Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 42
The Weak Fish makes its appearance along our eastern shores about the middle of April, and remains until autumn. It is caught in the seine, and sold in our markets, being a delicate well-flavoured fish. It seldom attains any remarkable size. It is particularly plentiful about Great Egg Harbour, in New Jersey.
WHIP-POOR-WILL.
_CAPRIMULGUS VOCIFERUS_, WILS.
PLATE LXXXII. MALE AND FEMALE.
This bird makes its appearance in most parts of our Western and Southern Districts, at the approach of spring, but is never heard, and indeed scarcely ever seen, in the State of Louisiana. The more barren and mountainous parts of the Union seem to suit it best. Accordingly, the open Barrens of Kentucky, and the country through which the Alleghany ridges pass, are more abundantly supplied with it than any other regions. Yet, wherever a small tract of country, thinly covered with timber, occurs in the Middle Districts, there the _Whip-poor-will_ is heard during the spring and early autumn.
This species of Night-jar, like its relative the Chuck-will's-widow, is seldom seen during the day, unless when accidentally discovered in a state of repose, when, if startled, it rises and flies off, but only to such a distance as it considers necessary, in order to secure it from the farther intrusion of the disturber of its noon-day slumbers. Its flight is very low, light, swift, noiseless, and protracted, as the bird moves over the places which it inhabits, in pursuit of the moths, beetles and other insects, of which its food is composed. During the day, it sleeps on the ground, the lowest branches of small trees and bushes, or the fallen trunks of trees so abundantly dispersed through the woods. In such situations, you may approach within a few feet of it; and, should you observe it whilst asleep, and not make any noise sufficient to alarm it, it will suffer you to pass quite near it, without taking flight, as it seems to sleep with great soundness, especially about the middle of the day. In rainy or very cloudy weather, it sleeps less, and is more on the alert. Its eyes are then kept open for hours at a time, and it flies off as soon as it discovers an enemy approaching, which it can do, at such times, at a distance of twenty or thirty yards. It always appears with its body parallel to the direction of the branch or trunk on which it sits, and, I believe, never alights _across_ a branch or a fence-rail.
No sooner has the sun disappeared beneath the horizon, than this bird bestirs itself, and sets out in pursuit of insects. It passes low over the bushes, moves to the right or left, alights on the ground to secure its prey, passes repeatedly and in different directions over the same field, skims along the skirts of the woods, and settles occasionally on the tops of the fence-stakes or on stumps of trees, from whence it sallies, like a Fly-catcher, after insects, and, on seizing them, returns to the same spot. When thus situated, it frequently alights on the ground, to pick up a beetle. Like the Chuck-will's-widow, it also balances itself in the air, in front of the trunks of trees, or against the sides of banks, to discover ants, and other small insects that may be lurking there. Its flight is so light and noiseless, that whilst it is passing within a few feet of a person, the motion of its wings is not heard by him, and merely produces a gentle undulation in the air. During all this time, it utters a low murmuring sound, by which alone it can be discovered in the dark, when passing within a few yards of one, and which I have often heard when walking or riding through the barrens at night.
Immediately after the arrival of these birds, their notes are heard in the dusk and through the evening, in every part of the thickets, and along the skirts of the woods. They are clear and loud, and to me are more interesting than those of the Nightingale. This taste I have probably acquired, by listening to the Whip-poor-will in parts where Nature exhibited all her lone grandeur, and where no discordant din interrupted the repose of all around. Only think, kind reader, how grateful to me must have been the cheering voice of this my only companion, when, fatigued and hungry, after a day of unremitted toil, I have planted my camp in the wilderness, as the darkness of night put a stop to my labours! I have often listened to the Nightingale, but never under such circumstances, and therefore its sweetest notes have never awaked the same feeling.
The Whip-poor-will continues its lively song for several hours after sunset, and then remains silent until the first dawn of day, when its notes echo through every vale, and along the declivities of the mountains, until the beams of the rising sun scatter the darkness that overhung the face of nature. Hundreds are often heard at the same time in different parts of the woods, each trying to out-do the others; and when you are told that the notes of this bird may be heard at the distance of several hundred yards, you may form an idea of the pleasure which every lover of nature must feel during the time when this chorus is continued.
