Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)
Part 50
“The Greenshank is seen in the Outer Hebrides early in spring, and generally departs in October, although I have observed individuals there in November. Previous to the commencement of the breeding-season, and after the young are fledged, it resorts to the shores of the sea, frequenting pools of brackish-water at the head of the sand-fords, and the shallow margins of bays and creeks. Its habits are very similar to those of the Redshank, with which it associates in autumn. It is extremely shy and vigilant, insomuch that one can very seldom shoot it, unless after it has deposited its eggs. Many individuals remain during the summer, when they are to be found by the lakes in the interior, of which the number in Uist, Harris, and Lewis is astonishing. At that season it is very easily discovered, for when you are perhaps more than a quarter of a mile distant, it rises into the air with clamorous cries, alarming all the birds in its neighbourhood, flies round the place of its nest, now wheeling off to a distance, again advancing towards you, and at intervals alighting by the edge of the lake, when it continues its cries, vibrating its body all the while. I once found a nest of this bird in the island of Harris. It was at a considerable distance from the water, and consisted of a few fragments of heath and some blades of grass, placed in a shallow cavity scraped in the turf, in an exposed place. The nest, in fact, resembled that of the Golden Plover, the Curlew, or the Lapwing. The eggs, placed with their narrow ends together, were four in number, pyriform, larger than those of the Lapwing, and smaller than those of the Golden Plover, equally pointed with the latter, but proportionally broader and more rounded at the larger end than either. The dimensions of one of them, still remaining with me, are two inches exactly, by one inch and three-eighths; the ground colour is a very pale yellowish-green, sprinkled all over with irregular spots of dark brown, intermixed with blotches of light purplish-grey, the spots, and especially the blotches, more numerous on the larger end. Although in summer these birds may be seen in many parts of the islands, they are yet very rare, a pair being to be met with only at an interval of several miles. In other parts of Scotland they are seen chiefly in autumn, but are of rare occurrence.”
It is curious how nearly by this account the habits of the Greenshank correspond with those of the Tell-tale Godwit, _Totanus melanoleucos_.
SCOLOPAX GLOTTIS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 245.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 270.
TOTANUS GLOTTIS, _Temm._ Man. d’Ornith. part ii. p. 659.—_Selby_, Illust. vol.ii. p. 86.
GREENSHANK, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 618.
Male in Summer. Plate CCLXIX.
Bill long, slender, compressed, tapering, slightly recurved. Upper mandible with the dorsal line very slightly curved upwards, the ridge convex, the sides grooved nearly to the middle, afterwards convex, the edges inflected and directly meeting those of the lower mandible, the tip narrowed and slightly deflected. Nostrils basal, linear, pervious, nearer the edge than the dorsal line. Lower mandible with the angle very narrow and medial, beyond it the outline straight and ascending, the sides grooved as far as the angle and convex, the edges sharp and inflected, the point very narrow.
Head small, oblong, narrowed before. Neck rather long, slender. Body slender. Feet long and slender; tibia bare for half its length, scutellate before and behind; tarsus long, slender, covered before and behind with numerous scutella, the narrow lateral spaces with extremely small oblong scales. Toes small, very slender, scutellate above, flat beneath, marginate, the middle toe connected with the outer by a basal membrane, with the inner by an extremely small one; first toe extremely small, second slightly shorter than fourth, third considerably longer. Claws small, compressed, arched, rather obtuse, that of third toe with a dilated inner edge.
Plumage soft and blended, on the fore part of the head very short, on the neck short and almost downy. Wings rather long, very acute, narrow; primaries tapering and rounded, the first longest, the second little shorter, the rest rapidly graduated; secondaries obliquely rounded, the inner elongated and tapering. Tail short, of twelve narrow, rounded feathers, the two middle ones considerably longer than the rest.
Bill dusky-green, black at the end. Iris brown. Feet dull greenish-grey. A broad band from the bill to the eye, all the lower parts, as well as the back, excepting a small portion anteriorly, pure white; that colour, however, does not appear on the back, when the wings are closed, it being covered over by the scapulars. Loral space white, marked with small oblong spots of greyish brown; sides of the lower part of fore neck and a portion of the breast faintly barred with grey. The upper part of the head, and the hind part and sides of the neck are greyish-white, with longitudinal central greyish-brown markings. The scapulars and inner secondaries are greyish-brown, the feathers edged with greyish-white, and lined or mottled with dark brown towards the margins; the smaller wing-coverts plain, the larger darker near the edge and margined with whitish, as are the outer secondaries; the primary quills and their coverts dark brown, the shaft of the outer white. The tail is greyish-white, undulated with light brown, the four outer feathers on each side with only a series of spots on the outer edge, which on the outermost feathers is almost obliterated.
