Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)

Part 39

Chapter 394,144 wordsPublic domain

A number of persons on horseback, provided with a net, set out in search of Partridges, riding along the fences or briar-thickets, which the birds are known to frequent. One or two of the party whistle in imitation of the second call-note above described, and as Partridges are plentiful, the call is soon answered by a covey, when the sportsmen immediately proceed to ascertain their position and number, seldom considering it worth while to set the net when there are only a few birds. They approach in a careless manner, talking and laughing as if merely passing by. When the birds are discovered one of the party gallops off in a circuitous manner, gets in advance of the rest by a hundred yards or more, according to the situation of the birds, and their disposition to run, while the rest of the sportsmen move about on their horses, talking to each other, but at the same time watching every motion of the Partridges. The person in advance being provided with the net, dismounts, and at once falls to placing it, so that his companions can easily drive the Partridges into it. No sooner is the machine ready, than the net-bearer remounts and rejoins the party. The sportsmen separate to a short distance, and follow the Partridges, talking and whistling, clapping their hands, or knocking upon the fence-rails. The birds move with great gentleness, following each other, and are kept in the right direction by the sportsmen. The leading bird approaches and enters the mouth of the net, the others follow in succession, when the net-bearer leaps from his horse, runs up and secures the entrance, and soon dispatches the birds. In this manner, fifteen or twenty Partridges are caught at one driving, and sometimes many hundreds in the course of a day. Most netters give liberty to a pair out of each flock, that the breed may be continued.

The success of driving depends much on the state of the weather. Drizzly rain or melting snow are the best, for in such weather Partridges and Gallinaceous Birds in general will run to a great distance rather than fly; whereas if the weather be dry and clear, they generally take to wing the moment they discover an intruder, or squat so that they cannot be driven without very particular care. Again, when the flocks are found in the woods, they run off so briskly and so far, that it is difficult for the net-bearer to place his machine in time.

The net is cylindrical, thirty or forty feet in length, by about two in diameter, excepting at the mouth or entrance, where it is rather larger, and at the extremity, where it assumes the form of a bag. It is kept open by means of small wooden hoops, at a distance of two or three feet from each other. The mouth is furnished with a semicircular hoop, sharpened at both ends, which are driven into the ground, thus affording an easy entrance to the birds. Two pieces of netting called wings, of the same length as the cylindrical one, are placed one on each side of the mouth, so as to form an obtuse angle with each other, and are supported by sticks thrust into the ground, the wings having the appearance of two low fences leading to a gate. The whole is made of light and strong materials.

The Virginian Partridge is easily kept in cages or coops, and soon becomes very fat. Attempts at rearing them from the eggs have generally failed, probably for want of proper care, and a deficiency of insects, on which the young feed. The ordinary food of the species consists of seeds of various kinds, and such berries as grow near the surface of the ground, along with which they pick up a quantity of sand or gravel. Towards autumn, when the young have nearly attained their full size, their flesh becomes fat, juicy and tender, and being moreover white and extremely agreeable to the palate, is in much request. Twenty years ago, they were commonly sold at twelve cents the dozen; but now they are more commonly sold at fifty cents. They suffer greatly in the Middle Districts during severe winters, and are killed in immense numbers.

This bird has been introduced into various parts of Europe, but is not much liked there, being of such pugnacious habits as to drive off the common Grey Partridge, which is considered a better bird for the table.

In the Plate I have represented a group of Partridges attacked by a Hawk. The different attitudes exhibited by the former cannot fail to give you a lively idea of the terror and confusion which prevail on such occasions.

PERDIX VIRGINIANA, _Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 650.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 124.

TETRAO VIRGINIANUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 277.

QUAIL or PARTRIDGE, PERDIX VIRGINIANA, _Wils._ Americ. Ornith. vol. vi. p. 21. Pl. 47. fig. 2. Male.

Adult Male. Plate LXXVI. Fig. 1, 1, 1, 1.

