Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)

Part 41

Chapter 414,163 wordsPublic domain

The nest of the Florida Cormorant is of rather a small size, being only eight or nine inches in diameter. It is formed of sticks crossing each other, and is flat, without any appearance of finishing. All the nests are placed on a western exposure, and are usually completely covered with excrement, as are also frequently the eggs, which are three or four, and differ in size, their average length, however, being two inches and a quarter, their greatest breadth one inch and three and a half eighths. They are rendered rather rough by the coating of calcareous matter which surrounds them; but when this is removed, the real shell is found to be of a uniform fine light bluish-green tint. I was unable to ascertain the period of incubation. The young are at first blind, naked, black, and extremely uncouth. On placing some which were quite small on the water, they instantly dived, rose again, and swam about at random, diving on the least noise. If you approach them when about a month old, they throw themselves from the nest and plunge into the water. When undisturbed, they remain in the nest until they are fully fledged and able to fly, after which they undergo various changes, and are not perfect until nearly two years old.

Soon after they are left to shift for themselves, great numbers go to search for food in the quiet waters of inland streams. Thousands may now be seen on the lakes of the interior of the Floridas, and on the large rivers there. At this season many proceed as far as the Capes of North Carolina, the Mississippi, the Arkansas, the Yazoo, and other streams, including the fair Ohio, on which they are at times seen early in October, when they begin to return to the places of their nativity. During several weeks which I spent on the St John’s River, while on board the United States’ schooner-of-war the Spark, I was surprised to see the number of these Cormorants already returning towards the keys, so much so that had I been the discoverer of that stream under similar circumstances, I should in all probability have named it Cormorant River. While we were at anchor near its mouth, they passed close to us in long single files almost continually, and, on reaching the sea, bore away towards the south along the shores.

On the Mississippi, in the month of October, when the temperature is considerably lower than in the Floridas, you see these birds during the day standing in their usual inclined position, on the sawyers and planters, as if resting there—so at least was the case in the autumn of 1820,—or on the dead branches of trees along the shores. In cloudy days they sailed high in the air, and in wide circles, after which, as if aware of cold weather being at hand, they swiftly followed in long lines the meandering course of the stream, at a considerable elevation. While sailing aloft, they frequently uttered a note not unlike that of the raven in similar circumstances. When approached while standing on a planter, instead of taking to wing at once, although elevated several feet above the water, they prefer plunging first into the stream, when they almost instantly rise to the surface, paddle with their feet, and beat with their wings for twenty or thirty yards, and then rise into the air. Now and then, when of a sudden the weather becomes cold at night, you see them at early dawn join in numbers of fifty or perhaps a hundred, rise high in the air, arrange themselves in angular double files, and fly swiftly southward.

When in fresh water streams they fish principally in the eddies, and as soon as one of them is depopulated, or proves unworthy of their farther search, they rise and fly about a foot above the surface to another place, where they continue to fish. In the inner lakes of the Floridas they fish at random any where, and this is equally the case around the Keys, and on the bays and inlets along the coast. In fine calm weather, when the sun is pouring down a flood of light and heat, the Cormorants in flocks betake themselves to some clean sand-bar or rocky isle, or alight on trees, where they spread out their wings, and bask at times for hours, in the manner of Vultures and Pelicans.

The Florida Cormorant, like all the other species with which I am acquainted, swims deep, and dives with great expertness, so that it is almost useless to follow one when wounded, unless it has been greatly injured. On seeing an enemy approach, it first beats the water with its wings, as if in play, or as it would do if washing itself, raises both wings for a minute or more, then paddles off, and takes to wing. When on a lake, they prefer diving to flying, swim with all but the neck and head under water, in the manner of the Anhinga or Snake-bird, and easily dive without shewing their backs.

