Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 4
But the most common method of procuring Wild Turkeys, is by means of _pens_. These are placed in parts of the woods where Turkeys have been frequently observed to roost, and are constructed in the following manner. Young trees of four or five inches diameter are cut down, and divided into pieces of the length of twelve or fourteen feet. Two of these are laid on the ground parallel to each other, at a distance of ten or twelve feet. Two other pieces are laid across the ends of these, at right angles to them; and in this manner successive layers are added, until the fabric is raised to the height of about four feet. It is then covered with similar pieces of wood, placed three or four inches apart, and loaded with one or two heavy logs to render the whole firm. This done, a trench about eighteen inches in depth and width is cut under one side of the cage, into which it opens slantingly and rather abruptly. It is continued on its outside to some distance, so as gradually to attain the level of the surrounding ground. Over the part of this trench within the pen, and close to the wall, some sticks are placed so as to form a kind of bridge about a foot in breadth. The trap being now finished, the owner places a quantity of Indian corn in its centre, as well as in the trench, and as he walks off drops here and there a few grains in the woods, sometimes to the distance of a mile. This is repeated at every visit to the trap, after the Turkeys have found it. Sometimes two trenches are cut, in which case the trenches enter on opposite sides of the trap, and are both strewn with corn. No sooner has a Turkey discovered the train of corn, than it communicates the circumstance to the flock by a cluck, when all of them come up, and searching for the grains scattered about, at length come upon the trench, which they follow, squeezing themselves one after another through the passage under the bridge. In this manner the whole flock sometimes enters, but more commonly six or seven only, as they are alarmed by the least noise, even the cracking of a tree in frosty weather. Those within, having gorged themselves, raise their heads, and try to force their way through the top or sides of the pen, passing and repassing on the bridge, but never for a moment looking down, or attempting to escape through the passage by which they entered. Thus they remain until the owner of the trap arriving, closes the trench, and secures his captives. I have heard of eighteen Turkeys having been caught in this manner at a single visit to the trap. I have had many of these pens myself, but never found more than seven in them at a time. One winter I kept an account of the produce of a pen which I visited daily, and found that seventy-six had been caught in it, in about two months. When these birds are abundant, the owners of the pens sometimes become satiated with their flesh, and neglect to visit the pens for several days, in some cases for weeks. The poor captives thus perish for want of food; for, strange as it may seem, they scarcely ever regain their liberty, by descending into the trench, and retracing their steps. I have, more than once, found four or five, and even ten, dead in a pen, through inattention. Where Wolves or Lynxes are numerous, they are apt to secure the prize before the owner of the trap arrives. One morning, I had the pleasure of securing in one of my pens, a fine Black Wolf, which, on seeing me, squatted, supposing me to be passing in another direction.
Wild Turkeys often approach and associate with tame ones, or fight with them, and drive them off from their food. The cocks sometimes pay their addresses to the domesticated females, and are generally received by them with great pleasure, as well as by their owners, who are well aware of the advantages resulting from such intrusions, the half-breed being much more hardy than the tame, and, consequently, more easily reared.
While at Henderson, on the Ohio, I had, among many other wild birds, a fine male Turkey, which had been reared from its earliest youth under my care, it having been caught by me when probably not more than two or three days old. It became so tame that it would follow any person who called it, and was the favourite of the little village. Yet it would never roost with the tame Turkeys, but regularly betook itself at night to the roof of the house, where it remained until dawn. When two years old, it began to fly to the woods, where it remained for a considerable part of the day, to return to the enclosure as night approached. It continued this practice until the following spring, when I saw it several times fly from its roosting place to the top of a high cotton-tree, on the bank of the Ohio, from which, after resting a little, it would sail to the opposite shore, the river being there nearly half a mile wide, and return towards night. One morning I saw it fly off, at a very early hour, to the woods, in another direction, and took no particular notice of the circumstance. Several days elapsed, but the bird did not return. I was going towards some lakes near Green River to shoot, when, having walked about five miles, I saw a fine large gobbler cross the path before me, moving leisurely along. Turkeys being then in prime condition for the table, I ordered my dog to chase it, and put it up. The animal went off with great rapidity, and as it approached the Turkey, I saw, with great surprise, that the latter paid little attention. Juno was on the point of seizing it, when she suddenly stopped, and turned her head towards me. I hastened to them, but you may easily conceive my surprise when I saw my own favourite bird, and discovered that it had recognised the dog, and would not fly from it; although the sight of a strange dog would have caused it to run off at once. A friend of mine happening to be in search of a wounded deer, took the bird on his saddle before him, and carried it home for me. The following spring it was accidentally shot, having been taken for a wild bird, and brought to me on being recognised by the red ribbon which it had around its neck. Pray, reader, by what word will you designate the recognition made by my favourite Turkey of a dog which had been long associated with it in the yard and grounds? Was it the result of instinct, or of reason,—an unconsciously revived impression, or the act of an intelligent mind?