Description is incapable of conveying to your mind any accurate idea of the notes of this bird, much less of the feelings which they excite. Were I to tell you that they are, in fact, not strictly musical, you might be disappointed. The cry consists of three distinct notes, the first and last of which are emphatical and sonorous, the intermediate one less so. These three notes are preceded by a low cluck, which seems preparatory to the others, and which is only heard when one is near the bird. A fancied resemblance which its notes have to the syllables _whip-poor-will_, has given rise to the common name of the bird.
This species is easily shot, when the moon is shining, and the night clear, as you may then approach it without much caution. It is, however, difficult to hit it on wing, on account of the zig-zag lines in which it flies, as well as the late hour at which it leaves its resting-place. It is seldom killed, however, being too small to be sought as an article of food, although its flesh is savoury, and it is too harmless to excite dislike.
It deposits its eggs about the middle of May, on the bare ground, or on dry leaves, in the most retired parts of the thickets which it frequents. They are always two in number, of a short elliptical form, much rounded, and nearly equal at both ends, of a greenish-white colour, spotted and blotched with bluish-grey, and light brown. The young burst the shell in fourteen days after the commencement of incubation, and look at first like a mouldy and almost shapeless mass, of a yellowish colour. When first able to fly they are of a brown colour, interspersed with patches of buff, the brown being already beautifully sprinkled with darker dots and zig-zag lines. They attain their full plumage before they depart, with their parents, for the south. I think their southward migration, which is performed by night, must be very rapid, as I have never found any of these birds in Louisiana at that season, whereas they proceed slowly on their return in spring. Both birds sit on the eggs, and feed the young for a long time after they are able to fly, either on wing, in the manner of the Common House Swallow, or while perched on the fences, wood-piles, or houses. The food of the young at first consists of ants, and partially digested beetles and large moths, which the parents disgorge; but at the end of a fortnight the parents present the food whole to the young, which then swallow it with ease.
Much has been said respecting the difference existing between the _Whip-poor-will_ and the _Night Hawk_ for the purpose of shewing them to be distinct species. On this subject I shall only say, that although I have known both birds from my early youth, I have seldom seen a farmer or even a boy in the United States, who did not know the difference between them.
It is a remarkable fact that even the largest moths on which the Whip-poor-will feeds, are always swallowed tail foremost, and when swallowed, the wings and legs are found closely laid together, and as if partially glued by the saliva or gastric juice of the bird. The act of deglutition must be greatly aided by the long bristly feathers of the upper mandible, as these no doubt force the wings of the insects close together, before they enter the mouth.
I have represented a male and two females, as well as some of the insects on which they feed. The former are placed on a branch of Red Oak, that tree being abundant on the skirts of the Kentucky Barrens, where the Whip-poor-will is most plentiful.
CAPRIMULGUS VOCIFERUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 62.
WHIP-POOR-WILL, CAPRIMULGUS VOCIFERUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. v. p. 71. Pl. 41. fig. 1. Male, fig. 2. Female, fig. 3. Young.
Adult Male. Plate LXXXII. Fig. 1.
Bill extremely short, feeble, opening to beyond the eyes, making the mouth, when open, of enormous dimensions; upper mandible arched in its dorsal outline, very broad at the base, suddenly contracted at the tip, which is compressed and rather obtuse; lower mandible decurved. Nostrils basal, oval, prominent, covered above by a membrane. Head disproportionately large. Eyes and ears very large. Neck short. Body rather slender. Feet very short; tarsus partly feathered, anteriorly scutellate below; fore toes three, connected to the second joint by membranes, scutellate above; claws depressed, arched, that of the middle toe with the inner edge expanded and pectinate.
Plumage blended, soft and silky, without much gloss. Upper mandible margined at the base with stiff bristles, much longer than the bill, extending forwards and outwards. Wings long, narrow, the second and third quills longest. Tail rather long, ample, even, of ten broad rounded feathers.
