Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)

Part 44

Chapter 444,166 wordsPublic domain

My son, accompanied by the captain and four sailors, sailed for Cormorant Island, on which, however, they found great difficulty in landing, for the surf broke so fearfully as to call into requisition all the judgment and good management of Mr EMERY. The moment they landed, almost all the birds of the island rose on wing, darkening the air, and alighted at some distance on the water in large bodies. They were so shy that it was not without considerable difficulty that ten of them were obtained. At the first shot, hundreds of young ones scrambled out of their nests, and huddled together in packs of fifteen or twenty. When the men approached them, they opened their bills, squeaked, hissed, and puffed in a most outrageous manner; and the noise produced by the multitudes on the island was not merely disagreeable, but really shocking. Some of the nests contained eggs, and the young were of all sizes, from the newly hatched up to those able to fly; none, however, even of the largest, attempted to gain the water, but all preferred hiding themselves in the fissures of the rocks, or behind the nests. It was curious to see them crawl flat on the rock, assisting themselves with their bill, feet and wings, employing the first in the manner of Parrots, and the wings like the oars of a boat or the flappers of turtles. When approached, they curved and twisted their necks in the most curious manner, reminding one of the writhings of a snake, and when seized they muted so profusely as to excite disgust. A dozen or more of different sizes, however, were thrust into a bag, and carried on board the vessel. The materials and dimensions of the nests were noted on the spot, and a hatful of eggs was brought to me.

The Double-crested Cormorant forms its nest of sea-weeds, some sticks, moss, and clods of earth, with grass adhering to them, which it piles up into a solid mass, often as high as three feet from the rock, with a diameter of fifteen or eighteen inches at the top, and of two and a half feet at the base. The whole has an appearance of solidity seldom seen in the nests of water-birds. The nests are placed as near each other as the nature of the ground will permit, and a great number which appeared to have stood out against the winter storms, had been enlarged and repaired that season. Many, however, lay scattered over the rocks, having been demolished by heavy gales or the breaking of the surf during tempests. The whole surface of the rock resembled a mass of putridity: feathers, broken and rotten eggs, and dead young, lay scattered over it; and I leave you to guess how such a place must smell in a calm warm day. The eggs are three or four, average two and a half inches in length by one inch and four and a half eighths in breadth, and have an elongated form. They are covered with a calcareous coating, which is more or less soiled with filth, but when carefully scraped, shews a fine light greenish-blue tint.

The young when just hatched, are of a bluish-black colour tinged with purple, and look extremely odd. They remain blind for several days, and for about a fortnight are fed by the parents with the greatest care, the food being regurgitated into their open throats. They appear to grow rapidly, for in the course of eight or ten days we found some the size of a pullet, which, when marked, were scarcely half that size. They are covered with long down of a brownish-black colour, and do not leave the nest, unless they are intruded on, until they are able to fly, when their parents, who long before had ceased to feed them by dropping the fish into their bill, and had merely placed it on the ground near them, leave them to shift for themselves. By the middle of August all these birds remove southward, along Newfoundland, by Cape Breton Island, and the shores of Nova Scotia, scarcely any remaining on the coast of the first during winter, when indeed not many are seen farther east than the Bay of Halifax.

The fishermen and eggers never gather their eggs, they being unfit for being eaten by any other animals than Gulls or Jagers; but they commit great havock among the young, which they salt for food or bait. The old birds are too shy to be killed in great numbers, otherwise their feathers, although they smell strongly of fish, might be turned to account. I have never eaten Cormorant’s flesh, and intend to refrain from tasting it until nothing better can be procured.

