Ornithological biography, Vol. 1 (of 5)
Part 37
THE SWALLOW-TAILED HAWK.
_FALCO FURCATUS_, LINN.
PLATE LXXII. MALE.
The flight of this elegant species of Hawk is singularly beautiful and protracted. It moves through the air with such ease and grace, that it is impossible for any individual, who takes the least pleasure in observing the manners of birds, not to be delighted by the sight of it whilst on wing. Gliding along in easy flappings, it rises in wide circles to an immense height, inclining in various ways its deeply forked tail, to assist the direction of its course, dives with the rapidity of lightning, and, suddenly checking itself, reascends, soars away, and is soon out of sight. At other times a flock of these birds, amounting to fifteen or twenty individuals, is seen hovering around the trees. They dive in rapid succession amongst the branches, glancing along the trunks, and seizing in their course the insects and small lizards of which they are in quest. Their motions are astonishingly rapid, and the deep curves which they describe, their sudden doublings and crossings, and the extreme ease with which they seem to cleave the air, excite the admiration of him who views them while thus employed in searching for food.
A solitary individual of this species has once or twice been seen in Pennsylvania. Farther to the eastward, the Swallow-tailed Hawk has never, I believe, been observed. Travelling southward, along the Atlantic coast, we find it in Virginia, although in very small numbers. Beyond that State it becomes more abundant. Near the Falls of the Ohio, a pair had a nest and reared four young ones, in 1820. In the lower parts of Kentucky it begins to become numerous; but in the States farther to the south, and particularly in parts near the sea it is abundant. In the large prairies of the Attacapas and Oppellousas, it is extremely common.
In the States of Louisiana and Mississippi, where these birds are abundant, they arrive in large companies, in the beginning of April, and are heard uttering a sharp plaintive note. At this period I generally remarked that they came from the westward, and have counted upwards of a hundred in the space of an hour, passing over me in a direct easterly course. At that season, and in the beginning of September, when they all retire from the United States, they are easily approached when they have alighted, being then apparently fatigued, and busily engaged in preparing themselves for continuing their journey, by dressing and oiling their feathers. At all other times, however, it is extremely difficult to get near them, as they are generally on wing through the day, and at night rest on the highest pines and cypresses, bordering the river-bluffs, the lakes or the swamps of that district of country.
They always feed on the wing. In calm and warm weather, they soar to an immense height, pursuing the large insects called _Musquito Hawks_, and performing the most singular evolutions that can be conceived, using their tail with an elegance of motion peculiar to themselves. Their principal food, however, is large grasshoppers, grass-caterpillars, small snakes, lizards, and frogs. They sweep close over the fields, sometimes seeming to alight for a moment to secure a snake, and holding it fast by the neck, carry it off, and devour it in the air. When searching for grasshoppers and caterpillars, it is not difficult to approach them under cover of a fence or tree. When one is then killed and falls to the ground, the whole flock comes over the dead bird, as if intent upon carrying it off. An excellent opportunity is thus afforded of shooting as many as may be wanted, and I have killed several of these Hawks in this manner, firing as fast as I could load my gun.
The Forked-tailed Hawks are also very fond of frequenting the creeks, which, in that country, are much encumbered with drifted logs and accumulations of sand, in order to pick up some of the numerous water-snakes which lie basking in the sun. At other times, they dash along the trunks of trees, and snap off the pupæ of the locust, or that insect itself. Although when on wing they move with a grace and ease which it is impossible to describe, yet on the ground they are scarcely able to walk.
I kept for several days one which had been slightly wounded in the wing. It refused to eat, kept the feathers of the head and rump constantly erect, and vomited several times part of the contents of its stomach. It never threw itself on its back, nor attempted to strike with its talons, unless when taken up by the tip of the wing. It died from inanition, as it constantly refused the food placed before it in profusion, and instantly vomited what had been thrust down its throat.
