Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)

Part 38

Chapter 384,071 wordsPublic domain

This bird retires to rest on the floating beds of rushes met with in ponds, or on the edges of the shores; and in such places you may see it sitting upright, and dressing its plumage in the sunshine. They are extremely unwilling to rise on wing, unless during their migrations, or when chasing each other at the pairing season, which commences in March, when they manifest a good deal of pugnacity. On such occasions, the males fly, dive, and rise again on wing, in the manner of the Foolish Guillemot. While travelling, they pass rapidly through the air, at times at a considerable elevation, when the movements of their wings produce a sound like that of a hawk stooping on its prey. They are seldom found in parties of more than six or seven. The idea of their migrating by water is quite absurd. How long would it take a Dobchick to swim from the mouths of the Mississippi to the head waters of the Ohio; and when arrived there, after six or seven weeks of constant paddling, how is he to proceed farther? Yet it is well known that they breed farther north, and are general on the southern waters early in October.

The food of the Pied-billed Dobchick consists of small fry, plants, seeds, aquatic insects, and snails; along with which they swallow gravel. On opening several individuals, in different parts of the Union, I observed in their gizzards a quantity of hair and feather-like substance, for which I could not account, but which I at length found to be the down of certain plants, such as thistles, the seeds remaining undigested and attached to it. My friend THOMAS MACCULLOCH made the same observation on examining some at Pictou in Nova Scotia, and I have found similar substances in the stomach of many individuals of _Podiceps cristatus_.

The Pied-billed Bobchicks seem to form particular attachments to certain ponds or small lakes, where, until they are closed by ice, you may always observe a pair or a family. Opposite Henderson I regularly saw a couple every autumn, and my friend the Reverend JOHN BACHMAN has observed a group of them for many winters in a small pond a few miles distant from Charleston. They seem to have a dislike to swift-running streams, and when on them keep to the eddies along the shores. The curious double pectination on the hind part of their tarsi, seems to aid them greatly while sitting upright on the broad leaves of water-lilies, on the surface of which I have observed indented impressions after the birds had plunged into the water from them. The young differ in colour from the adult, but the old males and females resemble each other, only the former are larger.

PODICEPS CAROLINENSIS, _Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 785.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 418.—_Swains. and Richards._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 412.

PIED-BILL DOBCHICK, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 259.

Adult Male. Plate CCXLVIII. Fig. 1.

Bill shorter than the head, stout, deep, compressed, tapering. Upper mandible with the dorsal line nearly straight at the base, curved towards the end, the ridge slightly flattened for a short space at the base, narrow in the rest of its extent, the sides convex towards the end, the edges sharp, inflected, the tip obtuse, a little decurved. Nasal groove broad, and extending beyond the middle of the mandible; nostrils elliptical, lateral, sub-medial, pervious. Lower mandible with the angle long and narrow, the sides nearly erect, but convex, the dorsal line very short and sloping upwards, the edges inflected, the tips narrow, the gape-line nearly straight.

Head rather small, oblong, compressed; neck rather long; body depressed. Feet placed far behind, short, stout; tibia bare for a very short space below; tarsus short, much compressed, thin before and behind, anteriorly scutellate, on the sides with large scutelliform scales, posteriorly rough, with a double row of very small scales. Hind toe very small and situated high; fourth toe longest, third a little shorter, second much shorter; anterior toes connected by webs, which beyond the second joint are slit and rounded, the outer edges of the second and fourth furnished with broad lobed membranes; the lobes are marked with parallel grooves, directed a little forwards. Claws of fore toes depressed, that of middle toe resembling a human nail.

Plumage blended, on the forehead with stiff enlarged shafts, as in the Rails, on the back shining and rather hard, as well as on the lower part of the neck anteriorly and laterally, on the rest of the lower parts glossy and hair-like. Wings very small; primary quills curved, the second longest, first slightly shorter, third longer than first; secondary short, broad, rounded, the inner elongated and more tapering. Tail a slight tuft of loose feathers.

