Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)
Part 23
It was nearly full-grown when I obtained it, and its plumage was changing from greyish-brown to white. Its figure you will see in the plate to which this article refers. I received it as a present from Captain CLACK of the United States Navy, commander of the Erie sloop of war. It had been wounded in the wing, on the coast of Florida, but the fractured limb had been amputated and soon healed. During a voyage of three months, it became very gentle, and was a great favourite with the sailors. I placed it in a yard, in company with a beautiful Snow Goose. This was at Boston. It was so gentle as to suffer me to caress it with the hand, and was extremely fond of searching for worms and grubs about the wood-pile, probing every hole it saw with as much care and dexterity as an Ivory-billed Woodpecker. It also watched with all the patience of a cat the motions of some mice which had burrows near the same spot, killed them with a single blow, and swallowed them entire, one after another, until they were extirpated. I fed it on corn and garbage from the kitchen, to which were added bits of bread and cheese, as well as some apples. It would pick up the straws intended to keep its feet from being soiled, and arrange them round its body, as if intent on forming a nest. For hours at a time, it would stand resting on one foot in a very graceful posture; but what appeared to me very curious was, that it had a favourite leg for this purpose; and in fact none of my family ever found it standing on the other, although it is probable that this happened in consequence of the mutilation of the wing, the leg employed being that of the injured side. The stump of its amputated wing appeared to be a constant source of trouble, particularly at the approach of the winter: it would dress the feathers about it, and cover it with so much care that I really felt for the poor fellow. When the weather became intensely cold, it regularly retired at the approach of night under a covered passage, where it spent the hours of darkness; but it always repaired to this place with marked reluctance, and never until all was quiet and nearly dark, and it came out, even when the snow lay deep on the ground, at the first appearance of day. Now and then it would take a run, extend its only wing, and, uttering a loud cry, leap several times in the air, as if anxious to return to its haunts. At other times it would look upwards, cry aloud as if calling to some acquaintance passing high in the air, and again use its ordinary note whenever its companion the Snow Goose sent forth her own signals. It seldom swallowed its food without first carrying it to the water, and dipping it several times, and now and then it would walk many yards for that express purpose. Although the winter was severe, the thermometer some mornings standing as low as 10°, the bird fattened and looked extremely well. So strong was the natural suspicion of this bird, that I frequently saw it approach some cabbage leaves with measured steps, look at each sideways before it would touch one of them, and after all, if it by accident tossed the leaf into the air when attempting to break it to pieces, it would run off as if some dreaded enemy were at hand.
The trachea of this bird, of which you will find a notice at p. 213, confirms my opinion that the Canada Crane and the Whooping Crane are merely the same species in different states of plumage, or in other words, at different ages; and, in truth, the differences are not greater than those exhibited by many other birds, both aquatic and terrestrial. In illustration of this subject I might adduce Ibises, Herons, Divers, and Grebes; but this is quite unnecessary.
In reading the accounts given of the Canada Crane of authors, I find no description of its manner of breeding. In the Fauna Boreali-Americana of Mr SWAINSON and Dr RICHARDSON, the eggs of both are described, and in NUTTALL’s Manual those of the Whooping Crane also; but in these works the account given of the birds and of their eggs is such, that one might even, from comparing the descriptions, suppose them to be of the same species. I have never had the satisfaction of finding any of the breeding-places of the Whooping Crane; but I well know that many birds breed long before they have attained their full plumage. The supposed new species of Heron described under the name of _Ardea Pealii_, by my excellent friend Prince CHARLES BONAPARTE, breeds as the White-headed Eagle sometimes does, the immature bird in a snow-white dress, the adult in purple and greyish-blue plumage. The young of _Ardea cœrulea_ were for some time considered to form a distinct species, they being white also, then blue and white, and finally dark blue. But the most remarkable instance of change of plumage in the Waders is exhibited in the Scarlet Ibis. My humble opinion is, that unless in cases where birds are at first of one colour, and that colour remains ever after, little dependence can be placed on the tints of the plumage as a specific character.