Bill short, robust, rather obtuse, the base covered by feathers; upper mandible with the dorsal outline curved, the sides convex, the edges overlapping, the tip declinate; under mandible nearly straight in its dorsal outline, arched on the edges, the sides convex. Nostrils concealed among the feathers. Head and neck of ordinary size. Body short and bulky. Feet of ordinary length; tarsus anteriorly scutellate, a little compressed, spurless; toes scutellate above, pectinate on the sides; claws arched, obtuse.

Plumage compact, glossy. Feathers of the upper part of the head erectile into a tuft. Wings short, broad, much curved and rounded, the fourth quill longest. Tail short, rounded, of twelve rounded feathers.

Bill dark brown. Iris hazel. Feet greyish-blue. The forehead, a broad line over each eye, and the throat and fore-neck, white. Lore, auricular coverts, and a broad irregular semilunar band on the fore-neck, more or less black. Upper part of the head, hind and lower part of the neck all round, reddish-brown. Upper back and wing-coverts bright brownish-red; the lower part of the back light red tinged with yellow. Primaries dusky, externally margined with blue; secondaries irregularly barred with light red. Tail greyish-blue, excepting the middle feathers, which are dull greyish-yellow, sprinkled with black. Sides of the neck spotted with white. Under parts white, streaked with brownish-red, transversely and undulatingly barred with black. Sides and under tail-coverts reddish.

Length 10 inches, extent of wings 15; bill along the back ½, along the gap 7/12; tarsus ¼, middle toe nearly the same.

Young Male. Plate LXXVI. Fig. 2, 2.

Similar to the adult male in the general distribution of the colours; but the white of the head and throat bright reddish-yellow, the black of the fore-neck and sides of the head deep brown, the under parts less pure and more dusky, and the tail of a duller grey.

Adult Female. Plate LXXVI. Fig. 3, 3, 3.

The female resembles the young male, but is more decidedly coloured, the bill darker, the head of a more uniform and richer reddish-yellow, the sides of the neck spotted with yellow and black.

Length 9½ inches, extent of wings 14.

Young Female. Plate LXXVI. Fig. 4, 4. 4.

The young females are somewhat smaller and lighter in their tints than the young males.

Very Young Birds. Plate LXXVI. Fig. 5, 5, 5, 5, 5, 5, 5.

Bill brownish-yellow. Iris light hazel. The general colour of the upper parts light yellowish-brown, patched with grey; sides of the head dusky.

THE BELTED KINGSFISHER.

_ALCEDO ALCYON_, LINN.

PLATE LXXVII. MALE AND FEMALE.

You must not suppose, good-natured reader, that the lives which I try to write, are short or lengthy according to the natural dimensions of the objects themselves; for if with the representation of a large bird, I present you with a long history of its habits, it is merely because that bird, being perhaps more common, and therefore more conspicuous, I have had better and more frequent opportunities of studying them. This happens to be the case with the bird which I proceed to describe.

The Belted Kingsfisher!—Now, kind reader, were I infected with the desire of giving new names to well-known objects, you may be assured that, notwithstanding the partly appropriate name given to this bird, I should call it, as I think it ought to have been called, the _United States' Kingsfisher_. My reason for this will, I hope, become apparent to you, when I say that it is the only bird of its genus found upon the inland streams of the Union. Another reason of equal force might be adduced, which is, that, although the males of all denominations have, from time immemorial, obtained the supremacy, in this particular case the term Belted applies only to the female, the male being destitute of the belt or band by which she is distinguished. But names already given and received, whether apt or inapt, I am told, must not be meddled with. To this law I humbly submit, and so proceed, contenting myself with feeling assured that many names given to birds might, with much benefit to the student of nature, become the subjects of reform.

The Belted Kingsfisher is a constant resident in the States of Louisiana, Mississippi, Arkansas, and all the districts that lie to the south of North Carolina. Its inland migrations along the windings of our noble rivers extend far and wide, over the whole of the United States. In all those portions which I have visited it also breeds, although it returns to the south from many parts during severe winters.