Bill pale blue, upper mandible dusky along the ridge, and with the lower having a black spot beyond the middle. Iris brown. Feet greyish-black. Upper part of the head and the throat black; neck and sides of the head light greyish-brown, the stiff edges of the feathers on the lower part and sides of the neck greyish-yellow; back brownish-black, as are the inner secondaries; the outer light brown, with a reddish-white spot on the end of the inner web; primaries light brown, dusky at the end. The breast is silvery white, the abdomen brownish-grey, and the sides mottled with the same.

Length to end of tail 14 inches, to end of wings 12, to end of claws 18; extent of wings 23: wing from flexure 4-10/12; bill along the ridge 10/12; along the edge of lower mandible 1-4/12; tarsus 1-5/12; middle toe 2, its claw 4/12. Weight 15 oz.

Adult Female. Plate CCXLVIII. Fig. 2.

The Female wants the black band on the bill; but is in other respects nearly similar to the male. Weight 13 oz.

THE TUFTED PUFFIN.

_MORMON CIRRHATUS_, TEMM.

PLATE CCXLIX. MALE.

The specimen from which I drew the figure of this singular looking bird, was procured at the mouth of the Kennebeck River, in Maine. It was shot by a fisherman gunner, while standing on some floating ice, in the winter of 1831-32. No other individual was seen. I could not obtain any information respecting its habits; but as the bird was in tolerable order, I hope that my figures of it will prove not unacceptable. It was a male, and appeared to be adult. My friend, the Prince of Musignano, mentions this species as being an inhabitant of the seas between North America and Kamtschatka, being, he adds, often found on the western coasts of the United States in winter.

ALCA CIRRHATA, _Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 791.

MORMON CIRRHATUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 429.

TUFTED MORMON OR PUFFIN, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 539.

Adult Male. Plate CCXLIX. Fig. 1, 2.

Bill about the length of the head, nearly as high as long, extremely compressed, at the base as high as the head, furrowed on the sides. Upper mandible with a horny rim along the basal margin, its dorsal line convex to the middle, or along the extent of a long, narrow, rounded dorsal prominence, which extends from the base to the first groove, afterwards curved in the fourth of a circle, the ridge narrow, in its basal half rounded, narrower and rather sharp towards the end, the sides slightly convex, and marked with four curved transverse grooves, between the nostril and the tip, the edges rather blunt, nearly straight until close to the decurved, narrow, obtuse tip. The basal rim is scrobiculate, the rest of the mandible smooth. The nostrils are linear, direct, close to the edge, and near the base. Lower mandible with the angle extremely short and narrow, the dorsal line nearly straight and ascending, the sides slightly concave, without grooves, the ridge narrow but convex, the tip very narrow, obliquely truncate. The gape extends downwards a little beyond the base of the bill, and is furnished with a soft corrugated extensible membrane.

Head large, oblong, anteriorly compressed; eye of moderate size, with the edges of the eyelids bare; neck short and thick; body full and rounded. Feet short, rather stout; tibia bare for a short space above the joint; tarsus very short, anteriorly with a series of small scutella, the rest with small roundish scales. Hind toe wanting; toes of moderate length, rather slender, scutellate above, connected by reticulated entire membranes, the third toe longest, the fourth little shorter, the second considerably shorter, with a narrow marginal web. Claws strong, of moderate length, compressed, arched, that of the inner toe much curved, of the middle toe with a thin inner edge.

Plumage close, blended, soft, very short on the head, where, however, along a line over and behind the eye, there is on each side a tuft of long, very slender, acute incurved feathers, of a shining hair-like texture. Wings rather short, curved, narrow, acute; primary quills narrow, incurved, first longest, second slightly shorter, the rest rapidly graduated; secondaries very short, small and rounded. Tail very short, slightly rounded, of sixteen narrow rounded decurved feathers.

