Ornithological biography, Vol. 3 (of 5)

Part 13

Chapter 134,148 wordsPublic domain

The young, while yet covered with down, are black, with a white patch on the belly. Their bills do not acquire much of the form which they ultimately have for several weeks; nor do they assume their perfect shape for years. I have examined many hundred individuals, among which I have found great differences in the size and form of the bill. In fact, the existence of this diversity has induced many persons to think that we have several species of Puffin on our coasts; but, after having examined many specimens in Europe, I am decidedly of opinion that this species is the same that occurs in both continents, and that we have only one more at all common on our eastern coasts. The sexes differ in no perceptible degree, only that the males are somewhat larger. When two years old they may be considered of their full size, although the bill continues to grow and acquires furrows, until it becomes as you see it in the Plate.

ALCA ARCTICA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 211.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 792.

MORMON ARCTICUS, _Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 430.

PUFFIN, OR COULTERNEB, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 542.

Adult Male in summer. Plate CCXIII. Fig. 1.

Bill about the length of the head, nearly as high as long, exceedingly compressed, at the base as high as the head, obliquely furrowed on the sides. Upper mandible with a horny rim along the basal margin, its dorsal line curved from the base, the ridge very narrow but rounded, the sides rapidly sloped, and marked with three curved oblique grooves, the edges obtuse, their outline nearly straight, the tip deflected, very narrow but obtuse. Between the basal rim and the first groove is a triangular flat space analogous to the nasal groove, in the lower part of which, close to the edge of the bill, is the linear direct nostril. Lower mandible with the angle very narrow, and so placed that the base of the bill is inflected beyond the perpendicular, the dorsal line a little convex at first, towards the end straight, the ridge narrow, broader about the middle, the sides nearly flat, grooved and ridged as in the upper, the edges strong, the tip very narrow. The gape extends downwards a little beyond the base of the bill, and is furnished with a soft corrugated extensible membrane.

Head large, oblong, anteriorly compressed. Eye rather small, with bare orbits; over the upper eyelid an oblong, nearly erect, horny body, along the lower a more elongated one of the same nature. Neck short and thick. Body full and rounded. Wings short. Feet short, rather stout; tibia bare for a short way above the joint. Tarsus very short, little compressed, anteriorly with a series of small scutella, the rest with reticular angular scales. Hind toe wanting. Toes of moderate length, rather slender, scutellate above, connected by reticulated entire membranes which project a little, the third and fourth toes about equal, the second considerably shorter, with a narrow marginal web. Claws strong, of moderate length, compressed, slightly arched, that of the inner toe much curved and acute.

Plumage close, blended, soft, very short on the head. Wings curved, short, narrow, acute. Primary quills narrow, incurved, first longest, second a little shorter, the rest rapidly graduated. Secondaries very short, small and rounded. Tail very short, slightly rounded, of sixteen narrow rounded feathers.

Bill with the basal rim and first ridge of upper mandible dull yellow, the intervening space greyish-blue, basal margin of lower bright red, first ridge and intervening space as in the upper, the rest bright red (carmine tinged with vermilion); membrane at the base of the gape gamboge-yellow, inside of mouth and tongue yellow. Edge of eyelids vermilion, horny appendages of eyelids greyish-blue. Iris light blue. Feet vermilion, claws black. Throat and sides of the head white, that colour extending over the eye, and passing in a narrow line behind the occiput. Upper part of the head blackish-grey, tinged with olive, paler anteriorly. The middle of the neck all round, and all the upper parts of the body, deep black, with blue reflections, the quills tinged with brown. The whole under surface white, except the upper part of the sides, which are dusky.

Length to end of tail 11-3/4 inches, to end of claws 13-1/2, extent of wings 23; bill along the back 2, along the edge of upper mandible 1-1/4; depth of bill at base 1-5/8, its greatest diameter 5/8; tarsus 1, middle toe 1-1/2, its claw 1/2. Weight 3/4 lb.

Female. Plate CCXIII. Fig. 2.