On looking over my notes, I find that I have omitted to inform you that the extraordinary strength of the thighs, legs, and feet of the Whooping Crane, tends greatly to make it more terrestrial than the Herons; and that the great size of their nostrils, which so much resemble those of the Vultures, is well adapted to keep the inner parts of the organ from the damp earth and other matters with which they are so often in contact, while searching in the ground or mud for roots and other vegetable substances, on which the bird principally feeds. I am convinced also, that this species does not attain its full size or perfect plumage until it is four or five years old. The beauty of the plumage may be improved in brilliancy during the breeding-season by a greater brightness in the colour of the bill, as in the Booby Gannet and White Ibis, as well as in the redness of the fleshy parts of the head.
The measurements of the adult bird of my plate, drawn at New Orleans, in the month of April, were as follows:—Length from tip of bill to end of claws, 5 feet 5 inches; to end of tail, 4 feet 6 inches; the drooping feathers 1 foot beyond; alar extent 7 feet 8 inches; length of wing 22 inches; naked part of thigh 5 inches; tarsus 11-1/4 inches; length of middle toe 4-1/4, of its claw 3/4.
The measurements of the specimen kept at Boston:—Length from tip of bill to end of tail, 3 feet 9 inches; to end of claws, 4 feet 6 inches; tarsus 8 inches; naked part of thigh 3-1/2. The elongated inner secondaries equalled the tail. The weight was 9 lb. 14-3/4 oz.
Measurements of that killed on Spring Island:—Length 4 feet 4-1/2 inches, the claws being 7 inches beyond the tail, so that the length from the tip of the bill to the end of the tail was 3 feet 9-1/2 inches; alar extent 5 feet 8 inches. Weight 8-3/4 lb.
In the Museum of the University of Edinburgh, there is a specimen of still smaller size.
My friend JOHN BACHMAN, in a note addressed to me, says, “I saw a pair of tame birds of this species, which, as they advanced in age, changed their colours from grey to white.”
GRUS AMERICANA, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 302.—_Swains. and Richards._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 372.
WHOOPING CRANE, ARDEA AMERICANA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vii. p. 20. pl. 64. fig. 3. Adult.
GRUS CANADENSIS, BROWN CRANE, _Swains. and Richards._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 373.
Adult Male. Plate CCXXVI.
Bill long, straight, rather slender, but strong, compressed, pointed. Upper mandible with the dorsal line nearly straight, a little concave at the middle, slightly declinate toward the tip, the ridge flat and rather broad as far as the middle, the sides sloping, towards the end convex, with a wide groove filled by a soft membrane, and extending nearly two-thirds of its length, the edges sharp but thick for two-thirds of its length, and very slightly serrated. Nostrils lateral, placed at about a third of the length of the bill from its base, oblong, large, pervious. Lower mandible with the angle narrow and very long, the sides perpendicular at the base, the edges straight and sharp.
Head small, compressed. Eyes of moderate size. Neck very long. Body rather slender. Feet very long; tibia long, bare to a large extent, and covered with transverse series of rectangular scales; tarsus very long, rather compressed, covered anteriorly with numerous oblique scutella, posteriorly with large, and laterally with small scales; toes rather small; the first very small, second and fourth nearly equal, third considerably longer, the third and fourth connected at the base by a web of considerable size, all marginate, covered above with numerous narrow scutella, beneath broad, flattened, and granulate; claws of moderate size, strong, considerably curved, rather compressed, that of hind toe much smaller, second and third largest, the latter with a groove on its inner edge.
Fore and upper part of head to the occiput papillar, and covered only with small hairs, as are the sides of the head. The plumage in general is soft, but distinctly imbricated; the feathers rounded, those of the neck short. Wings ample; the second primary longest, third and fourth nearly as long, first longer than fifth; inner secondaries and their coverts curved downwards, forming a beautiful bunch of loosely barbed feathers. Tail short, rounded, of twelve broad rounded feathers.
Bill dusky, towards the base yellow. Iris yellow. Bare part of head carmine, with the hairs black. Feet black. The plumage is pure white, excepting the alula, primaries, and primary coverts, which are brownish-black.