Bill light yellowish-red, the basal rim and the ridge towards the end of the upper mandible bright red, as is the edge of the eyelids. Iris light blue. Feet bright red; webs of a deeper tint; claws black. Sides of the head white; upper part brownish-black; the elongated feathers behind the eye pale yellow. The general colour of the upper parts is brownish-black, glossed with blue, of the lower deep purplish-brown.

Length to end of tail 15 inches, to end of wings 14, to end of claws 14; extent of wings 22-1/2; wing from flexure 8-4/12; tail 2-1/4; bill along the ridge 2-3/4, along the edge of lower mandible 1-11/12; tarsus 1-5/12; middle toe 1-10/12, its claw 7/12.

THE ARCTIC TERN.

_STERNA ARCTICA_, TEMM.

PLATE CCL. MALE.

Light as a sylph, the Arctic Tern dances through the air above and around you. The graces, one might imagine, had taught it to perform those beautiful gambols which you see it display the moment you approach the spot which it has chosen for its nest. Over many a league of ocean has it passed, regardless of the dangers and difficulties that might deter a more considerate traveller. Now over some solitary green isle, a creek or an extensive bay, it sweeps, now over the expanse of the boundless sea; at length it has reached the distant regions of the north, and amidst the floating icebergs stoops to pick up a shrimp. It betakes itself to the borders of a lonely sand-bank, or a low rocky island; there side by side the males and the females alight, and congratulate each other on the happy termination of their long journey. Little care is required to form a cradle for their progeny; in a short time the variegated eggs are deposited, the little Terns soon burst the shell, and in a few days hobble towards the edge of the water, as if to save their fond parents trouble; feathers now sprout on their wings, and gradually invest their whole body; the young birds at length rise on wing, and follow their friends to sea. But now the brief summer of the north is ended, dark clouds obscure the sun, a snow-storm advances from the polar lands, and before it skim the buoyant Terns, rejoicing at the prospect of returning to the southern regions.

The day after our arrival at the Magdaleine Islands, the weather was beautiful, although a stiff breeze blew from the south-west. I landed with my party at an early hour, and we felt as if at a half-way house on our journey from Nova Scotia to Labrador. Some of us ascended the more elevated parts of those interesting islands, while others walked along the shores. A clean sand-beach lay before us, and we proceeded over it, until having reached a kind of peninsula, we were brought to a stand. The Piping Plover ran and flew swiftly before us, emitting its soft and mellow notes, while some dozens of Arctic Terns were plunging into the waters, capturing a tiny fish or shrimp at every dash. Until that moment this Tern had not been familiar to me, and as I admired its easy and graceful motions, I felt agitated with a desire to possess it. Our guns were accordingly charged with mustard-seed shot, and one after another you might have seen the gentle birds come whirling down upon the waters. But previous to this I had marked their mode of flight, their manner of procuring their prey, and their notes, that I might be able to finish the picture from life. Alas, poor things! how well do I remember the pain it gave me, to be thus obliged to pass and execute sentence upon them. At that very moment I thought of those long-past times, when individuals of my own species were similarly treated; but I excused myself with the plea of necessity, as I recharged my double gun. As soon as a sufficient number of males and females lay dead at our feet, we retired from the water’s edge, to watch the motions of the survivors, among whom confusion and dismay prevailed, as they dashed close over our heads, and vociferated their maledictions. We did not, however, depart until we had tried a curious experiment for the third time. A female had been shot, and lay dead on the water for a considerable while. Her mate, whom I was unwilling to destroy, alighted upon her, and attempted to caress her, as if she had been alive. The same circumstance took place three different times, on our throwing the dead bird on the water. Something of the same nature I have related in my article on the Wild Turkey. All this happened in the month of June 1833, when none of the Arctic Terns had yet produced eggs, although we found them nearly ready to lay, as were the Piping Plovers.