The Female is precisely similar to the male, but of somewhat smaller size.

THE RAZOR-BILLED AUK.

_ALCA TORDA_, LINN.

PLATE CCXIV. MALE AND FEMALE.

A few birds of this species occasionally go as far south as New York during winter; but beyond that parallel I never met with one. From Boston eastward many are seen, and some breed on the Seal Islands off the entrance of the Bay of Fundy. These Auks generally arrive on our Atlantic coast about the beginning of November, and return northward to breed about the middle of April. During their stay with us, they are generally seen singly, and at a greater distance from the shores than the Guillemots or Puffins; and I have no doubt that they are able to procure shell-fish at greater depths than these birds. I have observed them fishing on banks where the bottom was fifteen or eighteen fathoms from the surface, and, from the length of time that they remained under water, felt no doubt that they dived to it. On my voyage round Nova Scotia and across the Gulf of St Lawrence, we saw some of them constantly. Some had eggs on the Magdeleine Islands, where, as the inhabitants informed us, these birds arrive about the middle of April, when the Gulf is still covered with ice. As we proceeded towards Labrador, they passed us every now and then in long files, flying at the height of a few yards from the water, in a rather undulating manner, with a constant beat of the wings, often within musket-shot of our vessel, and sometimes moving round us and coming so close as to induce us to believe that they had a wish to alight. The thermometer indicated 44°. The sight of these files of birds passing swiftly by was extremely pleasing; each bird would alternately turn towards us the pure white of its lower parts, and again the jetty black of the upper. As I expected ere many days should pass to have the gratification of inspecting their breeding grounds, I experienced great delight in observing them as they sped their flight toward the north.

After we had landed, we every day procured Auks, notwithstanding their shyness, which exceeded that of almost all the other sea-birds. The fishermen having given me an account of their principal breeding places, the Ripley proceeded toward them apace. One fair afternoon we came in view of the renowned Harbour of Whapati Guan, and already saw its curious beacon, which, being in form like a huge mounted cannon placed on the elevated crest of a great rock, produced a most striking effect. We knew that the harbour was within the stupendous wall of rock before us, but our pilot, either from fear or want of knowledge, refused to guide us to it, and our captain, leaving the vessel in charge of the mate, was obliged to go off in a boat, to see if he could find a passage. He was absent more than an hour. The Ripley stood off and on, the yards were manned on the look-out, the sea was smooth and its waters as clear as crystal, but the swell rose to a prodigious height as it passed sluggishly over the great rocks that seemed to line the shallows over which we floated. We were under no apprehension of personal danger, however, for we had several boats and a very efficient crew; and besides, the shores were within cannon shot; but the idea of losing our gallant bark and all our materials on so dismal a coast haunted my mind, and at times those of my companions. From the tops our sailors called out “Quite shallow here, Sir.” Up went the helm, and round swung the Ripley like a duck taken by surprise. Then suddenly near another shoal we passed, and were careful to keep a sharp look-out until our commander came up.

Springing upon the deck, and turning his quid rapidly from side to side, he called out, “All hands square the yards,” and whispered to me “All’s safe, my good Sir.” The schooner advanced towards the huge barrier, merrily as a fair maiden to meet her beloved; now she doubles a sharp cape, forces her way through a narrow pass; and lo! before you opens the noble harbour of Whapati Guan. All around was calm and solemn; the waters were smooth as glass, the sails fell against the masts, but the impetus which the vessel had received urged her along. The lead was heaved at every yard, and in a few minutes the anchor was dropped.

Reader, I wish you had been there, that you might yourself describe the wild scene that presented itself to our admiring gaze. We were separated from the rolling swell of the Gulf of St Lawrence by an immense wall of rock. Far away toward the east and north, rugged mounds innumerable rose one above another. Multitudes of frightened Cormorants croaked loudly as they passed us in the air, and at a distance fled divers Guillemots and Auks. The mossy beds around us shone with a brilliant verdure, the lark piped its sweet notes on high, and thousands of young codfish leaped along the surface of the deep cove as if with joy. Such a harbour I had never seen before; such another, it is probable, I may never see again; the noblest fleet that ever ploughed the ocean might anchor in it in safety. To augment our pleasures, our captain some days after piloted the Gulnare into it. But, you will say, “Where are the Auks, we have lost sight of them entirely.” Never fear, good reader, we are in a delightful harbour, and anon you shall hear of them.