Length to end of tail 11 inches, to end of wings 12; wing from flexure 7; tail 3; bill along the back 2-2/12, along the edge of lower mandible 2-2/12; bare part of tibia 1-5/12; tarsus 2-5/12; middle toe 1-2/12, its claw 5/12.
WILSON’S PETREL.
_THALASSIDROMA WILSONII._
PLATE CCLXX. MALE AND FEMALE.
A long voyage would always be to me a continued source of suffering, were I restrained from gazing on the vast expanse of the waters, and on the ever-pleasing inhabitants of the air that now and then appear in the ship’s wake. The slightest motion of the vessel effectually prevents me from enjoying the mirth of my fellow passengers, or sympathizing with them in their sickness. When the first glimpse of day appears, I make my way on deck, where I stand not unlike a newly hatched bird, tottering on feeble legs. Let the wind blow high or not, I care little which, provided it waft me toward the shores of America. If the sky be clear, the first sight of the sun excites emotions of gratitude towards the Being by whose power it was formed, and sent forth to shed its benign influence on surrounding worlds. Silent adoration occupies my soul, and I conclude with ardent wishes for the happiness of friends left far behind, and those toward whom I am proceeding. But now, ever flapping its winglets, I have marked the little bird, dusky all over save a single spot, the whiteness of which contrasts with the dark hue of the waters and the deep tone of the clear sky. Full of life and joy it moves to and fro, advances toward the ship, then shoots far away, gambols over the swelling waves, dives into their hollows, and twitters with delight as it perceives an object that will alleviate its hunger. Never fatigued, the tiny Petrels seldom alight, although at times their frail legs and feet seem to touch the crest of the foaming wave. I love to give every creature all the pleasure I can confer upon it, and towards the little things I cast over the stern such objects as I know they will most prize. Social creatures! would that all were as innocent as you! There are no bickerings, no jealousies among you; the first that comes is first served; it is all the result of chance; and thus you pass your lives. But the clouds gather, the gale approaches, and our gallant bark is trimmed. Darkness spreads over the heavens, and the deep waters send back a blacker gloom, broken at intervals by the glimmer of the spray. You meet the blast, and your little wings bear you up against it for a while; but you cannot encounter the full force of the tempest; and now you have all come close beneath me, where you glide over the curling eddies caused by the motion of the rudder. You shall have all possible attention paid you, and I will crawl to the camboose, in search of food to support your tiny frames in this hour of need. But at length, night closes around, and I bid you farewell.
The gale is over; the clear blue of the sky looks clearer than ever, the sun’s rays are brighter, on the quiet waters the ship seems to settle in repose, and her wings, though widely spread, no longer swell with the breeze. At a distance around us the dusky wanderers are enjoying the bright morning; the rudder-fish, yesterday so lively, has ended its career, so violently was it beaten by the waves against the vessel; and now the Petrels gather around it, as it floats on the surface. Various other matters they find; here a small crab, there the fragments of a sea-plant. Low over the deep they range, and now with little steps run on the waters. Few are their notes, but great their pleasure, at this moment. It is needless for me to feed them now, and therefore I will return to my task.
It would be extremely difficult for any individual to determine the extent of the movements of the three species of Petrel seen on the waters of the Atlantic. My opinion is that until their breeding places are repeatedly visited by naturalists, little can be known respecting the range of their flight. I have crossed the ocean many times, and have always paid more or less attention to these birds; yet I am as ignorant of their migrations as my predecessors. I have rarely seen Wilson’s Petrel farther to the eastward than the Azores, and beyond these islands it generally abandoned the vessel. Along the American coast, I have not met with it to the northward beyond the 51st degree of latitude; while to the southward I have rarely observed many on the Gulf of Mexico; nor do I believe that any breed on the shores of the Floridas, or on the Bahama Islands, as alleged by WILSON, who, it would appear, stated so from report. Petrels are rarely destroyed by men, quadrupeds, or rapacious birds, when breeding; to the former they are of no value as an article of food, and by the latter they are seldom sought after; consequently they are more likely to return to their breeding places than most other birds, many of which are frequently induced to abandon them on account of the persecutions to which they are subjected. I have found the Forked-tailed Petrel breeding on our coast, in the fissures of rocks above the reach of the spray, and WILSON’s digging for itself burrows in the sand or loose earth, on low islands. The _Thalassidroma pelagica_ I have never found breeding on any part of our coast; but it is well known that it resorts to holes on certain of the Shetland Islands, among the blocks and stones of which the beaches are formed; though it appears that in some spots, where the fisherman are in the habit of destroying them, many resort to the elevated fissures of the rocks, where also a few of the Forked-tailed species occasionally breed. The latter then, though more abundant in America, belongs to Europe also. WILSON was not aware that the species now named after him was any thing else than “the Stormy Petrel, _Procellaria pelagica_ of LINNÆUS;” and he remarks that it “is found over the whole Atlantic ocean, from Europe to North America, at all distances from land, and in all weathers.”