Our schooner now sailed onward, and carried us to the dreary shores of Labrador. There, after some search, we met with a great flock of Arctic Terns breeding on a small island slightly elevated above the sea. Myriads of these birds were there sitting on their eggs. The individuals were older than those which we had seen on the Magdeleine Islands; for the more advanced in life the individuals of any species are, the more anxious are they to reproduce, the sooner do they proceed to their summer residence, and the more extensive is the range of their migration northward. On the other hand, the younger the bird is, the farther south it removes during winter, both because it thus enjoys a milder climate, and requires less exertion in procuring its food; whereas the older individuals not only have a stronger constitution, but are more expert in discovering and securing their prey, so that it is not necessary for them to extend their journey so far.

The Arctic Tern is found with us on the eastern coasts of the United States only, where it appears, from the shores of New Jersey northwards, in autumn, and whence it departs in early spring. No sooner have the winter tempests subsided, than it is observed gliding along the coast, together with many other birds. In the beginning of March, you see it following the sinuosities of the shores, some passing directly from the Sable Islands off the Bay of Fundy and Newfoundland into Baffin’s Bay; others, younger, and unwilling to encounter the perils of a more extended flight, passing up the Gulf of St Lawrence, either through the Straits of Cansso, or the broader channel between Cape Breton and Newfoundland, and betaking themselves to the Magdaleine Islands and the coasts of Labrador.

While at American Harbour in June 1833, my son and some of his companions met with a low rocky island, on which hundreds of these Terns had deposited their eggs. No other species was seen there; the birds were mostly sitting, and, on the landing of the party, they all rose as if in the greatest consternation, hovered over their heads, and left their eggs to the mercy of the intruders who carried off a basketful of them, with a few of the birds themselves.

On the 18th of the same month, the Arctic Terns were found breeding on another island in considerable numbers; many dozens of their eggs were gathered, and delicious food indeed they proved to be. The full number of their eggs is three, but as it was early in the season many had only two. Their average dimensions were an inch and a quarter in length, and five-eighths in their greatest breadth; they were oval, but rather sharp at the smaller ends; their ground-colour a light-olive, irregularly covered with patches of dark umber, larger towards the round end. They were deposited on the rocks wherever there was any grass, but no nest had been formed for their reception. They differed extremely in their colour, indeed quite as much as those of the Sandwich Tern. As we approached the little island, they all rose in the air, and flew high over our heads, screaming loudly, which they continued to do until we left the place. Several were shot, and as each fell the rest immediately plunged through the air after it. Whenever one was wounded so slightly as to be able to make off, it was lost to us, and the rest followed it. Only a very few of those which we saw and shot had the bill entirely red, and those which had were evidently older birds. Some exhibited a considerable portion of the point tinged with brownish-black, yet all of them could easily be distinguished from the _Sterna Hirundo_, first by their smaller size, shorter tarsi, more delicate bill, and greater curvature of the outer part of their wings; and secondly, by the leaden tint of their lower parts, from the neck to the tail, those parts in _Sterna Hirundo_ being pure white. The back is also of a deeper blue in the Arctic Tern. The long tail-feathers were much shorter in the females than in the males, but M. TEMMINCK is wrong in saying that this bird has the tail proportionally longer than that of other species, the Roseate Tern having it of much greater length, considering its diminutive size.

At the beginning of the first autumn, the plumage of the young so much resembles that of the young of _Sterna Hirundo_, that a person, not paying attention to the tarsi and feet, might readily confound them together. Yet even at this early age, there are strong indications of the bluish tint on the under parts. The longest tail-feathers at this period do not extend more than two inches beyond the rest; the upper parts of the body are mottled with brown, as in all the other species, and in Gulls. The mantle of this, as of all other Terns, assumes its permanent hue before any part of the wings. On the 5th of August, in Labrador, the young birds were gambolling along with their parents, over the shores of Bras d’Or Harbour, and when we left that country the Terns still remained, so that I am unable to state at what particular period they commence their journey southward.

The notes of this species resemble the syllables _creek_, _creek_, and are often repeated while the bird is on wing. During autumn it follows the sinuosities of the shores of the bays and inlets, ascending against the ebb, and, returning to meet the tide, which enables it to procure its food in succession while it keeps on its course. I have only farther to mention a curious fact, which is, that all the Terns which breed in the northern parts of the United States, and in regions still nearer the pole, sit closely on their eggs, while the small species that breed to the southward incubate only during night, or in rainy weather.