Winding up the basin toward the north-east, Captain Emery, myself, and some sailors, all well armed, proceeded one day along the high and precipitous shores to the distance of about four miles, and at last reached the desired spot. We landed on a small rugged island. Our men were provided with long poles, having hooks at their extremities. These sticks were introduced into the deep and narrow fissures, from which we carefully drew the birds and eggs. One place, in particular, was full of birds; it was a horizontal fissure, about two feet in height, and thirty or forty yards in depth. We crawled slowly into it, and as the birds affrighted flew hurriedly past us by hundreds, many of their eggs were smashed. The farther we advanced, the more dismal did the cries of the birds sound in our ears. Many of them, despairing of effecting their escape, crept into the surrounding recesses. Having collected as many of them and their eggs as we could, we returned, and glad were we once more to breathe the fresh air. No sooner were we out than the cracks of the sailors’ guns echoed among the rocks. Rare fun to the tars, in fact, was every such trip, and, when we joined them, they had a pile of Auks on the rocks near them. The birds flew directly towards the muzzles of the guns, as readily as in any other course, and therefore it needed little dexterity to shoot them.

When the Auks deposit their eggs along with the Guillemots, which they sometimes do, they drop them in spots from which the water can escape without injuring them; but when they breed in deep fissures, which is more frequently the case, many of them lie close together, and the eggs are deposited on small beds of pebbles or broken stones raised a couple of inches or more, to let the water pass beneath them. Call this instinct if you will:—I really do not much care; but you must permit me to admire the wonderful arrangements of that Nature from which they have received so much useful knowledge. When they lay their eggs in such a horizontal cavern as that which I have mentioned above, you find them scattered at the distance of a few inches from each other; and there, as well as in the fissures, they sit flat upon them like Ducks, for example, whereas on an exposed rock, each bird stands almost upright upon its egg. Another thing quite as curious, which I observed, is, that, while in exposed situations, the Auk seldom lays more than one egg, yet in places of greater security I have, in many instances, found two under a single bird. This may perhaps astonish you, but I really cannot help it.

The Razor-billed Auks begin to drop their eggs in the beginning of May. In July we found numerous young ones, although yet small. Their bill then scarcely exhibited the form which it ultimately assumes. They were covered with down, had a lisping note, but fed freely on shrimps and small bits of fish, the food with which their parents supply them. They were very friendly towards each other, differing greatly in this respect from the young Puffins, which were continually quarrelling. They stood almost upright. Whenever a finger was placed within their reach, they instantly seized it, and already evinced the desire to bite severely so cordially manifested by the old birds of this species, which in fact will hang to your hand until choked rather than let go their hold. The latter when wounded threw themselves on their back, in the manner of Hawks, and scratched fiercely with their claws. They walked and ran on the rocks with considerable ease and celerity, taking to wing, however, as soon as possible. When thus disturbed while breeding, they fly round the spot many times before they alight again. Sometimes a whole flock will alight on the water at some distance, to watch your departure, before they will venture to return.

This bird lays one or two eggs, according to the nature of the place. The eggs measure at an average three inches and one-eighth, by two and one-eighth, and are generally pure white, greatly blotched with dark reddish-brown or black, the spots generally forming a circle towards the larger end. They differ considerably from those of the Common and the Thick-billed Guillemots, being less blunted at the smaller end. The eggs afford excellent eating; the yolk is of a pale orange colour, the white pale blue. The eggers collect but few of the eggs of this bird, they being more difficult to be obtained than those of the Guillemot, of which they take vast numbers every season.