They procure their food entirely by diving from the surface of the water, never from on wing, as some compilers assert; nay, the very form of their bill, and the want of air-cells, such as plunging birds are usually provided with, prevent them from darting from above into the water, as is the habit of Gannets and other birds, which seek for food on wing, go far out to sea, and stand gales such as the Cormorant, which rarely venture out of sight of the shores, does not dare to encounter, or of those which, like Gulls, pass swiftly in curved lines over the surface, picking up their prey. On emerging, these Cormorants usually swallow their prey if it has been so seized as to enable them to do so with ease; if not, they throw it up to a short distance in the air, receive it with open bill, and gulp it head foremost. If the fish is large, they swim or fly to the shore, or alight on a tree with it, and there beat and tear it to pieces, after which they swallow it. Their appetite is scarcely satiable, and they gorge themselves to the utmost at every convenient opportunity.

The flight of this species is perhaps more rapid than that of the others mentioned above, and is performed by continued flappings when the bird is travelling, but by alternate flappings and sailings of great elegance during the beginning of the breeding season, or when they collect in large flocks in lowering weather, sometimes also when about to alight. Their food consists chiefly of fish, and they generally prefer those of small size. While on the Florida Keys, I procured five specimens of the Hippocampus, fresh and uninjured, from the gullets of some of these Cormorants. They are hard to kill, and live to a great age.

They are easily treated in captivity; but their awkward movements on the ground, where they often use the tail as a support, render them less pleasing objects than other feathered pets. Besides, they eat and mute inordinately, and instead of charming you with songs, utter no sound excepting a grunt. Their flesh is dark, generally tough, and has a rank fishy taste, which can suit the palate only of refined epicures, some of whom I have heard pronounce it excellent. The Indians and Negroes of the Floridas kill the young when nearly able to fly, and after skinning them, salt them for food. I have seen them offered for sale in the New Orleans market, the poorer people there making gombo soup of them.

A bird of this species, which I shot near its breeding place, and which, on being examined, proved to be a female, had the feathers of the tail covered with delicate slender sea-weeds of a bright green colour, such as I have often observed on marine turtles, and which appeared to have actually grown there.

The slender feathers on the sides of the head fall off by the time incubation has commenced, and do not appear during winter, as is alleged by authors when speaking of the crests or appendages of Cormorants, nor do they last more than a few weeks, as is also the case in the Egrets and Herons.

PHALACROCORAX FLORIDANUS.

Plate CCLII. Adult Male in spring.

Bill about the length of the head, rather slender, somewhat compressed, straight, with the tip curved. Upper mandible with the dorsal line slightly concave, until near the tip, when it is decurved, the ridge convex, and separated from the sides by a narrow groove, the sides erect, convex, the edges sharp and straight as far as the unguis, which is strong, convex above, incurved, acute. No external nostrils when full-grown. Lower mandible with the angle long and very narrow towards the end, filled by an extensible membrane, which extends a short way down the throat, its dorsal line a little convex, the sides erect and convex, the edges sharp and inflected, the tip compressed and obliquely truncate.

Head rather small, oblong, narrowed before. Neck long and slender. Body rather full, depressed. Feet short, stout, placed far behind; tibia feathered in its whole length; tarsus very short, strong, much compressed, covered all round with scales, of which the anterior and lateral are large and subhexagonal, the posterior very small and roundish. Toes all placed in the same plane, and connected by reticulated webs, covered above with very numerous oblique scutella; first toe smallest, fourth longest. Claws rather small, strong, compressed, acute, rounded above, arched, that of the third toe pectinated on its inner edge.

Plumage of the head, neck, lower parts, and posterior portion of the back glossy, blended, and silky, of the fore part of the back and wings compact, the feathers with narrow loose glossy margins. From behind the eye to the length of an inch and a half on each side, a line of extremely slender loose elongated feathers. Space around the eye, and to a large extent along the base of the bill, together with the small gular sac, bare. Wings rather small; primaries very strong, curved, rather narrow, tapering and obtuse, second longest, third almost equal, first longer than fourth; secondaries decurved, broad, broadly rounded, the inner narrower. Tail of moderate length, very narrow, much rounded, or cuneate, of twelve narrow rounded feathers, having extremely strong shafts.

