Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)

Part 46

Chapter 463,737 wordsPublic domain

When the Reed-birds, the Redwings, and Soras, shall have become so scarce as to be searched for with the same interest as our little Partridges already are; when the margins of our rivers shall have been drained and ploughed to the very tide-mark; when the Grouse shall have to be protected by game-laws; when Turkeys shall no longer be met with in the wild state;—how strange will the tale which I now tell sound in the ears of those who may walk along the banks of these rivers, and over the fields which have occupied the place of these marshes!

The Pigeon Hawk does not, I believe, raise its young within the United States, but somewhere farther to the north. At least, I am inclined to think so, for in all my wanderings I never found its nest, nor saw the bird at any other season than late in summer, during the autumnal months, or in the winter. Its migration, or rather its pursuit of migrating birds, extends to the southernmost parts of our country; for I have killed it not only in Louisiana, but high up the Arkansas River, in regions bordering upon the Mexican territory.

The daring spirit which it displays exceeds that of any other Hawk of its size. It seizes the Red-breasted Thrush, the Wild Pigeon, and even the Golden-winged Woodpecker, on land; whilst along the shores it chases several species of Snipes, as well as the Green-winged Teal. The latter bird, however, dives at the approach of the Hawk, and thus eludes his gripe; while the little plunderer, having descended to the surface of the water with the velocity of an arrow, passes onwards, ascending again, without seeming to move its wings, the impulse which it acquired in the descent carrying it onwards, as a carriage, after being whirled down a steep declivity, surmounts the next eminence, without additional propulsion. Even the presence of the tyrant man he little heeds, and in Pennsylvania one of this species came almost right upon me while in pursuit of a dove, which found safety in my bosom from its persecutor.

When not in full chase, the Pigeon Hawk flies with an unsteady and undetermined notion, flapping its wings frequently, while it rises in spiral curves. This parade is of short duration, for, as if it remembered that it was losing time, it again approaches the ground, and skims swiftly over the streams, across the fields, along the fences, or by the skirts of the woods, as if intending to frighten all the little birds in its way. Should it unexpectedly meet a man, it darts upwards, and quickly passes over to continue its search. I have known these Hawks attack birds in cages, hanging against the walls of houses, in the very streets of our eastern cities.

When wounded in the wing, it shakes the other as it falls, describing the spiral curves of a screw; and, if no person is near to secure it, makes its way by long leaps to the thickets, where it is very difficult to find it. But if the gunner is at hand, and attempts to lay hold of it, the little ruffian erects his feathers, screams shrilly and piercingly, and, like the rest of his tribe, throws himself on his back, to be ready to clutch his enemy.

FALCO COLUMBARIUS, _Linn._ Syst. Nat. p. 128.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 44.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 28.

PIGEON HAWK, _Lath._ Synops. vol. i. p. 101.—_Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 107. Pl. 25. fig. 3.

Adult Male. Plate XCII. Fig. 1.

Bill shortish, as broad as long, the sides convex, the dorsal outline convex from the base; upper mandible with the edges slightly inflected, and forming a projecting process, the tip trigonal, acute, descending obliquely; lower mandible inflected at the edges, with a notch near the end, abrupt at the tip. Nostrils roundish, with a central tubercle, perforated in the short cere. Head rather large, flattened above. Neck shortish. Body ovate. Legs short, roundish; tarsi covered before with transverse scuta, on the sides with scales; toes scutellate above, scabrous and tuberculate beneath; middle toe much longer than the outer, which is connected with it at the base by a membrane; claws long, curved, roundish, very acute.

Plumage ordinary, compact on the upper and fore parts, lax beneath. Feathers of the head and neck narrow, of the back rather short, broad and rounded, of the breast oblong. Space between the beak and eye covered with bristly feathers. Orbital spaces bare. Wings nearly as long as the tail; the primary quills narrow, tapering, cut out on the inner web towards the end, rounded, the second longest; the secondary quills short, obtuse. Tail longish, nearly even. Tibial feathers long, forming a large tuft externally.

Bill bluish-black at the tip, blue towards the base; cere, margin, and bare orbital space greenish-yellow. Iris dark brown. Feet greenish-yellow; claws brownish-black. The general colour of the upper parts is deep chocolate; a line above the eyes, the tips of the first row of wing-coverts, the outer margins and tips of the secondaries, and the inner margins and tips of the primaries, whitish. The inner webs of the quills marked with pale brown spots. Tail banded with brownish-white transverse spots, which do not reach the outer margin of the feathers, and tipped with the same. Throat white, cheeks whitish, patched and streaked with brown. A broad mustachial band of the same colour. Under parts generally light reddish-brown, marked with guttiform spots. Tibial feathers marked with more elongated spots. Under tail-coverts nearly spotless.