The Swallow-tailed Hawk pairs immediately after its arrival in the Southern States, and as its courtships take place on the wing, its motions are then more beautiful than ever. The nest is usually placed on the top branches of the tallest oak or pine tree, situated on the margin of a stream or pond. It resembles that of the Common Crow externally, being formed of dry sticks, intermixed with Spanish moss, and is lined with coarse grasses and a few feathers. The eggs are from four to six, of a greenish-white colour, with a few irregular blotches of dark brown at the larger end. The male and the female sit alternately, the one feeding the other. The young are at first covered with buff-coloured down. Their next covering exhibits the pure white and black of the old birds, but without any of the glossy purplish tints of the latter. The tail, which at first is but slightly forked, becomes more so in a few weeks, and at the approach of autumn exhibits little difference from that of the adult birds. The plumage is completed the first spring. Only one brood is raised in the season. The species leaves the United States in the beginning of September, moving off in flocks, which are formed immediately after the breeding-season is over.
Hardly any difference as to external appearance exists between the sexes. They never attack birds or quadrupeds of any species, with the view of preying upon them. I never saw one alight on the ground. They secure their prey as they pass closely over it, and in so doing sometimes seem to alight, particularly when securing a snake. The common name of the Snake represented in the plate is the Garter Snake.
FALCO FURCATUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 129.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 22.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 31.
SWALLOW-TAILED FALCON, _Lath._ Synops. vol. i. p. 60.
SWALLOW-TAILED HAWK, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vi. p. 70. Pl. 51. fig. 2.
Adult Male. Plate LXXII.
Bill short, strong, curved, compressed towards the tip, opening to beneath the eye; upper mandible cerate, its dorsal outline curved from the base, the edges acute and overlapping, the tip trigonal, very acute; lower mandible rounded on the back, the edges acute, the tip rounded and declinate. Head large, neck short, body robust. Feet rather short; tarsus very short, scaly all round; toes scaly, scutellate above, excepting at the base; claws curved, very acute.
Plumage rather compact, blended, glossy. Wings very long and acute, the third quill longest, the first equal to the fifth, the primaries widely graduated, the secondaries comparatively very short. Tail very deeply forked, of twelve feathers, the lateral ones extremely elongated.
Bill bluish-black above, light blue on the cere, and the edges of both mandibles. Edges of the eyelids light blue; iris black. Feet light blue, tinged with green; claws flesh-coloured. The head, the neck all round, and the under parts, are white, tinged with bluish-grey; the shafts of the head, neck, and breast blackish. The rest of the plumage is black, with blue and purple reflections.
Length 25 inches, extent of wings 51½; beak along the back 1¼.
The female is similar to the male.
THE GARTER SNAKE.
This is one of our most abundant species, and is found everywhere in the meadows, the fields, the gardens, and the forests. It moves with ease, and now and then ascends low bushes. It is quite harmless.
THE WOOD THRUSH.
_TURDUS MUSTELINUS_, GMEL.
PLATE LXXIII. MALE AND FEMALE.
Kind reader, you now see before you my greatest favourite of the feathered tribes of our woods. To it I owe much. How often has it revived my drooping spirits, when I have listened to its wild notes in the forest, after passing a restless night in my slender shed, so feebly secured against the violence of the storm, as to shew me the futility of my best efforts to rekindle my little fire, whose uncertain and vacillating light had gradually died away under the destructive weight of the dense torrents of rain that seemed to involve the heavens and the earth in one mass of fearful murkiness, save when the red streaks of the flashing thunderbolt burst on the dazzled eye, and, glancing along the huge trunk of the stateliest and noblest tree in my immediate neighbourhood, were instantly followed by an uproar of crackling, crashing, and deafening sounds, rolling their volumes in tumultuous eddies far and near, as if to silence the very breathings of the unformed thought! How often, after such a night, when far from my dear home, and deprived of the presence of those nearest to my heart, wearied, hungry, drenched, and so lonely and desolate as almost to question myself why I was thus situated, when I have seen the fruits of my labours on the eve of being destroyed, as the water, collected into a stream, rushed through my little camp, and forced me to stand erect, shivering in a cold fit like that of a severe ague, when I have been obliged to wait with the patience of a martyr for the return of day, trying in vain to destroy the tormenting moschettoes, silently counting over the years of my youth, doubting perhaps if ever again I should return to my home, and embrace my family!—how often, as the first glimpses of morning gleamed doubtfully amongst the dusky masses of the forest-trees, has there come upon my ear, thrilling along the sensitive cords which connect that organ with the heart, the delightful music of this harbinger of day!—and how fervently, on such occasions, have I blessed the Being who formed the Wood Thrush, and placed it in those solitary forests, as if to console me amidst my privations, to cheer my depressed mind, and to make me feel, as I did, that never ought man to despair, whatever may be his situation, as he can never be certain that aid and deliverance are not at hand.