To my learned friend the PRINCE OF MUSIGNANO, the scientific world is indebted for a Memoir on Petrels, in which he has clearly shewn the specific differences of the three species mentioned above, of which he has also given figures, as well as those of the bills and feet nearly of the natural size. But the artist who drew these birds for him, or the engraver, committed an error in representing the present bird as the largest of the three.
Wilson’s Petrel breeds on some small islands situated off the southern extremity of Nova Scotia, and called “Mud Islands,” but which are formed of sand and light earth, scantily covered with grass. Thither the birds resort in great numbers, about the beginning of June, and form burrows of the depth of two or two and a half feet, in the bottom of which is laid a single white egg, a few bits of dry grass, scarcely deserving the name of a nest, having been placed for its reception. The egg measures an inch and a half in length, by seven-eighths of an inch in breadth, is almost equally rounded at both ends, and has a pure white colour. These Petrels copulate on the water, in the same manner as the Hyperborean Phalarope. By the beginning of August the young follow their parents to sea, and are then scarcely distinguishable from them. During incubation, they remain in the burrows, or at their entrance, rarely going to seek for food before the dusk.
On wing this species is more lively than the Forked-tailed, but less so than the Common Stormy Petrel. It keeps its wings nearly at right angles with its body, and makes considerable use of its feet, particularly during calm weather, when it at times hops or leaps for several feet, or pats the water, whilst its wings are extended upwards with a fluttering motion, and it inclines its head downwards to pick up its food from the water, and I have observed it immerse the whole head beneath the surface, to seize on small fishes, in which it generally succeeded. It can walk pretty well on the deck of a vessel, or any other flat surface, and rise from it without much difficulty. Its notes are different from that of the Forked-tailed Petrel, and resembles the syllables _kee-re-kee kee_. They are more frequently emitted at night than by day. I never could ascertain whether or not these birds alight on the rigging at night, but my opinion is that they do not, for the sailors, to whom I had offered premiums for catching some of them, told me that although they flew about them while aloft, they could not see one standing anywhere.
In my journal written on board the packet ship Columbia, commanded by my worthy friend JOSEPH DELANO, Esq., I find the following memorandums: “Wilson’s Petrel was first seen, this voyage, about two hundred miles from England, and _alone_ until we reached the middle of the Atlantic, when the Forked-tailed came in sight, after which the latter was most plentiful, and the pelagica by far the least numerous.” During my several visits to the coasts of the Floridas, I saw scarcely any of these birds in the course of several months spent there, but I found them pretty abundant on returning towards Charleston. This species, like the others, feeds on mollusca, small fishes, crustacea, marine plants, excrements of cetaceous animals; and the greasy substances thrown from vessels. When caught, they squirt an oily substance through the nostrils, and often disgorge the same. The sexes are similar in their external appearance.
THALASSIDROMA WILSONII, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 367.
STORMY PETREL, PROCELLARIA PELAGICA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vii. p. 90. pl. 60.
PROCELLARIA WILSONII, _Ch. Bonaparte_, Journ. Acad. Phil. vol. vi. p. 231. pl. 9.
WILSON’S STORMY PETREL, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 322.
Adult Male. Plate CCLXX. Fig. 1.
Bill shorter than the head, slender, straight, with the tips curved, as broad as high at the base, compressed towards the end. Upper mandible with the nostrils forming a tube at the base, beyond which, for a short space, the dorsal line is straight, then decurved, the ridge narrow and separated from the sides by a narrow groove, the edges sharp, inflected, the tip compressed obliquely deflected. Lower mandible with the angle rather long, narrow and pointed, the dorsal line beyond it very slightly concave and decurved, the sides erect, the edges sharp, the dip slightly decurved.
Head of moderate size, roundish, anteriorly narrowed. Neck short. Body rather slender. Feet long, very slender; tibia bare at its lower part; tarsus very slender, reticulate, anteriorly with a long plate which is very slightly marked. Hind toe conical, so minute as scarcely to be perceptible; anterior toes rather long and extremely slender, obscurely scutellate above, connected by striated webs with concave margins; the third and fourth toes longest, and about equal. Claws slender, arched, depressed, acute.
Plumage very soft, blended, the feathers distinct only on the wings, which are very long; primary quills tapering, but rounded, the third longest, the second slightly longer than the fourth, the first much shorter and a little longer than the sixth; secondaries short, the outer incurved, obliquely rounded. Tail rather long, even, of twelve broad rounded feathers.
Bill and feet black, but the webs yellow excepting at the margin. Iris dark brown. The general colour of the plumage is dark greyish-brown, the quills and tail brownish-black, the outer secondary wing-coverts and some of the secondary quills light greyish-brown, and tipped with whitish. The rump, sides of the abdomen, and exterior lower tail-coverts, white.
