed, few if any remaining during the winter.”
TRINGA CINCLUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 251.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 335. Winter plumage.
TRINGA ALPINA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 429.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 736.—Summer plumage.
TRINGA VARIABILIS, _Temm._ Man. d’Ornith. part ii. p. 612.
TRINGA ALPINA, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 317.
RED-BACKED SANDPIPER, TRINGA ALPINA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vii. p. 5. pl. 56. fig. 2. Summer.
PURRE, TRINGA CINCLUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vii. p. 39. pl. 57. fig. 3. Winter.
TRINGA ALPINA, THE AMERICAN DUNLIN, _Swains. and Richards._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 383.
DUNLIN OR OX-BIRD, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 106.
Adult Male in Summer. Plate CCXC. Fig. 1.
Bill longer than the head, slender, subcylindrical, nearly straight, being slightly curved towards the end, compressed at the base, the point rather depressed and obtuse. Upper mandible with the dorsal line nearly straight, slightly sloping at the base, and slightly decurved towards the end, the ridge narrow, towards the end flattened, at the point convex, sides sloping, edges rather blunt and soft. Nasal groove long, extending to near the point; nostrils basal, linear, pervious. Lower mandible with the angle long and very narrow, the dorsal line slightly concave, the sides sloping outwards, towards the end convex.
Head rather small, oblong, compressed. Eyes rather small. Neck of moderate length. Body rather full. Feet slender, of moderate length; tibia bare a considerable way up, anteriorly and posteriorly scutellate, as is the compressed tarsus; hind toe very small and elevated, anterior toes of moderate length, slender; inner toe slightly shorter than outer, middle toe considerably longer; all scutellate above, marginate with prominent papillæ, and free. Claws small, slightly arched, extremely compressed, blunt; edge of middle claw dilated and thin.
Plumage very soft, blended; on the back the feathers rather distinct. Wings long and pointed; primaries tapering, obtuse, the first longest, the second a little shorter, the rest rapidly graduated; secondaries rather short, obliquely cut at the end with a recurved blunt point, the inner elongated and tapering. Tail rather short, even, but with the two middle feathers considerably longer, of twelve feathers.
Bill and feet black. Iris dark brown. The upper part of the head, the back and the scapulars, are chestnut-red, each feather brownish-black in the centre, and the scapulars barred with the same colour. The wing coverts greyish-brown, as are the quills, the bases and tips of the secondaries and part of the outer webs of the middle primaries white. Tail light brownish-grey, the two middle feathers darker. Forehead, sides of the head and hind neck, pale reddish-grey, streaked with dusky; fore neck and anterior part of breast greyish-white, streaked with dusky; on the breast a large patch of brownish-black; abdomen and lower tail-coverts white, the latter with dusky markings.
Length to end of tail 8-1/2 inches, to end of wings 8-7/12; extent of wings 15, wing from flexure 4-10/12; tail 2-5/12; bill along the ridge 1-7/12, along the edge of lower mandible 1-6/12; tarsus 1; middle toe 10/12, its claw (2-1/2)/12. Weight 3 oz.
Adult in Winter. Plate CCXC. Fig. 2.
The bill, feet and eyes as above; the general colour of the upper parts is brownish-grey, varying in different individuals in intensity of tint. The wings and tail are as in summer. Throat greyish-white, sides of the head and neck, and fore part of the latter, pale brownish-grey, faintly streaked with darker, as are the sides; the rest of the lower parts white, with a few streaks on the breast.
LABRADOR.
When I look back upon the many pleasant hours that I spent with the young gentlemen who composed my party, during our excursions along the coast of sterile and stormy Labrador, I think that a brief account of our employments may prove not altogether uninteresting to my readers.
We had purchased our stores at Boston, with the aid of my generous friend Dr PARKMAN of that city; but unfortunately many things necessary on an expedition like ours were omitted. At Eastport in Maine we therefore laid in these requisites. No traveller, let me say, ought to neglect any thing that is calculated to ensure the success of his undertaking, or to contribute to his personal comfort, when about to set out on a long and perhaps hazardous voyage. Very few opportunities of replenishing stores of provision, clothing or ammunition, occur in such a country as Labrador; and yet, we all placed too much confidence in the zeal and foresight of our purveyors at Eastport. We had abundance of ammunition, excellent bread, meat, and potatoes; but the butter was quite rancid, the oil only fit to grease our guns, the vinegar too liberally diluted with cider, the mustard and pepper deficient in due pungency. All this, however, was not discovered until it was too late to be remedied. Several of the young men were not clothed as hunters should be, and some of the guns were not so good as we could have wished. We were, however, fortunate with respect to our vessel, which was a notable sailer, did not leak, had a good crew, and was directed by a capital seaman.