At the time when I removed to Kentucky, rather more than a fourth of a century ago, Turkeys were so abundant, that the price of one in the market was not equal to that of a common barn-fowl now. I have seen them offered for the sum of three pence each, the birds weighing from ten to twelve pounds. A first-rate Turkey, weighing from twenty-five to thirty pounds avoirdupois, was considered well sold when it brought a quarter of a dollar.
The weight of Turkey hens generally averages about nine pounds avoirdupois. I have, however, shot barren hens in strawberry season, that weighed thirteen pounds, and have seen a few so fat as to burst open on falling from a tree when shot. Male Turkeys differ more in their bulk and weight. From fifteen to eighteen pounds may be a fair estimate of their ordinary weight. I saw one offered for sale in the Louisville market, that weighed thirty-six pounds. Its pectoral appendage measured upwards of a foot.
Some closet naturalists suppose the hen Turkey to be destitute of the appendage on the breast, but this is not the case in the full-grown bird. The young males, as I have said, at the approach of the first winter, have merely a kind of protuberance in the flesh at this part, while the young females of the same age have no such appearance. The second year, the males are to be distinguished by the hairy tuft, which is about four inches long, whereas in the females that are not barren, it is yet hardly apparent. The third year, the male Turkey may be said to be adult, although it certainly increases in weight and size for several years more. The females at the age of four are in full beauty, and have the pectoral appendage four or five inches long, but thinner than in the male. The barren hens do not acquire it until they are very old. The experienced hunter knows them at once in the flock, and shoots them by preference. The great number of young hens destitute of the appendage in question, has doubtless given rise to the idea that it is wanting in the female Turkey.
The long downy _double_ feathers[2] about the thighs and on the lower parts of the sides of the Wild Turkey, are often used for making tippets, by the wives of our squatters and farmers. These tippets, when properly made, are extremely beautiful as well as comfortable.
A long account of the habits of this remarkable bird has already been given in Bonaparte's American Ornithology, vol. i. As that account was in a great measure derived from notes furnished by myself, you need not be surprised, good reader, to find it often in accordance with the above.
Having now said all that I have thought it might be agreeable to you to know of the history and habits of the Wild Turkey, I proceed to the technical description of that interesting bird.
MELEAGRIS GALLOPAVO, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 268.—_Lath._ Ind. Ornith. p. 618.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 122.
WILD TURKEY, _Ch. Bonaparte_, Americ. Ornith. vol. i. p. 79. Pl. ix. Male and Female.
AMERICAN TURKEY, _Lath._ Synops. vol. ii. p. 676.
Adult Male. Plate I.
Bill shortish, robust, slightly arched, rather obtuse, the base covered by a bare membrane; upper mandible with the dorsal outline arched, the sides convex, the edges overlapping, the tip a little declinate; under mandible somewhat bulging towards the tip, the sides convex. Nostrils situated in the basal membrane, oblique, linear, covered above by a cartilage. Head small, flattened above, with a conical pendulous, erectile caruncle on the forehead. Neck slender. Body robust. Feet longish and strong; tarsus covered anteriorly with numerous transverse scutella, scaly on the sides, scutellate behind; toes scutellate above, scabrous, papillar and flat beneath; hind toe elevated, half the length of the lateral toes, which are nearly equal, and much shorter than the middle toe; claws slightly arched, strong, convex above, obtuse, flat beneath. A conical, rather obtuse spur on the tarsus, about two-thirds down.
Conical papilla of the forehead rugose, sparsely covered with bristles. Head bare, and corrugated, the skin irregularly raised, and covered with a few scattered bristles. External ear margined with short and slender thin feathers. Neck also bare, corrugated, beset anteriorly and below with a series of oblong, irregular, cavernous caruncles, interspersed with small bristly feathers. Plumage in general compact, glossy, with metallic reflections. Feathers double, as in other gallinaceous birds, generally oblong and truncated. A pendulous tuft of long bristles from the upper part of the breast. Wings shortish, convex, rounded, the fourth and fifth quills longest. Tail rather long, ample, rounded, consisting of eighteen broad rounded feathers; capable of being erected and expanded in a permanent manner, when the bird is excited, and reaching nearly to the ground, when the bird stands erect.