Length to end of tail 54 inches; to end of wings 53, to end of claws 65; extent of wings 92; wing from flexure 22-1/2; tail 7; bill along the ridge 5-4/12, along the edge of the lower mandible 5-4/12, bare part of tibia 5; tarsus 11-1/4; middle toe 4-1/4, its claw 3/4.
The Young after its first autumnal moult has the sides of the head feathered behind the eye, and beneath to the base of the lower mandible; the curved secondaries and their coverts are tapering and elongated, but not nearly so much developed as in the old birds. The skin of the head is red; the bill brownish-black, as are the feet. Chin and sides of the head greyish-white. The plumage generally is bluish-grey, but the feathers are largely tipped and margined with yellowish-brown; the primary quills and their coverts dark brown towards the end; but with brownish-white shafts; the abdomen pure greyish-blue.
As the bird advances in age, the yellowish-brown disappears, and the general colour of the plumage becomes pure bluish-grey, which ultimately changes to white.
The trachea, which is 13 inches long to its entrance between the crura of the furcula, passes into a cavity in the sternum, where it curves so as to describe two-thirds of a circle, returns on the right side, and enters the thorax by curving backwards. The cavity in the sternum is 2 inches long, with an equal depth, and a breadth of 3/4 inch. The ridge of the keel is at its fore part 3/4 in breadth, and contracts to 1/2 inch at its junction with the angle of the furcula, which is continuous with it. The gizzard is of moderate size; the intestine, which is thin and small, measures 5 feet in length. Boston specimen.
THE PINTAIL DUCK.
_ANUS ACUTA_, LINN.
PLATE CCXXVII. MALE AND FEMALE.
The first observation that I made on arriving at Labrador, was that no species of Ducks, excepting those which were entirely or chiefly oceanic, seemed to resort to that coast, and I left the country with the same impression. We saw no Mallards, Teals, Widgeons, or Wood Ducks there; nor any species of Merganser, excepting the Red-breasted, which is a marine bird. The Pintail Duck, then, was not seen in the parts of that country which I visited; nor was it known in Newfoundland, on the Magdeleine Islands, or in the British province of Nova Scotia, at least along its Atlantic boundaries. In Kentucky and the whole of the Western Country, where it is extremely abundant in early autumn, during winter, and up to a very advanced period in spring, you meet with it wherever its usual food is found. It follows the waters of the Mississippi to New Orleans, is seen westward in the prairies of Oppelousas, and extends to the eastward as far as Massachusetts, beyond which, like the Mallard, it is very seldom seen. Indeed, this species is at all times rare on the sea coast of America, and must therefore be considered as an inland bird.
The Pintail, which, in the United States, is better known by the name of Sprigtail, arrives on the western waters early in October, sometimes even about the middle of September, the period of its arrival depending on the state of the weather, or the appearance of other species, with which it keeps company. Their plumage is in fine condition when they arrive; their tail-feathers are then as long as at any other period, and the whole apparel of the adult birds is as perfect as in the breeding season.
On the water, few birds exhibit more graceful motions than the Pintail Duck. Its delicately slender neck, the beautiful form of its body, and its pointed tail, which it always carries highly raised, distinguish it from the other species with which it may associate. There seems also a kind of natural modesty in it which you do not find in other ducks, and its notes, which are often heard, are soft and pleasant. That these notes should ever have been compared to those of the Mallard, appears to me very strange;—so strange that I am tempted to believe that they who say so must have mistaken Mallards for Pintails.
Whilst with us, the Pintail is found in company with the Baldpate or American Widgeon, the Blue-winged Teal, and the Mallard, more frequently on ponds than on streams, although it sometimes resorts to the latter, when their shores are overhung with beech-trees loaded with their nutritious fruits, of which this species is extremely fond, and in search of which they even ramble to a short distance into the woods. Were this duck to feed entirely on beech-nuts, I have no doubt that its flesh would be excellent. It feeds on tadpoles in spring, and leeches in autumn, while, during winter, a dead mouse, should it come in its way, is swallowed with as much avidity as by a Mallard. To these articles of food it adds insects of all kinds, and, in fact, it is by no means an inexpert fly-catcher.