The flight of this bird is rapid, and is prolonged according to its necessities, extending at times to considerable distances, in which case it is performed high in the air. When, for instance, the whole course of one of our northern rivers becomes frozen, the Kingsfisher, instead of skimming closely over the surface that no longer allows it to supply itself with food, passes high above the tallest trees, and takes advantage of every short cut which the situation of the river affords. By this means it soon reaches a milder climate. This is also frequently the case, when it seems tired of the kind of fish that occurs in a lake, and removes to another in a direct line, passing over the forests, not unfrequently by a course of twenty or thirty miles towards the interior of the country. Its motions when on wing consist of a series of flaps, about five or six in number, followed by a direct glide, without any apparent undulation. It moves in the same way when flying closely over the water.

If, in the course of such excursions, the bird passes over a small pool, it suddenly checks itself in its career, poises itself in the air, like a Sparrow-hawk or Kestril, and inspects the water beneath, to discover whether there may be fishes in it suitable to its taste. Should it find this to be the case, it continues poised for a few seconds, dashes spirally headlong into the water, seizes a fish, and alights on the nearest tree or stump, where it swallows its prey in a moment.

The more usual range of the Belted Kingsfisher, however, is confined to the rivers and creeks that abound throughout the United States; all of which, according to the seasons, are amply supplied with various fishes, on the fry of which this bird feeds. It follows their course up to the very source of the small rivulets; and it is not unusual to hear the hard, rapid, rattling notes of our Kingsfisher, even amongst the murmuring cascades of our higher mountains. When the bird is found in such sequestered situations, well may the angler be assured that trout is abundant. Mill-ponds are also favourite resorts of the Kingsfisher, the usual calmness of the water in such places permitting it to discover its prey with ease. As the freshets are proportionally less felt on the adjoining shores, the holes dug in the earth or sand by this species, in which it deposits its eggs, are generally found in places not far from a mill worked by water.

I have laid open to my view several of these holes, in different situations and soils, and have generally found them to be formed as follows. The male and female, after having fixed upon a proper spot, are seen clinging to the bank of the stream in the manner of Woodpeckers. Their long and stout bills are set to work, and as soon as the hole has acquired a certain depth, one of the birds enters it, and scratches out the sand, earth or clay, with its feet, striking meanwhile with its bill to extend the depth. The other bird all the while appears to cheer the labourer, and urge it to continue its exertions; and, when the latter is fatigued, takes its place. Thus, by the co-operation of both, the hole is dug to the depth of four, five, or sometimes six feet, in a horizontal direction, at times not more than eighteen inches below the surface of the ground, at others eight or ten feet. At the Chicasaw Bluffs, on the Mississippi, I have seen some of these holes more than fifty feet below the surface, but generally beyond reach of the highest freshets. The hole is just large enough to admit the passage of a single bird at a time. The end is rounded and finished in the form of a common oven, to allow the pair or the whole brood to turn round in it at ease. Here, on a few sticks and feathers, the eggs are deposited to the number generally of six. They are pure white. Incubation continues for sixteen days. In the Middle States, these birds seldom raise more than one brood in the year, but in the southern usually two. Incubation is performed by both parents, which evince great solicitude for the safety of their young. The mother sometimes drops on the water, as if severely wounded, and flutters and flounders as if unable to rise from the stream, in order to induce the intruder to wade or swim after her, whilst her mate, perched on the nearest bough, or even on the edge of the bank, jerks his tail, erects his crest, rattles his notes with angry vehemence, and then springing off, passes and repasses before the enemy, with a continued cry of despair.

I have not been able to ascertain whether or not the young are fed with macerated food disgorged by the parents into their bills, but I have reason to think so, and I have always observed the old ones to swallow the fishes which they had caught, before they entered the hole. The young are, however, afterwards fed directly on the entire fish; and I have frequently seen them follow the parent birds, and alight on the same branch, flapping their wings, and calling with open bill for the food just taken out of the water, when the petition was seldom denied.