Bill dark brown. Iris dark hazel. Feet reddish-purple, the scales and claws blackish. The general colour of the upper parts is dark brownish-grey, streaked and minutely sprinkled with brownish-black. Cheeks brownish-red. The quills and coverts are dark brown, spotted in bars with light brown, the tips of the former mottled with light and dark brown. Four middle tail-feathers like those of the back, the three lateral white in their terminal half, deep brown, spotted with light brown towards the base, the latter colours running along the outer web of the outermost to near the tip. Throat and breast similar to the back, with a transverse band of yellowish-white across the fore-neck; the rest of the under parts paler and mottled.
Length 9 inches, extent of wings 19; bill along the ridge 5/12, along the gap 1-7/12.
Adult Female. Plate LXXXII. Fig. 2, 3.
The female resembles the male in colouring, but the lateral tail-feathers are reddish-white towards the tip only, and the band across the fore-neck is pale yellowish-brown.
BLACK OAK OR QUERCITRON.
QUERCUS TINCTORIA, _Willd._ Sp. Pl. vol. iv. p. 414. _Pursh_, Flor. Amer. vol. ii. p. 629. _Mich._ Abr. Forest. de l'Amer. Sept. vol. ii. p. 110. Pl. 2.—MONŒCIA POLYANDRIA, _Linn._ AMENTACEÆ, _Juss._
Leaves obovato-oblong, sinuate, pubescent beneath, their lobes acuminate, obsoletely denticulate; the cup scutellato-turbinate; the acorn globular depressed. This is one of the largest trees of the United States, and attains a height from eighty to ninety feet, with a diameter of from four to five. The bark is deeply cracked, and of a black colour. The wood is reddish, coarse-grained, and not so much esteemed as that of the White Oak, and some other species. The bark is used for tanning, as well as for dyeing wool of a yellow colour. It is generally distributed, especially in the mountainous parts.
THE HOUSE WREN.
_TROGLODYTES ÆDON_, VIEILL.
PLATE LXXXIII. MALE, FEMALE, AND YOUNG.
Although Louisiana is supplied with thousands of the Great Carolina Wren, not a single individual of the present species is ever to be found there. It appears, indeed, that the central districts of our Atlantic coasts are their principal places of resort, probably because certain portions of the country are intended to be occupied by different species of the same genus. Thus, I think it highly probable that the Great Carolina Wren has been intended for the Southern Districts, the House Wren for the Middle States, Bewick's Long-tailed Wren for the regions of the Rocky Mountains, and the Little Wren for our north-eastern territories, along the St Lawrence, although it also breeds in the State of New York, and even in that of Pennsylvania, where I have found it in the Great Pine Swamp. I am induced to think that a fifth species of Wren will yet be found within the limits of the United States. From this arrangement I exclude the bird called the Marsh Wren, which more properly belongs to the genus _Certhia_. But, as I have already said, I leave all these matters to be discussed by the system-makers.
The opinion expressed by a former writer, that the House Wren occurs in the United States, is as incorrect as the assertion of a subsequent author, that the Florida Jay is met with on the Mississippi and Ohio. During a residence of twenty years in the different States through which these great streams pass, I never saw either the one or the other of these birds. These are errors, however, which are to be attributed to the circumstance that one of the writers alluded to never visited the Southern or Western States, while the other merely passed once through them.
From whence the House Wren comes, or to what parts it retires during winter, is more than I have been able to ascertain. Although it is extremely abundant in the States of Pennsylvania, New Jersey, Virginia, and Maryland, from the middle of April until the beginning of October, I have never been able to trace its motions, nor do I know of any naturalist in our own country, or indeed in any other, who has been more fortunate.