The hold of the schooner was floored, and an entrance made to it from the cabin, so that in it we had a very good parlour, dining-room, drawing-room, library, &c. all those apartments however, being, united into one. An extravagantly elongated deal table ranged along the centre; one of the party had slung his hammock at one end, and in its vicinity slept the cook and a lad who acted as armourer. The cabin was small; but being fitted in the usual manner with side berths, was used for a dormitory. It contained a small table and a stove, the latter of diminutive size, but smoky enough to discomfit a host. We had adopted in a great measure the clothing worn by the American fishermen on that coast, namely, thick blue cloth trowsers, a comfortable waistcoat, and a pea-jacket of blanket. Our boots were large, round-toed, strong, and well studded with large nails to prevent sliding on the rocks. Worsted comforters, thick mittens, and round broad-brimmed hats, completed our dress, which was more picturesque than fashionable. As soon as we had an opportunity, the boots were exchanged for Esquimaux mounted mocassins of seal-skin, impermeable to water, light, easy, and fastening at top about the middle of the thigh to straps, which when buckled over the hips secured them well. To complete our equipment, we had several good boats, one of which was extremely light and adapted for shallow water.
No sooner had we reached the coast and got into harbour, than we agreed to follow certain regulations intended for the general benefit. Every morning the cook was called before three o’clock. At half-past three, breakfast was on the table, and every body equipt. The guns, ammunition, botanical boxes, and baskets for eggs or minerals, were all in readiness. Our breakfast consisted of coffee, bread, and various other materials. At four, all except the cook and one seaman, went off in different directions, not forgetting to carry with them a store of cooked provisions. Some betook themselves to the islands, others to the deep bays; the latter on landing wandered over the country, until noon, when laying themselves down on the rich moss, or sitting on the granite rock, they would rest for an hour, eat their dinner, and talk of their successes or disappointments. I often regret that I did not take sketches of the curious groups formed by my young friends on such occasions, and when, after returning at night, all were engaged in measuring, weighing, comparing and dissecting the birds we had procured, operations which were carried on with the aid of a number of candles thrust into the necks of bottles. Here one examined the flowers and leaves of a plant, there another explored the recesses of a diver’s gullet, while a third skinned a gull or a grous. Nor was our journal forgotten. Arrangements were made for the morrow, and at twelve we left matters to the management of the cook, and retired to our roosts.
If the wind blew hard, all went on shore, and, excepting on a few remarkably rainy days, we continued our pursuits much in the same manner during our stay in the country. The physical powers of the young men were considered in making our arrangements. SHATTUCK and INGALS went together; the Captain and COOLEDGE were fond of each other, the latter having also been an officer; LINCOLN and my son being the strongest and most determined hunters, generally marched by themselves; and I went with one or other of the parties according to circumstances, although it was by no means my custom to do so regularly, as I had abundance of work on hand in the vessel.
The return of my young companions and the sailors was always looked for with anxiety. On getting on board, they opened their budgets, and laid their contents on the deck, amid much merriment, those who had procured most specimens being laughed at by those who had obtained the rarest, and the former joking the latter in return. A substantial meal always awaited them, and fortunate we were in having a capital cook, although he was a little too fond of the bottle.
Our “fourth of July” was kept sacred, and every Saturday night the toast of “wives and sweethearts” was the first given, “parents and friends” the last. Never was there a more merry set. Some with the violin and flute accompanied the voices of the rest, and few moments were spent in idleness. Before a month had elapsed, the spoils of many a fine bird hung around the hold; shrubs and flowers were in the press, and I had several drawings finished, some of which you have seen, and of which I hope you will ere long see the remainder. Large jars were filling apace with the bodies of rare birds, fishes, quadrupeds, and reptiles, as well as molluscous animals. We had several pets too, Gulls, Cormorants, Guillemots, Puffins, Hawks, and a Raven. In some of the harbours, curious fishes were hooked in our sight, so clear was the water.