The Pintails are less shy in the Western Country than most species of their family, and in this respect they resemble the Blue-winged Teals, which in fact might be called stupid birds with as much propriety as many others. They swim rather deeply, keep close together, and raise the hind part of the body like the Mallards; and on the water, on land, or on the wing, several may generally be killed at a shot. A friend of mine killed nineteen with two shots of his double-barrelled gun. They are scarcely nocturnal, but rest much in the middle of the day, basking in the sunshine whilst on the water, whenever they can indulge in this luxury. While on ponds, they feed along the most shallow parts, or by the edges; and if you take my advice, you will never shoot at them while their heads are at the bottom, and their feet kicking above water. I have several times, for diversion, done so, but in no instance did I damage a single individual. But when they raise their heads, you may commit great havock among them.
During heavy rains in winter, or after them, the Pintails are fond of alighting on our broad prairies, corn-fields and meadows; and in almost every puddle you may then find them busily engaged. They move over the ground as swiftly as Wood Ducks, still carrying their tail erect, unless when seizing an insect that is on wing or resting on a blade of grass. I knew a particular spot in a corn-field, not many miles from Bayou Sara in Louisiana, where, even after a shower, I was sure to meet with this species, and where I could always have produced a good number, had I thought them likely to be prized at the dinner-table. While I was at General HERNANDEZ’s in Florida, the Pintails were very numerous. They alighted everywhere, and I shot a few in order to satisfy myself that they were of the same species as those I had been accustomed to see. On one occasion I shot at a large flock swimming on a shallow pond in a large savannah, and wounded several, which I was surprised to see diving very expertly as I waded out for them, this species being by no means addicted to that practice. Those which I have now and then wounded, while in a boat and in deep water, soon gave up diving, and surrendered, without exhibiting any of those feats of cunning performed by other species.
The flight of the Pintails is very rapid, greatly protracted, and almost noiseless. They arrive in the Western Country mostly in the dusk of evening, and alight without much circumspection wherever they find water. They remain at night in the ponds where they feed, and continue there generally unless much disturbed. On such occasions they keep in the middle of the water, to avoid their land enemies; but the Virginian and Barred Owls not unfrequently surprise them, and force them to rise or make towards the shore, when they fall a prey to the nocturnal marauders. In the Middle States, they are highly esteemed for the table. There they arrive later and retire sooner towards their breeding-places, than in the country west of the Alleghany Mountains.
ANAS ACUTA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 202.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 864.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 383.
PINTAIL DUCK, ANAS ACUTA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. viii. p. 72. pl. 68. fig. 3.—_Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 386.
ANAS CAUDACUTA, PINTAIL DUCK, _Swains. and Richards._ Fauna Bor. Amer. part ii. p. 441.
Adult Male. Plate CCXXVII. Fig. 1.
Bill nearly as long as the head, deeper than broad at the base, depressed towards the end, the frontal angles short and obtuse. Upper mandible with the dorsal line at first sloping, then concave, towards the curved unguis nearly straight, the ridge broad and flat at the base, then broadly convex, the sides convex, the edges soft, with about fifty internal lamellæ; unguis small, somewhat triangular, curved abruptly at the broad end. Nostrils subbasal, lateral, rather small, oval, pervious. Lower mandible flattish, its angle very long and narrow, the dorsal line very short, slightly convex, the sides convex, the edges soft, with about sixty lamellæ.
Head of moderate size, compressed, the forehead rounded. Neck rather long and slender. Body full and depressed. Wings rather small. Feet very short, placed rather far back; tarsus very short, compressed, at its lower part anteriorly with two series of scutella, the rest covered with reticulated angular scales. Toes obliquely scutellate above; first very small, free, with a narrow membrane beneath; third longest; fourth a little shorter, their connecting webs entire, reticulated, at the edge pectinate; claws small, curved, compressed, acute, the hind one smaller and more curved, that of the third toe with an inner sharp edge.