Upper mandible black, along the basal margins bright blue; lower bright blue, curiously spotted with white. Iris light green, margins of eyelids light blue, spotted with white. Bare space on the head and gular sac rich orange. Feet and claws greyish-black. All the silky part of the plumage is greenish-black, at a distance appearing black, but at hand in a strong light green. The imbricated feathers of the back and wings greyish-brown, tinged with purple, their fringe-like margins greenish-black. Primary quills brownish-black, secondary like the other feathers of the wing. Tail brownish-black. The shafts of all the feathers brownish-black.

Length to end of tail 29-3/4 inches, to end of wings 25-1/2, to end of claws 28-1/2; extent of wings 46-1/2; wing from flexure 11-3/4; tail 6; bill along the back 2-5/12, along the edge of lower mandible 3-7/12; tarsus 2; outer toe 3-5/12, its claw (4-1/2)/12 Weight 3-1/2 lb.

The Female is precisely similar to the male.

The young, after their first moult, have the bill dull yellow, the ridge of the upper mandible dusky, the unguis or hook horn-colour; the naked parts about the base of the bill rich yellow, the iris light green, the feet as in the adult. The feathers of the head and neck are blended, but not silky; the upper part of the head and the hind neck are brownish-black, tinged with green, the throat greyish-white, the fore neck and anterior part of the breast variegated with pale brownish-grey and black. The rest of the plumage is as in the adult, but the imbricated feathers of the upper parts are of a lighter colour, but not bronzed.

This species differs from the Double-crested Cormorant principally in being smaller, and in having the elongated feathers behind the eye much fewer. The two species will be more particularly compared when the latter is described.

THE POMARINE JAGER.

_LESTRIS POMARINUS_, TEMM.

PLATE CCLIII. FEMALE.

This bird I never had an opportunity of examining until I visited Labrador; nor am I able to give you much information respecting its habits as obtained by my own observation, and therefore I shall take the liberty of adding to my description such notices as I may judge interesting, taken from the works of authors who, having seen for themselves, are entitled to credit.

While sailing towards the harbour of Little Macatina, and yet about forty miles distant from it, although not far from the shore, we observed a bird of this species approaching the vessel. It flew in the manner of the Pigeon Hawk, to my account of which I may refer you, alighted on the water like a Gull, and fed on some cod-fish’s liver that had been thrown overboard for the purpose of attracting it. Several small Petrels joined it, but it did not come within shot, and the sea was too rough for even our whale-boat. On the 30th of July the young men of my party brought me a fine adult female, in excellent order, from which I drew the figure in the plate. A few days after we experienced a very heavy gale while in the harbour of Bras d’Or, during the continuance of which twenty or thirty of these birds came about us, although none of them approached within shot, and no boat could have ridden the furious waves without imminent danger. On that occasion, however, I was enabled to observe some of their habits. They flew wildly about, yet with much grace, moving rapidly to and fro, now struggling against the blast, now bearing off and drifting to a considerable distance. Many Gulls were flying about, having also made for the harbour to obtain some shelter from the storm. The Lestris chased the smaller species with effect, but never approached the Great Black-backed Gulls, nor even their young, which were also flying with the rest. The Kittiwakes and the Ring-billed Gulls were the species which we saw them attack, although they did not procure much food from them, the weather being such that they could not fish. They were therefore contented, as was the Lestris, with the fishes that had been thrown on shore. At times the Jagers would ramble over the land, flying close upon the rocks, and proceeding at a rapid rate even against the wind. They remained in our neighbourhood until the tempest abated, when they went off to sea, and I saw no more of them until we reached St George’s Bay in Newfoundland.

There, on a squally afternoon, two or three of them were observed flying around, but keeping at such a distance that we could not shoot any of them. The following day, after setting sail, we encountered a heavy gale, which, although foretold by me from the appearance of the birds in the harbour, our good captain would not believe as likely to happen. We were obliged to lie-to, and were tossed about for three nights and days, but escaped with little other damage than the loss of a pet Gull, which was washed overboard.

