Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)

Part 9

Chapter 93,991 wordsPublic domain

The principal changes which take place in regard to colour as the bird advances, are these: the bill first becomes bluish-black, and ultimately yellow, the cere becomes brighter, the iris assumes more of yellow, the white at the base of the plumage gradually disappears, the tail becomes lighter, the general colour of the plumage at first darker, but ultimately paler. At the age of two years, the only period when the bird much resembles ours, it is as follows:—and here I shall make the description correspond in its arrangement with that of the Bird of Washington, that the two may be more satisfactorily compared.

The bill corresponds with that of our bird, only that it is _not so deep_, and proportionally _more elongated_. The other circumstances mentioned in the first paragraph of the description of the Bird of Washington are the same in the Sea Eagle.

Plumage compact, imbricated, glossy; feathers of the head, neck and breast, narrow and pointed; of the back, breast and belly, ovate, distinct, acute; the wing-coverts ovate and pointed. Space between the beak and eye barish, being sparsely covered with bristly feathers. Eyebrow projecting and bare on the edge. Wings long, _fourth and fifth quills longest_, the first considerably shorter. Tail of ordinary length, rounded, of the same length as the closed wing, and consisting of twelve broad acute feathers. Tarsus feathered one-third down.

Bill bluish-black, brownish at the tip of the upper mandible, and along the greater part of the under; yellowish at the edges of the lower. Cere greenish-yellow. Lore of the same colour. Iris darkish brown. Head and hind neck dark brown, the latter still _marked with white_. Fore neck and breast _brownish white_, longitudinally marked with deep brown. Upper parts in general pale brown, spotted with deeper, some of the scapulars glossed with purple. Lower back _white_, the tips umber. Tail-coverts brownish-grey. Base, outer webs and tips of tail-feathers deep brown; inner webs and part of outer near the tip _brownish-white_. Belly pale brown spotted with umber. Primaries brownish-black, secondaries greyish-brown.

Length 3 feet, extent of wings 6 feet 9 inches; bill 3½ inches along the back, 1⅕ deep.

All circumstances duly considered, the Bird of Washington stands forth as the champion of America, _sui speciei_, and henceforth not to be confounded with any of its rivals or relatives. If ornithologists are proud of describing new species, I may be allowed to express some degree of pleasure in giving to the world the knowledge of so majestic a bird.

THE BALTIMORE ORIOLE.

_ICTERUS BALTIMORE._ DAUD.

PLATE XII. MALE IN DIFFERENT STATES OF PLUMAGE, AND NEST.

No traveller who is at all gifted with the faculty of observation, can ascend that extraordinary river, the Mississippi, in the first days of autumn, without feeling enchanted by the varied vegetation which adorns its alluvial shores:—The tall Cotton-tree descending to the very margin of the stream, the arrow-shaped Ash mixing its branches with those of the Pecan and Black Walnut, immense Oaks and numerous species of Hickory, covering with their foliage the densely tangled Canes, from amongst which, at every step, Vines of various kinds shoot up, winding round the stems and interlacing their twigs and tendrils, stretching from one branch to another, until they have reached and overspread the whole, like a verdant canopy, forming one solid mass of richest vegetation, in the fore ground of the picture; whilst, wherever the hills are in view, the great Magnolias, the Hollies, and the noble Pines, are seen gently waving their lofty heads to the breeze.

The current becomes rapid, and ere long several of the windings of the great stream have been met and passed, and with these new scenes present themselves to the view. The forest at this place, as if in doleful mourning at the sight of the havock made on its margin by the impetuous and regardless waters, has thrown over her a ragged veil, produced by the long dangling masses that spread from branch to branch over the cypress trees. The dejected Indian's camp lies in your sight. He casts a melancholy glance over the scene, and remembers that he is no longer the peaceful and sole possessor of the land. Islands, one after another, come in sight, and at every winding of the stream you see boats propelled by steam ascending the river, and others, without such aid, silently gliding with the current.