The Wood Thrush seldom commits a mistake after such a storm as I have attempted to describe; for no sooner are its sweet notes heard than the heavens gradually clear, the bright refracted light rises in gladdening rays from beneath the distant horizon, the effulgent beams increase in their intensity, and the great orb of day at length bursts on the sight. The grey vapour that floats along the ground is quickly dissipated, the world smiles at the happy change, and the woods are soon heard to echo the joyous thanks of their many songsters. At that moment, all fears vanish, giving place to an inspiriting hope. The hunter prepares to leave his camp. He listens to the Wood Thrush, while he thinks of the course which he ought to pursue, and as the bird approaches to peep at him, and learn somewhat of his intentions, he raises his mind towards the Supreme Disposer of events. Seldom, indeed, have I heard the song of this Thrush, without feeling all that tranquillity of mind, to which the secluded situation in which it delights is so favourable. The thickest and darkest woods always appear to please it best. The borders of murmuring streamlets, overshadowed by the dense foliage of the lofty trees growing on the gentle declivities, amidst which the sunbeams seldom penetrate, are its favourite resorts. There it is, kind reader, that the musical powers of this hermit of the woods must be heard, to be fully appreciated and enjoyed.
The song of the Wood Thrush, although composed of but few notes, is so powerful, distinct, clear, and mellow, that it is impossible for any person to hear it without being struck by the effect which it produces on the mind. I do not know to what instrumental sounds I can compare these notes, for I really know none so melodious and harmonical. They gradually rise in strength, and then fall in gentle cadences, becoming at length as to be scarcely audible; like the emotions of the lover, who at one moment exults in the hope of possessing the object of his affections, and the next pauses in suspense, doubtful of the result of all his efforts to please.
Several of these birds seem to challenge each other from different portions of the forest, particularly towards evening, and at that time nearly all the other songsters being about to retire to rest, the notes of the Wood Thrush are doubly pleasing. One would think that each individual is anxious to excel his distant rival, and I have frequently thought that on such occasions their music is more than ordinarily effective, as it then exhibits a degree of skilful modulation quite beyond my power to describe. These concerts are continued for some time after sunset, and take place in the month of June, when the females are sitting.
This species glides swiftly through the woods, whilst on wing, and performs its migrations without appearing in the open country. It is a constant resident in the State of Louisiana, to which the dispersed individuals resort, as to winter quarters, from the different parts of the United States, to which they had gone to breed. They reach Pennsylvania about the beginning or middle of April, and gradually proceed farther north.
Their food consists of different kinds of berries and small fruits, which they procure in the woods, without ever interfering with the farmer. They also occasionally feed on insects and various lichens.
The nest is usually placed in a low horizontal branch of the Dogwood Tree, occasionally on smaller shrubs. It is large, well saddled on the branch, and composed externally of dry leaves of various kinds, with a second bed of grasses and mud, and an internal layer of fine fibrous roots. The eggs are four or five, of a beautiful uniform light blue. The nest is generally found in deep swampy hollows, on the sides of hills.