The flight of this species is strong and well sustained, although not so rapid as that of the Florida Cormorant. It sails at times in a beautiful manner, and at a great height above the waters. Like other species, the Double-crested Cormorants are fond of sunning themselves, with their wings spread out. They walk awkwardly, and cannot run without the aid of their wings. In order to arise from the water, in which they sink so as nearly to be covered when swimming, they are obliged to run and beat the surface for many yards, before they get fairly on wing. Their food consists of shrimps, lents, capelings, codlings, and other fishes, scarcely any kind coming amiss unless too strong or of too great a size. Of the codlings especially they devour vast numbers, they being in astonishing shoals on the coast of Labrador at the time when the Cormorants are breeding, and indeed remaining until the departure of the birds, when they retire to deeper water. I never saw a Cormorant plunge from the air after its prey, but should be much gratified by such a sight, which, if we trust compilers, is nothing uncommon; nor have I ever seen a bird of this species perched on any thing higher than the top of the low island on which the nest is placed, none having been observed by me on any of the high rocks on which the common species breeds in America.

I have given the figure of a beautiful male in its perfect spring plumage. This is probably the only representation of the bird yet presented to the public, and the same remark applies to the Florida Cormorant.

PELECANUS (CARBO) DILOPHUS, DOUBLE-CRESTED CORMORANT, _Swains. and Richards._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 473.

DOUBLE-CRESTED CORMORANT, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 483.

Adult Male at the commencement of the breeding season. Plate CCLVII.

Bill about the length of the head, rather slender, somewhat compressed, straight, with the tip curved. Upper mandible with the dorsal line slightly concave, until near the tip, when it is curved, the ridge convex, and separated from the sides by a narrow groove, the sides erect, convex, the edges sharp and straight as far as the unguis, which is strong, convex above, incurved, acute. No external nostrils. Lower mandible with the angle long and very narrow towards the end, filled by an extensive membrane, which extends a short way down the throat, its dorsal line a little convex, the sides erect and convex, the edges sharp and inflected, the tip compressed and obliquely truncate.

Head rather small, oblong, narrowed before. Neck long and rather slender. Body full, depressed. Feet short, stout, placed far behind; tibia feathered in its whole length; tarsus very short, strong, much compressed, covered all round with scales, of which the anterior and lateral are large and subhexagonal, the posterior very small and roundish. Toes all placed in the same plane, and connected by reticulated webs, covered above with very numerous oblique scutella; first toe smallest, fourth longest. Claws rather small, strong, compressed, acute.

Plumage of the head, neck, lower parts and posterior portion of the back glossy, blended and silky, of the fore part of the back and wings compact, the feathers with loose glossy margins. From behind the eye to the length of an inch and a half on each side, an elongated tuft of long slender, loose recurved feathers. Space around the eye, and to a large extent along the base of the bill, together with the small gular sac, bare. Wings rather small; primaries very strong, curved, rather narrow, tapering and obtuse, second longest, third almost equal, first longer than fourth; secondaries decurved, broad, broadly rounded, the inner narrower. Tail of moderate length, very narrow, much rounded or cuneate, of twelve narrow, rounded feathers, having extremely strong shafts.

Upper mandible dusky, along the edges greyish-yellow; lower yellow, irregularly marked with dusky towards the edges. Iris bright green, margin of eyelids, bare space on the head, and gular sac, rich orange. Feet and claws black. All the silky part of the plumage is greenish-black, at a distance appearing black, but at hand in a strong light green. The imbricated feathers of the back and wings greyish-brown, their fringe-like margins greenish-black; primary quills brownish-black; secondary like the other feathers of the wing. Tail black, the shafts of all the feathers black.

Length to end of tail 33 inches, to end of wings 29, to end of claws 33; extent of wings 51; wing from flexure 13; tail 6-3/4; bill along the back 2-8/12, along the edge of lower mandible 3-8/12; tarsus 2-7/12; outer toe 3-3/4, its claw (4-1/2)/12. Weight 5 lb. 7 oz.

The Female is somewhat smaller, but in other respects is similar to the male.

The Young, after the first moult, have the head and neck mottled with greenish-black and greyish-brown; the other parts as in the adult, but the tufts on the head wanting.