Much might the traveller find to occupy his mind, and lead him into speculations regarding the past, the present, and the future, were he not attracted by the clear mellow notes, that issue from the woods, and gratified by the sight of the brilliant Oriole now before you. In solitudes like these, the traveller might feel pleased with any sound, even the howl of the wolf, or the still more dismal bellow of the alligator. Then how delightful must it be to hear the melody resulting from thousands of musical voices that come from some neighbouring tree, and which insensibly leads the mind, with whatever it may previously have been occupied, first to the contemplation of the wonders of nature, and then to that of the Great Creator himself.

Now we have ascended the mighty river, have left it, and entered the still more enchanting Ohio, and yet never for a day have we been without the company of the Oriole. Here, amongst the pendulous branches of the lofty Tulip-trees, it moves gracefully up and down, seeking in the expanding leaves and opening blossoms the caterpillar and the green beetle, which generally contribute to its food. Well, reader, it was one of these pendulous twigs which I took when I made the drawing before you. But instead of having cut it on the banks of the Ohio, I found it in the State of Louisiana, to which we shall return.

The Baltimore Oriole arrives from the south, perhaps from Mexico, or perhaps from a more distant region, and enters Louisiana as soon as spring commences there. It approaches the planter's house, and searches amongst the surrounding trees for a suitable place in which to settle for the season. It prefers, I believe, the trees that grow on the sides of a gentle declivity. The choice of a twig being made, the male Oriole becomes extremely conspicuous. He flies to the ground, searches for the longest and driest filaments of the moss, which in that State is known by the name of Spanish Beard, and whenever he finds one fit for his purpose, ascends to the favourite spot where the nest is to be, uttering all the while a continued chirrup, which seems to imply that he knows no fear, but on the contrary fancies himself the acknowledged king of the woods. This sort of chirruping becomes louder, and is emitted in an angry tone, whenever an enemy approaches, or the bird is accidentally surprised, the sight of a cat or a dog being always likely to produce it. No sooner does he reach the branches, than with bill and claws, aided by an astonishing sagacity, he fastens one end of the moss to a twig, with as much art as a sailor might do, and takes up the other end, which he secures also, but to another twig a few inches off, leaving the thread floating in the air like a swing, the curve of which is perhaps seven or eight inches from the twigs. The female comes to his assistance with another filament of moss, or perhaps some cotton thread, or other fibrous substance, inspects the work which her mate has done, and immediately commences her operations, placing each thread in a contrary direction to those arranged by her lordly mate, and making the whole cross and recross, so as to form an irregular network. Their love increases daily as they see the graceful fabric approaching perfection, until their conjugal affection and faith become as complete as in any species of birds with which I am acquainted.

The nest has now been woven from the bottom to the top, and so secured that no tempest can carry it off without breaking the branch to which it is suspended. Remark what follows. This nest contains no warming substance, such as wool, cotton, or cloth, but is almost entirely composed of the Spanish moss, interwoven in such a manner that the air can easily pass through it. The parents no doubt are aware of the intense heat which will exist ere long in this part of the world, and moreover take especial care to place their nest on the north-east side of the trees. On the contrary, had they gone as far as Pennsylvania or New York, they would have formed it of the warmest and softest materials, and have placed it in a position which would have left it exposed to the sun's rays, the changes in the weather during the early period of incubation being sometimes so great there, that the bird looks on these precautions as necessary to ensure the life of its brood against intense cold, should it come, while it knows that the heat in these northern latitudes will not be so great as to incommode them. I have observed these sensible differences in the formation and position of the nests of the Baltimore Oriole, a great many times, as no doubt have other persons. The female lays from four to six eggs, and in Louisiana frequently rears two broods in a season. The period of incubation is fourteen days. The eggs are about an inch in length, rather broadly ovate, pale brown, dotted, spotted, and tortuously lined with dark brown.

The movements of these birds as they run among the branches of trees differ materially from those of almost all others. They cling frequently by the feet in order to reach an insect at such a distance from them as to require the full extension of their neck, body, and legs, without letting go their hold. They sometimes glide, as it were, along a small twig, and at other times move sidewise for a few steps. Their motions are elegant and stately. Their song consists of three or four, or at most eight or ten, loud, full, and mellow notes, extremely agreeable to the ear.