We found that camping out at night was extremely uncomfortable, on account of the annoyance caused by flies and musquitoes, which attacked the hunters in swarms at all times, but more especially when they lay down, unless they enveloped themselves in thick smoke, which is not much more pleasant. Once when camping, the weather became very bad, and the party was twenty miles distant from Whapatiguan as night threw her mantle over the earth. The rain fell in torrents, the north-east wind blew furiously, and the air was extremely cold. The oars of the boats were fixed so as to support some blankets, and a small fire was with difficulty kindled, on the embers of which a scanty meal was cooked. How different from a camp on the shores of the Mississippi, where wood is abundant, and the air generally not lacking heat, where musquitoes, although plentiful enough, are not accompanied by carraboo flies, and where the barkings of a joyful squirrel, or the notes of the Barred Owl, that grave buffoon of our western woods, never fail to gladden the camper as he cuts to the right and left such branches and canes as most easily supply materials for forming a lodging for the night! On the coast of Labrador there are no such things; granite and green moss are spread around, silence like that of the grave envelopes all, and when night has closed the dreary scene from your sight, the wolves, attracted by the scent of the remains of your scanty repast, gather around you. Cowards as they are, they dare not venture on a charge; but their howlings effectually banish sleep. You must almost roast your feet to keep them warm, while your head and shoulders are chilled by the blast. When morning comes, she smiles not on you with rosy cheeks, but appears muffled in a grey mantle of cold mist, which shews you that there is no prospect of a fine day. The object of the expedition, which was to procure some Owls that had been observed there by day, was entirely frustrated. At early dawn, the party rose stiffened and dispirited, and glad were they to betake themselves to their boats, and return to their floating home.
Before we left Labrador, several of my young friends began to feel the want of suitable clothing. The sailors’ ever-tailoring system was, believe me, fairly put to the test. Patches of various colours ornamented knees and elbows; our boots were worn out; our greasy garments and battered hats were in harmony with our tanned and weather-beaten faces; and, had you met with us, you might have taken us for a squad of wretched vagrants; but we were joyous in the expectation of a speedy return, and exulted at the thoughts of our success.
As the chill blast that precedes the winter’s tempest thickened the fogs on the hills and ruffled the dark waters, each successive day saw us more anxious to leave the dreary wilderness of grim rocks and desolate moss-clad valleys. Unfavourable winds prevented us for a while from spreading our white sails; but at last one fair morning smiled on the wintry world, the Ripley was towed from the harbour, her tackle trimmed, and as we bounded over the billows, we turned our eyes toward the wilds of Labrador, and heartily bade them farewell for ever!
THE HERRING GULL.
_LARUS ARGENTATUS_, BRUNN.
PLATE CCXCI. MALE.
On the 22d of May 1833 I was kindly received with my party on board the United States revenue-cutter the Swiftsure, commanded by Captain COOLEDGE, and on the morning of the next day was landed on White Head Island, at the entrance of the Bay of Fundy. This island is the property of a worthy Englishman of the name of FRANKLAND, who received us with great hospitality, gave us leave to ransack his domains, and invited us to remain as long as we pleased. The Herring Gulls, he said, were breeding in great numbers, and we might expect good sport. We immediately set out in search of them, directing our course toward the pine woods, in which we were informed we should find them, and in approaching which we passed over an elevated marsh of great extent. As we came up to the place I observed that many of the Gulls had alighted on the fir-trees, while a vast number were sailing around, and when we advanced nearer, the former took to wing, abandoning their nests, and all flew about uttering incessant cries.
I was greatly surprised to see the nests placed on the branches, some near the top, others about the middle or on the lower parts of the trees, while at the same time there were many on the ground. It is true I had been informed of this by our captain, but I had almost believed that, on arriving at the spot, I should find the birds not to be gulls. My doubts, however, were now dispelled, and I was delighted to see how strangely Nature had provided them with the means of securing their eggs and young from their arch-enemy man. My delight was greatly increased on being afterwards informed by Mr FRANKLAND that the strange habit in question had been acquired by these gulls within his recollection, for, said he, “when I first came here, many years ago, they all built their nests on the moss and in open ground; but as my sons and the fishermen collected most of their eggs for winter use, and sadly annoyed the poor things, the old ones gradually began to put their nests on the trees in the thickest parts of the woods. The youngest birds, however, still have some on the ground, and the whole are becoming less wild since I have forbidden strangers to rob their nests; for, gentlemen, you are the only persons out of my family that have fired a gun on White Head Island for several years past, and I daresay you will not commit any greater havock among them than is necessary, and to that you are welcome.”