Plumage dense, soft, blended. Feathers of the head and neck short, on the hind head and neck elongated. Wings narrow, of moderate length, acute, the first quill longest, the second nearly equal, the rest rapidly graduated; outer secondaries broad and rounded; inner elongated and tapering, as are their coats, and the scapulars; first quill serrated on the outer edge, somewhat like that of an Owl. Tail of moderate length, tapering, of fourteen tapering feathers, of which the two middle project far beyond the rest.
Bill black, the sides of upper mandible light blue. Iris brown. Feet greyish-blue; claws black. Head, throat, and upper part of neck anteriorly greenish-brown, faintly margined behind with purplish-red; a small part of hind neck dark green; the rest, and the upper parts in general beautifully undulated with very narrow bars of brownish-black and yellowish-white, smaller wing-coverts, alula, and primary quills grey, the latter dark-brown towards the end; speculum of a coppery red, changing to dull green, edged anteriorly with light brownish-red, posteriorly with white; the inner secondaries, and the scapulars, black and green, with broad grey margins. Upper tail-coverts cream-coloured, the outer webs blackish and green; tail light grey, the middle feathers dark brown, glossed with green. On each side of the neck is an oblique band of white, of which colour are the under parts in general, the sides however undulated like the back, the lateral feathers of the rump cream-coloured, the lower tail-coverts black, those at the sides edged with white.
Length to end of tail 29 inches; extent of wings 36; bill along the back 2-2/12, along the edge of lower mandible 2-3/12; tarsus 1-8/12, middle toe 2, its claw 4/12; wing from flexure 11, tail 5-1/2. Weight 2 lb.
Adult Female. Plate CCXXVII. Fig. 2.
The Female, which is much smaller, has the upper parts variegated with brownish-black and light yellowish-brown, the margin of the feathers, and a mark on each side of the shaft being of the latter colour; the speculum is dusky green, margined behind with white; the primary quills greyish-brown. The lower parts are of a light brownish-yellow, the sides variegated with brown, the bill is black, the iris brown, the feet light bluish-grey.
Length 22-1/2 inches, extent of wings 34. Weight 1 lb. 9 oz.
THE GREEN-WINGED TEAL.
_ANAS CRECCA_, LINN.
PLATE CCXXVIII. MALE AND FEMALE.
Nothing can be more pleasing to an American sportsman, than the arrival of this beautiful little duck in our Southern or Western States. There, in the month of September, just as the sun sinks beneath the horizon, you may find him standing on some mote or embankment of a rice-field in Carolina, or a neck of land between two large ponds in Kentucky, his gun loaded with number four, and his dog lying at his feet. He sees advancing from afar, at a brisk rate, a small dark cloud, which he has some minutes ago marked and pronounced to be a flock of Green-winged Teals. Now he squats on his haunches; his dog lies close; and ere another minute has elapsed, right over his head, but too high to be shot at, pass the winged travellers. Some of them remember the place well, for there they have reposed and fed before. Now they wheel, dash irregularly through the air, sweep in a close body over the watery fields, and in their course pass near the fatal spot where the gunner anxiously awaits. Hark, two shots in rapid succession! The troop is in disorder, and the dog dashes through the water. Here and there lies a Teal, with its legs quivering; there, one is whirling round in the agonies of death; some, which are only winged, quickly and in silence make their way towards a hiding-place, while one, with a single pellet in his head, rises perpendicularly with uncertain beats, and falls with a splash on the water. The gunner has charged his tubes, his faithful follower has brought up all the game, and the frightened Teals have dressed their ranks, and flying now high, now low, seem curious to see the place where their companions have been left. Again they fly over the dangerous spot, and again receive the double shower of shot. Were it not that darkness has now set in, the carnage might continue until the sportsman should no longer consider the thinned flock worthy of his notice. In this manner, at the first arrival of the Green-winged Teal in the Western Country, I have seen upwards of six dozen shot by a single gunner in the course of one day.