A day or two before the young are quite able to leave the nest, they often cling to the outside, and creep in and out of it like young Woodpeckers. After leaving the nest, they follow the parents for nearly a fortnight, and are fed by them. As soon as the mulberries and figs become ripe, they resort to these fruits, and are equally fond of sweet cherries, strawberries, and others. During spring, their principal food is insects, which they seldom pursue on the wing, but which they search for with great activity, among the leaves and branches. I have seen the young of the first brood out early in May, and of the second in July. As soon as they are fully able to take care of themselves, they generally part from each other, and leave the country, as their parents had come, that is, singly.

During migration, the flight of the Baltimore Oriole is performed high above all the trees, and mostly during day, as I have usually observed them alighting, always singly, about the setting of the sun, uttering a note or two, and darting into the lower branches to feed, and afterwards to rest. To assure myself of this mode of travelling by day, I marked the place where a beautiful male had perched one evening, and on going to the spot next morning, long before dawn, I had the pleasure of hearing his first notes as light appeared, and saw him search a while for food, and afterwards mount in the air, making his way to warmer climes. Their flight is straight and continuous.

This beautiful bird is easily kept in cages, and may be fed on dried figs, raisins, hard-boiled eggs, and insects. When shot they will often clench the twig so firmly as to remain hanging fast to it until dislodged by another shot or a blow against the twig.

The plumage of the male bird is not mature until the third spring, and I have therefore in my drawing represented the males of the first, second, and third years. The female will form the subject of another plate. The male of the first year was taken for a female by my engraver, during my absence, and marked as such, although some of the plates were corrected the moment I saw the mistake.

The Baltimore Oriole, although found throughout the Union, is so partial to particular sections or districts, that of two places not twenty miles distant from each other, while none are to be seen in the one, a dozen pairs or more may be in the neighbourhood of the other. They are fondest of hilly grounds, refreshed by streams.

ICTERUS BALTIMORE, _Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 51.

ORIOLUS BALTIMORE, _Linn._ Syst. Nat. p. 162.—_Gmel._ Syst. vol. i. p. 389.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 180.

BALTIMORE ORIOLE, ORIOLUS BALTIMORE, _Wilson_, Amer. Ornith. vol. i. p. 23. Pl. i. fig. 3. Male; and vol. vi. p. 83. Pl. 53. fig. 4. Female.

BALTIMORE BIRD, _Lath._ Synops. vol. ii. p. 432.

Adult Male, three years old, in spring. Plate XII. Fig. 1.

Bill conical, slender, longish, compressed, a little curved, very acute, with inflected acute margins; upper mandible obtuse above, lower broadly obtuse beneath. Nostrils oval, covered by a membrane, basal. Head and neck of ordinary size. Body rather slender. Feet of ordinary length; tarsus a little longer than the middle toe; inner toe little shorter than the outer; claws arched, compressed, acute, that of the hind toe twice the size of the others.

Plumage blended, glossy. Wings longish, somewhat rounded, the first quill being almost as long as the second and third, which are the longest. Tail longish, rounded, and slightly forked, the feathers rather narrow, and acuminate.

Bill and feet light blue. Iris orange. Head, throat, back part of the neck, fore part of the back, quills and larger secondaries, black, as are the two middle tail-feathers, and the base of all the rest. The whole under parts, the lesser wing-coverts, and the posterior part of the back, bright orange, deeply tinged with vermilion on the breast and neck. The tips of the two middle tail-feathers, and the terminal ends of the others, of a duller orange. Quills, excepting the first, margined with white.

Length 7¾ inches, extent of wings 12; bill ⅚ along the ridge, 11/12 along the gap; tarsus ¼, toe 1.

Male, two years old, in spring. Plate XII. Fig. 2.

The distribution of the colours is the same as in the adult male, but the yellow is less vivid, the upper mandible is brownish-black above, and the iris is light-brown.

Young Male, one year old, in spring. Plate XII. Fig. 1.