Its flight is short, generally low, and performed by a constant tremor of the wings, without any jerks of either the body or tail, although the latter is generally seen erect, unless when the bird is singing, when it is always depressed. When passing from one place to another, during the love-season, or whilst its mate is sitting, this sweet little bird flutters still more slowly through the air, singing all the while. It is sprightly, active, vigilant, and courageous. It delights in being near and about the gardens, orchards, and the habitations of man, and is frequently found in abundance in the very centre of our eastern cities, where many little boxes are put up against the walls of houses, or the trunks of trees, for its accommodation, as is also done in the country. In these it nestles and rears its young. It is seldom, however, at a loss for a breeding place, it being satisfied with any crevice or hole in the walls, the sill of a window, the eaves, the stable, the barn, or the upper side of a piece of timber, under the roof of a piazza. Now and then, its nest may be seen in the hollow branch of an apple tree. I knew of one in the pocket of an old broken-down carriage, and many in such an old hat as you see represented in the plate, which, if not already before you, I hope you will procure, and look at the little creatures anxiously peeping out or hanging to the side of the hat, to meet their mother, which has just arrived with a spider, whilst the male is on the lookout, ready to interpose should any intruder come near. The same nest is often resorted to for several successive years, merely receiving a little mending.
The familiarity of the House Wren is extremely pleasing. In Pennsylvania a pair of these birds had formed a nest, and the female was sitting in a hole of the wall, within a few inches of my (literally so-called) drawing-room. The male was continually singing within a few feet of my wife and myself, whilst I was engaged in portraying birds of other species. When the window was open, its company was extremely agreeable, as was its little song, which continually reminded us of its happy life. It would now and then dive into the garden at the foot of the window, procure food for its mate, return and creep into the hole where it had its nest, and be off again in a moment. Having procured some flies and spiders, I now and then threw some of them towards him, when he would seize them with great alacrity, eat some himself, and carry the rest to his mate. In this manner, it became daily more acquainted with us, entered the room, and once or twice sang whilst there. One morning I took it in to draw its portrait, and suddenly closing the window, easily caught it, held it in my hand, and finished its likeness, after which I restored it to liberty. This, however, made it more cautious, and it never again ventured within the window, although it sang and looked at us as at first. It is it which you see placed on the hat.
The antipathy which the House Wren shews to cats is extreme. Although it does not attack puss, it follows and scolds her until she is out of sight. In the same manner, it makes war on the Martin, the Blue Bird and the House Swallow, the nest of any of which it does not scruple to appropriate to itself, whenever occasion offers. Its own nest is formed of dry crooked twigs, so interwoven as scarcely to admit entrance to any other bird. Within this outer frame-work grasses are arranged in a circular manner, and the whole is warmly lined with feathers and other equally soft materials. The eggs are five or six, of a regularly oval form, and uniform pale reddish colour. Two broods are raised in the season.
The male seems to delight in attempting to surpass in vocal powers others of his species, during the time of incubation; and is frequently seen within sight of another, straining his little throat, and gently turning his body from side to side, as if pivoted on the upper joints of his legs. For a moment he conceives the musical powers of his rival superior to his own, and darts towards him, when a battle ensues, which over, he immediately resumes his song, whether he has been the conqueror or not.
When the young issue from the nest, it is interesting to see them follow the parents amongst the currant bushes in the gardens, like so many mice, hopping from twig to twig, throwing their tail upwards, and putting their bodies into a hundred different positions, all studied from the parents, whilst the latter are heard scolding, even without cause, but as if to prevent the approach of enemies, so anxious are they for the safety of their progeny. They leave Pennsylvania about the 1st of October.
TROGLODYTES ÆDON, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 92.
HOUSE WREN, SYLVIA DOMESTICA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. i. p. 129, Pl. 8. fig. 3.
Adult Male. Plate LXXXIII. Fig. 1.
Bill of ordinary length, nearly straight, slender, acute, subtrigonal at the base, compressed towards the tip; upper mandible with the ridge obtuse, the sides convex towards the end, concave at the base, the edges acute and overlapping; under mandible with the back and sides convex. Nostrils oblong, straight, basal, with a cartilaginous lid above, open and bare. Head ovate, eyes of moderate size, neck of ordinary length, body ovate, nearly equal in breadth and depth. Legs of ordinary length; tarsus longer then the middle toe, compressed, covered anteriorly with six scutella, posteriorly with a long plate forming an acute angle. Toes scutellate above, inferiorly granulate, second and fourth nearly equal, the hind toe almost equal to the middle one, third and fourth united as far as the second joint; claws long, slender, acute, arcuate, much compressed.