On alighting on a branch, this Thrush gives its tail a few jets, uttering at each motion a low chuckling note peculiar to itself, and very different from those of the Hermit or Tawny Thrush. It then stands still for a while, with the feathers of the hind part a little raised. It walks and hops along the branches with much ease, and often bends down its head to peep at the objects around. It frequently alights on the ground, and scratches up the dried leaves in search of worms and beetles, but suddenly flies back to the trees, on the least alarm.
The sight of a fox or raccoon causes them much anxiety, and they generally follow these animals at a respectful distance, uttering a mournful _cluck_, well known to hunters. Although, during winter, these birds are numerous in Louisiana, they never form themselves into flocks, but go singly at this period, and only in pairs in the breeding season. They are easily reared from the nest, and sing nearly as well in confinement as while free. Their song is occasionally heard during the whole winter, particularly when the sun reappears after a shower. Their flesh is extremely delicate and juicy, and many of them are killed with the blow-gun.
Having given you a description of the Dogwood before, when I presented that tree in bloom, I have only to say here, that you now see it in its autumnal colouring, adorned with its berries, of which the Wood Thrush is fond.
TURDUS MUSTELINUS, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 817.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 331.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 75.
TAWNY THRUSH, _Lath._ Syn. vol. iii. p. 28.
WOOD THRUSH, TURDUS MELODIUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. i. p. 35. Pl. 2. fig. 1.
Adult Male. Plate LXXIII. Fig. 1.
Bill of ordinary length, nearly straight, compressed towards the end; upper mandible with the dorsal outline a little convex, the tip slightly declinate, the margins acute, inflected towards the end, slightly notched close upon the tip; lower mandible slightly convex in its dorsal line, the tip rather obtuse. Head of ordinary size; neck and body rather slender. Feet rather long; tarsus longish, compressed, slender, anteriorly covered with a few elongated scutella, posteriorly edged, longer than the middle toe; toes scutellate above, lateral ones almost equal, the outer connected as far as the second joint.
Plumage rather loose. A few longish bristles at the base of the upper mandible. Wings of ordinary length, the third quill longest, the first very short. Tail rather short, even, of twelve broad feathers.
Bill dark brown above, flesh-colour beneath. Iris dark brown. Feet pale flesh-colour. The general colour of the upper parts is light yellowish-brown, the tail and wings a little darker, the lower part of the back and the upper tail-coverts green. Eyes margined with a whitish circle. Under parts yellowish-white, spotted with blackish-brown, excepting the throat, the under tail-coverts, and the middle part of the breast and abdomen.
Length 8 inches, extent of wings 13; bill along the ridge 7/12, along the gap 1; tarsus 1⅓, middle toe 11/12.
Adult Female. Plate LXXIII. Fig. 2.
The female scarcely differs from the male in external appearance.
THE DOG-WOOD.
CORNUS FLORIDA, _Willd._ Sp. Pl. vol. i. p. 661. _Mich._ Arbr. Forest. de l'Amer. Sept. t. iii. p. 138. Pl. iii. _Pursh_, Fl. Amer. p. 108.—TETRANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ CAPRIFOLIA, _Juss._
This plant has already been described at p. 45, a twig of it in flower having been represented in Plate VIII.
THE INDIGO BIRD.
_FRINGILLA CYANEA_, WILS.
PLATE LXXIV. MALE, FEMALE, AND YOUNG.
The species here presented for inspection is best known to the Creoles of Louisiana by the name of _Petit Papebleu_. This is in accordance with the general practice of the first settlers of that State, who named all the Finches, Buntings, and Orioles, _Papes_; and all the Warblers and Fly-catchers, _Grassets_. They made an exception, however, in favour of the Rice Bird, which they honoured with the name of _Ortolan_, an appellation given in the Island of St Domingo to the Ground Dove, which, however, is seldom seen near New Orleans.