The food of the Razor-billed Auk consists of shrimps, various other marine animals, and small fishes, as well as roe. Their flesh is by the fishers considered good, and I found it tolerable, when well stewed, although it is dark and therefore not prepossessing. The birds are two years in acquiring the full size and form of their bill, and, when full grown, they weighed about a pound and a half. The stomach is an oblong sac, the lower part of which is rather muscular, and answers the purpose of a gizzard. In many I found scales, remnants of fish, and pieces of shells. The intestines were upwards of three feet in length.

Immediately after the breeding season, these birds drop their quills, and are quite unable to fly until the beginning of October, when they all leave their breeding grounds for the sea, and move southward. The young at this period scarcely shew the white streak between the bill and the eye; their cheeks, like those of the old birds at this time, and the fore part of the neck, are dingy white, and remain so until the following spring, when the only difference between the young and the old is, that the former have the bill smaller and less furrowed, and the head more brown. The back, tail, and lower parts do not seem to undergo any material change.

ALCA TORDA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 210.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 793.—_Ch. Bonap._ Synops. of Birds of the United States, p. 431.

RAZOR-BILL, _Nuttall_, Manual, vol. ii. p. 547.

Adult Male in summer. Plate CCXIV. Fig. 1.

Bill shorter than the head, feathered as far as the nostrils, beyond which it is very high, exceedingly compressed, and obliquely furrowed on the sides. Upper mandible with the dorsal line curved so as to form the third of a circle, the ridge extremely narrow but rounded, the sides nearly flat, with five grooves, the one next the base deeper and more narrow, the edges inflected and sharp, the tip decurved and obtuse. Nostrils medial, marginal, linear, short, pervious, but concealed by the feathers. Lower mandible with the angle very narrow, and having a horny triangular appendage, the base at first horizontal and extremely narrow, then sloping forwards and rounded, the dorsal outline rounded, towards the end concave, the sides slightly concave, the edges inflected, the tip decurved.

Head large, oblong, anteriorly narrowed. Eyes small. Neck short and strong. Body full, rather depressed. Wings small. Feet placed far behind, short, rather strong; tibia bare a short way above the joint; tarsus very short, compressed, anteriorly scutellate, laterally covered with reticulated angular scales, posteriorly granulate. Hind toe wanting; toes of moderate length, rather slender, scutellate above, connected by reticulated entire membranes, the inner toe having also a projecting margin; outer toe slightly longer than middle one; inner considerably shorter. Claws rather small, arched, compressed, obtuse.

Plumage close, blended, very soft, on the head very short and velvety. Wings short, curved, narrow, acute. Primary quills narrow, incurved, acute, first longest, second slightly shorter, the rest rapidly graduated; secondary quills very short, obliquely rounded. Tail short, tapering, of twelve narrow, pointed feathers.

Bill black, with a white line across each mandible; inside of the mouth gamboge-yellow. Iris deep hazel. Feet black. Fore part of neck below, and all the lower parts, white; the rest black, the head, hind neck, and back, glossed with olive-green, the throat and sides of the neck tinged with chocolate, the wings with brown, the tips of the secondary quills, and a narrow line from the bill to the eye, white.

Length to the end of tail 17 inches, to the end of claws 17-3/4; extent of wings 29-1/2; wing from flexure 8-1/4, tail 4; bill along the ridge 1-7/12, along the edge 2-2/12, its greatest depth 11/12; tarsus 1-2/12, middle toe 1-8/12, its claw 5/12. Weight 1-1/2 pound.

Adult Female in summer. Plate CCXIV. Fig. 2.

The female is precisely similar to the male.

The Young in their winter plumage have the colouring distributed as in the old birds, but with the black duller, the wings more brown, the throat and sides of the head mottled with white, the white line from the bill to the eye existing, but the bill much smaller, without furrows or a white line.

The Old Birds in winter have the throat and sides of the neck mottled as described above; but in other respects their colours are the same as in summer.