The Kingsfisher resorts to the same hole, to breed and roost, for many years in succession. On one occasion, when I attempted two evenings to seize one of these birds, long after night had closed, I tried in vain the first time. I fitted a small net bag to the entrance, and returned home. Next morning the bird had scratched a passage under the net, and thus escaped. The following evening I saw it enter the hole, and having procured a stick that filled the entrance for upwards of a foot, I felt certain of obtaining it; but before I reached the place next day, it had worked its way out. After this, I abandoned my attempt, although the bird continued to repose in the same hole.

No superstitious notions exist in the United States respecting this species. The flesh is extremely fishy, oily, and disagreeable to the taste. On the contrary, the eggs are fine eating.

I was ready to put my pen aside, kind reader, when, on consulting my journals, all of which are now at hand, I happened to read, that I have seen instances of this bird's plunging into the sea after small fry, at Powles Hook, in the bay opposite to the City of New York. I am not aware that this is a common occurrence.

ALCEDO ALCYON, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 180.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p, 257.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 48.

BELTED KINGSFISHER, _Lath._ Synops. vol. ii. p. 637.—_Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 59, Pl. 23, fig. 1.

Adult Male. Plate LXXVII. Fig. 1, 2.

Bill long, straight, tetragonal, tapering to an acute point, compressed towards the end; upper mandible keeled, with the dorsal line straight, the edges overlapping; lower mandible with the dorsal line slightly convex, the tip ascending; gap-line extending to beneath the eyes. Nostrils basal, dorsal, oblong, oblique, half-closed by a bare membrane. Head large, neck short, body robust. Feet very short; tarsus roundish, anteriorly scutellate, half the length of the middle toe; outer and middle toes nearly equal, inner much shorter, hind toe small; claws rather strong, arched, acute, channelled beneath.

Plumage compact. Feathers of the head long, narrow, rather loose, pointed, and erectile, in the form of a longitudinal crest, of which the anterior feathers are longest. Wings longish, the third primary longest. Tail short, even, of twelve broad rounded feathers.

Bill brownish-black, light greenish-blue at the base. Iris hazel. Feet greyish-blue; claws black. Head, cheeks, hind neck and upper parts, generally light blue, the shaft of each feather blackish. A white spot before the eye, and a slight streak of the same colour on the under eyelid. Quills brownish-black, the base of the primaries barred with white, the secondaries blue on the outer web. Two middle tail-feathers blue, as are the outer edges of the rest, excepting the outermost; all, excepting the two middle ones, brownish-black, barred with white. A broad band of white across the neck, broader anteriorly and including the chin and throat. A band of blue across the fore part of the breast. The rest of the under parts white, excepting the sides, which are mottled with blue.

Length 12½ inches, extent of wings 20; bill along the ridge 2, along the gap 2½; tarsus ½, middle toe 1-1/12.

Adult Female. Plate LXXVII. Fig. 3.

The blue of the female is much duller. The band on the upper part of the breast is of dull greyish blue and light red intermixed; below this is a narrow band of white, and across the middle of the breast a broad band of yellowish-red, of which colour also are the sides. The rest of the under parts are white, tinged with red.

THE GREAT CAROLINA WREN.

_TROGLODYTES LUDOVICIANUS_, CH. BONAPARTE.

PLATE LXXVIII. MALE AND FEMALE.

Permit me to suggest, kind reader, that I think it always best to see and judge of individuals in their own country. There independence and ease are more commonly met with, and the observer is less attended to. This being admitted, I shall give you the history and life of the Great Carolina Wren, as studied in the State of Louisiana, where that bird is a constant resident.

Its flight is performed by short flappings of the wings, the concave under surfaces of which occasion a low rustling, as the bird moves to the distance of a few steps only at each start. It is accompanied by violent jerks of the tail and body, and is by no means graceful. In this manner the Carolina Wren moves from one fence-rail to another, from log to log, up and down among the low branches of bushes, piles of wood, and decayed roots of prostrate trees, or between the stalks of canes. Its tail is almost constantly erect, and before it starts to make the least flight or leap, it uses a quick motion, which brings its body almost into contact with the object on which it stands, and then springs from its legs. All this is accompanied with a strong _chirr-up_, uttered as if the bird were in an angry mood, and repeated at short intervals.