Length 13 inches, extent of wings 28; bill 7/12 along the ridge, 11/12 along the gap.

Adult Female. Plate XCII. Fig. 2.

The colouring of the female is generally similar to that of the male, somewhat lighter above, with the spots of the lower parts broader.

Length 14½ inches, extent of wings 30; bill ¾ along the ridge, ¾ along the gap, measured from the tip of the lower mandible.

THE SEA-SIDE FINCH.

_FRINGILLA MARITIMA_, WILS.

PLATE XCIII. MALE AND FEMALE.

The monotonous chirpings which one hears in almost every part of our maritime salt-marshes, are produced by this bird and another nearly allied to it. The Sea-side Finch may be seen at any hour of the day, during the months of May and June, mounted on the tops of the rankest weeds which grow by the margins of tide-waters along the greater portion of our Atlantic coast, whence it pours forth with much emphasis the few notes of which its song is composed. When one approaches it, it either seeks refuge amongst the grass, by descending along the stalks and blades of the weeds, or flies off to a short distance, with a continued flirting of its wings, then alights with a rapid descent, and runs off with great nimbleness. I am inclined to believe that it rears two broods in the season, as I have found birds of this species sitting on their eggs early in May, and again in the beginning of July. The nest is placed so close to the ground that one might suppose it partly sunk in it, although this is not actually the case. It is composed of coarse grasses externally, and is lined with finer kinds, but exhibits little regularity in its structure. The eggs are from four to six, of an elongated oval form, greyish-white, freckled with brown all over. The male and the female sit alternately, and will not fly off at the sight of man, unless he attempts to catch them on the nest, when they skulk off as if badly wounded. Many nests may be found in the space of a few acres of these marshes, where the land is most elevated, and where small shrubs are seen. They select these spots, because they are not liable to be overflowed by high floods, and because there are accumulated about them drifted sand, masses of sea-weed, and other castings of the sea, among which they find much food of the kind which they seem to prefer. This consists of marine insects, small crabs and snails, as well as the green sand beetle, portions of all of which I have found in their stomach.

It is very difficult to shoot them unless when they are on wing, as their movements while they run up and down the weeds are extremely rapid; but their flight is so direct and level, that a good marksman can easily kill them before they alight amongst the grass again. After the young are well grown, the whole of these birds betake themselves to the ditches or sluices by which the salt-marshes are intersected, fly along them, and there find abundant food. They enter the larger holes of crabs, go into every crack and crevice of the drying mud, and are then more difficult to be approached, as the edges of these ditches are usually overgrown with taller and ranker sedges. Having one day shot a number of these birds, merely for the sake of practice, I had them made into a pie, which, however, could not be eaten, on account of its fishy savour.

The Rose on which I have drawn these birds is found so near the sea, on rather higher lands than the marshes, that I thought it as fit as any other plant for the purpose, more especially as the Finches, when very high tides overflow the marshes, take refuge in these higher grounds. It is sweetly scented, and blooms from May to August. I have never met with it elsewhere than on the small sea islands and along the coasts, where it grows in loose sandy soil.

FRINGILLA MARITIMA, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 110.

SEA-SIDE FINCH, FRINGILLA MARITIMA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iv. p. 68, Pl. 34. fig. 2.

Adult Male. Plate XCIII. Fig. 1.

Bill shortish, robust, conical, acute; upper mandible broader than the lower, slightly declinate at the tip; the edges of both mandibles slightly arched, and a little deflected at the base. Nostrils basal, roundish, open, partially concealed by the feathers. Head rather large. Neck shortish. Body rather robust. Legs of moderate length, slender; tarsus longer than the middle toe, covered anteriorly with a longitudinal plate above, and a few large scuta below; toes scutellate above, free, the lateral ones nearly equal; claws slender, slightly arched, compressed, acute, that of the hind toe larger.

Plumage ordinary, compact above, soft and blended beneath. Wings short, and much curved, third and fourth quills longest, first much shorter. Tail of ordinary length, much rounded, the feathers narrow and rather pointed.

Bill dark brown above, light blue beneath. Iris hazel. Feet and claws greyish-blue. Crown of the head deep brown, surrounded by a line of greyish-blue. Upper part of the back, wings, and tail, olive-brown mixed with pale blue. Lesser wing-coverts reddish-brown, larger coverts edged and tipped with brownish-white, the edge of the wing-joint yellow. Outer margins of the tail-feathers paler. A broad yellow streak from the base of the bill over the eye. Throat and fore-neck greyish-white, with a streak of greyish-blue on each side. Breast and sides dull greyish-blue, the abdomen paler.

There is very little difference between the sexes as to colour or size.

Length 8 inches, extent of wings 11; bill along the ridge ⅔, along the gap 1.

THE CAROLINA ROSE.