The gullet wide, dilated towards the lower extremity, its mucous coat longitudinally corrugated; the proventriculus very wide and glandular; the stomach rather small, oblong, muscular, with an inner, longitudinally corrugated and horny cuticular coat. Pylorus very small; intestine near its commencement 4/12 of an inch in diameter, gradually contracted to the cæca, where it is 2/12: cæca half an inch long, tapering. The length of the gullet and stomach together is 8, that of the intestine 41 inches.

HYPERBOREAN PHALAROPE.

_PHALAROPUS HYPERBOREUS_, LATH.

PLATE CCXV. MALE, FEMALE, AND YOUNG.

Few individuals of this species are ever seen to the South of New York. Near Boston I procured several, and my learned friend THOMAS NUTTALL presented me with some that had been shot in the neighbourhood of that city, as did Mr JOHN BETHUNE and Mr RODMAN of New Bedford. As we advanced eastward in the month of May, we saw more and more of them, and while at Eastport in Maine my son John shot several out of flocks of sixty or more. At one time a flock consisting of more than a hundred was seen in the Bay of Fundy. They were exceedingly shy, and the gunners of Eastport, who knew them under the name of Sea Geese, spoke of them as very curious birds.

They procure their food principally upon the water, on which they alight like Ducks, float as light as Gulls, and move about in search of food with much nimbleness. The sight of a bank of floating sea-weeds or garbage of any kind induces them at once to alight upon it, when they walk about as unconcernedly as if on land. Their notes, which resemble the syllables _tweet, tweet, tweet_, are sharp and clear, and in their flight they resemble our common American Snipe. At the approach of an enemy, they immediately close their ranks, until they almost touch each other, when great havock is made among them; but if not immediately shot at, they rise all at once and fly swiftly off emitting their shrill cries, and remove to a great distance. These Phalaropes congregate in this manner for the purpose of moving northwards to their breeding grounds, although some remain and breed as far south as Mount Desert Island. I have met with them in equally large flocks at a distance of more than a hundred miles from the shores. They were feeding on great beds of floating seaweeds, and in several instances some Red Phalaropes were seen in their company.

Whilst in Labrador, I observed that the Hyperborean Phalarope occurred only in small parties of a few pairs, and that instead of keeping at sea or on the salt-water bays, they were always in the immediate vicinity of small fresh-water lakes or ponds, near which they bred. The nest was a hollow scooped out among the herbage, and covered with a few bits of dried grass and moss. The eggs are always four; they measure at an average an inch and three-sixteenths in length, seven-eighths in their greatest diameter, are rather pointed at the smaller end, and are more uniform in their size and markings than those of most water-birds. The ground colour is a deep dull buff, and is irregularly marked with large and small blotches of dark reddish-brown, which are larger and more abundant on the crown. The birds shewed great anxiety for the safety of their eggs, limping before us, or running with extended wings, and emitting a feeble melancholy note as if about to expire. When we approached them, they resumed all their natural alacrity, piped in their usual manner, flew off and alighted on the water. Captain Emery and myself followed some nearly an hour, assisted by a pointer dog, in the hope of tiring them out; but they seemed to laugh at our efforts, and when Dash was quite close to them, they would suddenly fly off in another direction, and with great swiftness, always leading us farther from their nests. The young leave the nest shortly after they are hatched, and run after their parents over the moss, and along the edges of the small ponds; but I saw none on the water that were not fully fledged. Both young and old had departed by the beginning of August.

The Hyperborean Phalarope seems to undergo an almost continual moult, and is in full plumage only about six weeks each year. The young when fledged are nearly grey above, and all white beneath. Some of them breed before they have acquired what may be considered the perfect plumage; and the very old birds become greyish also at the approach of winter, the red of the throat and other parts becoming bright again in the beginning of May, or sometimes in April. The scapulars of the young are conspicuously shorter than the longest primaries, but after the first moult are equal in length. The upper wing-coverts are then also short.

I have never met with this species in any part of the interior, although I have procured the Red Phalarope and Wilson’s Phalarope in many parts to the west of the Alleghany Mountains, at a distance of more than a thousand miles from the sea coast.