The Double-crested and the Florida Cormorants are very nearly allied, their forms, and the structure of their plumage, being precisely similar. There is, however, a very considerable difference in size, as will be seen on comparing their measurements and average weights as given by me. The bills are similar in form, but their colours differ, as do those of the eyelids; but in the breeding season these birds may readily be distinguished by the temporary tufts or crests behind the eyes, which in _P. floridanus_ consist of a mere line of single feathers curved downwards, while in _P. dilophus_ they are of considerable breadth, and composed of about forty recurved feathers. In the absence of the crests, the difference in size affords the principal means of distinguishing them.

THE HUDSONIAN GODWIT.

_LIMOSA HUDSONICA_, SWAINS.

PLATE CCLVIII. ADULT MALE AND YOUNG FEMALE.

This species, which is of rare occurrence in any part of the United States, is scarcely ever found farther south along the coast than the State of Maryland. I had never seen it in the flesh, until I went to Boston in 1832, when I found specimens of it in the market late in September. An old gunner in my employ brought me eight or ten in the course of a month, but they were all young birds. From one of them my son drew the figure in the plate. While I was at Pictou Professor MACCULLOCH presented me with a pair of adult birds in beautiful plumage. When we were on our way towards Labrador, the fishermen and inhabitants of the Magdeleine Islands, who gave the name of Curlews to the Godwits, assured me that this species breeds there in some marshes at the extremity of the principal island, and that they were in the habit of killing them as soon as they were able to fly, when they were considered excellent food. We saw none, however, on our voyage farther north, and in Labrador and Newfoundland nobody seemed to know them.

My young friend THOMAS MACCULLOCH, who gave me, in London, several well-mounted specimens of this species, in the spring of 1835, confirmed the assertions of the people of the Magdeleine Islands, and informed me that these birds breed at times on Prince Edward’s Island, from which they spread along the coast of Nova Scotia, where they remain until very severe weather comes on, when they suddenly disappear.

I have tried to give a good figure of the adult, and that made by my son will, I hope, be considered faithful by those who are acquainted with the bird in its autumnal plumage. The adult has been represented as lying down, in order to shew the difference between this species and the _Limosa melanura_ of Europe, to which it is allied, but from which it may readily be distinguished at all periods by the black colour of the inner wing-coverts. In the European bird these feathers are white, and the species does not occur in the United States, perhaps not in any part of North America. The females are rather larger than the males, but nothing is known respecting the nests or eggs.

SCOLOPAX HUDSONICA, _Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 720.

LIMOSA HUDSONICA, HUDSONIAN GODWIT, _Swains. and Richards._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 396.

HUDSONIAN GODWIT, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 175.

Adult Male. Plate CCLVIII. Fig. 1.

Bill double the length of the head, subcylindrical, compressed at the base, tapering to the obtuse point, which is a little enlarged, slightly recurved. Upper mandible with the dorsal line slightly curved upwards in its whole extent, the ridge convex, the sides with a narrow groove extending almost to the point, the edges rather obtuse, the tip slightly enlarged. Nostrils basal, lateral, near the edges, small, linear, pervious. Lower mandible with the angle very long and extremely narrow, the dorsal line slightly recurved, the sides with a narrow groove extending almost to the end, the edges rather blunt, the tip obtuse.

Head small, oblong, compressed. Neck rather long and slender. Body slender. Feet long and slender; tibia bare for about a third, anteriorly scutellate; tarsus long, slender, covered anteriorly and posteriorly with numerous scutella, laterally for a very small space reticulate; toes small, slender, scutellate above, flat beneath, broadly marginate, the anterior connected at the base by webs, of which the outer is much larger; first toe very small, second slightly shorter than fourth, third little longer. Claws small, compressed, slightly arched, obtuse, that of middle toe with the inner edge curved outwards and thin.

Plumage soft on the head, neck and lower parts blended, on the back imbricated; all the feathers oblong and rounded. Wings long, very acute, narrow; primaries tapering, the first longest, the second little shorter, the rest rapidly graduated; secondaries incurved, obliquely rounded, with a recurved tip, the inner elongated and tapering. Tail short, of twelve rounded feathers, slightly forked, but with the two middle feathers a little longer than those next them.