ROSA CAROLINA, _Pursh_, Flor. Amer. p. 345.—ICOSANDRIA POLYGYNIA, _Linn._ ROSACEÆ, _Juss._

This beautiful species, which attains a height of five or six feet, is generally characterized by its globose germens, which, with the peduncles, are more or less hispid; its hairy petioles, slightly curved prickles, and oblongo-lanceolate, acute, serrated leaflets, which are glaucous beneath. It varies greatly, however, like many other species of the same genus.

THE GRASS FINCH, OR BAY-WINGED BUNTING.

_FRINGILLA GRAMINEA_, GMEL.

PLATE XCIV. MALE.

I have never seen the Bay-winged Bunting in any portion of Louisiana, Missouri, Kentucky, or Ohio, and am therefore inclined to look upon it as a resident of the country lying to the eastward of the range of the Alleghanies. It there occurs from Georgia to Massachusets, both along the shores and inland, as far as the base of the mountains, and here and there on the mountains themselves, but seldom in places to which cultivation has not extended. I have thought it prepossessed in favour of sandy ground, and dry barren soils. It sings sweetly, and at times for half-an-hour, without changing its place, either from the tops of the Sassafras or Sumach bushes which grow along the fences, or from the upper bar or stake of a fence itself. During this little serenade, it is easily approached, but when on the ground, where it runs nimbly and with grace, it is rather shy. It is fond of scratching in the warm and dry sand, and of wallowing in it, to cleanse its body. Its flight, which is easy, consists of a succession of gentle undulations, and, when it is chased, sometimes extends over the whole of a field. It is a solitary bird, and is rather pugnacious, for when two males or two females happen to meet, little skirmishes frequently ensue. The nest, which is placed among the grass, and partly sunk in the ground, little attention being paid to its concealment, is prettily constructed. It is formed externally of leaves and fine grass, and is well lined with horse hair, so as to look neat and comfortable. The female lays from four to six eggs, about the middle of April, in favourable seasons, and generally rears two broods each year. I have shot these birds during winter, in the neighbourhood of Lancaster in Pennsylvania, where but few are seen. At the same period of the year they were found numerous along the sea-coast of Virginia and Carolina. Their food consists principally of the seeds of grasses and other plants, although they sometimes run after insects and eat them also. Their flesh is juicy, tender and savoury.

Having drawn the figure which you will see on referring to the plate, near the sea-shores of New Jersey, where the bird which it represents was shot while walking among little groups of the plant there vulgarly called the Prickly Pear, I have represented it also. It shoots up its fleshy stems from among the driest sand, and there flourishes in the greatest perfection and abundance. The flower is destitute of scent, but the fruit is agreeably acid, and is often eaten by children. I have observed a plant of the same genus about the sterile cliffs of the Kentucky River, and in particular near the town of Frankfort, as well as in Louisiana on Alexander's Creek, at which place it grows to a great size. This is probably a distinct species. I have not observed Cactuses growing in a wild state in any other part of the Union.

FRINGILLA GRAMINEA, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 922.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 445.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 108.

GRASS FINCH, _Lath._ Synops. vol. iii. p. 273.

EMBERIZA GRAMINEA, BAY-WINGED BUNTING, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iv. p. 51. Pl. 31. fig. 5.

Adult Male. Plate XCIV.

Bill shortish, robust, conical, acute; upper mandible broader than the lower, slightly declinate at the tip, the edges of both mandibles straight to near the base, where they are a little deflected. Nostrils basal, roundish, open, partially concealed by the feathers. Head rather large. Neck short. Body robust. Legs of moderate length, slender; tarsus of the same length as the middle toe, covered anteriorly with a longitudinal plate above, and a few transverse scuta below; toes scutate above, free, the lateral ones nearly equal; claws slender, arched, compressed, acute, that of the hind toe largest.

Plumage ordinary, compact. Wings of ordinary length, third and fourth quills longest, first and second little shorter. Tail longish, nearly equal, or slightly forked.

Bill dark brown on the back of the upper mandible, pale on the sides and below. Iris hazel. Tarsi, toes, and claws, flesh-colour. The general colour of the upper parts is light brown, streaked and mottled with darker. Lesser wing-coverts bright reddish-brown or bay, the larger deep brown, edged with pale brown; quills also deep brown, the first margined externally with white. Tail-feathers dark brown, the outer marked with an oblique band of white, including the outer web and part of the inner towards the tip, the next three margined externally with white, changing into pale brown on the other. A narrow circle of white around the eye. Throat and breast yellowish-white, the latter and the fore part of the cheeks streaked with dark brown. Sides and abdomen very pale yellowish-brown, the former sparsely streaked with dark brown; the posterior abdominal region and under tail-coverts white.

There is no perceptible difference as to colour or size between the male and the female.

Length 5¾ inches, extent of wings 10; bill ⅓ along the ridge, ½ along the gap.