Bill yellowish-brown. Frontal caruncle blue and red. Rugose and carunculated skin of the head and neck of various tints of blue and purple, the pendulous anterior caruncles of the latter, or the _wattles_, bright red, changing to blue. Iris hazel. Legs and toes bright purplish-red; claws brown. Upper part of the back and wings brownish-yellow, with metallic lustre, changing to deep purple, the truncated tips of the feathers broadly margined with velvet-black. On the middle and lower back, the black terminal bands of the feathers almost conceal the bronze colour. The large quill-coverts are of the same colour as the back, but more bronzed, with purple reflections. Quills brownish-black, the primaries banded with greyish-white, the secondaries with brownish-white, gradually becoming deeper towards the proximal feathers, which are similar to the coverts. The lower part of the back and the tail-coverts are deep chestnut, banded with green and black. The tail-feathers are of the same colour, undulatingly barred and minutely sprinkled with black, and having a broad blackish bar towards the tip, which is pale brown and minutely mottled. The under parts are duller. Breast of the same colours as the back, the terminal black band not so broad; sides dark-coloured; abdomen and thighs brownish-grey; under tail-coverts blackish, glossed with bronze, and at the tip bright reddish-brown.
Length 4 feet 1 inch, extent of wings 5 feet 8 inches; beak 1½ inches along the ridge, 2 along the gap; tarsus 7¼; middle toe 5, hind toe 2; pectoral appendage 1 foot. Such were the dimensions of the individual represented in the plate, which, I need not say, was a fine specimen.
THE YELLOW-BILLED CUCKOO.
_COCCYZUS AMERICANUS._ BONAP.
PLATE II. MALE AND FEMALE.
Were I inclined, like many persons who write on Natural History, to criticise the figures given by other students, I should find enough to be censured; but as my object is simply to communicate the result of studies to which I have devoted the greater part of my life, I shall content myself with merely recommending to those intent on the advancement of that most interesting science, to bestow a little more care on their representations of the bills, legs and feet of the species which they bring into notice, and let it be seen that they indeed borrow from nature.
From Nature!—How often are these words used, when at a glance he who has seen the perfect and beautiful forms of birds, quadrupeds or other objects, as they have come from the hand of Nature, discovers that the representation is not that of _living_ Nature! But I am deviating from the track which I wish to follow, my desire being simply to give you an opportunity, good reader, of judging for yourself as to the truth of my delineations, and to present you with the results of my observations made in those very woods where the subjects have been found and depicted.
The flight of the bird now before you is rapid, silent, and horizontal, as it moves from one tree to another, or across a field or river, and is generally continued amongst the branches of the trees in our woods. When making its way among the branches, it occasionally inclines the body to either side, so as alternately to shew its whole upper or under parts. During its southward migration, it flies high in the air, and in such loose flocks that the birds might seem to follow each other, instead of their keeping company together. On the other hand, early in March, the greater number enter our southern boundaries singly, the males arriving first, and the females a few weeks after. They do not fly in a continued line, but in a broad front, as, while travelling with great rapidity in a steam-boat, so as to include a range of a hundred miles in one day, I have observed this Cuckoo crossing the Mississippi at many different points on the same day. At this season, they resort to the deepest shades of the forests, and intimate their presence by the frequent repetition of their dull and unmusical notes, which are not unlike those of the young Bull-Frog. These notes may be represented by the word _cow_, _cow_, repeated eight or ten times with increasing rapidity. In fact, from the resemblance of its notes to that word, this Cuckoo is named _Cow Bird_ in nearly every part of the Union. The Dutch farmers of Pennsylvania know it better by the name of _Rain Crow_ and in Louisiana the French settlers call it _Coucou_.
It robs smaller birds of their eggs, which it sucks on all occasions, and is cowardly and shy, without being vigilant. On this latter account, it often falls a prey to several species of Hawks, of which the Pigeon Hawk (_Falco columbarius_) may be considered as its most dangerous enemy. It prefers the Southern States for its residence, and when very mild winters occur in Louisiana, some individuals remain there, not finding it necessary to go farther south.
This bird is not abundant anywhere, and yet is found very far north. I have met with it in all the low grounds and damp places in Massachusets, along the line of Upper Canada, pretty high on the Mississippi and Arkansas, and in every state between these boundary lines. Its appearance in the State of New York seldom takes place before the beginning of May, and at Green Bay not until the middle of that month. A pair here and there seem to appropriate certain tracts to themselves, where they rear their young in the midst of peace and plenty. They feed on insects, such as caterpillars and butterflies, as well as on berries of many kinds, evincing a special predilection for the mulberry. In autumn they eat many grapes, and I have seen them supporting themselves by a momentary motion of their wings opposite a bunch, as if selecting the ripest, when they would seize it and return to a branch, repeating their visits in this manner until satiated. They now and then descend to the ground, to pick up a wood-snail or a beetle. They are extremely awkward at walking, and move in an ambling manner, or leap along sidewise, for which the shortness of their legs is ample excuse. They are seldom seen perched conspicuously on a twig, but on the contrary are generally to be found amongst the thickest boughs and foliage, where they emit their notes until late in autumn, at which time they discontinue them.