The Indigo Bird arrives in the Southern States from the direction of Mexico, along with its relative the Painted Finch, and is caught in trap-cages, but with more difficulty than the latter bird. It spreads far and wide over the United States, extending from the borders of our Atlantic shores to those of our great lakes. It is not a forest bird, but prefers the skirts of the woods, the little detached thickets in and along the fields, the meadows, the gardens, and orchards, and is frequently seen hopping along, or perched on a fence, from which it does not disdain to send forth its pretty little song. The highest top of a detached tree is, however, preferred for this purpose, and the Indigo Bird is to be observed perched on this pinnacle, singing at short intervals for half an hour at a time. Its song is at first loud and clear, falling in cadences to a very low key. The whole consists of eight or ten notes. The bird now and then launches into the air, to cross a field, and sings until it has espied a favourite spot amongst the clover, when it immediately becomes silent and dives to the ground. The whole of this parade is performed by the male, which is alone to be seen, the female at this season keeping amongst the grass or the briars along the fields, where her humble plumage hides her in a great measure from observation. Some persons have thought that this practice was changed towards the latter part of summer, when, by a casual observer, only the females are to be seen. The true reason of this, however, is, that the young birds of both sexes resemble the mother during the first season.
The Indigo Bird is an active and lively little fellow, possesses much elegance in his shape, and also a certain degree of firmness in his make, which renders him equally a favourite with the Painted Finch, although he does not possess the variegated plumage of the latter. When the male of the species now before you is in full plumage, the richness of his apparel cannot fail to attract and please the eye of any observer. It is highly glossy, and changes from the brightest azure to green, when placed in a strong light. It requires three years to attain this perfect state. The female continues in the same very humble vesture which nature first accorded to her. The males, in the first spring, and not unfrequently during the first autumn, are mottled with dull light blue, interspersed among the original deep buff of their earlier stage. The blue increases in extent, and acquires a deeper tint, as the age of the bird advances. I have often seen males two years old which were still much inferior in the beauty of their plumage to those which had passed through three springs. Should the birds be caught when in full plumage, they gradually lose their brilliant tints, which at length become extremely dull. A similar alteration is observed to take place in Painted Finches which have been kept in cages for a certain period, as well as in the Baltimore and Orchard Orioles, and in the Bulfinch, Chaffinch, and other European birds.
The nest of the Indigo Bird is usually fixed amongst the rankest stalks of weeds or grass, now and then amongst the stems of a briar, or even in a small hollow in a decayed tree. In all cases its composition is the same; but when amongst grass, clover, or briars, it is attached to two or three of the stalks by its sides. It is formed of coarse grasses, hemp stalks, and flax, and is lined with slender grasses. The female lays from four to six eggs, which are blue, with a spot or two of purple at the larger end.
Towards fall, the young congregate into loose flocks or parties of eight or ten individuals, and proceed southward. I think their migration, at both periods of the year, is performed during night. Two broods are generally raised in a season. The food of the Indigo Bird consists of small seeds of various kinds, as well as insects, some of which it occasionally pursues on wing with great vigour. They are fond of basking and rolling themselves in the roads, from which they gather small particles of sand or gravel. I have frequently seen live birds of this species offered for sale in Europe.
I have represented an adult female, two young males of the first and second year, in autumn, and a male in the full beauty of its plumage. They are placed on a plant usually called the _Wild Sarsaparilla_. It grows in Louisiana, on the skirts of the forests, in low damp places, and along the fields, where the Indigo Birds are to be found. It is a creeping plant, and is considered valuable on account of its medicinal properties.
FRINGILLA CYANEA, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 107.
INDIGO BIRD, FRINGILLA CYANEA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. i. p. 100. Pl. 4. fig. 5. Male.—_Ch. Bonaparte_, Amer. Ornith. vol. ii. Pl. 2. fig. 3. Female.
Male in full plumage. Plate LXXIV. Fig. 1.
Bill short, robust, conical, a little bulging, straight, acute; upper mandible broader, slightly declinate at the tip; gap-line a little declinate at the base. Nostrils basal, roundish, partially concealed by the frontal feathers. Head rather large. Neck of ordinary size. Body ovate. Feet of ordinary length, rather slender; tarsus covered anteriorly with a few scutella, the uppermost long, posteriorly edged; toes free, scutellate above; claws slender, compressed, arched, acute.