The bill is dark brown above, pale blue beneath. Iris brown. Feet light blue. The general colour is dull brownish-yellow, tinged with olive on the head and back. The wings are blackish-brown, the quills and large coverts margined and tipped with white. The lesser coverts are olivaceous, the tail destitute of black, and the under parts paler than in the adult, without any approach to the vivid orange tints displayed on it.

Length 7½ inches.

THE TULIP-TREE.

LIRIODENDRON TULIPIFERA, _Willd._ Sp. Plant. vol. ii. p. 1254. _Pursh_, Flora Americ. p. 332. _Mich._ Abr. Forest. de l'Amer. Sept. t. iii. p. 202, Pl. v.—POLYANDRIA POLYGYNIA, _Linn._ MAGNOLIÆ, _Juss._

This tree is one of the most beautiful of those indigenous to the United States, and attains a height of seventy, eighty, or even a hundred feet. The flowers are yellow and bright red, mixed with green, and upwards of three inches in diameter. The leaves are ovate at the base, truncato-bilobate at the end, with one or two lobes on each side, all the lobes acuminate. It is generally distributed, but prefers rich soils. Its bark is smooth on the branches, cracked and fissured on the stems. The wood is yellow, hard, but easily wrought, and is employed for numerous purposes, particularly in the construction of houses, and for charcoal. The Indians often form their canoes of it, for which purpose it is well adapted, the trunk being of great length and diameter, and the wood light. In different parts of the United States, it receives the names of Poplar, White Wood, and Cane Wood.

THE SNOW BIRD.

_FRINGILLA HYEMALIS_. LINN.

PLATE XIII. MALE AND FEMALE.

This is one of our winter visitants from the north, which, along with many others, makes its appearance in Louisiana about the beginning of November, to remain a few months, and again, when spring returns, fly off, to seek in higher latitudes a place in which to nestle and rear its young. So gentle and tame does it become on the least approach of hard weather, that it forms, as it were, a companion to every child. Indeed, there is not an individual in the Union who does not know the little Snow Bird, which, in America, is cherished as the Robin is in Europe. I have seen it fed by persons from the "Old Country," and have always been pleased by such a sight. During fine weather, however, it becomes more timorous, and keeps aloof, resorting to the briar patches and the edges of the fences; but even then it is easily approached, and will suffer a person on horseback to pass within a few feet of the place where it may be searching for food on the road, or the rails of the fences on which it is perched.

Although the Snow Birds live in little families, consisting of twenty, thirty, or more individuals, they seem always inclined to keep up a certain degree of etiquette among themselves, and will not suffer one of their kind, or indeed any other bird, to come into immediate contact with them. To prevent intrusions of this kind, when a stranger comes too near, their little bills are instantly opened, their wings are extended, their eyes are seen to sparkle, and they emit a repelling sound peculiar to themselves on such occasions.

They are aware of the advantages to be derived by them from larger birds scratching the earth, and in some degree keep company with Partridges, Wild Turkeys, and even Squirrels, for the purpose of picking up such food as these animals may deem beneath their notice. This habit is more easily observed in those which frequent the farm-yards, where the domestic fowls prove regular purveyors to them. The report of a gun, or the unexpected barking of a dog, cause the little flock to rise and perch either on the fences or an adjoining tree, where, however, they remain only for a few minutes, after which they return to their avocations. They are particularly fond of grass-seeds, to procure which they often leap up from the ground, and dexterously seize the bending panicles.

It is a true hopping bird, and performs its little leaps without the least appearance of moving either feet or legs, in which circumstance it resembles the Sparrows. Another of its habits, also indicative of affinity to these birds, is it resorting at night, during cold weather, to stacks of corn or hay, in which it forms a hole that affords a snug retreat during the continuance of such weather, or its recurrence through the winter. In fine weather, however, it prefers the evergreen foliage of the holly, the cedar or low pines, among which to roost. Its flight is easy, and as spring approaches, and its passions become excited by the increased temperature, the males chase each other on wing, when their tails being fully expanded, the white and black colours displayed in them present a quite remarkable contrast.