This species has been variously classed, some considering it as a Fringilla, others as an Emberiza. It seems to me to be more in its true place in the former genus, while in its habits, colouring and form, it also approaches closely to some species of Alauda.

THE PRICKLY PEAR, OR INDIAN FIG.

CACTUS OPUNTIA, _Willd._ Sp. Pl. vol. ii. p. 943. _Pursh_, Fl. Amer. p. 323.—ICOSANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ CACTI, _Juss._

This species has an articulated fleshy stem, with ovate, compressed joints, sparsely covered with setaceous prickles; large yellow flowers, and red, acidulous, eatable berries. It flowers in June and July, and grows in sandy fields and dry barren soil.

THE YELLOW-POLL WARBLER.

_SYLVIA ÆSTIVA_, GMEL.

PLATE XCV. MALE.

As soon as the welcome note of the Purple Martin is heard in spring, on its return to the United States, which, in Louisiana, sometimes takes place early in March, the little Warbler here presented to your inspection follows, and is seen gaily moving from tree to tree, feeding on the smaller insects, and tuning its pipe, which, however, is not the most melodious. It approaches the gardens and orange-groves, and again flies off to the willows, along the margins of the pools and lagoons. Its sojourn is of short duration in Louisiana, for it moves gradually eastward as the season advances, leaving nothing but the recollection of its passage through the land. Its migration, in as far as I have been able to ascertain, is principally performed during the night. I have observed many in the course of one day in a place, which, next day, if the weather had become warm, scarcely contained a single individual. It never breeds in the district mentioned above, nor even in the State of Mississippi. A few breed in Kentucky, more in Ohio, and their nests in this manner increase the farther you proceed eastward. I have seen many of these birds, as well as their nests, on the Genessee River; but in the States of New York, Connecticut, Pennsylvania, Maryland, and Virginia, they may be found in every orchard and garden, and even in the streets, among the foliage of our trees.

The males chase each other with great courage, and fight for a few moments, to establish their claim to any particular spot or tree, after which they are seen climbing up and down among the twigs and smaller branches, looking keenly among the leaves and blossoms for insects. Careless of the presence of man, the Blue-eyed Warbler is easily approached. The same carelessness makes it build its little nest almost always within reach of the latter. The parents are very assiduous in the discharge of their duties. They construct a nest about the middle of May, in the forked branches of a small tree, often within a few paces of a house. The nest is strongly fastened to the twigs, is formed externally of hemp, flax, or woolly substances, and is well lined with different kinds of hair, intermixed with softer materials. It breeds twice during the summer, and returns southward in the beginning of autumn, in small parties, shifting chiefly by night. During the breeding-season, this little bird, when approached, shews great anxiety for the preservation of its eggs or young, and tries, with all the artifices employed by many other species, to entice the aggressor away from its nest. They are seen, on their return to the south, passing through Louisiana in October.

I made my drawing of this species near Natchez, and having killed the specimen while it was searching for insects among the flowers of a large climbing plant, I have figured part of the latter also. This plant I have never seen, excepting in low, damp or marshy places. It there runs over decayed trees, spreading in the form of a bower, and hanging in graceful festoons. The long pendulous clusters of pale purple flowers are destitute of odour.

SYLVIA ÆSTIVA, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 996.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 551.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 83.

YELLOW-POLL WARBLER, _Lath._ Syn. vol. iv. p. 515.

BLUE-EYED WARBLER, SYLVIA CITRINELLA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 111. Pl. 15. fig. 6.

Bill about as long as the head, slender, straight, subulate, as deep as broad at the base. Nostrils basal, lateral, elliptical, half closed by a membrane. Head rather small. Neck short. Body ovate, rather slender. Feet of ordinary length, slender; tarsus longer than the middle toe, covered anteriorly with a few scutella, the uppermost long; toes scutellate above, the inner free, the hind toe of moderate size; claws slender, compressed, acute, arched.

Plumage soft, blended, tufty, a few bristles at the base of the bill. Wings of ordinary length, acute. Tail longish, slightly forked.

Bill dark blue, the lower mandible edged with yellow. Iris brown. Feet and claws pale brown. Hind head and upper parts generally pale yellowish-green, the tail-coverts more yellow. The fore part of the head, the cheeks, the throat, and the sides of the neck, pure golden-yellow; the rest of the lower parts yellow, the breast and sides streaked with brownish-red. Quills and alula deep brown, their outer webs yellowish, as are the margins of the large coverts. Tail-feathers deep brown, with yellow margins.

Length 5¼ inches, extent of wings 10; bill 5/12 along the ridge, ¾ along the gap.

The female differs from the male only in having the colours less bright, and the streaks on the breast somewhat broader and fewer.

SCIPIO AND THE BEAR.