STERNA ARCTICA, _Temm._ Man. d’Ornith. part ii. p. 742.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 354.—_Swains. and Richards._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 414.

ARCTIC TERN, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 275.

Adult Male in Spring. Plate CCL.

Bill about the same length as the head, slender, tapering, compressed, nearly straight, very acute. Upper mandible with the dorsal line slightly arched, the ridge rather broad and convex at the base, narrow towards the end, the sides convex, the edges sharp and inflected, the tip acute. Nasal groove extended beyond the nostrils nearly to the tip; nostrils basal, linear, direct, pervious. Lower mandible with the angle extremely narrow, very acute, extending beyond the middle, the dorsal line straight, the sides erect and slightly convex, the sharp edges inflected, the tip extremely acute.

Head of moderate size, oblong; neck of moderate length; body very slender. Feet very small; tibia bare for a considerable space; tarsus extremely short, slender, roundish, covered anteriorly with small scutella, laterally and behind with reticular scales; toes very small, slender, the first extremely small, the third longest, the fourth nearly as long, the second much shorter, all scutellate above, the anterior connected by reticulated webs having a concave margin; claws arched, compressed, acute, that of hind toe smallest, of middle toe by much the largest, and having the inner edge thin and dilated.

Plumage soft, close, blended, very short on the fore part of the head; the feathers in general broad and rounded. Wings very long, narrow and pointed; primary quills tapering, slightly curved inwards, the first longest, the rest rapidly graduated; secondary short, broad, incurved, rounded, the inner more tapering. Tail long, very deeply forked, of twelve feathers, of which the outer are tapering, the middle short and rounded.

Bill, mouth, and feet vermilion tinged with carmine. Iris brown. The upper part of the head and elongated occipital feathers greenish-black; the sides of the head and chin white; the upper parts pale greyish-blue, the rump lighter, the tail white, excepting the outer webs of the two lateral feathers which are dusky grey, primaries dusky towards the ends, the two outer with their outer webs blackish, all with the greater part of the inner web white; secondaries tipped with white. Neck, breast and sides pale greyish-blue, like the upper parts, but lighter; abdomen, under tail-coverts, and lower surfaces of wings and tail white.

Length to end of tail 15-1/2 inches, to end of wings 13-1/2, to end of claws 9-3/4; extent of wings 32; wing from flexure 10-1/2; tail to end of shortest feathers 3-1/4, to end of longest 7-1/2; bill along the ridge 1-1/4, along the edge of lower mandible 1-10/12; tarsus 8/12; middle toe (8-1/2)/12, its claw (2-1/2)/12. Weight 2-3/4 oz.

A TOUGH WALK FOR A YOUTH.

About twelve years ago I was conveyed, along with my son VICTOR, from Bayou Sarah to the mouth of the Ohio, on board the steamer Magnet, commanded by Mr M’KNIGHT, to whom I here again offer my best thanks for his attentions. The very sight of the waters of that beautiful river filled me with joy as we approached the little village of Trinity, where we were landed along with several other passengers, the water being too low to enable the vessel to proceed to Louisville. No horses could be procured, and as I was anxious to continue my journey without delay, I consigned my effects to the care of the tavern-keeper, who engaged to have them forwarded by the first opportunity. My son, who was not fourteen, with all the ardour of youth, considered himself able to accomplish on foot the long journey which we contemplated. Two of the passengers evinced a desire to accompany us, “provided,” said the tallest and stoutest of them, “the lad can keep up. My business,” he continued, “is urgent, and I shall push for Frankfort pretty fast.” Dinner, to which we had contributed some fish from the river, being over, my boy and I took a ramble along the shores of Cash Creek, on which some years before I had been detained several weeks by ice. We slept at the tavern, and next morning prepared for our journey, and were joined by our companions, although it was past twelve before we crossed the creek.