The migration of these birds is performed by night, as they are seen in a district one day, and have disappeared the next. Early in March, the Snow Bird is scarcely to be seen in Louisiana, but may be followed, as the season advances, retreating towards the mountains of the middle districts, where many remain during the summer and breed. Although I have never had the good fortune to find any of their nests, yet I have seen them rear their young in such places, and particularly in the neighbourhood of the Great Pine Forest, where many persons told me they had often seen their nests.

During the period when the huckleberries are ripe, they feed partially upon them, being found chiefly on the poorest mountain lands, in which that shrub grows most abundantly. I have seen the Snow Birds far up the Arkansas, and in the province of Maine, as well as on our Upper Lakes. I have been told of their congregating so as to form large flocks of a thousand individuals, but have never seen so many together. Their flesh is extremely delicate and juicy, and on this account small strings of them are frequently seen in the New Orleans market, during the short period of their sojourn in that district. Towards the spring, the males have a tolerably agreeable song.

The twig on which you see them is one of the Tupelo, a tree of great magnitude, growing in the low grounds of the state of Louisiana, and on one of which I happened to shoot the pair represented in the plate.

FRINGILLA HYEMALIS, _Linn._ Syst. Nat. Ed. 10. p. 183.—_Ch. Bonaparte_, Synopsis of Birds of the United States, p. 109.

EMBERIZA HYEMALIS, _Linn._ Syst. Nat. Ed. 12. p. 308.

SNOW BIRD, FRINGILLA NIVALIS, _Wilson_, American Ornithology, vol. ii. p. 129. Pl. 16. fig. 6.

Adult Male. Plate XIII. Fig. 1.

Bill short, rather small, conical, very acute; upper mandible a little broader than the lower, very slightly declinate at the tip, rounded on the sides, as is the lower, which has the edges inflected and acute; the gap line straight, not extending to beneath the eye. Nostrils basal, roundish, concealed by the feathers. Head rather large. Neck short. Body full. Legs of moderate length, slender; tarsus longer than the middle toe, covered anteriorly with a few longish scutella; toes scutellate above, free, the lateral ones nearly equal; claws very slender, greatly compressed, acute and slightly arched, that of the hind toe little larger.

Plumage soft and blended. Wings shortish, curved, rounded, the third and fourth quills longest, the second nearly as long, the first little shorter. Tail long, forked, the lateral feathers curved outwards a little towards the tip.

Bill white, tinged with red, dark coloured at the tip. Iris blackish-brown. Feet and claws flesh-coloured. Head, neck, fore part of the breast, back, wings and upper part of the sides, blackish-grey, deeper on the head. Quills margined with whitish; tail of the same dark colour as the wings, excepting the two outer feathers on each side, which are white, as are the lower breast and abdomen.

Length 6¼ inches, extent of wings 9; beak ⅓ along the ridge, ½ along the gap; tarsus ¾, middle toe ½.

Adult Female. Plate XIII. Fig. 2.

The female differs from the male in being of a lighter grey, tinged on the back with brown. Length 5½ inches.

THE LARGE TUPELO.

NYSSA TOMENTOSA, _Wild._ Sp. Pl. vol. iv. p. 1113. _Pursh_, Flora Americ. p. 177.

—— GRANDIDENTATA, _Michaux_, Arbr. Forest. de l'Amer. Sept. t. ii. p. 252. Pl. 19.

POLYGAMIA DIŒCIA, _Linn._ ELŒAGNI, _Juss._

This species, which occurs in the Southern States only, growing in low and marshy grounds, attains a height of from seventy to eighty feet, with a diameter of eighteen or twenty inches some feet above the ground, although at the very base it is sometimes five or six feet. The leaves are five or six inches in length, elliptical, acuminate, distantly toothed, when young very downy, but finally smooth. The fruit is oblong, and of a dark purple colour. The wood is remarkably light and soft.

THE PRAIRIE WARBLER.

_SYLVIA DISCOLOR._ VIEILL.

PLATE XIV. MALE AND FEMALE.