Bill greyish-yellow, dark brown along the ridge of the upper mandible, and blackish toward the tips of both. Iris brown. Feet light greyish-blue. The head and neck brownish-grey, with darker lines; a band from the bill over the eye, and the throat greyish-white; the back deep grey; the scapulars brownish-black, with small white markings on the edges of the feathers; the smaller wing-coverts, alula, primary quills and their coverts brownish-black; the secondaries lighter, and with their inner webs pale grey; tips of the primary coverts and bases of the quills, white, as is a broad band over the rump. Tail feathers and upper tail-coverts brownish-black, their bases white, and their tips narrowly edged with brownish-white. The lower parts are bright yellowish-red, the sides mottled with dark brown; the abdomen and lower tail-coverts paler and variegated with dusky; the lower wing-coverts blackish-brown, edged with whitish.

Length to end of tail 15-3/4 inches, to end of wings 16-3/8 to end of claws 19-3/4; wing from flexure 8-1/2; tail 3-1/4; extent of wings 28; bill along the back 3-7/12; along the edge of lower mandible 3-6/12; bare part of tibia 1-1/4; tarsus 2-1/2; middle toe 1-4/12 its claw (2-1/2)/12. Weight 9 oz.

Young Female in winter. Plate CCLVIII. Fig. 2.

The bill, iris and feet, as in the adult male. Upper part of the head dusky, with darker lines; sides of the head, and the neck, greyish-yellow; a whitish band over the eye. The lower parts are pale brownish-grey, the upper brownish-grey; the fore part of the back and scapulars brownish-black, the feathers edged with light brownish-red; the wing-coverts brownish-grey; the quills as in the adult, as is the tail, anterior to which is also a broad white band.

In September 1835, I shot, near Edinburgh, a young individual of _Limosa rufa_, which I had previously observed for some time. It thrust its bill into the wet sand in the same manner as the Woodcocks; and I was much surprised, on taking it up, to see that its bill was perfectly straight in its whole length. When I opened it, however, in order to place a little cotton in its throat, a sudden spring-like movement of the mandibles made them curve upwards. Never having kept birds of this genus alive, I am unable to say whether the bill be naturally straight or not.

THE HORNED GREBE.

_PODICEPS CORNUTUS_, LINN.

PLATE CCLIX. MALE AND YOUNG.

The period at which this little Grebe makes its first appearance, after the breeding season, on the waters of the Western States, such as the Ohio, the Mississippi, and their numerous tributaries, is the beginning of October, when I have seen them arriving and passing onward on wing at a considerable height in the air, following the course of the streams. The generally received idea that birds of this genus perform their migrations on the water, is extremely absurd. I have already offered some remarks on this subject, but as too much cannot be said, when an erroneous notion extensively adopted has to be disproved, I here repeat that I have seen flocks of Grebes on wing and migrating high in the air, apparently with as much ease, as many longer-winged birds, and with considerable velocity.

Towards evening, on the 14th of October 1820, I was floating in a small boat on the Ohio. The weather was perfectly calm, and I was startled by a whistling sound over head, resembling that of a Hawk stooping on its prey, when, on looking up, I saw a flock of Grebes, about thirty in number, gliding towards the water as if about to alight within a quarter of a mile from me. In a few minutes they had come within a few yards of the surface of the water, when suddenly checking their speed, they pursued their course until out of sight; but in a short time I saw them returning towards me, and in less than a minute they all passed at a distance of forty or fifty yards, took a round and alighted pell-mell. The next moment, they were all engaged in washing and trimming themselves, in the manner of Ducks, Cormorants, and other aquatic birds. As I rowed towards them, they scarcely took notice of me, so that they were easily approached; and finding a number of them close together, I fired and killed four. The rest paddled off for some yards, rose on wing, and flew down the stream in a pretty close body, looking as if not disposed to settle again for some time. On picking up the dead birds, I found them to be of the present species, three being young, the other an adult with the winter plumage beginning to appear. Here I may remark, that Grebes in general do not moult so early as most other birds after they have young; thus the Crested Grebe often passes to the south in September, with its head still adorned with a large portion of the feathers of its spring and summer tippet. While residing at different places on the Ohio, I have many times witnessed the passage of the Horned and the Crested.