Length to end of tail 7-1/4 inches, to end of wings 8, to end of claws 8; extent of wings 15-3/4; wing from flexure 6; tail 3-3/4; bill along the back 7/12, along the edge of lower mandible 8/12; tarsus 1-5/8, middle toe 1, its claw 5/12. Weight 1-1/8 oz.
Adult Female. Plate CCLXX. Fig. 2.
The Female resembles the male.
A LONG CALM AT SEA.
On the 17th of May 1826, I left New Orleans on board the ship Delos, commanded by JOSEPH HATCH, Esq. of Kennebunk, bound for Liverpool. The steamer Hercules, which towed the ship, left us several miles outside the Balize, about ten hours after our departure; but there was not a breath of wind, the waters were smoother than the prairies of the Oppelousas, and notwithstanding our great display of canvass, we lay, like a dead whale, floating at the mercy of the currents. The weather was uncommonly fair, and the heat excessive; and in this helpless state we continued for many days. About the end of a week we had lost sight of the Balize, although I was assured by the commander, that all this while the ship had rarely answered the helm. The sailors whistled for wind, and raised their hands in all directions, anxious as they were to feel some motion in the air; but all to no purpose; it was a dead calm, and we concluded that Æolus had agreed with Neptune to detain us, until our patience should be fairly tried, or our sport exhausted; for sport we certainly had, both on board and around the ship. I doubt if I can better contribute to your amusement at present, than by giving you a short account of the occurrences that took place, during this sleepy fit of the being on whom we depended for our progress toward merry England.
Vast numbers of beautiful dolphins glided by the side of the vessel, glancing like burnished gold through the day, and gleaming like meteors by night. The captain and his mates were expert at alluring them with baited hooks, and not less so at piercing them with a five-pronged instrument, which they called grains; and I was delighted with the sport, because it afforded me an opportunity of observing and noting some of the habits of this beautiful fish, as well as several other kinds.
On being hooked, the Dolphin flounces vigorously, shoots off with great impetuosity to the very end of the line, when, being suddenly checked, it often rises perpendicularly several feet out of the water, shakes itself violently in the air, gets disentangled, and thus escapes. But when well secured, it is held in play for a while by the experienced fisher, soon becomes exhausted, and is hauled on board. Some persons prefer pulling them in at once, but they seldom succeed, as the force with which the fish shakes itself on being raised out of the water, is generally sufficient to enable it to extricate itself. Dolphins move in shoals, varying from four or five to twenty or more, hunting in packs in the waters, as wolves pursue their prey on land. The object of their pursuit is generally the Flying-fish, now and then the Bonita; and when nothing better can be had, they will follow the little Rudder-fish, and seize it immediately under the stern of the ship. The Flying-fishes, after having escaped for a while by dint of their great velocity, but on being again approached by the Dolphin, emerge from the waters, and spreading their broad wing-like fins, sail through the air and disperse in all directions, like a covey of timid partridges before the rapacious falcon. Some pursue a direct course, others diverge on either side; but in a short time they all drop into their natural element. While they are travelling in the air, their keen and hungry pursuer, like a greyhound, follows in their wake, and performing a succession of leaps, many feet in extent, rapidly gains upon the quarry, which is often seized just as it falls into the sea.
Dolphins manifest a very remarkable sympathy with each other. The moment one of them is hooked or grained, those in company make up to it, and remain around until the unfortunate fish is pulled on board, when they generally move off together, seldom biting at any thing thrown out to them. This, however, is the case only with the larger individuals, which keep apart from the young, in the same manner as is observed in several species of birds; for when the smaller Dolphins are in large shoals, they all remain under the bows of a ship, and bite in succession at any sort of line, as if determined to see what has become of their lost companions, in consequence of which they are often all caught.
You must not suppose that the Dolphin is without its enemies. Who, in this world, man or fish, has not enough of them? Often it conceives itself on the very eve of swallowing a fish, which, after all, is nothing but a piece of lead, with a few feathers fastened to it, to make it look like a flying-fish, when it is seized and severed in two by the insidious Balacouda, which I have once seen to carry off by means of its sharp teeth, the better part of a Dolphin that was hooked, and already hoisted to the surface of the water.
The Dolphins caught in the Gulf of Mexico during this calm were suspected to be poisonous; and to ascertain whether this was really the case, our cook, who was an African Negro, never boiled or fried one without placing beside it a dollar. If the silver was not tarnished by the time the Dolphin was ready for the table, the fish was presented to the passengers, with an assurance that it was perfectly good. But as not a single individual of the hundred that we caught had the property of converting silver into copper, I suspect that our African sage was no magician.