Plumage soft, tufty, slightly glossed. No bristly feathers about the beak. Wings shortish, broad, rounded: first quill half the length of the second, which is very little shorter than the third and fourth. Tail of ordinary length, of twelve narrow, lax feathers.
Bill dark brown above, yellowish-brown beneath. Iris hazel. Feet flesh-colour. The general colour of the upper parts is reddish-brown, darker on the head, brighter on the tail-coverts, indistinctly barred with dark brown; wings and tail undulatingly banded, tips of the larger wing-coverts whitish. A yellowish-grey line from the upper mandible over the eye; cheeks of the same colour, mottled with brownish-red. Under parts brownish-grey; sides barred with brown, as are the under tail-coverts.
Length 4¼ inches, extent of wings 5½; bill along the ridge ½, along the gap ¾; tarsus ⅔, middle toe 7/12.
Adult Female. Plate LXXXIII. Fig. 2.
The female scarcely differs from the male in external appearance.
Young Birds. Plate LXXXIII. Fig. 3.
The young are of a lighter brown, more indistinctly barred, but resemble the old birds in the general distribution of their colouring.
* * * * *
This species differs from the Winter Wren, chiefly in having the bill a little stouter, the tail considerably longer, and the under parts less distinctly barred.
THE BLUE-GREY FLY-CATCHER.
_MUSCICAPA CÆRULEA_, WILS.
PLATE LXXXIV. MALE AND FEMALE.
This diminutive lively bird is rendered peculiarly conspicuous by its being frequently the nurse or foster-parent of the young Cow Bunting, the real mother of which drops her egg in its nest. A few individuals of this species remain in Louisiana during spring and summer, and breed there; but the greater number proceed far eastward, and spread over the United States, although they are not common in any part.
The Blue-grey Fly-catcher arrives in the neighbourhood of New Orleans about the middle of March, when it is observed along the water-courses, flitting about and searching diligently, amidst the branches of the Golden Willow, for the smaller kinds of winged insects, devouring amongst others great numbers of moschettoes. Its flight resembles that of the Long-tailed Titmouse of Europe. It moves to short distances, vibrating its tail while on wing, and, on alighting, is frequently seen hanging to the buds and bunches of leaves, at the extremities of the branches of trees. It seldom visits the interior of the forests, in any portion of our country, but prefers the skirts of woods along damp or swampy places, and the borders of creeks, pools, or rivers. It seizes insects on wing with great agility, snapping its bill like a true Fly-catcher, now and then making little sallies after a group of those diminutive flies that seem as if dancing in the air, and cross each other in their lines of flight, in a thousand various ways.
When it has alighted, its tail is constantly erected, its wings droop, and it utters at intervals its low and uninteresting notes, which resemble the sounds _Tsee, Tsee_. It seldom if ever alights on the ground, and when thirsty prefers procuring water from the extremities of branches, or sips the rain or dewdrops from the ends of the leaves.
Its nest is composed of the frailest materials, and is light and small in proportion to the size of the bird. It is formed of portions of dried leaves, the husks of buds, the silky fibres of various plants and flowers, and light grey lichens, and is lined with fibres of Spanish Moss or horse-hair. I have found these nests always attached to two slender twigs of Willow. The eggs are four or five, pure white, with a few reddish dots at the larger end. Two broods are reared in a season. The young and old hunt and migrate together, passing amongst the tops of the highest trees, from one to another. They leave the State of Louisiana in the beginning of October, the Middle States about the middle of September. I have seen some of these birds on the border line of Upper Canada, along the shores of Lake Erie. I have also observed them in Kentucky, Indiana, and along the Arkansas River.