The Horned Grebe is abundant during autumn and winter on the large rivers or inlets of the Southern States, but rare along the coasts of the Middle and Eastern Districts. On the rivers about Charleston in South Carolina it is seen at those seasons in considerable numbers, although not in larger flocks than from four to seven individuals. The same is observable from that place to the mouths of the Mississippi. It is particularly fond of those streams of which the borders are overgrown by rank sedges and other plants, and are subject to the influx of the tide. In such places they enjoy greater security while searching for their food, than in ponds, to which, however, they for the most part retire at the approach of the pairing season, which commences early in February. At that time one might be apt to think that these birds could scarcely fly, as they are then rarely seen on wing; but when they are pursued, and there happens to be a breeze, they rise from the water with considerable ease, and fly to a distance of several hundred yards. In December and January I have never procured any having the least remains of their summer headdress; but by the 10th of March, when they were on their journey towards the north, the long feathers of the head were apparent. These tufts seem to attain their full development in the course of a fortnight or three weeks, the old birds becoming plumed sooner than the young, some of which leave the country in their winter dress.

On the ground, this species is not better off than the Dobchick, it being obliged to stand nearly erect, the hind part of the body resting, and the tarsi and toes extended laterally. They dive with great celerity, and when once acquainted with the effects of the gun, are not easily shot. A report is at times sufficient to make the old birds dive at once, although they may be quite beyond the reach of a shot. The young birds are more easily procured at their first appearance; but the most efficient method of obtaining them is to employ fishing nets, in the meshes of which they become entangled.

Excepting a species of Hawk nearly allied to _Circus cyaneus_, I know of no other bird that has the eye of such colour, the iris being externally of a vivid red, with an inner circle of white, which gives it a very singular appearance. On attentively examining the eyes of our Divers and Grebes, I have not found any with similar eyes. The Horned Grebe does not seem to see better than any other species, nor does it appear to be more diurnal than the rest, nor are the objects on which it feeds more minute, for I have found as small seeds in the stomach of the large Grebe as in that of the present species. The reason of this strange colouring of the iris, therefore, I am unable to conjecture.

Although the greater number of these birds go far northward to breed, some remain within the limits of the United States during the whole year, rearing their young on the borders of ponds, particularly in the northern parts of the State of Ohio, in the vicinity of Lake Erie. Two nests which I found were placed at a distance of about four yards from the water’s edge, on the top of broken down tussocks of rank weeds. The materials of which they were composed were of the same nature, and rudely interwoven to a height of upwards of seven inches. They were rather more than a foot in diameter at the base, the cavity only four inches across, shallow, but more neatly finished with finer plants, of which a quantity lay on the borders, and was probably used by the bird to cover the eggs when about to leave them. There were five eggs in one nest, seven in the other; all contained chicks (on the 29th of July); they measured one inch and three quarters in length, by one inch and two and a half eighths; their shell was smooth, and of a uniform yellowish cream colour, without spots or marks of any kind. The nests were not more than fifty yards apart, on the south-western side of the pond. I am thus particular because of the near relation of this bird to the _Podiceps auritus_ of LATHAM, with which it may be confounded by a not over-careful observer, as may the eggs too, those of the latter species being precisely of the same length, but fully an eighth of an inch narrower, which of course gives them a more elongated appearance. I have observed the same differences in the eggs of these two species in Europe. I could not ascertain if both the parent birds incubate; but as I saw two pairs on the pond, I am inclined to think that they do. The nests were not fastened to the weeds around them, nor do I conceive it probable that they could be floated, as various writers assert they are at times.