On our return to Eastport, Captain EMERY told me that he had seen a great number of these Jagers near Cape Sable; and at Halifax, in Nova Scotia, I was assured that they breed on Sable Island, which is sixty or seventy miles distant from the coast. I never observed one of these birds along the shores of the United States, although some of the genus go as far south in winter as the Gulf of Mexico.

Nothing is known with certainty respecting the changes which this species undergoes as it advances toward maturity. Captain JAMES CLARK ROSS, R. N. has informed me that a nest containing two eggs was found by him near Fury Point, close by the edge of a small lake. I have no doubt that this bird breeds in Labrador, as the female which I obtained in July appeared as if it had young at the time.

My friend Mr SELBY states that he is not aware that an adult bird has yet been killed in Britain. M. TEMMINCK says it forms a rude nest of grass and moss, which is placed on a tuft in the marshes, or on a rock, and lays two or three very pointed eggs, of a greyish-olive colour, marked with a few blackish spots. Dr RICHARDSON has the following notice respecting it in the Fauna Boreali-Americana:—“The Pomarine Jager or Gull-hunter is not uncommon in the Arctic seas and northern outlets of Hudson’s Bay, where it subsists on putrid fish and other animal substances thrown up by the sea, and also on the matters which the Gulls disgorge when pursued by it. It retires from the north in the winter, and makes its first appearance at Hudson’s Bay in May, coming in from seaward.”

LESTRIS POMARINUS, _Temm._ Man. d’Ornith. part ii. p. 793.

LESTRIS POMARINA, POMARINE JAGER, _Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 364.—_Swains. and Richards._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 429.

POMARINE JAGER, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 315.

Adult Female. Plate CCLIII.

Bill shorter than the head, strong, slightly compressed, straight, the tip curved. Upper mandible with the dorsal line nearly straight, toward the tip curved, the ridge broad and convex with a slight central depression, the sides convex, the edges sharp and inflected, the tip compressed, rather rounded but sharp. Nasal groove long, narrow, curved; nostrils in its fore part, medial, lateral, longitudinal, broad before, extremely narrow behind, open and pervious. Lower mandible with the angle long and narrow, a slight prominence at its extremity, beyond which the dorsal line is slightly concave, the sides erect, and slightly convex, the edges sharp and inflected, the tip obliquely truncate.

Head rather large. Neck of moderate length. Body rather full. Feet of moderate length, rather slender; tibia bare at its lower part, and rough all round with small convex scales; tarsus compressed behind, anteriorly covered with decurved scutella, the sides reticulated, the hind part rough with small pointed scales; hind toe extremely small and elevated, the fore toes of moderate size, connected by reticulated webs, which have their margins convex; the third toe longest, the fourth nearly as long, all scutellate above. Claws strong, curved, very acute, compressed, that of third toe with a sharp inner edge.

The plumage in general is close, elastic, soft and blended; the feathers on the back and wings rather compact and distinct. Wings very long, rather broad, pointed; primary quills tapering and rounded, the first longest, the rest rapidly graduated; secondary rather short, rounded. Tail of moderate length, the feathers, which are twelve, are broad and rounded, the two middle an inch longer than the next.

Bill blackish-brown at the end, dingy yellow towards the base. Iris brown. Tibia, toes, webs, and lower half of tarsus black, the upper half light blue; claws black. Upper part and sides of the head anteriorly brownish-black; upper part of neck all round yellowish-white; the rest of the neck white, barred with brownish-black, each feather having two transverse bands of that colour; breast white; sides, abdomen and lower tail-coverts white, barred with brownish-black, as are the upper tail-coverts. Back and wings brownish-black; primary quills of the same colour, white on the inner webs towards the base, as are the secondaries and tail-feathers, lower surface of wings mottled and barred with white and dusky.