The nest is simple, flat, composed of a few dry sticks and grass, formed much like that of the Common Dove, and, like it, fastened to a horizontal branch, often within the reach of man, who seldom disturbs it. It makes no particular selection as to situation or the nature of the tree, but settles any where indiscriminately. The eggs are four or five, of a rather elongated oval form, and bright green colour. They rear only one brood in a season, unless the eggs are removed or destroyed. The young are principally fed with insects during the first weeks. Towards autumn they become very fat, and are fit for being eaten, although few persons, excepting the Creoles of Louisiana, shoot them for the table.
The branch, among the foliage of which you see the male and female winging their way, is one of the Papaw, a tree of small size, seldom more than from twenty to thirty feet in height, with a diameter of from three to seven inches. It is found growing in all rich grounds, to which it is peculiar, from the southern line of our States to central Pennsylvania, seldom farther eastward, here and there only along the alluvial shores of the Ohio and Mississippi. In all other places of like nature you may meet with groves of Papaw trees, covering an acre or more of ground. The fruit, which is represented in the plate, consists of a pulpy and insipid substance, within which are found several large, hard, and glossy seeds. The rind is extremely thin. The wood is light, soft, brittle, and almost useless. The bark, which is smooth, may be torn off from the foot of the tree to the very top, and is frequently used for making ropes, after it has been steeped in water sufficiently to detach the outer part, when the fibres are obtained, which, when twisted, are found to be nearly as tough and durable as hemp. The numerous islands of the Ohio and all the other western rivers are generally well stocked with this tree.
COCCYZUS AMERICANUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 42.
CUCULUS AMERICANUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 170.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 219.
CAROLINA CUCKOO, _Lath._ Synopsis, vol. ii. p. 527.
YELLOW-BILLED CUCKOO, CUCULUS CAROLINENSIS. _Wils._ Americ. Ornith. vol. iv. p. 13. Pl. 28. fig. 1.
Adult Male. Plate II. Fig. 1.
Bill as long as the head, compressed, slightly arched, acute, scarcely more robust than in many Sylviæ; upper mandible carinated above, its margins acute and entire; lower mandible carinated beneath, acute. Nostrils basal, lateral, linear-elliptical, half closed by a membrane. Feet short; tarsus scutellate before and behind; toes two before, separated; two behind, one of which is versatile, the sole flat; claws slender, compressed, arched.
Plumage blended, slightly glossed. Wings long, the first quill short, the third longest, the primaries tapering. Tail long, graduated, of ten feathers, which are rather narrow and rounded.
Upper mandible brownish-black, yellow on the margin towards the base; under mandible yellow. Iris hazel. Feet greyish-blue. The general colour of the upper parts, including the wing-coverts and two middle tail-feathers, is light greenish-brown, deeper anteriorly. Primary quills with the inner webs brownish-orange. Tail-feathers, excepting the two middle ones, black, the next two entirely black, the rest broadly tipped with white, the outermost white on the outer web. The under parts are greyish-white.
Length 12½ inches, extent of wings 16; bill along the ridge 1, along the gap 1⅓.
Adult Female. Plate II. Fig. 2.
The female differs very little from the male in colouring.
THE PAPAW TREE.
PORCELIA TRILOBA, _Pursh_, Flor. Amer. vol. ii. p. 383. ANONA TRILOBA, _Willd._ Sp. Pl. vol. ii. p. 1267. _Mich._ Arbr. Forest. de l'Amer. Sept. vol. iii. p. 162. Pl. 9. —POLYANDRIA POLYGYNIA, _Linn._ Anonæ, _Juss._
Leaves obovato-cuneate, acuminate, smoothish; outer petals orbiculate; fruits oblong, large, and fleshy. The leaves are from six to ten inches long; the flowers of a rich dark purple.
THE PROTHONOTARY WARBLER.
_SYLVIA PROTONOTARIUS_, LATH.
PLATE III. MALE AND FEMALE.
I never saw this pretty bird in any of our eastern districts, and rarely farther up the Ohio than Louisville, in the neighbourhood of which place it rears its young. Louisiana seems in fact better suited to its habits than any other state, on account of its numerous lakes, creeks and lagoons, overshadowed by large trees, and which are favourite places of resort for this species. It is fond of flying over the water of these creeks and lagoons, and is seldom seen in the woods. Its flight is rapid, and more steady than is usual in birds of its genus; and as it moves along, the brightness of its colours attracts the eye. On alighting, it moves rapidly along the twigs, partly sidewise, frequently turning about and extending its neck to look under the leaves, from which it picks various kinds of insects. It often perches upon the rank grasses and water plants, in quest of minute molluscous animals which creep upon them, and which, together with small land snails, I have found in its stomach. It does not perform _sorties_, or sally forth after flying insects, as many other Warblers are in the habit of doing. It has a few notes for its song, which possess no interest. The males, when chasing each other, keep up a creaking noise, until the little battle is over, when they perch and balance their body with much grace and liveliness.