The quickness of the motions of this active little bird is fully equal to that of the mouse. Like the latter it appears and is out of sight in a moment, peeps into a crevice, passes rapidly through it, and shews itself at a different place the next instant. When satiated with food, or fatigued with these multiplied exertions, the little fellow stops, droops its tail, and sings with great energy a short ditty something resembling the words _come-to-me, come-to-me_, repeated several times in quick succession, so loud, and yet so mellow, that it is always agreeable to listen to them. During spring, these notes are heard from all parts of the plantations, the damp woods, the swamps, the sides of creeks and rivers, as well as from the barns, the stables and the piles of wood, within a few yards of the house. I have frequently heard these Wrens singing from the roof of an abandoned flat-boat, fastened to the shore, a small distance below the city of New Orleans. When its song was finished, the bird went on creeping from one board to another, thrust itself through an auger-hole, entered through the boat's side at one place, and peeped out at another, catching numerous spiders and other insects all the while. It sometimes ascends to the higher branches of a tree of moderate size, by climbing along a grape-vine, searching diligently amongst the leaves and in the chinks of the bark, alighting sidewise against the trunk, and moving like a true Creeper. It possesses the power of creeping and of hopping in a nearly equal degree. The latter kind of motion it employs when nearer the ground, and among piles of drifted timber. So fond is this bird of the immediate neighbourhood of water, that it would be next to impossible to walk along the shore of any of the islands of the Mississippi, from the mouth of the Ohio to New Orleans, without observing several on each island.

Amongst the many species of insects which they destroy, several are of an aquatic nature, and are procured by them whilst creeping about the masses of drifted wood. Their _chirr-up_ and _come-to-me come-to-me_ seldom cease for more than fifteen or twenty minutes at a time, commencing with the first glimpse of day, and continuing sometimes after sunset.

The nest of the Carolina Wren is usually placed in a hole in some low decayed tree, or in a fence-stake, sometimes even in the stable, barn or coach-house, should it there find a place suitable for its reception. I have found some not more than two feet from the ground, in the stump of a tree that had long before been felled by the axe. The materials employed in its construction are hay, grasses, leaves, feathers, and horse-hair, or the dry fibres of the Spanish moss; the feathers, hair or moss forming the lining, the coarse materials the outer parts. When the hole is sufficiently large, the nest is not unfrequently five or six inches in depth, although only just wide enough to admit one of the birds at a time. The number of eggs is from five to eight. They are of a broad oval form, greyish-white, sprinkled with reddish-brown. Whilst at Oakley, the residence of my friend JAMES PERRIE, Esq. near Bayou Sara, I discovered that one of these birds was in the habit of roosting in a Wood Thrush's nest that was placed on a low horizontal branch, and had been filled with leaves that had fallen during the autumn. It was in the habit of thrusting his body beneath the leaves, and I doubt not found the place very comfortable.

They usually raise two, sometimes three broods in a season. The young soon come out from the nest, and in a few days after creep and hop about with as much nimbleness as the old ones. Their plumage undergoes no change, merely becoming firmer in the colouring.

Many of these birds are destroyed by Weasels and Minxes. It is, notwithstanding, one of the most common birds which we have as resident in Louisiana. They ascend along the shores of the Mississippi as high as the Missouri River, and along the Ohio nearly to Pittsburgh, although they do not occur in great numbers in the neighbourhood of that city. They are common in Georgia, the Carolinas, Kentucky, Ohio and Indiana. A few are to be seen along the Atlantic shores as far as Pennsylvania and New Jersey. In the latter State I have found its nest, near a swamp, a few miles from Philadelphia. I never observed them farther to the eastward.