Length to end of tail 20-1/4 inches, to end of wings 20-1/4, to end of claws 19-1/4; extent of wings 48; wing from flexure 14; tail 6-2/12; bill along the back 1-9/12, along the edge of lower mandible 2-1/2; tarsus 2-1/12; middle toe 1-9/12, its claw 8/12. Weight 1-1/2 lb.

WILSON’S PHALAROPE.

_PHALAROPUS WILSONII_, SABINE.

PLATE CCLIV. MALE AND YOUNG.

The habits of this beautiful species are little known, for so irregularly does it perform its migrations, and so rarely does it settle for any length of time in any part of the United States, that at present few opportunities of studying them occur. Although I have found individuals in various places along our eastern coast, from Boston to New Jersey, as well as in Kentucky and other portions of the Union, I have not seen its nest, nor even its eggs. Mr DRUMMOND, whose zeal as a student of nature must be known to every one devoted to natural history, had the good fortune to find its nest in the course of his rambles among the Rocky Mountains, but he has given no information respecting its habits. A person who shewed me the skins of two specimens procured in July near Cape May in New Jersey, assured me that he shot them near their nests, and that they had four eggs. While I was in the same neighbourhood, in the month of June 1829, a fisherman gunner, with whom I was at the time residing at Great Egg Harbour, brought me a pair which he had just killed. He represented them as very gentle and easily approached, and said that on going towards them they affected to be lame, and opened their wings as if to induce him to run after them; instead of doing which, however, he immediately fired and killed them both. Having put away the birds in a safe place, he and I took to his boat and went to the island where he had found them. He shewed me the spot on which they had been shot; but although we searched most diligently for the nest, we could not find it. On examining the birds when we returned, I saw that the female must have been sitting. About the same period my son procured two specimens of this Phalarope out of a flock of five, on the rocks at the rapids of the Ohio below Louisville. Late in the summer of 1824 I shot three of them near Buffalo Creek on Lake Erie. My generous friend EDWARD HARRIS, Esq. presented me, at New York, with a young bird in autumnal plumage, from which I made the figure in the plate; and another, in a most emaciated state, was given me at Boston in the winter by my young friend JOHN BETHUNE, Esq.

Those which I procured near Lake Erie were engaged in feeding around the borders and in the shallows of a pond of small extent. When I first observed them at some distance, I thought they were Yellow-shanks (_Totanus flavipes_), so much did their motions resemble those of that species. Like it, this Phalarope wades in the water up to its body, picks for food right and left, turns about, and performs all its motions with vivacity and elegance. They kept closer together than the Yellow-shanks usually do, but, like them, they would for a few moments raise their wings as if apprehensive of getting into too deep water and being obliged to fly. They preferred flying to swimming on such occasions, although from the general character of the tribe one might expect otherwise. After watching them about a quarter of an hour, during which time they did not utter a single note, I fired at them when they were all close together, and killed the whole. On opening them I found their stomachs to contain small worms and fragments of very delicate shells. The birds seen at the Falls of the Ohio flew in the manner of the Common Snipe, proceeding at first in an undulating or zigzag line, but more steadily after reaching a certain elevation, when they came pretty close together, wheeled a few times, and alighted again near the same shallow pools.

Dr RICHARDSON, who found this species breeding on the Saskatchewan, says “it lays two or three eggs among the grass on the margins of small lakes: they are very obtuse at one end, taper much at the other, and have a colour intermediate between yellowish-grey and cream-yellow, interspersed with small roundish spots and a few larger blotches of umber-brown, more crowded at the obtuse end. The eggs measure sixteen lines and a half in length and eleven across.”

I observed scarcely any difference in the colouring of the sexes, the female being merely larger than the male.

PHALAROPUS WILSONII, _Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 342.

GRAY PHALAROPE, PHALAROPUS LOBATUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ix. p. 72. pl. 73. fig. 2.

WILSON’S PHALAROPE, PHALAROPUS WILSONII, _Ch. Bonaparte_, Amer. Ornith. vol. iv. p. 59. pl. 24. fig. 1. Adult; and pl. 25. fig. 1. Young.